Jaunākais izdevums

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti, ņemot vērā Pašvaldības policijas rekomendācijas, šodien nolēma grozīt pašvaldības saistošos noteikumus, kas regulē velorikšu darbību galvaspilsētā. Komiteja nolēma, ka Rīgā nepieciešams sakārtot velorikšu aktivitātes, tostarp aizliedzot skaņu pastiprinošu ierīču izmantošanu un regulējot transportlīdzekļa vizuālo izskatu, informē Rīgas dome.

Izmaiņas paredz, ka pasažieru velosipēdu jeb velorikšu vadītāji vairs nevarēs izmantot skaņu pastiprinošas ierīces. Šādi pašvaldība vēlas ierobežot pārlieku skaļu un traucējošu šo transportlīdzekļu darbību. Par skaņu pastiprinošu ierīču lietošanu turpmāk varēs tikt piemērots administratīvais sods no 70 līdz 350 eiro apmērā.

Noteikumi paredzēs, ka pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļauju būs aizliegts nodot lietošanā (izņemot darba tiesisko attiecību gadījumā) vai atsavināt citai personai.

Rīgas domes Satiksmes departaments varēs atteikt izsniegt kustības maršrutu atļauju, ja ar konkrēto transportlīdzekli pēdējā gada laikā tikuši pārkāpti normatīvie akti. Noteikumi arī paredz, ka pēc atļaujas izsniegšanas atteikuma konkrētā transportlīdzekļa vadītājs atļauju nākamreiz varēs pieprasīt un saņemt tikai pēc gada.

Grozījumi regulēs arī velorikšu vizuālo stāvokli. Tie noteiks, ka pasažieru velosipēdam izmantošanas laikā ir jābūt teicamā tehniskajā stāvoklī, tīram un koptam, tā krāsa nedrīkstēs būt noberzta vai nolupusi. Turpmāk par šīs normas neievērošanu varēs tikt piespriests sods no 14 līdz 70 eiro apmērā. Tāpat uz velorikšām turpmāk pasažieriem redzamā vietā būs jāizvieto lietošanas drošības noteikumi latviešu, angļu un krievu valodā. Noteikumi svešvalodās būs jāizvieto, jo secināts, ka pārsvarā velorikšu pakalpojumus izmato tikai tūristi.

Izmaiņas normatīvos nepieciešamas, jo pēdējā laikā ir pieaudzis velorikšu vadītāju pārkāpumu skaits. Visvairāk pārkāpumu saistīti ar atļauto maršrutu neievērošanu un nepiemērotu aprīkojumu. Pagājušajā gadā vien tika sastādīts 121 administratīvā pārkāpuma protokols.

Jautājumu vēl skatīs Rīgas dome.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Tallinas pašvaldība brīdina tūristus vairīties no nelegālajiem velorikšām

LETA--BNS, 16.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tallinas Centra rajona pašvaldība šonedēļ izvietojusi tūristu iecienītākajās vecpilsētas vietās brīdinājuma zīmes, kurās aicina neizmantot nelegālo velorikšu pakalpojumus.

«Uzmanību! Lūdzu turēties tālāk no velorikšām! Viņi te strādā nelikumīgi,» vēsta uzraksti igauņu un angļu valodā.

«Problēmas ar velotakšiem pastāv jau vairākus gadus,» atzinis Centra rajona pašvaldības vadītājs Tāvi Puks. «Kauns, ka mēs joprojām nespējam pilnībā kontrolēt viņu darbību, bet prieks, ka drīzumā mums šo problēmu palīdzēs risināt likums, taču diemžēl tā augļus redzēsim tikai nākamajā tūrisma sezonā. Pagaidām, kamēr pašvaldībām nav juridisku tiesību regulēt šo transportlīdzekļu darbību, esam spiesti spert citus soļus, lai pasargātu talliniešus un mūsu pilsētas ciemiņus no velorikšu nelikumīgās darbības.»

Igaunijas valdība jūlijā apstiprināja un nodeva Rīgikogu vērtējumam jaunu likumprojektu, kas regulēs sabiedrisko transportu. Ja parlaments to apstiprinās, velotakšu vadītājiem būs jāiegūst sertifikāts, jāapņemas garantēt pasažieru drošību un jāpilda vēl citi noteikumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz bargākus sodus par pārkāpumiem ceļu satiksmē.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, ar grozījumiem plānots noteikt, ka par ātruma pārsniegšanu no 61 līdz 70 kilometriem (km/h) stundā ar mopēdiem, motocikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas auto, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas, transportlīdzekļa vadītājam varēs piemērot naudas sodu no 720 līdz 960 eiro (pašlaik - no 360 līdz 480 eiro) un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz deviņiem mēnešiem (pašlaik - sešiem).

Savukārt, ja minētajā apjomā ātrums tiks pārsniegts apdzīvotā vietā, plānots piemērot naudas sodu no 1040 līdz 1400 eiro (pašlaik - no 540 līdz 680 eiro) un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības no deviņiem līdz 12 mēnešiem (pašlaik uz 12 mēnešiem piemēro tiesību izmantošanas aizliegumu).

Komentāri

Pievienot komentāru