Jaunākais izdevums

80 procenti no kaņepēm, kas apreibināšanās nolūkos tiek patērētas Igaunijā, ir arī audzētas Igaunijā, bet Latvijā situācija krietni atšķiras, atsaucoties uz jaunu pētījumu, ziņo baltic-course.com.

Saskaņā ar Eiropas Narkotiku un narkomānijas monitoringa centra (EMCDDA) datiem Igaunija un Latvija atrodas vienādā kategorijā Eiropas Savienības valstu vidū - starp valstīm, kur lielākoties (85-90%) tiek patērētas kaņepju lapas, nevis hašišs.

Tomēr narkotikas avots Latvijā un Igaunijā ir ļoti atšķirīgs. Lai gan arī latvieši audzē kaņepes, viņi priekšroku dodot ārvalstu marihuānai (galvenokārt no Marokas) un 80-90% no savas produkcijas pārdodot ārzemēs, galvenokārt Zviedrijā un Igaunijā.

Interesanti, ka, kamēr vairumā ES valstu kaņepes galvenokārt tiek audzētas telpās, Igaunijā tās lielākoties tiek audzētas brīvā dabā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zaļā ekonomika: Kaņepju nozare gaida atbalstu

Inita Šteinberga, speciāli DB, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaņepes varētu būt Latvijas zelts vai nafta, ir pārliecināts Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārtiņš Indāns

Kaņepes šogad aug ideāli, pat par 8 cm divās diennaktīs, ja nav nokavēts sējas laiks. Ja tika iesēts pavasara sausuma periodā, tad kaņepes attīstība iekaltušā augsnē bija stipri aizkavēta, un tā neatgūstas arī vasarā. Taču, ja sēja ir izdarīta pareizi un īstajā brīdī, tad ekstrēmās vasaras nekaitē augšanai. Latvijā 2014. gadā audzē kaņepes šķiedras un spaļu ieguvei 116 ha platībā un pārtikai, pamatā eļļas ieguvei, 120ha platībā. Kaņepju audzētāju ir vairāki desmiti, kas ir Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas (LIKA) biedri, skaidro M.Indāns.

Problēmu netrūkst

Šobrīd nozarei, lai tā straujāk attīstītos, ir nepieciešams attīstīt šķiedras kaņepes pirmapstrādes rūpnīcas. Ir vairāku investoru interese par škiedras kaņepes pārstrādes rūpnīcu izveidi, teic M. Indāns, bet pašlaik tiek gaidīta LAP programmu atvēršana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Plāno aizliegt smēķētavas un cigarešu izvietošanu veikalu plauktos

Dienas Bizness, 21.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 21.maijā, Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Veselības ministrijas izstrādātais likumprojekts Par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, kas paredz ieviest stingrākas prasības smēķēšanas ierobežošanai, informē Veselības ministrijas pārstāve Aija Bukova-Žideļūna.

Likumprojekts izstrādāts ar mērķi pārņemt 2014.gada 3.aprīļa Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas 2014/40/ES Par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas un saistīto izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu prasības.

Likumprojektā noteiktas prasības tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm, lai produktus varētu laist tirgū. Plānots aizliegt izplatīt tabakas izstrādājumus ar raksturīgo aromātu (piemēram, augļu vai konfekšu garšu un smaržu) un tabakas izstrādājumus, kuri satur vitamīnus, kofeīnu vai kuru sastāvā ir piedevas, kam nesadedzinātām piemīt kancerogēnas, mutogēnas un reproduktīvai sistēmai toksiskas īpašības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaņepes Kultūras centra solidaritātes kampaņas ietvaros, kas norisinājās no 28.aprīļa līdz 28.maijam, ēkas remontam tika saziedoti teju 95 000 eiro. Pateicoties finansiālajam atbalstam, 28.jūnijā tika uzsākts ēkas renovācijas pirmais posms - demontāža ēkas piebūvei, kas kopš Kaņepes Kultūras centra pirmssākumiem nav tikusi publiski izmantota.

Plānots, ka remonts ilgs līdz 2021.gada 1.novembrim, bet otrā un trešā stāva iekšdarbu pabeigšana prasīs vēl mazliet ilgāku laiku.

Lielāko daļu šī gada vasaras Kaņepes Kultūras centra terase būs atvērta apmeklētājiem, izņemot nedēļu no 19. līdz 25.jūlijam, jo šajā laikā tiks noņemts un mainīts ēkas mūra daļas jumts, un šajā remonta posmā atrasties uz terases nedrīkstēs.

FOTO: Kaņepes Kultūras centru uzfrišina par 300 tūkstošiem eiro 

Uzsākta Kaņepes Kultūras centra (KKC) ēkas fasādes rekonstrukcija, kas ir pirmais no...

Remontdarbu ietvaros Kaņepes Kultūras centra ekspluatējamā telpa palielināsies par 40%, tā nodrošinot vairāk vietas apmeklētājiem. Ēkas mūra daļā līdz augusta vidum tiks mainīts un siltināts jumta segums; ēkas koka daļā tas tiks veikts līdz septembra beigām. Ēkas koka daļā ir jāveic arī remonts sakarā ar nesošo siju stiprināšanu un maiņu. Līdz septembra beigām tiks atjaunota ēkas fasāde, kas vērsta uz Skolas ielu, savukārt pagalma fasāde tiks atjaunota līdz oktobra sākumam. Koka konstrukciju remontu un ēkas pagalma piebūves rekonstrukciju tiek plānots veikt līdz oktobra sākumam, tāpat augusta beigās ir plānots atjaunot vai mainīt ēkas koka logus.

Septembrī tiks izbūvēts vides pieejamības lifts, lai cilvēki ar kustību traucējumiem un bērniem ratiņos varētu ērti piekļūt ēkas otrajam un trešajam stāvam. No septembra līdz novembrim tiks izbūvēti ēkas bēniņi, kur nākotnē plānots ierīkot skaņas studiju un kopstrādes telpu, otrajā stāvā tiks ierīkots vēl viens bārs, kā arī tiks izbūvēti divi balkoni - viens ārpus kinozāles un pavisam jauns iekšpagalmā.

Kaņepes kultūras centrs iezīmējis savu vietu Rīgas kultūras dzīvē 

Pirms pieciem gadiem Dāvis Kaņepe ar domubiedriem Rīgas centrā izveidoja nelielu kafejnīcu,...

Būvprojekta arhitekts ir Renārs Putniņš no SIA "MALUS Architects", savukārt par būvkonstrukcijām atbildēs Andis Vecvērdiņš no SIA "Arberg". Būvuzraugs ir Kalvis Gruntmanis, būvkompānija - SIA "REVOHAUS", būvdarbu vadītājs ir Dainis Projums. Kaņepes Kultūras centra ēkas būvprojekts apstiprināts Rīgas pilsētas būvvaldē 2020.gada 10.martā, būvatļauja iegūta 2021.gada 21.jūnijā.

Kā jau iepriekš minēts, 2021.gada 28.aprīlī Kaņepes Kultūras centrs uzsāka solidaritātes kampaņu "Dari kā Klāra" ēkas remontam. Ja remonts netiktu veikts nomas līguma noteiktajā laikā, Kaņepes Kultūras centram nāktos izbeigt savu darbību. Pateicoties atbalstītājiem un partneriem, kampaņā izdevās savākt teju 95 tūkstošus eiro, kā arī atrast citus finansēšanas atbalsta rīkus, lai plānotie remonta darbi varētu notikt un Kaņepes Kultūras centrs varētu turpinātu savu darbību. Kopumā kampaņā Kaņepes Kultūras centru atbalstīja vairāk nekā 1500 cilvēku un organizācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Atbalsta aizliegumu izvietot tabakas izstrādājumus un to preču zīmes mazumtirdzniecības vietās

Žanete Hāka, 03.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smēķēšanas aizliegums turpmāk būs attiecināms arī uz transportlīdzekļu saloniem un kabīnēm, paredz jaunaisTabakas izstrādājumu aprites likumprojekts, kas ceturtdien, 3.martā, Saeimā pieņemts otrajā lasījumā, informē Saeimas Preses dienests.

«Valdība, izstrādājot šo likumprojektu, ir nākusi klajā ar stingrākiem smēķēšanas ierobežojumiem, un tam ir atbalsts arī deputātu vidū. Vienlaikus apzināmies, ka aizliegums smēķēt ne vien citu personu klātbūtnē, bet arī vienatnē privātā automašīnā balansē uz privātās dzīves neaizskaramības robežas, tādēļ komisijas sēdē lūdzām Veselības ministriju ļoti rūpīgi pamatot šāda aizlieguma nepieciešamību. Taču pēc ekspertu uzklausīšanas deputāti nesekoja Saeimas Juridiskā biroja aicinājumam precizēt sākotnējo likumprojekta redakciju, vērtējot tā atbilstību Satversmē iekļautajām tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību,» par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas nostāju skaidro tās priekšsēdētāja Aija Barča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Liegs smēķēt automašīnās

Žanete Hāka, 23.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smēķēšanas aizliegums turpmāk būs attiecināms arī uz transportlīdzekļu saloniem un kabīnēm, paredz tabakas izstrādājumu aprites likumprojekts, informē Saeimas Preses dienests.

Par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 23.februārī, neatbalstīja Juridiskā biroja priekšlikumu precizēt likumprojekta pirmajā lasījumā pieņemto likuma redakciju.

Valdība, izstrādājot šo likumprojektu, ir nākusi klajā ar stingrākiem smēķēšanas ierobežojumiem, un tam ir atbalsts arī deputātu vidū. Vienlaikus apzināmies, ka aizliegums smēķēt ne vien citu personu klātbūtnē, bet arī vienatnē privātā automašīnā balansē uz privātās dzīves neaizskaramības robežas, tādēļ lūdzām Veselības ministriju ļoti rūpīgi pamatot šāda aizlieguma nepieciešamību. Taču pēc ekspertu uzklausīšanas deputāti nesekoja Saeimas Juridiskā biroja aicinājumam precizēt piedāvāto likuma redakciju, vērtējot tā atbilstību Satversmē iekļautajām tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību, komisijas nostāju skaidro Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ingus Niedra ir zemnieks no Blankenfeldes, kurš Lietuvas pierobežā savā senču zemē audzē kaņepes, vēsta reģionālais laikraksts Zemgales Ziņas.

«Esmu zemnieks jau astotajā paaudzē. Man ir tas gods apsaimniekot mūsu dzimtas zemi un turpināt savu senču iesākto jau vairāku gadsimtu garumā. Protams, ar nelieliem pārtraukumiem, tādiem kā Padomju Savienības laiks, kad lielākā daļa zemju un īpašumu tika atņemti un nacionalizēti,» stāsta kaņepju audzētājs.

Lauksaimnieks kaņepes saimniecībā Blankenfeldē audzē 22 hektāru platībā – daļa tiek izmantota šķiedras, bet daļa sēklu ieguvei, kas ir tādu vērtīgu produktu kā kaņepju eļļa, sviests (staks) un vēl citu avots. Ingus atzīst, ka platības būtu jāpalielina, bet atbilstoši tirgus pieprasījumam, jo kaņepes kā kultūraugs nav ne viegli audzējamas, ne apstrādājamas. Kaņepju audzēšana un raža ir cieši atkarīga no laikapstākļiem. «Izskatās, ka šogad nāksies norakstīt daļu no platībām aukstā maija un jūnija dēļ. Vēsais laiks kavēja kaņepju augšanu un veicināja nezāļu attīstību,» secina Ingus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgus gadus kaņepes bija aizmirsts augs, bet pēdējā laikā tās atgūst savu agrāko spozmi un ir pieejami ne vien to riekstiņi un eļļa, bet arī proteīns, šokolāde, konfektes un pat siers

«Kaņepes ir saprotams augs, kas tradicionāli nāk no mūsu reģiona un bija populārs mūsu vecvectēvu laikā. Tagad tas atgriežas, turklāt visā Eiropā,» stāsta Ivars Auziņš, SIA Transhemp (zīmols Ramans) valdes loceklis. Uzņēmuma sortimentā ir kaņepju proteīns, šķiedrvielas un eļļa; pircēju vidū populārākie produkti ir tieši proteīns un eļļa. I. Auziņš pieļauj, ka tas saistīts ar dzīvesveidu – cilvēki vairāk sēž un mazāk kustas, tāpēc ir aktuāls jautājums par ķermeņa svaru, pareizu uzturu, un cilvēki meklē produktus, kas var pabarot un ir vērtīgi. Ir vairākas tendences, kas šobrīd vērojamas paralēli, – informācija kļūst pieejamāka, cilvēkiem ir jau pieminētais mazkustīgais dzīvesveids, taču viņi domā, ko ēst. Vienlaikus pieaug cilvēku rocība, izglītotība un viņi meklē labāku pārtiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Smēķēšanas aizliegumu, vadot transportlīdzekli, varētu noteikt Satiksmes drošības likumā

LETA, 12.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smēķēšanas aizliegumu, vadot transporta līdzekli, varētu noteikt Satiksmes drošības likumā.

Šodien, Saeimas sociālo un darba lietu komisijā izskatot priekšlikumus grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, deputāti secināja, ka priekšlikums par smēķēšanas aizliegumu, vadot transporta līdzekli, tomēr būtu iekļaujams citā likumā.

Raugoties uz to, ka smēķēšana pie stūres rada apdraudējumus satiksmes drošībai, klātesošie izteica priekšlikumu aizliegumu smēķēt, vadot transporta līdzekli, iekļaut Satiksmes drošības likumā, kur jau atrunāts aizliegums, piemēram, lietot telefonu transportlīdzekļa vadīšanas procesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Atbalsta virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu

Žanete Hāka, 30.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēka tiesības uz tīru un labvēlīgu, ar tabakas dūmiem nepiesārņotu gaisu un tiesības nepaaugstināt smēķēšanas izraisītu slimību risku ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāju interesēm smēķēt, nosaka Saeimā ceturtdien trešajā galīgajā lasījumā pieņemtās izmaiņas likumā, kas reglamentē tabakas izstrādājumu tirdzniecību, reklāmu un lietošanu.

Līdztekus deputāti ir atbalstījuši virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu.

Saeima papildinājusi likuma par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu mērķi, nostiprinot tajā vispārēju principu, ka smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja cita persona pret to iebilst.

Komisijā atbalstīta arī jauna smēķēšanas definīcija, ietverot tajā elektronisko cigarešu smēķēšanu. Tādējādi smēķēšanas ierobežojumi attieksies arī uz elektroniskajām cigaretēm, norāda par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Būvvaldes slēgtais Kaņepes kultūras centrs drīz būšot atkal vaļā

LETA, 26.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesaskaņotu dokumentu dēļ uz laiku slēgtais Kaņepes Kultūras centrs saņēmis Rīgas būvvaldes akceptu, ka telpas ir piemērotas sabiedrisku pasākumu veikšanai, informēja viens no Kaņepes Kultūras centra saimniekiem Edgars Kaņepe.

Pēc viņa teiktā, kultūras centrs būs slēgts vēl, ilgākais, divas nedēļas. Telpu statuss esot atzīts par publiskiem pasākumiem atbilstošu.

«Dokumenti jau ir nodoti Zemes dienestam, lai mēs saņemtu galīgo atļauju atkal vērt durvis Kaņepes Kultūras centram,» atklāja E. Kaņepe.

Viss norit pēc plāna un neviena no valsts instancēm ar atbildēm nekavējas, skaidroja Kaņepe, piebilstot, ka esot žēl, ka laikā, kad centrs ir slēgts, bijis jāatsaka Zviedrijas pilsētas Ūmeo delegācijai, kura Rīgā ieradusies Rīga 2014 projekta gaitā, lai Kaņepes Kultūras centrā organizētu rīdziniekiem veltītu pasākumu.

Kā jau iepriekš ziņots, centrs tika slēgts, kad Rīgas būvvalde konstatēja, ka dokumentos centram nav saskaņotas «pareizās funkcijas».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

E-cigaretes krustugunīs

Elīna Pankovska, 17.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd Latvijā nav e-cigarešu un tajās lietojamo šķidrumu tiesiskā regulējuma, to plānots mainīt ar akcīzes nodokļa un regulējuma ieviešanu, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Iespējams, jau ne tik tālā nākotnē elektronisko smēķēšanas ierīču nozare Latvijā varētu piedzīvot pārmaiņas. Proti, elektroniskās smēķēšanas ierīču uzpildes šķidrumiem tiks piemērots akcīzes nodoklis, kā arī varētu tikt pieņemts Veselības ministrijas (VM) izstrādātais likumprojekts par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu. Līdz ar šo likumprojektu tiek pārņemtas Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas prasības attiecībā uz minētajiem produktiem. Direktīva ir jāpārņem līdz 2016. gada 20. maijam, DB pastāstīja VM pārstāve Agnese Gusarova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments galīgajā lasījumā pieņēmis Tabakas direktīvas grozījumus ar mērķi padarīt smēķēšanu mazāk pievilcīgu ES jauniešiem. Šim nolūkam tiks aizliegtas cigarešu un tabakas «garšas» un «mazās» paciņas, kurās ir mazāk nekā 20 cigarešu, savukārt ilustrētiem brīdinājumiem par smēķēšanas kaitīgumu būs jāsedz 65% no iepakojuma. Jauni noteikumi regulēs arī elektronisko cigarešu pārdošanu.

Pašreizējie tiesību akti nosaka, ka brīdinājumiem par smēķēšanas kaitīgumu jāaizņem vismaz 30% no paciņas priekšpuses un 40% no aizmugures, un obligāti jāsatur attēls — ko lielākā daļa dalībvalstu pašlaik nenodrošina. Jaunie noteikumi pieprasa brīdinājumus palielināt līdz 65% gan uz priekšējās, gan aizmugurējās virsmas. Visās dalībvalstīs aizliegs arī iepakojumus, kuros ir mazāk nekā 20 cigarešu, jo tie parasti ir lētāki un tādējādi — vieglāk pieejami bērniem.

Pēc deputātu ierosinājuma direktīva sakārto arī noteikumus par elektroniskajām cigaretēm. E-cigaretes, kuras pārdos kā smēķēšanas atmešanas līdzekli, regulēs ar tiem pašiem noteikumiem, kas attiecas uz zālēm. Citos gadījumos tās regulēs tāpat kā tabakas produktus, un šajos gadījumos nikotīna koncentrācija nedrīkstēs pārsniegt 20 mg/ml.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas galvaspilsētas Oslo tiesa nolēmusi neizskatīt tabakas giganta Philip Morris sūdzību par likumdošanas normu, saskaņā ar kuru mazumtirdzniecības veikalos aizliegts demonstrēt cigaretes.

Minētais liegums Norvēģijā ieviests 2010. gadā un kopš tā laika veikalos tirgotajām cigaretēm jābūt izvietotām necaurspīdīgās kastēs, bez zīmola un reklāmas attēliem. Savukārt Philip Morris uzsver, ka šis liegums Norvēģijā nav samazinājis smēķēšanas apjomus, bet kopš 2010. gada esot pieaudzis cigarešu kontrabandas apjoms.

Tāpat Philip Morris atzīmē, ka Norvēģijas likumdošanas normas ir pretrunā ar Eiropas Ekonomiskās zonas preču aprites noteikumiem, antimonopola likumdošanu un nesniedz nekādus pierādījumus par iespējamajiem ieguvumiem veselībai.

Tikmēr Oslo tiesas atzinu apsveikušas Norvēģijas veselības aizsardzības institūcijas. «Tā ir milzīga uzvara valstij, bet graujoša sakāve Philip Morris Norge,» laikrakstam Dagens Næringsliv sacīja jurisprudences eksperts Fredriks Sejersteds (Fredrik Sejersted).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dienvidkorejas parlaments apstiprina cigarešu cenu palielināšanu par 80%

LETA--AFP, 03.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas parlaments otrdien apstiprinājis cigarešu cenu palielināšanu par 80%.

2015.gada budžetā, ko parlaments apstiprināja īsi pirms pusnakts, iekļauts valdības ierosinājums, sākot no 1.janvāra, palielināt cenu cigarešu iepakojumam no 2500 voniem līdz 4500 voniem (no 1,80 eiro līdz 3,25 eiro).

Dienvidkorejā smēķē aptuveni 44% pieaugušo vīriešu, kas ir augstākais rādītājs Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu vidū.

Dienvidkorejas Veselības ministrija cer, ka cigarešu cenu palielināšana palīdzēs līdz 2016.gadam samazināt šo rādītāju līdz 35%.

Valdība jau pieņēmusi vairākus pasākumus smēķēšanas ierobežošanai, tostarp aizliegumu smēķēt publiskās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Saeimas deputāti atbalstīja virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu, tostarp līdz 21 gadam paceļot vecuma slieksni cigarešu pirkšanai, informē Saeimas Preses dienests.

Saeima nolēma papildināt likuma mērķi, nostiprinot tajā vispārēju principu, ka smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja cita persona pret to iebilst.

Līdztekus likumprojekts paredz virkni jaunu smēķēšanas ierobežojumu. Smēķēt būs aizliegts publiskās vietās citas personas klātbūtnē, ja viņa pret to iebilst, kā arī jebkurā vietā, kur atrodas bērni. Ja kādas mājas iedzīvotājiem būs pamatoti iebildumi, smēķēt nedrīkstēs arī uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām.

Savukārt aizliegums smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās papildināts ar normu, ka smēķēt nedrīkst arī tuvāk par 10 metriem no šo māju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Visvairāk atvaļinājumā tērē šveicieši, vismazāk – lietuvieši

Anda Asere, 06.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vistaupīgāk eiropiešu vidū šovasar ceļojuši lietuvieši, tērējot aptuveni 518 eiro, bet visvairāk – šveicieši, vidēji veltot tam 1114 eiro, liecina finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmuma «Revolut» analītiķu aprēķini.

«Revolut» analītiķi izvērtējuši datus periodā no 1. jūnija līdz 20. augustam par to, cik Eiropas iedzīvotāji šajā vasarā tērējuši lidojumiem, naktsmītnēm, transportam, pārtikai un dzērieniem ārvalstīs. Baltijas valstu starpā visvairāk ceļojumiem tērējuši igauņi, latvieši palikuši otrajā vietā, bet vislētāk ceļojuši lietuvieši.

Igauņi vidēji iztērēja 704 eiro un tie ir lielākie Izdevumi Baltijas valstu starpā. Sasummējot galvenos ceļojumu izdevumus, «Revolut» analītiķi secinājuši, ka viens latviešu ceļotājs vidēji iztērēja 597 eiro. Latvieši arvien biežāk ceļo uz ārvalstīm un tur iztērē arvien vairāk naudas. 2017. gadā latvieši ceļojot iztērēja par 18% vairāk, nekā 2016. gadā, un šī summa sasniedza 930 miljonus eiro, liecina Latvijas centrālā statistikas pārvaldes dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Kaņepju renesanse un reabilitācija

Māris Ķirsons, 26.08.2019

Pieprasījums pēc kaņepju produkcijas gan no Latvijas, gan ārzemēm ir galvenais to audzēšanas stimuls, teic Uldis Šauers, SIA Dolcetta izpilddirektors.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugošais pieprasījums pēc kaņepju produktiem raisa lauksaimnieku interesi par šīs kultūras audzēšanu un arī pārstrādi. Ziemeļu kaimiņi šajā jomā Latviju pēdējo gadu laikā ir būtiski apsteiguši

To rāda Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas (LIKA) dati.

«Kaņepes senči ir audzējuši daudzus gadsimtus, un tās tika izmantotas gan pārtikā, gan apģērbu, virvju izgatavošanai, taču pagājušā gadsimta 30. gados šis augs tika «represēts», jo kaņepes tika pielīdzinātas narkotiskajai vielai – marihuānai, un tikai šajā gadsimtā teju pēc 100 gadiem šis augs lēnām atgriežas Eiropas un arī Latvijas tīrumos,» situāciju skaidro Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis. Viņš savu sacīto pamato ar to, ka tieši starptautiskais pieprasījums pēc kaņepju produktiem – augļiem (riekstiņiem), eļļu, arī šķiedru – ir bijis pamats, lai Eiropas Savienības līmenī un arī tās dalībvalstī Latvijā normatīvajos aktos radītu iespēju legāli audzēt šo teju 100 gadus represijām pakļauto kultūru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesaskaņotu dokumentu dēļ uz laiku slēgtais Kaņepes Kultūras centrs (KKC) saņēmis Rīgas būvvaldes akceptu, ka telpas ir piemērotas sabiedrisku pasākumu veikšanai, un ceturtdien, 27. februārī, KKC no jauna ver durvis apmeklētājiem.

Tā liecina KKC ieraksts Twitter.

Vēl vakar viens no Kaņepes Kultūras centra saimniekiem Edgars Kaņepe norādīja, ka kultūras centrs būs slēgts vēl, ilgākais, divas nedēļas.

KKC tika slēgts, kad Rīgas būvvalde konstatēja, ka dokumentos centram nav saskaņotas «pareizās funkcijas».

«Kaņepes Kultūras centrs uz laiku līdz sešām nedēļām diemžēl ir spiests atkal aizvērt durvis, jo izrādās, ka īrējam telpas, kuru reģistrētā funkcija ir dažādu sociālo grupu kopmītnes, kurās nedrīkst baudīt kultūras notikumus publiski. Nezināšana neatbrīvo no atbildības,» savā Facebook lapā rakstīja Kaņepes Kultūras centra pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februāra sākumā ar ģimeni aizbraucām noķert vasaras sajūtu brīnišķīgajā Marokā. Brīnišķīga un krāsaina valsts, kurā aizbēgt no pelēkās un drūmās ziemas.

«Daudz laimes dzimšanas dienā,» es pasniedzu tētim aploksni, iedodu buču un nepacietīgi dīdos, kamēr gaidu reakciju no vecākiem, kad tētis būs atvēris aploksni. Iekšā ir lidmašīnas biļešu dāvanu kartes.

Lielāko dzīves daļu mani vecāki ir pavadījuši, lai izaudzinātu mani un māsu par labiem cilvēkiem un nav aizrāvušies ar ceļošanu. Igaunija, Lietuva, Vācija - tāds standartiņš. Tagad, kad, cerams, esmu izaugusi par labu cilvēku un varu pateikt vecākiem paldies par visu, ko man devuši, kā vienu no variantiem sava «paldies» pateikšanai izvēlējos uzdāvināt tēva apaļajā jubilejā vecākiem iespēju kaut kur aizlidot. Atpūsties. Tajā brīdī vecāki vēl nenojauš, ka deviņus mēnešus vēlāk lidos uz Maroku, bet smejoties saka, ka aizlidos kaut kur tepat, kur viss pazīstams – Ukrainu, Baltkrieviju..

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esam ieinteresēti paplašināt politisko un ekonomisko dialogu ar Indiju, tajā skaitā intensificēt savstarpējo vizīšu apmaiņu, tikšanās laikā ar Indijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Moniku Kapilu Mohtu (Monika Kapil Mohta) uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Latvija ir piemērota vieta tranzīta un loģistikas organizēšanai starp Eiropas Savienības un Āzijas tirgiem. Tāpat Latvija ir ieinteresēta paplašināt sadarbību izglītības, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomās, sacīja Raimonds Vējonis.

Savukārt iespējas veicināt valstu politisko, ekonomisko, kultūras un izglītības jomas sadarbību bija galvenās tēmas, kuras Valsts prezidents pārrunāja ar jauno Marokas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Aminu Buajašu (Amina Bouayach).

Kā perspektīvas Latvijas un Marokas ekonomiskās sadarbības nozares redzam lauksaimniecību un pārtikas rūpniecību, koksni un tās izstrādājumus, zaļo enerģiju, IKT jomu, transportu un loģistiku, kā arī tūrismu, sacīja Raimonds Vējonis, kā vienu no praktiskajiem soļiem minot dažādu jomu ekspertu sadarbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas prāmju kompānija "Stena Line" noslēgusi līgumu par 49% akciju iegādi Marokas prāmju satiksmes uzņēmumā "Africa Morocco Link" (AML), informēja "Stena Line" pārstāvji.

AML galvenais birojs atrodas Tanžerā, un uzņēmums nodrošina prāmju satiksmi ar Spāniju. Maršrutā Tanžera-Alhesirasa, kas paredzēts kravu pārvadājumiem un tūrismam, kursē prāmji "Morocco Star" un "Morocco Sun". Savukārt šovasar uzņēmums atklās jaunu ātrgaitas maršrutu starp Tanžeru un Tarifu, kurā ar prāmi "Highspeed 3" plānots pārvadāt pasažierus un automobiļus.

“Mēs pastāvīgi meklējam veidus, kā paplašināt komercdarbību un rast jaunas iespējas, lai veicinātu uzņēmuma izaugsmi un spētu piemēroties mainīgajiem apstākļiem. Gibraltāra šaurumam ir stratēģiska nozīme pasažieru pārvadājumos starp Eiropu un Āfriku. Paredzam, ka tuvākajos gados Marokas rūpniecības un starptautiskās tirdzniecības izaugsmes ietekmē kravas pārvadājumu apjoms šajā reģionā, visdrīzāk, palielināsies,” norāda "Stena Line" izpilddirektors Niklass Mortensons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstu iedzīvotāji ļoti labprāt iepērkas ārzemēs, visbiežāk kaimiņvalstīs, tam kopumā tērējot vairāk nekā miljardu eiro gada laikā. Šādi dati iegūti pētījumā par Baltijas valstu patērētāju izvēlēm, ko veica Nīderlandē dibinātais pētījumu institūts «Regionplan Policy Research» un profesionālo pakalpojumu kompānija «EY».

Pēc ekspertu skaidrojuma, šāda mēroga iepirkšanās ārzemēs skaidrojama ar zemiem ienākumiem un produktu cenu atšķirībām dažādās valstīs.

Katrs otrais Baltijas valstu iedzīvotājs pērk produktus vai mājsaimniecības preces ārzemēs vismaz reizi gadā. Visvairāk ārzemēs iepērkas Igaunijas iedzīvotāji – 56%, bet latvieši un lietuvieši dodas uz kaimiņvalstīm nedaudz retāk - attiecīgi 52% un 49%.

«Iemesli tam, ka Baltijas valstu iedzīvotāji iepērkas ārzemēs ir dažādi. Ienākumiem palielinoties, Baltijas valstu iedzīvotāji kļūst aizvien mobilāki. Palielinās arī tiešo avioreisu un attiecīgi lidojumu skaits no Baltijas valstīm, kas ir attīstīto valstu iezīme. Tomēr pētījums atklāja vēl kādu fenomenu - Baltijas valstis izceļas ar lielu skaitu «ekonomisko tūristu». Liela daļa Baltijas valstu iedzīvotāju regulāri dodas uz ārzemēm, lai iegādātos lētākas preces un pakalpojumus,» uzsver «Regionplan» pētnieks Ježijs Strātmeijers (Jerzy Straatmeijer), kura vadībā veikts šis pētījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas kompānijām vajadzēs nāksies organizēt speciālu reklāmas kampaņu, kurā būs jānorāda, ka tās «apzināti maldinājušas» ASV iedzīvotājus par veselības apdraudējumu smēķējot, kā arī jāatzīst sava vaina manipulācijā ar tabakas izstrādājumiem, lai tādējādi pastiprinātu cilvēku atkarību, lēmusi ASV tiesa.

ASV Kolumbijas štata Federālā apgabaltiesas tiesnese Gldeija Keslere (Gladys Kessler) tāpat nolēmusi, ka lielajiem cigarešu ražotājiem – Philip Morris, Reynolds un Lorilard – jāatzīst, ka smēķēšana katru dienu ir 1,2 tūkstošu cilvēku nāves iemesls, bet pasīvā smēķēšana gadā nogalina aptuveni trīs tūkstošus amerikāņu, vēsta AP.

Tabakas kompānijām būs arī jānorāda, ka no smēķēšanas iet bojā vairāk cilvēku nekā HIV vīrusa, narkotiku lietošanas, alkohola, ceļu satiksmes negadījumu, pašnāvību un slepkavību, kopējais upuru skaits.

Tāpat tabakas kompānijām būs jāskaidro atkarības rašanās process un jāstāsta, ka kaitējumu veselībai nodara gan «vieglās», gan «supervieglās» cigaretes. Katrs ziņojums masu medijos jāsāk ar tekstu - «federālā tiesa atzinusi, ka tabakas kompānijas apzināti maldinājušas sabiedrību» un tam jāseko uzskaitījumam par smēķēšanas kaitīgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Smēķētājiem Krievijā «labās dienas» beigsies

Jānis Rancāns, 25.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis likumu, ar kuru kaimniņvalstī tiek ieviesti vairāki smēķēšanas un cigarešu tirdzniecības ierobežojumi.

Saskaņā ar jauno likumu, kas stāsies spēkā šā gada 1. jūnijā, smēķēt tiks aizliegts daudzdzīvokļu māju kāpņutelpās, degvielas uzpildes stacijās, pludmalēs, bērnu laukumos, valsts iestādēs, stacijās, sabiedriskā transporta pieturvietās un 15 metru attālumā no tām.

Savukārt līdz nākamā gada jūnijam paredzēts smēķēšanas aizliegumu attiecināt arī uz restorāniem, tālsatiksmes starppilsētu vilcieniem un kuģiem.

Stingrāki darbības noteikumi būs jāievēro arī cigarešu ražotājiem, kuriem tiks aizliegts nodarboties ar pasākumu sponsorēšanu, savas produkcijas reklamēšanu un bezmaksas paraugu izdalīšanu. Tāpat būs aizliegta cigarešu tirdzniecība stacijās, izņemot beznodokļu zonu lidostās. Krievijas smēķētājus sagaida arī cigarešu cenu kāpums. Saskaņā ar aplēsēm – 2010. gadā lētākā cigarešu paciņa Krievijā maksāja 0,27 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Veselības ministrija iepazīstinājusi ar brīdinājuma attēliem, kurus kaimiņvalstī plānots izvietot uz cigarešu paciņām, lai informētu par smēķēšanas kaitīgumu.

Ministrija izstrādājusi kopumā divpadsmit attēlus, kuros aplūkojamas tādas smēķēšanas sekas kā, piemēram, rokas amputācija gangrēnas dēļ, nedzīvi piedzimuši bērni, pašiznīcināšanās, novecošana, atkarība utt. Paredzēts, ka jaunos brīdinājuma attēlus cigarešu izgatavotājiem un importētājiem vajadzēs ieviest gada laikā.

Krievijas Veselības ministrija norāda, ka nesenā Pasaules veselības organizācijas pētījumā secināts, ka Latvijas kaimiņvalsts pasaulē ir pirmajā vietā pēc smēķēšanas izplatības. Saskaņā ar organizācijas apkopotajiem datiem – smēķē aptuveni 43,9 miljoni jeb 39,1% Krievijas iedzīvotāju. Vidēji viens smēķētājs Krievijā dienā patērē 17 cigaretes, un katru gadu valstī no slimībām, kuras izraisa šis ieradums, iet bojā 400 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru