Eksperti

Eksperts: Pensiju uzkrājumos ir jāvadās pēc ilgtermiņa rezultātiem

INVL Index Direct vadītājs Andrejs Martinovs, 07.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot pensiju 2.līmeņa plānu ienesīguma rādītājus, var secināt, ka pēdējā laikā novērojamās svārstības gan attīstības valstu, gan attīstīto valstu finanšu tirgos, ir atstājušas ietekmi uz visiem ieguldījumu plāniem visās risku kategorijās.

Viena gada griezumā, atkarībā no ieguldījumu plāna pārvaldnieka, ienesīguma rezultāti svārstās no pozitīva snieguma (bet ļoti pieticīga, praktiski nesasniedzot 1% līmeni, ko parasti sauc par «pozitīvo nulli»), līdz izteikti negatīvam rezultātam.

Šobrīd un tuvākajā laikā ieguldījumu plānu atšķirīgo svārstīgumu noteiks veikto ieguldījumu ģeogrāfiskais sadalījums. Jo augstāks «neattīstīto» valstu ieguldījumu īpatsvars dominēs plānu portfeļos, jo lielākas svārstības tiks piedzīvotas.

Bet, kaut arī cilvēkiem ir dabiski vērtēt šī brīža darbības rezultātus, tomēr pensiju uzkrājumos ir jāvadās pēc ilgtermiņa rezultātiem. Citiem vārdiem sakot, kāda starpība man ir, kādi šobrīd ir laika apstākļi Bauskā, ja es šobrīd tur neatrodos un līdz pensijai tur neplānoju dzīvot...?

Komentāri

Pievienot komentāru