Citas ziņas

EMI zaudējumi pārsniedz pusotru miljardu mārciņu

, 05.02.2010

Jaunākais izdevums

Ierakstu kompānijas EMI zaudējumi 2008./2009. finanšu gadā bijuši 1.75 miljardi sterliņu mārciņu. EMI norāda, ka lai tā spētu noturēties «virs ūdens» tai nepieciešams papildus finansējums, ziņo BBC.

EMI, kurai ir līgumi ar tādiem izpildītājiem kā Coldplay, zaudējumus rada iespējas cilvēkiem nelegāli lejupielādēt mūziku bez maksas, kā arī mūzikas industrijas digitalizācija.

EMI, kas patlaban ir mazākā no četrām pasaules lielākajām ierakstu kompānijām, plāno kompānijas restrukturizāciju, koncentrējoties uz mūzikas tirdzniecību internetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Citigroup savā īpašumā pārņēmusi mūzikas kompāniju EMI

Lelde Petrāne, 02.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV banku gigants Citigroup pārņēmis EMI - mūzikas kompāniju, kur tas bija galvenais kreditors - savā īpašumā, ziņo BBC.

Banka bija aizdevusi naudu Gaja Handa (Guy Hands) privātā kapitāla uzņēmumam Terra Firma, palīdzot tam iegādāties kompāniju 2007.gadā.

Taču 4,2 miljardus Lielbritānijas sterliņu mārciņu vērtais darījums izrādījās neveiksmīgs, un Terra Firma atzīst, ka tā ievērojami pārmaksājusi par kompānijas iegādi.

Tagad tā bija spiesta atdot EMI Citigroup, jo nespēja veikt procentu maksājumus.

EMI, kas ir «mājvieta» tādiem māksliniekiem kā Lilija Alena, The Beatles un Coldplay, informējusi, ka vadības maiņa nav plānota, un tā tagad ir pilnībā nodalīta no iepriekšējā īpašnieka.

Savukārt Citigroup pavēstījusi, ka tās plānos ietilpst ar laiku pārdot EMI.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu grupa Pink Floyd ceturtdien (11. martā) uzvarēja tiesas prāvā pret mūzikas ierakstu kompāniju EMI, ziņo Moneycontrol.

Grupa iebilda, ka ierakstu kompānija pārdod atsevišķas dziesmas no viņu albumiem, norādot, ka šādā veidā tiek pārkāpta pušu noslēgtā vienošanās.

Tiesa nolēma, ka abu pušu līgums nepieļauj pārdot dziesmas atsevišķi no albumiem bez rakstiskas vienošanās. Tiesnesis Endrjū Morits (Andrew Morritt) uzsvēra, ka līguma punkta mērķis bija pasargāt albumu māksliniecisko viengabalainību.

Nav zināms, cik par pārkāpumu mūzikas ierakstu kompānijai EMI būs jāizmaksā grupai. Tas netiek atklāts komercnoslēpuma dēļ. Taču Rollingstone.com ziņo, ka runa varētu būt par vairākiem miljoniem. Zināms vien, ka EMI būs jāapmaksā tiesu izdevumi - 60 000 sterliņu mārciņas (46 440 LVL).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Royal Bank of Scotland pērn zaudējusi vairāk nekā prognozēts

Lelde Petrāne, 24.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzē smagi cietusī Lielbritānijas banka Royal Bank of Scotland (RBS) paziņojusi par zaudējumiem 1,13 miljardu Lielbritānijas sterliņu mārciņu apmērā (920 miljoni latu), kurus tā cietusi 2010.gadā. Tie ir lielāki nekā analītiķi bija prognozējuši, vēsta BBC.

Tomēr pērnā gada rezultāts ir labāks nekā 2009.gada, kad banka cieta 3,6 miljardu mārciņu zaudējumus. Jāatgādina, ka 2008.gadā RBS strādāja ar 24,3 miljardu mārciņu zaudējumiem.

Sliktajiem kredītiem atliktās naudas apjoms sarucis par 33%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, līdz 9,3 miljardiem mārciņu.

Valdībai joprojām pieder 84% RBS akciju. Tā izglāba banku finanšu krīzes laikā 2008.gadā.

2010.gada pēdējos trīs mēnešos RBS strādājusi ar 12 miljonu mārciņu peļņu. Salīdzinājumam - 2009.gada pēdējā ceturksnī tā cieta 765 miljonu mārciņu zaudējumus.

Atsaucoties uz pēdējā ceturkšņa labo rādītāju, banka norādījusi, ka 2010.gads liecina par būtiskām pārmaiņām tās darbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk Lielbritānijā uzņēmumi, visticamāk, padomās divreiz pirms prestiža celšanai savus vadītājus vizināt ar dārgiem luksusa klases automobiļiem, jo jau pēc pavisam neilga laika valstī nodoklis par šādu auto izmantošanu varētu ievērojami palielināties, vēsta Telegraph.

No šā gada 6. aprīļa Lielbritānijā stāsies spēkā jaunie noteikumi attiecībā uz nodokli, ko uzņēmumi maksā par saviem luksusa klases auto, kuru skaitā ir tādi spēkrati kā Ferrari, Lamborghini, Bentley, kā arī augstākās klases Mercedes-Benz un BMW.

Lai labāk izprastu, par ko ir runa, sākotnēji jāpaskaidro, ka šo nodokli aprēķina atkarībā no automašīnas vērtības. Patlaban ir noteikti auto vērtības griesti 80 tūkstošu sterliņu mārciņu apmērā, tādējādi maksimālais nodokļu apjoms, kāds ik gadu jāmaksā uzņēmumam, kam pieder luksusa klases automašīna, kuras vērtība pārsniedz noteiktos griestus, patlaban ir 14 tūkstoši mārciņu ienākuma nodokļa veidā un nacionālās apdrošināšanas nodeva 3 584 mārciņu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Briti pieķēruši latvieti, kas «aplaupījusi» nodokļu maksātājus

Jānis Rancāns, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāda latviete «aplaupījusi» Lielbritānijas nodokļu maksātājus, apgalvojot, ka ir bezdarbniece, kurai pieder tikai viens nekustamais īpašums, lai gan patiesībā viņa gadā pelnījusi 60 tūkstošus britu mārciņu no sešu savu īpašumu izīrēšanas.

Kā vēsta britu laikraksts The Daily Telegraph, Latvijas iedzīvotāja Jūlija Freiberga bijusi ļoti izveicīga krāpniece. Kopumā J. Freibergai piešķirti vairāk nekā 33 tūkstoši britu mārciņu dāžados pabalstos, bet viņai piederošo īpašumu vērtība sasniegusi 1,1 miljonu mārciņu.

J. Freiberga uz Apvienoto Karalisti pārcēlusies 1999. gadā un saņēmusi Lielbritānijas sociālās garantijas, bezdarbnieka pabalstu un nodokļu atlaides. Lai saņemtu sociālās garantijas, J. Freiberga nereti izmantojusi arī sava bijušā vīra uzvārdu.

Latviete savu krāpšanas shēmu uzsākusi 2005. gada maijā, kad pieteikusies valsts atbalstam norādot, ka viņai nav darba un pajumtes. Patiesībā J. Freibergai piederējis īpašums Austrumlondonā un viņa saņēmusi 38 tūkstošus britu mārciņu gadā, strādājot par pludmales uzraugu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

TransferWise apgrozījums aug par 70%

Anda Asere, 23.09.2020

"TransferWise" dibināji Tāvets Hinrikus (Taavet Hinrikus) un Kristo Kārmans (Kristo Käärmann)

Foto: Publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņu dibinātās finanšu tehnoloģiju kompānijas "TransferWise" apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā, kas beidzās šī gada martā, sasniedzis 302,6 miljonus Lielbritānijas mārciņu.

Tas ir par 70% vairāk nekā iepriekš. Vienlaikus neto peļņa pēc nodokļiem šajā periodā ir 21,3 miljoni mārciņu.

""TransferWise" veido jaunu veidu, kā pārvietot naudu, un skaitļi bilancē to atbalsta. Augt un palikt rentabliem ir svarīgs šī ceļa pierādījums. Mums vajag būt spējīgiem paplašināties globāli, vienlaikus veidojot biznesu, kam cilvēki var uzticēties, ka tas te būs ilgtermiņā. Skaitļi pierāda, ka mēs turpinām to darīt, paliekot fokusēti," norāda Kristo Kārmans (Kristo Käärmann), "TransferWise" līdzdibinātājs.

Iepriekšējā finanšu gadā "TransferWise" ir apstrādājis pārrobežu maksājumus 42 miljardu mārciņu vērtībā, bet kopējais pārskaitījumu apjoms kopā ar iekšzemes maksājumiem sasniedza 67 miljardus mārciņu. Šobrīd ar kompānijas tehnoloģiju tiek pārskaitīti četri miljardi mārciņu mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas karaliskās ģimenes izmaksas aizvadītajā finanšu gadā pieaugušas par 5,1 miljonu sterliņu mārciņu jeb 5%, sasniedzot 107,5 miljonus mārciņu, liecina ceturtdien publiskotais finanšu pārskats.

Izdevumi ceļojumiem samazinājušies par 600 000 mārciņu līdz 3,9 miljoniem mārciņu, savukārt mājsaimniecības izdevumi palielinājušies par 1,1 miljoniem mārciņu līdz 2,4 miljoniem mārciņu.

Īpašumu uzturēšanas izdevumi sarukuši par 6,1 miljoniem mārciņu līdz 57,8 miljoniem mārciņu.

Tikmēr personāla izdevumi pieauguši par 3,4 miljoniem mārciņu līdz 27,1 miljoniem mārciņu, jo darbinieki saņēmuši apmēram 5% algas pielikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Lielbritānijas tūrisma operators Thomas Cook paziņo par bankrotu

LETA--AFP/BBC, 23.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas tūrisma kompānija «Thomas Cook», kas ir viens no lielākajiem un vecākajiem tūrisma operatoriem pasaulē, pirmdien paziņoja par bankrotu.

Līdz ar to atceltas visas ar «Thomas Cook» starpniecību veiktās rezervācijas.

Lielbritānijas valdība veic pasākumus, lai nogādātu mājās apmēram 150 000 «Thomas Cook» klientu, kas pašlaik atrodas ceļojumos. Šim nolūkam valdība noīrējusi vairākus desmitus lidmašīnu. Daļa klientu atgriezīsies Lielbritānijā ar regulārajiem reisiem.

Šī būs lielākā cilvēku evakuācija Lielbritānijas vēsturē kopš Otrā pasaules kara.

Par nogādāšanu Lielbritānijā «Thomas Cook» klientiem nebūs jāmaksā.

Pavisam pasaulē «Thomas Cook» organizētos ceļojumos pašlaik atrodas apmēram 600 000 cilvēku.

Vācijas valdība paziņojusi, ka par «Thomas Cook» Vācijas klientu nogādāšanu mājās rūpēsies apdrošināšanas kompānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - pirmdien prezentēja jauno 50 mārciņu nomināla banknotes dizainu, un uz jaunās banknotes būs matemātiķa un kriptogrāfa Alana Tjūringa attēls.

Tjūrings ir pazīstams kā slepeno kodu uzlauzējs, palīdzot sabiedroto spēkiem Otrā pasaules kara laikā. Viņš sniedza savu ieguldījumu, lai palīdzētu sabiedroto spēkiem nolasīt vācu jūras spēku ziņojumus, kas kodēti ar šifrēšanas mašīnu "Enigma".

50 mārciņu nomināla banknote būs pēdējā Anglijas Bankas izlaistā banknote, kurā papīrs tiks nomainīts pret polimēru materiālu. Jaunā banknote apgrozībā nonāks 2021.gada beigās.

Šī nomināla banknotes agrāk tika raksturotas kā "korumpētās elites valūta", un tā ir ikdienas darījumos vismazāk izmantotā nomināla banknote.

"Alans Tjūrings bija izcils matemātiķis, kura darbam bijusi milzu ietekme uz mūsu dzīvi pašlaik," prezentācijas pasākumā sacīja Anglijas Bankas prezidents Marks Kārnijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EasyJet un TUI Travel miljonu zaudējumi vulkāna radīto traucējumu dēļ

Lelde Petrāne, 11.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemo cenu aviokompānija Easyjet paziņojusi, ka traucējumi, kurus radīja vulkāna izvirdums Īslandē, tai izmaksās no 50-75 miljoniem Lielbritānijas sterliņu mārciņu, vēsta BBC.

Izmaksas nozīmē, ka aviokompānija ir samazinājusi savu peļņas prognozi visam gadam līdz 100 -150 miljoniem Lielbritānijas sterliņu mārciņu.

Pārvadātājs arī paziņojis par 78,7 miljonu Lielbritānijas sterliņu mārciņu zaudējumiem, ko tas cietis sešos mēnešos līdz marta beigām. Tajā pašā laika posmā iepriekšējā gadā Easyjet cieta 129,8 miljonu mārciņu zaudējumus.

Savukārt tūroperators TUI Travel paziņojis, ka pelnu dēļ radītie traucējumi tam izmaksājuši 90 miljonus Lielbritānijas sterliņu mārciņu. Sešos mēnešos tas cietis 367 miljonu mārciņu zaudējumus. Tas ir vairāk nekā tajā pašā periodā iepriekšējā gadā zaudētie 333 miljoni mārciņu. Vienlaikus Eiropas lielākais ceļojumu operators atzīmējis, ka darbības rādītāji atbilst prognozēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas lielākā mazumtirdzniecības kompānija Tesco pagājušajā biznesa gadā, kas noslēdzās februārī, strādāja ar 5,74 miljardu sterliņu mārciņu (7,9 miljardu eiro) tīrajiem zaudējumiem, salīdzinot ar 974 miljonu mārciņu (1,3 miljardu eiro) peļņu pirms gada, teikts trešdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

Zaudējumi tiek skaidroti ar vienreizējiem izdevumiem septiņu miljardu mārciņu apmērā, kas galvenokārt saistīti ar kompānijas īpašumu vērtību norakstīšanu.

Jau ziņots, ka Tesco janvārī prezentēja izmaksu samazināšanas plānu, kurā paredzēts slēgt veikalus, pārdot aktīvus un atcelt dividendes, lai uzlabotu finansiālo stāvokli un atgūtos no finanšu prognožu kļūdas skandāla.

Uzņēmums paziņoja, ka slēgs tā galveno biroju, samazinās kapitāla izdevumus, slēgs 43 nerentablus veikalus un būtiski pārskatīs veikalu būvniecības programmu.

Tesco jau piekritis pārdot interneta operatora struktūrvienību Tesco Broadband un straumēšanas pakalpojumu Blinkbox TV telekomunikāciju kompānijai TalkTalk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielbritāniju katru gadā apkrāpj vairāk nekā sešu Latvijas budžetu apjomā

, 22.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzekļu izkrāpšana, zādzības caur internetu, apdrošinātāju mānīšana un izvairīšanās no nodokļu maksāšanas Lielbritānijai gadā izmaksā aptuveni 30 miljardus sterliņu mārciņu (24.33 miljardus latu), kas ir vairāk nekā sešu Latvijas šī gada budžeta ieņēmumu apmērā.

Latvija 2010. gadam plāno budžeta ieņēmumus 3.86 miljardu latu apmērā.

BBC vēsta, ka Lielbritānijas Nacionālais krāpšanas apkarošanas birojs pirmo reizi aprēķinājis šo rādītāju, kuru, izdalot uz Lielbritānijas nodokļu maksātāju skaitu, var secināt, ka gadā katrs no viņiem tiek apkrāpts par aptuveni 621 mārciņu (teju 504 latiem).

58% gadījumos krāpšana notiek valsts sektorā, kur Lielbritānijai ik gadu «gar degunu aiziet» aptuveni 17 miljardi mārciņu (13.8 miljardi latu). Lielākās krāpšanas notiek saistībā ar nodokļiem. To īpatsvars kopējā summā ir aptuveni 15.2 miljardi mārciņu (12.3 miljardi latu), norāda birojs, piebilstot, ka šī summa gan ir vien 3% no kopējiem nodokļu ieņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Northern Rock zaudē 232, toties prēmijās izmaksā 13 miljonus

Lelde Petrāne, 09.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas Northern Rock PLC, tā sauktā labā banka, kas tika atdalīta no nacionalizētā aizdevēja 2010.gada janvārī, paziņojusi par 232,4 miljonu Lielbritānijas sterliņu mārciņu zaudējumiem, ko tā cietusi pagājušajā gadā, ziņo Sky News.

Tās 4000 darbinieku savā starpā sadalīs 13,1 miljonu Lielbritānijas sterliņu mārciņu, kas tiks izmaksāti prēmijās, lai gan izpildpriekšsēdētājs Rons Sandlers (Ron Sandler), kuram tiek maksāti 250 tūkstoši mārciņu gadā, prēmiju saņemt nevarēs.

«Zaudējumi otrajā pusgadā bija mazāki nekā pirmajā pusgadā, pierādot, ka notiek progress,» viņš sacījis, komentējot bankas darbības rezultātus.

Klientu depozītu apjoms samazinājies līdz 16,7 miljardiem mārciņu no 19,5 miljardiem mārciņu 2010.gada janvārī, taču tas saskanot ar prognozēm.

Virgin Money un Tesco Money tiek minētas kā pretendentes uz labās bankas iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākušo banku glābšanai tika izmantotas dažādas metodes, bet to nākotne izskatās vienlīdz cerīga.

Krīzes trieciens trāpīja mums tieši pa galvu, atbildot uz izmeklēšanas komisijas jautājumiem par nonākšanu uz bankrota sliekšņa, rokas plātīja ASV hipotekārās bankas Fannie Mae bijušais vadītājs Daniels Mads. «Neparastais apvērsums ekonomikā un īpaši nekustamo īpašumu tirgū izaicināja Fannie Mae tā, ka ar to bija grūti tikt galā, neatkarīgi no iepriekš pieņemtiem lēmumiem,» pēc uzņēmuma nacionalizācijas atlaistais boss nevainoja sevi notikumu virpulī, kas beidzās ar 125,9 miljardu dolāru ASV nodokļu maksātāju naudas ieguldīšanu šajā un radniecīgajā bankā Freddie Mac.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijai plāns ietaupīt 6,2 miljardus mārciņu

Ritvars Bīders, 24.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānija savu budžeta deficītu iegrožos, veicot izdevumu samazināšanu 6,2 miljardu sterliņu mārciņu apmērā. Par to paziņojis kanclers Džordžs Osborns (George Osborne), vēsta BBC.

Viņš skaidro, ka tiks apturēta jaunu darbinieku pieņemšana darbā valsts iestādēs, kā arī samazināts finansējums informāciju tehnoloģiju programmām, nekustamā īpašuma projektiem un pusautonomajām organizācijām.

Taču tajā pat laikā kanclers sola aizsargāt izglītības nozari, nodrošinot tālāku finansējumu skolām. Neskatoties uz to izglītība plānota kā viena no nozarēm, kura, samazinot izdevumus, nesīs vislielākos ietaupījumus.

Dž. Osborns norāda, ka lielākie ietaupījumi gaidāmi no izdevumu apcirpšanas Transporta departamentā (683 miljonu mārciņu), pašvaldībās (780 milj. mārciņu), uzņēmējdarbības nozarē (836 milj. mārciņu), izglītības nozarē (670 milj. mārciņu), kā arī Tieslietu departamentā (325 milj. mārciņu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Lloyds Banking Group atkal atgriežas peļņā

Žanete Hāka, 04.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmajā pusgadā Lloyds Banking Group peļņa pirms nodokļiem sasniegusi 1,6 miljardus mārciņu (1,3 miljardus latu), raksta BBC News.

Peļņu galvenokārt veicināja kritums uzkrājumiem sliktiem kredītiem. Uzkrājumi samazinājās no 13,4 miljardiem mārciņu līdz 6,5 miljardiem mārciņu.

Kopējie Lloyds ieņēmumi pieauga par gandrīz trešdaļu – no 9,8 miljardiem līdz 12,5 miljardiem, savukārt izmaksas kritās par vairāk nekā vienu miljardu mārciņu, lielākoties samazinoties darba vietu skaitam.

Pirmajā pusgadā Lloyds uzņēmumiem kopā izsniedzis kredītus 23,7 miljardu mārciņu apmērā un 14,9 miljardus mārciņu hipotekārajos kredītos.

«Pirmais pusgads bija nozīmīgs pavērsiens grupai, jo tā atgriezās peļņā,» norāda Lloyds pārstāvji. «Neskatoties uz izaicinājumu pilno ekonomisko vidi, pamatbizness uzrādīja spēcīgus rezultātus un mēs turpinājām saskatīt pozitīvu impulsu galvenajos ienākumu posteņos.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Krīt sterliņu mārciņas cena

Jānis Šķupelis, 21.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien sterliņu mārciņas cenu iedragāja vāji britu mazumtirdzniecības rādītāji, kas deva iemeslu spekulācijām, ka arī britiem (līdzīgi kā ASV) drīzumā varētu nākties palielināt savu mārciņu drukāšanas programmu.

Britu mazumtirdzniecības apjomi septembrī izrādījās sarukuši jau otro mēnesi pēc kārtas (lai gan tika gaidīts to kāpums), kas liek bažīties, ka britu ekonomikas atveseļošanās tempi sākuši buksēt. Valdot šādam fonam, eiro cena spēja pakāpties līdz 0,89 mārciņu atzīmei, kas ir kursa augstākais līmenis pēdējo sešu ar pusi mēnešu laikā.

Jāpiebilst, ka vēl vakar britu finanšu ministrs Džordžs Osborns paziņoja par budžeta deficīta samazināšanas pasākumiem tuvāko četru gadu laikā. Tie paredz, ka tuvāko četru gadu laikā valsts izdevumus būs jāsamazina par 81 miljardu mārciņu (tika arī ziņots, ka publiskajā sektorā darba vietu skaits tiks samazināts par 500 tūkst.). Pats Dž. Osborns gan norādījis, ka nedomā, ka pieņemtie budžeta deficīta samazinājumi būtu pārāk skarbi un atkārtoja, ka turpmāka monetārās politikas atvieglošana var sniegt zināmu atbalstu, lai mazinātu budžeta deficīta samazinājumu negatīvo ietekmi uz ekonomikas izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

TransferWise apgrozījums aug par 75%

Anda Asere, 10.09.2018

TransferWise dibinātāji Tāvets Hinrikus (Taavet Hinrikus) un Kristo Kārmans (Kristo Käärmann).

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tehnoloģiju kompānijas TransferWise apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā, kas beidzās šī gada martā, ir sasniedzis 117 miljonus britu mārciņu (134 miljonus eiro), pieaugot par vairāk nekā 75%.

Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 66 miljoni mārciņu (75 miljoni eiro). Auditētie rezultāti uzrāda neto peļņu pēc nodokļiem 6,2 miljonu mārciņu apmērā (7,1 miljoni eiro). Šis ir otrais gads pēc kārtas, kas uzņēmums uzrāda peļņu.

Šobrīd «TransferWise» visā pasaulē apkalpo četrus miljonus klientu. Cilvēki izmanto uzņēmuma piedāvāto pakalpojumu, lai pārsūtītu 3 miljardus mārciņu (3,4 miljardus eiro) katru mēnesi, tādējādi ietaupot 1 miljardu mārciņu (1,1 miljardu eiro) gadā jeb 3 miljonus mārciņu (3,4 miljonus eiro) dienā, salīdzinot ar gadījumu, ja tie izmantotu banku pakalpojumus.

«Šis «TransferWise» ir bijis pagrieziena gads. Mēs esam izvirzījuši jaunu standartu finanšu pakalpojumu kompānijām, nepārtraukti samazinot pakalpojumu cenas mūsu klientiem un iedvesmojam citus pakalpojumu sniedzējus uz jauna veida caurspīdību. Mēs esam pierādījuši, ka finanšu tehnoloģiju kompānijas var piedāvāt klientiem neticamu pieredzi par zemu cenu, vienlaikus veidojot stabilu biznesu, kas var būt uzticams ilgtermiņā. Skatoties nākotnē, mūsu ilgstošā izaugsme un veselīgā finanšu pozīcija nozīmē, ka mēs varam turpināt samazināt cenas, vienlaikus investējot produkta attīstībā,» saka Kristo Kārmans (Kristo Käärmann), «TransferWise» līdzdibinātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma 2024.gada valsts budžetu, kurā konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti nepilni 14,5 miljardi eiro, izdevumi - nedaudz virs 16,2 miljardi eiro, bet vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 2,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Par budžetu nobalsoja 52 deputāti, pret bija 27.

Saeima budžeta projektu un 19 to pavadošos likumus skatīja nepilnas trīs dienas, debatēm ar pārtraukumiem kopumā veltot aptuveni 27 stundas. Budžeta izskatīšana ieilga, jo politiķi bija apņēmušies to neskatīt pa naktīm. Salīdzinoši 2023.gada budžets tika pieņemts martā pēc aptuveni diennakti ilgas nepārtrauktas sēdes, par to saņemot kritiku par neauglīgu darbu.

Savukārt, piemēram, 2022.gada budžeta pieņemšana, kas 2021.gadā Covid-19 pandēmijas laikā notika e-Saeimas platformā, kopā ar pārtraukumiem, bet nerēķinot brīvdienas, prasīja 51 stundu. Ieskaitot brīvdienas, darbs pie budžeta tolaik ritēja no 15.novembra līdz 23.novembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RBS banka paziņo par 2.2 miljardu zaudējumiem

, 06.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas Royal Bank of Scotland Group, kuras 70% pieder nodokļu maksātājiem, paziņojusi par pirmsnodokļu zaudējumiem 2.2 miljardu Lielbritānijas sterliņu mārciņu apmērā, kas tai radušies trīs mēnešu laikā (līdz septembra beigām), ziņo BBC.

Tajā pašā periodā pērn banka strādāja ar 1.9 miljardu mārciņu peļņu.

RBS ir norakstījusi vēl 3.3 miljardus mārciņu tā saukatjos sliktajos parādos un citās sliktajās investīcijās. Iepriekšējo trīs mēnešu periodā norakstītā summa bija 4.7 miljardi mārciņu.

Banka savā paziņojumā norādījusi, ka apstākļi pēdējo trīs mēnešu laikā ir uzlabojšies, bet «tie joprojām nav stabili».

RBS pēdējo trīs mēnešu laikā esot palielinājusi mazo uzņēmumu kreditēšanu.

Db.lv jau rakstīja, ka papildus finansiālā palīdzība, pēc kuras nule kā parādījuies nepieciešamība britu vadošajām bankām Royal Bank of Scotland un Lloyds, ir jauns pasaules rekords. Tā norādījis Ēnu kanclers Džordžs Osborns (George Osborne). Royal Bank of Scotland (RBS) varētu vajadzēt vēl vairāk nodokļu maksātāju naudas, neilgi pēc tam, kad bija paziņojis par 33.5 miljardu Lielbritānijas sterliņu mārciņu lielu bankas glābšanas paketi, pavēstīja Lielbritānijas kanclers Alistērs Dārlings (Alistair Darling).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Banķieri: maksājiet prēmijas vai mēs aizejam

, 03.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas bankas Royal Bank of Scotland (RBS) direktori draud atkāpties, ja valdība liegs prēmiju 1.5 miljardu Lielbritānijas sterliņu mārciņu apmērā izmaksāšanu darbiniekiem investīciju vienībā, ziņo BBC.

Pēc kanclera Alistēra Dārlinga (Alistair Darling) sacītā, ka valdībai varētu būt veto tiesības attiecībā uz prēmiju summām, direktori konsultējušies ar juristiem.

Bankas juristi norāda, ka vadītājiem bija pienākums padarīt uzņēmumu, kura 70% pieder nodokļu maksātājam, konkurētspējīgu un tas var nozīmēt prēmiju līmeņa paaugstināšanu.

Savukārt Valsts kase paziņojusi, ka tā varētu iejaukties, ja tas būtu nodokļu maksātāju interesēs.

RBS par sniegumu 2009.gadā vēlas visas grupas ietvaros izmaksāt prēmijās līdz pat 2 miljardiem sterliņu mārciņu.

Pagājušajā gadā RBS prēmijās investīciju vienībā izmaksāja 900 miljonus sterliņu mārciņu un tagad tā vēlas palielināt šo summu līdz aptuveni 1.5 miljardiem. Investīciju baņķieriem esot nepieciešamas lielākas prēmijas, lai tie paliktu uzņēmumā un radītu tam lielāku peļņu. Ja bankas lielākie talanti aizies pie konkurentiem, tā kļūs mazāk pelnīt spējoša un nodokļu maksātājiem būs mazāka atdeve no tās investīcijām, norāda bankas vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

TransferWise novērtējums sasniedz piecus miljardus dolāru

Anda Asere, 29.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešsaistes maksājumu pakalpojuma sniedzējs "TransferWise" veicis otrreizējo akciju pārdošanu 319 miljonu dolāru apmērā, kas ļāvusi kapitāldaļu īpašniekiem un darbiniekiem pārdot daļu savu akciju esošiem vai jauniem investoriem.

Līdz šim "TrasnferWise" primāro un sekundāro akciju pārdošanas rezultātā ir piesaistījis vairāk nekā vienu miljardu dolāru. Šo darījumu vadīja kompānijas esošais investors "Lone Pine Capital" un jaunais investors "D1 Capital Partners". Kā jauns investors pievienojies arī "Vulcan Capital". "Baillie Gifford", "Fidelity Investments" un "LocalGlobe" paplašināja savu pārstāvniecību uzņēmumā.

"Daudz tiek runāts par vienradžiem, bet patiesībā mēs veidojam kaut ko vēl retāku. "TransferWise" ir strauji augošs, rentabls bizness, ko vada misija izveidot labāko veidu, kā pārskaitīt naudu – tūlītēji, ērti, caurspīdīgi un galu galā – bez maksas. Deviņu gadu laikā mēs katru gadu saviem klientiem ietaupām vienu miljardu mārciņu slēptajās komisijas maksā. Tas ir sākums, bet tikai neliela daļa no tā, ko bankas iekasē. Mēs joprojām esam sava ceļa sākumā un esam izveidojuši finansiāli ilgtspējīgu kompāniju, lai tur nonāktu. Dažus pēdējos gadus mūs ir finansējuši tikai mūsu klienti un mums nav bijusi vajadzība piesaistīt ārējo finansējumu. Šī otrreizējā finansējuma kārta nodrošina iespēju pievienoties jauniem investoriem, vienlaikus atalgojot investorus un darbiniekus, kas mums palīdzējuši līdz šim," norāda Kristo Kārmans (Kristo Käärmann), "TransferWise" līdzdibinātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Anglijas Banka var ziņot par jauniem mārciņu drukāšanas pasākumiem

Jānis Šķupelis, 21.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laika Anglijas ekonomikas dati (piemēram, bezdarbs sasniedzis 15 gadu augtāko līmeni) un valsts centrālās bankas vadošo amatpersonu noskaņojums liek domāt, ka monetārās politikas noteicēji nav izsmēluši savas iespējas mārciņu drukāšanas frontē, ziņo Reuters.

Anglijas Bankas vadītājs Mervins Kings ziņojis, ka situācija ekonomikā pasliktinājusies un valsts ekonomika līdz nākamā gada vidum varētu stagnēt. Banka prognozē, ka šīs valsts ekonomika nākamgad augs par nepilnu procentu. Tāpat tiek gaidīta inflācijas samazināšanās līdz bankai vēlamajai 2% atzīmei (oktobrī gada inflācija Apvienotajā Karalistē bija pie 5% atzīmes).

Tiek lēsts, ka Anglijas CB uz drūmajām ekonomikas perspektīvām, visticamāk, reaģēs ar papildu kvantitatīvās mīkstināšanas programmu realizēšanu. Tiek lēsts, ka Anglijas galvenie baņķieri pie šādiem pasākumiem varētu ķerties jau nākamā gada sākumā. Nomura International, piemēram, prognozē, ka Anglijas CB jau februārī paziņos par 50 miljardu vērtu mārciņu drukāšanas programmu un maijā par papildu QE (Quantitative Easing jeb kvantitatīvā mīkstināšana) 25 miljardu GBP apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Saeima pieņem likumu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam

LETA, 23.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 23.novembrī pieņēma likumu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam.

Par likumprojektu nobalsoja 52 deputāti, bet 33 parlamentārieši balsoja "pret".

Likuma Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam mērķis ir nodrošināt vidēja termiņa budžeta plānošanu. Saskaņā ar Likumu par budžetu un finanšu vadību vidēja termiņa valsts budžeta plānošana ir process, kurā tiek noteikti pieejamie resursi vidējam termiņam un nodrošināta šo resursu izlietošana atbilstoši valdības noteiktajām prioritātēm. Vidēja termiņa budžeta plānošana paredz noteikt valsts budžeta likumu vienam gadam un maksimāli pieļaujamo izdevumu kopapjomu turpmākajiem diviem gadiem.

Likumā "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam" deputāti atbalstīja vairākus tā saucamo koalīcijas "deputātu kvotu" priekšlikumus, kopumā šim mērķim iztērējot gandrīz divus miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru