Pasaulē

Igaunijā veiks auditu saistībā ar eksprezidenta Ilvesa uzņēmumam piešķirto finanšu atbalstu

LETA, 17.10.2016

Jaunākais izdevums

Igaunijas uzņēmējdarbības ministre Līza Ovīra uzdevusi Igaunijas Investīciju un tirdzniecības aģentūras (EAS) padomei veikt auditu saistībā ar bijušā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa uzņēmumam Ermamaa sniegto finanšu palīdzību tūrisma biznesa attīstībai, vēsta laikraksts Eesti Paevaleht.

«Esmu uzdevusi EAS uzraudzības padomei veikt neatkarīgu auditu, lai izpētītu un izvērtētu EAS valdes 2007.-2016.gadā pieņemtos lēmumus saistībā ar (..) [uzņēmumam] Ermamaa sniegto atbalstu tūrisma biznesa attīstībai,» paziņojusi Ovīra.

«Pirmkārt es gaidu atbildes uz jautājumiem, vai valdei bija tiesības 2012.gadā pieņemt lēmumu par atmaksājamās summas apmēru nākamajos gados un vai lēmums atbilda tajā laikā spēkā esošajiem tiesiskajiem aktiem. Ceru, ka audits tiks veikts pēc iespējas drīz,» norādījusi ministre.

Jau ziņots, ka Ilvess 12.oktobrī atmaksāja Igaunijas Investīciju un tirdzniecības aģentūrai (EAS) pieprasīto summu - 19 039 eiro - jeb 10% no piešķirtā atbalsta tūrisma biznesa attīstībai, jo viņam piederošais uzņēmums Ermamaa vairs nesniegs tūrisma pakalpojumus Ilvesa lauku īpašumā Ermā.

Ilvess 10.oktobrī rakstiski informējis EAS, ka pēc 2017.gada 1.janvāra vairs nevēlas savu ar EAS palīdzību attīstīto lauku īpašumu izmantot iecerētajam mērķim - tūristu uzņemšanai. EAS pieprasītās summas apmērs noteikts atbilstoši EAS valdes 2012.gada 30.marta lēmumam pieprasīt daļēji atmaksāt finanšu atbalstu. Pieņemot šo lēmumu, ņemts vērā, ka Ermas lauku saimniecībā, kas pieder Ermamaa, Ilvesa prezidentūras laikā ir uzņemts liels skaits ārvalstu un neoficiālo viesu.

«Mūsu pieprasījums [par līdzekļu atmaksu] ir balstīts uz agrāk pieņemto EAS valdes sēdes lēmumu, ņemot vērā iemeslus, kuru dēļ 2007.-2016.gadā Ermas lauku īpašuma kā tūristu uzņemšanas vietas izmantošana bija ierobežota,» paskaidroja EAS valdes priekšsēdētājs Hanno Tombergs.

Ermamaa no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem 2006.gada pavasarī saņēma 190 392 eiro programmā, kurā līdzekļi bija paredzēti tūrisma sektora uzņēmumu produktu attīstībai un mārketinga projektu īstenošanai. Tomēr Ilvesa ievēlēšana valsts prezidenta amatā neļāva Ermas lauku saimniecībai Igaunijas dienvidos darboties kā tūrisma objektam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

FOTO: Igaunijas karavīri izmēģina bezpilota kāpurķēžu transportlīdzekli

Žanete Hāka, 24.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā izstrādātais un ražotais bezpilota modulārais kāpurķēžu hibrīddzinēja robots (THeMIS - Tracked Hybrid Modular Infantry System) sekmīgi izturējis pirmos pārbaudījumus Igaunijā notikušo Kevadtorm (Pavasara vētras) militāro mācību laikām informē AS Milrem pārstāvji.

Igaunijas Bruņoto Spēku Kaujas nodrošinājuma bataljona karavīri trīs dienas izmēģināja Milrem robotu, galvenokārt pārbaudot tā spējas transportēt vienības materiāltehniskos līdzekļus.

«Labi, ka obligātā dienesta karavīriem tiek sniegta šāda iespēja izmēģināt nākotnes tehnoloģijas,» atzīmē nodrošinājuma bataljona kaprālis Sterns Ilvess (Stern Ilves), kam bija iespēja izmēģināt kāpurķēžu robota vadīšanu. Ilvess tic, ka nākotnē šādi kāpurķēžu roboti varēs ievērojami atvieglot karavīra dzīvi. «Visu, ko līdz šim no vienas vietas uz otru nācās transportēt ar vienības transporta līdzekļiem – materiālus, ūdeni, malku, degvielu vai munīciju –, tagad pavisam vienkārši būs iespējams pārvadāt ar šādām kāpurķēžu ierīcēm,» piebilda Ilvess.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igaunijas investīciju aģentūra, visticamāk, no jauna pieprasīs Ilvesa lauku īpašumam piešķirtā finansējuma atmaksu

LETA, 02.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ļoti iespējams, ka Igaunijas Investīciju un tirdzniecības aģentūra (EAS) sāks piešķirtā finansējuma atgūšanas procedūru pret Igaunijas bijušajam prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam piederošo uzņēmumu Ermamaa, kas apsaimnieko Ilvesa lauku īpašumu, trešdien paziņoja EAS padomes priekšsēdētājs Erki Melders.

Trešdien preses konferencē Melders atzina, ka EAS valdes pieņemtie lēmumi kopumā ir likumīgi, lai gan pieņemti steigā. «Tā ir vienīgā kritika pašreizējai EAS valdei, mums vajadzēja izmantot vairāk laika lēmumu pieņemšanai,» viņš paziņoja.

Tomēr Melders piebilda, ka iespējams arī tad, ja lēmumam atvēlētu vairāk laika, tas nebūtu citādāks. Alternatīva valdei būtu sākt jaunu finansējuma atprasīšanas procedūru, sacīja EAS padomes priekšsēdētājs.

«Un acīmredzams, ka tas tagad arī tiks darīts, bet pirms tam ir jāsniedz juridiskais novērtējums,» teica Melders.

Divos auditos, kas veikti pēc Finanšu ministrijas un EAS pasūtījuma un kas publicēti trešdien, secināts, ka no Ermamaa vajadzētu atgūt 90% no finansējuma, kas piešķirts lauku tūrisma attīstībai Igaunijas dienvidos esošajā Ilvesa lauku īpašumā Ermā. Iepriekš EAS pieprasīja Ermamaa atmaksāt 10% no piešķirtā finansiālā atbalsta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tomass Hendriks Ilvess, kurš rudenī atstās Igaunijas prezidenta amatu, saņēmis vairāku ārvalstu augstskolu darba piedāvājumus, tomēr viņš savu izvēli vēl nav izdarījis, vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Piedāvājumi lasīt lekcijas saņemti no vairākām Eiropas un ASV augstskolām, un, pēc ERR rīcībā esošās informācijas, arī no Stenforda universitātes Savienotajās Valstīs.

Igaunijas prezidenta preses sekretārs Tomass Sildams ERR apliecināja, ka saņemti vairāki piedāvājumi, no kuriem izvēlēties.

«Prezidentam Ilvesam ir izteikti darba priekšlikumi laikam pēc viņa prezidenta amata pilnvaru beigām, tostarp piedāvājumi saņemti no vairākām respektablām augstskolām Eiropā un ASV. Viņu aicina akadēmiskajā darbā uz īsāku vai ilgāku laiku. Kad viņš pieņems lēmumu, tad varēs par to pastāstīt,» sacīja Sildams.

Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš Igaunijas prezidenta amatā noslēgsies oktobrī. Konstitūcija viņam liedz kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Pie kaimiņiem laipnība naudu nemaksā

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 23.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji gatavi izkliegt uzņēmējdarbības vides problēmas kameru priekšā, bet valsts aparāta skrūvītēm arvien tīk būt labi ieeļļotām

Kamēr valsts vadītāji velta enerģiju dažādiem augstiem jautājumiem, piemēram, plaši diskutējot par sejas aizsegu aizliegšanu, tiek kārtējo reizi aizmirsts par tādām piezemētām lietām kā politiskā higiēna un elementāri kārtības noteikumi pašā valsts aparātā. Tā problēmas izgaismojusi Rīgā un Tallinā darbojošos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu saimniece Linda Liepiņa. Uzņēmējas izteiktās frāzes Latvijas Televīzijā ir kā virpuļviesulis, kas uzsūcis daudzu uzņēmēju varbūt skaļi nepateikto. Uzņēmēja vispirms asi pātago nodokļu administrācijas darba stilu un ar tādu pašu jaudu triec smagu un labi nogatavojušos tomātu ierēdniecības vaibstos. Pēc Liepiņas domām, Latvijā ierēdņi un iestādes nevis veicina ekonomisko attīstību, bet biznesu ar savu darbu kavē. Atbildīgie par to gan nesēž šauros ierēdņu kabinetos, bet pa vītņu kāpnēm uzkāpj līdz augstākajām politiskajām virsotnēm. Nieks, ka valdības mainās, nieks, ka Saeimai jauns sasaukums. Būsim godīgi, varas kliķes zupa parasti ir tā pati vecā, jaunas garšvielas tajā ir retums, kas ātri vien izšķīst kopējā buķetē, kur sāji jūtams vien kādu noteiktu interešu salkanums. Visi tie daudzie valsts mašinērijas darbinieki, kas nav pelnījuši nevienu no šiem vārdiem, nereti dzīvo mokās, aiziet no valsts pārvaldes vai arī pārvēršas radījumos, kas nevis domā, bet ar klapēm uz acīm dara pakaļ normatīvajiem aktiem, sliktiem priekšniekiem, korumpētiem ielikteņiem, no zemes atrāvušamies politiķiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas transporta pakalpojumu platforma Bolt piedāvā klientiem iespēju par braucieniem norēķināties arī ar Apple Pay, informē uzņēmumā.

Apple Pay funkcija automātiski parādīsies Apple ierīču lietotājiem kā viena no maksājuma metodēm, ja klients ir atjauninājis Bolt aplikāciju.

«Mēs vienmēr cenšamies piedāvāt risinājumus, kas nodrošinātu mūsu klientiem patīkamāku servisu, tajā skaitā arī ērtu maksājumu sistēmu. Apple Pay iekļaušana mūsu lietotnē palīdzēs klientiem ātrāk, ērtāk un drošāk apmaksāt braucienus,» papildināja Bolt tirdzniecības operāciju vadītājs Martti Ilvess (Martti Ilves).

Maksājumi ar Apple Pay ir pieejami Bolt klientiem Austrijā, Austrālijā, Horvātijā, Kiprā, Čehijā, Igaunijā, Somijā, Francijā, Ungārijā, Kazahstānā, Latvijā, Lietuvā, Maltā, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Krievijā, Slovākijā, Zviedrijā, Ukrainā un Lielbritānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru