Jaunākais izdevums

Pētnieki šonedēļ paziņoja, ka atklājuši vairāk nekā 90 dinozauru pēdu nospiedumus ārpus Vācijas pilsētas Hannoveres, vēsta thelocal.de.

Zinātnieki uzskata, ka pēdu nospiedumus atstājis garkaklains dinozaurs (par to liecinot pēdu veids un spertie soļi) un tie ir no 135 - 145 miljoniem gadu seni.

To diametrs ir aptuveni 1,20 metri un tie stiepjas vairāk nekā 50 metrus plašā teritorijā.

Turklāt pēdu nospiedumi esot pārsteidzoši dziļi - 43 centimetri.

Saskaņā ar aplēsēm dinozaurs varētu but svēris no 25 līdz 30 tonnām.

Fotogrāfijas, kurās redzams zinātnieku atklājums, skatieties raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz pandēmiju, bagātnieki joprojām turpina sevi izklaidēt un kādu savu statusu apliecināt izsolēs, kuras nu bieži vien notiek tiešsaistē un piedāvā dažādus visai interesantus priekšmetus.

Šonedēļ uz pārējā fona izceļas Christie’s organizētās izsoles darījums, kur tika pārdots 67 miljonus gadus vecs Tiranozaura rex skelets ar nosaukumu “Stens” (“Stan”). Summa nav mazā un par katru Tiranozaura gadu miljardu tika samaksāts gandrīz pusmiljons ASV dolāri. Proti, ieskaitot visas izmaksas, “Stens” tika pārdots par 32 miljoniem ASV dolāriem. Sākotnēji tik vērtēts, ka minētais skelets varētu tikt pārdots par astoņiem miljoniem ASV dolāriem. Ziņu portāls Barron's turklāt ziņo, ka minētajā izsolē par šo trofeju notikusi aktīva sacensība gluži kā filmās, kur sākotnējā likme par šo skeletu bijusi “vien” trīs miljonu ASV dolāru apmērā. Diemžēl gala pircējs pagaidām vēlējies palikt anonīms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ražo poligrāfijas nozares «mersedesus», taču, vienalga, nākas lauzt priekšstatu, ka drukas industrija ir mirstošs dinozaurs

Tā DB atzīst apaļā galda diskusijas dalībnieki. Poligrāfija kopš 2008. gada valstī piedzīvo tikai augšupeju un strauju attīstību kopumā, iesāk Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas izpilddirektore Ieva Bečere.

Nozares eksports pērn uzauga jau līdz 75% (277 milj. eiro vērtībā) no kopējā saražotā apjoma. Pārsvarā mūsu eksporta produkcija nonāk ES valstīs, Norvēģijā, Islandē un arī NVS valstīs. Turklāt, kā uzsver Jelgavas tipogrāfijas valdes priekšsēdētājs Māris Matrevics, šurp sūta drukāt darbus nevis izdevīgākas cenas, bet gan augstas kvalitātes, kolosālas attieksmes, modernu iekārtu un cilvēkresursu prasmju pēc. Gan šim uzņēmumam, gan Livonia print nišas produkts ir grāmatas. Tās kopumā aizņem 29% no Latvijas poligrāfijas uzņēmumu apgrozījuma, un tas ir viens no labākajiem rādītājiem Eiropā. Te I. Bečere ievieš papildus skaidrību, ka, skatoties Eiropas kontekstā, eksporta pieaugums ir sarežģītas, dārgas produkcijas segmentā. Tās ir ekskluzīvas grāmatas jeb poligrāfijas nozares «mersedesi» ar augstāko pievienoto vērtību un ražošanas procesā ieguldītu intelektu. Tāpat arī saražotais iepakojums ir augstā līmenī un nonāk nopietnās starptautiskās kompānijās. Protams, vienam otram uzņēmumam sāpīgs sitiens ir grāmatu, etiķešu un iepakojuma eksporta apjoma sarukums uz NVS valstīm, tostarp, Krieviju, kas ir arī ķēdes reakcija pārtikas eksporta kritumam. Iepakojums, etiķetes ir vieni no svarīgākajiem produkcijas veidiem, aizņemot pat 41% no Latvijas poligrāfijas uzņēmumu apgrozījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropa labvēlīgi uzņēmusi jauno rotaļlietu – Latvijā radītus spēļu klučus no kartona, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Izrādās, ka eksporta tirgos ir diezgan viegli startēt, pēc gada uzņēmējdarbības bērnu rotaļlietu biznesā atzīst kartona lielizmēra rotaļkluču ražotāja, Gigi bloks izveidotāja un vadītāja Ilona Viļuma.

Aizstāj līdziniekus

Uz rotaļkluču iepakojuma uzraksti ir 14 valodās. Sadarbības partneri gūti, piedaloties starptautiskajās rotaļlietu izstādēs, piemēram, Spielwarenmesse Nirnbergā. Izstādes nav izmirstošs dinozaurs, secina I. Viļuma. Latvijā šāds pasākums gan dažkārt ir raksturojams kā tirdziņš, savukārt ārzemēs uz rotaļlietu izstādi nenāk vis bērni, bet gan pieaugušie. «Tur arī ieguvām partnerus no vairāk nekā 10 valstīm, pašlaik eksportējam jau uz 13 valstīm,» viņa stāsta. Produkcija šobrīd tiek realizēta Eiropā. Pirmā produkcijas partija ir nosūtīta arī uz ASV – tieši šobrīd jūras ceļu uz neapgūtu teritoriju mēro konteiners ar kravu 28 tūkst. ASV dolāru vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm kā potenciālo darbības virzienu patlaban izvērtē arī veterināro medicīnu

Db.lv, 26.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm biržā ir sava veida dinozaurs, mēs jau esam 22 gadus, un esam viens no biržas veterāniem, pasākumā CEO Meets Investors sacīja uzņēmuma valdes padomnieks Salvis Lapiņš.

1997.gadā uzņēmuma kontrolpaketi iegādājās Valērijs Maligins, un šobrīd viņa mantiniekiem pieder ap 70% uzņēmuma akciju, bet atlikušie 30% ir brīvā apgrozībā esošas akcijas. Kompānijas tirgus kapitalizācija svārstās ap 100 miljoniem eiro.

Uzņēmums kopš 2002. gada ik gadu ir stabili spējis demonstrēt realizācijas apjomu izaugsmi, neskatoties uz vietējām, reģionālām un globālām krīzēm, saka S. Lapiņš. Kompānijas pamattirgi aizvien ir NVS valstis, taču šo valstu īpatsvars samazinās. Krievijas tirgus veido aptuveni 30% tirgus, bet NVS valstīs Olainfarm realizē vairāk nekā 50% no kopējiem apjomiem.

Krievijā neliels apjomu kritums bija jau iepriekš plānots, pamatojoties uz prognozēm par Krievijas rubļa kursu un tā ietekmi uz pirktspēju, arī tuvākajos gados ir sagaidāms ne vairāk kā minimāls apjomu pieaugums, informēja S. Lapiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada pavasarī Lēdmanes teritorijā tiks atklāts jauns atpūtas un izklaides parks Avārijas Brigāde jeb AB Park ģimenēm ar bērniem, vēsta reģionālais medijs Daugavas balss.

Parks būs domāts bērniem vecumā no 3 līdz 14 gadiem. Parkā būs dinozauri, Avārijas brigādes varoņi un citas atrakcijas.

Šoruden plānots uzbūvēt pirmo parka daļu, bet lielā atklāšana paredzēta 2017. gada pavasarī.

«Tas varētu būt kaut kas pa vidu starp Lotes parku Igaunijā un dinozauru parku Lietuvā,» stāstījis idejas autors un projekta vadītājs Mārtiņš Brezauckis.

Parks atradīsies Tīnūžu-Kokneses ceļa malā, kur ir aplis nobraukšanai uz Lēdmani. Pašlaik parka veidotāji gaida atzinumu no vides pārvaldes, tad Lielvārdes novada būvvaldei tiks iesniegts būvprojekts un uzsākta parka uzstādīšana. «Vajadzētu būt, ka oktobrī ceļa malā sāk parādīties pirmie dinozauri,» informējis Brezauckis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada aprīļa beigās Latvijā plānota jaunā izklaides parka Avārijas brigāde atklāšana. Par ideju, tās īstenošanu un finansējuma piesaisti intervijā biznesa portālam db.lv stāsta pārstāvis Mārtiņš Brezauckis.

Jaunais izklaides parks būs paredzēts ģimenēm ar bērniem līdz 14 gadu vecumam. Parka teritorija aptver vairāk nekā 24 ha un tas atradīsies Lielvārdes novadā, autoceļa Tīnūži - Koknese malā, pretī nobrauktuvei uz Lēdmani. Parks piedāvās Avārijas brigādes pilsētiņu, dinozauru taku, ūdens spēļu laukumu, leļļu taku. Tāpat parkā būs virvju trase, mazā autoskola bērniem, karuseļi un piepūšamās atrakcijas.

- Kad radās ideja par šāda atrakciju parka projektu? Cik ilgs ir bijis process no idejas līdz tās īstenošanai?

Ideja par to, ka Latvijā vajag savu tematisko atpūtas parku radās jau 2014.gadā, kopā ar bērniem apmeklējot dažādus atpūtas un izklaides objektus ģimenēm. Bet skaidrāka vīzija par to, ko tieši un kādā veidā attīstīt, izkristalizējās tikai 2015. gada vidū. Tad arī pieņēmu lēmumu pilnā mērā veltīt savu darbu šim projektam. Viens no uzstādījumiem sev bija radīt tādu parku, kurā būtu patīkami pavadīt brīvo laiku un atgriezties tur atkārtoti. Parka pirmo posmu atklāsim 2017. gada pavasarī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties izklaides parka Avārijas Brigāde tapšanas gaitā.

Parks atrodas Lielvārdes novadā, autoceļa P80 Tīnūži-Koknese malā, nepilnas stundas brauciena attālumā no Rīgas.

Plānots, ka tematiskais izklaides parks Avārijas Brigāde apmeklētājiem būs atvērts no 2017. gada jūnija. No 22. līdz 31. maijam parks atvērts iepriekš reģistrētām skolēnu grupām.

Kā skaidro parka vadītājs Mārtiņš Brezauckis, par iespēju piedāvāt skolēniem pirmajiem apmeklēt parku izlemts pēc daudzo pieprasījumu saņemšanas tieši no skolām. «Plānojot parka atvēršanas laiku, ņēmām vērā, ka maijs ir nozīmīgs mēnesis tieši skolu ekskursijām.»

«Tiem, kas joprojām uzdod jautājumu – vai parks tiešām būs atvērts jau maija mēneša beigās, varam droši atbildēt – jā, parks būs gatavs laikā un sākot no 22 maija uzņems pirmās skolēnu grupas. Interese par apmeklējumiem ir liela un mēs kopā ar visiem iesaistītajiem partneriem ļoti atbildīgi izturamies pret mums izteikto uzticību,» stāsta parka idejas autors Mārtiņš Brezauckis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biļešu tirdzniecība, kā valsts medicīnas sistēma – ērtāk maksāt pašam, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Mākslas palīgdarbība - tā dēvē nozari, kurā darbojas pasākumu biļešu tirdzniecības starpnieki. Katram darījumam uzrēķinot aptuveni septiņus procentus, viņi ir, iespējams, valstī pelnošākie mākslas palīgdarbinieki, un komercijas paradīzes priekšnoteikumus šiem starpniekiem rada valsts paspārnē esošās kultūras iestādes.

Piemēram, Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC), VSIA Latvijas koncerti, VSIA Latvijas Nacionālā opera (LNO), kāds no valsts teātriem saskaņā ar noslēgto līgumu par biļešu izplatīšanu pakalpojumu jau vienreiz apmaksā - daļēji par nodokļu maksātāju naudu. Taču, pieverot acis uz virtuālās tirdzniecības lielo popularitāti, starpniekam ļauts vēl papildus iedzīvoties uz kultūras cienītāju rēķina. Piemēram, ja ģimenei, kura piecatā dosies uz VIII Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku noslēguma koncertu Mežaparkā, nav sasniedzama biļešu izplatītāju kase, tad par 25 eiro vērtu ieejas biļešu iegādes iespējamību internetā viņiem nāksies piemaksāt vēl 1,84 eiro, lai gan valsts iestāde - LNKC - jau samaksājusi komisiju par šo pašu biļešu izplatīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Garlaicīgi paredzami bez politiskiem apvērsumiem

Elīna Pankovska, DB žurnāliste, 05.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikko daļa Latvijas aizturēja elpu un negulēja visu nakti, lai pirmie uzzinātu pašvaldību vēlēšanu provizoriskos rezultātus, jo, sekojot līdzi pirmsvēlēšanu laikam un diezgan asajai cīņai atsevišķās lielajās Latvijas pilsētās, pavīdēja cerība, ka varētu notikt varas maiņas. Tomēr rezultāti lika vilties, jo politiskie apvērsumi nav notikuši un lielajās pilsētās pie stūres ratiem joprojām būs līdzšinējās partijas. Protams, atklāts paliek jautājums, ar ko uzvarētāji veidos koalīciju un kuras partijas, kas pārvarējušas piecu procentu robežu, paliks opozīcijā.

Iespējams, ka gaidītākie pašvaldību vēlēšanu rezultāti bija tieši galvaspilsētā, jo aptauju rezultāti pie vēlēšanu iecirkņiem rādīja, ka par partiju apvienību Saskaņa/Gods kalpot Rīgai varētu būt nobalsojis krietni mazāks vēlētāju skaits. Uz īsu brīdi pat pavīdēja cerību stars, ka galvaspilsētu nākamos četrus gadus varētu vadīt cits mērs, tomēr līdz ar rīta gaismu tas izdzisa, jo tapa skaidrs, ka tomēr lielākā daļa nobalsojušo rīdzinieku atdevuši savu balsi par esošo varu. Tomēr nez vai partijai ir liels pamats svinībām, ņemot vērā, ka šajās vēlēšanās par to nobalsoja mazāk vēlētāju. Par to, ka atbalsts varētu nebūt vairs tik liels, liecināja arī jau iepriekš Rīgas iedzīvotāju paustā neapmierinātība ar domes vadību un dažādu projektu virzību. Piemēram, slavenā Barona ielas rekonstrukcija, kas, iespējams, bija viens no šāvieniem, ko Rīgas domes vadība pati trāpīja savā kājā. Tieši kļūdu neatzīšana varētu būt nokaitinājusi potenciālos vēlētājus. Līdz ar to partija zaudējusi deputātu vietas jaunajā sasaukumā. Interesanti, ka diezgan labus rezultātus uzrādījušas tādas jaunpienācēju partijas kā Latvijas Reģionu apvienība/Latvijas attīstībai ar pirmsvēlēšanu periodā hiperaktīvo līderi Mārtiņu Bondaru un Jaunā konservatīvā partija ar Jutu Strīķi priekšgalā. Tas liecina, ka cilvēki meklē jaunas asinis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Pasniegtas Ig Nobel balvas par dīvainākajiem zinātniskajiem sasniegumiem

LETA, 18.09.2015

Apbalvoti tika arī zinātnieki, kuri vistām pie dibengala piesēja noteikta svara koka gabalu, lai imitētu, kā staigājuši dinozauri.

Foto: AP/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Ig Nobel balvas pasniegtas zinātniekiem, kuri pētīja intensīvas skūpstīšanās sekas, izsauciena «huh?» («m?») globālo lietojumu un kurās ķermeņa daļās bites dzēliens ir vissāpīgākais.

Žurnāls Annals of Improbable Research pasniedz balvas par dīvainākajiem zinātniskajiem atklājumiem un sasniegumiem. Ig Nobel pasniedz apmēram mēnesi pirms Nobela prēmijas laureātu izziņošanas.

Ar Ig Nobel balvu tika pagodināts pētījums par to, ka gandrīz visu lielumu zīdītājiem urinēšana aizņem apmēram 21 sekundi. Cita zinātnieku grupa saņēma apbalvojumu par atklājumu, ka vārītu olu ar ķimikāliju palīdzību var atgriezt pusjēlā stāvoklī, bet vēl cita grupa ar matemātisku aprēķinu palīdzību mēģināja saprast, kā 17.gadsimta Ziemeļāfrikas imperators 30 gadu laikā kļuvis par par tēvu 888 bērniem.

Apbalvoti tika arī zinātnieki, kuri vistām pie dibengala piesēja noteikta svara koka gabalu, lai imitētu, kā staigājuši dinozauri. Citā Ig Nobel saņēmušā pētījumā atklāts, ka akūtu apendicītu var diagnosticēt pēc tā, cik lielas sāpes pacients izjūt, braucot pāri ātrumvalņiem jeb «guļošajiem policistiem».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Kopumā 2018. gada sezonas investīcijas ir plānotas robežās no EUR 500 000 - EUR 900 000

Pirmo sezonu izklaides parks «Avārijas brigāde» (ABpark) noslēdzis ar vairāk nekā 86 000 apmeklētāju, ko parka idejas autors Mārtiņš Brezauckis vērtē kā ļoti labu rezultātu. Viņš biznesa portālam db.lv atklāj, ka nākamajā sezonā nedaudz sadārdzināsies parka ieejas biļetes.

Mārtiņš Brezauckis atbild uz biznesa portāla db.lv jautājumiem:

Kā Tu vērtē aizvadīto, pirmo sezonu? Kad tā noslēdzās?

Īsā atbilde ir – labi!

Protams, šī bija tāda kā mācību sezona visiem - gan pašam, gan kolēģiem, darbiniekiem, apmeklētājiem. Pozitīvā ir daudz vairāk nekā negatīvā, jo nepārtraukti sekojām atsauksmēm, novērsām nepilnības, uzlabojām visu, kas ir uzlabojams. Esam paši ieviesuši dažādas jaunas pieejas organizatoriskiem procesiem, lai apmeklētāju pieredze būtu maksimāli pozitīva. To noteikti vislabāk spēja novērtēt tie, kas parku apmeklēja atkārtoti, un tādu nebija mazums, katru reizi tas bija arvien jaunā kvalitātē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Redzot pie horizonta vēlēšanas, Turcijas prezidents negrib dzirdēt par sakarsušās ekonomikas piebremzēšanu

Eiropai svarīgajā partnervalstī Turcijā politiskā nepieciešamība pēc izaugsmes un uzplaukuma sajūtas tautā turpina karsēt ekonomiku, kamēr analītiķi brīdina par tās acīmredzamu pārkaršanu. Nākamgad gaidāmo parlamenta vēlēšanu dēļ ir paredzams, ka šī tendence neatslābs.

Kamēr starptautiskie ekonomikas vērotāji Turciju brīdina par nepārpārotamajām pārkaršanas pazīmēm, prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana prioritāte ir viņa rokās aizvien vairāk koncentrētās varas leģitimizācija tautas acīs, un ekonomiskā izaugsme ir tam piemērots instruments. Prezidents retorikā pret brīdinošajām balsīm ir pat izcēlies ar ekonomiski ačgārnu prātulu, ka centrālās bankas noteiktās bāzes procentlikmes samazināšana liek samazināties arī inflācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē lielākās privātās datu drošības kompānijas Kaspersky Lab dibinātājs un vadītājs Jevgeņijs Kasperskis Rīgā viesojās kompānijas sponsorētā Kaspersky Riga Masters snūkera turnīra laikā.

Fragments no DB sarunas ar J. Kasperski:

Jūsu industrijā bieži negadās, ka aiz produkta ir reāls cilvēks ar tādu pašu vārdu kā zīmols. Kā jūs tā pamanījāties?

Pirms gadiem 20 aiz vairuma šādu produktu bija konkrēti cilvēki, bet, industrijai nobriestot, kompānijas tika pirktas, pārdotas, integrētas un mainījās. Iznākumā autorprojekti izzuda vai pārauga par kaut ko citu. Symantec nopirka, šķiet, gatavu Izraēlas izstrādājumu, kam Pīters Nortons uzlika tikai savu vārdu, bet tam ar viņu nav sakara. Džons Makafijs gan reāli kopā ar citu programmētāju izstrādāja savu antivīrusu, bet tas jau pieder Intel.

Tad kas esat jūs – statistikas kļūda?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā Lēdmanes izklaides parks Avārijas brigāde (ABPark) apmeklētājus uzņem tikai gada siltajā laikā, pieņemts lēmums atvērt arī iekštelpu izklaides centru. Saskaņā ar plāniem tas piesaistīs trīs tūkstošus apmeklētāju mēnesī, biznesa portālam db.lv pastāstīja īpašnieks Mārtiņš Brezauckis.

Testa režīmā tirdzniecības centra Spice Home otrajā stāvā tas durvis ver 10. novembrī.

«Sākumā startēsim 450 kvadrātmetru platībā, kas nav daudz salīdzinājumā ar Avārijas Brigādes 20 hektāru platību, un bija ļoti jāpiedomā pie tā, lai radītu gana daudzveidīgu piedāvājumu dažādām vecuma grupām,» stāsta M. Brezauckis. Iekštelpu izklaides centra izveidē investēti 150 tūkstoši eiro. «Faktiski tas ir finanšu atlikums no šā gada darbības, kas šogad vairs netiek ieguldīts Avārijas Brigādes parkā Lēdmanē, bet jaunajā izklaides centrā,» informē īpašnieks.

Viņš stāsta, ka par iekštelpu izklaides centru domāts kopš pagājušā gada un tika meklēta atbilstoša vieta. Tas ļaus uzņēmumam aktīvi strādāt visu sezonu un arī darbiniekiem būs pastāvīgs nevis sezonāls darbs. Domājot par iekštelpu izklaides centru, bijis skaidrs, ka tam jāatrodas Rīgā tieši sasniedzamības dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru