Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saglabājot rūpniecības mantojumu, Līgatnes bijusī ķiveru fabrika pārtapusi par Zeit atpūtas kompleksu.

Bijušo ķiveru fabriku Līgatnē vietējie sauc par kasku cehu, jo tajā tika ražotas motociklistu ķiveres visai Padomju Savienībai. Pirms tam ēkā atradušies staļļi, skola, govju ferma. Aptuveni 20 gadus 1500 kvadrātmetru lielā ēka bijusi pamesta, bet 2017.gadā to iegādājās Inese un Marģers Zeitmaņi.

Pirms trīs gadiem abi Līgatnē sāka meklēt nelielu mājiņu, kuru pārvērst par viesnīcu. “Fabriku ievēroju, braucot garām, un redzēju plakātu, ka to pārdod. Parādījās ziņkāre, piezvanīju, mani ielaida iekšā, paskatījos, un mani uzrunāja lielā zāle, jo gan man, gan draugiem vienmēr ir patikušas ballītes. Sajutu, ka šī būtu laba vieta viesmīlībai. Ņemot vērā, ka mana un sievas ikdiena ir saistīta ar medicīnas biznesu, uzreiz sapratu, ka šeit ērti var ierīkot vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kā arī bērniem. Padomājām, ar sievu vēlreiz apskatījāmies, vēlreiz padomājām, tad atmetām to domu. Taču vienā brīdī bija uzstājīga pārdevēja, atļāvāmies būt agresīvi arī cenā un vienojāmies,” atceras M.Zeitmanis.

Konkrētu pirkuma summu bijušās ķiveru fabrikas saimnieks nenosauc, taču pret ieguldītajām investīcijām tā bijusi smieklīga. Faktiski ēka tika nopirkta par zemes vērtību.

Šobrīd Zeit attīstībā ieguldīts aptuveni pusmiljons eiro. “Ir svarīgi saprast, ka šis nav klasisks objekts, kur kādam ir milzīgas investīcijas, kādam ir vīzija, kas šeit būs, un gada laikā izveidots un atvērts projekts ar grand opening. Ir tāds jēdziens kā slow food, bet ir arī jēdziens slow architecture. Tas ir tad, kad lēnām, bez steigas, soli pa solim ej uz priekšu. Sakārto vienu stūrīti, otru, trešo. Pirmkārt, lēnām to darīt ir bauda. Otrkārt, banka vai investori nedzen uz priekšu. Vari lēnām strādāt un mēģināt atrast to labāko, kas tur sanāk, kas nepieciešams cilvēkiem,” skaidro M.Zeitmanis.

Ēkas pārbūve veikta, maksimāli izmantojot demontētos materiālus atjaunotajā vidē. Daudzām lietām no tā, kas vēl nebija nozagts un aiznests, dota otrā dzīvība. Atjaunotas durvis, lampas, no metāllūžņiem radītas pat mēbeles. Kā projekta arhitekte pieaicināta Sarmīte Pāvilaite, bet kopumā Zeit interjeru veidojusi visa komanda, katram ieliekot kaut ko no sevis.

Visu rakstu lasiet Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums.

Speciālizdevumus drukātā versijā var saņemt, abonējot Dienas Biznesu.

Komentāri

Pievienot komentāru