Latvijas eksportspēja

Eksportspēja: No idejas līdz attīstītai tehnoloģijai

Žanete Hāka, 05.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakuuma pārklājuma iekārtu ražotājs a/s Sidrabe gada laikā apgrozījumu kāpinājusi pusotru reizi, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Lielāko daļu Sidrabes pārdošanas apjomu nodrošina eksports – pērn tas bija aptuveni 99% no ieņēmumiem. 2013. gadā kompānijas apgrozījums ir ievērojami audzis – par 154%, sasniedzot 9,4 milj. eiro. Uzņēmums 2014. gadā plāno apgrozījumu saglabāt iepriekšējā gada līmenī vai to palielināt.

Sidrabe izstrādā, ražo un pārdod pētniecības darbā tapušus projektus un tehnoloģiski sarežģītas rūpnieciskas vakuuma pārklājumu iekārtas. Kā stāsta uzņēmuma Mārketinga nodaļas vadītājs Andrejs Balabkins, uzņēmumā speciālisti veic arī zinātniski pētniecisko darbu un izstrādā vakuuma pārklājumu iekārtu tehnisko dokumentāciju un rasējumus. «Klienti uz kompāniju lielākoties nāk tikai ar ideju – viņi vēlas uz noteiktas virsmas uzklāt kādu konkrētu materiālu, taču nezina, kā to izdarīt,» stāsta A. Balabkins. Tad uzņēmuma speciālisti izmēģina attiecīgo tehnoloģiju un izveido iekārtu, kas spēj panākt vēlamo rezultātu. Jaunu iekārtu izstrāde un izgatavošana uzņēmuma kopējā darba apjomā veido 80–90%. Uzņēmuma izstrādātās vakuumtehnoloģijas spēj veidot ļoti plānus pārklājuma slāņus uz dažādiem priekšmetiem, un, mainot tehnoloģisko procesu, var mainīt arī uzklātā slāņa biezumu. Tos iespējams klāt uz auduma ruļļiem, plēves, tāpat uzņēmums ražo iekārtas stikla pārklāšanai, pārklāšanai ar pulveri un citas.

Kā stāsta A. Balabkins, Sidrabes klienti ir uzņēmumi, kuri plāno ieviest jaunas tehnoloģijas un ražot inovatīvus materiālus vai pilnveidot jau esošos, un tam nepieciešamas specializētas iekārtas, ko nevar piedāvāt standarta ierīces. Uzņēmums sākotnēji iegādājas vakuuma iekārtas komponentus, piemēram, sūkņus, barošanas avotus, magnetronus, no pasaulē atzītiem ražotājiem un pēc tam ražo dažādus nestandarta iekārtas mezglus. Atkarībā no iekārtas apjoma sarežģītības katras jaunas iekārtas izmaksas svārstās 25–60% robežās no preces tirgus vērtības. Uzņēmums ar pakalpojumu Vakuuma pārklājumu tehnoloģisko procesu izstrāde, iekārtu izstrāde un izgatavošana startē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētajā konkursā Eksporta un inovācijas balva 2014 kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo komercsabiedrību grupā.

Visu rakstu No idejas līdz attīstītai tehnoloģijai lasiet 5. novembra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru