Citas ziņas

Eksperti par IKP ātro novērtējumu

, 10.08.2009

Swedbank vecākais ekonomists Dainis Stikuts (no kreisās), Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova, SEB bankas galvenais ekonomists Andris Vilks un Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds.

Jaunākais izdevums

http://www.db.lv/images/article/2009/08/10/9a6d52f3-c7e2-4e79-9440-de470b41246a.jpg

Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds:

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātro novērtējumu, 2009.gada otrajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms, salīdzinot ar 2008.gada atbilstošo periodu, ir samazinājies par 19.6%.

«IKP kritums arī otrajā ceturksnī ir dramatisks, taču pašas pesimistiskākās prognozes, kas lielā mērā bija balstītas uz dramatisko mazumtirdzniecības apjomu kritumu, nav piepildījušās. Acīmredzot nelielais eksporta pieaugums šī gada otrajā ceturksnī savienojumā ar būtisku importa kritumu ir pozitīvi ietekmējis IKP apjomu. IKP kritumu nedaudz bremzē arī cenu kritums, jo cenu krituma rezultātā mājsaimniecības un uzņēmumi var iegādāties vairāk preču un pakalpojumu, salīdzinot ar situāciju, ja cenas saglabātos nemainīgas vai turpinātu augt.»

«Otrajā pusgadā jūnijā veiktais budžeta izdevumu būtiskais samazinājums nozīmēs arī tālāku iekšzemes pieprasījuma kritumu, taču tā ietekmi uz IKP vajadzētu bremzēt turpmākam cenu kritumam. Samazinoties lejupslīdei Eiropas Savienības pārējās valstīs, kas ir galvenais Latvijas eksporta tirgus, neliels tālāks pieaugums paredzams arī eksportā. Arī tas palīdzētu tālāk samazināt kritumu ekonomikā kopumā. Līdz ar to IKP kritums 2009.gadā kopumā, salīdzinot ar pagājušo gadu, visticamāk, arī nepārsniegs 20%.»

SEB bankas galvenais ekonomists Andris Vilks:

Provizoriskie IKP dati par 2.ceturksni ir bijuši prognozētajā līmenī, jo bija jau redzams, ka situācija ekonomikā būtiski neatšķīrās, salīdzinot to ar gada 1.ceturksnī. Lielākā daļa vietējo un ārvalstu ekspertu, pārsātināti ar negatīvo informāciju, gaidīja krietni lielāku kritumu, līdzīgi kā tas bija nesen vērojams Lietuvā. Tomēr tas nav noticis un nenotiks, un varam teikt, ka dziļākais kritums ir bijis 1.pusgadā, kad ekonomikā būs kritusi par apmēram 18%, salīdzinot ar pērno gadu.

Ja 1.ceturksnī sezonāli neizlīdzinātie dati uzrādīja 18% kritumu, tad 2.ceturksnī tie bija vien mazliet lielāki (-19.6%), salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Taču vērts ir pieminēt tieši izlīdzinātos datus, kur kritums ir pat mazliet mazāks (-18.6% 1.ceturksnī, -18.2% otrajā). Pēc ikmēneša datiem jau bija redzams, ka lielākajās nozarēs dati ir visai līdzīgi tiem, kādi tie bija gada sākumā. Tātad, nedaudz labāki rūpniecībā un transportā, sliktāki iekšzemes tirdzniecībā. Kritumu palielināja daļas biznesa ieiešana pelēkajā ekonomikā, kas ir viens skaidrojumiem, kāpēc ekonomikā ir vērojams tik krass kritums kopš pērnā gada vidus.

Lai arī rādītāji joprojām ir slikti, varam teikt, ka straujākā krituma fāzi Latvija ir pārvarējusi un turpmāk, lai arī saglabāsies būtiskas problēmas tautsaimniecībā un valsts finansēs, kopprodukta samazināšanās temps būs mērenāks. Arvien labāk iezīmēsies ekonomikas krituma bremzēšanās faktori, atsevišķās eksporta nozarēs un tranzītā pieaug apjomi. Tagad galvenais ir koncentrēties uz atbalstu uzņēmējiem un stingra pamata ielikšanu nākamā gada budžetam, kas būtiski palīdzētu ekonomikai ātrāk atkopties un palielinātu ārvalstu investoru interesi par Latviju. Fokuss uz uzņēmējdarbības vidi, koncentrētāks atbalsts prioritārajiem ekonomikas virzieniem, skaidrība valsts finansēs un nodokļu politikā ir atslēga uz straujāku ekonomikas atlabšanu. Ja tas izdosies, nākamā gada beigās ekonomikā atsāksies izaugsme.

Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova:

Baltijas tīģeri turpina likt pasaulei brīnīties: ja vēl nesen Baltijas valstis bija līderi attiecībā uz ekonomikas pieauguma tempiem, tad šī gada otrajā ceturksnī Lietuva un Latvija paziņojušas par dramatisku iekšzemes kopprodukta apjomu kritumu. Pēc provizoriskiem datiem Latvijas IKP ir samazinājies par 19.6%, salīdzinot ar iepriekšējā gada otro ceturksni un tādējādi atgrieziesies 2004. gada līmenī.

Provizoriskie dati vēl nedod plašu ainu par to, kā atsevišķi sektori ietekmējuši tik dramatisku lejupslīdi. Bet acīmredzams, ka mīnusos bijušas visas ekonomikas nozares. Tiesa gan operatīvie dati ļauj secināt, ka rūpniecības apjomu kritums otrajā ceturksnī sāk palēnināties, sasniedzot «tikai» 19%. Savukārt, kaut arī aprīlis un maijs ir bijuši relatīvi veiksmīgi, mazumtirdzniecības nozare ir pieredzējusi smagu kritumu - 28%. Trūkst informācijas par citām svarīgām nozarēm - būvniecību, finansēm, komercpakalpojumiem, tādējādi runāt par būtisku krituma tempu palēninājumu Latvijas ekonomikā vēl nav pamata.

Pēdējos mēnešos būtisks uzlabojums ir novērojams gan ASV, gan Eirozonas ekonomiskajos rādītājos. Tas pat dod pamatu spekulācijām par tematu, ka vadošās pasaules ekonomikas ir jau gandrīz izgājušas no recesijas. Neapšaubāmi tās milzīgās ekonomikas stimulēšanas programmas, ko realizēja šo reģionu valdības pēdējā gada laikā kopā ar ievērojamu naudas ieplūšanu no centrālo banku puses nevarēja neatspoguļoties ekonomiskajos rādītājos. Neapšaubāmi ekonomiskās situācijas uzlabojums ārējos tirgos dod pozitīvu stimulu arī Latvijas ekonomikai. Tomēr lejupslīdes mērogs norāda uz to, ka, lai Latvija nokļūtu uz ekonomikas atveseļošanas ceļa, ar ārējo ietekmi vien nepietiek - neapšaubāmi jānovērš iekšējā nesabalansētība.

Latvijas ekonomikas modelis pamatā bijis balstīts uz ārējo kredītresursu intensīvu izmantošanu, patēriņa kāpināšanu un pārāk mazu investīciju novirzīšanu ražošanas nozarēs. Diemžēl pašlaik domstarpības un izpratnes trūkums par to, kā izvest valsti no krīzes un stimulēt ekonomisko augšupeju, pārāk lēna strukturālo reformu ieviešana un vienkāršam iedzīvotājam un uzņēmējam neskaidra valsts attīstības politika tuvākajā laikā izraisa bažas par turpmāku attīstības scenāriju Latvijas ekonomikā. Ja klasiskajā gadījumā strauja krituma periodam seko tikpat strauja atgūšanās (V-veida ekonomiskā atveseļošanās) vai stabila izaugsme pēc zināmas stabilizācijas fāzes (U-veida modelis), tad, spriežot pēc šī brīža tendencēm, Latvijā varētu realizēties L-veida scenārijs, kad brīvā kritiena periodam seko stagnācijas periods. Tādējādi runa nav par IKP kritumu par 20 vai pat vairāk procentiem, ko Latvija varētu pieredzēt 2009. gadā. Galvenais ir - būt spējīgiem atjaunot ekonomisko aktivitāti ja ne 2010. gadā, kas pie esošās ierobežojošās valdības politikas šķiet neiespējami, bet vismaz 2011. gadā.

Swedbank vecākais ekonomists Dainis Stikuts:

IKP gada samazinājums 2. ceturksnī par 19.6% nav vērtējams kā ļoti dramatisks, jo tas ietver kritumu par 4 ceturkšņiem. Šis novērtējums pamatā atbilst mūsu gaidām, proti, izslēdzot sezonalitāti, IKP ceturkšņa kritums būtiski sabremzējās, samazinoties tikai par 1.7% pretstatā 1.ceturkšņa 11.2% kritumam.

Vērtējot sezonāli izlīdzinātos datus, IKP krituma sabremzēšanos izskaidro tas, ka otrajā ceturksnī būtiski samazinājās mazumtirdzniecības ceturkšņa kritums, kas gan visdrīzāk palielināsies jau nākamajā ceturksnī, jo iedzīvotāju ienākumi turpinās krist un palielināsies pesimisms. Savukārt rūpniecība pret iepriekšējo ceturksni uzrādīja pieaugumu, kā arī ārējās tirdzniecības bilance turpina uzlaboties, pieaugot eksportam un samazinoties importam.

Tā kā rūpniecības konjuktūra pamazām uzlabojas un arī pasaules ekonomikā ir iestājusies zināma stabilitāte, tad gada otrajā pusē IKP ceturkšņa kritums diez vai būs straujāks par pirmo ceturksni. Tas atbilst mūsu pašreizējai prognozei, ka IKP šogad varētu samazināties par 17-19%.

Finanšu ministrija:

Pirmdien, 10. augustā, Centrālā statistikas pārvalde (CSP) publiskojusi datus par iekšzemes kopprodukta (IKP) ātro novērtējumu. Saskaņā ar CSP sniegto informāciju valsts ekonomika šī gada otrajā ceturksnī ir sarukusi par 19.6% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo ceturksni.

Arī šī gada otrajā ceturksnī turpinājās izlaides samazinājums visās tautsaimniecībai būtiskajās nozarēs – apstrādes rūpniecībā, mazumtirdzniecībā, būvniecībā, pakalpojumu un sabiedriskā sektora nozarēs. No izlietojuma aspekta IKP attīstību negatīvi ietekmē rūkošais iekšzemes patēriņš (privātais patēriņš, sabiedriskais patēriņš, investīcijas). Savukārt pozitīva ietekme otrajā ceturksnī bija neto eksporta rādītājam – importam sarūkot straujāk kā eksportam, uzlabojās ārējās tirdzniecības bilance, tādējādi uzlabojot IKP.

Finanšu ministrija (FM) prognozē, ka 2009. gada III ceturksnī negatīvie pieauguma tempi nozarēs mazināsies, taču IKP izaugsmi negatīvi ietekmēs budžeta konsolidācijas efekti, kas to skars caur sabiedriskā patēriņa un investīciju izdevumu samazinājumu.

FM norāda, ka CSP šodien publicētie dati būtiski neietekmē ministrijas izstrādātā makroekonomiskās attīstības bāzes scenārija izpildi, kas šajā gadā paredz ekonomikas samazināšanos par 18% salīdzināmajās cenās.

DnB NORD Bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš:

Provizoriskie dati par 2. ceturkšņa IKP ir nedaudz nepatīkami, bet nav šokējoši. Ir skaidrs, ka IKP ir turpinājis samazināties, taču, tā kā atskaites periods jeb kopprodukta dinamika 2008. gadā pa ceturkšņiem ir slīpi lejupejoša, varēja gaidīt, ka IKP kritums gada griezumā nebūs padziļinājies pret 1. ceturkšņa -18%. Tas tomēr ir noticis, tuvojoties psiholoģiski nepatīkamajai 20% robežai. Trešajā ceturksnī šī robeža diemžēl var tikt šķērsota un kopprodukta kritums gadā kopumā būs nedaudz lielāks par valdības prognozētajiem 18%. Iemesls — 2. ceturkšņa beigās iedzīvotāji sagaidīja nepatīkamus jaunumus, kas nevarētu teikt, ka pārsteidza, taču noteikti iespaidoja viņu vēlmi un spēju tērēt naudu. 2. ceturksnī patēriņu palīdzēja uzturēt milzīgais valsts budžeta deficīts martā un aprīlī.

Domājams, ka tieši 3. ceturksnis varētu būt ar lielāko kritumu gada griezumā šajā ciklā. Ja šogad lielākais nepatīkamo patiesību atklāsmes mirklis bija 2. ceturkšņa beigas, tad pērn tāds bija 3. ceturkšņa beigās, kad sagaidījām lielāko blīkšķi pasaules finanšu sistēmā kopš Otrā pasaules kara laikiem — Lehman Brothers bankrotu, kam sekoja hipotekārās kreditēšanas apstāšanās arī Latvijā, ievadot recesijas «divciparu» fāzi. Šā gada 4. ceturksnī, visdrīzāk, drīzāk ir sagaidāms patīkamu pārsteigumu potenciāls, daudz zemākas apkures cenas un pasaules ekonomiskās situācijas uzlabošanās sniegtais atbalsta plecs.

Tā ir absolūti neoriģināla tēze, kuras atkārtošana kopproduktu nepalielina, taču kaut nelielu iespaidu uz datiem noteikti atstājusi nodokļu celšana un uzņēmumu «pielāgošanās» šim procesam. Par to jo īpaši liek domāt ziņa par viesnīcu un restorānu pakalpojumu sarukumu par 35%. Tas it kā neko vēl nepierāda, taču, paveroties pa DnB NORD Bankas logu uz Smilšu ielu vai paraugoties uz lidostas un Jūras pasažieru ostas datiem, nerodas iespaids, ka tūrismā būtu tik briesmīgs kritums. Taču viesnīcu pakalpojumi ir viena no jomām, kurām tika atcelta samazinātā PVN likme.

Jāatzīmē, ka Latvijā gada kritums 2. ceturksnī ir bijis ievērojami mazāks nekā Lietuvā, kur gada griezumā IKP samazinājies par 22.4%. Tas neapšaubāmi kaut nedaudz novērsīs sensāciju kāru un epitetus izgaršojošu žurnālistu uzmanību no Latvijas kā pasaules ekonomikas vētru epicentra.

Ir grūti saskatīt jebko, kas varētu likt CSP krasi pārskatīt 2. ceturkšņa IKP dinamikas vērtējumu oficiālajos datos, kas tiks publiskoti septembra sākumā. Uz modeļiem daļēji balstītie ātrie novērtējumi mēdz kļūdīties ekonomikas ciklu pagrieziena punktos, taču patlaban Latvijas ekonomika pakāpeniski piezemējas ielejas dibenā, pa kuru tai būs jāstaigā visu šo gadu un arī vismaz nākamā gada pirmo pusi.

Parex Asset Management Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis:

IKP samazinājums 2. ceturksnī par 19.6% nav šokējošs, diemžēl. Praktiski visi tekošās ekonomiskās aktivitātes dati (mazumtirdzniecība, rūpniecība, banku darbības rādītāji, importa rādītāji u.c.) liecināja, ka Latvijas ekonomikas vispārējais kritums 2. ceturksnī bijis aptuveni tāds pats (tikpat nepatīkams) kā 1. ceturksnī. Ar to pašu Latvijas IKP salīdzināmās cenās ir atgriezies 2005. gada sākuma līmeņos.

Joprojām galvenais ekonomikas kontrakcijas iemesls ir iekšējā patēriņa sabrukums. Lai arī sīkāks Latvijas IKP datu izvērsums vēl nav pieejams, spriežot pēc mūsu novērotās vēsturiski ciešās saiknes starp preču un pakalpojumu importu un privāto patēriņu, pēdējais 2. ceturksnī ir sarucis par 30-35%, (salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu). Tas, ka IKP ir sarucis «tikai» par ~20% noticis, pateicoties neto eksporta pozīcijas uzlabojumam (saskaņā ar Latvijas Bankas datiem, maijā mūsu ārējās tirdzniecības bilance (preces un pakalpojumi) bijusi tuva nullei – tas ir Latvijai kas nepieredzēts).

Tuvākā nākotne Latvijas ekonomikai neizskatās diez cik spoža. No vienas puses, ar nelielu piepūli mazumtirdzniecības un rūpniecības datos var saskatīt zināmas stabilizācijas pazīmes – apjomu kritums vairs nav tik straujš un izteikts kā 2008. gadā un 2009. gada sākumā. Tas dod pamatu cerībām, ka minētajās un arī citās nozarēs krituma temps gada izteiksmē šī gada otrajā pusē pakāpeniski kļūs lēnāks, un tas atspoguļosies arī par kapeiku mazākos IKP mīnusos.

No otras puses tuvojas rudens ar komunālo pakalpojumu izmaksām, masveida atlaišanām (galvenokārt sabiedriskajā sektorā), ko pavadīs bezdarbnieku pabalstu izmaksas termiņa beigšanās tiem aptuveni 40-50 tūkstošiem cilvēku, kas darbi zaudēja gadu mijā un šī gada sākumā. Paralēli bankas ir praktiski pārtraukušas jebkādas kreditēšanas aktivitātes. Pirmajā pusgadā izsniegto banku kredītu apjoms ir sarucis par vidēji 100 miljoniem latu mēnesī, kas nozīmē, ka bankas šobrīd strādā iepriekš izsniegtās naudas atgūšanas režīmā. Grūti iedomāties, balstoties uz kā varētu pieaugt vai kaut tikai atgūties iekšējais patēriņš apstākļos, kad nauda tiek pumpēta no sistēmas ārā, bet alternatīvu līdzekļu avotu, piemēram, uzkrājumu veidā vietējam patērētājam nav.

Saskaņā ar mūsu prognozēm, 2009. gada 3. ceturksnī IKP varētu sarukt par tiem pašiem 20%, bet pēdējā ceturksnī krituma temps sabremzēsies līdz 15%, kas gadā kopumā atnesīs IKP samazinājumu par 18.5%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētījums: 25% ātro kredītu ņēmēju pēdējā gada laikā aizņēmušies 6-13 reizes

Gunta Kursiša, 22.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtā daļa jeb 25% no ātro kredītu ņēmējiem pēdējā gada laikā ir kredītu ir ņēmuši no sešām līdz 13 reizēm un pat vairāk, savukārt galvenais aizņemšanās iemesls ir ātrā saņemšana un nevēlēšanās aizņemties no draugiem un radiem, izpētījis finanšu pakalpojumu salīdzināšanas portāls Comparo.lv.

Vidēji ātro kredītu ņēmējs pēdējo 12 mēnešu laikā ir aizņēmies divas līdz trīs reizes, un viņa kopējā aizņēmumu summa ātro kredītu izsniegšanas uzņēmumos pašlaik ir 201 – 500 Ls.

Aptaujas rezultāti liecina, ka Latvijas ātro kredītu ņēmējs izvēlas aizņemties tieši ātro kredītu, jo to var ātri saņemt un nevēlas aizņemties no draugiem vai radiem.

28% respondentu ienākumi ir 200 Ls apmērā, taču arī citās atbildēs par ienākumiem procentuālie rezultāti ir diezgan tuvi. 23% respondentu ienākumi ir 251 - 350 Ls, 21% 351 - 500 Ls, bet 20% no 201 - 250 Ls, tad atlikušo 8% respondentu ienākumi ir virs 500 Ls mēnesī. Rezultātos redzams, ka gandrīz pusei ātro kredītu ņēmēju ir nelieli ikmēneša ienākumi, līdz 200 Ls vai 250 Ls. Iespējams, ka dažādu ienākumu grupu respondentu aizņēmumu mērķi atšķiras, taču šis jautājums precīzāk netika pētīts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes laikā daudzas nacionālās ekonomikas saņēmušas valdību un ārvalstu aizdevēju finansiālo atbalstu, kas rezultējies lielākos izdevumos, aizņēmumos un vairumā gadījumu - augošā valsts parādā.

Daļēji pateicoties finanšu krīzei, dažas valstis un ekonomikas šobrīd ir ievērojami sliktākās pozīcijās, runājot par parādu, nekā citas, norāda CNBC, kas savā interneta vietnē publicējusi pasaulē lielāko valstu - parādnieču topu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaunā aizdevēju tendence - «atdod mazāk nekā aizņēmies»

Lelde Petrāne, 23.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms gada tikai 20% Latvijas ātro kredītu firmu piedāvāja pirmo aizdevumu noformēt bez procentu maksas, taču patlaban šādu iespēju jaunajiem klientiem piedāvā jau vairāk nekā puse (60%) ātro kreditoru. 2012. gada sākumā parādījusies arī jauna klientu piesaistīšanas tendence ar nosaukumu «atdod mazāk nekā aizņēmies».

Negatīvā procentu likme, kad aizdevējs vēl piemaksā klientam, pēc jomas ekspertu domām, kļuvusi par aktuālāko klientu piesaistes veidu ātrajiem kreditoriem.

Pēc salīdzināšanas portāla Gudriem.lv datiem, ātro kredītu nozares licencēšana, kas kļuva obligāta no aizvadītā gada novembra, par aptuveni 25% samazinājusi tās dalībnieku skaitu. Latvijas ātro kredītu devēju asociācijas (LĀKDA) vadītājs Dāvis Barons skaidro, ka līdz ar nozares licencēšanu radusies jauna problēma – nelegālais ātro kredītu tirgus, kurā darbojas nelicencētie uzņēmumi, tādējādi bojājot nozares reputāciju.

«Licencētie ātro kredītu tirgus dalībnieki patlaban strādā nevienlīdzīgas konkurences apstākļos ar nelicencētajiem. Nozares licencēšana tika ieviesta klientu tiesību aizsardzības nolūkā. Taču šobrīd nav risinājumu cīņai ar negodīgajiem nelicencētajiem komersantiem un mēs vēl tikai gaidam Latvijas normatīvo aktu izmaiņas, kas atrisinās nebanku kredītu jomas problēmas,» stāstīja D. Barons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākie ātro kredītu izsniedzēji noliedz vēlmi monopolizēt tirgu

Nozare.lv, 22.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākie ātro kredītu izsniedzēji noliedz vēlmi monopolizēt tirgu, norādot, ka licences apmēru noteikšana ir Ekonomikas ministrijas (EM) ziņā.

Kā biznesa portālam skaidroja SIA SMScredit.lv izpilddirektors Toms Jurjevs, SMScredit ir atbalstījis vispārējo ideju par ātro kredītu nozares licencēšanas nepieciešamību, taču jautājumos par licences maksu un citiem finansiālajiem aspektiem, kas ir saistīti ar licencēšanu, uzņēmums vienmēr ir ieturējis neitrālu pozīciju. «Tas nozīmē, ka mēs neesam ne atbalstījuši, ne protestējuši plānotajai licences maksai un citiem finansiālajiem kritērijiem,» neoficiāli citu nozares pārstāvju izteiktos pārmetumus par vēlmi monopolizēt tirgu noraida Jurjevs.

Arī Open Credit valdes priekšsēdētājs Armands Broks uzsvēra, ka apgalvojumi par to, ka Open Credit grib monopolizēt ātro kredītu tirgu, ir aplami, jo ne jau uzņēmums nāca klajā ar šādām prasībām, bet gan EM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ātro kredītu ņēmēji pozitīvāk noskaņoti pret aizņemšanos

Jānis Rancāns, 12.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iedzīvotāji, kas jau iepriekš saskārušies ar ātro kredītu pakalpojumu izmantošanu un apmierinājuši savu vajadzību pēc ātri un viegli pieejamiem naudas līdzekļiem, pauž ievērojami pozitīvāku attieksmi pret ātro kredītu sniedzējiem.

Tā secināts pētījumu kompānijas TNS februāra sākumā veiktajā aptaujā, kuras mērķis bija noskaidrot, kāda ir Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju attieksme pret ātrajiem aizņēmumiem un kāda ir sabiedrības nostāja pret ātro kredītu sniegšanas uzņēmumiem.

Kopumā ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vidū vecumā no 18 līdz 55 gadiem dominē visai negatīva nostāja pret ātro kredītu sniedzējiem – 65% pauž drīzāk vai ļoti noraidošu attieksmi, bet tikai piektā daļa iedzīvotāju – 20%, izsakās pozitīvi.

Savukārt vairāk nekā puse iedzīvotāju (57%) no tiem, kas iepriekš veikuši ātro kredītu aizņēmumus, pauž pozitīvu attieksmi pret kredītu sniedzējiem. Savukārt to iedzīvotāju vidū, kas iepriekš ātros kredītus nav izmantojuši, pozitīvi noskaņoto ir tikai 9%. Turklāt ir novērojama tendence, ka - jo biežāk cilvēks aizņemas, jo pozitīvāka attieksme viņam ir pret ātro kredītu sniedzējiem un šo pakalpojumu kopumā, secināts aptaujā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) valdību tēriņi 2018. gadā bijuši 46,7% apmērā no IKP, liecina Eurostat apkopotie dati.

Pēdējo gadu laikā šī attiecība nedaudz sarūk, kur, piemēram, 2012. gadā tā atradās gandrīz pie 50% no reģiona IKP.

Daļēji tas ir noticis fiskālās taupības rezultātā. Liela ietekme gan ir bijusi tam, ka Eiropas ekonomika palielinājusies (tiesa gan, pārsvarā - ļoti, ļoti lēni). Ja tā aug, pie aptuveni vieniem un tiem pašiem vai pat lielākiem tēriņiem, attiecība izskatās nedaudz jaukāka. Vislielāko daļu no šiem tēriņiem aizņem sociālā aizsardzība (tas ietver, piemēram, pensijas) - tai ES tiek atvētīti 19,2% no IKP (jeb 41,2% no kopējiem tēriņiem).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Visa pasaule iestigusi parādos … kam?

Leonīds Aļšanskis, Dr.Math., AB.LV grupas galvenais analītiķis, 21.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. - 2009. gada pasaules finanšu krīzes dziļums galvenokārt bija saistīts ar leverage (finanšu sviru) jeb aizņēmuma līdzekļu hipertrofētu izmantošanu mūsu finanšu sistēmā (sk. šeit). Pacentīsimies tikt skaidrībā par to, kurš ir parādā, kam parādā un kādas ir šo parādu atgriešanas iespējas.

Viena no mūsdienu kapitālisma (bieži saukts par finanšu kapitālismu) raksturīgām iezīmēm ir spēcīgs aizņēmuma līdzekļu apjoma pieaugums, kas tiek tajā izmantots. Šodien, izmantojot leverage (balstoties uz finanšu sviras), savas problēmas risina gan bizness, gan mājsaimniecības, gan dažādu valstu kases. Ja subjektam pietrūkst finanšu resursu, tad tos viņam labprāt piedāvā aizdot finanšu tirgus. Resursus var aizņemties bankā kredīta veidā vai arī iegūt, izvietojot obligācijas pasaules parādu tirgū.

Te arī meklējama atbilde uz jautājumu - kurš tad aizdod šos milzu līdzekļus? Tie nepavisam nav citplanētieši, bet tā iedzīvotāju daļa, kurai ir uzkrāti brīvi finanšu līdzekļi. Turklāt, tie pat nav miljardu īpašnieki. Lielākā daļa no viņiem bieži ir neto aizņēmēji, nevis kreditori. Tā ir parādu tirgus daudzmiljonu investoru sabiedrība, sākot ar 100 latu depozītu īpašniekiem un beidzot ar finanšu tirgus magnātiem, tādiem, kā Soross un Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Ātro kredītu» jomā svarīgi ir ne tikai aizsargāt patērētājus, bet arī veicināt konkurenci


Inguna Ukenābele, 30.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc krīzes strauji pieaugušo nebanku kreditēšanas biznesu Latvijas valsts iestādes pašlaik vēlas iegrožot, uzliekot griestus procentu likmēm; citur Eiropā iet atšķirīgu ceļu .

Saeimā pašlaik ir atvērti grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuros iecerēts noteikt, ka patērētāju kreditēšanas līgumu izmaksas, izteiktas gada procentu likmē, nedrīkstēs pārsniegt 100%. Šaubas ir izteiktas gan par to, cik saprātīgi ir gada procentu likmes attiecināt uz īstermiņa aizdevumiem, gan par to, vai no šādiem ierobežojumiem maz būs kāds reāls labums. Vienlaikus ātrie kredīti nav unikāla Latvijas parādība – ar to radītajām sekām saskaras arī citur. Piemēram, Lielbritānija dažādu «griestu» ieviešanas vietā ir izvēlējusies radikāli reformēt tirgus uzraudzību. No aprīļa Godīgas tirdzniecības birojs (britu analogs Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centram) Lielbritānijā tiks aiz-stāts ar daudz lielāku varu apveltīto Finanšu uzvedības uzraudzības iestādi. Par ātrajiem kredītiem un Lielbritānijas izvēlēto ceļu intervijā Dienas Biznesam stāsta patērētāju kreditēšanas eksperts ar gandrīz 30 gadu darba pieredzi Godīgas tirdzniecības birojā Rejs Vatsons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā nebanku sektora kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji patērētājiem izsnieguši kredītus 147,136 miljonu latu apmērā un no kopējā apjoma lielāko daļu veido ātrie kredīti, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) dati.

Kopējā ātro kredītu summa ir 68,04 miljoni latu jeb 46% no kopējā nebanku kreditētāju apjoma. Ievērojamu tirgus daļu veido arī līzings un ar transportlīdzekli nodrošinātie kredīti, to apjoms sasniedzis 34,24 miljonus latu jeb 23% no kopējā apjoma. 18% no kopējās izsniegto kredītu summas veido patēriņa kredīti, 10% kredīti pret kustamas lietas ķīlu un vismazāko daļu veido hipotekārie kredīti –3%.

PTAC dati rāda, ka pirmā pusgada laikā pakāpeniski samazinājies mēnesī izsniegto ātro kredītu apjoms.

Šā gada janvārī tika izsniegti ātrie kredīti par kopējo summu 12,86 miljoni latu, savukārt jūnijā izsniegto ātro kredītu summa bija 9,82 milj. latu – mēneša apjoms samazinājies par 24%. PTAC šādu tendenci ātro kredītu jomā skaidro ar nozares problēmu aktualizēšanu publiskajā telpā un pakalpojumu sniedzēju mārketinga aktivitāšu samazināšanu. Tomēr, ja salīdzina 1.pusgadā izsniegto ātro kredītu apjomu ar visa 2012.gada rādītājiem, ātro kredītu apjoms šā gada pirmajā pusē ir palielinājies, veidojot 59,38% no visa 2012.gadā izsniegto kredītu apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konditorejas un uzkodu ražotājs Orkla Confectionery & Snacks Latvija 2017. gada maijā Ādažu Čipsi ražotnē saražojis par 19% vairāk produkcijas nekā 2016. gada maijā, sasniedzot 598 tonnas. Tas ir lielākais čipsu un sāļo uzkodu ražošanas apjoms mēnesī kopš ražotnes dibināšanas 1979.gadā.

Šāds ražošanas apjoma pieaugums galvenokārt ir saistīts ar sāļo uzkodu un kartupeļu čipsu pieprasījuma pieaugumu Latvijā un eksporta tirgos, kā arī veiktajām investīcijām tehnoloģiskajos uzlabojumos.

Orkla Confectionery & Snacks Latvija ir lielākais kartupeļu čipsu un sāļo uzkodu ražotājs Latvijā. Uzņēmuma produkcija ar zīmolu Taffel tiek eksportēta uz Baltijas valstīm, Skandināviju, ASV, Krieviju, Lielbritāniju, Gruziju, Kazahstānu un Azerbaidžānu.

2016. gadā Orkla Confectionery & Snacks Latvija ieguldīja Ādažu Čipsi ražošanas procesos, investējot 320 000 eiro kartupeļu pirmapstrādes līnijā un 60 000 eiro čipsu ražošanā, lai uzsāktu jauna veida vafeļčipsu izgatavošanu un virzīšanu tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

70% iedzīvotāju atbalsta ātro kredītu izsniegšanas ierobežošanu

Žanete Hāka, 21.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa jeb 70% iedzīvotāju uzskata, ka valstij ir jānosaka stingrāki ierobežojumi tā saucamo ātro kredītu izsniegšanai iedzīvotājiem, liecina pētījumu centra SKDS Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Tāpat 71% aptaujāto iedzīvotāju norāda, ka ir jānosaka ātro kredītu procentu izmaksu ierobežojumi.

Kā liecina aptaujas rezultāti, kopumā 70,1% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka būtu jānosaka stingrāki ierobežojumi tā saucamo ātro kredītu izsniegšanai iedzīvotājiem, nekā tie ir patlaban, pat ja tas nozīmētu, ka šādā gadījumā tie vairs nebūtu tik viegli pieejami. Viedokli, ka ātro kredītu izsniegšanai ierobežojumi nebūtu jānosaka, pauda 19,7% respondentu, bet 10,2% nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Arī vērtējot, vai valstij būtu jāierobežo ātro kredītu procentu likmju apmēri, pat ja tas nozīmētu, ka Latvijā uzņēmumi pārstātu izsniegt nelielus aizdevumus uz īsiem termiņiem, apstiprinošu atbildi, ka šādi ierobežojumi būtu jānosaka, sniedza pārliecinošs vairākums respondentu - 71%. Kopumā tikai 16% uzskatīja, ka valstij nebūtu jāierobežo ātro kredītu procentu likmju apmēri, bet 13% nebija viedokļa šajā jautājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Krīze nāk?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 27.12.2019

1. attēls. Vācijas, Spānijas, Francijas un Itālijas IKP pieauguma temps pa ceturkšņiem pret iepriekšējo ceturksni (%), sezonāli un kalendāri izlīdzinātie

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazīstamais ASV sociologs, notikumu vērotājs un komentētājs Neits Silvers savā grāmatā "Signāls un trokšņi: kāpēc tik daudz prognožu nepiepildās, bet dažas piepildās" raksta, ka signāls ir patiesība, bet trokšņi mūs novirza no tās.

Pamatjautājums ir līdzīgs tam, ar ko ikdienā sastopas ārsti, – prast orientēties daudzo rādītāju kopumā un izcelt tos, kuriem konkrētajā situācijā ir lielākā ietekme. Tas palīdz labāk noteikt diagnozi un īstenot sekmīgāku ārstēšanu.

Šīs pārdomas ir būtiskas arī tiem Latvijas iedzīvotājiem, uzņēmējiem un politikas veidotājiem, kuriem ir vēlme veidot savu darbību un prognozēt finanses ilgtermiņā, piemēram, pieņemot lēmumus par nekustamā īpašuma pirkumu, izmaiņām ģimenē, darba maiņu. Vieni vēlētos pēc iespējas sekmīgāk pārdzīvot krīzi (piemēram, uz to laiku samazinot parādus), savukārt citiem tā var būt lielā iespēja (piemēram, cerot uz nekustamā īpašuma cenu krišanos u.tml.).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijas Banka gatavojas ātro maksājumu servisa ieviešanai ar 2017.gadu

LETA, 20.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka gatavojas ātro maksājumu servisa ieviešanai ar 2017.gadu.

Pašlaik Latvijas Banka organizē un uztur maksājumu sistēmu infrastruktūru Latvijā, tostarp divas pilnībā automatizētas maksājumu sistēmas, ar kuru palīdzību tiek nodrošināti starpbanku norēķini eiro. Pirmā ir «TARGET2-Latvija» starpbanku eiro maksājumu sistēma, kas ietilpst visas Eiropas mēroga starpbanku sistēmā TARGET2.

Savukārt otra ir Latvijas Bankas elektroniskā klīringa sistēma (EKS sistēma) - neto norēķinu sistēma, kas tiek izmantota neliela apjoma maksājumiem. EKS sāka darbu 1998.gada novembrī un kopš tā laika piedzīvojusi vairākus būtiskus uzlabojumus, piemēram, pērn tika ieviests nakts cikls. Nākamais loģiskais solis EKS un tās nodrošinātās komercbanku maksājumu infrastruktūras attīstībā ir ātro maksājumu ieviešana no 2017.gada, informēja Latvijas Bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drošības un kārtības nodrošināšanai dažādas Eiropas Savienības valstis tērē dažādas summas proporcionāli savam iekšzemes kopproduktam (IKP). Atbilstoši Eurostat metodoloģijai iznāk, ka Latvija drošības un sabiedriskās kārtības finansēšanā vairāk līdzinās Bulgārijai, bet Lietuva ‒ Ziemeļvalstīm.

Pēdējo nedēļu notikumi valstī parāda aizvien jaunus iekšējās drošības robus, kas, iespējams, ir ilgstošu sistēmisku aplamību sekas.

Drošības problēmas ir ilgāk par divām nedēļām

Tas, ka policijas darbs pieklibo, nav tikai pēdējo nedēļu sakāpināto emociju iespaids. Mēs varētu nolikt malā sievietes slepkavību Jēkabpilī un jauniešu izdarības Imantā un atcerēties senākus gadījumus. Piemēram, puisēna Ivana pazušanu Liepājā 2017. gadā, kura līķi atrada pēc pāris dienām Dubeņu mežā. Var atcerēties advokāta Rebenoka slepkavību, kas tika izdarīta ar īpašu cinismu un cietsirdību, bet izskatās, ka lieta paliks neatrisināta. No dažādiem individuāliem gadījumiem politiķi taisa savas scēnas un būvē balsojumu kāršu namiņus, it kā viņu oponenti būtu kūdījuši kādu varmāku, slepkavu vai maniaku, tomēr fonā neatbildēts paliek jautājums par pašu sistēmu pēc būtības. Vai ar to viss ir kārtībā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paaugstinājis Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām («World Economic Outlook»), kas publiskots otrdien, prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 3,8% un 3,9% nākamgad.

Aprīlī publiskotajās pavasara prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 3% apmērā, bet nākamgad ekonomikas izaugsmi lēsa 3,3% apmērā.

Inflācija Latvijā gan šogad, gan nākamgad prognozēta 3% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs saruks līdz 9% šogad un 8,7% nākamgad, salīdzinot ar 9,6% pērn, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 0,3% no IKP apmērā, kas nākamgad pieaugs līdz 1,5%.

No Baltijas valstīm lielāku IKP pieaugumu nekā Latvijā šogad SVF sagaida Igaunijā, kur tas tiek prognozēts 4% apmērā. Nākamgad Igaunijā SVF sagaida 3,7% ekonomikas izaugsmi. Aprīlī SVF lēsa, ka Igaunijā šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 2,5% un 2,8%. Inflācija Igaunijā šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 3,8% un 3,4% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts pārpalikums 1,8% no IKP, kas nākamgad saruks līdz 1,4%. SVF Igaunijā sagaida bezdarba līmeņa pieaugumu līdz 8,4% šogad un 9% nākamgad, salīdzinot ar 6,8% pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) būtiski koriģējis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi šim gadam, lēšot, ka Latvijā šogad būs straujākā ekonomikas lejupslīde Baltijas valstīs, bet nākamajā gadā atgriezīsies izaugsme un tā būs straujākā Baltijā.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook") prognozē, ka Latvijas ekonomikā šogad būs kritums par 8,6%, nevis pieaugums par 2,8%, kā tika lēsts oktobrī. Savukārt nākamajā gadā SVF prognozē Latvijas IKP pieaugumu 8,3% apmērā, kas būs straujākā starp Baltijas valstīm.

Tāpat fonds prognozē, ka šogad Latvijā patēriņa cenas samazināsies, proti, būs deflācija 0,3% apmērā, bet nākamgad atgriezīsies inflācija un tā būs 3% apmērā.

Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs 2020.gada beigās Latvijā sasniegs 8%, bet nākamgad samazināsies līdz 6,3%, reģistrējot identisku līmeni kā 2019.gadā.

Tāpat SVF prognozē, ka maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā šogad Latvijā būs deficīts 2,2% apmērā no IKP, bet nākamgad deficīta apmērs saruks līdz 1,5% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvija reģionālā nevienlīdzībā pārspēj Lietuvu un Igauniju

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 05.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši Eurostat prognozēm jau 2055. gadā Igaunija apsteigs Latviju pēc iedzīvotāju skaita.

Kā liecina CSP un Baltijas valstu galveno statistikas iestāžu dati, tad reģionālā nevienlīdzība Latvijā ir vienkārši gigantiska, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju. 2022. gadā IKP uz vienu iedzīvotāju Igaunijas attīstītajā daļā Tallinā un vismazāk attīstītajā apriņķī - Pelvā atšķīrās 2,7 reizes. Lietuvā ir līdzīgi: 2022. gadā atšķirība starp Viļņas un Tauraģes apriņķu vidējo IKP uz vienu iedzīvotāju atšķīrās arī 2,7 reizes.

Savukārt Latvijā atšķirība starp Mārupes novada un Augšdaugavas novada IKP uz vienu iedzīvotāju bija 5,4 reizes liela. Par Latvijas un Baltijas valstu reģionālajām atšķirībām šī gada 15. martā tika veikts ziņojums Latvijas Universitātes 82. starptautiskās zinātniskās konferences Telpiskās attīstības un plānošanas sekcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja: EM piedāvā santīmu procenta likmi

Dienas Bizness, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Protams, būsim pret un aicinām arī citus uzņēmumus saprast, ka šis ir tikai pirmais solis valsts centienos regulēt cenas. Ja tas izdosies, tad valsts varētu gribēt regulēt cenas arī citās nozarēs,» tā uz laikraksta Diena jautājumu - ja Ekonomikas ministrija turpinās virzīt procentu likmju griestu noteikšanu, vai asociācija saglabās nostāju pret, atbildējusi Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

«Turklāt piedāvājums, ar kādu šobrīd nākusi EM, paredzot ļoti sarežģītu, saliktu procentu likmi, nozīmētu to, ka ātro kredītu pakalpojums vairs neeksistētu,» viņa stāstījusi intervijā laikrakstam.

«EM piedāvā, ja aizdod 50 latu uz divām nedēļām, tad var prasīt procentu likmi 27 santīmi. Tāda likme nenosedz vispār nekādas administratīvās izmaksas, jo uzņēmējiem nodokļi jāmaksā, kā arī administratīvās izmaksas un licences maksa jāsedz,» skaidrojusi ātro kredītu eksperte.

Jautāta, kāda patlaban ir vidējā procentu likme, ko prasa ātro kredītu devējs, B. Fromane atbildējusi: «Šobrīd, aizņemoties 100 latu uz 30 dienām, vidēji procentu likme ir 10 latu, bet iespējamas atšķirības. Svarīgs faktors ir arī tas, uz cik ilgu laiku cilvēks naudu aizņemas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

4finance: Ātrais kredīts nevar būt šķērslis hipotekārā kredīta izsniegšanai

Dienas Bizness, 15.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas komercbankas atteikušās izsniegt hipotekāro kredītu iepriekš ņemtu ātro kredītu dēļ, portālam rus.db.lv žēlojusies kāda lasītāja.

Šāda banku rīcība viņu nepatīkami pārsteigusi: «Es pat nevarēju iedomāties, ka ātro kredītu dēļ man varētu atteikt hipotekāro kredītu. Jo vairāk tāpēc, ka visus kredītus esmu laicīgi atmaksājusi, turklāt tie tika ņemti uz īsu termiņu. Kāpēc gan bankām ir tāda attieksme, ja reiz ātro kredītu bizness Latvijā ir legāls,» neizpratnē ir lasītāja.

Kā portālam paskaidroja Swedbank un SEB bankā, tad ātro aizdevumu ņēmēji patiešām riskē nesaņemt hipotekāro kredītu, īpaši, ja šie aizdevumi ņemti regulāri. Swedbank Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs Latvijā Ainars Balcers skaidro, ka bankā ir bijuši gadījumi, kad hipotekārais kredīts atteikts tāpēc, ka kredītvēsturē figurē ātrie kredīti. Tiesa, ja pagātnē ir tikai viens ātrais aizdevums, tas, iespējams, neko neietekmēs – runa ir par regulāru ātro kredītu aizņemšanos. «Svarīgi ir ne tikai tas, cik bieži tiek ņemti ātrie kredīti, bet arī kādiem mērķiem. Ja redzam, ka šie aizdevumi ņemti bieži, iespējams, pat katru mēnesi, tad rodas jautājums – vai ienākumi un izdevumi vispār ir sabalansēti? Un ja tie ir ātrie kredīti, kas palīdz tos sabalansēt, tad kā aizņēmējs plāno apmaksāt hipotekāro kredītu,» vaicājoši norāda A.Balceris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aptauja: Puse respondentu uzskata, ka ātro kredītu izsniegšana jāierobežo

Gunta Kursiša, 14.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Puse respondentu (50,1%) netic ātro kredītu izsniedzēju godprātībai un uzskata, ka to darbība būtu jāierobežo, turklāt 27,9% iedzīvotāju uzskata, ka jāievieš aizliegums izsniegt ātros kredītus jauniešiem līdz 21 gada vecumam, liecina Gudriem.lv veiktā aptauja, kurā piedalījās 428 portāla lietotāji.

Pētījums liecina, ka katrs ceturtais aptaujātais (25%) iestājas par ātro kredītu gada procentu likmes ierobežošanu, 22,8% ir par soda procentu «griestu» noteikšanu kavētiem maksājumiem.

Tajā pašā laikā 49,9% respondentu uzskata, ka ātro kredītu uzņēmumi kopumā strādā godīgi un ar atbildību izturas pret saviem klientiem, tostarp 16,6% aptaujāto uzskata, ka ātro kredītu uzņēmumi darbojas godīgi attiecībā pret saviem klientiem, bet 33% nav pretenziju pret šo finanšu uzņēmumu darbu, bet no draugiem un paziņām ir dzirdējuši par atsevišķām problēmām.

Tikai 16,6% respondentu uzskata, ka šie uzņēmumi nes labumu sabiedrībai, dodot iespēju cilvēkiem aizņemties līdzekļus laikā, kad nav iespēju aizņemties citur. 28% piekrīt šim apgalvojumam, tomēr nav apmierināti ar nosacījumiem, kādus piedāvā ātro kredītu uzņēmēji saviem pakalpojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Raidījums: Aiz ātrajiem kredītiem stāv arī pašmāju politiķi, bankrotējuši baņķieri un sportisti

Dienas Bizness, 11.02.2013

SIA VIA SMS Group valdes priekšsēdētājs Eižens Slava (no kreisās), SIA Open Credit valdes priekšsēdētājs Armands Broks, Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) vadītāja Baiba Fromane, AS 4finance izpilddirektors Toms Jurjevs un LNKA valdes loceklis Matīss Anviesulis piedalās LNKA rīkotajā preses konferencē, kurā prezentē datus par nozares darbību, kā arī asociācijas vadība definē problēmjautājumus, kas Ekonomikas ministrijai būtu jārisina steidzamības kārtā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielā daļā gadījumu ātro kredītu uzņēmumu patiesie labuma guvēji meklējami ārzonās dibinātos uzņēmumos, taču saistība arstrauji augošo kredītu nozari ir arī pašmāju politiķiem, bankrotējušiem baņķieriem, kā arī sportistiem, vēsta rairījums De facto.

Latvijā lielākā ātro kredītu uzņēmuma AS 4finance akcionāru sistēma, pēc raidījuma vēstītā, ir necaurspīdīga un sarežģīta, un bijušos trīs klasesbiedrus, kas aizsāka šo biznesu, tagad nomainījuši Krievijas miljonārs Oļegs Boiko, kas darbojas azartspēļu biznesā, kā arī politiķiem pietuvināts būvuzņēmējs Māris Martinsons, kurš ir arī VEF Rīga valdes priekšsēdētājs. Šeit raidījums piemin, ka basketbola kluba padomi vada Vienotības politiķis Edgars Jaunups, bet tajā pat laikā Latvijas Nebanku kreditētāju asociāciju - Jaunupa līdzgaitniece Baiba Fromane.

Šobrīd 4finance ir divi galvenie akcionāri - Kipras ārzonas uzņēmums Tirona Limited un Maltā reģistrētā Fatcat Investments Ltd. Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs re:baltica izpētījis, ka Fatcat Investments Ltd. īpašnieki ir vēl astoņas citas ārzonu firmas. Viena no tām pieder Kazaņas Ak Bars komandas aizsargam Iļjam Ņikuļinam. Hokejists pirms sešiem gadiem Jūrmalā arī nopircis dzīvokli par 270 tūkst. latu, uz kura tagad nostiprināta hipotēka 4,5 milj. latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām (World Economic Outlook), kas publiskots otrdien, prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 3,7% un 3,3% nākamgad.

Aprīlī publiskotajās pavasara prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 4% apmērā, bet nākamgad ekonomikas izaugsmi lēsa 3,5% apmērā.

Inflācija Latvijā šogad un nākamgad prognozēta attiecīgi 2,7% un 2,4% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs saruks līdz 7,9% šogad un 7,8% nākamgad, salīdzinot ar 8,7% pērn, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 2% no IKP apmērā, kas nākamgad pieaugs līdz 2,6%.

No Baltijas valstīm identisku IKP pieaugumu kā Latvijā šogad SVF sagaida Igaunijā, kur tas arī tiek prognozēts 3,7% apmērā. Nākamgad Igaunijā SVF sagaida 3,3% ekonomikas izaugsmi. Aprīlī SVF lēsa, ka Igaunijā šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 3,9% un 3,2%. Inflācija Igaunijā šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 3% un 2,5% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts pārpalikums 2,2% no IKP, kas nākamgad saruks līdz 1,1%. SVF Igaunijā sagaida bezdarba līmeņa pieaugumu līdz 6,7% šogad un 6,9% nākamgad, salīdzinot ar 5,8% pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rēķinot pēc ES metodēm, Latvijā valsts budžetā pērn bija deficīts 2,2% apmērā no IKP

LETA, 22.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valsts budžetā pagājušajā gadā, rēķinot atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS 2010) metodoloģijai, bija deficīts 893,1 miljona eiro apmērā jeb 2,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētie jaunākie dati par valsts budžeta deficīta un valsts parāda notifikācijas rezultātiem.

Salīdzinājumā ar 2022.gadu vispārējās valdības budžeta deficīts pērn samazinājies par 885,7 miljoniem eiro.

Savukārt vispārējās valdības konsolidētais bruto parāds pagājušajā gadā veidoja 17,581 miljardu eiro jeb 43,6% no IKP. Vispārējās valdības konsolidētais bruto parāds 2023.gadā, salīdzinot ar 2022.gadu, palielinājies par 1,543 miljardiem eiro jeb 9,6%. Vispārējās valdības parāda pieaugumu 2023.gadā ietekmēja trīs jaunu eiroobligāciju emisijas.

Statistikas pārvaldē norāda, ka 2023.gadā vispārējās valdības sektora izdevumi, salīdzinot ar 2022.gadu, palielinājās par 5,2% un sasniedza 16,5 miljardus eiro, no tiem 400 miljonus eiro veidoja izdevumi atbalsta pasākumiem energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai, kamēr ieņēmumi palielinājās par 12,3% un sasniedza 15,6 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Rēķinot pēc ES metodēm, Latvijā valsts budžetā pērn bija deficīts 4,4% apmērā no IKP

Db.lv, 21.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valsts budžetā pagājušajā gadā, rēķinot atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS 2010) metodoloģijai, bija deficīts 1,721 miljarda eiro apmērā jeb 4,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētie jaunākie dati par valsts budžeta deficīta un valsts parāda notifikācijas rezultātiem.

Salīdzinājumā ar 2021.gadu vispārējās valdības budžeta deficīts pērn samazinājies par 676,7 miljoniem eiro.

Savukārt vispārējās valdības konsolidētais bruto parāds pagājušajā gadā veidoja 15,947 miljardus eiro jeb 40,8% no IKP. Vispārējās valdības konsolidētais bruto parāds 2022.gadā, salīdzinot ar 2021.gadu, palielinājies par 1,259 miljardiem eiro jeb 8,6%.

Statistikas pārvaldē norāda, ka, mazinoties Covid-19 izplatības seku pārvarēšanas atbalstam, bet nākot klāt atbalsta pasākumiem energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai, 2022.gadā vispārējās valdības sektora izdevumi, salīdzinot ar 2021.gadu, palielinājās. Tostarp 900 miljoni eiro bija izdevumi Covid-19 atbalsta pasākumiem tautsaimniecībai, 500 miljoni eiro - atbalsta pasākumiem energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai, bet ieņēmumi palielinājās par 14% un sasniedza 14,5 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vājā globālā vide un Latvijas ekonomikas izaugsmes bremzēšanās atspoguļojas tekošā konta dinamikā

Žanete Hāka, 06.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tekošā konta bilance 2016. gadā veidoja pārpalikumu 369,5 miljonu eiro vērtībā (1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP)), informē Latvijas Bankas ekonomiste Linda Vecgaile.

Pārpalikumu galvenokārt veidoja preču bilances dinamika. Iepriekš pārpalikums Latvijā bija globālās krīzes un Latvijas tautsaimniecības samazinājuma periodā – 2009. un 2010. gadā.

2016. gada 4. ceturksnī Latvijas maksājumu bilances tekošajā kontā bija pārpalikums 160,9 milj. eiro jeb 2.4% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tas palielinājās, salīdzinājumā ar 3. ceturksni, galvenokārt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu dēļ, ko noteica Eiropas Sociālā fonda (ESF) un ES fondu lauksaimniecības nozarei ieplūdes.

Kopš 2000. gada pirmo reizi preču un pakalpojumu eksporta vērtība pārsniedza importu, tā 2016. gadā izveidojot preču un pakalpojumu kontā pārpalikumu 136,8 milj. eiro vērtībā (0,5% no IKP).

Komentāri

Pievienot komentāru