Nekustamais īpašums

Iepirkumā par norīkotā pārvaldnieka pienākumu veikšanu uzvar Latio namsaimnieks un Rīgas namu apsaimniekotājs

Lelde Petrāne, 05.11.2012

Jaunākais izdevums

Nekustamā īpašuma pārvaldīšanas un apsaimniekošanas uzņēmums Latio namsaimnieks atzīts par vienu no diviem uzvarētājiem Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta iepirkumā Par norīkoto pārvaldnieku Rīgas pilsētā, liecina uzņēmuma sniegtā informācija.

Otrs iepirkumā par norīkotā pārvaldnieka pienākumu veikšanu uzvarējušais uzņēmums ir AS Rīgas namu apsaimniekotājs.

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu pašvaldība daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai var iecelt norīkoto pārvaldnieku gadījumos, kad mājas īpašnieks neveic obligātās pārvaldīšanas darbības vai nav uzdevis tās veikt pārvaldniekam un tā rezultātā ir apdraudēta cilvēku dzīvība, veselība, drošība, īpašums vai vide.

Norīkoto pārvaldnieku pašvaldība ieceļ uz laiku līdz mājas īpašnieks vai kopīpašnieki paši spēj nodrošināt pienācīgu mājas pārvaldīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Latio namsaimnieks ceļā uz vadošajām pozīcijām daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanā

Dienas Bizness, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn nekustamā īpašuma pārvaldīšanas un apsaimniekošanas SIA Latio namsaimnieks par 40% audzējusi apsaimniekoto māju portfeli, kas atspoguļosies uzņēmuma šā gada apgrozījumā. Kopējam apsaimniekoto māju skaitam pārsniedzot pusotru simtu, uzņēmums izsaka prognozi, ka 2013. gadā uzņēmums kļūs par daudzdzīvokļu māju vadošo privāto pārvaldīšanas uzņēmumu Latvijā.

SIA Latio namsaimnieks apgrozījums 2012.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieaudzis par 23%, sasniedzot 1,24 miljonus latu, liecina neauditētie uzņēmuma finanšu rādītāji. 2011.gadā uzņēmuma apgrozījums bija viena miljona latu apmērā un attiecībā pret 2010.gadu tas bija dubultojies.

«Uzņēmuma 2012.gada peļņa plānota iepriekšējā gada līmenī, jo uzņēmāmies segt iedzīvotāju parādus komunālo pakalpojumu piegādātājiem. Visa peļņa tiks novirzīta šīm vajadzībām,» skaidro Latio namsaimnieka valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs.

Latio namsaimnieks informē, ka apsaimniekoto māju portfeli uzņēmumam izdevies palielināt, pārņemot klientus no tādiem uzņēmumiem kā SIA Namu apsaimniekošana, SIA Jauna vide.lv, SIA LAF nami.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Latio: Rīgas ūdens izmanto dominējošu stāvokli, lai piespiestu iedzīvotājus vēlreiz apmaksāt rēķinus

Žanete Hāka, 12.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Rīgas ūdens ļaunprātīgi izmanto dominējošo stāvokli, lai piespiestu iedzīvotājus vēlreiz apmaksāt rēķinus, kurus tie jau bija samaksājuši māju iepriekšējiem apsaimniekotājiem, kas, savukārt, ar ūdensapgādes uzņēmumu nebija norēķinājušies, norāda Latio namsaimnieks valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs.

Viņš skaidro, ka pēc tam, kad Latio namsaimnieks pārņēma apsaimniekošanā vairākas daudzdzīvokļu mājas, Rīgas ūdens dzīvokļu īpašniekiem izvirzīja prasības apmaksāt iepriekšējo apsaimniekotāju darbības laikā radušos parādus un līgumsodus. Rīgas ūdens ilgstoši nepievērsa uzmanību ienākošajiem maksājumiem un pavirši strādāja ar saviem klientiem un māju pārvaldniekiem, tādēļ par iepriekšējo periodu parādu rašanos ir atbildīgs arī pats uzņēmums, uzskata Latio namsaimnieks.

Viņš norāda, ka Rīgas ūdens vadības rīcībā ir visa informācija par Latio namsaimnieka un tā klientu norēķiniem, tādēļ izplatīto informāciju par maksājumu kavēšanu uzskata par meliem ar nolūku iebiedēt maksātājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pārdots nekustamo īpašumu apsaimniekotājs Latio namsaimnieks

LETA--BNS, 11.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas nekustamo īpašumu apsaimniekotājs City Service ar Latvijas meitasuzņēmuma starpniecību iegādājies kompāniju Latio namsaimnieks, City Service informēja Varšavas biržu.

Latio namsaimnieks apsaimnieko dzīvojamās ēkas 290 000 kvadrātmetru platībā un sniedz pakalpojumus komerciālajiem objektiem

Latvijā City Service līdz šim darījumam apsaimniekoja dzīvojamās ēkas 279 000 kvadrātmetru platībā un komerciālās telpas 900 000 kvadrātmetru platībā.

City Service darbojas Baltijas valstu, Polijas, Spānijas un Krievijas tirgos. Kopējā tā apsaimniekojamo ēku platība ir vairāk nekā 35 miljoni kvadrātmetru.

Lielākais atsevišķais City Service akcionārs ar 84,83% akciju ir Lietuvas koncerns Icor.

City Service akcijas kotē Varšavas biržā, līdz aprīļa beigām tās kotēja arī Viļņas biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio namsaimnieks sācis apkures pieslēgšanu daudzdzīvokļu mājām

Lelde Petrāne, 02.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma pārvaldīšanas un apsaimniekošanas uzņēmums Latio namsaimnieks sācis apkures pieslēgšanu uzņēmuma apsaimniekotajām mājām.

Siltums tiek pieslēgts tām daudzdzīvokļu mājām, kuru iedzīvotāji vienojušies par apkures sezonas sākšanu. Pārējām Latio namsaimnieks apsaimniekošanā esošajām dzīvojamajām mājām apkuri plānots pieslēgt tuvāko nedēļu laikā atbilstoši katras mājas iedzīvotāju vēlmēm un finanšu situācijai.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs akcentē – lai gan tradicionāli pirms apkures sezonas sākuma ir izveidojušies iedzīvotāju pārādi par siltumenerģijas piegādi iepriekšējā sezonā, tie apkures pieslēgšanu nekavē. «Iedzīvotāju parādus siltumenerģijas piegādātājiem sedzam no saviem līdzekļiem, papildus esam saņēmuši arī SEB bankas kredītlīniju 150 000 latu apjomā,» skaidro uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Latio namsaimnieks audzējis apgrozījumu; plāno iegādāties citus tirgus dalībniekus

Žanete Hāka, 26.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma pārvaldīšanas uzņēmuma SIA Latio namsaimnieks apgrozījums pērn salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieaudzis par 53%, sasniedzot nepilnus 2,8 miljonus eirom, informē Latio tirgus pārskatu projektu vadītājs Roberts Kārkliņš.

Šogad Latio namsaimnieks plāno darbību paplašināt, iegādājoties citus tirgus dalībniekus.

Latio namsaimnieka peļņa pērn sasniegusi 370,4 tūkstošus eiro. Apgrozījums 2013.gadā sasniedza nepilnus 2,8 miljonus eiro.

Pērn ievērojami pieaudzis klientu skaits daudzdzīvokļu dzīvojamo māju sektorā, Latio namsaimnieka apsaimniekoto māju portfelim palielinoties par vairāk nekā 30%.

Lielāko daļu pērnā gada uzņēmuma peļņas plānots novirzīt dzīvokļu īpašnieku parādu segšanai un uzkrājumu veidošanai, rūpējoties par pārvaldīšanas un komunālo pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību mūsu uzņēmuma pārvaldītajām daudzdzīvokļu mājām, skaidro Latio namsaimnieka valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Beberu ciematā par ūdenssaimniecību turpinās gādāt Latio Namsaimnieks

Lelde Petrāne, 19.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) padome izsniegusi licenci SIA Latio Namsaimnieks ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanai, lai komersants arī turpmāk varētu sniegt pakalpojumus Beberu ciematā Babītes pagastā, liecina medijiem sniegtā informācija.

SIA Latio Namsaimnieks licence izsniegta ūdens ieguvei, uzkrāšanai un sagatavošanai lietošanai līdz padevei ūdensvada tīklā; ūdens piegādei no padeves vietas ūdensvada tīklā līdz pakalpojuma lietotājam; notekūdeņu savākšanai un novadīšanai līdz notekūdeņu attīrīšanas iekārtām saskaņā ar licencē noteiktajiem nosacījumiem un prasībām sabiedrisko pakalpojumu sniegšanai.

Komersantam licence izsniegta uz pieciem gadiem, līdz 2019. gada 18. jūnijam.

Beberu ciematā komersants pašreiz piemēro maksu par ūdenssapgādes pakalpojumiem 0,57 EUR par kubikmetru, savukārt kanalizācijas pakalpojumiem – 0,85 EUR par kubikmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šogad turpināsies aktivitāte apvienošanās un pārņemšanas darījumu tirgū

Žanete Hāka, 17.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atšķirībā no 2015.gada, kad Latvijas apvienošanās un pārņemšanas (M&A) darījumu tirgū vērā ņemama aktivitāte sākās tikai pavasarī, pērn tā visa gada garumā bija salīdzinoši vienmērīga, jaunākajā Murinus Advisers apskatā norāda uzņēmuma eksperti.

Kopumā publiski izziņoti tika aptuveni 50 darījumi - aptuveni tikpat, cik gadu iepriekš. Augstākā darījumu aktivitāte gada garumā acīmredzami koncentrējās trīs nozarēs. Veselības aprūpes sektorā biržā kotētais farmācijas uzņēmums Olainfarm AS kļuva par gada darbīgāko pircēju, iegādājoties četrus uzņēmumus, tostarp organiskās kosmētikas un medicīnas piederumu ražotājus, kā arī privātu medicīnas klīniku.

Pēdējais no tiem - Klīnika DiaMed SIA - vienlaikus bija arī viena no gada ievērojamākajām privātā kapitāla ieguldījumu realizācijām; 74,98% uzņēmuma kapitāla daļu Olainfarm AS iegādājās no Eko Investors pārvaldītā Otrā Eko Fonda.

Papildus šiem darījumiem, vairāki briļļu, lēcu un optometrijas instrumentu tirgotāja Optometrijas Centrs SIA vadības komandas dalībnieki iegādājās uzņēmuma kontrolpaketi darījumā, ko finansēt palīdzēja mezanīna kapitāla fonds BPM Capital, kas iegulda Baltijas valstīs un Polijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mazie parādi noslogo tiesas

Dienas Bizness, 24.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesu informācijas statistika, ko apkopojis Lursoft, ļauj izdarīt vairākus interesantus secinājumus, jo tā parāda prasību iesniedzējus, kas šobrīd tiesājas par kādām lietām. Lielākā daļa prasību ir par maza apjoma parādu piedzīšanu, t. i., Civilprocesa likuma izpratnē līdz 2100 eiro, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Tas, ka no tiesā iesniegtajām prasībām vairākumu veido tieši parādu piedziņas, liecina, ka patiesībā lielai daļai sabiedrības krīze turpinās, sacījis Maksātnespējas konsultāciju centra jurists Jānis Āboliņš.

Absolūto vairākumu sarakstā pārstāvot finanšu iestādes – gan bankas un apdrošināšanas sabiedrības, gan nebanku kreditētāji un parādu piedzinēji. Banku sektorā visvairāk lietu tiesās esot SEB bankai, kur lielākais lietu skaits ir par maza apmēra prasībām, piemēram, kredītkartēm vai patēriņa kredītiem.

Tāpat ražīgi tiesājas valstij piederošā Citadeles banka un bijušās Parex bankas sliktā daļa – Reverta, kā arī Parex līzings un faktorings, liecina Latvijas Avīzē publicētais raksts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks sākusi siltināt vienu no uzņēmuma apsaimniekošanā esošajiem namiem - ēku Bauskas ielā 51, informēja Rīgas domē.

Dzīvojamajā mājā Bauskas ielā 51 plānots veikt sienu, bēniņu siltināšanu, jumta renovāciju, ventilācijas ierīkošanu, pagraba pārsegumu siltināšanu un logu nomaiņu, koplietošanas telpu durvju nomaiņu, karstā ūdens un apkures cauruļu nomaiņa un citus darbus.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā publicētā informācija, Rīgas namu pārvaldnieka izsludinātajā iepirkuma konkursā tiesības veikt šos darbus ieguvusi SIA Būvprojekta vadība, kas to paveiks par 87 840 latiem. Pusi no šīs summas līdzfinansēs Eiropas Reģionālās attīstības fonds, savukārt otra puse no remontdarbu izmaksām tiks segta no kredīta, kas izsniegts uz 10 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Trubko par 2,1 miljona eiro kukuļa piedāvāšanu piespriež četrarpus gadu cietumsodu

LETA, 14.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomisko lietu tiesa (ELT) AS "Rīgas namu apsaimniekotājs" valdes priekšsēdētāju Igoru Trubko ir atzinusi par vainīgu apsūdzībās par 2,1 miljona eiro kukuļa piedāvāšanu Rīgas domes "Par/Progresīvie" frakcijas vadītājam Mārtiņam Kossovičam un piespriedusi viņam reālu cietumsodu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem.

Tāpat pirmās instances tiesa Trubko noteikusi liegumu uz pieciem gadiem nodarboties ar jebkāda veida komercdarbību un uzlikusi naudas sodu "Rīgas namu apsaimniekotājam" 200 minimālo algu jeb 124 000 eiro apmērā.

Tiesa uzsver, ka lietas iztiesāšanas procesā tiesai neradās šaubas par Trubko vainu un tiesas sods ir bargāks nekā to bija prasījusi prokurore. Tiesa skaidro, ka Trubko lieta ir viena no skaļākajām amatpersonu korupcijas lietām, līdz ar ko šāds bargs sods kalpos par signālu pārējām augsta ranga amatpersonām.

Spriedumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Prokurore uzņēmējam Trubko lūdza piespriest trīs gadu cietumsodu, kā arī četru gadu liegumu nodarboties ar jebkāda veida komercdarbību. Tāpat prokurore lūdza piespriest naudas sodu "Rīgas namu apsaimniekotājam" 200 minimālo algu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nodota ekspluatācijā dzīvojamā projekta Solitūdes parks ēka Pārdaugavā

Dienas Bizness, 21.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekspluatācijā nodota dzīvojamā projekta Solitūdes parks pirmā ēka Pārdaugavā, Jāņa Endzelīna ielā 32. Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieks Jānis Palamarčuks attiecīgu aktu (kods 14 02439 0010095) apstiprinājis šā gada 17.jūlijā.

Dzīvojamā projekta Solitūdes parks piecu stāvu mājā ir 40 dzīvokļi ar balkoniem, lodžijām un terasēm. Vienas, divu, trīs un četru istabu dzīvokļu platība ir no 46,4 līdz 95,5 kvadrātmetriem. Dzīvokļos ir Grohe un Gustavsberg sanitārtehnika, PAA vannas, apsildāmas grīdas vannas istabās, Boen koka grīdu segumi, siltuma un ūdens skaitītāji. Ēkai ir individuāla gāzes apkure, ventilācijas sistēma ar gaisa un tvaika nosūcēju katrā mājoklī un garāžā. Ēkas pagrabstāvā izvietotas mantu novietnes katram dzīvoklim, kā arī 13 pazemes garāžas. Ēkā ir lifts. Pie mājas izveidots atpūtas parks un spēļu laukums, ierīkotas 76 piemājas autostāvvietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» (RNP) valdi veidos pieci valdes locekļi, līdzšinējo triju vietā, un to vadīs Aivars Gontarevs, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs uzsver, ka valde paplašināta, lai uzlabotu dzīvojamo māju apsaimniekošanas kvalitāti un veicinātu dzīvokļu īpašnieku biedrību izveidi. Pilsētas mērs uzsver, ka līdzšinējās valdes locekļu uzdevums bija sakārtot RNP darbību no finansiālā un sociālā skatu punkta un viņam nav pretenziju pret līdzšinējo valdes darbu.

«Tā kā šis posms zināmā mērā ir izpildīts, nākamais loģiskais reformas posms, kas tendēts uz pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu, ir uzticēts jaunam priekšsēdētājam,» skaidro N.Ušakovs.

Kopš 2015. gada RNP valdē ietilpst trīs locekļi - Ivo Lecis, Iveta Zalāne un Inga Bulgarina, turpmāk valde strādās piecu cilvēku sastāvā. A.Gontarevs amatā nomainīs pašreizējo RNP vadītāju I.Leci. Vienlaikus I.Zālāne, I.Lecis un I.Bulgarina turpinās strādāt valdē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības nozare aizvadītajos gados piedzīvojusi ļoti lielus satricinājumus, kā rezultātā tirgū mazinājies arī darījumu skaits, atzīmē Andris Božē, SIA YIT LATVIJA valdes loceklis.

Liela daļa attīstītāju būvniecības izmaksu pieaugumu iekļāva gala produkta cenā, kā ietekmē trīs gadu laikā dzīvokļu cenas palielinājās par aptuveni 30%, teic A.Božē, piebilstot, ka šis cipars pilnībā atbilst būvmateriālu un būvdarbu cenu pieaugumam. Šobrīd mēs klusībā ceram, ka šis process ir apstājies - EURIBOR ir sasniedzis savu maksimumu un nākamajā gadā dzīvokļu pieejamība atkal varētu uzlaboties, taču neviens par to nav 100% pārliecināts, norāda A.Božē. Tāpat viņš uzsver, ka, neraugoties uz izaicinājumiem, YIT LATVIJA turpina attīstīt gan jaunus dzīvojamo namu projektus, gan mērķtiecīgi raugās īres dzīvojamo namu virzienā.

Kā nekustamo īpašumu sektors, jūsuprāt, ticis galā ar pēdējos gados piedzīvotajiem izaicinājumiem?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā ir ļoti liela konkurence namu apsaimniekošanas tirgū un pašlaik ir redzami daudzi jauni, nelieli apsaimniekošanas uzņēmumi, kuri rada lielu konkurenci esošajiem, intervijā aģentūrai LETA sacīja namu apsaimniekošanas uzņēmumu grupas "Civinity Group" valdes priekšsēdētāja Raimonda Kižiene.

"Konkurence izpaužas arī par cenām. Taču te nu iedzīvotājiem būtu jāatceras, ka apsaimniekotājs var piedāvāt ļoti zemas cenas, bet ir jautājums, kādus darbus tas par šādu cenu varēs veikt un kādas saistības uzņemties. Diemžēl daudzi no šiem jaunajiem uzņēmumiem tādēļ var izrādīties arī ar ļoti īsu mūžu. Vienlaikus es varu teikt, ka liela konkurence pašlaik ir ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā," skaidroja Kižiene.

Savukārt "Civinity Latvia" izpilddirektors Andrjus Bakštons sacīja, ka iedzīvotājiem ir jāpadomā par to, ka ikdienas mazos darbus veikt nav nemaz tik grūti, bet jautājums ir par to, kas notiks, ja radīsies kāda lielāka problēma, kur jau ir nepieciešama kompetence un zināšanas tās risināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Aicina stingrāk uzraudzīt namu apsaimniekotājus, jo tie mēdz «nozust ar visu naudu»

LETA, 27.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā būtu nepieciešams ieviest stingrāku namu apsaimniekošanas uzņēmumu uzskaiti un licencēšanu, lai tiktu aizsargātas iedzīvotāju intereses, intervijā Rietumu Radio sacīja SIA Liepājas namu apsaimniekotājs valdes priekšsēdētājs un Latvijas Namu apsaimniekotāju asociācijas valdes loceklis Artis Rimma.

Kā skaidro Rimma, iedzīvotāji namu apsaimniekotājiem uztic lielas naudas summas, tādēļ šie uzņēmumi būtu stingrāk jāuzrauga.

«Esam par to, lai licencēšana būtu, jo pagātnē ir bijuši gadījumi, kad apsaimniekotājs pazūd ar visu naudu, ko pēc tam atgūt ir ļoti grūti,» sacīja Rimma. Viņaprāt, būtu nepieciešams izveidot garantiju fondu, lai iedzīvotājiem par namu apsaimniekotāja nenomaksātajiem rēķiniem nenāktos norēķināties dubultā.

Rimma norāda, ka asociācija par šo jautājumu diskutē jau vairākus gadus un ar Ekonomikas ministrijas (EM) starpniecību centusies virzīt izmaiņas normatīvajos aktos, taču tas nav izdevies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atsevišķu privāto namu apsaimniekotājiem lieli parādi par ūdeni

Elīna Pankovska, 11.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā ceturkšņa laikā būtiski pasliktinājušies maksājumi par ūdensapgādi no trim privātajiem namu pārvaldniekiem – SIA RD Real Estate, SIA Latio Namsaimnieks un SIA RBSSKALS serviss, liecina uzņēmuma Rīgas ūdens pašvaldībai sniegtā informācija.

Par 32 daudzdzīvokļu ēkām maksājumi par ūdensapgādi nav veikti vairāk nekā trīs mēnešus, tāpēc tās var tikt atslēgtas no centralizētas ūdensapgādes, norāda Rīgas dome. SIA Rīgas ūdens nosūtījis paziņojumus vairāk nekā 2,2 tūkst. dzīvokļu īpašniek, informējot par parādiem un aicinot viņus savlaicīgi un regulāri interesēties par namu apsaimniekotāju veiktajiem norēķiniem ar pakalpojumu sniedzējiem.

Tāpat dzīvokļu īpašnieki tiek aicināti pievērst lielāku uzmanību savu apsaimniekotāju darba kontrolei, jo pēdējos gados jau ir bijuši vairāki gadījumi, kad atsevišķi negodīgi ēku apsaimniekotāji dzīvokļu īpašnieku veiktos maksājumus ir novirzījuši citiem mērķiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RBSSKALS Serviss: Rīgas ūdens izmanto savu monopolstāvokli

Elīna Pankovska, 13.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apgalvojumi par neveiktajiem maksājumiem SIA Rīgas ūdens ir nepatiesi un ceļ nepamatotu neslavu, izplatītajā paziņojumā norādījis Apsaimniekošanas uzņēmums RBSSKALS Serviss.

Tā valdes loceklis Pauls Upenieks skaidro: «Izmantojot monopola stāvokli, SIA Rīgas ūdens šobrīd meklē ceļu, kā piespiest segt gadiem neiekasētos maksājumus par ūdeni un kanalizāciju, lai gan pats ir pieļāvis šādas situācijas eskalāciju.» Pēc viņa domām, šī taktika norāda, ka Rīgas ūdens steigā mēģina samazināt potenciālos zaudējumus. Tam varētu būt saistība ar grozījumiem Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas stāsies spēkā šā gada oktobrī, paredzot tiešo norēķinu sistēmu dzīvokļu īpašniekiem ar pakalpojuma sniedzēju.

RBSSKALS Serviss šogad pārņēmis apsaimniekošanā mājas ar ūdens parāda uzkrājumu pat no 2007. gada, lai gan iedzīvotāji savus maksājumus ir veikuši. Parāds veidojies iepriekšējo apsaimniekotāju laikā, un par tā esamību iedzīvotāji nav tikuši informēti - nedz no Rīgas ūdens, nedz arī toreizējā apsaimniekotāja puses. Šādās mājās fakts par parādiem un to apjomu atklājās tikai pie apsaimniekotāju maiņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Līdz trekno gadu algām neaizsniedzas

Lāsma Vaivare, 24.09.2014

Turpmāk galerijā: Rīgas pašvaldības uzņēmumu vadītāju algas 2013. gadā, tūkst. eiro

SIA Rīgas ūdens valdes priekšsēdētāja Dagnija Kalniņa 53.6

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldības uzņēmumu peļņa vai zaudējumi uzņēmumu vadītāju ienākumus neietekmē, lai gan algas palēnām aug

Par to liecina DB izpēte, izmantojot Lursoft un Valsts ieņēmumu dienesta datubāzēs rodamo informāciju.

Peļņu nepieprasa

DB jau ziņoja (18.09.2014.): lai gan daudzi Rīgas pašvaldības uzņēmumi 2013. gadu noslēguši ar zaudējumiem vai sarūkošu peļņu, kopējā situācija ir pozitīva. Proti, uzņēmumi kopumā strādājuši ar lielāku apgrozījumu nekā gadu iepriekš, turklāt tiem izdevies gadu noslēgt ar plusa zīmi pretstatā 5,9 milj. eiro lielajiem kopējiem zaudējumiem 2012. gadā. Lai cik paradoksāli tas nebūtu, kopējo situāciju būtiski uzlabojusi galvenokārt no dotācijām dzīvojošās SIA Rīgas satiksme spēja zaudējumus samazināt no 7,79 milj. eiro 2012. gadā līdz 676,8 tūkst. eiro pērn. Tiesa, tas noticis, Rīgas domei būtiski palielinot dotāciju pasažieru pārvadājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

2018.gadā sasniegta visu laiku augstākā komercķīlu kopsumma

Lelde Petrāne, 10.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka pērn reģistrēts par 15,95% komercķīlu mazāk nekā 2017.gadā, to kopējā prasījumu summa augusi par 6,51%, liecina Lursoft apkopotie dati.

Dati rāda, ka 2018.gadā reģistrētas 3 963 komercķīlas un to kopējā maksimālā prasījumu summa sasniegusi 21,76 miljardus eiro. Tā ir visu laiku lielākā komercķīlu kopsumma.

Visvairāk komercķīlu pērn reģistrēts Rīgas (968 ķīlas) uzņēmumiem un to vērtība sasniegusi pusi no aizvadītajā gadā Latvijā reģistrēto komercķīlu kopsummas, t.i., 10,73 miljardus eiro. Tikmēr Liepāju, kura ar 105 komercķīlām ierindojas saraksta otrajā vietā, pēc ķīlu kopsummas apsteiguši Ķekavas novadā reģistrētie uzņēmumi. Lursoft dati rāda, ka Ķekavas novadā reģistrētie uzņēmumi 2018.gadā reģistrējuši komercķīlas par 594,10 milj.EUR, kamēr Liepājas uzņēmumi – par 440,20 milj.EUR. Tikmēr Talsu novada uzņēmumi pērn reģistrējuši 74 komercķīlas, kas novadu pēc ķīlu skaita ierindo augstajā trešajā vietā, bet pēc to kopsummas Talsu novada uzņēmumi ieņem 18.pozīciju (41,77 milj.EUR).

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināts - Rīgas satiksme izvelk galvaspilsētas uzņēmumus

Lāsma Vaivare, 18.09.2014

Galerijā: Rīgas pašvaldības uzņēmumu finanses 2013. gadā, milj. eiro

AS Rīgas siltums (daļēji pieder, finanšu gads 01.10.2012.-30.09.2013)

Peļņa: 7.273
Apgrozījums: 217.281

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan daudzi Rīgas pašvaldības uzņēmumi pērn strādājuši ar zaudējumiem vai sarūkošu peļņu, kopējā situācija ir pozitīva

(Informācija pievienota raksta galerijā.)

Rīgas pašvaldības uzņēmumi un kompānijas, kur tai pieder kapitāldaļas, pēc DB aplēsēm, izmantojot Lursoft informāciju, pērn kopumā strādājuši ar 531,3 milj. eiro apgrozījuma. No tā gan 43% veido a/s Rīgas siltums un SIA Getliņi EKO apgrozījumu – pašvaldībai šajos uzņēmumos pieder attiecīgi 49% un 97,92% kapitāldaļu. Savukārt uzņēmumi, kas ir pilnīgā Rīgas pašvaldības kontrolē, pērn apgrozījuši 302,5 milj. eiro, kas ir par 6 milj. eiro vairāk nekā vēl gadu iepriekš (dati par 2012. gadu gūti no Rīgas pilsētas pašvaldības veiktās komercdarbības pārskata par laika periodu no 2007. -2012.g.). Līdz ar to jau trešo gadu pašvaldības uzņēmumu apgrozījumā vērojama augšupeja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas paredz iespēju veikt tiešos norēķinus ar pakalpojumu sniedzēju, apejot namu apsaimniekotāju, vismaz Rīgā diez vai dod gaidīto rezultātu iedzīvotājiem, kas cerēja, ka pēc tiešo norēķinu ieviešanas nenāksies ciest kaimiņu dēļ. Iespējams, kādam likās, ka maksāt bez starpnieka sanāks lētāk, taču patiesība ir gluži cita. Maksa, ko par tiešo rēķinu apstrādi pieprasa pakalpojumu sniedzēji, katras mājsaimniecības budžetā var izgrauzt vismaz 10 eiro robu mēnesī, un iespēja, ka kaimiņu parādu dēļ var atslēgt ūdenspiegādi vai siltumu, var būt pat lielāka, piektdien vēsta laikraksts Diena.

SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) iedzīvotājiem izsūtījis anketas, kas līdz 31. janvārim jāiesniedz domes klientu apkalpošanas centros vai jānosūta pa pastu. Ja dzīvokļa īpašnieks neaizpilda anketu, tiek uzskatīts, ka viņš balsojis pret, kas nozīmē palikšanu pie līdzšinējās sistēmas, kad apsaimniekotājs iekasē maksu arī par siltumenerģiju, ūdeni un atkritumu izvešanu.

Iedzīvotājiem jāpauž attieksme par trim pakalpojumiem. Par siltumenerģijas rēķina apkalpošanu maksa var būt no 3,87 līdz 9,26 eiro mēnesī, SIA Rīgas ūdens par katra rēķina apstrādi iekasēs summu no 3,24 eiro (paša uzņēmuma izplatītajā paziņojumā runa gan ir par 3,19 eiro), savukārt atkritumu apsaimniekotāji par rēķina apstrādi vēlas saņemt ne mazāk kā 3,62 eiro mēnesī. Tātad, ja dzīvokļu īpašnieku kopībā vairāk nekā puse iedzīvotāju nobalso par tiešajiem rēķiniem, katra mājsaimniecība papildus rēķiniem apņemsies samaksāt vismaz 10,73 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepilnus sešus gadus pēc nodošanas ekspluatācijā pašvaldības celtais nams Dreiliņu masīvā, Ēvalda Valtera ielā 5, ieguvis visai neglītus un, pēc iedzīvotāju domām, bīstamus vaibstus. Nama galējā ārsiena krietni izvirzījusies uz ārpusi, radot iespaidu, ka var arī sabrukt, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

«Nekādu fundamentālu bojājumu šī nama ārsienai nav, un iedzīvotājus tā neapdraud,» uzsvēris Rīgas pašvaldības SIA Rīgas pilsētbūvnieks (RPB) sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Kiršblats. Pie RPB kā pašvaldības dzīvojamo namu apsaimniekotāja jau vērsušies arī daudzi šīs mājas iedzīvotāji. Tiesa gan, pašvaldība viņiem neko palīdzēt nevar, jo pērn rudenī nama iemītnieki izvēlējušies citu – privātu apsaimniekotāju.

«Mūsu eksperti ir pārliecināti, ka šis defekts radies jaunā apsaimniekotāja neuzmanības dēļ,» norādījis I. Kiršblats. «Jau nododot namu privātajam apsaimniekotājam, informējām, ka jumta parapets (metāla līste, kas atrodas uz jumta malas) ir jāapseko ik pavasari, jo ziemā, tīrot sniegu un ledu, tas var tikt bojāts un pa mikroplaisām aiz apmetuma var iesūkties mitrums, to sabojājot. Šķiet, apsaimniekotājs to nav darījis un tieši tādēļ tā ir arī noticis,» skaidrojis I. Kiršblats.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Arī Sniega Ņivas palīdz tīrīt ceļus; šķūrē sniegu Pārdaugavā

Gunta Kursiša, 14.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No astoņām «Sniega Ņivām», kas iegādātas par 69 tūkstošiem latu, pašlaik Pārdaugavā tiek izmantotas piecas līdz sešas automašīnas, savukārt pārējās vēl nav nepieciešamas.

Jau rakstīts, ka Kurzemes namu apsaimniekotājs iegādājās astoņas automašīnas Ņiva, kas aprīkotas ar speciālām iekārtām sniega šķūrēšanai, taču, piemēram, pērnā gada janvārī sniega sega bijusi pārāk liela un Ņivas nav jaudājušas to pastumt.

Pašlaik gan situācija ir tāda, ka «Sniega Ņivas» var būt izmantojamas sniega tīrīšanai. Lielākoties automašīnas tiek liktas lietā Pārdaugavas rajonos, Db.lv stāstīja Rīgas namu apsaimniekotāja pārstāvis Krišs Leiškalns. Ņivas pārsvarā tiek izmantotas sniega šķūrēšanai iekšpagalmos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Namu ilgtspēju apdraud nepabeigta privatizācija

Jānis Goldbergs, 24.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

65% Rīgas dzīvokļu īpašnieku daudzdzīvokļu namos nav noslēguši privatizācijas procesu, proti, nav pārņēmuši no pašvaldības rūpes par māju kopumā. Sekas – tiek likti ielāpi bojājumu vietās, bet ilgtspējīgas īpašuma apsaimniekošanas pārsvarā gadījumu nav.

Par problēmām, kas no tā izriet, un risinājumiem iecerēts diskutēt konferencē Mājoklis 2023, kas jau 1. un 2. jūnijā notiks ATTA Centre Krasta ielā Rīgā. Par to Dienas Biznesa intervija ar Latvijas Dzīvokļu īpašnieku biedrību asociācijas Mājoklis Rīgas nodaļas vadītāju Ingāru Daibi.

Kādas ir galvenās problēmas, ar ko saskaras cilvēki saistībā ar daudzdzīvokļu mājokļu apsaimniekošanu?

Viena no galvenajām problēmām šobrīd ir nespēja pieņemt lēmumus jautājumos, kas skar daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu. Proti, dzīvokļu īpašnieki nespēj sanākt kopā, lai vienotos par mājas uzturēšanai būtiskiem jautājumiem. Un, ja arī sanāk kopā, tad tajā brīdī, kad nonāk līdz lēmuma pieņemšanai, nespēj vienoties ne par to, kurš darīs, ne - kā darīs. Vērojams, ka cilvēkiem ir diezgan liela vienaldzība par to, kas ir ārpus viņu dzīvokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas serviss Valsts Kontroles pārmetumus par nepamatoti palielinātiem rēķiniem sauc par nekorektiem

LETA, 10.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kontroles revīzijas ziņojumā par pašvaldības kapitālsabiedrību Rīgas serviss vairākos gadījumos faktiskā situācija ir atspoguļota nekorekti, tādējādi izdarot nepamatotus secinājumus, skaidrojumā Rīgas domes vadībai norāda uzņēmuma vadība.

Rīgas serviss apgalvo, ka pašvaldība ir veikusi apmaksu tikai par saņemtajiem pakalpojumiem, nekādi nepamatoti maksājumi nav veikti, savukārt Valsts kontrole Revīzijas ziņojumam nav pievienojusi aprēķinus, kas pamatotu tās secinājumus.

Uz to, ka informācija revīzijas ziņojumā atspoguļota nekorekti, pašvaldība esot norādījusi arī savā paskaidrojumā par revīzijas ziņojuma projektu. «Attiecībā uz pašvaldības paskaidrojumos uzdoto jautājumu par to, vai Revīzijas ziņojumā ietvertā norāde uz krāpšanās risku SIA Rīgas serviss nozīmē, ka Valsts kontrole ir konstatējusi Krimināllikumā minētā nodarījuma - krāpšanas - pazīmes, Valsts kontrole atbildēja noliedzoši, paskaidrojot, ka šāds jēdziens tiek lietots Starptautisko revīzijas standartu izpratnē un ka, ievērojot konstatētās neprecizitātes, Valsts kontrole ir konstatējusi iespējamību jeb risku, ka, piemēram, SIA Rīgas serviss var tikt apzināti pieļautas kļūdas rēķinu izrakstīšanā,» teikts Rīgas servisa paskaidrojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru