Būvniecība un īpašums

Ierosina SIA CMC tiesiskās aizsardzības procesu

Žanete Hāka, 03.07.2013

Jaunākais izdevums

Pamatojoties uz Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas lēmumu, tiesiskās aizsardzības process ierosināts 2006.gadā dibinātajam uzņēmumam SIA CMC, liecina Lursoft dati.

Savulaik dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecības sfērā strādājošais SIA CMC iepriekš bijis pazīstams ar nosaukumu SIA Caliter.

Pēc Lursoft informācijas, SIA CMC patlaban pieder uzņēmumi SIA Hermes Windfarm, SIA Aura Windfarm un SIA Eurus Windfarm. Visi trīs uzņēmumi reģistrēti 2012.gada 15.februārī.

2011.gadā SIA CMC strādājis ar 1,305 miljonu latu apgrozījumu un 107,6 tūkstošu latu peļņu pēc nodokļu nomaksas, nodarbinot 12 darbiniekus. Pārskatu par aizvadīto gadu uzņēmums vēl nav iesniedzis.

SIA CMC kapitāldaļu turētājs ir SIA NBT Energy, kas, savukārt, pieder AS Norvik banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizvadītajā nedēļā reģistrētā lielākā uzņēmuma pamatkapitāls – 1,92 miljoni Ls

Gunta Kursiša, 18.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā reģistrēti 379 jauni uzņēmumi, no kuriem, vērtējot pēc pamatkapitāla, lielākais ir SIA CMC Land, liecina Lursoft dati.

Uzņēmums ar 1,925 milj. Ls pamatkapitālu reģistrēts Jēkabpils novada Ābeļu pagasta Ošos. Uzņēmuma vienīgais valdes loceklis ir Dānijas Karalistes pilsonis Mortens Frosts Simonsens (Morten Frost Simonsen).

Pašlaik vēl nav pieejama informācija par SIA CMC Land darbības veidiem.

Pagājušajā nedēļā Latvijā lielāko jaunreģistrēto uzņēmumu vidū ir arī SIA JS1, kuras pamatkapitāls veido 1,3 miljonus latu. Uzņēmuma juridiskā adrese ir Vesetas iela 7, Rīga, un jaunreģistrētās kompānijas valdē darbojas vienīgais valdes loceklis Andrejs Ščerbakovs, taču pašlaik vēl nav ieejama informācija par JS1 darbības veidiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pasaules biržās trešdien mainījās bez vienotas tendences, neraugoties uz jaunu datu publiskošanu, kuri mazināja bažas par ASV procentlikmju tālāku paaugstināšanu.

Akciju cenas Volstrītā kāpa pēc ziņām, ka ASV privātajā sektorā augustā radīti 177 000 jaunu darbavietu, tādējādi reģistrēts mazāks kāpums par prognozēto, savukārt ASV ekonomikas apmēra kāpums par 2,1% šogad otrajā ceturksnī bijis mazāks nekā iepriekš lēstais kāpums par 2,4%.

Jaunākie ekonomikas dati padara ticamāku domu, ka ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) septembrī iepauzētu procentlikmju paaugstināšanu, sacīja "CMC Markets" Lielbritānijas analītiķis Maikls Hjūsons.

Investori arī gaida, kad šonedēļ tiks publiskots ASV personīgā patēriņa izdevumu (PCE) cenu indekss, kuru ASV centrālā banka izmanto kā inflācijas rādītāju.

Eiropā Londonas biržas indekss pieauga, bet Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi samazinājās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Eiropas akciju tirgi piedzīvoja kritumu, tirgus dalībniekiem gaidot Eiropas Centrālās bankas lēmumu.

Eiropas tirgu raksturojošais Stoxx Europe 600 saruka par 0,3%, Lielbritānijas FTSE 100 – par 0,3%, Vācijas DAX 30 – par 0,14%, bet Francijas CAC 40 – par 0,3%.

«Visu nedēļu ir augusi spriedze tirgos saistībā ar ECB sanāksmi, jo daži analītiķi paredz, ka centrālā banka likmi samazinās,» aģentūrai Bloomberg norāda CMC Markets tirgus analītiķis Maikls Hjūsons. Viņš gan sacījis, ka būtu pārsteigums, ja ECB likmi šodien samazinātu, ņemot vērā tās konservatīvo fiskālo nostāju. Nozīmīgāka būs pēc sanāksmes sekojošā preses konference, kuras laikā liela uzmanība tiks pievērsta tam, ko teiks ECB vadītājs Mario Dragi par to, ko ECB var darīt vai plāno darīt, uzsvēris eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksi trešdien lielākoties kritās, atjaunojoties bažām par tirdzniecības karu pēc mediju ziņām, ka ASV prezidents Donalds Tramps apsver 25% tarifu piemērošanu Ķīnas precēm 200 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Londonas biržas indekss saruka par 1,2%, ko veicināja arī vāji Lielbritānijas rūpniecības dati pirms iespējamas Anglijas Bankas procentlikmju celšanas, un mazākā mērā kritās arī Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi.

Volstrītas indeksi «Dow Jones Industrial Average» un «Standard & Poor's 500» kritās. Indekss «Nasdaq Composite» tomēr pieauga, pateicoties ziņai, ka ASV informācijas tehnoloģiju gigants «Apple Inc.» šā biznesa gada trešajā ceturksnī, kas noslēdzās jūnijā, strādāja ar 11,5 miljardu dolāru (9,7 miljardu eiro) tīro peļņu, kas ir par 32% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada.

«Apple» akcijas cena trešdien pieauga par 5,9% līdz 201,50 ASV dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV biržu indeksi otrdien solīdi pieauga, ko veicināja ziņa, ka ASV patērētāju pārliecība oktobrī bijusi augstākā pēdējos 18 gados.

Eiropas biržu indeksi lielākoties kritās, ko noteica vāji ekonomikas dati un politiskā nenoteiktība Itālijā un Vācijā.

«Nestabilitāte ir atgriezusies, jo investoriem ir daudz jautājumu,» sacīja «Cornerstone Wealth Management» galvenais investīciju ierēdnis Alans Skrainka. «Tirgus mēģina uzminēt, kad ekonomikas paplašināšanās varētu beigties.»

Investori ir neziņā par tādām lietām kā augošo ASV procentlikmju ietekme, ASV un Ķīnas tirdzniecības saspīlējuma sekas, un iespējamas ekonomikas pieauguma palēnināšanās vai recesijas ietekme uz firmu peļņu. ASV akciju cenas oktobra lielāko daļu bija kritušās.

Frankfurtes, Parīzes un Milānas biržu indeksi saruka, savukārt eiro vērtība turpināja kristies dienu pēc Vācijas kancleres Angelas Merkeles paziņojuma, ka viņa 2021.gadā nekandidēs uz jaunu termiņu kanclera amatā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Akciju cenas pieaug, neraugoties uz neskaidrību par tirdzniecības konfliktiem

LETA--AFP, 13.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pasaulē otrdien pieauga, neraugoties uz vilšanos par to, ka ASV prezidents Donalds Tramps nav nodrošinājis jaunas pozitīvas pazīmes par tirdzniecības konfliktu risināšanu.

Tramps ļoti gaidītā runā sacīja, ka tirdzniecības vienošanās ar Ķīnu ir «tuvu», tomēr viņš arī draudēja vēl vairāk pacelt muitas tarifus, ja nekāda vienošanās netiktu panākta.

Tramps arī neatlika muitas tarifu noteikšanu Eiropā būvētām automašīnām, bet termiņš šāda lēmuma pieņemšanai beigsies trešdien.

Volstrītas indeksi mēreni pieauga, bet indeksa «Dow Jones Industrial Average» pieaugums bija niecīgs.

Tramps «sniedza mazāk komentāru, nekā bija gaidīts, par ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunām,» sacīja LBBW analītiķis Karls Heilings.

«Tomēr, kamēr pazīmes ir pozitīvas, vilcināšanās ar vienošanās noformēšanu var arī nebūt nelabvēlīga riska aktīviem un patiesībā var pat būt atbalstoša,» teica Heilings.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju cenas pieaug pēc ziņām par Covid-19 vakcīnu un Baidena uzvaru

LETA--AFP, 10.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas akciju cenas pirmdien pārsvarā pieauga, jo investoru pārliecību vairoja ziņas par Covid-19 vakcīnas veiksmīgiem izmēģinājumiem un Džo Baidena uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās.

Kāpums tirgos paātrinājās pēc ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" paziņojuma, ka to kopīgi izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 90% efektivitāti pret inficēšanos ar Covid-19.

"Ziņa par "Pfizer" Covid-19 vakcīnu ir darbojusies kā adrenalīna pieplūdums tirgos, izraisot vienu no lielākajām vienas dienas pārmaiņām pasaules akciju cenās," sacīja "AJ Bell" investīciju direktors Rass Moulds.

"Veiksmīgai vakcīnai ir lielāka nozīme nekā Džo Baidena uzvarai ASV vēlēšanās, jo tā efektīvi bruģētu ceļu uz ekonomikas izaugsmes atsākšanos globālā mērogā," teica Moulds.

"Pfizer" akcijas cena pieauga par 7,7%. Kāpa arī pandēmijas smagi skarto uzņēmumu akciju cenas, tai skaitā ceļošanas nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Eiropas biržās pirmdien kritās, bet ASV biržās nemainījās, jo ASV bija brīvdiena un biržas bija slēgtas. Naftas cenas pasaulē turpināja pieaugt.

"Eiropas akciju tirgiem šodien bija grūti panākt pieaugumu (..) Ķīnas ekonomikas stimulu sākotnēji pozitīvajai ietekmei uz Āzijas tirgiem sākot izplēnēt," sacīja "CMC Markets" tirgus analītiķis Maikls Hjūsons.

Naftas cenas turpināja pieaugt tuvu šī gada augstākajiem līmeņiem, pastāvot iespējamībai, ka Saūda Arābija un Krievija pagarinās jēlnaftas ieguves apjoma ierobežojumus. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā īslaicīgi sasniedza 89 ASV dolārus par barelu.

Bažas par jēlnaftas piedāvājumu veicināja nafta cenu kāpumu, palielinot iespējamību, ka Ķīnas pieprasījuma atjaunošanās otrajā pusgadā gadījumā cenas var pārsniegt 90 dolārus par barelu, tādējādi radot tālāku inflācijas risku, sacīja Hjūsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naftas cena sarūk

Žanete Hāka, 03.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien ASV vieglās jēlnaftas WTI cena piedzīvoja kritumu, investoru vidū valdot bažām, ka Ķīnas benzīna pieprasījums saruks, jo palēninās ekonomikas izaugsme valstī, kas ir pasaules otrs lielākais naftas patērētājs.

Naftas cena Ņujorkas Comex saruka par 0,7%, turpinot pagājušās piektdienas piedzīvoto kritumu par 0,8%. Rezultātā WTI marta piegādēm sasniedza 96,78 dolārus par barelu.

Savukārt Brent markas naftas cena marta piegādēm samazinājās par 70 centiem jeb 0,7% līdz 105,7 dolāriem par barelu.

«Nafta pievienojas citām izejvielām, un ir nedaudz nervoza par Ķīnas datu vājināšanos,» saka CMC Markets galvenais analītiķis Riks Spūners, kurš paredz, ka naftas cena sasniegs 95 dolārus par barelu.

Pagājušajā nedēļā WTI cena pieauga par 0,9%, jo aukstais laiks ASV, kas ir lielākais naftas patērētājs pasaulē, palielināja pieprasījumu pēc degvielas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksu dinamikā trešdien bija dažādas tendences, eskalējoties tirdzniecības karam starp ASV un Ķīnu, savukārt naftas cenas krasi kritās.

Ķīna paziņoja, ka no 23.augusta noteiks 25% muitas tarifu ASV precēm 16 miljardu ASV dolāru vērtībā, atbildot uz ASV noteiktiem jauniem tarifiem Ķīnas precēm 16 miljardu dolāru vērtībā, kuri stāsies spēkā tajā pašā dienā.

«Tirgi klusi reaģēja uz Ķīnas paziņojumu,» sacīja CMC Markets UK tirgus analītiķis Deivids Medens.

«Atbildes pasākumi no Pekinas puses uztur tirdzniecības strīdu dzīvu, un šķiet, ka Ķīna to dara, lai sūtītu vēsti, nevis nodarītu finansiālas sāpes ASV,» viņš piebilda.

Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi nedaudz samazinājās, bet Londonas biržas indekss pieauga, krītoties britu mārciņas vērtībai saistībā ar neskaidrības turpināšanos par Breksitu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Britu mārciņas vērtība kāpj pēc ziņām par Breksita progresu, ASV biržu indeksi pieaug

LETA/AFP, 02.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu mārciņas vērtība ceturtdien pieauga pēc ziņām par vienošanos finanšu pakalpojumu jomā pēc Breksita, savukārt ASV biržu indeksi kāpa trešo dienu pēc kārtas, ko sekmēja jauns optimisms par ASV un Ķīnas tirdzniecības attiecībām.

Analītiķi norādīja uz Londonas laikraksta «The Times» ziņu, ka Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja panākusi vienošanos ar Briseli, lai britu finanšu kompāniju pieeja ES tirgum turpinātos arī pēc Breksita.

Lielbritānijas amatpersonas un ES galvenais Breksita sarunu vedējs Mišels Barnjē vēlāk paziņoja, ka šāda vienošanās vēl nav panākta. Barnjē nosauca laikraksta ziņu par maldinošu, bet britu amatpersonas sacīja, ka ir panākts labs progress sarunās, lai gan vēl nav vienošanās.

«CMC Markets UK» tirgus analītiķis Deivids Medens sacīja, ka «fakts, ka [britu amatpersonas] nav pilnīgi noraidījušas šo ziņu, vedina domāt, ka rakstā ir kāda daļa patiesības».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Volstrītā pirmdien sasniedza jaunus rekordus, valdot optimismam par to, ka pirmsziemassvētku iepirkšanās sezonā Savienotajās Valstīs gaidāmi lieli ieņēmumi.

Savukārt Eiropas biržās akciju cenas gremdēja nervozitāte par negatīvo dinamiku ASV un Ķīnas tirdzniecības sarunās. "Izskatās, ka cilvēki grib tērēt,» par gaidāmo pirmssziemassvētku iepirkšanas sezonu ASV sacīja «Tower Bridge Advisors» analītiķis Mariss Ogss. "Akciju tirgus uzmanības centrā tas būs ilgāku laiku,» viņš prognozēja.

ASV biržu indeksi «Dow Jones», «S&P 500» un «Nasdaq» pirmdien nedaudz uzlaboja piektdien sasniegtos rekordus. Savukārt daudzās Eiropas akciju biržās bija vērojama pretēja tendence. "Akciju cenas krīt (..) pēc ziņām, ka noskaņojums Pekinā attiecībā uz [tirdzniecības] vienošanos [ar ASV] ir pesimistisks,» norādīja «CMC Markets UK» analītiķis Deivids Madens. Londonas biržas indekss FTSE 100 pirmdien pieauga par 0,1% līdz 7307,70 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 samazinājās par 0,3% līdz 13 207,01 punktam, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 saruka par 0,2% līdz 5929,79 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas ASV un Eiropā trešdien mainījās dažādos virzienos pēc otrdien piedzīvotā kāpuma, kuru bija sekmējušas optimistiskas ziņas par potenciālām Covid-19 vakcīnām.

Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons nosauca par "fantastisku" ziņu to, ka Lielbritānijas zāļu aģentūra atļāvusi ārkārtējā situācijā izmantot ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" izstrādāto vakcīnu pret jauno koronavīrusu.

Eiropas un ASV investori gan pievērsa maz uzmanības šai ziņai.

"Tirgus reakcijas trūkums vedina pieņemt, ka šis lēmums varbūt jau bija plaši gaidīts," atzīmēja "CMC Markets UK" galvenais tirgus analītiķis Maikls Hjūsons.

Volstrītas indekss "Standard & Poor's 500" pieauga līdz jaunam rekordam, bet abu pārējo indeksu maiņas bija maznozīmīgas, investoriem izsverot ekonomikas vājuma pazīmes Covid-19 gadījumu skaita pieauguma apstākļos pret tālāku progresu vakcīnu izstrādē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Volstrītā pirmdien pieauga, tirgus dalībniekiem reaģējot uz ziņām par lielas tērauda kompānijas iegādi un uz ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) amatpersonu piesardzīgu optimismu par procentlikmju pazemināšanu.

Eiropas un Āzijas biržās akciju cenas pārsvarā saruka, naftas cenām pieaugot pēc ziņām, ka arvien vairāk uzņēmumu izvairās no jūras kravu pārvadājumiem Sarkanajā jūrā saistībā ar Jemenas hutiešu nemiernieku uzbrukumiem kravas kuģiem.

Japānas tērauda rūpniecības uzņēmums "Nippon Steel" ir piekritis iegādāties ASV kompāniju "US Steel Corp." par 14,1 miljardu ASV dolāru, pirmdien paziņoja abi uzņēmumi. "US Steel Corp." akcijas cena pēc šī paziņojuma pieauga par vairāk nekā 26%.

Irānas atbalstītie Jemenas hutiešu nemiernieki pirmdien paziņoja, ka ir uzbrukuši diviem "ar Izraēlu saistītiem" kuģiem Sarkanajā jūrā, turpinot izdarīt spiedienu uz Izraēlu tās karā pret grupējumu "Hamās" Gazas joslā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Metāla lējumu formu izgatavotāji Liepājā tiek pie netradicionāla pasūtījuma

Vēsma Lēvalde, 18.02.2014

Ojāra Vācieša pieminekļa tēlniecības daļa - dzejnieka portrets - uzticēts Gļebam Panteļejevam.

Foto: Vēsma Lēvalde, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas SIA AR Module Factory, kas izgatavo metāla lējumu formas, saņēmusi netradicionālu pasūtījumu - izgatavot dzejnieka Ojāra Vācieša portreta modeli.

O.Vācieša portrets ir daļa no dzejnieka kapu pieminekļa, ko šogad iecerējusi uzstādīt Carnikavas pašvaldība. Pieminekļa mets tapis jau 1989.gadā, tā autori ir arhitekti Ingūna Rībena un Uģis Zābers, savukārt tēlniecības daļa - dzejnieka portrets un vēl daži elementi - top tēlnieka Gļeba Panteļejeva autoruzraudzībā.

«Ar AR Module Factory biju sadarbojies jau iepriekš, kad Kuldīgā tapa hercoga Jēkaba piemineklis.Tas bija unikāls darbs,» Db pastāstīja G.Panteļejevs. Kuldīgas gājēju ielā pērn tika atklāts vairāk nekā divus metrus augsts alumīnija lējuma vides objekts Teleport, kurā hercogs it kā no pagātnes ierodas tagadnē. Tā autori ir Gļebs Panteļejevs un Andris Veidemanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržas trešdien saruka akciju cenas, atjaunojoties bažām par Turcijas kržies ietekmi un investoriem cenšoties atbrīvoties no riskantākajiem aktīviem.

Vairāki analītiķi norādīja, ka investorus dara nemierīgus arī vājie Ķīnas ekonomikas dati.

«Visā Eiropā notiek plaša akciju izpārdošana, jo dīleri ir nobažījušies par valūtas krīzi Turcijā un Ķīnas izaugsmes atslābumu,» raksta «CMC Markets UK» analītiķis Deivids Madens.

«National Australia Bank» vecākais valūtu stratēģis Rodrigo Katrils prognozēja, ka, lai gan trešdien jau otro dienu turpinājās Turcijas liras kursa kāpums, krīze Turcijā vēl kādu laiku turpinās ietekmēt pasaules biržas.

«Grūti iedomāties, ka liras problēmas varētu beigties, kamēr mēs neredzēsim būtiskus fiskālus pasākumus, lai atvēsinātu Turcijas ekonomiku, procentlikmju paaugstināšanu un diplomātisku atrisinājumu spriedzei attiecībās ar ASV,» viņš norādīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi trešdien turpināja kristies, tirgiem reaģējot uz jaunu nenoteiktību un sliktām ziņām.

Volstrītā sākotnēji bija kāpums pēc labvēlīgu ASV inflācijas datu publicēšanas, bet to nomainīja kritums pēc vairākām satraucošām ziņām.

Analītiķi turpināja pazemināt prognozes par tehnoloģiju sektorā nozīmīgo uzņēmumu «Apple», bažījoties par viedtālruņu «iPhone» vāju pieprasījumu.

Viens no ASV demokrātu kongresmeņiem brīdināja, ka finanšu regulatoru pārraudzība tiks pastiprināta, un tas veicināja svarīgāko banku akciju cenu krišanos.

Nestabilitāti sekmēja arī negatīvi ekonomikas dati no Japānas un Vācijas, kā arī ar Breksita sarunu noslēgumu saistītā kņada.

Visi trīs galvenie ASV biržu indeksi nokritās līdz zemākajiem līmeņiem kopš oktobra beigām. Indekss «Dow Jones Industrial Average» samazinājās ceturto tirdzniecības dienu pēc kārtas, un tas bija ilgākais krituma periods kopš augusta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pasaulē trešdien pārsvarā pieauga un Volstrītas indeksi sasniedza jaunus rekordus, turpinoties investoru optimismam, ka ASV un Ķīna drīz var noslēgt tirdzniecības vienošanos.

Volstrītas indeksi noslēdza tirdzniecības sesiju ar rekordiem trešo dienu pēc kārtas, ko veicināja negaidīti labi ziņojumi par ekonomikas izaugsmi un ilgstoši uzglabājamu preču pasūtījumiem. Jaunie ziņojumi "pastiprina uzskatu, ka ASV ekonomika nav uz recesijas sliekšņa", sacīja Briefing.com analītiķis Patriks O'Hērs. ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) pārskats tomēr parādīja, ka uzņēmēji, lauksaimnieki un baņķieri vēl arvien ir nobažījušies par muitas tarifu un ASV-Ķīnas tirdzniecības konflikta ietekmi. Vairums analītiķu gaida tirdzniecības vienošanos tuvākajā laikā, bet atzīst, ka neziņa par to turpina pastāvēt. "Tirdzniecības optimisms ir pacēlis akcijas," sacīja "CMC Markets" analītiķis Deivids Madens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas otrdien pieauga Eiropas biržās, bet kritās Volstrītā, tirgus dalībniekiem sekojot notikumu attīstībai jaunā koronavīrusa pandēmijas jomā un ziņām par jaunāko ASV ekonomikas stimulu plānu.

Investori atzinīgi novērtēja to, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) otrdien paaugstināja pasaules ekonomikas prognozi šim gadam līdz 5,5%, šādu lēmumu skaidrojot ar Covid-19 vakcīnas aizvien plašāku pieejamību.

Akciju cenas Parīzes un Frankfurtes biržās uzrādīja solīdu pieaugumu, un nedaudz kāpa arī akciju cenas Londonas biržā.

"Akciju tirgos jau šorīt bija kāpums, (..) pateicoties SVF, kas paaugstināja savas prognozes pasaules [ekonomikas] izaugsmei," sacīja "CMC Markets UK" tirgus analītiķis Deivids Madens.

SVF norādīja, ka Covid-19 vakcīna varētu palīdzēt kontrolēt koronavīrusa izplatību, ļaujot valstīm mīkstināt pandēmijas ierobežošanai paredzētos pasākumus un veicinot atgriešanos pie normālas ekonomiskās aktivitātes. Taču fonds arī uzsvēra, ka tautsaimniecībām visā pasaulē nepieciešamas valdību atbalsts, lai palīdzētu atgūties no pandēmijas izraisītās krīzes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Eiropas biržās pirmdien kritās pēc datu publiskošanas par Vācijas ekonomikas lejupslīdi pērn. Pasaules naftas cenas samazinājās, neraugoties uz jauniem ASV un Lielbritānijas triecieniem hutiešu nemierniekiem Jemenā.

"Eiropas akciju tirgos bija kritums, nedēļai sākoties relatīvi mierīgi ar izvairīšanos no riskiem," atzīmēja tirdzniecības grupas "Finalto" galvenais tirgus analītiķis Nīls Vilsons.

Vācijas ekonomika pērn samazinājusies par 0,3% salīdzinājumā ar 1,8% izaugsmi 2022.gadā, tādējādi reģistrēts pirmais kritums kopš 2020.gada, liecināja valsts statistikas biroja "Destatis" sākotnējie dati.

Šī ekonomikas lejupslīde jau bija gaidāma, jo Starptautiskais Valūtas fonds iepriekš prognozēja, ka Vācija būs vienīgā no attīstītajām ekonomikām, kas 2023.gadā neuzrādīs izaugsmi.

"Kamēr ASV [akciju] tirgi ir slēgti Mārtina Lutera Kinga dienā, ir maz stimulu pieaugumam tirgos, un smagāku toni Eiropā arī nosaka pesimistiskas prognozes par Eiropas Centrālās bankas (ECB) procentlikmju [samazināšanu]," sacīja "CMC Markets" analītiķis Maikls Hjūsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naftas cena samazinās

Žanete Hāka, 20.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien gan ASV vieglās jēlnaftas WTI, gan Brent markas naftas cena saruka, jo Ķīnas ražošanas indekss signalizēja, ka pieprasījums valstī, kas ir otrs lielākais naftas patērētājs pasaulē, varētu sarukt.

Rezultātā Brent naftas cena aprīļa piegādēm Londonas biržā saruka par 0,8% līdz 109,58 dolāriem par barelu. Trešdien cena pieauga līdz 110,47 dolāriem par barelu, kas ir augstākā cena kopš decembra beigām.

Savukārt WTI cena aprīļa piegādēm saruka par 56 centiem līdz 102,28 dolāriem par barelu. Marta kontrakta cena trešdien palielinājās par 0,9% līdz 103,31 dolāram par barelu, kas ir augstākā cena kopš oktobra sākuma.

Jaunākie HSBC Holdings Plc un Markit provizoriskie iepirkumu menedžeru indeksa dati liecina, ka ražošanas aktivitāte Ķīnā februārī ir sarukusi līdz 48,3 punktiem, salīdzinot ar 49,5 punktiem janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju tirgi un naftas cenas pirms ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunām pieaug

Db.lv, 21.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržās akciju cenas pirmdien pieauga, investoriem cerot, ka ASV un Ķīna sāks sarunas sava tirdzniecības konflikta atrisināšanai.

«Akciju tirgi ir sparīgi pirms ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunām, kuras sāksies trešdien,» sacīja «CMC Markets UK» tirgus analītiķis Deivids Medens.

Trešdien un ceturtdien paredzētās sarunas ir pirmās, kopš ASV un Ķīna sāka noteikt tarifus viena otras precēm desmitiem miljardu ASV dolāru vērtībā. Laikraksts «Wall Street Journal» ziņoja, ka šo sarunu mērķis ir mazināt strīdu, lai ASV prezidents Donalds Tramps un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins varētu novembrī sarīkot samitu.

Sarunas paredzēts rīkot, pat neraugoties uz to, ka Trampa administrācija turpina ieviest papildu tarifus. Ir gaidāms, ka ceturtdien stāsies spēkā jauni tarifi Ķīnas precēm 16 miljardu dolāru vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro vērtība ceturtdien samazinājās pēc tam, kad Eiropas Centrālā banka (ECB) nedaudz pazemināja eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam, «pieaugot neskaidrībām» šajā reģionā un ārpus tā. ASV un Eiropas biržu indeksi pārsvarā kritās.

ECB prezidents Mario Dragi sacīja, ka eirozonas riski ir potenciāli negatīvi, tomēr tas neatturēja ECB no kvantitatīvās mīkstināšanas (QE) programmas izbeigšanas.

«Lai gan Mario Dragi iegrožoja iepriekšējie paziņojumi par QE, viņa preses konference atklāja divas skaidras patiesības – viņš vēl arvien ir dziļi nobažījies par eirozonas izaugsmes trauslumu un patur tiesības piemērot tālāku monetāru stimulēšanu,» sacīja interneta tirdzniecības platformas «Infinox» tirgus analītiķis Dž.R.Džou.

«CMC Markets» analītiķis Deivids Medens sacīja, ka «pesimistisks Dragi» ietekmējis eiro vērtību.

ECB saskaņā ar QE programmu iepludināja eirozonas ekonomikā 2,6 triljonus eiro, lai veicinātu izaugsmi un inflāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju cenas krītas pēc Ķīnas sašutuma par ASV likumu Honkongas protestu atbalstam

LETA--AFP, 29.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas ceturtdien kritās, jo ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunu nākotni apdraudēja Ķīnas sašutums par ASV likumu Honkongas protestu atbalstam.

Ņujorkas birža gan bija slēgta, jo ASV bija brīvdiena - Pateicības diena.

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien parakstīja likumu, kurā pausts atbalsts demokrātijai un cilvēktiesībām Honkongā, kā arī atbalstīti Honkongas valdības pretinieku protestu dalībnieki.

Tramps nebija izrādījis vēlmi parakstīt šo likumu, kura projekts tika pieņemts abās Kongresa palātās, bet kongresmeņu gandrīz vienprātīgs atbalsts tam atstāja viņam maz politiskās manevrēšanas iespēju.

"Eiropas akciju tirgos šodien ir kritums, jo ASV-Ķīnas tirdzniecības saspīlējums ir nedaudz pastiprinājies pēc tam, kad prezidents Tramps parakstīja likumu par Honkongu," atzīmēja "CMC Markets" analītiķis Deivids Madens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas ASV un Eiropā ceturtdien pārsvarā pieauga, pateicoties labvēlīgiem ekonomikas datiem.

"Akciju [cenas] lielākoties ir atkopušās no agrākiem zudumiem, izklīstot bailēm, kas iepriekš izplatījās tirgos," sacīja "CMC Markets UK" tirgus analītiķis Deivids Madens.

Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi pieauga, tomēr Londonas biržas indekss kritās, pieaugot britu mārciņas vērtībai pret ASV dolāru. Volstrītā akciju cenas palielinājās, daļēji kompensējot trešdienas kritumu.

Investoru noskaņojumu uzlaboja tas, ka bezdarbnieka pabalsta jauno pieprasījumu skaits ASV pagājušajā nedēļā samazinājies par 67 000, tādējādi reģistrēts straujāks kritums par prognozēto. Pieprasījumu skaits ASV pagājušajā nedēļā sarucis līdz 847 000 salīdzinājumā ar iepriekšējās nedēļas koriģētajiem datiem 914 000 apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru