Enerģētika

Energokompānijas parakstīs līgumu par avārijas rezervju uzturēšanu

Žanete Hāka, 25.03.2010

Jaunākais izdevums

Baltijas, Baltkrievijas un Krievijas energokompānijas, kas veido BRELL apvienību, plāno parakstīt vienošanos par avārijas rezervju uzturēšanu šo valstu elektriskā tīkla lokā.

Šīs vienošanās projekts tika saskaņots BRELL energosistēmu komitejā šī gada martā, informēja Latvenergo preses sekretārs Andris Siksnis.

Latvenergo tikšanās laikā pārstāvēs Aigars Meļko un Varis Boks.

Tikšanās laikā puses apmainīsies ar energosistēmu tīklu datiem, lai plānotu ilgtermiņa aprēķināšanas veidus 2011.–2025. gadam.

Tāpat tiks parakstīta ilgtermiņa papildvienošanās nolīgumam starp Belenergo, Latvenergo, Eesti Energia, Lietuvos energija, EES Rossija par paralēlu energosistēmu darbu kopš 2001. gada 7. februāra.

Jāpiebilst, ka standarta avārijas rezerves jaudas ir nepieciešamas, lai novērstu un izskaustu tehnoloģiskos traucējumus piecu valstu elektriskajā gredzenā.

Īpašs iemesls bažām par enerģijas uzņēmumu darbības traucējumiem Krievijā un Baltijas valstīs ir ieilgušais remonts Baltkrievijas kompānijas Belenergo starpvalstu 750 kilovatu augstsprieguma līnijā, kas savieno Krieviju Krievijas Smoļenskas atomelektrostaciju ar apakšstaciju Baltkrievijā.

Šī iemesla dēļ Krievija jau bija spiesta samazināt elektroenerģijas tranzīta apjomu Baltijas virzienā un samazināt Smoļenskas atomelektrostacijas jaudu līdz 1 GW.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Latvenergo sāk testēt divus elektroautomobiļus

LETA, 15.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Energokompānija Latvenergo iegādājusies divus elektroautomobiļus, kas tiks izmantoti ikdienas darbā.

Viena elektroautomašīna energokompānijai izmaksājusi 49 000 eiro (34 300 latus). Vairāk nekā trešdaļu auto vērtības veido akumulators, Doma laukumā izrādot jaunās automašīnas, norādīja energokompānijas pārstāvji.

Ja jaunās automašīnas izrādīsies piemērotas ikdienas darba funkciju veikšanai un Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, to skaits tiks palielināts. Pēc Latvenergo transporta nodrošinājuma direktora Edgara Utāna teiktā, uzņēmums vēlas pārbaudīt automašīnas darbību dažādos sektoros. To varētu izmantot gan elektroenerģijas pārdevēji, gan "Sadales tīkla" darbinieki infrastruktūras uzturēšanas darbos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Visaginas AES projekta īstenošanai dibinās Latvenergo meitaskompāniju

nozare.lv, 02.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai AS Latvenergo piedalītos Visaginas atomelektrostacijas (Visaginas AES) projekta kompānijas dibināšanā, tiks dibināta Latvenergo 100% piederoša kapitālsabiedrība Visaginas AES investīciju pārvaldībai, paredz šodien valdībā atbalstītais rīkojums Par piekrišanas sniegšanu akciju sabiedrības Latvenergo izšķirošās ietekmes iegūšanai jaundibināmā kapitālsabiedrībā.

Meitaskompānijas pamatkapitāls sākotnēji plānots 100 000 latu apmērā. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pēc sēdes žurnālistiem uzsvēra, ka valdības atļauja uzņēmuma izveidei bijusi nepieciešama, lai brīdī, kad valstis jau būs panākušas konkrētākas vienošanās, Latvijas puse būtu gatava turpmākajam darbam.

Patlaban tiek plānots, ka šī projekta koncesijas līgums tiks parakstīts šovasar. Latvijas puses iespējamie ieguldījumi tiek lēsti līdz vienam miljardam eiro (702 miljoniem latu). Šos līdzekļus varētu piesaistīt no Japānas un ASV kredītu aģentūrām, kā arī daļa būtu jānodrošina Latvenergo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas energokompānijas Latvenergo lietā apcietinātais uzņēmējs Andrejs Livanovičs piektdienas priekšpusdienā pametis Rīgas Centrālcietumu.

Livanovičs ar presi runāt nevēlējās. Viņam, iznākot no cietuma, līdzi bija soma un divi maisiņi. Uzņēmējs kopā ar advokātu cietuma teritoriju pameta sudrabotā Mercedes. Livanoviča advokāts Ziedonis Ūdris aģentūrai BNS pastāstīja, ka viņam nav informācijas par to, vai Livanovičs vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kur sūdzību jau iesniedzis Latvenergo lietā iesaistītais bijušais energokompānijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons.

Ūdris teica, ka arī Livanovičam joprojām nav skaidrības, ko tieši viņš ir izdarījis pretlikumīgi. Advokāts klāstīja, ka likumā ir noteikts, ka aizdomām ir jābūt konkrētām. «Ja piemēro analoģiju par to, kam ir jābūt apsūdzībā, tad tur ir jābūt norādītam kad, kur un ar kādām konkrētām darbībām. Tas, kas ir atreferēts presē, tas arī tajā lēmumā par atzīšanu par aizdomās turamo ir, un tur nekā konkrēta nav. Protams, tas aizdomās turamos neapmierina, jo katrs taču grib zināt, ko viņš ir nepareizi izdarījis un kādā veidā - vai nepareizā vietā ielu pārgāja, vai pārsniedza braukšanas ātrumu, nevis vienkārši aptur par to, ka brauc un tikai tad sāk meklēt,» paskaidroja Ūdris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai iegūtu papildu līdzfinansējumu Latvenergo koncerna ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas finansēšanai, kā arī spertu būtisku soli uzņēmuma tēla, atpazīstamības un konkurētspējas uzlabošanā, uzņēmums šā gada nogalē aizņemšanās programmas ietvaros plāno veikt publisku obligāciju emisiju.

Labvēlīgas situācijas gadījumā kapitāla tirgos Latvenergo šā gada nogalē plāno veikt obligāciju publisku emisiju latos un eiro valūtā. Obligācijas tiks iekļautas Nasdaq OMX Baltijas biržas parāda vērtspapīru sarakstā. Kopējā vērtspapīru emisijas nominālvērtība plānota līdz 50 miljoniem latu vai ekvivalentu apmēru eiro valūtā. Konkrēti emisijas parametri tiks definēti emisijas dokumentu sagatavošanas laikā. Obligācijas nav paredzēts konvertēt par akcijām, kas nozīmē, ka Latvenergo ir un paliks valstij pilnībā piederošs uzņēmums, akcentēts medijiem izplatītajā informācijā.

Latvenergo veiktās aptaujas rezultātā vērtspapīru emisijas organizēšana uzticēta SEB grupai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo emitētās «zaļās» obligācijas 100 miljonu eiro apmērā ieguldīs videi draudzīgos projektos

LETA, 25.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizņemtā kapitāla piesaistes plānā AS Latvenergo šogad iecerējusi veikt obligāciju emisiju līdz 100 miljonu eiro apmērā, ieguldot līdzekļus videi draudzīgu projektu īstenošanā Latvenergo kapitālieguldījumu programmas gaitā, pirmdien medijus informēja uzņēmuma pārstāvji.

Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs stāstīja, ka uzņēmuma kapitālieguldījumu programmas gaitā ir paredzēta vairāku «zaļai» domāšanai atbilstošu projektu īstenošana, kā arī vērtspapīru tirgū ir novērojams investoru pieprasījums pēc ieguldījumiem šādos projektos, tāpēc Latvenergo pieņēma lēmumu emitēt «zaļās» obligācijas. «Zaļo» obligāciju pamata prasība ir emisijas procesā iegūtos līdzekļus izmantot vienīgi «zaļajai» domāšanai atbilstošos projektos, kas saistīti ar atjaunojamiem enerģijas avotiem, enerģijas efektivitātes uzlabošanu, ilgtspējīgu vidi utt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvenergo jānodrošina situācijas skaidrošana uzņēmuma darbiniekiem

Valdis Vikmanis, 19.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvenergo valdei dialogā ar arodbiedrību jānodrošina situācijas skaidrošana uzņēmuma darbiniekiem, paziņoja Valsts energokompānijas Latvenergo valsts kapitāla daļu turētājs, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

J.Pūce uzsver, ka Ekonomikas ministrija kā Latvenergo kapitāla daļu turētāja ir nodrošinājusi uzņēmuma netraucētu un sekmīgu darbību – uzņēmuma pamatfunkcijas tiek īstenotas un vadību nodrošina uzņēmuma valde, kuras pienākums ir izskaidrot darbiniekiem uzņēmuma darbības nosacījumus pašreizējos apstākļos.

J.Pūce aicināja arodbiedrību uz konstruktīvu sadarbību ar uzņēmuma valdi, lai kopīgiem spēkiem mazinātu spriedzi darbinieku vidū un nodrošinātu uzņēmuma netraucētu darbību arī turpmāk.

J.Pūce informēja Latvijas arodbiedrības Enerģija priekšsēdētāju Jevgeniju Stalidzāni, ka jau 15.jūnijā Ekonomikas ministrijas vadība sazinājās ar energokompānijas valdes locekli Uldi Barisu, lai gūtu pārliecību, ka uzņēmuma pamatfunkciju veikšanu tiek nodrošināta ierastajā kārtībā un pilnā apjomā, īpašu uzmanību pievēršot partneriem ārvalstīs un Latvijā, lai izskaidrotu situāciju un mazinātu iespējamo negatīvo ietekmi uz tā reputāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklēšanu par iespējamiem Latvenergo vadības pārkāpumiem, sāka jau 2006.gadā, liecina Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija. Izmeklēšana saistīta ar TEC – 2 rekonstrukcijas projektu, kas tika uzsākts jau 2005.gadā. Valdībā par to bija ļoti lielas diskusijas.

Neoficiāla informācija liecina, ka korupcijas apkarotājiem ir aizdomas, ka saistībā ar TEC-2 rekonstrukcijas uzsākšanu tikusi izveidota starpniecības kompānija, kas nodrošinājusi, ka tiek sadārdzinātas izmaksas un no tās izņemta nauda. Saskaņā ar neoficiālām ziņām, birojam ir aizdomas, ka starpniekkompānijas izveidē ir iesaistītas gan augstākās Latvenergo amatpersonas, gan TEC-2 projekta vadītāji, vēsta portāls diena.lv. Tas ir iemesls, kāpēc kratīšana šodien veikta arī TEC-2.

Pagaidām līdz pusdeviņiem vakarā neviens no Latvenergo vadības darbiniekiem nav aizturēts vai nogādāts izolatorā. Uzņēmuma vadītāji otrdien nopratināti birojos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināta - OIK saistību atpirkšanai Latvenergo pamatkapitālu samazinās par 454,4 miljoniem eiro

Rūta Lapiņa, 21.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets (MK) otrdien uzdeva Ekonomikas ministrijai (EM), kā AS «Latvenergo» kapitāla daļu turētājai, divu nedēļu laikā sasaukt akcionāru kopsapulci un lemt par «Latvenergo» pamatkapitāla samazināšanu 454,4 miljonu eiro apmērā, tādējādi īstenojot valsts saistību samazināšanu par Rīgas TEC-1 un Rīgas TEC-2 koģenerācijas elektrostacijās uzstādīto elektrisko jaudu, informē EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Pievienots «Latvenergo» komentārs 7.-10. rindkopās

MK otrdienas sēdē nolēma par 75% samazināt atbalstu «Latvenergo» TEC, nodrošinot elektroenerģijas obligātā iepirkuma (OIK) izmaksu samazināšanu gan uzņēmumiem, gan mājsaimniecībām ar 2018. gada 1. janvāri, kā arī valsts budžeta līdzekļu ekonomiju 70 miljonu eiro apmērā un novirzīšanu citām vajadzībām. Atpērkot lielāko daļu saistību, sagaidāmais OIK izmaksu samazinājums sabiedrībai jau nākamgad būs 29% apjomā.

Ministru kabineta lēmuma rezultātā sagaidāmais valsts finanšu ietaupījums ir 262,06 miljoni eiro, bet patērētāju kopējās izmaksas tiek samazinātas par 716,47 miljoniem eiro.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens atzīst: «Valdības īstenotie soļi OIK ierobežošanai, t.sk. šobrīd veiktā valsts atbalsta samazināšana «Latvenergo», būtiski samazinās ražotāju, jo īpaši energoietilpīgās apstrādes rūpniecības uzņēmumu, elektroenerģijas izmaksas. Tādā veidā tiks stiprināta tautsaimniecības konkurētspēja un radīti pozitīvi signāli jaunām ilgtermiņa investīcijām. Vienlaikus mazināsies arī iedzīvotāju maksājumi par elektroenerģiju.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šodien nolēma ierosināt administratīvo lietu pret AS Latvijas Gāze (LG).

SPRK informēja, ka šā gada 11.janvārī LG saņēma AS Latvenergo vēstuli, kurā Latvenergo izteica lūgumu LG nodrošināt dabasgāzes pārvades un sadales sistēmas lietošanas pakalpojumu Rīgas otrajai termoelektrocentrālei (TEC2). 29.janvārī arī SPRK lūdza LG nodrošināt Latvenergo pieeju attiecīgajām dabasgāzes sistēmām vai atteikuma gadījumā pamatot - kāpēc atteikts.

Savukārt 2.martā SPRK un Latvenergo saņēma LG vēstuli, kurā gāzes koncerns norāda, ka, ja gadījumā šogad pieņemtie grozījumi Enerģētikas likumā paredz gāzes tirgus atvēršanu pirms 2017.gada aprīļa, tiek pārkāpti LG izsniegtajā dabasgāzes tirdzniecības licencē noteiktie principi. SPRK ieskatā, LG vēstule būtībā ir atteikums Latvenergo lūgumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Pavļuts: miljards Visaginas AES projektam atradīsies tikai, ja projekts būs izdevīgs; Latvija spiedienam nepakļausies

Gunta Kursiša, 19.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Runas par «brīvi pieejamo miljardu» Visaginas AES projektam ir jāaizmirst. Tāda nav, un tas «radīsies» tikai tad, ja projekts būs komerciāli izdevīgs un šādu finansējumu projekta īstenotāji spēs piesaistīt,» Latvijas Vēstneša portālā norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, uzsverot, ka Latvija nepakļausies spiedienam parakstīt kādus saistošus dokumentus, kamēr no Lietuvas puses nebūs saņemtas atbildes uz neskaidriem jautājumiem par Visaginas AES.

«Miljards eiro, ko daudzos un dažādos veidos mīl piesaukt kā ieguldījumu Lietuvas ekonomikā, «ko taču varētu izmantot tepat Latvijā», patlaban nestāv valsts budžetā vai Latvenergo kasē un «negaida», kad liksim to lietā. Tā ir summa, kas būtu pieejama, turklāt ne no valsts budžeta līdzekļiem, tikai šim konkrētajam projektam, Latvenergo piesaistot finansējumu no starptautiskām eksportkredītu aģentūrām un finanšu institūcijām,» norāda ekonomikas ministrs.

Viņš pauž, ka nevar izslēgt iespēju, ka Latvenergo investīcijas Visaginas AES būvniecības laikā varētu samazināt Latvenergo peļņas dividendes valstij, bet, īstenojot komerciāli izdevīgu projektu, stacijas darbības laikā, kas būs 60 gadi, Latvenergo peļņa potenciāli var pieaugt un attiecīgi – arī izmaksātās dividendes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo akcijas varētu nodot Finanšu ministrijai

Ritvars Bīders, 04.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Latvijas energokompānijas Latvenergo restrukturizācijas kompānijas akcijas varētu tikt nodotas Finanšu ministrijai (FM), kas saistīts ar Eiropas Savienības (ES) prasībām un elektrības ražošanas atdalīšanas no tīklu sadales un pārvaldes, intervijā laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze norāda Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

«Sadales tīklu nomnieks, tāpat kā līdz šim, būs Sadales tīkls. Pārvades tīklu nomnieks būs Pārvades sistēmas operators. Manuprāt, te viss ir skaidrs. Nav domāts to iznomāt privātfirmām. Pārvades sistēmas operators, kura funkcijas pašlaik pilda Augstsprieguma tīkls, ir jāpadara pilnīgi neatkarīgs. Plānots, ka Augstsprieguma tīkls tiek sadalīta divās daļās. Tā daļa, kas pašlaik pilda dispečera funkcijas (apmēram 50 cilvēku), paliks ar nosaukumu Augstsprieguma tīkls, kas nodrošinās pārrobežu elektroenerģijas pārvadi. Pārvades tīklu pamatkodols (apmēram 500 darbinieku) pāries strādāt uz jaunnodibināto tīkla aktīvu uzņēmumu, kura nosaukums būs Latvijas elektriskie tīkli, un šajā uzņēmumā kā pamatlīdzekļi tiks nodoti aktīvi, kas ir Latvenergo mātes uzņēmuma īpašumā, bet pašlaik tiek iznomāti Sadales tīklam un Augstsprieguma tīklam. Tuvākajā nākotnē aktīvi, kuru iznomātājs ir Latvenergo, tiks nodoti tīkla aktīvu uzņēmumam,» iecerēto restrukturizāciju skaidroja Žīgurs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kratīšana Latvenergo; par valdes locekļu likteni vēl lems

Agnese Margēviča, Līva Melbārzde, 15.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdienas rītā ap pluksten 10 KNAB veicis kratīšanu Latvenergo prezidenta Kārļa Miķelsona un valdes locekļa Aigara Meļko darba kabinetos, DB apstiprināja informēti avoti iekšlietu struktūrās.

To, ka viņa rīcībā ir šāda informācija, DB apstiprināja arī ekonomikas ministrs Artis Kampars. Konkrēts lēmums par abu amatpersonu iespējamo aizturēšanu pagaidām vēl nav pieņemts. Tas, vai abu Latvenergo vadītāju brīvība tiks ierobežota, varētu tikt izlemts šīs dienas laikā.

Ne K. Miķelsons, ne A. Meļko nav sazvanāmi. Arī KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe uz zvaniem neatbild. Otrdienas rītā viņa nebija ieradusies uz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdi. KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis norādīja, ka J. Strīķei bijušas veicamas neatliekamas un steidzamas izmeklēšanas darbības, par kurām sīkāk viņš nezinot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mēs esam par zaļu, ar vietējiem resursiem ražotu, konkurētspējīgu enerģiju, un tādas iespējas paveras visai plaši valstī, kur ir augsti siltuma tarifi, lielā daudzumā piesārņojoši izmeši blakus šī vietējā kurināmā ieguves vietām,» skaidro AS Latvenergo galvenais izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Laikraksts Dienas Bizness iepazīstina lasītājus ar Latvenergo skatījumu uz Latvijas enerģijas tirgus situāciju un valsts enerģētiskās drošības stāvokli.

Viens no noteicošiem ekonomikas attīstības faktoriem ir enerģijas resursu pieejamība. Valsts enerģētikas politika nosaka uzņēmējdarbības iespēju spektru un iedzīvotāju labklājības līmeni. Globālo tendenču un Eiropas Savienības regulējošo aktu ietekmē Latvijas enerģijas tirgus ir kļuvis atvērts. Šobrīd uzņēmēji var brīvi piedalīties enerģijas tirgū, kļūstot par enerģijas ražotājiem vai piegādātājiem, savstarpēji konkurējot ar cenu un pakalpojumu piedāvājumiem.

Priekšnoteikumus efektīvi funkcionējoša elektroenerģijas tirgus darbībai, paredzot elektroenerģijas kā brīvas apgrozības preces tirdzniecību, izveidoja jau 1998.gada Enerģētikas likums. Tagadējais spēkā esošais Elektroenerģijas tirgus likums ir pieņemts 2005.gadā. Sākotnēji elektrības tirgus atvēršana tika realizēta tikai lielajiem patērētājiem, bet pakāpeniski visiem, arī mājsaimniecībām. Latvijas tirdzniecība ir pilnībā iekļauta reģionālajā NordPool tirdzniecības sistēmā. Dalība šajā biržā veicina godīgu cenu veidošanos, motivējot piegādātāju piedāvāt elektrību par objektīvi pamatotām cenām. Līdzīga situācija pēdējos gados ir izveidota arī dabasgāzes tirdzniecībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - pieprasa četru ministru vizīti Liepājas metalurgā

Db.lv--LETA, 22.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas metalurga strādnieki izplatījuši vēstuli, kas adresēta četriem Latvijas valdības ministriem, aicinot ierasties uzņēmumā un pārrunāt draudīgo finanšu situāciju.

Strādniekus satraukusi uzņēmuma finanšu situācija, ko dramatizē elektroenerģijas cenas kāpums obligātā iepirkuma komponentes * (OIK) dēļ. «Ņemot vērā izveidojušos situāciju - Latvijas valdības pieņemto lēmumu dēļ nekontrolējami pieaug maksa par obligāto iepirkumu, kas šobrīd apdraud metalurģijas nozares pastāvēšanu Latvijā un līdz ar to visus 2300 a/s Liepājas metalurgs strādājošos, metalurgu arodbiedrība aicina nākošās nedēļas laikā uz tikšanos metalurģijas ražotnē Liepājā ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, tieslietu ministru Jāni Bordānu, labklājības ministri Ilzi Viņķeli un finanšu ministru Andri Vilku, lai uzklausītu paskaidrojumus par valsts nostāju metalurģijas nozares saglabāšanā un metalurģijas nozarē strādājošo labklājību,» teikts vēstulē, ko parakstījis metalurgu arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Grava.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nākamnedēļ lems par izmaiņām Latvenergo vadībā

Žanete Hāka, 16.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

22.jūnijā sasaukta AS Latvenergo ārkārtas akcionāru sapulce, kurā lems par izmaiņām vadībā, informēja ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce kā Latvenergo valsts kapitāldaļu turētājs sasaucis ārkārtas akcionāru pilnsapulci, lai lemtu par Kārļa Miķelsona un Aigara Meļko atsaukšanu no amatiem energokompānijas valdē.

«Atbilstoši likuma Par valsts un pašvaldību kapitāldaļām un kapitālsabiedrībām 22.jūnijs ir tuvākais datums, kad iespējams sasaukt akcionāru pilnsapulci. Sapulce sasaukta, ņemot vērā pēdējo dienu dramatiskos notikumus saistībā ar Latvenergo vadību, un tā lems par K. Miķelsona un A. Meļko atsaukšanu no amatiem energokompānijas valdē,» skaidro ministrs.

Tāpat A.Kampars Ekonomikas ministrija uzdos Latvenergo sasaukt meitaskompānijas Sadales tīkli ārkārtas akcionāru pilnsapulci, lai lemtu par izmaiņām uzņēmuma vadībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Baltijas energokompānijas kā akcionāri iesaistītos jaunajā Kaļiņingradas AES, tās varētu pašas pārliecināties, ka projekts ir drošs un uzticams.

To ekskluzīvā intervijā laikrakstam Dienas bizness saka Krievijas valstij piederošās kodolenerģētikas kompānijas Rosatom Kaļiņingradas jeb Baltijas atomelektrostacijas (AES) projekta vadītājs Sergejs Bojarkins.

«Man ir nācies lasīt Baltijas presē paziņojums, ka Baltijas AES ir nereāls projekts, ka tas ir blefs un nekad nebūs uzbūvēts, tāpēc mēs aicinām šo valstu pārstāvjus un arī žurnālistus uz Baltijas AES būvniecības vietu, lai viņi savām acīm jau var novērtēt to darbu apjomu, kas tur ir paveikts. Tur jau tagad ir veikti būvdarbi vairāk nekā 100 milj. eiro apjomā,» tā S. Bojarkins. Pirmo Baltijas AES 1150 MW bloku Rosatom nodos ekspluatācijā 2016. gadā, otro – tādu pašu - 2018. gadā. Viņš norāda, ka lēmums par Baltijas AES būvniecību pieņemts jau 2006. gadā, lai novērstu Kaļiņingradas elektroenerģijas deficītu, kamēr otrs bloks paredzēts elektrības eksportam uz Skandināviju, Baltiju un Rietumeiropu. «Baltijas AES ir uz Eiropas elektroenerģijas tirgu orientēts projekts un visas runas par to, ka Krievija ar to apdraud kādu valstu energoneatkarību, beigtos, ja, piemēram, Baltijas valstis pieņemtu viņām oficiāli izteikto piedāvājumu un šo valstu energokompānijas kļūtu par Baltijas AES akcionāriem un pašas piedalītos to vadīšanā. Mēs ceram, ka mums izdosies pārliecināt savus kaimiņus, ka jaudīga elektrības ražotne Kaļiņingradā, no kuras naktī pa zemāku cenu var iepirkt bāzes enerģiju un dienas laikā to pārdot dārgāk, ir visu reģiona valstu interesēs,» tā S. Bojarkins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvenergo" koncerns pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 1,842 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 72,9% vairāk nekā 2021.gadā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,6 reizes - līdz 183,417 miljoniem eiro, liecina "Latvenergo" sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Vienlaikus koncerna māteskompānijas apgrozījums 2022.gadā palielinājās 2,1 reizi, sasniedzot 1,231 miljardu eiro, bet koncerna mātesuzņēmuma peļņa bija 208,812 miljoni eiro, kas ir pieaugums 2,6 reizes.

Uzņēmumā skaidro, ka līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā 2022.gadā Eiropa pakāpeniski atteicās no Krievijas gāzes, kas ietekmēja ne vien dabasgāzes, bet arī citu energoresursu piegādes, veicinot to cenu kāpumu.

Pērn "Nord Pool" sistēmas elektroenerģijas vidējā cena bija 2,2 reizes augstāka un sasniedza 136 eiro par megavatstundu (MWh). Tas notika, ņemot vērā, ka dabasgāzes cena 2022.gadā bija gandrīz trīs reizes augstāka, pārsniedzot 132 eiro par MWh. Latvijā elektroenerģijas cena pieauga 2,5 reizes, augustā sasniedzot vēsturisko mēneša vidējās cenas rekordu un pārsniedzot 467 eiro par MWh. Savukārt emisiju kvotu vidējā cena bija 81 eiro par tonnu, kas ir par 53% augstāka nekā 2021.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien notikušajā AS Latvenergo akcionāru ārkārtas sapulcē pieņemts lēmums samazināt uzņēmuma vadības atalgojumu, līdz ar ko turpmāk atalgojums par AS Latvenergo valdes priekšsēdētāja un izpilddirektora pienākumu pildīšanu nepārsniegs 4 640 latus.

Līdz ar šodienas lēmumu izdarīti grozījumui akcionāru sapulces 2012.gada 19.decembra lēmumā.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā pagājušajā nedēļā Saeimā 1.lasījumā akceptētos grozījumus likumā «Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām», šonedēļ veiktos grozījumus MK noteikumos par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojumu, vienlaikus samērojot to ar vidējo atalgojumu nozarē un līdzīga izmēra (neto apgrozījums, bilances kopsumma, darbinieku skaits) kapitālsabiedrību valdes locekļu vidējo atalgojuma līmeni, informē Latvenergo.

Šodienas akcionāra sapulcē nolemts, ka AS Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs par AS Latvenergo galvenā izpilddirektora amata pienākumu izpildi saņem mēnešalgu Ls 1 856, AS Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss par AS Latvenergo komercdirektora amata pienākumu izpildi saņem mēnešalgu Ls 1670 , AS Latvenergo valdes loceklis Māris Kuņickis par AS Latvenergo ražošanas direktora amata pienākumu izpildi ar 2013. gada 1. janvāri saņem mēnešalgu Ls 1 670, AS Latvenergo valdes locekle Zane Kotāne par AS Latvenergo Finanšu direktores amata pienākumu izpildi saņem mēnešalgu Ls 1670, AS Latvenergo valdes loceklis Arnis Kurgs par AS Latvenergo Administratīvā direktora amata pienākumu saņem mēnešalgu Ls 1670 apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvenergo" koncerna apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 1,537 miljardi eiro, kas ir par 30,9% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,7 reizes un bija 283,4 miljoni eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Vienlaikus koncerna mātesuzņēmuma "Latvenergo" apgrozījums šogad pirmajos deviņos mēnešos bija 1,084 miljardi eiro, kas ir par 47,1% vairāk nekā pērn deviņos mēnešos, bet kompānijas peļņa pieauga 2,2 reizes - līdz 276,849 miljoniem eiro.

Kā norāda "Latvenergo", būtiskākā ietekme uz Latvenergo finanšu un darbības rezultātiem 2023.gada deviņos mēnešos joprojām saglabājas no 2023.gada pavasarī pieredzētā ražošanas pieauguma Daugavas hidroelektrostacijās (HES), kur izstrādāts pēdējo 20 gadu laikā lielākais elektroenerģijas apjoms deviņu mēnešu periodā.

Šā gada deviņos mēnešos "Latvenergo" koncernā tika saražota 3971 gigavatstunda (GWh) elektroenerģijas, un tas ir par 46% vairāk elektroenerģijas nekā attiecīgajā periodā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada deviņos mēnešos Latvenergo koncerna ieņēmumi ir saglabājušies tuvu pagājušā gada līmenim - 679,2 miljoni eiro, liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga. Savukārt koncerna EBITDA ir pieaugusi par 4 % un ir 299 milj. eiro.

Latvenergo koncerns 2017. gada deviņos mēnešos savās ražotnēs ir saražojis 4 088 GWh elektroenerģijas, kas, salīdzinājumā ar 2016. gada tādu pašu periodu, ir par 34 % vairāk. Būtiska nozīme elektroenerģijas izstrādes rādītājos ir ievērojami augstākai hidroenerģijas ģenerācijai Daugavas hidroelektrostacijās (HES). Elektroenerģijas izstrādes apjoma pieaugums Daugavas HES, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir pieaudzis par 65 % un ir 2 970 GWh. Latvenergo saražotais elektroenerģijas apjoms atbilst 79 % no kopumā mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoma. Optimāli kombinējot Latvenergo koncerna Rīgas TEC un Daugavas HES izstrādi ar importa iespējām no citiem Nord Pool biržas tirdzniecības apgabaliem, lietotāji Baltijā iegūst gan elektroenerģijas cenas tuvināšanos Ziemeļvalstu līmenim, gan tās stabilitāti ilgtermiņā. 2017. gada aprīlī notika dabasgāzes tirgus atvēršana, un koncerna enerģijas ražošanas vajadzībām dabasgāze tagad tiek piegādāta arī no alternatīviem avotiem, tostarp no Klaipēdas dabasgāzes termināļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo izsludinājis konkursu uz vakanto valdes locekļa vietu

Rūta Lapiņa, 23.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas energokompānija AS «Latvenergo» ir izsludinājusi konkursu uz vakanto valdes locekļa amata vietu, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

«AS «Latvenergo» valdes locekļiem ir pilna laika darba slodze un noteikta atbildība par konkrētām uzņēmuma funkcijām, t.i atbildība par valdes izvirzīto mērķu sasniegšanu, attīstību un operatīvo vadību attiecīgajā darbības virzienā, struktūrvienībās. Šos pienākumus un atbildību paredz otrs amats AS «Latvenergo», kurš tiek saskaņots ar AS «Latvenergo» padomi,» norāda kompānijā piebilstot, ka par valdes darba rezultātiem valdes locekļi atbild solidāri. Valdes locekļi pieņem lēmumus, paraksta līgumus un cita veida dokumentus saskaņā ar kapitālsabiedrības statūtiem un valdes pilnvarojumu.

Plašāk ar kandidātiem izvirzītajām prasībām var iepazīties šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja tiesa atcels Latvijas energokompānijas Latvenergo jaunos tarifus, radīsies nopietnas problēmas, otrdien žurnālistiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētājs Valdis Lokenbahs.

Pēc viņa teiktā, atceļot tarifus, Latvenergo meitasuzņēmumam Sadales tīkls radīsies problēmas. «Mēs nonāksim līdz situācijai, ka tas [Sadales tīkla līnijas] sabruks kā vecs kāršu namiņš,» sacīja Lokenbahs, skaidrojot, ka tās vairs nespēs nodrošināt savas funkcijas.

SPRK vadītājs uzsvēra, ka līniju funkcionēšanai nepieciešamas papildu investīcijas.

Tāpat Lokenbahs vērsa uzmanību uz to, ka elektroenerģijas tarifi nav paaugstināti divus gadus. Ja tarifi netiks mainīti tagad, tas neatbildīs Eiropas politikai, netiks ieviests tirgus princips, un netiks atjaunoti pamatlīdzekļi, viņš uzsvēra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtraukta AS "Latvenergo" un Vācijas energokompānijas RWE sadarbība atkrastes vēja parku attīstībā, un šim projektam "Latvenergo" atradis jaunu partneri, intervijā sacīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Viņš skaidroja, ka inflācijas, banku finansējuma un loģistikas sastrēgumu dēļ atkrastes vēja parku tehnoloģijas kļuva nekonkurētspējīgas ar sauszemes vēja parkiem, un faktiski visi projekti Baltijas jūrā tika apturēti. Savukārt attīstītāji konsolidēja projektus un aizvirzījās uz vietām, kur viņiem ir, piemēram, valsts garantijas par projektu būvēšanu.

"Pārsvarā visi pārcēlās uz Ziemeļjūru, kur ir daudz lielāks elektrības patēriņš, nopietnāki uzņēmumi. Dānijas "Orsted", RWE un vēl daži spēlētāji izlēma uz laiku aiziet no Baltijas tirgus," sacīja Čakste.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "Latvenergo" ir atradis citu partneri atkrastes vēja parku attīstībai, un tuvākajā laikā plāno par šo partneri paziņot publiski.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka kāds tiesā apstrīdēs Latvijas energokompānijas Latvenergo tarifu plānu, kas stāsies spēkā šogad 1.aprīlī, uzskata Igaunijas energokompānijas Eesti Energia meitaskompānijas Latvijā Enefit valdes priekšsēdētājs Aivars Tihane (Aivar Tihane).

«Lai arī ir publiski izteikta iespējamība katram Latvijas iedzīvotājiem, kurš uzskata, ka viņa tiesības ir aizskartas, Latvenergo iesūdzēt tiesā, šeit tāda prakse īsti nav pieņemta. Tas savā ziņā būtu ļoti novatoriski,» viņš teica.

Tihane pastāstīja, ka Latvijas iedzīvotāji savstarpēji apspriež elektroenerģijas tarifu pieaugumu, bet iet ielās un protestēt pret to latvieši nav gatavi. «Ja runājam par sabiedrības reakciju, tā, manuprāt, ir pietiekami smaga. Kaut gan Latvijā īpatnība ir tāda, ka šī reakcija nav agresīva publiski – cilvēki vairāk savstarpēji to apspriež, nevis protestējot iziet ielās,» sacīja Tihane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" kopuzņēmuma SIA "Latvijas vēja parki" plānotās investīcijas vēja parku izveidē būs vienas no lielākajām Latvijas vēsturē un sasniegs vienu miljardu eiro, pirmdien kopuzņēmuma dibināšanas pasākumā sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers uzsvēra, ka jau pirms 24.februāra, kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, jau tika domāts, kā nodrošināt valsts energoneatkarību, lai elektrība būtu ar samērīgu cenu un nodrošinātu uzņēmumu konkurētspēju.

Kariņš uzsvēra, ka šim mērķim ir jāizmanto vietējie atjaunojamie energoresursi un viens no tiem ir vēja enerģija. Pēc šī projekta īstenošanas Latvija no elektroenerģijas importētāja varētu kļūt par elektrības eksportētāju. Patlaban 40% no nepieciešamās elektroenerģijas Latvija saražo pati, bet 60% importē. Ja līdz šim galvenais importa avots bija Krievija, tad tagad šis avots ir jāaizmirst, uzsvēra premjers.

"Šis ir vidējā termiņa risinājums, kas ļaus energoapgādes ziņā kļūt pilnīgi neatkarīgiem un būs mazāk jāizmanto fosilie resursi," teica Kariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru