Tehnoloģijas

Ģeoportāla izveides atbalstam valsts iestāde grib tērēt 172 tūkst. Ls Eiropas naudas

Sanita Igaune, 07.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) 171,9 tūkst. Ls vērtajā iepirkumā par ģeotelpiskās informācijas portāla iepirkuma dokumentācijas izstrādi, portāla izstrādes un ieviešanas atbalstu un vadības konsultācijām ir uzvarējis AA Projekts, liecina IUB dati.

IUB jau divi uzņēmumi: Ernst & Young Baltic un PricewaterhouseCoopers ir apstrīdējuši attiecīgo iepirkumu.

Iepirkuma mērķis ir: Latvijas ģeotelpiskās informācija sistēmas (ĢIS) izvērtējums; ģeoportāla apraksta un attīstības vīzijas izstrāde, prasību specifikācijas un iepirkumu dokumentācijas izstrāde, ģeotelpisko datu savietotāja un portāla izveides uzraudzības, DB skaidroja VRAA pārstāve Līga Baltiņa.

Ģeoportālā, kurš būs pieejams vietnē www.geolatvija.lv, tiks nodrošināta vienota piekļuve metadatiem, ģeotelpisko datu kopām un ģeotelpiskās informācijas pakalpojumiem. Ģeoportāls kalpos kā vienots pieejas punkts valsts un pašvaldību ģeotelpiskajai informācijai, tās kopīgai izmantošanai starp iestādēm un ģeotelpiskās informācijas atkalizmantošanai, pamatojoties uz Ģeotelpiskās informācijas likumu, atzīmēja L. Baltiņa.

Vienlaikus VRAA sniedza DB vairākus piemērus, kādiem mērķiem iedzīvotājs varēs izmantot ģeoportāla sniegtās iespējas.

Piemēram, ja personai ir nepieciešama informācija par kadastrāliem zemes gabaliem, tad tā no jebkuras vietas pasaulē portālā varēs nepieciešamo informāciju atrast, aizpildīt pieteikumu, saņemt licenci datu izmantošanai, veikt norēķinu un saņemt attiecīgos datus neierodoties VZD.

Tāpat, ja personai ir nepieciešama informācija par derīgo izrakteņu atradnēm, bet personai nav zināms, kura institūcija ir atbildīga par šādu datu kopu izveidi un uzturēšanu, tad ģeoportālā varēs atrast informāciju, kas ir attiecīgo datu kopu turētājs un kādas darbības veicamas, lai iegūtu attiecīgo informāciju.

Trešais piemērs, ja personai ir nepieciešams uzzināt, vai eksistē datu slānis, kurā norādītas ostu robežas, tad tā ģeoportālā varēs atrast apkopotu informāciju. Tādējādi personai nebūs jāvēršas pie Satiksmes ministrijas, bet tā pieprasījumu varēs iesniegt ģeoportālā, ar kura palīdzību šos datus arī saņems.

Ceturtais piemērs: personai ir nepieciešams iegūt 1992.gada ortofotokarte 1:10000 par noteiktu apvidu. Ģeoportālā tai būs iespējams pārliecināties, vai šādi dati vispār ir pieejami – šajā situācijā persona uzzinās, ka ortofotokartes šādā mērogā ir pieejamas tikai no 1994.gada.

Db.lv jau rakstīja (22.12.2010), ka vienai no veiksmīgākajām informāciju tehnoloģiju konsultāciju firmai AA Projekts arī budžeta konsolidācijas zīmē aizvadītais gads bijis gana ienesīgs. Uzņēmums vinnējis četros konkursos, kuru kopējā vērtība sasniedz 162,4 tūkst. Ls atzīmi.

Lielākais vinnētais konkurss ir Veselības ekonomikas centra izsludinātais. Tā vērtība mērāma ar 100,7 tūkst. Ls, bet mazākais – 9800 Ls vērtais Zemkopības ministrijas izsludinātais.

Uzņēmuma, kura pamatkapitāls ir 10 tūkst. Ls vienīgais valdes loceklis un lielākais īpašnieks ir Aldis Puisītis.

Pērnā gada sākumā šim uzņēmumam uzmanību pievērsa arī TV raidījums Nekā personīga, kas konstatēja, ka AA projekti pastāvēšanas septiņu gadu laikā izrādījies veiksmīgākais savas sfēras uzņēmējs Latvijā. Tomēr vairāki kompānijas realizētie projekti dažādu iemeslu dēļ tā arī netiek realizēti līdz galam.

Komentāri

Pievienot komentāru