Internets

Iespējams, PlayStation lietotāju personiskā informācija nonākusi zagļu rokās

Lelde Petrāne, 27.04.2011

Jaunākais izdevums

Kompānija Sony brīdinājusi tās PlayStation Network lietotājus, ka viņu personiskā informācija, ieskaitot kredītkaršu datus, varētu būt nozagta, ziņo BBC.

Kompānija paziņojusi, ka dati pēc hakeru uzbrukuma varētu būt nonākuši «nepiederošas personas» rokās.

Piekļuve tīklam tika pārtraukta pagājušajā trešdienā, bet Sony tikai tagad atklājusi, kas ir noticis.

Lietotāji tiek brīdināti par iespējamu krāpšanu, izmantojot telefonus vai epastus.

Saskaņā ar Sony vēstīto varētu būt nozagta šāda informācija:

* Vārds

* Adrese

* Valsts

* E-pasta adrese

* Dzimšanas datums

* PlayStation Network / Qriocity paroles un pieteikumvārds (login)

* PSN online ID

Iespējams, nozagti arī profilu dati, ieskaitot pirkumu vēsturi un norēķiniem izmantojamo adresi, kā arī PlayStation Network/Qriocity paroļu drošības atbildes.

Sony atzīst, ka varētu būt nozagta arī kredītkaršu, ko izmanto spēļu, filmu un mūzikas iegādei, informācija.

Pagaidām nav skaidrs, cik daudzus lietotājus šī datu zādzība ir skārusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas tehnoloģiju kompānija Sony prezentējusi savu jaunākās paaudzes spēļu konsoli PlayStation 4. Tomēr prezentācijas pasākuma laikā kompānija pašu ierīci vēl nerādīja, kas radīja vilšanos daudzu tehnoloģiju fanu vidū.

Jaunākās paaudzes spēļu konsolē liela uzmanība tiks pievērsta sociālo tīklu integrācijai, lai lietotājiem ļautu savā starpā aktīvāk komunicēt un dalīties ar sasniegumiem spēlē. PlayStation 4 tiks aprīkots ar astoņu gigabaitu operatīvo atmiņu, iebūvētu cieto disku un astoņu kodolu X86 procesoru.

Konsoles lietotāji spēles varēs spēlēt izmantojot mākoņdatošanas un straumēšanas iespējas – no oficiālajām interneta vietnēm lejupielādējot tikai nelielu spēles koda daļu, bet pārējās daļas automātiski lejupielādēsies, atbilstoši lietotāja progresam spēlē.

Patlaban sīkāka informācija par jauno konsoli joprojām zināma un Sony apsolījusi to atklāt, laikam ejot. Paredzēts, ka PlayStation 4 tirdzniecībā varētu parādīties šā gada Ziemassvētku sezonas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sony PlayStation 3 pārdošanas apjomi sasnieguši 50 miljonus

Ritvars Bīders, 18.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas Sony videospēļu konsoles PlayStation 3 pārdošanas apjomi visā pasaulē kopš tās nonākšanas pārdošanā pirms pieciem gadiem pārsnieguši 50 miljonu atzīmi, ziņo Telegraph.

Sony informē, ka PlayStation 3 pārdošanas apjomi ir pakāpeniski palielinājušies katru gadu kopš ierīces nonākšanas tirdzniecības plauktos. Proti, 2006. gadā tika pārdoti 3,5 miljoni PlayStation 3, 2007. gadā – 9,1 miljons, 2008. gadā – 10,1 miljons, savukārt 2009. gadā 13 miljoni šo ierīču.

PlayStation 3 konkurents Microsoft Xbox 360 visā pasaulē 50 miljonu pārdošanas robežu sasniedza šā gada janvārī. Šeit gan jāņem vērā, ka Xbox 360 tirdzniecībā ir par gadu ilgāk nekā PlatyStation 3.

Jāpiemin, ka Sony sniegtie dati attiecas uz piegādēm mazumtirgotājiem, tādējādi nevar apgalvot, ka visi 50 miljoni PlayStation 3 ir nonākuši pie gala patērētāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sony PlayStation 4 pārdošanas apjomi pārsniedz 30 miljonus

Žanete Hāka, 25.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony patlaban ir pārdevusi vairāk nekā 30,2 miljonus PlayStation videospēļu konsoles, kas liecina, ka spēles popularitāte vēl divus gadus pēc tās ieviešanas nav zudusi, raksta MarketWatch.

Martā Sony ziņoja, ka PlayStation 4 pārdošanas apjomi ir sasnieguši 20 miljonus.

Līdz pašreizējā fiskālā gada beigām 2016.gada martā Sony plānojot pārdot vēl vairāk nekā 17,5 miljonus PlayStation 4.

Sony sāka tirgot PlayStation 4 2013.gada novembrī. Kompānija sacījusi, ka tās pārdošanas temps ir straujākais starp citām PlayStation konsolēm, ko tā laidusi tirdzniecībā iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sony atjauno dažus PlayStation pakalpojumus

Lelde Petrāne, 02.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony atsāks piedāvāt dažus pakalpojumus tās PlayStation Network, kas tika slēgts pēc personiskās informācijas zādzības, kas skāra aptuveni 77 miljonus lietotāju, ziņo BBC.

Sony amatpersonas apgalvo, ka pēc vārdu, epasta adrešu un pievienošanās informācijas zādzības datorsistēmu drošība ir uzlabojusies.

Vadītāji, tai skaitā Kazuo Hirai, Sony PlayStation vienības vadītājs, atvainojušies par neseno incidentu.

Zādzība ir izraisījusi tiesisko darbību un izmeklēšanu gan ASV, gan Eiropā.

«Šie nelegālie uzbrukumi acīmredzami izgaismo izplatīto kiberdrošības problēmu,» paziņojumā norādījus Hirai. Vēlāk preses konferencē viņš sacījis: «Mēs ļoti atvainojamies, ka radījām lielu satraukumu un nepatikšanas mūsu lietotājiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Autozādzību vairāk, garnadži – gudrāki

Elīna Pankovska, 15.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo divu gadu laikā sācis pieaugt Latvijā nozagto transportlīdzekļu skaits; TOP 3 zagļu iecienītākās auto markas gan nemainās, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Vairākus gadus Latvijā nozagto transportlīdzekļu skaits samazinājās, tomēr pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2014. gadu, vērojams zādzību skaita pieaugums. Proti, pērn kopumā Latvijā nozagti 1048 transportlīdzekļi, kas ir par 66 vairāk nekā 2014. gadā, kad valstī tika nozagti 982 braucamie, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra apkopotie dati. Savukārt 2013. gadā valstī garnadžu rokās bija nonākuši 932 transportlīdzekļi. Jau pagājušā gada vidū policija pauda satraukumu par pieaugošo zādzību skaitu, jo 2015. gada piecos mēnešos tika nozagta 421 automašīna, kas bija par 14% vairāk nekā 2014. gadā pirmajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnu zādzību skaits samazinās, bet palielinās jaunu spēkratu aizdzīšana.

Pagājušajā gadā kopumā Latvijā nozagti 932 transportlīdzekļi, kas ir par 108 transportlīdzekļiem mazāk nekā 2012. gadā, kad valstī tika nozagti 1,04 tūkst. braucamo, liecina Iekšlietu ministrijas Informācijas centra apkopotie dati. Arī Valsts policija atzīmē, ka, skatoties pa gadiem, joprojām ir vērojams automašīnu zādzību skaita samazinājums un tam ir vairāki iemesli. Uz jautājumu, vai tam par iemeslu ir apstāklis, ka policija ir palielinājusi savu darba intensitāti, vai arī zagļiem mazinājusies interese par Latviju, Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš DB skaidroja, ka var piekrist abiem šiem apgalvojumiem. Tomēr viņš piebilst, ka kopumā valstī arī citu noziegumu skaitam ir tendence samazināties. Apdrošinātāji cītīgi seko līdzi automašīnu zagļu ieražām un tendencēm, jo tas var ietekmēt arī apdrošināšanas cenas un drošības prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony var saskarties ar tiesvedību visā pasaulē pēc tam, kad hakeri uzlauza PlayStation Network un nozaga tīkla lietotāju personīgo informāciju, vēsta Reuters.

Sony slēdza piekļuvi tīklam jau 19. aprīlī, bet par datu zādzību neziņoja līdz pat otrdienai. Hakeru rīcībā nokļuva informācija par 77 miljoniem tīkla lietotāju, ieskaitot to vārdus, adreses un, iespējams, pat kredītkaršu datus.

Pēc zādzības vairākās ASV pavalstīs ir uzsākta izmeklēšana. Datu zādzību izmeklēs pat ASV Federālā Tirdzniecības komisija un FIB kibernoziegumu nodaļa. Lielbritānijā incidentam savu uzmanību ir pievērsuši lietotāju privātuma aizsardzības uzraugi.

Lielbritānijas informācijas komisārs Kristofers Grahams (Christopher Graham) norādīja, ka komisija jau ir uzsākusi izmeklēšanu Sony sistēmas «uzlaušanas» sakarā. Komisijai ir tiesības piespriest ievērojamas soda naudas, pat līdz 500 tūkstošiem britu mārciņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policija notvērusi zagļu grupu, kas pie šķūnīšiem un garāžām vispirms «piebrauca» Google kartē

Dienas Bizness, 07.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas kriminālpolicijas darbiniekiem izdevies notvert rīdziniekus tēvu un viņa divus dēlus, kas pusgada laikā Jelgavas un Ozolnieku novados pastrādājuši 37 noziegumus, vēsta laikraksts Zemgales Ziņas.

No pērnās vasaras policijā regulāri nonāca ziņas par Jelgavas un Ozolnieku novados apzagtām garāžām un saimniecības ēkām. Ļaundari nebija izvēlīgi – nakts melnumā garāžu rindā uzlauza visas durvis pēc kārtas, kur bija aiznesamas un mikroautobusā ieliekamas mantas, tās ņēma, raksta laikraksts. Tomēr gada nogalē, sadarbojoties Jelgavas un Tukuma kriminālpolicistiem, zagļu trijotnei, kas turklāt iepriekš tiesāta, izdevies tikt uz pēdām.

«Veicot operatīvos pasākumus, noskaidrojām zagļu dzīvesvietas un uzturēšanās vietas, kā arī ieguvām ziņas par to, kādā veidā viņi pārvietojas – pašiem sava transporta nebija, bet uz dažām dienām līdz nedēļai nomāja mikroautobusus. Pēc katras zādzības transportu mainīja, tas neatkārtojās,» par izmeklēšanu stāstījis Jelgavas Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieka pienākumu izpildītājs Dainis Vītols. Tas radījis grūtības notvert zagļus, jo liecinieki katrā vietā bija redzējuši citu mašīnu, tādēļ uzreiz nevarēja rast kopsakarību, ka noziedznieki ikreiz ir vieni un tie paši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pērn ir nedaudz pieaudzis automašīnu zādzību skaits; auto markas popularitāte zagļu vidū ir viens no faktoriem, kas ietekmē KASKO cenu.

Jau vairākus gadus nozagto transportlīdzekļu skaits ik gadu ir rucis, tomēr pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, redzams neliels pieaugums. Proti, pērn kopumā Latvijā nozagti 982 transportlīdzekļi, kas ir par 50 vairāk nekā 2013. gadā, kad valstī tika nozagti 932 braucamie, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra apkopotie dati. Tomēr eksperti norāda – šobrīd vēl nevar prognozēt, ka arī turpmāk pieaugs transportlīdzekļu zādzību gadījumi. Apdrošinātāji modri seko līdzi automašīnu zagļu ieražām, jo viņu darbība var ietekmēt arī apdrošināšanas cenas un drošības prasības attiecīgā modeļa automašīnām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Sony nāk klajā ar PSP pēcteci un atvainošanos

Jānis Rancāns, 07.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Sony E3 spēļu šovā nākusi klajā ar jaunās paaudzes portatīvo spēļu ierīci PlayStation Vita, kas ir PSP pēctecis, un atvainojusies par hakeru uzbrukumiem PlayStation tīklam, vēsta BBC.

Kompānijas ASV spēļu nodaļas vadītājs Džeks Tretons (Jack Tretton) E3 pasākuma laikā atvainojās programmatūras izstrādātājiem, mazumtirgotājiem un lietotājiem, kuru dati varētu būt nozagti. «Es vēlos atvainoties personīgi un kompānijas labā par jebkuru satraukumu, ko mēs esam izraisījuši,» izteicās vadītājs.

Atlikušo E3 laiku kompānija veltīja PS Vita prezentācijai. PlayStation Vita ir pieskārienjūtīgs ekrāns, ierīces priekšpusē un aizmugurē izvietoti kontrolieri, kā arī tā aprīkota ar Wi-Fi un 3G pieslēguma iespējām.

Vita būs pieejams ASV, Eiropā un Japānā jau šī gada beigās. ASV Vita modelis tikai ar Wi-Fi maksās 249 dolārus, bet kopā ar 3G 299 ASV dolārus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas tehnoloģiju uzņēmums Sony biznesa gadā, kas noslēdzās 31. martā, strādājis ar neto peļņu 436 miljonu ASV dolāru apmērā, tādējādi gūstot pirmo peļņu pēdējo piecu gadu laikā.

Attiecīgā laika posmā pirms gada Sony strādājis ar zaudējumiem 4,6 miljardu ASV dolāru apmērā. Kompānija savus finanšu rezultātus skaidro ar Japānas jenas vērtības samazināšanos, kas palielina valsts eksportētāju konkurētspēju un to ārvalstīs gūtos ienākumus.

Japānas kompānija prognozē, ka šajā biznesa gadā tās peļņa pieaugs par 16% un sasniegs 506 miljonus ASV dolāru. Iepriekš Sony uzsāka apjomīgu restrukturizācijas programmu, kuras ietvaros paredzēta aptuveni 10 tūkstošu darba vietu likvidēšana un dažādu aktīvu pārdošana. Pirms mēneša Sony augstākā līmeņa vadītāji pavēstīja, ka atteiksies no prēmijām, lai tādējādi kompensētu vājos finanšu rādītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas tehnoloģiju kompānija Sony nākusi klajā ar uzlabotu savas populārās spēļu konsoles PlayStation 3 versiju, kas padarīta daudz plānāka nekā tās priekšgājēji.

Kā norāda Sony, konsoles jaunākā versija būs par 20% mazāka un par 25% plānāka nekā iepriekšējais modelis. Tāpat ierīcei samazināts enerģijas patēriņš, kā arī veikti dažādi dizaina uzlabojumi.

Paredzēts, ka jaunākā ierīce maksās sākot no 270 ASV dolāriem par 250 gigabaitu modeli, līdz 300 ASV dolāriem par 500 gigabaitu modeli.

Tāpat Sony samazinājusi cenas savai deviņus gadus vecajai portatīvajai konsolei PSP. Cena samazināta līdz 174 ASV dolāriem. Savukārt iepriekšējo PlayStation 3 versiju cenas palikušas nemainīgas.

Jaunajai Sony PlayStation 3 konsolei par videospēļu cienītāju sirdīm un dvēselēm būs jāspēkojas ar citas Japānas kompānijas – Nintendo – spēļu ierīci Wii U, kas tirdzniecībā parādīsies decembrī. Paredzams, ka šī ierīce maksās 300 ASV dolārus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Zīmola stāsts: PlayStation

Monta Glumane, 24.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visā pasaulē plaši zināmais video spēļu zīmols "PlayStation" nupat kā nosvinējis 25 gadu jubileju, un šā gada nogalē tā konsoļu klāstu papildinās arī piektā konsole.

Pēdējo 25 gadu laikā "PlayStation" ir bijusi milzīga ietekme uz videospēļu industrijas attīstību ne tikai ārzemēs, bet arī Latvijā.

"PlayStation" radījusi kompānija "Sony Computer Entertainment".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada janvārī, salīdzinot ar pērnā gada janvāri, ir kritušies videospēļu konsoļu PlayStation 3 un Nintendo Wii pārdošanas apjomi, bet pieauguši Microsoft Xbox 360, ziņo PC Magazine.

Sony ražoto PlayStation 3 konsoļu pārdošana ir piedzīvojusi 3% kritienu. Kopumā šogad janvārī ir ticis pārdots 267 tūkstošie PlayStation 3 konsoļu, savukārt pērnā gada janvārī ap 277 tūkstošiem.

Arī kompānijas Nintendo ražotās videospēļu konsoles Wii pārdošanas apjomi ir samazinājušies. Šī gada janvārī tās ir pārdotas par 31,5% mazāk kā pērn. Kopumā šogad janvārī tika pārdoti 319 tūkstoši Wii spēļu ierīču, salīdzinot ar 466 tūkstošiem vienībām pagājušā gada janvārī. Neskatoties uz to, kompānija joprojām saglabā līderpozīcijas videospēļu konsoļu tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jaunā PlayStation spēļu konsole centīsies pārspēt Microsoft ar cenu

Gunta Kursiša, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PlayStation 4 videospēļu konsole, ar kuru kompānija Sony saista cerības atkārtot iepriekšējo ierīču panākumus, tiks pārdota par simts eiro mazāku cenu nekā sāncenšu Microsoft Xbox One, Japānas tehnoloģiju uzņēmums paziņoja videospēļu izstādē E3.

Videospēļu konsole PlayStation 4 Eiropas tirgū tiks pārdota par 399 eiro, bet ASV tirgū – par 399 ASV dolāriem, izstādē pavēstīja Sony, vēsta BBC. Jau rakstīts, ka jaunākās paaudzes spēļu konsolē liela uzmanība tiks pievērsta sociālo tīklu integrācijai, lai lietotājiem ļautu savā starpā aktīvāk komunicēt un dalīties ar sasniegumiem spēlē.

Iepriekš kompānija Microsoft paziņoja, ka tās spēļu konsoles Xbox One cena Eiropā būs 499 eiro, bet ASV – 499 ASV dolāri.

«Īstermiņā cenu atšķirības nenozīmē daudz, jo tad, kad tirgū nonāk pirmās jaunās spēļu konsoles, parasti to skaits ir ierobežots un īsteni videospēļu cienītāji ir gatavi maksāt teju jebkādu summu, lai iegūtu tās savā īpašumā. Tomēr, sešus mēnešus vai gadu pēc jauno konsoļu laišanas tirgū, Microsoft varētu sākt izjust, ka tam jāpielāgo cena Sony,» uzskata Stefants Totilo (Stephen Totino), videospēļu portāla Kotaku galvenais redaktors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Sony otrdien ir atzinusi, ka pret to ir bijis vērsts vēl viens hakeru uzbrukumus, kura laikā, iespējams, ir nozagti dati vēl par 25 miljoniem lietotāju. Sony paziņojums seko tikai dienu pēc tam, kad kompānija solīja, ka nepieļaus līdzīgus uzbrukumus, vēsta Reuters.

Sony atzina, ka 18. aprīlī ir uzlauzta Sony Online Entertainment datorspēļu sistēma, bet kompānija to atklājusi un slēgusi sistēmu tikai pirmdien. Šoreiz ir nozagti dati par 10,7 tūkstošiem Austijas, Nīderlandes un Spānijas lietotājiem, 12,7 tūkstošiem ASV lietotāju un citiem.

Savukārt, kā norāda investori, kompānijas izpilddirektors Hovards Stringers (Howard Stringer) ir centies klusēt par uzbrukumiem Sony. «Veids kā Sony ir centusies risināt hakeru problēmas skaidri norāda, ka tā nespēj pārvaldīt krīzes. Esošajam izpilddirektoram vajadzētu atkāpties,» uzskata eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sony paziņo par vēl vienu lietotāju datu zādzību

Lelde Petrāne, 24.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sony otrdien paziņojusi par vēl vienu drošības pārkāpumu, norādot, ka skarti 8500 lietotāju konti, ziņo CNN.

Saskaņā ar kompānijas sniegto informāciju Sony Music Entertainment Greece par datu zādzību uzzinājusi svētdien vakarā. Tā skārusi mākslinieku vietnes, kur fani var pieteikties jaunumiem.

Šīs vietnes nekavējoties esot aizvērtas.

Nozagtas varētu būt epasta adreses, telefonu numuri, lietotāju vārdi un paroles. Kredītkaršu dati nav nozagti.

Vietņu, kuras izvietotas pie trešās personas, darbība tiks atjaunota pēc drošības pārbaudes, norāda kompānija.

Kā vēstīts, 20.aprīlī Sony slēdza savus PlayStation pakalpojumus, jo tika nozagti lietotāju dati. PlayStation Network ļauj lietotājiem spēlēt spēles ar draugiem visā pasaulē un lejupielādēt filmas un spēles tiešsaistē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni simt latu gadā - par tik nākamajā gadā, ieviešot plānotās nodokļu izmaiņas, palielināsies atalgojums uz rokas ģimenē, kur abi vecāki saņem vidējo algu un audzina divus bērnus. Vēl papildus šīm izmaiņām nākamajā gadā plānots lielāks atbalsts ģimenēm ar maziem bērniem, vēsta laikraksts Diena.

Laikraksts modelējis trīs dažādu ģimeņu situācijas, lai attēlotu, kā plānotās izmaiņas papildinās ģimeņu maciņus. Tiesa, vēl lielākas izmaiņas mājsaimniecībām sākušas modelēt ministrijas, skarot arī progresivitātes aspektu.

Nākamgad plānotas divas galvenās izmaiņas attiecībā uz darbaspēka nodokļiem - no 1. janvāra iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšana no 25% uz 24% (līdz 2015. gadam līdz 20%); no 1. jūlija nodokļa atvieglojuma apmērs par apgādībā esošām personām IIN aprēķināšanai tiks paaugstināts no 70 uz 80 latiem. Neapliekamā minimuma apmērs nākamgad saglabāsies tas pats - 45 lati. Valdība gan devusi Finanšu ministrijai (FM) uzdevumu - gatavojot 2014. gada valsts budžeta projektu, primāri strādāt pie neapliekamā minimuma celšanas. Līdztekus nākamajā gadā arī iecerēts lielāks atbalsts ģimenēm, piemēram, no pašreizējiem 30 latiem uz 100 latiem paredzēts paaugstināt bērna kopšanas pabalsta apmēru bērniem vecumā no gada līdz pusotram. Par to nākamnedēļ lems Saeima, galīgajā lasījumā pieņemot valsts budžetu, atgādina Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Twitter atzīts par pasaulē ātrāk augošo sociālo tīklu

Gunta Kursiša, 29.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Google un Facebook būtu vajadzējis iegādāties mikroblogošanas vietni Twitter, bet nu šīs kompānijas var kost pirkstos, jo Twitter kļuvis par straujāk augošo sociālo platformu, raksta forbes.com.

Turklāt Twitter nav apsteidzis citus sociālos tīklus par mata tiesu, bet gan atrodas pārliecinošā vadībā, liecina GlobalWebIndex (GWI) ziņojums. Pašlaik 21% pasaules interneta lietotāju vismaz reizi mēnesī izmanto Twitter.

Novērots, ka laikā no 2012. gada otrā ceturkšņa līdz 2012. gada ceturtajam ceturksnim aktīvu Twitter lietotāju skaits audzis par 40% jeb līdz 288 miljoniem aktīvu lietotāju, kas izmantojuši Twitter pēdējā mēneša laikā. Tādējādi kopš 2009. gada jūlija Twitter lietotāju skaits audzis par 714%.

Visstraujāk Twitter lietotāju skaits audzis Honkongā (par teju 100%), ASV (94%), Krievijā (62%), Ķīnā, Itālijā un Dienvidkorejā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Auto zagļiem patīk vācieši un japāņi

Elīna Pankovska, 07.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zagto automašīnu skaita palielinājums, iespējams, varētu būt saistīts ar reģistrēto transportlīdzekļu skaita pieaugumu, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Jau vairākus gadus nozagto transportlīdzekļu skaits ik gadu ir samazinājies, tomēr pērn, salīdzinot ar 2013. gadu, vērojams neliels pieaugums. Proti, 2014. gadā kopumā Latvijā nozagti 982 transportlīdzekļi, kas ir par 50 vairāk nekā 2013. gadā, kad valstī tika nozagti 932 braucamie. Savukārt šī gada astoņos mēnešos Latvijā ir nozagti jau 717 spēkrati, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra apkopotie dati. Tādējādi var secināt, ka, iespējams, līdz gada beigām varētu arī tikt pārspēts 2014. gadā nozagto transportlīdzekļu skaits. Eksperti norāda, ka līdz ar rudens iestāšanos palielinās arī nozagto automašīnu skaits, jo zagļi steidz izmantot to, ka tumsa aiz loga iestājas ātrāk. Savukārt ziemā, ja tā bagāta ar sniegu, transporta zādzību skaitam ir tendence samazināties, jo ir apgrūtināta izkļūšana no, piemēram, daudzdzīvokļu māju pagalmiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PlayStation Tīkls (PlayStation Network) ASV un Eiropā pilnībā tiek atjaunots 2. jūnijā, atsaucoties uz Sony paziņojumu, vēsta BBC.

Tīkls tika slēgts aprīlī, jo Sony atklāja apjomīgu lietotāju datu zādzību.

Ierobežots pakalpojums, kas ļāva spēlēt spēles, daudzās pasaules daļās bija pieejams kopš 16.maija.

Pilnīga atjaunošana nozīmē to, ka spēlētāji var izmantot kredītkartes, lai iegādātos spēles, mūziku un veiktu citas digitālās lejupielādes.

Tīkls pilnībā atjaunots arī daudzās Āzijas valstīs, izņemot Honkongu, Dienvidkoreju un Japānu, kur kompanijai par pakalpojuma drošību vēl jāpārliecina varas iestādes.

Hakeri iepriekš piekļuva gan lietotājvārdiem, gan parolēm, gan citai lietotāju personīgajai informācijai. Sony nenoliedz, ka hakeri ieguvuši arī kredītkaršu datus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Visvairāk zog Rīgas veikalos un Latgalē; pārsvarā kafiju, alkoholu, ēdienu

Dienas Bizness, 07.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no nopietnām, diemžēl neizbēgamām teju visu mazumtirgotāju problēmām ir zādzības. To atzīst visi Dienas aptaujātie mazumtirgotāji, lai gan savos izteikumos ir diezgan piesardzīgi un nevēlas nosaukt konkrētas zādzību radīto zaudējumu summas. Kā rāda Valsts policijas (VP) statistika, pērn saņemti 11 056 tirgotāju iesniegumi par zādzībām veikalos, bet šā gada pirmajā pusgadā – 5490 iesniegumu, trešdien raksta laikraksts Diena.

VP pārstāvis Toms Sadovskis stāsta, ka visvairāk zādzību notiek tieši Rīgā, īpaši Ziemassvētku un dažādu izpārdošanu laikā, kad ir vislielākā pircēju plūsma. Galvenā zagļu grupa ir narkomāni.

Kā atzīst mazumtirgotāji, samērā reti ir tie gadījumi, kad cilvēki zog savam patēriņam, pārsvarā zagts tiek ar nolūku nelikumīgi iegūto pārdot tālāk. Izņēmums ir preses un ātro uzkodu mazumtirdzniecības tīkls Narvesen, kur pārsvarā tiek zagti ēdieni, piemēram, saldumi un dzērieni, kas domāti tieši personiskajam patēriņam.

Gan Valsts policija, gan mazumtirgotāji atzīst, ka galvenā zagļu grupa ir narkomāni, kas zog ar mērķi sazagto pārdot tālāk, lai iegūtu naudu. Satraucoši ir tas, ka starp zagļiem kā samērā nozīmīga grupa iezīmējas arī bērni un jaunieši, kuri pārsvarā zog sīkumus, piemēram, šokolādes vai kancelejas preces grāmatveikalos. Parasti tas tiek darīts lielā barā, un, kā liecina pieredze, jauno zaglēnu galvenā motivācija ir nevis izsalkums vai trūkums, bet gan bravūra un vēlme ar savu «drosmi» pazīmēties vienaudžu priekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad palielinājusies zagļu interese par Hyundai zīmola automašīnām – apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) informē, ka saņēmusi trīs atlīdzību pieteikumus par šī zīmola automašīnu zādzībām par kopējo apdrošinājuma summu 88 500 eiro.

Ja vēl pērn Hyundai automašīnas nebija zagļu iekārotāko auto sarakstā, šogad situācija ir mainījusies – šā gada pirmajos sešos mēnešos Latvijā nozagtas vairāk nekā 10 Hyundai zīmola automašīnas. Tiesa, zagļu interese lielākoties ir saistīta ar diviem konkrētiem zīmola modeļiem – ix35 un Santa Fe, kas jaunāki par 2012.gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Automašīnu zādzības – kā tās ietekmē apdrošināšanas nozari?

Uldis Dzintars, AAS BALTA Tehniskā departamenta direktors, 08.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja runājam par automašīnu zādzību gadījumiem no apdrošinātāju skatu punkta, mēs runājam par zaudējumiem, kas apdrošināšanas tirgū mērāmi miljonos eiro katru gadu

Šīs izmaksas sevī ietver ne tikai klientiem izmaksātas atlīdzības, bet arī izdevumus, kas radušies nozagtā spēkrata meklēšanas, lietas izskatīšanas un atlīdzības administrēšanas rezultātā.

Pagājušajā gadā apdrošināšanas sabiedrība BALTA atlīdzībās par automašīnu zādzībām izmaksājusi 0,8 milj. eiro. Jāatzīst, ka arī šis gads sācies līdzīgi – šogad esam saņēmuši jau 13 atlīdzību pieteikumus par automašīnu zādzībām. Būtiski atzīmēt, ka šoreiz runa nav par zādzību skaita pieaugumu – saskaņā ar Iekšlietu ministrijas datiem šī gada janvārī reģistrēts teju tāds pats zādzību skaits kā pērn – 63, no kurām 25 gadījumos nozagtie transportlīdzekļi ir atrasti. Mainījušās ir zādzību tendences: pirmkārt, palielinājies vidējais zaudējumu apmērs zādzību rezultātā, jo automašīnas kļūst «jaunākas»; otrkārt, mainījies pieprasījums pēc konkrētu zīmolu automašīnām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Papildināta - Brīdina par iespējamo Range Rover zādzību bumu Baltijā

Žanete Hāka, 22.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sanktpēterburgā pēdējās trīs nedēļās nozagtas 46 Range Rover automašīnas, informēja AAS Balta.

Līdz ar to pastāv iespēja, ka arī Latvijā var pastiprināties zagļu interese par Range Rover automašīnām.

Jāpiebilst, ka apdrošinātājs jau saņēmis informāciju, ka Latvijā no zagļiem nesen cietuši divi Range Rover spēkratu īpašnieki..

«AAS Balta pieredzē bijušas vairākas situācijas, kad no ārvalstīm Latvijā ir ienākuši auto zagļu viļņi, kurus interesējušas konkrētas markas vai modeļa automašīnas, piemēram, zagļus īpaši interesējuši jaunākie BMW vai Audi markas auto. Tāpēc pēdējās zagļu aktivitātes var liecināt par tuvojošos zādzību bumu Baltijā,» uzsver Balta drošības dienesta vadītājs Egīls Sīlis-Jaunsīlis.

Komentāri

Pievienot komentāru