Finanses

Iegādāsies finansiālās grūtībās nonākušus uzņēmumus

Kristīne Stepiņa, 16.06.2020

"NCH Capital Inc" (NCH) vadītājs

Baltijas valstīs

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jau pirms krīzes fonds "NCH Capital Inc" tai gatavojās un šobrīd spēj startēt ar jaunu produktu - aktīvu iegādi uzņēmumiem, kuri ir

nonākuši finansiālās grūtībās.

ASV fonda vadītājs Baltijas valstīs Kārlis Cerbulis, kurš krīzes laiku ir pavadījis, aktīvi strādājot - gan pārdodot nekustamos īpašumus, gan savā lauku īpašumā iestādot 8000 koku un attīrot grāvjus 1,6 kilometru garumā -, nākotnē raugās visnotaļ optimistiski.

Ja nepiedzīvosim krīzes otro vilni, tad zaudēto iekšzemes kopproduktu Latvija varētu atgūt nākamajos divos gados, lēš "NCH Capital Inc" (NCH), vadītājs Baltijas valstīs, secinot, ka Covid-19 radītā krīze mūsu valstij ne tuvu nebūs tik smaga kā 2007.-2008. gadā piedzīvotā. NCH 25 gadu laikā Latvijā ir investējis aptuveni pusmiljardu dolāru.

Kādu ietekmi uz jūsu profesionālo darbību un privāto dzīvi ir atstājusi krīze un garie distancēšanās mēneši?

Par laimi, Latvijā tikai retais bija spiests sēdēt mājās četrās sienās. NCH darbinieki šo krīzes situāciju uzņēma ļoti nopietni un pirmo mēnesi strādāja tikai attālināti. Birojā bija tikai pāris cilvēku, es pats nācu uz darbu divas vai trīs reizes nedēļā. Daudz laika pavadīju

savās lauku mājās Sējas pagastā - strādāju mežā, šopavasar iestādīju astoņus tūkstošus koku: bērzus un eglītes. Kopā ar dēlu mežā ar ekskavatoru atjaunojām grāvjus 1,6 kilometru garumā. Šobrīd jau ceturtā daļa darbinieku nāk strādāt uz biroju, jo viņiem pietrūkst ierasto

darba vietu. Pieļauju, ka nākamajos mēnešos birojā varētu atgriezties jau puse darbinieku. Bet, kamēr krīzes situācija nebūs pilnībā atrisinājusies, vairāk nekā puses darbinieku šeit noteikti nebūs.

Visu interviju lasi 16.jūnija laikrakstā Dienas Bizness!

Abonējiet, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Žurnāla Dienas Bizness izdevums #24

DB, 16.06.2020

Dalies ar šo rakstu

Pandēmija turpina noteikt pasaules dzīves ritmu. Covid-19 krīze skārusi praktiski visas tautsaimniecības nozares.

Eiropas Komisija mudinājusi visas reģiona dalībvalstis jau no 15. jūnija atcelt jebkādu savstarpējo robežu kontroli un atļaut brīvu ceļošanu.

Tikmēr Latvijā daļa uzņēmumu atgriežas no trīs mēnešu dīkstāves, un Latvijas Bankas prognozes neparedz tūlītēju ekonomikas atveseļošanos.

Lasi žurnāla #DienasBizness 16. jūnija numurā (šoreiz 64 lpp.):

  • viedokļi - ierobežojumi pandēmijas apkarošanai
  • viedokļi - administratīvi teritoriālās reformas centrā ir cilvēks
  • aktuāli - NATO un ASV attiecības
  • prognozes - krīzes novērtējums martā un aprīlī
  • numura tēma - vasara bez atvaļinājumiem
  • finanses - uzņēmumam uz aizdomu pamata iesaldē naudu
  • intervija - Kārlis Cerbulis, fonda NCH Capital Inc. vadītājs Baltijas valstīs
  • pētījums - komercnomas sektora atbalsts Eiropas valstīs
  • tendences - recepte krīzes pārvarēšanai
  • apsardze - fiziskās apsardzes apjomi sarūk
  • darba drošība - attālinātais darbs veicina ārpakalpojumu pieprasījumu datoru apkopei
  • darba vide - birojos atgriezties nesteidzas
  • alus darīšana - Cēsu Alus turpina investīcijas
  • alus ražošana - alus patērētāji kļūst izvēlīgāki
  • auto - 25 dārgākie luksusa auto
  • pie stūres - krosovers Subaru Forester
  • brīvdienu ceļvedis - Jānis Bērziņš, Paho Studio dibinātājs

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā A klases biroju ēka "Mežaparka birojs" ir noslēgusi līgumu ar privātās pirmsskolas izglītības iestādi "Laumiņas Rezidence" par telpu nomu Mežaparkā, Ķelnes ielā, informē "Mežaparka birojs" nekustamā īpašuma attīstītājs SIA "Domuss".

Bērnudārzs apmeklētājiem būs atvērts 2020. gada septembrī.

Privātās pirmsskolas izglītības iestāde "Laumiņas Rezidences" tiks izvietota ēkas pirmajā stāvā, un aizņems 377 m², kas ļaus uzņemt 48 bērnus. Bērnudārzam būs atsevišķa ieeja ēkā no pagalma, kas ļaus nodalīt ēkas apmeklētāju plūsmas, paaugstinās drošību un veicinās sociālās distancēšanās prasību ievērošanu.

"Jaunajās telpās iecerēts izglītot trīs audzēkņu grupas, katrā uzņemot no 10 līdz 16 bērniem. Turklāt vienā no grupām plānots organizēt un vadīt mācību procesu angļu valodā. Ņemot vērā, ka pieprasījums pēc dārziņiem galvaspilsētā ir aktuāls jautājums, novērtējam, ka viņi varēs pavadīt laiku modernā vidē un svaigā gaisā ar plašu rotaļu laukumu," norāda privātās pirmsskolas izglītības iestādes "Laumiņas Rezidence" īpašniece Aija Liepiņa. Viņa piebilst, ka rindā uz privāto bērnudārzu "Mežaparka Rezidences" iedzīvotājiem tiks piedāvāta prioritārā kārtība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija (LVCA) un Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls (LatBAN) 11. februārī pasniedza “Gada investors 2020” apbalvojumus par aizvadītā gada nozīmīgākajām investīcijām Latvijā.

Balvu “Gada investīcija” privāto investoru sektorā saņēma Kārlis Cerbulis par investīciju digitālajā rehabilitācijas programmā pēc insulta “Vigo Health”. Par “Gada investīciju” investīciju fondu un korporatīvo investoru sektorā atzīta “INVL Baltic Sea Growth Fund” investīcija vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupā “Eco Baltia”.

LVCA un LatBAN gada investora noteikšanas iniciatīva kopš 2015. gada veicina investīciju nozares attīstību, apkopo investoru paveikto un izceļ tos nozares atbalstītājus, kuri snieguši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas investīciju vides un uzņēmējdarbības attīstībā. “Gada investors” ietvaros tiek apbalvoti gan privātie investori jeb biznesa eņģeļi, gan investīciju fondu un korporatīvā sektora investori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls (LatBAN) un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija (LVCA) noteikuši “Gada investors 2021” balvas laureātus par aizvadītā gada nozīmīgākajām investīcijām Latvijā.

Apbalvojumu “Gada investīcija” komerceņģeļu kategorijā par investīcijas apjomu un perspektīvāko nākotnes prognozi saņēmuši investori Ģirts Līcis, Kārlis Cerbulis un Uldis Cērps par 150 000 eiro kopinvestīciju jaunuzņēmumā “WeedBot”, kas izstrādā lauksaimniecības robotus Lielbritānijas tirgum.

Par “Gada investīciju” juridisko un institucionālo investoru sektorā atzīta “Bregal Sagemount” investīcija “Printful”, kas ļāva uzņēmumam sasniegt miljarda dolāru vērtību un Latvijas pirmā vienradža statusu.

LatBAN un LVCA pasākums “Gada investors” pastāv kopš 2015. gada. Tā uzmanības centra ir privātā kapitāla un komerceņģeļu nozares izaugsmes tendences, izceļot un godinot nozīmīgākos tirgus spēlētājus, konsultantus un atbalstītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV investīciju fondu grupas "NCH" alternatīvo ieguldījumu fonds "NCH Baltics Opportunity Fund I AIF" ir iegādājies pirmo industriālo objektu 2,5 miljonu eiro vērtībā, Rīgā, Buļļu ielā, informē "NCH" pārstāvji.

Noliktavu komplekss Buļļu un Kleistu ielas krustojumā atrodas uz divu hektāru zemes īpašuma ar paplašināšanās iespēju nākotnē, un tā sastāvā ir noliktavu un biroju ēkas ar kopējo platību gandrīz 6000 kvadrātmetru.

"NCH Baltics Opportunity Fund I AIF" mērķa objekti ir B un C līmeņa industriālie un loģistikas īpašumi Baltijas reģiona lielākajās pilsētās.

“Mēs koncentrējamies uz industriāliem un loģistikas objektiem, kuriem nepieciešamas investīcijas, lai tos paceltu jaunā ilgtspējas standartu līmenī, samazinātu CO2 emisiju. Mūsu mērķis ir ieguldīt līdz 80 miljoniem eiro nākamo piecu gadu laikā,” atklāj fonda pārvaldnieka “NCH Baltics AIFP” valdes priekšsēdētājs Kārlis Cerbulis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls (LatBAN) un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija (LVCA) noteikuši nominantus apbalvojumam “Gada investors 2021” par pērnā gada Latvijas nozīmīgākajām investīcijām industrijā.

Uz apbalvojumu pretendē gan privātie investori (komerceņģeļi), gan juridiskie un institucionālie investori, gan privātā un riska kapitāla darījumu konsultanti.

“Gada investors 2021” konferences un apbalvošanas ceremonijas laiks ir pārcelts uz ceturtdienu, 31. martu, plkst. 16.00. Ņemot vērā notikumus Ukrainā, mainīta pasākuma programma, iekļaujot divas ekspertu paneļdiskusijas.

Pirmajā diskusijā informēs par ekonomikas tendencēm un attīstības scenārijiem Latvijā. Otrajā diskusijā uzņēmējdarbības un investīciju vides eksperti no Gruzijas un Izraēlas stāstīs par savu valstu pieredzi – kādas pārmaiņas notiek un kā var atbalstīt valsts ekonomiku kara laikā un pēckara periodā. Savukārt pārstāvis no Ukrainas dalīsies pieredzē galvenokārt par uzņēmējdarbības situāciju līdz karam. “Gada investors 2021” būs skatāms tiešsaistē, LatBAN un LVCA Facebook lapās un LatBAN YouTube kanālā.

Komentāri

Pievienot komentāru