Citas ziņas

Iepazīstinās ar Mazpoliju

Dienas Bizness, 12.05.2014

Jaunākais izdevums

Mazpolijas pārstāvniecība Latvijā, Rīgā savu oficiālo darbību uzsāks š.g. 14.maijā. Tas tiks apvienots ar «Mazpolijas Ekonomiskais Potenciāls» izstādes svinīgo atklāšanu Rīgas domē.

Izstāde prezentēs reģionu mūsdienīgā, multimediālā stilā.

Ekonomisko pārstāvniecību tīkla atklāšana kļuva iespējama, pateicoties projektam «Business in Malopolska – Partnerships Network ». Šis projekts, kuru realizē Mazpolijas reģiona attīstības aģentūra sadarbībā ar Mazpolijas vojevodisti, saņēma līdzfinansējumu 1,5 miljonu zlotu apmērā no Mazpolijas Reģiona Operatīvās Programmas. Šī projekta īstenošana notiks līdz 2015.gada vidum.

Projekta praktiskais mērķis ir nodrošināt pastāvīgu informācijas apmaiņu starp biznesa institūcijām un uzņēmumiem, atvieglot tiešo pieeju kontaktam ar uzņēmējiem, kā arī ilgstošu starptautisko tirdzniecības sakaru uzturēšanu. Mazpolijas pārstāvniecības uzdevums vispirms ir nodrošināt ar informāciju par lokālajiem tirgiem, ekonomisko kontaktu meklēšanu, uzticības līmeņa kāpināšanu tirdzniecības sfērā starp uzņēmējiem no reģioniem, kuri līdzdarbojas projektā.

Projekta realizācijas gaitā ir paredzētas vizītes uz partneru reģioniem. Publikācijas saistītas ar saimniecisko darbību Polijā un Latvijā. Vienlaikus ar pārstāvniecības atklāšanu, Mazpolijas vadības delegācija kopā ar uzņēmējiem piedalīsies III Starptautiskajā Austrumbaltijas Biznesa Forumā, kurš notiks šā gada 15.maijā Daugavpilī.

Mazpolija ir viens no 16 Polijas reģioniem, atrodas Polijas dienvidu daļā un robežojas ar Slovākijas Republiku. Reģiona galvaspilsēta ir Krakova.

Mazpolija ir nozīmīgs noieta tirgus – 8 milj. iedzīvotāju dzīvo 100 km rādiusā no Krakovas. Reģionā darbojas vairāk nekā 350 tūkst. saimniecisko vienību, pārsvarā mazie un vidējie uzņēmumi, kuri var būt potenciāli sadarbības un tirdzniecības partneri tādās jomās kā: pārtika, celtniecība, tūrisms, informatīvā, ķīmiskā, mašīnbūve. Reģionā ir labi attīstīta transporta infrastruktūra, caur Mazpoliju iet autostrāde A4, kura ir Starptautiskās automaģistrāles E40( Dunkerk – Astrahaņa) sastāvdaļa, kā arī tranzīta koridors no Rietumeiropas uz Ukrainu CORRIDOR III. Krakovā atrodas starptautiskā lidosta, kura pēc pārvadājamo pasažieru skaita, ieņem otro vietu Polijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāju skaits patlaban varētu būt aptuveni 1,975 miljoni, sacīja Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes profesors Mihails Hazans.

«Visticamāk, ka arī Centrālā statistikas pārvalde (CSP) šodien paziņos, ka esam mazāk par diviem miljoniem, taču viņu nosauktais skaitlis varētu būt nedaudz zem diviem miljoniem. Patiesībā esam par 25 tūkstošiem jeb vienu pilsētu zem diviem miljoniem,» sacīja M. Hazans.

Viņš norādīja, ka šī atšķirība nosauktajos skaitļos varētu būt tāpēc, ka CSP jau kopš 2011. gada emigrācijas apjomu vērtē par 10 tūkstošiem cilvēkiem gadā mazāku, nekā tas ir patiesībā.

«CSP par zemu vērtē aizbraukušo skaitu un par augstu vērtē iebraukušo skaitu,» norādīja M. Hazans.

Jau ziņots, ka CSP šodien rīkos preses konferenci, kurā iepazīstinās ar jaunākajiem datiem par Latvijas iedzīvotāju pašreizējo skaitu un tā izmaiņām 2013. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad 9.februārī tiešsaistē notiks Latvijas kapitāla tirgus forums "Ambīcijas. Izaugsme. Ilgtspēja", informē Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Forumā FKTK iepazīstinās ar gada laikā paveikto "10 soļu programmas Latvijas kapitāla tirgus attīstībai" ieviešanā, kā arī ar nozares ekspertiem un viedokļu līderiem diskutēs par Latvijas kapitāla tirgus iespējām un izaicinājumiem.

FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile norada, ka Latvija joprojām ir starp tām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur kapitāla tirgus attīstībai vēl ir liels potenciāls. 2021.gada tendences ir pozitīvas un pēc ilgiem gadiem tirgū redzami jauni, ilgtspējīgi un investoriem interesanti uzņēmumi.

Šogad foruma saturs būs īpaši saistošs uzņēmumu vadības un pārvaldības ekspertiem, lai, vērtējot dažādu uzņēmumu pieredzi un uzklausot ekspertu viedokli, rosinātu Latvijas uzņēmumus domāt par ambiciozākiem izaugsmes plāniem, neaizmirstot arī par ilgtspējas aspektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Bioloģiskie lauksaimnieki diskutēs par izaicinājumiem nozarē

Sandra Dieziņa, 17.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai diskutētu par bioloģiskās pārtikas tirgus attīstības iespējām un izvirzītu mērķus 2017. gadam, 18. martā kopsapulcē pulcēsies biedrības Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) biedri.

«Latvijā ir aptuveni 4000 bioloģiski sertificētu saimniecību, kuras apsaimnieko 260 000 ha lauksaimniecības zemes. Bioloģiskā lauksaimniecība ir viena no visstraujāk augošajām tautsaimniecības nozarēm kā Latvijā, tā visā Eiropas Savienībā, tāpēc ir svarīgi ik gadu sanākt kopā, lai pārrunātu aktualitātes bioloģiskās lauksaimniecības attīstībā,» atklāj Gustavs Norkārklis, LBLA valdes priekšsēdētājs.

Par to, kā savienot Latvijas zemnieku, tā produktu un pircēju, kuram produkti radīti, stāstīs virtuālā zemnieku tirgus Svaigi.lv vadītāja Elīna Novada. Konferences daļu turpinās SIA Aloja Starkelsen valdes loceklis Jānis Garančs, kurš klātesošos informēs par bioloģisko cietes kartupeļu realizācijas iespējām Latvijā, kā arī par uzņēmuma darbību. SIA Liellopu izsoļu nams vadītājs Kaspars Ādams atbildēs uz jautājumu, vai gaļas liellopu audzēšana bioloģiskā saimniecībā ir perspektīva? Ar bioloģisko graudu realizācijas iespējām iepazīstinās Gatis Barons no SIA Scandagra Latvia, savukārt ar bioloģiskās lopbarības tirgus perspektīvām – AS Dobeles dzirnavnieks pārstāvji. Kopsapulces otrajā daļā LBLA valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis un LBLA valdes loceklis Jānis Garančs atskatīsies uz LBLA darbību 2016. gadā un iepazīstinās sapulces dalībniekus ar paveicamo šogad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ECOFIN apspriedīs jaunus priekšlikumus izvairīšanās no nodokļu samaksas novēršanai

Dienas Bizness, 11.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 11. līdz 12. februārim Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne un valsts sekretāres vietniece fiskālās politikas jautājumos Līga Kļaviņa piedalīsies Eirogrupas un Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu (ECOFIN) padomes sanāksmē Briselē, kuras laikā EK klātesošos iepazīstinās ar izvairīšanās no nodokļu nomaksas pakotnē piedāvātajiem jaunajiem priekšlikumiem, informē FM.

Eirogrupas laikā plānots pārrunāt aktuālākos ekonomikas un finanšu jautājumus, tajā skaitā uzklausīt Eiropas Komisijas (EK) sagatavoto informāciju par ziemas ekonomiskajām prognozēm. ES ekonomikas izaugsme 2016. gadam tiek plānota 1,9% apmērā un 2017. gadam – 2,0% apmērā. Savukārt eirozonas ekonomikas izaugsme gan 2016., gan 2017. gadam ir samazināta par 0,1 procentpunktu – attiecīgi līdz 1,7% un 1,9%. Latvijas ekonomikai EK 2016. gadam prognozē 3,1% un 2017. gadam – 3,2% procentu izaugsmi.

Tāpat sanāksmes tematiskajā diskusijā par izaugsmi un nodarbinātību paredzēts pārrunāt publisko finanšu kvalitāti, kā arī apspriest EK izpētes rezultātus par eiro kā valūtas starptautisko nozīmi, kā arī Grieķijas un Portugāles aktuālo finanšu situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Rīkojot vērienīgu vides festivālu visai ģimenei, pateiksies par iedzīvotāju nopelniem atkritumu šķirošanā

Zaļā josta, 24.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paralēli valstī ieviestajai šķiroto atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūrai Zaļā josta rod veidus, kā vēl plašāku sabiedrības daļu iesaistīt atkritumu šķirošanā un atkritumu pārstrādes veicināšanā. Par vienu no efektīvākajiem veidiem atzīts darbs ar izglītības iestādēm, ar dažādām izglītojošām aktivitātēm un izklaides pasākumiem sekmējot jauniešu interesi par videi draudzīgu dzīvesveidu.

Paralēli iepakojuma un videi kaitīgu preču apsaimniekošanai, neatņemama Zaļā josta ikdienas sastāvdaļa ir sabiedrības vides izglītība. Un nozīmīga mērķgrupa ir bērni un jaunieši, kas ir atvērti jaunām zināšanām, labprāt apgūst jaunas iemaņas un visu skolā apgūto steidz pavēstīt mājiniekiem. Tāpēc uzņēmuma rīkotie otrreizējo izejvielu vākšanas konkursi mācību iestādēm ir viens no veidiem, kā ne tikai runāt un mācīt par pareizu rīcību ar atkritumiem, bet arī ir praktisks instruments, kā atkritumu šķirošanā atraktīvā veidā iesaistīt visu ģimeni.

“Šķiroto atkritumu savākšanas infrastruktūra ir pieejama visā Latvijā, tāpēc mūsdienās vairs nav objektīvu argumentu atkritumus nešķirot,” norāda Zaļā josta valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa. “Taču mūsu rīkotie konkursi skolēniem sniedz papildu iespēju savākt vēl vairāk vērtīgu otrreizējo izejvielu un šķūnīšos vai bēniņos gadiem krātos atkritumus pārvērst jaunos, otrreiz pārstrādātos izstrādājumos. Lai arī sabiedrības izpratne par atkritumu šķirošanas nepieciešamību ik gadu strauji aug, tomēr vēl joprojām iedzīvotājiem ir nepieciešams papildus stimuls izdarīt vides labā vēl vairāk,” atzīst J. Lapsa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Notiks ikgadējā specializētā ārzemju izglītības izstāde Days of International Education

Db.lv, 16.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 21.septembrī, Rīgā viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvija konferenču centrā notiks ikgadējā specializētā ārzemju izglītības izstāde «Days of International Education». Visiem, kas domā par mācībām ārvalstīs, ir iespēja iegūt atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar nākotnes mācībām universitātēs un augstskolās, biznesa skolās un profesionālās koledžās, vidusskolās un valodu skolās, specializētās vasaras nometnēs un citās mācību iestādēs.

«Days of International Education» ir viens no populārākajiem pasākumiem Eiropā. Latvijā šī izstāde tiek rīkota kopš 2005. gada.

Izstādē piedalīsies vairāk par 100 mācību iestādēm no dažādām pasaules valstīm: Lielbritānijas, Nīderlandes, Dānijas, Šveices, Ungārijas, Beļģijas, Zviedrijas, Lietuvas, Somijas, ASV, Ķīnas u.c. Izglītības iestāžu pārstāvji sniegs detalizētu informāciju par mācību programmām, iestāšanās prasībām, dzīvošanas iespējām un stipendijām.

Nepieciešamības gadījumā izstādes laikā palīdzēs pieredzējuši ārvalstu izglītības speciālisti no aģentūrām «Baltic Council for International Education» un «Meridian Group». Šie speciālisti iepazīstinās ar interesējošiem izstādes dalībniekiem, kā arī izstāstīs par saviem pakalpojumiem – palīdzību dokumentu noformēšanā, lai iestātos ārzemju universitātēs, vidusskolās un koledžās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Future Retail konference fokusēsies uz tehnoloģiju inovācijām tirdzniecībā

DB, 10.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevniecība Dienas Bizness sadarbībā ar StrongPoint, Tiki-Taka PAY, 220.lv, Excellent Latvia un Nielsen IQ 12.augustā aicina uz tiešsaistes konferenci Future Retail 2021: Tehnoloģijas un to inovācijas tirdzniecībā.

Dienas Biznesa organizētajā nozares konferencē, kuru moderēs Dienas Biznesa žurnāliste Armanda Vilciņa, pieredzē dalīsies labi zināmi speciālisti no ievērojamiem tirdzniecības un tehnoloģiju nozares uzņēmumiem: StrongPoint, Datakom, 220.lv u.c. Konferences dalībnieki rosinās paskatīties uz Latvijas tirdzniecības nozari un aktuālajiem izaicinājumiem tehnoloģiju progresa ietekmē.

"Mazumtirdzniecības nozare piedzīvo nepārtrauktu transformācijas procesu. Pēdējais gads ir bijis patiess izaicinājums, ar pastāvīgo dinamiku un nepieciešamību pielāgoties mainīgajai situācijai. Pandēmija vēl vairāk paātrināja noteiktu tehnoloģiju attīstību un lietošanu," par mazumtirdzniecības tehnoloģiju inovācijām un kādu tehnoloģisko progresu veicinājusi pandēmija, tiešsaistes konferences skatītājiem pastāstīs Darjus Lapienis, StrongPoint pašapkalpošanās risinājumu direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Dabasgāzes sadales sistēmas uzlabošanā plānots investēt 55 miljonus eiro

Armanda Vilciņa, 02.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsevišķi dabasgāzes sadales sistēmas elementi ir fiziski un morāli novecojuši, tāpēc ir nepieciešama to nomaiņa.

To intervijā DB norāda AS Gaso valdes loceklis Aleksandrs Koposovs. Viņš uzsver, ka pēdējo piecu gadu laikā Gaso dabasgāzes sadales sistēmas drošības uzlabošanā un modernizēšanā ieguldījusi 27,5 miljonus eiro, nākamajā desmitgadē plānots investēt vēl vismaz 55 miljonus eiro.

A. Koposovs atzīmē, ka, lai veidotu drošu un pieejamu sadales sistēmas infrastruktūru, liela uzmanība ikdienā tiek pievērsta avārijas dienesta darbam, sadales sistēmas uzturēšanai, kā arī sabiedrības informēšanai par drošu dabasgāzes lietošanu.

Kā jūs kopumā vērtējat dabasgāzes sistēmas drošumu?

Latvijas dabasgāzes sistēmas drošums ir ļoti augstā līmenī, par to liecina fakts, ka vairākas desmitgades nav konstatēta neviena nopietna vai smaga avārija, kuras iemesls būtu meklējams sadales sistēmas defektos. Viena no Gaso prioritātēm ir drošas un pieejamas sadales sistēmas infrastruktūras nodrošināšana. Tas saistās gan ar infrastruktūras fizisko drošību, gan nepieciešamās jaudas nodrošināšanu. Jāatgādina, ka dabasgāze var būt ļoti bīstama lietošanā, radot postījumu cilvēkiem, īpašumam un videi, tādēļ mēs rūpējamies par to, lai dabasgāzes piegāde būtu droša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 4. līdz 6. novembrim Ķīpsalā notiks izstāde Baltic Beauty 2016, kur skaistumkopšanas speciālisti iepazīstinās gan ar aktuālāko sejas, ķermeņa un matu kosmētiku, gan ar izglītojošiem semināriem un prezentācijām, gan šoviem.

Abās Baltic Beauty 2016 hallēs – Matu skaistuma pasaule un Sejas un ķermeņa skaistuma pasaule – vairāk nekā 335 dalībnieki no 17 valstīm iepazīstinās ar jaunākajām skaistumkopšanas tendencēm, profesionālo un plaša patēriņa produktu un procedūru piedāvājumu. Kosmetologi, vizāžisti, stilisti, frizieri un masieri sniegs aizraujošus paraugdemonstrējumus, sacentīsies profesionalitātē, kā arī dalīsies zināšanās dažādos semināros un meistarklasēs.

Šogad Baltic Beauty ir ievērojami audzis ārzemju dalībvalstu skaits – apmeklētāji varēs iepazīties ar dalībniekiem no 13 valstīm. Izstādes piedāvājumā vērojams būtisks akcents uz profesionālo meikapu, tostarp kosmētiku uzacu skaistumam, stāsta Baltic Beauty sadaļas Sejas un ķermeņa skaistuma pasaule vadītāja Kristīne Čerņavska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Volkswagen bijis labs gads

Ilze Žaime, 21.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Auto ražotāji paredz strauju elektrisko automobiļu ienākšanu Baltijas tirgū. Ja 2019.gadā no "Volkswagen" piegādātajiem automobiļiem Baltijā tikai 1% bijuši elektroauto, tad 2020.gadā tie varētu būt jau 6%. Savukārt, spriežot pēc šobrīd visā Eiropā vērojamām tendencēm, 2021.gadā šis apjoms varētu sasniegt pat 42%.

Šādas nākotnes perspektīvas tika iezīmētas "Moller Baltic Import" rīkotajā preses pasākumā.

Lai panāktu šādu izaugsmi, "Volkswagen" šogad tirgu iepazīstinās ar vairākiem jauniem auto modeļiem un to elektriskajām versijām. Pavasara sākumā tirgū nonāks pilnībā digitāls un arī ar hibrīda dzinēju aprīkots "Golf 8", kuram vasaras vidū sekos elektriskais "ID.3". Rudenī Baltijā būs pieejams atjaunotais "Arteon", tostarp jaunā "Shooting Brake" versija, kurai sekos pieprasītākā "Volkswagen" apvidus automobiļa - "Tiguan" - uzlabotā versija. "Volkswagen" gadu noslēgs ar pirmā pilnībā elektriskā apvidus automobiļa "ID. SUVe" un "Golf 8 Variant" tirdzniecības uzsākšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Jauniešu mērķtiecīga izglītošana ir investīcija nākotnes darbaspēkā

Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente, Dr. oec, 21.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bizness mūsdienās vairs nav iedomājams bez informācijas tehnoloģijām – to izstrāde attīstās visā pasaulē, radot arvien izteiktāku pieprasījumu pēc izglītotiem un talantīgiem darbiniekiem, kuri spētu darboties IKT nozarē. Tāpat Latvijā un visā Eiropā patlaban pieaug deficīts pēc informācijas un komunikācijas tehnoloģiju speciālistiem, kuri pārvaldītu uzņēmumu datorsistēmas vai sniegtu tām nepieciešamos ārpakalpojumus.

Eiropas Komisijas prognozes liecina, ka IKT profesionāļu trūkuma dēļ 2015. gadā visā Eiropā var palikt neaizpildīti pat 700 000 – 900 000 vakanču. Kaut arī pagājušajā gadā Latvijā diplomus saņēma 1186 jaunu IT speciālistu, LIKTA biedru un dažādu IKT nozares uzņēmumu aprēķini liecina, ka Latvijas IKT industrija kopumā uz brīvām darba vietām ir gatava piesaistīt vēl 1000 darbiniekus gadā jeb vismaz trīs tūkstošus nākamo 3 gadu laikā. Šobrīd vienā darba piedāvājumu portālā tiek uzrādītas 269 vakances IT nozarē un vēl 50 telekomunikāciju un elektronikas jomā (avots: CV Online, 14.02.2014).

Lielā mērā patlaban ir izdevies samazināt Latvijas izglītības sistēmas tendenci – nesamērīgu studējošo pārsvaru humanitārajās specialitātēs, radot tehnisko speciālistu iztrūkumu. Pateicoties LIKTA un IKT nozares uzņēmumu sadarbībai ar Izglītības un zinātnes ministriju un augstskolām, pozitīvās pārmaiņas tiek nostiprinātas. Arvien vairāk vidusskolēnu apzinās, ka izvēloties apgūt IT, viņi veic daudzsološu investīciju savā nākotnē. Latvijas augstskolās 2013. gadā šajās specialitātēs ir uzņemti 2533 studenti. Šie nākamie speciālisti būs nepieciešami ne vien IT nozarē, bet praktiski jebkurā citā ekonomikas nozarē, tāpat arī valsts un pašvaldību iestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

5G Techritory spriedīs par 300 miljardu eiro vērto Eiropas digitalizācijas fondu apgūšanu

Db.lv, 24.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No š.g. 22. līdz 25. novembrim Rīgā notiks Eiropas vadošais ekosistēmas forums “5G Techritory”, kurā nozīmīgākie 5G lēmumu pieņēmēji un praktiķi apspriedīs jauno Eiropas digitalizācijas fondu apgūšanu un lietderīgu izmantošanu 300 miljardu eiro apmērā, lai 5G tehnoloģijas radītu reālu pienesumu biznesam un sabiedrībai.

Pasākums notiks jau ceturto gadu pēc kārtas, tiešsaistes dalību apvienojot ar runātāju un auditorijas iesaisti klātienē.

Eiropas Savienība ir izveidojusi vairākus fondus ar mērķi paātrināt digitalizāciju dalībvalstīs, piemēram, Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma ietvaros digitalizācijai paredzēts 121 miljards eiro, un Eiropas Zaļā kursa ietvaros 184 miljardi eiro, kuru līdzekļus iespējams izmantot 5G pielietojuma attīstīšanai.

Lai apspriestu fondu līdzekļu izlietojumu, forumā piedalīsies augsta līmeņa Eiropas Komisijas pārstāvji, tajā skaitā Roberto Viola, Eiropas Komisijas sakaru tīklu, satura un tehnoloģiju ģenerāldirektors.

“Jautājums, kas finansēs 5G tehnoloģijas, vienmēr ir bijis strīdīgs, jo tehnoloģiju attīstīšana prasa ievērojamus ieguldījumus infrastruktūrā. Šobrīd redzam, ka Eiropa ir pievērsusi lielu uzmanību digitalizācijai un viens no tās galvenajiem mērķiem ir 5G. Tā kā finansējuma apguvei ir nepieciešama dažādu organizāciju sadarbība, šogad “5G Techritory” pievērsīs īpašu uzmanību partnerību veidošanai, radot pamatu jaunu pētniecības un attīstības projektu izveidei,” informē Neils Kalniņš, “5G Techritory” direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Telco Trends 2015 Rīgā pulcēs telekomunikāciju, tehnoloģiju un inovāciju jomas ekspertus

Dienas Bizness, 25.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijā vērienīgajā starptautiskajā telekomunikāciju konferencē Telco Trends 2015 Rīgā pulcēsies nozares, tehnoloģiju un inovāciju jauno uzņēmumu eksperti un no ES un NVS valstīm, informē konferences organizatori.

No 10. līdz 13. augustam Rīgā notiks piektā Starptautiskā telekomunikāciju konference un izstāde Telco Trends 2015. Тiek gaidīti vairāk nekā 400 dalībnieki.

Konferences ietvaros viena no galvenajam tēmām ir Eiropas vienotais digitālais tirgus un telekomunikācijas nozares tiesiskie regulējumi.

Satiksmes ministrijas sakaru departamenta direktors Edmunds Beļskis informēs par programmas Digitālā Eiropa realizāciju. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvji informēs par nozarē jaunākajiem normatīvajiem aktiem un gaidāmajām izmaiņām. Tiek gaidīta Eiropas Elektronisko sakaru regulatora – BEREC uzstāšanās.

Par situāciju un tendencēm tirgū pastāstīs nozares asociāciju vadītāji no Latvijas, Lietuvas, Ukrainas, Kazahstānas un citām valstīm, ka arī ieradīsies no Azerbaidžānas un Gruzijas nozares vadītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Barselonā aprīlī notika lielākā specializētā zivju un jūras velšu nozares izstāde “Seafood Expo Global 2023”, kurā piedalījās visi veiksmīgākie pasaules zvejas, zivju apstrādes, kā arī zivju pārstrādes iekārtu ražotāju uzņēmumi, tostarp arī 12 Latvijas Zivrūpnieku savienības biedri.

Šis ir gada lielākais šīs nozares pasākums, kurā zivrūpniecībā iesaistītie tiekas, lai ne tikai piedāvātu savus produktus un pakalpojumus, bet arī, lai apmainītos ar viedokļiem gan par nozares aktualitātēm, jaunajām tendencēm, gan arī, lai spriestu par jaunās nozvejas sezonas potenciālajām zivju cenām, kuras noteiks, kādas būs nākamā gada produkcijas cenas.

Latvijas zivrūpnieku kopīgajam stendam šogad bija pilnīgi jauns dizains, kas ļāva izcelties salīdzinoši ar citiem izstādes dalībnieku stendiem. Katram no pārstāvētajiem uzņēmumiem bija savi darba uzdevumi, bet īpaši pamanītas gan no klientu, gan citu izstādes apmeklētāju puses bija kopīgās Latvijas produktu degustācijas, kuras sagatavoja divi pavāri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sāk projekta Jaunā Teika noslēdzošo posmu

Lelde Petrāne, 27.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs HANNER uzņēmumu grupa sācis jauna biroju centra celtniecību Jaunās Teikas rajonā.

Tas būs noslēdzošais posms pašreizējā Jaunās Teikas attīstības plānā. Pēc attīstītāja vārdiem, Jaunā Teika biroju centrs kopā ar esošajām ēkām veidos lielāko biroju kompleksu Rīgā.

Plašāka informācija par projekta noslēguma fāzi tiks sniegta trešdien, 2.novembrī.

Pasākuma laikā HANNER uzņēmumu grupa iepazīstinās ar jaunā biroju centra konceptu, informēs par līdz šim paveikto Jaunās Teikas rajona izveidē, tuvākajiem nākotnes plāniem rajona attīstībai un plānotajām investīcijām.

Jaunās Teikas izveidē 10 gadu laikā kopumā investēti 60 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Kā nākotnē izskatīsies Ķemeros

Zane Atlāce - Bistere, 25.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā arhitektūras metu konkursā Ķemeru dabas tūrisma centra vīzijas un meža parka labiekārtojuma ieceres izstrādei noteikti uzvarētāji, informē Jūrmalas domes pārstāve Zane Leite.

Pirmā vieta piešķirta SIA Lauder Architekts, otrā – apvienotajam SIA Outofbox, SIA Landshape, SIA H2E un SIA IE.LA piedāvājumam, savukārt par trešo labāko atzīts SIA “BB Studija”, Arhitektu firmas KUBS SIA un SIA Labie koki veikums. Kopumā metu konkursā tika saņemti 11 pieteikumi.

Konkursa Daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra vīzija un meža parka labiekārtojuma iecere Ķemeros metiem bija jāietver arhitektoniskie un funkcionālie dabas tūrisma centra risinājumi un teritorijas kopējā ģenerālplāna attīstības priekšlikumi mežaparka ainavas izveidei un labiekārtojumam ar izziņas, izklaides, aktīvās un pasīvās atpūtas infrastruktūras elementiem.

Iesniegtos metus vērtēja starptautiska žūrija – vietējie un starptautiskie eksperti, projektētāji, arhitekti un Jūrmalas pašvaldības speciālisti. Metu konkursa kopējais godalgu fonds ir 30 000 eiro, pirmā godalga ir 15 000 eiro, otrā un trešā attiecīgi deviņi un seši tūkstoši eiro. Uzvarētāja metu paredzēts izmantot par pamatu turpmākai būvprojekta izstrādei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbiniekiem izdevies atklāt divas marihuānas audzētavas Rīgas rajonā un personu grupu, kas nodarbojās ar aizliegtās vielas audzēšanu un realizāciju, informē VID.

Plašāk par vērienīgo atklājumu VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš informēs otrdien preses konferencē.

Tāpat K.Podiņš arī iepazīstinās ar 2018.gada darbības rezultātiem un šī gada prioritātēm noziedzības apkarošanas jomā.

Turpinājums sekos

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Aicina sievietes kļūt par pilotēm

Lelde Petrāne, 22.01.2020

Pirmie 12 "airBaltic Pilotu akadēmijas" studenti, kuri savas studijas sāka 2018. gada pavasarī, absolvējuši šo programmu

Foto avots: airBaltic

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kustība "Riga TechGirls" sadarbībā ar Latvijas lidsabiedrību "airBaltic" interesentes iepazīstinās ar pilota profesiju, kā arī to, kā iegūt pilota profesijai nepieciešamo izglītību.

"airBaltic" viceprezidente personālvadības jautājumos Alīna Roščina norāda: "Tradicionāli aviācijā, kā jau tehniskajā nozarē, bijis ļoti augsts nodarbināto vīriešu īpatsvars. Šodien 6% "airBaltic" pilotu ir sievietes, savukārt "airBaltic" Pilotu akadēmijā sieviešu īpatsvars starp visiem studentiem sasniedz 10%. Taču kā uzņēmums, kurš iestājas par ilgtspējīgu attīstību, mēs vēlamies mainīt gan sabiedrības uzskatus par noteiktām profesijām, gan arī ilgtermiņā palielināt sieviešu īpatsvaru pilotu profesijā, uzsverot daudzveidības nozīmi ikviena uzņēmuma, kā arī nozares izaugsmē un panākumos."

"Riga TechGirls" vadītāja Anna Andersone stāsta: "Latvijā ir īpaši attīstīta aviācijas un lidaparātu nozare, noteikti esam līderi Baltijas mērogā un šī joma ir ļoti aizraujoša, kā arī perspektīva. Tomēr sieviešu īpatsvars šajās nozarēs ir pavisam zems. Organizējot "Tehnoloģijas ir Gaisā" pasākumu, sazinājos arī ar vairākiem bezpilotu lidaparātu, tā saukto dronu, uzņēmumiem un vairākos no tiem nestrādā neviena sieviete. Ar "Riga TechGirls" pasākumiem vēlamies iedvesmot meitenes un sievietes iesaistīties tehnoloģiju jomās, kurās tradicionāli ir vairāk vīriešu. Aviācija un lidaparāti noteikti ir viena no šīm jomām!"

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar mērķi iepazīt un pārņemt Rīgas atkritumu pārstrādes un apsaimniekošanas modeli, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā Getliņi EKO no 27. marta viesosies Horvātijas galvaspilsētas Zagrebas domes un uzņēmēju delegācija, informē kompānijas pārstāvji.

Zagrebas delegācijas darba mērķis ir iepazīties ar Getliņi EKO izveidoto atkritumu apsaimniekošanas centru un lemt par tā piemērotību Zagrebas pilsētai.

Getliņi EKO vadības komanda dalīsies pieredzē par atkritumu apsaimniekošanas poligona izveidi, tā vēsturisko attīstību un ikdienas darba niansēm, kā arī iepazīstinās ar ekoloģiski saderīgu darbības virzienu attīstīšanas iespējām un ieviešanas pieredzi.

«Getliņi EKO izveidotais atkritumu apsaimniekošanas modelis, kas nākotnē paredz atkritumu pārstrādes centra izveidi, ir ideāli piemērojams līdzīga izmēra pilsētām kā Rīga. Uzskatu, ka mūsu pārbaudītā un dokumentētā pieredze var kļūt par eksporta un atpazīstamības preci ārpus Latvijas robežām un, iespējams, Zagreba var kļūt par pirmo piemēru,» stāsta Getliņi EKO valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien valdība skatīs izstrādāto jauno Covid-19 pārvaldības regulējumu jeb pilnveidotos Ministru kabineta noteikumus Nr.360, pēc Sadarbības sanāksmes atklāja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš norādīja, ka konkrēti trīs jomās regulējums kļūs daudz skaidrāks.

Paredzēts, ka jaunie noteikumi noteiks pienākumu vakcinēties konkrētām profesijām. "Par to ir ilgi runāts un diskutēts. Plānojam to rīt valdības sēdē apstiprināt," akcentēja premjers.

Kariņš piebilda, ka trīs profesiju grupās noteikti būs pienākums vakcinēties, tomēr spēkā stāšanās datums tikšot precizēts otrdien gaidāmajā valdības sēdē. Vienlaikus plānots, ka starplaikā aizvien būs nepieciešama testēšana.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) skaidroja, ka attiecībā uz testiem būs dažādas situācijas. Viņš stāstīja, ka cilvēkiem, kuriem darba pienākumu izpildei vajadzēs vakcinēties, laikā līdz prasība stāsies spēkā - būs jāveic Covid-19 testi. Gadījumos, kad trīs noteikto profesiju pārstāvji būs uzsākuši vakcinācijas procesu, valdība apņemas viņiem testus apmaksāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

an&angel Parīzē prezentēs jaunu trauku kolekciju ar titāna pārklājumu

Dienas Bizness, 04.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas dizaina zīmols an&angel dizaina un interjera priekšmetu izstādē Maison&Objet, kura no 4.septembra līdz 8.septembrim norisināsies Parīzē, pirmo reizi iepazīstinās plašāku auditoriju ar jaunāko trauku kolekciju TITAN, informē uzņēmumā.

Jaunā kolekcija ir 100% roku darbs, veidota no vairāku slāņu krāsota stikla. Šīs kolekcijas trauki būs pieejama ierobežotā skaitā. Trauku iekšpuse ir pārklāta ar ļoti plānu titāna kārtu, kurai piemīt zeltains spīdums. Katrs kolekcijas trauks ir unikāls, jo to iekšpusi klāj ar roku veidoti šļaksti, kuru raksts katram traukam ir atšķirīgs. TITAN kolekcijas trauki pieejami trīs dažādās formās, melnā un baltā krāsā.

an&angel Parīzes izstādē piedalīsies jau sesto reizi un uzņēmuma mērķis ir paplašināt eksporta apjomu, stāsta an&angel direktore Agnese Garā – Nīmane.

Jaunā kolekcija vispirms tiks prezentēta Parīzes izstādē, kurā an&angel dalība tiek organizēta sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. Pēc tam tā būs pieejama zīmola salonveikalā Rīgā. Trauku cena ir sākot no 98 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Storent Holdings, Latvijā vadošais un viens no lielākajiem būvniecības tehnikas nomas uzņēmumiem Baltijā, paziņo par savu obligāciju publisko piedāvājumu, pamatojoties uz pamatprospektu, kas publicēts uzņēmuma mājaslapā un Nasdaq Riga.

Andris Pavlovs, Storent līdzdibinātājs un Storent Holdings valdes loceklis: "Storent Investments pirmo reizi emitēja obligācijas jau 2017. gadā. Taču šobrīd tiek atvērta parakstīšanās uz pirmajām Storent Holdings obligācijām. Ieguldījums uzņēmumā Storent ir ieguldījums modernu, drošu un ilgtspējīgu būvniecības tehnikas nomas procesu attīstībā Baltijā un Ziemeļvalstīs."

Latvijas Banka 2023. gada 31. maijā ir reģistrējusi Storent Holdings parādzīmju emisijas pamatprospektu un devusi atļauju Storent Holdings veikt parādzīmju publisko piedāvājumu.

Storent Holdings apstiprināja programmas pirmās daļas galīgos noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmējus informēs par biznesa iespējām Čīlē un Latīņamerikā

Zane Atlāce - Bistere, 02.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrija sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Čīles vēstniecību Zviedrijā 10. novembrī no plkst. 14 līdz 16 organizē semināru par biznesa iespējām Čīlē un citās Latīņamerikas valstīs, informē ministrijā.

Seminārā piedalīsies Čīles nerezidējošais vēstnieks Latvijā Hosē Goņi Karasko (José Goñi Carrasco) un Čīles eksporta veicināšanas biroja Tirdzniecības komisāre Evelīna Rakos (Evelyn Rakos). Viņi iepazīstinās ar ekonomiskās sadarbības iespējām ar Čīli un Latīņamerikas reģionu, kas Latvijas uzņēmējiem ir maz apgūts reģions. Savā pieredzē dalīsies arī Latvijas uzņēmēji, kuri jau šobrīd sadarbojas ar Latīņamerikas reģiona valstīm.

Seminārs notiks Ārlietu ministrijā, Kr. Valdemāra ielā 3.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuvas centrālā banka centīsies piesaistīt finanšu tehnoloģiju kompānijas no Ķīnas

LETA--BNS, 30.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas centrālā banka vēlas piesaistīt finanšu tehnoloģiju kompānijas no Ķīnas, norādījis bankas valdes loceklis Marjus Jurģils, kas Lietuvas puses rosinātā seminārā Pekinā iepazīstinās Ķīnas maksājumu, elektroniskās tirdzniecības un citu nozaru līderus ar finanšu tehnoloģiju iespējām, ko var piedāvāt Lietuva.

«Ķīnas elektroniskās tirdzniecības, maksājumu un finanšu tehnoloģiju nozares strauji aug un meklē attīstības iespējas visā pasaulē. Šo ievērību sajūtam arī mēs, jo mums ir ko piedāvāt. Tieša tikšanās ar nozaru līderiem pavērs labu izdevību pastāstīt par mūsu valsts priekšrocībām un iestrādnēm finanšu tehnoloģiju jomā un ilgākā laikā var nest labus augļus,» uzsvēris Jurģils.

Seminārā piedalās elektroniskās tirdzniecības kompānijas «JD Finance», maksājumu platformas «WeChat Pay» pārvaldītājas «Tencent Pay» un biznesa norēķinu uzņēmuma «DHgate» vadītāji, kā arī ekonomiskās sadarbības organizāciju un akadēmiskās sabiedrības pārstāvji.

Pēc Jurģila teiktā, Ķīnas elektroniskās tirdzniecības un norēķinu uzņēmumi interesējas par finanšu tehnoloģiju nozarei labvēlīgo vidi Lietuvā, kā arī par Lietuvas centrālās bankas pārvaldīto maksājumu sistēmu, kas paver pieeju vienotajai eiro maksājumu telpai (SEPA) un trešajām valstīm var kalpot kā vārti uz Eiropas maksājumu tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Urbānās kultūras un eSporta festivāls atgriežas vēl vērienīgāks

Jānis Vēvers, 22.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrajā, vēl vērienīgākajā HyperTown festivālā varēs gan iepazīt jaunākās izklaides tehnoloģijas, gan izaicināt uz spēli kādu no 800 LAN ballītes apmeklētājiem – interesanti būs ikvienam ģimenes loceklim

Pagājušajā gadā pulcējis tūkstošiem interesentu Rīgā un Tallinā, urbānās kultūras un eSporta festivāls HyperTown jūnija sākumā atgriezīsies Ķīpsalas izstāžu centrā, lai priecētu apmeklētājus ar vēl vērienīgāku izklaides un virtuālās atpūtas piedāvājumu. Pasākumā, kuru līdzdibinātājis Latvijas vadošais tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Lattelecom, varēs iepazīties ar jaunākās paaudzes robotiem, stimulatoriem, virtuālās realitātes spēlēm, izmēģināt spēkus datorspēlēs un vērot, kā labākie cīnās par Baltijas eSporta līgas 3. sezonas uzvarētāja titulu. Šobrīd ir labākais brīdis iegādāties biļetes visas ģimenes izklaidei nedēļas nogalē.

Festivāls, kas šogad norisināsies 1. un 2. jūnijā, solās sniegt neaizmirstamu pieredzi visu vecumu apmeklētājiem. 16 tūkstošu kvadrātmetru platībā būs desmitiem stendu, kuros ikviens interesents varēs spēlēt virtuālās realitātes un lāzertaga spēles, uzbūvēt un vadīt robotu, izmēģināt ar hidrauliku aprīkotus drifta un rallija simulatorus, kā arī iepazīties ar jaunākajiem tehnoloģiju produktiem. Apmeklētājiem būs iespēja sacensties ar radio vadāmām automašīnām, piedalīties datorspēļu turnīros, kā arī vidējās paaudzes apmeklētāji varēs gremdēties bērnu dienu atmiņās, paniekojoties ar retro konsolēm. Savukārt digitālās izklaides nogurdinātajiem atgūt spēkus palīdzēs galda spēļu zona, lomu spēļu taverna un multikulturālu ēdienu tirdziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru