Lauksaimniecība

Griķu raža šogad ir stabila, bet tirgus cena ir zema

LETA, 01.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan zemnieku saimniecībā "Kotiņi" griķu raža šogad ir stabila, cena griķiem šogad ir būtiski zemāka nekā pērn, stāstīja zemnieku saimniecības "Kotiņi" īpašnieks Aldis Ločmelis.

Viņš norādīja, ka kopumā "Kotiņi" apsaimnieko 4500 hektāru zemes, tostarp 210 hektāros šogad iesēti griķi. Patlaban nokulti 70 hektāri, jeb trešā daļa griķu platību.

Ločmelis teica, ka, ja pērn cena griķiem bija 700 līdz 800 eiro par tonnu, tad šogad tā ir vien 250 eiro par tonnu.

Vienlaikus, kā skaidroja "Kotiņu" saimnieks, audzējot jārēķinās ar cenu svārstībām, tāpēc bieži vien saimnieki divus gadus griķus novāc un uzglabā, bet pārdod tikai trešajā.

Tāpat viņš stāstīja, ka saimniecībā ražas darbi patlaban notiek laikā.

Taujāts, vai slapjie lauki darbus iekavē, Ločmelis teica, ka saimniecībā tiek izmantota minimāla augsnes apstrāde, tāpēc zeme ūdeni apsorbē daudz ātrāk. Viņš gan norādīja, ka tas nenotiek pirmajos gados, kad tiek veikta minimāla apstrāde, bet gan pēc kādiem sešiem līdz septiņiem gadiem. Tāpat lauku darbiem palīdz kombaini ar platākām ķēdēm, kā rezultātā uz laukiem var uzbraukt un mašīnas negrimst zemē.

Ločmelis gan piebilda, ka daudzi lauksaimnieki izvēlas griķus neaudzēt, lai nebūtu kombainos jāstrādā arī aukstajā laikā.

Līdz ar griķu novākšanu, "Kotiņos" noslēgsies sezonas ražas darbi, savukārt pēc tam sekos sēklas attīrīšana un pārstrāde. Ločmelis stāstīja, ka "Kotiņi" griķus realizē kā sēklas materiālu Latvijas šķirnēm un gatavo zaļos griķus.

Stāstot par nākotnes plāniem, Ločmelis atzīmēja, ka šogad griķu platības ir lielākas nekā plānots, jo pērn nepārziemoja ziemas kvieši un platības tika pārsētas ar griķiem. Nākamgad griķus varētu sēt vien 50 līdz 100 hektāros. Tas būs atkarīgs no tā, kā pārziemos ziemāji un vai tiks pārdoti uzglabātie griķi.

Viņš atzīmēja, ka šogad "Kotiņi" 1000 hektāros iesējuši ziemājus, 550 hektāros - daudzgadīgo āboliņu, 150 hektāros - viengadīgo āboliņu, bet 450 hektāros - stiebrzāles.

Ločmelis skaidroja, ka uzņēmumā platības ir lielas, tāpēc tiek meklēti veidi kā zemi apsaimniekot, lai nav nepieciešami daudz kombainu. Dažādojot kultūras "Kotiņi" ne tikai diversificē riskus, bet arī nodrošina, ka laukus nav nepieciešams apstrādāt vienlaicīgi.

Vienlaikus "Kotiņu" saimnieks stāstīja, ka griķi nav "tā rentablākā kultūra" Latvijas lauksaimniekiem un tos izdevīgāk ir audzēt tiem, kuriem pie zemām cenām ir kur griķus uzglabāt. Viņš gan apsvēra iespēju kā griķus varētu sākt biežāk izmantot kā starpkultūru un zaļo masu.

"Kotiņi" 2022.gadā strādāja ar 4,225 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 62,4% vairāk nekā gadu pirms tam, savukārt saimniecības peļņa palielinājās trīs reizes un bija 679 473 eiro.

Zemnieku saimniecība dibināta 1992.gadā, un tās īpašnieks ir Aldis Ločmelis.

Komentāri

Pievienot komentāru