Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atjaunots Mellužu parka estrādes komplekss un gliemežvāka formas brīvdabas koncertestrāde, informē Jūrmalas pilsētas dome.

Mellužu parkā atjaunotas estrādes kompleksa būves un labiekārtota parka teritorija.

Sākotnējā izskatā ir atjaunota koka estrāde. Saglabājot tās oriģinālo veidolu, restaurētas koka detaļas, bojātās ir aizstātas ar analogām jaunām. Skatītāju sēdvietu izvietojums ir veidots atbilstīgi vēsturiskajam koncertdārza iekārtojumam, kopumā izveidotas 625 sēdvietas. Pie estrādes ēkas ir atjaunotas vēsturiskās vīteņaugu sienas un uzstādīti karogu masti. Estrādes kompleksā ietilpst arī bārs jeb Piena paviljons, kura veco ēku sliktā tehniskā stāvokļa dēļ nācās nojaukt.

Tās vietā, ņemot par pamatu paviljona vēsturisko veidolu, ir uzcelta jauna ēka. Tā ir papildināta ar koka treļļu konstrukcijām, kas veido nojumi un daļēji pilda skaņas izolācijas funkciju. Estrādes kompleksa teritorijā ir izbūvēts jauns gājēju celiņu tīkls, velosipēdu statīvi, ierīkoti apstādījumi un apgaismojums visai teritorijai.

23. jūnijā notiks Mellužu estrādē notiks atklāšanas koncerts.

Pēc arhitektu biroja «Jaunromāns un Ābele» izstrādātā projekta būvdarbus veica SIA «RERE meistari», autoruzraudzība – SIA «Forma 2».

AS «RERE grupa» valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš izceļ estrādes vēsturisko konstrukciju saglabāšanu un to organisku iekļaušanu apkārtējā vidē: «Kultūras centriem un pieturvietām ir īpaša nozīme sabiedriskās dzīves kvalitatīvā uzturēšanā, tāpēc, būvējot, attīstot un uzlabojot, ir tik svarīgi nepārraut paaudžu pieredzēto atmiņu stīgu un saglabāt ēkas un vietas garu.

Mellužu brīvdabas estrāde ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.

Tā ir viena no divām akustiskajām koka gliemežnīcas formas estrādēm visā Baltijas reģionā, kas saglabājusies kopš pagājušā gadsimta līdz mūsu dienām; otra atrodas Igaunijā, Sāmsalā, Kuresārē. Jūrmalas pilsētas pašvaldība estrādes atjaunošanai piesaistījusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu. Atjaunošana un pārbūve sākta 2018. gadā. Estrādes kompleksa restaurācijas kopējās izmaksas ir 2,17 miljoni eiro, no tiem 1,4 miljoni eiro – ERAF līdzfinansējums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Par miljonu eiro uzsāk Ķemeru ūdenstorņa pārbūvi

Zane Atlāce - Bistere, 08.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķemeros sākti pirmie atjaunošanas darbi Ķemeru ūdenstorņa pārbūvei un tam piegulošo ielu infrastruktūras pilnveidei, informē Jūrmalas dome.

Tāpat uzsākta skvēra labiekārtošana, kurā atrodas vēsturiskā skulptūra – cilnis «Tautu deja», kas tiks veidots kā publiski pieejama ūdens dzeršanas vieta. Restaurējot Ķemeru ūdenstorni, tajā ierīkos tūrisma informācijas punktu un skatu torni.

42 metrus augstā ūdenstorņa ēkas pirmajā stāvā būs tūrisma informācijas punkts, otrajā stāvā – izstāžu zāle, kurā veidos ekspozīciju par Ķemeru kūrorta vēsturi. Savukārt ēkas trešajā stāvā un uz ēkas jumta tiks izbūvētas skatu platformas ar norādēm par apkārtnē esošajiem apskates objektiem. Ūdenstornim tiks saglabāta arī tā pamatfunkcija – ūdenssaimniecība pakalpojumu nodrošināšana. Ķemeru ūdenstornis ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, celts pirms 90 gadiem, 1929.gadā. Tas atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa «Ķemeru kūrorts» teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru