Būve

Gazele: YIT Celtniecība «būvē» apgrozījumu dzīvojamo māju tirgū

Linda Zalāne, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

SIA YIT Celtniecība biznesu koncentrē dzīvojamo māju būvniecībā Rīgā; mērķis – pārdot 250 līdz 300 dzīvokļu gadā. Uzņēmuma apgrozījuma kāpums nodrošinājis YIT Celtniecība vietu DB un Lursoft veidotajā straujāk augošo uzņēmumu – Gazeļu - sarakstā.

«Esam veiksmīgi pārvarējuši krīzi un straujos tempos attīstāmies. Krīzē uz pusi samazinājām darbinieku skaitu, – beidzās lieli inženiertīklu projekti, bet jauni nesākās. Bija panīkums arī dzīvojamo māju attīstības segmentā,» atceras YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs Andris Božē. Kompānijas balsts ir mātes uzņēmums YIT Construction Ltd, kas ir lielākais nozares uzņēmums Somijā ar simt gadu pieredzi biznesā. Ekonomikas lejupslīdes gados tas investēja darbinieku apmācībās, jaunu IT risinājumu un attīstības projektu sagatavošanā. Brīdī, kad ekonomika uzrādīja pirmās atveseļošanās pazīmes, YIT Celtniecība bijusi gatava jaunām iespējām, startējot nišās, kur iepriekš aktīvi darbojušies citi attīstītāji.

«Pieaugot pieprasījumam, bija iespēja piedāvāt jaunos mājokļu projektus. Protams, tas nebūtu iespējams bez mātes kompānijas finansiālā un intelektuālā atbalsta. Tomēr biznesu veidojam mēs, vietējie cilvēki. Darbinieki ir mūsu uzņēmuma lielākā vērtība. Patlaban to skaits sasniedzis pirmskrīzes apmēru, kompānijas darbs kļuvis efektīvāks un produktīvāks, » vērtē A. Božē.

Konkursos – retāk

Vēl 2010.gadā uzņēmuma apgrozījums bijis tikai nedaudz virs viena miljona latu (ap 1,5 milj. eiro), bet 2012. gadā YIT Celtniecības rādītāji bijuši krietni iepriecinošāki – sasniegts 14,4 miljonu latu (ap 20 milj. eiro) apgrozījums. Tas panākts, aktīvi strādājot divos virzienos – piedaloties būvniecības konkursos, kā arī attīstot mājokļu projektus. Ievērojamais apgrozījuma kāpums nodrošinājis YIT Celtniecības vietu DB un Lursoft veidotajā straujāk augošo uzņēmumu – Gazeļu sarakstā.

Kā būvniecības darbu veicējs uzņēmums pārsvarā ir piedalījies pašvaldību projektos, kas līdzfinansēti no ES struktūrfondiem. Tie bijuši siltumtīklu un ūdensvadu rekonstrukcijas darbi, tirdzniecības objektu, piemēram, Rimi veikala ēkas būvniecība.

Stāstot par dzīvojamo māju attīstīšanu, A. Božē skaidro, ka YIT Celtniecība īsteno pilnu ciklu – no zemes iegādes līdz projekta realizēšanai un dzīvokļu pārdošanai. «Patlaban vairāk koncentrējamies uz šo segmentu, retāk izpildot būvniecības pakalpojumus citiem pasūtītājiem. Konkursu pasūtījumos ir zems ienesīgums, orientēt darbību tikai uz šo sektoru ilgtermiņā nav izdevīgi. Tas uzņēmumam dod apgrozāmos līdzekļus un ļauj iegūt nelielu peļņu, bet dzīvojamo māju būvniecība ilgtermiņā ir ienesīgāka,» skaidro A. Božē. Piedaloties konkursos, jārēķinās ar spēcīgu konkurenci, iespējams, pat dempingu, turklāt iepriekšējās ES fondu plānošanas periods faktiski jau beidzies, par šiem līdzekļiem tiek īstenoti pēdējie projekti, bet nākamā perioda līdzekļu sadale vēl tiek plānota. Tādējādi reāli pie jauno ES fondu līdzfinansēto projektu virzības varētu nonākt, iespējams, rudenī vai nākamā gada sākumā.

Attīstot dzīvojamo māju projektus, uzņēmumam jārēķinās ar lielākiem ieguldījumiem – jānopērk zeme, jāiegulda projektēšanā un būvniecībā, dzīvokļi ir arī jāpārdod. «Šis virziens ir perspektīvs – Latvijas ekonomika attīstās, vairākus gadus IKP uzrāda pieaugumu, līdz ar to palielinās arī iedzīvotāju ienākumi un pirktspēja,» spriež A. Božē.

Konkurē ar bankām

«Krīzes laikā agresīvi samazinājās cena gatavajiem īpašumiem un tos pārdevām. Līdz ar to mums nav neizpārdotu dzīvokļu t.s. vecajos jaunajos projektos. Mums bija izpratne, ka krīze tuvojas, kāds būs tās scenārijs. Līdzīga situācija 90. gados bija Somijā,» stāsta A. Božē. Krīzē īpašumi pārdoti ar zaudējumiem. Iegūtos līdzekļus YIT grupa investēja biznesa attīstībā ienesīgākos reģionos. «Pašlaik mūsu lielākie konkurenti ir banku nekustamo īpašumu meitas uzņēmumi. To īpašumu portfeļos ir dzīvokļi mājās, kas būvētas pirms vairākiem gadiem. Tas faktiski ir otrreizējā tirgus produkts,» saka A. Božē. Šādiem īpašumiem beigušās būvniecības garantijas, tie neatbilst mūsdienu prasībām ne attiecībā pret būvniecības kvalitāti, ne siltumnoturību.

«Ir cilvēki, kas par zemāku cenu šos dzīvokļus ir gatavi iegādāties, uzņemties zināmus riskus. Ja tecēs jumts, sabojāsies lifts vai nokritīs fasādes siltumizolācija, tā būs dzīvokļu īpašnieku, nevis būvnieku problēma,» stāsta A. Božē. Pirms vairākiem gadiem, iegādājoties dzīvokli, cilvēki vispirms vērtēja tā cenu, bet patlaban primāri tiekot vērtēta vieta, kurā atrodas dzīvojamā māja. Svarīgs faktors esot, vai mājas tuvumā ir bērnudārzs, veikals, poliklīnika, sabiedriskais transports, zaļā zona utt.

Koncentrēsies Rīgā

YIT Celtniecība projektus attīsta galvenokārt Rīgā, bet kompānija pēta arī iespējas Mārupē un citviet Pierīgā. Neraugoties uz emigrāciju, Rīgā iedzīvotāju skaits būtiski nesamazinoties, šeit koncentrējas bizness, nauda un jaunas darba vietas. Valstī notiekot iekšējā migrācija.

Citās pilsētās iedzīvotāju pirktspēja un nekustamo īpašumu vērtība esot krietni zemāka nekā galvaspilsētā. «Tur nevaram attīstīt peļņu nesošus projektus,» atzīst uzņēmuma vadītājs. Atšķirīgs tirgus ir Jūrmala, kur notiekot ļoti strauja jauno projektu attīstība. A. Božē teic, ka uz šo tirgu raugoties ar piesardzību. Tur jauno projektu mērķauditorija ir nerezidenti. «Orientēt visu biznesu uz nerezidentiem nav saprātīgi, jo var mainīties likumi vai starpvalstu attiecības. Jūrmalā ir pazīmes, kas liecina par burbuļa veidošanos. Dzīvokļu cenas ir sasniegušas griestus un tirgus ir pārvērtēts,» viņš uzskatav. Uzņēmums turpinās mājokļu attīstību Rīgā. Iecerētais dzīvokļu pārdošanas temps ir apmēram 250 līdz 300 dzīvokļu gadā. Viņš lēš, ka tirgū patlaban esot apmēram pieci spēcīgi, profesionāli īpašumu attīstītāji, konkurence esot veselīga. Lielākoties tirgū esot palikuši tie attīstītāji, kas ir starptautisko uzņēmumu paspārnē.

YIT Celtniecība neplāno pilnībā atteikties no dalības būvniecības konkursos, bet rūpīgi izvērtēšot to nosacījumus.

Vēlas skaidrību

Projekta īstenošana no zemes iegādes brīža līdz dzīvokļu pabeigšanai ilgst vismaz trīs gadus. Attīstītājiem, būvniekiem tāpēc ir svarīgi skaidri spēles noteikumi – valdības un pašvaldības lēmumi saistībā ar būvniecības likumu, būvatļauju apstrīdēšanu, nodokļu politiku. Svarīgs ir arī jautājums par nerezidentu iespējām investēt īpašumos apmaiņā pret termiņ­uzturēšanās atļaujām.

Pēc A. Božē teiktā, tie ir svarīgi nosacījumi, lai Latvija varētu piesaistīt ārvalstu investīcijas. Biznesa vide pēdējos gados Latvijā uzlabojas un ārvalstu investori ir gatavi šeit attīstīt biznesu. «Valsts turpina meklēt risinājumus jauno ģimeņu atbalsta programmai, iesaistot arī Komercbanku asociāciju. Tas ir labs signāls nekustamo īpašumu un būvniecības nozarei,» pārliecināts A. Božē.

Arī banku kreditēšanas jomā pēdējos gados situācija esot ievērojami uzlabojusies. Ja cilvēkam ir legāli ienākumi, kredītu ir iespējams iegūt. Grūtības esot tiem, kuriem legālo ienākumu līmenis neatbilst bankas kreditēšanas nosacījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

YIT celtniecība nākamgad plāno investēt 16 miljonus eiro jauno projektu attīstībā

LETA, 04.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu projektu attīstītāja un būvfirma SIA YIT celtniecība 2015.gadā zemesgabalu iegādē un jauno projektu būvniecībā plāno investēt 16 miljonus eiro, sacīja YIT celtniecības valdes priekšsēdētājs Andris Božē.

«Aptuveni desmit miljoni eiro tiek investēti katru gadu. Investējam gan zemesgabalos, gan būvniecībā. Šogad kopumā ir investēti 12 miljoni eiro, bet 2015.gadā plānots investēt 16 miljonus eiro. Zemesgabalu iegādei līdz pat 2018.gadam paredzēts katru gadu investēt divus līdz trīs miljonus eiro,» skiaidroja Božē.

Patlaban YIT celtniecība turpina projekta Biķerziedi attīstību Biķernieku ielā, kur tiek būvēta nākamā 65 dzīvokļu māja, un to paredzēts nodot ekspluatācijā 2015.gada vasarā. Tāpat jau ir pabeigts 65 dzīvokļu projekts Midtown Hospitāļu ielā 39, par šo projektu ir liela interese arī no vietējo pircēju puses. Božē sacīja, ka tas ir nedaudz dārgāks projekts, tas nav tik dārgs kā centrā, bet dārgāks nekā guļamrajonos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Biķerziedu kvartāla ceturtajā kārtā ieguldīs 5 miljonus eiro

Lelde Petrāne, 03.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums un nekustamo īpašumu attīstītājs YIT Celtniecība uzsācis ceturtās kārtas būvniecību Biķerziedu kvartālā, kas atrodas Teikā. Šīs kārtas laikā tiks izbūvēta viena piecstāvu ēka ar 65 dzīvokļiem.

Ceturtās kārtas investīcijas sasniegs 5 miljonus eiro, savukārt kopumā Biķerziedu kvartālā YIT Celtniecība līdz šim ir ieguldījis 10 miljonus eiro.

Jaunā dzīvojamā māja, kas atradīsies Biķernieku ielā 16, būs piektā ēka. Paredzēts, ka to ekspluatācijā nodos 2015. gada vasarā. Atšķirībā no iepriekšējās kārtās izbūvētajām mājām, šajā būs trīs kāpņu telpas, piedāvājot dzīvokļus ar divām, trīs un četrām istabām. Dzīvokļu platība ir robežās no 46 – 88,3 m2. YIT Celtniecība norāda, ka tieši divu istabu dzīvokļi tika visātrāk izpirkti iepriekšējās kārtās, kas, iespējams, saistīts ar īres tirgus pieprasījumu pēc šiem dzīvokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānija un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA "YIT Latvija" pabeidzis apjomīgākos būvdarbus pirmajai ēkai šogad janvārī sāktajam dzīvojamo namu kompleksam "Kaivas kvartāls", informē uzņēmumā.

Namu kompleksa būvniecībā plānotās investīcijas uzņēmums neizpauž.

"Kaivas kvartālu", kas atrodas Rīgas Dreiliņos, robežojoties ar Mežciemu, veidos piecas sešstāvu ēkas, kopumā iegādei piedāvājot 360 dzīvokļu. Paredzēts, ka pirmā no kompleksa ēkām ekspluatācijā tiks nodota nākamā gada vasarā.

Kompleksā būs gan divu un trīs, gan četru istabu komforta klases dzīvokļi, kuru platība būs no 44 līdz 85,5 kvadrātmetriem. Visi dzīvokļi būs pieejami ar pilno apdari, kā arī izbūvētiem balkoniem.

"Atzīmējot spāru svētkus, esam soli tuvāk projekta realizācijai, iezīmējot nākamo projekta attīstības posmu. Šajā projektā liela daļa dzīvokļu plānojumu ir iepriekš pārbaudīti un ieguvuši atzinību no citiem līdzīgi realizētiem projektiem, tāpēc paredzam, ka interese par dzīvokļiem arvien pieaugs. Kaivas kvartāls ir īpašs ar to, ka Rīgas Dreiliņi un tā tuvējā apkaime, kā arī robeža ar Ropažu novadu, pēdējos gados piedzīvojusi strauju attīstību. Blakus esošais tirdzniecības centrs SĀGA un IKEA veikals atvieglo iepirkšanos, savukārt tuvējā apkārtne ir piemērota aktīvai atpūtai. Tieši tāpēc iedzīvotāji šo apkaimi atzīst kā piemērotu nekustamā īpašuma iegādei un dzīvošanai. Turklāt esošā un topošā infrastruktūra ērti un ātri nodrošina iespēju nokļūt ārpus Rīgas, kas lielai daļai iedzīvotāju kļūst arvien svarīgāk. Līdz ar celtniecības darbu pabeigšanu, saskaņā ar pilsētas norādījumiem un saņemtajiem tehniskajiem noteikumiem, tiks pārcelta un labiekārtota sabiedriskā transporta pieturvieta, kas atradīsies tieši pie mūsu ēku kompleksa," komentē SIA YIT LATVIJA valdes loceklis Andris Božē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu attīstītāji pašlaik nevar palielīties ar teicamiem pārdošanas rezultātiem, taču cer uz izaugsmi jau tuvākajā nākotnē

Tendences nekustamā īpašuma tirgū ir raibas kā dzenis – kāda gaišāka, kāda tumšāka. Pozitīvi tirgus dalībnieki vērtē ekonomikas ministra Arvila Ašeradena paziņojumu par valsts sekretāra vietnieka amata ieviešanu, darba grupas izveidi, kuras atbildībā būs būvniecības, mājokļu un nekustamā īpašuma politika mūsu valstī. Nenoliedzami labs signāls ir kreditēšanās apjomu pieaugums, pozitīvi tiek vērtēta arī jauno ģimeņu atbalsta programma, kura rosinājusi interesi par mājokļu iegādi kopumā. Savukārt arvien tirgus attīstību bremzējošs faktors ir iedzīvotāju ierobežotā maksātspēja. Uzņēmēji negatīvi vērtē biežo spēles noteikumu maiņu valstī, attiecinot to uz likumiem un nodokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Lielāko būvnieku dzīvojamo māju portfelī ekskluzivitātes piesitiens

Zanda Zablovska, 08.01.2014

Midtown Apartments

Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja

Atrodas: Hospitāļu ielā Rīgā
Attīstītājs: YIT Celtniecība
Plānotās investīcijas: 5,5 milj. eiro

Avots: yitgroup-com.prod.uoma.fi

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākie būvnieki šogad plāno pabeigt dažādu dzīvojamo ēku būvniecību, savukārt biroju segmentā jorpojām klusums .

Tiesa gan, aktivitāte ir manāma arī vairākos atšķirīgos segmentos, piemēram, februārī ekspluatācijā plānots nodot SIA Getliņi EKO siltumnīcas 2.kārtu. To būvē Arčers, un projektēšanas un būvniecības izmaksas lēstas 3,56 miljonu eiro (2,5 miljonu latu) apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tāpat jau janvārī ekspluatācijā paredzēts nodot beramkravu termināli Riga Bulk Terminal, ko par aptuveni 20 miljoniem eiro būvē LNK Industries, taču galvenokārt būvnieku pasūtījumu portfelī dominē dzīvojamās un atpūtas ēkas Rīgā un Jūrmalā.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pērn deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2012. gada deviņiem mēnešiem, ēku būvniecības apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 4,9%. Pieaugums dzīvojamo māju būvniecībā veidoja 71,7%, bet administratīvo ēku būvniecībā – 71,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināta -YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs skaidro apgrozījuma un peļņas kritumu

Gunta Kursiša, Lelde Petrāne, 19.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu projektu attīstītājs un būvnieks SIA YIT Celtniecība pērno gadu noslēdza ar 12,4 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 39% mazāks nekā 2012. gadā. Uzņēmuma peļņa gada laikā samazinājusies desmit reizes līdz 222 tūkstošiem eiro, liecina Lursoft dati.

2012. gadā YIT Celtniecība apgrozījums veidoja 20,4 miljonus eiro.

Pagājušajā gadā uzņēmums pabeidza būvniecības darbus dzīvojamo māju projektā Akācijas ielā 6, Rīgā, kā arī turpināja iepriekš uzsāktos projektus Tālivalža ielā 21 un 21a. Tāpat arī uzņēmums uzsācis darbu pie dzīvojamo māju projekta Stendes ielā 5.

SIA YIT Celtniecība vadība norāda, ka uzņēmums paredz turpināt iesākto nekustamo īpašumu projektu attīstīšanu, kas ietver gan dzīvojamo māju, gan biroju celtniecību. Šogad būvnieks paredzējis pabeigt vairākus iepriekšējos gados uzsāktos projektus un uzsākt darbu pie diviem jauniem projektiem – Biķernieku ielā 16 un Tērbatas ielā 72.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierobežotā piedāvājuma dēļ dzīvokļu tirgū ir spiediens uz cenu. Pašlaik starp Baltijas valstīm Latvijā ir vismazāk uzbūvēto jaunu mājokļu, turklāt tie ir lētāki, nekā kaimiņos.

Latvijā šogad varētu tikt pabeigti 1900 jauni dzīvokļi, Lietuvā – 3600, bet Igaunijā uzbūvēti 2000 mājokļi, šādi dati ir YIT Celtniecība rīcībā. 2015.gadā līderos bija Lietuva ar 3600 jauniem dzīvokļiem, Latvijā un Igaunijā uzbūvēto mājokļu skaits bijis līdzīgs – attiecīgi 1900 un 1800. Paskatoties vēl senākā pagātnē, krasi atšķirīga aina bija novērojama 2014.gadā, kad mūsu valstī tapuši vien 800 jauni dzīvokļi, kamēr Igaunijā 1100, bet Lietuvā – krietni vairāk – 2900.

Latvijas mājokļu tirgus atpaliek arī cenu ziņā. Pie mums nosacīti ekonomiskās klases dzīvokļi maksā vidēji 1300 eiro/m2, vidējās klases objekti – 1600 eiro/m2, bet t.s. biznesa klases mājokļi maksā, sākot no 1800 eiro/m2. Savukārt Lietuvā dažāda līmeņa dzīvokļu cenas bijušas attiecīgi 1400, 1800 un 2200 eiro par kvadrātmetru, bet Igaunijā lētākie jaunie dzīvokļi bijuši pieejami par 1500 eiro/m2, vidēja līmeņa – par 1800/m2, bet biznesa klases mājokļi – par 2400 eiro un vairāk par vienu kvadrātmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānija un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA "YIT LATVIJA" (YIT) ekspluatācijā nodevis pirmā standarta klases projekta "Silvas nami" ceturto ēku, kas atrodas Dzelzavas ielā, Purvciemā, blakus Biķernieku mežam.

Dzīvojamajā ēkā kopskaitā ir 67 dzīvokļi, piedāvājot iegādei gan 2 un 3, gan 4 istabu dzīvokļus.

Ceturtās ēkas dzīvokļu platība ir sākot no 41 m2 līdz 73 m2, un tie ir pieejami ar pilno apdari. Šobrīd rezervēti jau 25% dzīvokļu.

SIA "YIT LATVIJA" valdes loceklis Andris Božē norāda, ka "Silvas nami" dzīvojamo ēku komplekss ar četrām ēkām ir pirmais YIT standarta klases būvprojekts. Ar šo projektu ir izdevies panākt, ka dzīvokļi no jauna attīstītajos projektos ir vēl pieejamāki.

Turpina A.Božē: "Jau sākotnēji projekts "Silvas nami" tika izstrādāts ar mērķi, lai samazinātu kopējo dzīvokļa cenu pircējam. Tātad, plānojot kompaktus un funkcionālus dzīvokļus, kā arī saglabājot Somijai raksturīgos mājokļu standartus, veicinājām jauna mājokļa pieejamību plašākam iedzīvotāju lokam. Vienlaikus ēkas, tajā skaitā nule kā nodotā māja ir plānota un izbūvēta, ievērojot augstākos energoefektivitātes standartus. Mūsu pieredze rāda, ka tieši dzīvokļa ekonomiski optimāla uzturēšana ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, kas šobrīd virza nekustamo īpašumu tirgu. "Silvas nami" pirmo ēku iedzīvotāji apliecina, ka energoefektivitāte aizvadītajā ziemā, kad tas bija īpaši aktuāli, pozitīvi atspoguļojusies ikmēneša komunālajos rēķinos. Piemēram, 2 istabu un 3 istabu dzīvokļiem vidējās izmaksas ziemas mēnešos bija attiecīgi aptuveni 140 un 240 eiro."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn veiktie grozījumi imigrācijas likumā un neskaidrības ap tā saukto nolikto atslēgu principu pamatīgi iedragājušas nekustamā īpašuma tirgu Latvijā. Darījumu summa jauno dzīvokļu sektorā pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar šo pašu periodu pagājušajā gadā kritusies teju par pusi. Par piekto daļu samazinājies darījumu skaits sērijveida dzīvokļu sektorā, otrdien raksta laikraksts Diena.

Pakāpeniski arvien lielāku iespaidu tas atstāj arī uz cenu. Nekustamo īpašumu kompānijas Latio mājokļu tirgus pārskatā norādīts, ka jauno dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena jau trešo ceturksni pēc kārtas samazinās. Salīdzinājumā ar pērnā gada otro ceturksni, kad cenas sasniedza pēckrīzes maksimumu, maksa par vienu kvadrātmetru ir kritusies par aptuveni 7%.

«Nenāk iekšā investīcijas, mēs nevar uzsākt jaunus projektus. Esam samazinājuši darbinieku skaitu un nedodam darbu apakšuzņēmējiem,» Dienai atklāj kompānijas YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs Andris Božē. YIT patlaban cenšas izpārdot jau gatavos projektus. Vairāku projektu būvniecības uzsākšana ir apturēta. Piemēram, bija plāns sākt celt 120 dzīvokļu ēku Tērbatas ielā. Tika izstrādāts tehniskais projekts, iegūta būvatļauja, tomēr uzņēmuma vadība nolēma projektu neuzsākt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvniecības nozares pārstāvji kritizē jaunveidojamo kontroles biroju, pārmetot funkciju dublēšanos

LETA, 10.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunveidojamais Valsts būvniecības kontroles birojs varētu dublēt daudzas no funkcijām, kuras jau patlaban veic pašvaldību būvvaldes, turklāt tiek apšaubīta biroja speciālistu spēja atklāt ko vairāk, nekā jau patlaban spēj pašvaldību būvinspektori.

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs diskusijā sacīja, ka jaunajai institūcijai paredzētās funkcijas pamatā ir tas pats, ko kādreiz pildīja Valsts būvinspekcija, un sanāk funkciju dublēšana.

«Sapratu, ka šī jaunveidojamā institūcija pieņems ekspluatācijā sabiedriski nozīmīgas būves. Tas neiet kopā ar Administratīvā procesa likumu. To gan var koriģēt, ja ir liela vēlme. Taču bažas ir, ka tas radīs dublēšanos. Ja funkcijas, ko nepieciešams stiprināt būvinspektoriem, dod arī pašvaldību būvinspektoriem, viņi var izdarīt tieši to pašu. Jaunveidojamā institūcijā strādās tādi paši speciālisti. Tas ir emocionāls risinājums - veidot vēl vienu institūciju, kas dublē pašvaldības funkcijas tikai tāpēc, ka traģiskā Zolitūdes notikuma dēļ neuzticamies, ka pašvaldību inspektori var pieņemt ekspluatācijā sabiedriski nozīmīgas būves,» norādīja I. Vircavs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs SIA YIT Celtniecība ir pabeidzis projekta Biķerziedi otro kārtu, nododot ekspluatācijā divas piecstāvu daudzdzīvokļu ēkas Teikā, Tālivalža ielā 21 un 21A. Projekta Biķerziedi otrajā kārtā ieguldītas investīcijas 4,3 miljonu eiro apmērā un izbūvēti 85 dzīvokļi ar kopējo platību 5340 kvadrātmetri.

Jaunbūvētajās ēkās tiek tirgoti 33 līdz 88 kvadrātmetrus lieli, vienas līdz četru istabu dzīvokļi ar iekšējo apdari. Biķerziedi otrās kārtas pirmais nams (Tālivalža ielā 21) tika pabeigts 2013. gada novembrī, un YIT Celtniecība pārdošanas rādītāji liecinot, ka tajā ir pārdoti 80% dzīvokļu.

Dzīvokļu cena Biķerziedu otrās kārtas mājās ir, sākot no 1400 eiro kvadrātmetrā.

Andris Božē, SIA YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs informēja, ka tuvākajā laikā tiks uzsākta projekta Biķerziedi trešās kārtas būvniecība. «Šobrīd nekustamā īpašuma tirgū pieprasījums pēc vidēja lieluma kvalitatīvām dzīvojamajām platībām ar pilnu apdari pārsniedz piedāvājumu,» viņš uzsver.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Jaunā projektā Šampētera rajonā iegulda 3,3 miljonus

Lelde Petrāne, 08.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums un nekustamo īpašumu attīstītājs YIT Celtniecība uzsācis jauna dzīvojamo māju projekta Domino attīstību Šampētera rajonā, Stendes ielā 5. Jaunajā projektā uzņēmums ieguldīs vairāk nekā 3,3 milj. EUR.

Paredzēts, ka projekts ekspluatācijā tiks nodots 2015. gada sākumā.

Šobrīd ir ielikti dzīvojamās mājas pamati un turpinās projekta pirmā stāva būvniecība. Domino būs 4-5 stāvu dzīvojamā ēka, kurā atradīsies 51 dzīvoklis ar dzīvojamo platību no 37 m2 līdz 112 m2. Dzīvokļu cenas jaunajā projektā ir, sākot no 1 431 eur/m2. YIT Celtniecība pircēju interesi raksturo kā augstu.

Andris Božē, SIA YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs, komentējot būvniecības darbus un pamatojot vietas izvēli, norāda: «Šobrīd tā ir vienīgā būvniecības stadijā esošā jaunā projekta dzīvojamā māja Šampēterī. Līdz šim visi īstenotie jauno māju projekti šajā rajonā, kas būvēti pirmskrīzes laikā, ir veiksmīgi realizēti un tajos pircējiem pieejamu dzīvokļu praktiski nav.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkopmānija un nekustamo īpašumu projektu attīstītājs YIT Latvija Rīgā, Dzelzavas ielā uzsācis būvniecību četru dzīvojamo namu kompleksam “Silvas nami”.

Šonedēļ pirmā no būvniecības stadijā esošajām ēkām atzīmē spāru svētkus, rezervētajam un pārdotajam dzīvokļu apjomam tajā sasniedzot jau 70%. Kompānijas eksperti norāda, ka projekts ir veidots, reaģējot uz tirgus pieprasījumu pēc racionāliem un pircējiem pieejamiem mājokļiem, kas līdz ar pieaugošajām būvniecības izmaksām ir būtiskākais kritērijs mājokļa iegādē.

Kompleksu “Silvas nami” veidos četras vienādas septiņu stāvu ēkas, no kurām divas jau ir būvniecības stadijā, bet trešās ēkas būvniecības uzsākšana plānota 2022. gada pavasarī. Katrā no ēkām atradīsies 67 mūsdienīgi un funkcionāli divu, trīs un četru istabu standarta klases dzīvokļi ar platību no 41 m2 līdz 73 m2. Visi dzīvokļi būs ar pilnu apdari un mājas iedzīvotājiem iegādei būs pieejamas noliktavas telpas, savukārt ēkas pirmajā stāvā ir paredzēts izveidot āra terases.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības nozare aizvadītajos gados piedzīvojusi ļoti lielus satricinājumus, kā rezultātā tirgū mazinājies arī darījumu skaits, atzīmē Andris Božē, SIA YIT LATVIJA valdes loceklis.

Liela daļa attīstītāju būvniecības izmaksu pieaugumu iekļāva gala produkta cenā, kā ietekmē trīs gadu laikā dzīvokļu cenas palielinājās par aptuveni 30%, teic A.Božē, piebilstot, ka šis cipars pilnībā atbilst būvmateriālu un būvdarbu cenu pieaugumam. Šobrīd mēs klusībā ceram, ka šis process ir apstājies - EURIBOR ir sasniedzis savu maksimumu un nākamajā gadā dzīvokļu pieejamība atkal varētu uzlaboties, taču neviens par to nav 100% pārliecināts, norāda A.Božē. Tāpat viņš uzsver, ka, neraugoties uz izaicinājumiem, YIT LATVIJA turpina attīstīt gan jaunus dzīvojamo namu projektus, gan mērķtiecīgi raugās īres dzīvojamo namu virzienā.

Kā nekustamo īpašumu sektors, jūsuprāt, ticis galā ar pēdējos gados piedzīvotajiem izaicinājumiem?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānija un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA "YIT LATVIJA" atzīmējis spāru svētkus daudzdzīvokļu namā “Grafīts”, kas tiek būvēts Rīgā, Bieriņos, Liepājas ielā.

Paredzēts, ka ēka tiks nodota ekspluatācijā 2024.gada rudens/ziemas sezonā, taču dzīvokļi jau ir pieejami rezervācijai.

Daudzdzīvokļu namā “Grafīts” būs pieejami 2 līdz 4 istabu dzīvokļi, ar platību 43,2 līdz 84,4 m2, kā arī katram dzīvoklim tiks izbūvēts balkons, kas ļaus izbaudīt zaļo apkārtni. Dzīvokļi iegādei ir pieejami ar pilnu un pabeigtu apdari. Šajā projektā dzīvokļu apdarē izmantotas divas apdares materiālu kolekcijas, veidojot vienotu stilistiku gan ēkas fasādēs, gan turpinot “Grafīta” tematiku iekštelpās.

Noteiktiem 3 istabu dzīvokļiem būs izveidota arī papildus palīgtelpa, ko varēs izmantot gan lietu uzglabāšanai, gan kā saimniecības telpu. Katram dzīvoklim būs izbūvēta rekuperācijas sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baiba Bože atstāj Liepājas koncertzāles vadītājas amatu

Zane Atlāce - Bistere, 23.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas koncertzāles Lielais dzintars vadītāja Baiba Bože nolēmusi atstāt SIA Lielais dzintars valdes locekles amatu, informē Liepājas pilsētas pašvaldībā.

Līdz jauna valdes locekļa izraudzīšanai koncertzāli vadīs līdzšinējais Lielā dzintara valdes loceklis Aldis Kaupa. B.Bože koncertzāli sāka vadīt gadu pirms tās atklāšanas. Par Lielā dzintara valdes locekli viņa tika apstiprināta 2014.gada decembrī.

«Vēlos izteikt pateicību līdzšinējai koncertzāles valdes loceklei par sadarbību. Novērtēju Baibas Božes paveikto, īpaši vēlos pateikties par to, kalīdzšinējā valdes locekle bijusi klāt pie visiem aktuālajiem procesiem koncertzāles atklāšanas gadā,» atzina Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Vilnis Vitkovskis (Liepājas partija).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA YIT Celtniecība, ieguldot vairāk nekā 3,5 miljonus eiro lielas investīcijas, nodevis ekspluatācijā daudzdzīvokļu dzīvojamo namu Domino Šampētera rajonā, Stendes ielā.

Jaunbūvētajā namā ir 51 vienas līdz četru istabu dzīvoklis ar dzīvojamo platību no 37 līdz 112 m2. Jaunie dzīvokļi tiek tirgoti ar pilnu iekšējo apdari.

YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs Andris Božē norāda, ka «šobrīd tā ir vienīgā tikko pabeigtā jaunbūve Šampētera dzīvojamo māju rajonā».

Projektā nodrošināta automašīnu novietošana pazemes un virszemes autostāvvietās, kā arī pieejamas noliktavu telpas nama pagrabstāvā.

Dzīvokļu cenas projektā ir, sākot no 1350 eiro kvadrātmetrā.

SIA YIT Celtniecība ir Somijas korporācijas meitas uzņēmums Latvijā, kas nodrošina nekustamo īpašumu attīstīšanu un celtniecības pakalpojumu sniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nodod ekspluatācijā 5,5 miljonus vērto Midtown Apartments

Lelde Petrāne, 15.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA YIT Celtniecība nodevis ekspluatācijā daudzdzīvokļu dzīvojamo namu Midtown Apartments Rīgas vēsturiskajā centrā, Hospitāļu ielā.

Ieguldītās investīcijas jaunbūvētajā namā ir vairāk kā 5,5 miljoni eiro.

Projekts Midtown Apartments ir viens no uzņēmuma biznesa klases projektiem. Šobrīd notiek dzīvokļu pārdošana.

YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs Andris Božē norāda: «Nekustamā īpašuma tirgū vērojams pieprasījums pēc kvalitatīviem, vidēja izmēra dzīvokļiem jaunajos projektos pilsētas vēsturiskajā centrā. Kā rāda pieredze, šādi projekti ir ļoti pieprasīti nerezidentu vidū, lai saņemtu uzturēšanās atļaujas ES, gan veiktu ilgtermiņa investīcijas, izīrējot dzīvokļus īres tirgū.»

Midtown Apartments ir sešu stāvu daudzdzīvokļu nams ar 67 vienas līdz četru istabu dzīvokļiem ar platību no 35 līdz 100 m2. Jaunuzceltie dzīvokļi tiek piedāvāti ar pilnu iekšējo apdari. Dzīvokļu cenas Midtown Apartments projektā ir, sākot no 1 800 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Latvijas būvnieku TOP 25

U. Andersons, L.Vaivare, V. Lēvalde, Z. Zablovska, 07.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības tirgū pērn izvirzījies jauns līderis – ilggadējo līdzšinējo pirmās vijoles spēlētāju Skonto būvi no troņa pērn gāzis Re&Re. Tā apliecina 2013. gada būvuzņēmumu darbības rezultātu operatīvie dati.

Lai arī pērn pār būvniecības nozari krita vairākas tumšas ēnas, lielākoties skaitļi uzrāda pozitīvas tendences, tiesa, netrūkst arī zaudētāju. Vairāku kompāniju apgrozījums ir būtiski pieaudzis, sasniedzot pirmskrīzes rādītājus vai pat pārsniedzot visu iepriekšējo gadu līmeni. Zīmīgi, ka būvnieku peļņas rādītājos mīnusu pērn nav vispār – visi TOP 25 uzņēmumi ir strādājuši ar peļņu.

Kāpumi un kritumi

Izvērtējot pagājušā gada rezultātus, straujāko kāpumu apgrozījumā pārliecinoši uzrāda divi uzņēmumi – a/s LNK Industries (+183,8%), vienā piegājienā pakāpjoties topā no 20. uz 7. vietu, un SIA Re&Re (+107,2%), kas pacēlusies no 7. uz 1. vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drīzumā tiks izsūtīti nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumi par 2016. gadu, lielākās izmaiņas gaida rīdziniekus un lauku zemes īpašniekus, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

«Ja ieviešot 1,5% nodokļu likmi dzīvokļiem, kuros neviens nav deklarējies, mērķis ir palielināt iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumus Rīgā, kur ir garantija, ka, lai tikai dzīvoklis nepaliktu tukšs, šajos dzīvokļos nesadeklarējas mazturīgi cilvēki, kuri tūlīt stājas rindā pēc sociālās palīdzības, noēdot budžetā to, ko citi samaksājuši,» retoriski jautā Rīgas namīpašnieku biedrības valdes priekšsēdētāja Rita Bednarska. Jāatgādina, ka no šī gada spēkā stājušies jauni pašvaldības saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) Rīgā, kuros iekļauta plašas diskusijas izsaukusī norma par likmes 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības piemērošanu telpu grupām, kuras pēc lietošanas mērķa ir dzīvojamās telpas, bet kurās nav deklarēts neviens Latvijas pilsonis vai nepilsonis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītāja SIA YIT Celtniecība pērn strādāja ar 6,567 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7,2% mazāks nekā 2015.gadā, bet uzņēmuma zaudējumi pērn bija 402 829 eiro jeb gandrīz astoņas reizes lielāki nekā 2015.gadā, liecina Firmas.lv informācija.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka pērn sākti 4.kārtas būvdarbi dzīvojamo māju projektā Biķernieku ielā 16A un 2.kārtas būvdarbi projektā Pupuķu ielā 7.

Papildus uzsāktajiem projektiem tika turpināti darbi dzīvojamo māju projektā Ķīpsalas ielā 49. Savukārt Pupuķu ielā 9 un 11 tika pabeigti būvniecības darbi un ēkas nodotas ekspluatācijā.

Šogad uzņēmums plāno turpināt būvniecību projektos Biķernieku ielā 16A un pabeigt projektus Pupuķu ielā 7, Ķīpsalas ielā 49, Hospitāļu ielā 39 un Stendes ielā 5.

Papildus šogad ir plānots sākt vēl četrus jaunus dzīvojamo māju projektus Rīgā - Ķīpsalas ielā 41, Eiženijas ielā 17, Žagatu ielā 5 un pēdējo kārtu Pupuķu ielā 5.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunu mājokļu tapšanas apjomi krietni atpaliek no kaimiņvalstīm; lielākais konkurents – vecā dzīvojamā fonda piedāvājums , otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Nevarētu apgalvot, ka mājokļu tirgus pašlaik piedzīvotu savus ziedu laikus, tomēr dažiem būvniecības uzņēmumiem nekustamā īpašuma projektu attīstīšana ir nozīmīga biznesa daļa vai pat kļuvusi par pamatbiznesu. Pašlaik mājokļu būvniecība un realizācija SIA Merks apgrozījumā veido aptuveni 20%. 2012. gadā SIA YIT Celtniecība pašu projekti nodrošināja aptuveni 30% apgrozījuma, parējos 70% – būvdarbi dažādiem pasūtītājiem; tagad šī proporcija ir pretēja. NCC grupas uzņēmumi (NCC Housing un NCC Konstrukcija) šobrīd fokusējas tikai uz savu nekustamā īpašuma projektu īstenošanu. «Tas ir uzņēmumu grupas stratēģisks lēmums ieturēt pauzi. Kā skandināvu tipa uzņēmums pašreizējā tirgus situācijā neesam pārāk konkurētspējīgi. Uzņemamies pilnu atbildību visu garantijas laiku, neesam gatavi nonākt maksātnespējā. Tāpēc koncentrējamies paši uz savu ražošanu,» skaidro uzņēmumu vadītājs Mareks Kļaviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jaunās NĪ asociācijas padomi veidos vadošie nekustamo īpašumu nozares spēlētāji

Dienas Bizness, 29.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunizveidotās Nacionālās nekustamo īpašumu attīstītāju alianses (NNĪAA) padomi veido visi tās dalībnieki, kas ir vieni no vadošajiem nekustamo īpašumu projektu attīstītājiem Latvijā, informē alianse.

«Dalībnieku un padomes sastāvs norāda uz alianses ilgtermiņa mērķiem, lai pilnveidotu nekustamo īpašumu jomu Latvijā. Nekustamo īpašumu nozare Latvijā strauji attīstās, un tā spēlē pietiekami nozīmīgu lomu Latvijas tautsaimniecībā. Alianses izveide ir solis nozares pilnveidošanā, spēcīga dialoga ar valsts pārvaldi un pašvaldībām veidošanā, kā arī jaunu nozares standartu veidošanā,» komentē NNĪAA vadītājs Guntars Grīnvalds.

Par padomes locekļiem kļuvuši Sanda Meinarte (SIA Alfa Construction valdes locekle), Denis Kim (SIA Dekarta Property valdes priekšsēdētājs), Ralfs Jansons (SIA Domuss valdes priekšsēdētājs), Oskars Ozoliņš (SIA Merks valdes priekšsēdētājs), Pēteris Antonovs (AS MCITY Holdings valdes loceklis), Mareks Kļaviņš (SIA NCC Housing valdes loceklis), Ivars Rudzītis (SIA Ordo Group valdes priekšsēdētājs), Ieva Valtere (SIA Pillar Management valdes locekle), Oļegs Alainis (AS Tower Construction Management valdes loceklis) un Andris Božē (SIA YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs).

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ieguldot 5 miljonus eiro, YIT Celtniecība pabeigusi piekto namu kompleksā Biķerziedi

Dienas Bizness, 10.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA YIT Celtniecība, ieguldot 5 miljonu eiro, nodevis ekspluatācijā daudzdzīvokļu dzīvojamo namu kompleksā Biķerziedi Teikā, Biķernieku ielā 16, informē uzņēmumā.

Šis ir jau piektais daudzdzīvokļu nams jaunattīstītajā Biķerziedu kvartālā, un līdz šim kompleksā Biķerziedi kopumā investēti vairāk nekā 10 miljoni eiro. Plānots, ka projekta pēdējās kārtas būvniecība tiks uzsākta 2016. gada pavasarī, un tās laikā tiks uzbūvēts sestais daudzdzīvokļu dzīvojamais nams kopā ar nelielu tirdzniecības centru.

Jaunajā Biķerziedi piecstāvu ēkā ir 65 divu līdz četru istabu dzīvokļi ar platību no 46 līdz 88 m2, kā arī katram dzīvoklim ir balkons. Dzīvokļu cenas jaunajā namā ir, sākot no 1489 eiro/m2.

Biķerziedi jaunajā daudzdzīvokļu namā šobrīd ir pārdoti vai rezervēti jau gandrīz 50% dzīvokļu. Kopumā vērtējot pircēju interesi par jaunu mājokļu iegādi, YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs Andris Božē norāda: «Pēc tam, kad pavasarī tika atcelta ideja par tā saucamā nolikto atslēgu principa ieviešanu kā obligātu, kredītu pieejamība uzlabojās, banku piedāvājumi kļuva draudzīgāki un pircēji daudz drošāk sāka apsvērt lēmumu par labu jauna mājokļa iegādei. Ņemot vērā šī brīža situāciju nekustamo īpašumu tirgū, kad īpašuma cenas joprojām ir pietiekoši zemas Rīgā, ja salīdzina ar līdzīgiem īpašumiem Tallinā un Viļņā, ir pamats uzskatīt, ka tuvākajā laikā mēs cenu ziņā panāksim kaimiņus, tāpēc ieguldījums sava dzīvokļa iegādē šobrīd ir ļoti izdevīgs».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānots, ka daudzdzīvokļu kompleksa «Biķerziedi» sestā un noslēdzošā ēka tiks nodota ekspluatācijā 2018. gada nogalē un dzīvošanai tā būs pieejama 2019. gada sākumā. Būvniecības uzņēmums un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA «YIT Celtniecība» informē, ka sestajā mājā tiks izveidots arī tirdzniecības centrs.

Dzīvojamo namu komplekss «Biķerziedi» atrodas Teikā, Biķernieku ielā, sestajai mājai tiek svinēti spāru svētki.

Projektu noslēdzošajā piecstāvu ēkā kopumā būs 90 dzīvokļi - no vienas līdz četru istabu dzīvokļiem, platībā no 37 līdz 88 kvadrātmetriem, katram no tiem ir balkons, dzīvokļi tiek tirgoti ar pilnu iekšējo apdari.

«YIT Celtniecība» valdes priekšsēdētājs Andris Božē informē, ka jaunajā ēkā būs pieejams arī tirdzniecības centrs vietējiem iedzīvotājiem, kur, neizejot no kompleksa «Biķerziedi», varēs iegādāties visu sadzīvei nepieciešamo.

Sīkāku informāciju par to, kas nodrošinās tirdzniecību, gan viņš nesniedz. «Mēs esam pārdevuši tirdzniecības telpas jaunajam īpašniekam un tā komercdarbības plānus šobrīd nevaram komentēt,» viņš sacīja biznesa portālam db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru