Foto

FOTO: ASV 2.kavalērijas pulka mācību maršs Dragoon Ride Rīgā

Zane Atlāce - Bistere, 13.06.2016

Jaunākais izdevums

No 13.jūnija līdz 14.jūnijam Zemgali un Vidzemi šķērsos ASV 2.kavalērijas pulka mācību marša Dragoon Ride II otrās 200 tehnikas vienības, tai skaitā kājnieku kaujas mašīnas Stryker, militārās apvidus automašīnas un smagās automašīnas.

Pirmdien pēcpusdienā militāro tehniku bija iespējams aplūkot Rīgā, Strēlnieku laukumā.

Mācību maršs dodas uz Igauniju, uz mācībām Saber Strike divos dažādos maršrutos, katrā pārvietojoties 200 tehnikas vienībām, tai skaitā kājnieku kaujas mašīnām Stryker, veicot vairāk nekā 2400 kilometru, šķērsojot sešas valstis - Vāciju, Čehiju, Poliju, Lietuvu, Latviju un Igauniju. Dragoon Ride II mērķis ir pārbaudīt sabiedroto spējas ātri pārvietoties alianses teritorijā un uzlabot starptautisko sadarbību.

Fotogrāfijas - skatiet galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsākti darbi, lai attīrītu no padomju militārā mantojuma ostas akvatoriju Karostā, informē Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde.

Darbus veic Pašvaldības aģentūra „Nodarbinātības projekti” sadarbībā ar Liepājas SEZ pārvaldi, izmantojot pagājušā gadā Liepājas pašvaldības iegādāto tehniku “Watermaster“. Kā liecina iepriekšējās izpētes ostas akvatorijā Karostā joprojām atrodami dažādi metāla priekšmeti, kas straumju un vēju ietekmē pārvietojas un var radīt dažādus apdraudējumus.

Darbus veic pašvaldības aģentūras “Nodarbinātības projekti” tad, kad ir piemēroti laika apstākļi - nav spēcīgs vējš un viļņošanās un tehnika nav nepieciešama citu darbu veikšanai Liepājas ezerā. Jau aprīlī vairākas dienas Karostā Katedrāles ielas galā ostas akvatorijā strādā multifunkcionālais amfībijas tipa ekskavators “Watermaster IV”, vācot no ūdens laukā militāristu atstāto mantojumu - troses, enkurķēdes, sarūsējušas bojas utt. Tagad darbi atsākti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV izvieto tankus un artilēriju Norvēģijas alās

LETA--CNN, 19.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai pastiprinātu savu klātbūtni Krievijas robežas tuvumā, ASV izvieto tankus, artilēriju un loģistikas aprīkojumu Norvēģijas alās.

Par aprīkojuma izvietošanu Norvēģijas alās piektdien paziņoja ASV Jūras kājnieku 2.ekspedīcijas brigādes pulkvedis Viljams Bentlijs.

Viņš norādīja, ka šāda aprīkojuma izvietošana ļaus samazināt izdevumus un paātrināt operācijas krīzes situācijās.

Alas, kurās ierīkota klimata kontrole, atrodas Norvēģijas vidienē, bet precīza to atrašanās vieta netiek atklāta.

ASV militārā aprīkojuma izvietošana tur sākās jau 1981.gadā Aukstā kara laikā, lai stiprinātu NATO aizsardzības iespējas pret Padomju Savienību.

Pēc Aukstā kara beigām ASV šaubījās, vai saglabāt alu kompleksu, norādīja Atlantijas padomes Transatlantiskās drošības iniciatīvas direktors Magnuss Nordenmens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Ar programmatūru SKUDRA piedalās militārās rūpniecības izstādē Londonā

Lelde Petrāne, 11.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Londonā no 10.- 13. septembrim norisinās viena no vērienīgākajām militārās rūpniecības izstādēm - Defence and Security Equipment International (DSEI) (Starptautiskais aizsardzības un drošības ekipējums). Tajā piedalās arī VAS «Elektroniskie sakari» (VAS ES) pārstāvji ar pašu radīto programmatūru SKUDRA.

Starptautiskajā izstādē ir apskatāmi vairāk nekā 40 nacionālie paviljoni un 1600 dalībnieku stendi no 84 valstīm. Latvijas nacionālajā paviljonā Latviju pārstāv astoņi uzņēmumi - VAS «Elektroniskie sakari», Latvijas Mobilais Telefons, D Dupleks, SRC Brasa, UAV Factory, DATI Group, Belss un SAF Tehnika.

VAS ES pārstāvji interesentiem piedāvā iespēju iepazīties ar pašu radīto programmatūru SKUDRA, kas sākotnēji tika radīta paša uzņēmuma vajadzībām – radiofrekvenču spektra monitoringa uzdevumu izpildei, tādējādi rezultātā iegūta funkcionāli pilnvērtīga, ērti lietojama un stabili strādājoša programmatūra.

«Izstrādāto programmatūru SKUDRA jau šobrīd izmanto militārā resora pārstāvji, tādēļ, lai paplašinātu mūsu klientu loku, piedalāmies starptautiskā militāro tehnoloģiju izstādē. Šeit gūtie biznesa kontakti palīdzēs sekmēt produkta virzīšanu tirgū, savukārt gūtās zināšanas sekmēs darbu pie programmatūras turpmākās attīstības,» stāsta Jānis Bārda, VAS «Elektroniskie sakari» valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembrī preču eksporta vērtība pieauga par 35,2%, bet 2021. gada laikā preču eksporta vērtība ir cēlusies par 3,2 miljardiem un sasniegusi – 16,5 miljardus eiro.

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis prognozē, ka pērn eksporta spēcīgais izrāviens balstīja ekonomikas atveseļošanos un sagaidāms, ka pozitīvais ieguldījums izaugsmē šogad saglabāsies. "Ņemot vērā bāzes efekta ietekmi, vēl tuvākajos mēnešos turpinās uzrādīties ievērojamais procentuālais kāpums, kas pamatā ataino produkcijas cenu pieaugumu. Tas pamazām izzudīs, liekot arī sarukt izaugsmes spējumam. Piegādes ķēdes soli pa solim mazinās šķēršļus, mazinot arī cenu spiedienu. Arī makroekonomiskās prognozes galvenajos eksporta tirgos joprojām ir stabilas, kas pamatscenārijā joprojām sola eksporta izaugsmi, bet krietni rimtākā gaisotnē. Tas būtu optimāli pozitīvs scenārijs, kad saglabājas labvēlīgi apstākļi apjomu pieaugumam, kas nosedz iespējamās cenu korekcijas. Ņemot vērā iespaidīgo izrāvienu pērn, kopējo eksporta dinamiku turpinās noteikt kokrūpniecības nozare," norāda ekonomists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rīgas osta uzņem vienu no lielākajiem ro-ro kuģiem tās vēsturē

Lelde Petrāne, 14.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

12.jūlijā Rīgas ostā ieradās ASV kuģis Independence II, ar kuru Latvijā tika nogādāti vairāki helikopteri UH-60 Black Hawk un cita ASV bruņoto spēku militārā tehnika. Tā nogādāta Latvijā iniciatīvas Strong Europe un operācijas Atlantic Resolve ietvaros. Latvijā jau ir ieradušies arī vairāk nekā 60 karavīru no ASV 501. aviācijas pulka 3.bataljona, lai trenētos kopā ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un piedalītos starptautiskajās militārajās mācībās, informēja Rīgas Brīvostas pārvaldes pārstāve Anita Leiškalne.

Kuģis Independence ir viens no lielākajiem ro-ro tipa kuģiem, kurš jebkad uzņemts Rīgas ostā. Tā garums ir 199m, platums 32m, iegrime 11m un GT 55 598. Kuģis pietauvojās un tika izkrauts ostas uzņēmuma SIA Riga Universal Terminal (RUT) teritorijā.

RUT izpilddirektora vietnieks Jānis Kasalis skaidro: «Šobrīd ASV militārās tehnikas kuģi Liberty un Independence ir bijuši lielākie ro-ro kuģi, kuri apkalpoti RUT un Rīgas ostā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

21. septembrī pie mobilo sakaru operatora Latvijas mobilais telefons (LMT) ēkas Ropažu ielā 6, Rīgā norisinājās Latvijā radītu militāro inovāciju prototipu prezentācija. LMT sadarbībā ar Aizsardzības ministriju (AM) un Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) attīsta vairākus valsts aizsardzības inovāciju projektus, tai skaitā mobilo lietotni Viedsargs militārajai saziņai, kā arī īpašus sensoru, mākslīgā intelekta un datorredzes risinājumus.

Viedsarga projekts šobrīd ir izstrādes stadijā, kas tiek veidots kā informācijas platforma valsts aizsardzības jomas dalībniekiem. Tā būs speciāli pielāgota militārajām vajadzībām un ar īpašu risinājumu datu aizsardzībai. LMT prezidents Juris Binde stāsta, ka Viedsarga platformā ir integrēta karte, kurā var attēlot nepieciešamos objektus un personas, kā arī ziņojumu apmaiņas un saņemšanas funkcija. «Attīstoties 5G mobilo sakaru tehnoloģijām, tiek izstrādāti arvien vairāk dažādi sensori skaņas, kustības, objektu informācijas ieguvei un novērošanai. Tas ļauj izveidot militāro lietu internetu, izmantojot šos sensorus Viedsarga platformā,» atklāj Binde. Atsevišķa mobilās lietotnes funkcionalitāte var būt ietverta arī bez interneta pieslēguma, taču pamatā produkts paredzēts izmantošanai mobilo sakaru tīklā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsu valsts premjeram Krišjānim Kariņam nekādā gadījumā nevajadzētu atsacīties no ASV pilsonības. Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kuras premjers ir ASV pilsonis. Tāpēc izmantosim to, ka mūsu premjeram ir Amerikas pase, lai nostiprinātu attiecības ar ASV!

Kariņa pase var būt Latvijas iespēja. Turklāt ne tikai, lai jaunā līmenī paceltu attiecības ar ASV. Latvijas premjers Kariņš var izveidot tiešas attiecības ne tikai ar ASV valdības pārstāvjiem, bet arī pašu ASV prezidentu Donaldu Trampu. Īpaši ņemot vērā to, ka arī kā Eiropas Parlamenta deputāts Kariņš vienmēr ir aktīvi stāvējis ASV interešu sardzē. Nevajag kautrēties no acīmredzamā fakta, ka, vienlaikus būdams Latvijas un ASV pilsonis, Kariņš darbosies gan Latvijas, gan ASV interesēs.

Kariņa ASV pilsonība ļauj veidot citādākas un Latvijai izdevīgākas attiecības ar visām pasaules valstīm. Neskatoties uz to, ka formāli viņš ir tikai Latvijas valdības galva, jebkurš citas valsts vadītājs saprot, ka Kariņš pirmkārt ir ASV pilsonis, kas pārstāv ne tikai Latvijas, bet arī Amerikas intereses. Tas ļauj Latvijas ārpolitiku pacelt pasaules līmenī, ja vien mēs atsakāmies no līdzšinējās provinciālās ārpolitikas, kurā mēs esam uzvedušies kā lauku dukši. Šādu stulbu uzvedību mums uzspieda mazvērtības kompleksi un gļēvums. Premjeram ar ASV pasi jārīkojas tikpat mērķtiecīgi un drosmīgi, kā to vienmēr ir darījuši ASV līderi.

Komentāri

Pievienot komentāru