Dzīvesstils

Helikoptera avārijā gājis bojā leģendārais basketbolists Kobe Braients

LETA, 27.01.2020

Jaunākais izdevums

Svētdien Losandželosā helikoptera avārijā traģiski gājis bojā leģendārais basketbolists Kobe Braients.

Izcilais basketbolists mūžībā aizgāja 41 gada vecumā.

Kā raksta "Los Angeles Times", "Sikorsky S-76" helikopters miglainos laikapstākļos avarējis kalnos netālu no Kalabasas pilsētas. Negadījums noticis neilgi pirms plkst.10 pēc vietējā laika.

Avārijas vietā sācies ugunsgrēks, turklāt ugunsdzēsējiem un glābējiem bija apgrūtināta piekļuva lidaparātam. Vēlāk gan izdevies lokalizēt ugunsgrēku.

ESPN žurnālists Eidrians Vodžnarovskis, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo, ka kopā ar Braientu helikopterā bijusi viņa 13 gadus meita Džianna, un viņi devušies uz basketbola spēli. Kopā ar viņiem bijusi vēl kāda jaunā basketboliste un viens no viņas vecākiem.

Braientam piederošais "Sikorsky S-76B" helikopters ražots 1991.gadā. ASV Nacionālā transporta drošības pārvaldes (NTSB) datubāzē nav iepriekš reģistrētu negadījumu ar šīs sērijas helikopteriem.

Neraugoties uz traģēdiju, Nacionālā basketbola asociācija nav atcēlusi svētdienas spēles un līdzšinējie mači sākušies kā plānots, pirms tam aizvadot klusuma brīdi.

20 gadu spožajā karjerā Braients Losandželosas "Lakers" sastāvā kļuva par pieckārtēju NBA čempionu, divas reizes iegūstot finālsērijas vērtīgākā spēlētāja balvu, kā arī vienu reizi viņš tika atzīts par regulārā čempionāta labāko spēlētāju.

Braients dzimis Filadelfijā, taču bērnībā viņš vairākus gadus pavadīja Itālijā, kur nodarbojās ar basketbolu un futbolu. Viņa tēvs Džo Braients, kurš arī bijis NBA spēlētājs, 1984.gadā savas basketbolista gaitas turpināja Itālijā. 1991.gadā Braientu ģimene atgriezās Filadelfijā un Kobe uzsāka mācības Lovermerionas vidusskolā.

1996.gadā uzreiz pēc vidusskolas Braients pieteicās NBA draftam, kur 17 gadus veco jaunieti ar 13.numuru izvēlējās Šarlotas "Hornets". Neilgi pēc drafta "Hornets" aizmainīja Braientu uz "Lakers" komandu, pretī saņemot slaveno serbu centra pozīcijas basketbolistu Vladi Divacu.

Braients kļuva par gados jaunāko spēlētāju līgas vēsturē, kurš piedalījies NBA mačā. Viņš tobrīd bija 18 gadus un 72 dienas vecs. Vēlāk šo rekordu pārspēja Džermeins O'Nīls un pēc tam arī Endrjū Bainams, kurš septiņas sezonas bija Braienta komandas biedrs "Lakers" sastāvā.

1997.gadā Braients uzvarēja NBA "slam-dunk" konkursā, savukārt nākamajā gadā, līgā aizvadot tikai otro sezonu, līdzjutēji viņu iebalsoja Visu zvaigžņu spēles sastāvā. Braientam tobrīd bija tikai 19 gadi un viņš ir visu laiku jaunākais NBA Visu zvaigžņu spēles dalībnieks. Savas karjeras laikā Braients 18 reizes piedalījās NBA Visu zvaigžņu spēlē.

2000., 2001. un 2002.gadā "Lakers" komanda ar lielisko tandēmu - Braientu un Šakilu O'Nīlu - izcīnīja NBA čempiona titulus.

2006.gada 22.janvārī Braients guva 81 punktu uzvarā ar 122:104 pār Toronto "Raptors". Viņam izdevās pārspēt "Lakers" kluba rezultativitātes rekordu, kas līdz tam piederēja Eldžinam Beiloram, kurš 1960.gadā vienā spēlē guva 71 punktu. Tāpat Braients uzrādīja otru NBA rezultatīvāko sniegumu līgas vēsturē, jo rekords kopš 1962.gada joprojām pieder Viltam Čemberleinam, kurš vienā mačā guva 100 punktus.

Braients kļuva par 2007./2008.gada sezonas regulārā čempionāta MVP jeb vērtīgāko spēlētāju, tomēr "Lakers" komanda finālsērijā ar 2-4 zaudēja Bostonas "Celtics".

2009. un 2010.gadā Braients aizveda "Lakers" līdz čempiona titulam, abas reizes kļūstot arī par NBA finālsērijas vērtīgāko spēlētāju.

Braients ir divkārtējs olimpiskais čempions, izcīnot zelta medaļas ar ASV valstsvienību 2008.gada Pekinas un 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs.

2013.gada aprīlī Braients pārrāva Ahileja cīpslu un visu vasaru rūpīgi strādāja, lai atveseļotos no savainojuma. Nākamajā sezonā viņš nospēlēja vien sešus mačus, jo savainoja ceļgalu un laukumā vairs nevarēja atgriezties.

Arī nākamā sezona Braientam savainojuma dēļ noslēdzās priekšlaicīgi, taču 2014.gada decembrī viņš apsteidza leģendāro Maiklu Džordanu līgas vēsturē rezultatīvāko spēlētāju sarakstā, pakāpjoties uz trešo pozīciju. Braients karjeras laikā NBA guva 33 643 punktus, bet tagad ir ceturtais rezultatīvākais, jo sestdien viņu apsteidza Lebrons Džeimss.

Braients karjeru noslēdza 2016.gada 13.aprīlī, kad uzvarā pār Jūtas "Jazz" guva 60 punktus.

Braients pēdējās septiņās sezonās NBA bija apmaksātākais spēlētājs. 20 gadu ilgajā karjerā "Lakers" komanda Braientam samaksāja nedaudz vairāk par 300 miljoniem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Lietas, kas saistītas ar Kobi Braiantu, tiek tirgotas par miljoniem

Lelde Petrāne, 31.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc precēm, kas saistītas ar Kobi Braiantu, sasniedza drudža līmeni gandrīz uzreiz pēc tam, kad leģendārais basketbolists gāja bojā helikoptera avārijā kopā ar savu 13 gadus veco meitu Džiannu un septiņiem citiem cilvēkiem, vēsta "CNN".

Apģērbs ar K. Braianta tematiku "Nike" tīmekļa vietnē jau bija pilnībā izpārdots mazāk nekā dienu pēc negadījuma.

Daudzi fani sērfo interneta izsoļu platformā "eBay" un citās tirdzniecības vietnēs, lai iegādātos jebkādas ar aizsaulē aizgājušo basketbolistu saistītas piemiņlietas. To izmanto pārdevēji, kuri uzskrūvējuši pamatīgas cenas, īpaši tām lietām, uz kurām ir K. Braianta autogrāfi.

Tā, piemēram, kāds "eBay" reģistrēts pārdevējs vēlējies 3 miljonus ASV dolāru par basketbola bumbu, kuru 2002. gadā parakstījis K. Braiants un pārējā "Lakers" komanda. Kāds cits prasījis 2,88 miljonus ASV dolāru par "unikālu" bumbu, kuru K. Braiants parakstījis pēc pirmā NBA titula iegūšanas. Turklāt pārdevējs apgalvo, ka šīs bumbas vērtība pēc desmit gadiem būs 10 miljoni ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru