Jaunākais izdevums

«Mūsu valstī no pandēmiskās jeb cūku gripas ir miruši 34 cilvēki vecumā no 23 līdz 60 gadiem, viņu vidū – divas grūtnieces. Ja salīdzina ar pasaules rādītājiem, šo mirstību rēķinot uz vienu miljonu iedzīvotāju, mēs ieņemam otro vietu pasaulē aiz Argentīnas un pirmo vietu Eiropā,» intervijā laikrakstam Latvijas Avīze stāstījis Latvijas Infektoloģijas centra direktora pienākumu izpildītājs profesors Jāzeps Keišs.

«Visi mirušie bija sociāli aktīvi cilvēki, viņu vidū nebija bezdarbnieku, tātad viņiem bija līdzekļi vizītei pie ārsta. Lielākajai daļai mirušo nebija hronisku saslimšanu, tātad viņi pirms tam bija veseli. Tikai nelielai daļai bija cukura diabēts, aptaukošanās, sirds un asinsvadu saslimšanas, plaušu slimības… Gandrīz visi slimnieki, kas nomira, nebija vērsušies pie ģimenes ārsta. Un, ja arī bija, lielākā daļa nebija saņēmuši pretvīrusu terapiju,» skaidrojis J. Keišs.

Uz laikraksta jautājumu: «Tātad šī gripa tomēr nav izdomāta?» viņš atbildējis: «Ja es mirušo slimnieku tuviniekiem sāktu stāstīt, ka tā ir izdomāta, lai farmācijas firmas varētu nopelnīt, ražojot jaunas vakcīnas, tad es nezinu, ko viņi par mani domātu. Mana meita mēdz pārmest – ko tu, tēti, tur stāsti par tām pretvīrusu zālēm, palasi, kas rakstīts avīzēs, – tās nevajag pirkt. Tas ir tas pats, ja cilvēkam, kurš slīkst, ir iespēja padot glābšanas riņķi un laivu, bet tas netiek darīts. Sak, ja izķepurosies, tā būs tava laime, bet laivu un glābšanas riņķi es tev nemetīšu.»

Runājot par to, vai var apgalvot, ka pandēmiskā gripa ir beigusies, viņš sacījis: «Es negribu teikt, ka mēs varam tai pielikt punktu. Var gadīties, ka nāks otrs pacēluma vilnis. To neviens nevar pateikt. Man šķiet, ka viļņa nebūs, bet garantiju nav, tās ir tikai pārdomas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

H1N1 vīrusa vakcīnas ražošanas apjomi krietni zemāki nekā prognozēts

, 18.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

H1N1 vīrusa jeb cūku gripas vakcīnas gada ražošanas apjomi būs krietni mazāki nekā Pasaules Veselības organizācijas (WHO) prognozētie iespējamie 4.9 miljardi devu, raksta Reuters.

WHO pārstāvis Gregorijs Hartls (Gregory Hartl) norāda, ka 25 medicīnas līdzekļu ražotāji, kas izgatavo H1N1 vīrusa vakcīnas, nedēļas laikā nespēj saražot prognozētos 94 miljonus devu.

«Reālais cipars būs krietni mazāks par 4.9 miljardiem,» tā G. Hartls.

WHO iepriekš prognozēja, ka ar cūku gripas pandēmija skars trešdaļu no pasaules teju 7 miljardiem iedzīvotāju, taču līdz šim lielākā daļa upuru cieš tikai no viegliem simptomiem.

G. Hartls gan neizteica nekādu precīzu prognozi attiecībā uz to, kādi varētu būt H1N1 vīrusa vakcīnu ražošanas apjomi, taču norādīja, ka prognoze attiecībā uz 4.9 miljardiem devu gadā bija balstīta uz to, ka visi ražotāji sezonālās gripas vakcīnu vietā pārslēgtos cūku gripas vakcīnu ražošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Meksika oficiāli paziņo par cūkas gripas epidēmijas beigām

Sanita Igaune, 30.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas varas iestādes oficiāli ir paziņojušas, ka gripas epidēmija A1/H1N1 jeb tautā sauktā cūku gripa valstī ir beigusies, ziņo k2kapital.com.

Pēc Meksikas Veselības ministrijas datiem šogad, no visiem ar gripu saistītajiem saslimšanas gadījumiem, 10% bijuši saistīti ar A1/H1N1, bet pērn oktobrī īpatsvars veidoja 90%.

Cūku gripas epidēmija sākās pagājušajā gadā Meksikā un prasīja daudzus upurus visā pasaulē. Gripas uzliesmojumi bija aptuveni 200 valstīs. Meksikā ar jauno slimību saslima 72,5 tūkstoši iedzīvotāju, no kuriem 1,3 tūkst. nomira.

Kopumā pret jauno slimību tika vakcinēti 27 miljoni meksikāņu. Tas nebija lēts prieks, kas prasīja 335 miljonus ASV dolāru.

Db.lv jau ziņoja, ka pērn novembrī Latvijā ar jauno gripas vīrusu saslimušo skaits pieauga līdz nepilniem 100 slimniekiem. Šajā mēnesī no jaunās gripas vīrusa izraisītajām komplikācijām Latvijā dzīvību zaudēja pirmais epidēmijas upuris - aptuveni 50 gadu vecā paciente.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šorīt no jaunās gripas vīrusa izraisītajām komplikācijām mirusi aptuveni 50 gadu vecā paciente, apstiprināja P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Ieva Stibe.

«Pacientei bija elpošanas traucējumi, viņa bija pieslēgta pie mākslīgās elpināšanas aparāta. Pie mums visu laiku atradās intensīvās terapijas nodaļām,» stāsta slimnīcas pārstāve. Jau vēstīts, ka šai pacientei pirmajai Latvijā jaunā gripa bija norisinājusies tik smagi. Šobrīd nav ziņu, ka vēl kāds no ar jauno gripu saslimušajiem cilvēkiem būtu smagā stāvoklī, vēsta diena.lv.

LIC aicina iedzīvotājus apsvērt ceļošanas nepieciešamību uz reģioniem, piemēram Ukrainu, kur jaunā gripa plaši izplatījusies. Lai pasargātos no gripas, regulāri jāmazgā rokas. Ja gaidāms ceļojums uz gripas skartajiem reģioniem, profilaksei varot lietot recepšu medikamentus Tamiflu un Relenza. Sejas maskas neesot iedarbīgs veids, kā sargāties no gripas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rekomendē reģistrēt divas vakcīnas pret cūku gripu

, 25.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Zāļu aģentūra (EMEA) šodien publiskojusi informāciju par to, ka tā rekomendē Eiropas Komisijai reģistrēt divas vakcīnas A (H1N1) gripas profilaksei, ko izraisa tā saucamās cūku gripas vīruss.

Galīgais lēmums par to, vai vakcīna tiks reģistrēta un nonāks tirgū, Eiropas Komisijā tiks pieņemts jau tuvākajā laikā, pastāstīja Zāļu valsts aģentūras sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Liepa.

Ar sīkāku informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar A (H1N1) gripas profilaksi, iespējams iegūt EMEA jaunizveidotajā mājaslapā http://www.emea.europa.eu/influenza/home.htm .

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bīstams vīruss liek Pasaules Veselības organizācijai otro reizi tās vēsturē izsludināt ārkārtas tikšanos

Gunta Kursiša, 09.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī vīruss MERS CoV (Middle Eastern Respiratory Syndrome Coronavirus) nav ieguvis pandēmisku raksturu, Pasaules Veselības organizācija (PVO) otro reizi tās pastāvēšanas vēsturē sasaukusi ārkārtas sanāksmi, vēsta pasaules mediji.

Pirmā ārkārtas sanāksme notika 2009. gadā, un tikšanās iemesls bija H1N1 gripas vīruss, kas nereti tiek dēvēts arī par cūku gripu. Saslimšana ar šo vīrusu netika novērota cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem, un saslimšanas gadījumi bija novērojami arī veselīgiem cilvēkiem. Slimības uzplaiksnījums sākās Verakrusā, Meksikā, un kopumā tā laupīja vairāk nekā 14 tūkstošu cilvēku dzīvības. 2010. gada aprīlī H1N1 pandēmija tika pasludināta par beigušos.

PVO tikšanās notiks otrdien un ceturtdien, ziņo Business Insider. Pirmo reizi saslimšanas gadījumi tika novēroti pagājušā gada septembrī, bet pētnieki vēl joprojām nav noskaidrojuši, kas izraisījis saslimšanas un kā cilvēki ar vīrusu inficējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rozentāle konkretizēs iespējas par vakcīnu iegādi no citām ES dalībvalstīm

Sanita Igaune, Db, 12.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministre Baiba Rozentāle cer konkretizēt iespējas par pretgripas vakcīnu iegādi no citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, lai nodrošinātu izvairīšanos no A(H1N1) gripas vīrusa.

«Šajos ekonomiskajos apstākļos, tā būtu alternatīva tām dalībvalstīm, tostarp Latvijai, kurām nav vienošanās līguma ar zāļu ražotājiem par vakcīnu iepirkumu,» uzskata ministre.

Šo jautājumu B.Rozentāle iecerējusi pārrunāt, piedaloties ES Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksmes darbā, kas notiks no 12. līdz 13.oktobrim Luksemburgā.

«Līdztekus darba kārtībai par ES dalībvalstu sadarbību un savstarpējās rīcības koordināciju A(H1N1) gripas pandēmijas laikā, es ceru konkretizēt iespējas par pretgripas vakcīnu iegādi no citām dalībvalstīm,» norādījusi ministre, atzīmējot, ka šāda mehānisma izveide būtu ļoti svarīga situācijā, kad dalībvalsts, kurai ir tāda vēlme un iespējas, varētu piedāvāt vakcīnas citai dalībvalstij, tā novēršot drošu vakcīnu trūkumu un sniedzot kā juridisku skaidrību, tā konkurences noteikumus un atbildību attiecībā uz praktiskiem vakcīnu nodošanas jautājumiem starp dalībvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cūku gripa Lielbritānijai varētu izmaksāt 72 miljardus mārciņu

, 26.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

H1N1 vīrusa jeb tā sauktās cūku gripas pandēmija Lielbritānijas ekonomikai varētu izmaksāt 72 miljardus sterliņu mārciņu, taču pat, ja vīrusa izplatība pieņemsies spēkā, zinātnieki iesaka neslēgt skolas, vēsta Reuters.

Sliktākais Londonas Ekonomikas skolas un Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skolas zinātnieku izstrādātais scenārijs paredz, ka vīrusa pandēmija Lielbritānijas iekšzemes kopproduktu (IKP) varētu samazināt par 3.3 līdz 4.3 %.

Zinātnieku veiktais pētījumā teikts, ka jau lejupslīdē esošo Lielbritānijas ekonomiku varētu tālāk negatīvi iespaidot skolu slēgšana, saslimušo cilvēku darba nespējas atvaļinājumi, kā arī valdības noteikti ierobežojumi saistībā ar vīrusa izplatību.

Uz šo brīdi H1N1 vīruss Lielbritānijā dzīvību atņēmis 187 cilvēkiem. Tiek lēsts, ka ar vīrusu inficēti 10 līdz 12 % valsts populācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bolīvijā banku klientiem aizliedz izmantot gripas maskas

Vēsma Lēvalde, Db, 16.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bolīvijas bankās klientiem ir aizliegts valkāt maskas, lai ierobežotu banku laupīšanas, kas var notikt cūku gripas profilakses aizsegā.

«Mēs esam nolēmuši, ka tikai apkalpojošais personāls drīkst bankas telpās valkāt maskas,» laikrakstam El Dia paudis Santakrusas banku federācijas prezidents Hogjers Hurtado (Hoggier Hurtado).

Lēmumu valstī pieņēma pēc tam, kad gaišā dienas laikā Family Cooperative banku aplaupīja pieci cilvēki maksās, kādas parasti valkā bailēs no cūku gripas vīrusa (H1N1) infekcijas.

Santakrusas policija atbalstījusi lēmumu un atzinusi, ka diemžēl ir daudzi krimināli noziedznieki, kas izmanto pandēmijas draudus, lai veiktu noziegumus, bet videokameru ierakstos šos cilvēkus masku dēļ nevar identificēt.

Santakrusa, bagātās Dienvidamerikas valsts galvaspilsēta, uzskatāma par vīrusu infekcijas H1N1 epicentru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Putnu gripa Polijā rada pamatotu satraukumu Baltijas valstīm

Anna Ērliha - Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijas izpilddirektore, 14.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katru gadu, līdz ar savvaļas putnu migrāciju, pasauli pāršalc putnu gripas epidēmija. Šis gads sācies ar negaidītiem ziņojumiem no Polijas, kur slimības skartas ir vairākas mājputnu novietnes, gan piemājas, gan komerciālās, un kopumā iznīcināti vairāk nekā 130 tūkstoši mājputnu.

Papildus tam pagājušajā nedēļā putnu gripa Polijā konstatēta arī vienam savvaļas putnam, bet nedēļas nogalē apstiprināts, ka putnu gripa konstatēta kādā piemājas saimniecībā Slovākijā, kurā turētas vien 22 vistas. Šīs nedēļas sākumā ir parādījušies satraucoši paziņojumi par gripas uzliesmojumiem arī Ungārijā.

Putnu gripa ir ļoti lipīga vīrusu slimība, kas ietekmē gan produktīvos mājputnus, gan mājputnus, kas tiek turēti kā lolojumdzīvnieki, gan savvaļas putnus. Reizēm putnu gripa skar arī zīdītājus, tostarp cilvēkus, kur rezultāts var būt letāls. Pasaules Veselības organizācija gan norāda, ka cilvēku inficēšanās iespēja ar augsti patogēno putnu gripas vīrusa celmu H5N8 ir zema.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polija netic farmācijas korporācijām un nolēmusi arī turpmāk atteikties no tā saucamās cūku gripas vakcīnu iegādes. AFP raksta, ka šāds solis ir visai riskants, ņemot vērā to, ka epidēmija turpina izplesties.

Pretējās domās ir Polijas premjerministrs Donalds Tusks (Donald Tusk) un Polijas veselības aizsardzības ministre Eva Kopača (Ewa Kopacz), kuru iniciatīvas dēļ, Polija ir vienīgā valsts, kas nav iegādājusies cūku gripas vakcīnu. Neskatoties uz 145 no cūku gripas vīrusa mirušajiem Polijas iedzīvotājiem, vairums atbalsta valdības lēmumu.

Atgādinām, ka E. Kopača jau pagājušā gada nogalē paziņoja, ka katru gadu pasaulē ar sezonālo gripu saslimst 1 miljards cilvēku, no kuriem aptuveni 1 miljons mirst. «Kāpēc neviens neizsludināja pandēmiju pagājušogad, aizpagājušogad un citus gadus? Turklāt cūku gripa norit vieglāk nekā sezonālā gripa, kurai nereti ir ļoti smagas komplikācijas,» uzsver E. Kopača.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Biodrošība uz biznesa pašiniciatīvu

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 10.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biodrošības pasākumi putnkopībā, putnu gripu gaidot, pagaidām uzkrauti vienīgi uz lauku uzņēmēju pleciem

Šonedēļ DB rakstīja par draudošajām nepatikšanām saistībā ar siltumnīcas gāzu emisijām un topošo direktīvu, kas solās pamatīgi izpliķēt kā lauksaimniekus, tā mežsaimniekus. Sāpīgākais, ka Latvijai var nākties piekāpties importa piedāvājumam, kam mūsu ražotāju ierobežošana paver iespējas kā vērtējot vienas, tā otras tautsaimniecības lielās nozares nākotni. Tomēr tas nav vienīgais sitiens. Āfrikas cūku mēris, kas šo gadu sācis ar pamatīgām «dzīrēm», arī darbojas kā divi vienā – vienlaikus tukšo fermas un pamudina importētājus. Skat, Latvijas vietējie ražotāji cūkas nobeidz ar gāzi un sadedzina, tātad veikalu plauktos ir prāva šķirba. Apkarojot cūku mēri, visvairāk dabūjuši ciest mūsu cūkaudzētāji, nevis slimība, kas turpina savu gaitu, līdz ar mēra konstatēšanu Ancers fermā Salaspils novadā iztukšojot nu jau otro šī uzņēmuma lielfermu. Kamēr cūkkopji dzīvo trauksmes režīmā, gaidot, kas būs nākamā novietne, kur kā īlens no maisa izlīdīs kāda biodrošības nepilnība, nelaime skārusi arī mūsu putnkopjus. Tāpat kā iepriekš cūku mēris mazpamazām tukšojis sākumā nelielās, bet tagad arī lielās cūkkūtis, arī putnu gripas draudi, pašai slimībai nemaz neesot Latvijā, sola līdzīgu efektu. Pārtikas un veterinārā dienesta noteiktais trīs mēnešu aizliegums turēt mājputnus laukā ne tikai lielā mērā izskaudīs piemājas putnkopību, bet arī ievērojami iedragās bioloģiskās putnkopības attīstību, kas tieši šogad grasījās uzņemt apgriezienus (plašāk DB 16.01.2017.). Putnu kaitei attīstoties pēc cūku mēra scenārija, neomulīgi jūtas arī lielās putnu fermas, bet ne importa produkcijas ražotāji, kuriem Latvijas piesardzība tikai paver iespējas ienākt mūsu tirgū. Velkot analoģijas ar globālo populistu iecerēm, no šādām sērgām Latviju varētu pasargāt vienīgi augsts mūris pa valsts perimetru un kupols visam pāri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau otro mēnesi Latvijas mājputni savu darbalaiku spiesti pavadīt tumsā un nebrīvē. Ierobežojumi mājputnu turēšanas noteikumos ieviesti, ņemot vērā kaimiņvalstīs strauji izplatījušos saslimstību ar putnu gripu. Slimība kļuvusi par iemeslu stingru biodrošības pasākumu ieviešanai Latvijā. Roku mazgāšana, apavu dezinficēšana, maiņas apģērbs un apavi, bet, galvenais, jebkādas saskares ar savvaļas putniem izslēgšana – tie ir tikai daži no būtiskākajiem biodrošības pasākumiem. Aizliegta arī jelkāda mājputnu un inkubējamu olu tirdzniecība, kā arī tirgi, izstādes un skates ar mājputnu piedalīšanos. Taču svarīgākais – mājputni jātur iekštelpās un tie nedrīkst nonākt saskarē ar savvaļas putniem.

Mazie un vidējie uzņēmēji jau cēluši trauksmi par šiem ierobežojumiem, kas samazinājuši putnu dējību. Putniem ir grūtsirdība, tie paskatās pa logu, kur spīd saule, uzkāpj laktā, un viss; vistas neinteresējas ne par gaiļiem, ne cāļiem; neiešu putnus mocīt, tos visu pavasari turot iekšā, – šādi un līdzīgi komentāri atskan no zemnieku puses. Turklāt putniem nepieciešami gan zaļumi, gan citi vitamīni un minerālvielas. Lai spētu nodrošināt tos ar visu nepieciešamo, saimniekiem jāvelta dubultlielas pūles un, protams, ne mazums resursu. Te nu aktualizējies jautājums par iespēju tikt pie finansiālas palīdzības. Lai arī putnu gripa ir ne mazāk bīstama kā Āfrikas cūku mēris, biodrošības pasākumu īstenošanai pieejamais atbalsts ir krietni vien mazāks nekā cūkkopjiem. Salīdzinājumam – ja Āfrikas cūku mēra apkarošanai, tostarp biodrošībai, no 2010. gada līdz 2017. gadam piešķirti 17,22 miljoni eiro, tad institūtam BIOR putnu gripas sakarā šogad piešķirti vien 5400,16 eiro. Te der atgādināt, ka bīstamā cūku slimība jau krietnu laiku plosās Latvijā, bet putnu gripa, par laimi, nav konstatēta. Turklāt daļa putnkopju atzinuši, ka startēšana uz atbalstu biodrošībai ir birokrātijas klapatu pilna, tāpēc pat nepieteiksies uz šādu iespēju, iztiekot paši ar savu naudu. Daļa saimnieku tomēr nolēmuši laist vistas laukā par spīti aizliegumiem. Par to arī liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) kontroles un novērojumi. Proti, aizlieguma laikā līdz šim veikta 491 pārbaude, un 61 gadījumā konstatēti pārkāpumi un neatbilstības. Pēc atkārtotām pārbaudēm gan pārkāpumi vairs nav konstatēti. Pagaidām PVD nav apkopojis informāciju, vai pārkāpējiem piemērots kāds sods un cik daudz šādu gadījumu bijis, – tas kļūs zināms pēc aizlieguma beigām 1. jūnijā. Taču PVD pārstāvji norāda – mērķis nav sodīt, bet izteikt brīdinājumu, nosakot termiņu pārkāpumu novēršanai. Taču skaidrs arī, ka nav iespējams konstatēt visus pārkāpējus, jo saimniece ar pāris vistām, iespējams, par šādiem aizliegumiem pat nav dzirdējusi. Katrā ziņā līdz 1. jūnijam putniem vēl jāpaciešas kūts tumsā, un tad tie varēs tikt brīvībā un dēt uz nebēdu. Jācer, ka grūtsirdība nebūs putnus nomocījusi un tie turpinās attaisnot saimnieku cerības uz pilniem olu groziem. Un jācer, ka līdz šim brīdim nekāda vistu dumpja kā populārajā filmā ar šādu pašu nosaukumu tomēr nebūs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viesnīcu cenas, pateicoties ekonomiskajai lejupslīdei, nokritušas līdz zemākajam līmenim vairāk nekā piecu gadu laikā, vēsta Reuters.

«Šis ir fantastisks laiks ceļotājiem,» Reuters sacījis Hotels.com pārstāvis Naidžels Poklingtons (Nigel Pocklington), norādot gan uz zemajām viesnīcu cenām, gan to, ka valūtas maiņas kursa svārstības ir palīdzējušas padarīt daudzus galamērķus daudz lētākus.

«Pieprasījumu pēc ceļojumiem, sevišķi biznesa ceļojumiem, ir smagi skārusi ekonomiskā krīze, un tajā pašā laikā ir liels viesnīcu istabu piedāvājums. Pieprasījuma kritums un augošais piedāvājums var nozīmēt tikai vienu lietu - cenu samazināšanu,» viņš skaidrojis.

Hotels.com HPI mēra reālo cenu, kas tiek maksāta par viesnīcas istabu, nevis reklamētās likmes. Tā ir balstīta uz cenām, ko faktiski maksā klienti 78 000 viesnīcu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veselības ministrija gatavojas jaunās gripas uzliesmojumam

Guna Gleizde, Db, 09.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar iespējamo jaunās gripas uzliesmojumu Latvijā, Veselības ministrija (VM) aktualizējusi tās pakļautībā esošo iestāžu gatavību.

Šobrīd Latvijā ar jauno pandēmiskās A gripas vīrusu H1N1 reģistrēti 89 saslimšanas gadījumi, jau ziņots, ka reģistrēts arī pirmais mirušais pacients. Sākoties ziemas sezonai, jaunās gripas saslimstības uzliesmojums reģistrēts visās ziemeļu puslodes valstīs, norāda VM.

Ministrija aicina iedzīvotājus īpaši pievērst uzmanību gripas profilakses pasākumiem un ievērot mājas režīmu pacientiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu. Jaunās gripas simptomi un slimības norise neatšķiras no sezonālās gripas, tādēļ to noteikt var tikai laboratoriski. Parādoties pirmajām saslimstības pazīmēm ir jākonsultējas ar ģimenes ārstu. Sīkāka informācija par saslimšanas profilaksi un slimības pazīmēm pieejama Veselības ministrijas un Latvijas Infektoloģijas centra mājas lapās www.vm.gov.lv un www.lic.gov.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV bērniem sapotētas nepietiekami stipras H1N1 vakcīnas

, 16.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pieciem ražotājiem, kas ASV piegādā vakcīnas pret H1N1 vīrusu jeb tā saukto cūku gripu, atsaucis simtiem tūkstošu vakcīnu, jo tās neesot tik spēcīgas kā vajadzētu, ziņo CNN.

Franču ražotājs Sanofi Pasteur brīvprātīgi atsaucis 800 tūkstošus vakcīnu, kas paredzētas bērniem no 6 - 35 mēnešiem.

Kompānija un Slimību kontroles un profilakses centrs uzsvēruši, ka atsaukums nav saistīts ar bažām par vakcīnu drošumu, un, pat ja vakcīna nav tik spēcīga kā tai vajadzētu būt, bērni, kas to jau saņēmuši, nav vēlreiz jāvakcinē.

Nekādi draudi bērnu veselībai nepastāvot. Kad jautāts, ko vecākiem būtu jādara, centra pārstāvis Toms Skinners (Tom Skinner) teicis: «Absolūti neko.» Viņš sacījis, ka, ja bērni saņemuši šo vakcīnu, viņiem viss būs labi.

Sanofi Pasteur pārstāvis Lens Lavenda (Len Lavenda) informējis, ka kompānijas testu rezultāti pierādījuši - vakcīnu iedarbīgums ir par 12% mazāks nekā tam vajadzētu būt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas tiesa lēmusi piešķirt 4000 eiro kompensāciju par četrus gadus vecas meitenītes vakcinēšanu pret «cūku gripu», nesaņemot vecāku piekrišanu, informē baltic-ireland.ie.

Neskatoties uz to, ka sākumskolas skolnieces Niamas Flemingas māte skolas piedāvātajā veidlapā bija norādījusi, ka nepiekrīt bērna vakcinēšanai pret H1N1 vīrusu, vakcinācija tomēr tika veikta.

Mātes Karolīnas Flemingas advokāts tiesā norādījis, ka 2010.gada 15.februārī četrgadīgā Niama tika paņemta no klases, aizvesta uz citu telpu, kur viņas kreisajā rokā tika ievadīta vakcīna. Tas darīts nelikumīgi, jo saskaņā ar likumu potēšanu, kas nav iekļauta bērnu regulārajā vakcinēšanas programmā, var veikt tikai tad, ja tam piekrīt bērna vecāki. Šajā gadījumā māte skaidri bija norādījusi, ka potēšanai nepiekrīt, jo, konsultējoties ar savu ģimenes ārstu, noskaidrojusi, ka no vakcīnas iespējamas vairākas blakusparādības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baznīcās uzstāda svētā ūdens automātus; izgudrotāju interesenti «gāž apkārt»

, 12.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katoļu baznīcas Itālijā uzstāda svētā ūdens automātus, lai mazinātu cūku gripas izplatīšanās risku, ziņo BBC.

Tā vietā baznīcās tiek uzstādīti automāti, kas izšļāc ūdeni tad, kad zem tiem tiek paliktas rokas.

Svētā ūdens automāta izgudrotājs Lučiāno Marabese (Luciano Marabese) stāstījis, ka pieprasījums pēc viņa izgudrojuma esot ļoti liels - viņš saņemot simtiem epastu no visas pasaules, kuros tiek prasīta detalizēta informācija par automātiem. Šī ideja viņam radusies, jo uzzinājis, ka daži cilvēki pārtraukuši mērkt rokas svētajā ūdenī, baidoties inficēties ar vīrusu.

Itālijā no cūku gripas miruši aptuveni 30 cilvēki.

Tēvs Pjērs Andželo Mota (Pierre Angelo Mota) BBC pastāstījis, ka svētā ūdens automāti cilvēkus pārsteiguši: «Tas ir jaunums. Cilvēki sākotnēji bija mazliet šokēti par šo tehnoloģisko jauninājumu, bet pēc tam to atbalstīja ar lielu entuziasmu un prieku. Šīs draudzes locekļi jau ir pieraduši pie tā.» Tam piekritusi arī viena no draudzes loceklēm, sakot, ka tas ir lieliski, jo vairs nav jāuztraucas par to, ka tādā veidā varētu saķert cūku gripu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Vācijas pilsētas, kas savā mājas lapā reklamē pornogrāfiju līdz amerikānietei, kas savu kāzu oficiālās daļas laikā atjaunojusi informāciju savos profilos Facebook un Twitter - pasaule 2009. gadā bijusi pilna ar dīvainiem notikumiem.

2009. gadā pirmo reizi vēsturē uz Playboy žurnāla vāka nonāca multeņu varone, proti, Mārdža Simpsone, no populārā animācijas seriāla Simpsoni. 2009. gadā par savu veikumu portālā Facebook priecājās arī Baltā Nama vārtu demolētāji. Tāpat šogad arī visai pasaulei lika noticēt, ka kāds 6 gadus vecs zēns aibēdzis no mājām pašdarinātā gaisa balonā.

Arī notikumi, kas saistītās ar postošo H1N1 vīrusu jeb cūku gripu, dažkārt izrādījušies diezgan komiski un melnā humora seriālu sižeta cienīgi. Piemēram, Ēģiptē tika nogalinātas tūkstošiem cūku, lai gan Apvienoto Nāciju Organizācija iepriekš bija brīdinājusi, ka cūku slaktiņš nekam nelīdzēs, jo pie vīrusa izplatības Ēģiptes cūkas nav vainojamas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās koronavīrusa izplatības dēļ pasaules tūrisma nozare zaudēs vismaz 22 miljardus dolāru (20 miljardus eiro), ņemot vērā Ķīnas tūristu patēriņa kritumu, ceturtdien prognozēja Pasaules Ceļojumu un tūrisma padome (WTTC).

"Ir pāragri precīzi zināt, taču WTTC sadarbībā ar "Oxford Economics" veikusi sākotnējus aprēķinus, kuros tiek lēsts, ka krīze nozarei izmaksās vismaz 22 miljardus dolāru," intervijā spāņu laikrakstam "El Mundo" norāda padomes prezidente Glorija Guevara.

"Šie aprēķini ir balstīti uz iepriekšējo krīžu, tostarp SARS un H1N1 pieredzes, un uz zaudējumiem, ko rada Ķīnas tūristi, kuri pēdējās nedēļās nav spējuši ceļot. Ķīniešu tūristi ceļojumu laikā tērē visvairāk," skaidro Guevara.

WTTC gan brīdina, ka tūrisma nozares zaudējumi var sasniegt pat 49 miljardus dolāru, ja krīze ilgs tikpat ilgi, cik SARS epidēmija. Turklāt, ja koronavīrusa epidēmija turpināsies vēl ilgāk, tad zaudējumi varētu pieaugt līdz 73 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji pieaudzis pieprasījums pēc dražejām Fisherman’s Friend, jo cilvēki uzskata, ka tās varētu izārstēt vīrusu A/H1N1 jeb tā dēvēto cūku gripu, vēsta Orange News.

Fisherman’s Friend dražeju sastāvā ir anīss, kas tiek izmantots arī cūku gripas ārstēšanas medikamentā Tamiflu.

Pieprasījums pēc šīm dražejām ir pieaudzis par 43%, un to ražotājs – kompānija Lufthouse of Fleetwood – norāda, ka tikko spēj apmierināt pieprasījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izrādās, ka arī Latvijai, sākoties gripas pandēmijai, tika piedāvāts iegādāties jauno medikamentu par daudzkārt zemāku cenu centralizētā iepirkumā, tomēr valdība toreiz no šādas iespējas atteikusies.

Par to raksta Neatkarīgā, atsaucoties uz Roche Latvija direktoru Raulu Vērliņu. Vēstulē kompānijai toreizējais veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) atteikumu pamatojis ar krīzes apstākļiem, kuros Latvija nevar atļauties tērēt tādu naudu.Tagad slimnīcas par valsts budžeta naudu šo medikamentu iepērk pa pilnu ražotāja cenu.

Kā skaidrojis medikamentu ražotāja pārstāvis SIA Roche Latvija direktors Rauls Vēliņš, visā pasaulē zāļu ražotāja Roche politika ir piedāvāt valstu valdībām veikt centralizētu medikamentu iepirkumu par zemāku cenu. Arī Latvijai jau pagājušā gada pavasarī, kad visā pasaulē tika izsludināta jaunās gripas A H1N1 pandēmija, tika piedāvāts iepirkt pretvīrusu medikamentu par ievērojami samazinātām cenām, taču Latvija atteicās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lietuvai aizliedz gaļas eksportu uz Krieviju

Vēsma Lēvalde, Db, 19.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas lauksaimniecības tirgus uzraugs no 20. oktobra ieviesīs īslaicīgu gaļas importa aizliegumu no četrām valstīm - Lietuvas, Argentīnas, Brazīlijas un Vācijas, ziņo lenta.ru.

Šādu lēmumu uzraugs pieņēmis sakarā ar iespējamu aizliegtu vielu klātbūtni dzīvnieku izcelsmes produktos, monitorējot gaļas tirgus produkciju. Aizliegta liellopu gaļas ievešana no Brazīlijas, Argentīnas un Lietuvas, kā arī cūkgaļas ievešana no Vācijas.

Termiņš, līdz kuram ierobežojumi ir spēkā, nav noteikts.

Nesen uzraugošā institūcija ziņoja par visu ierobežojumu atcelšanu cūkgaļas importam, ko ieviesa 2009. gada pavasarī. Aprīlī un maijā Krievija paziņoja par cūkgaļas importa ierobežojumiem no Meksikas, ASV, Kanādas, Spānijas un Lielbritānijas sakarā ar profilaktiskajiem pasākumiem pret gripas vīrusu. H1N1. Saskaņā ar Krievijas Zemkopības ministrijas datiem gaļas imports Krievijā šogad sarucis par 30 %, salīdzinot ar 2008. gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ķīnā veiksmīgākā investīciju prece šogad ir ķiploki

, 25.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš šī gada marta ķiploku cena Ķīnā ir gandrīz četrkāršojusies, tādējādi šis garšaugs šogad Ķīnā ir kļuvis par veiksmīgāko investīciju preci, raksta Reuters.

Ķiploku cenas straujā palielināšanās Ķīnā varētu būt saistīta ar cilvēku uzskatu, ka tā lietošana pārtikā palīdz atvairīt H1N1 vīrusu jeb tā saukto cūku gripu, uzskata Morgan Stanley ekonomists.

Tam par apliecinājumu ir arī atgadījums kādā Ķīnas skolā, kura iegādājusies 200 kilogramus ķiploku un likusi tos katru dienu ēst saviem audzēkņiem, lai tie neslimotu.

Citi gan uzskata, ka aiz straujās ķiploku cenas palielināšanās stāv valsts bagātie, kas veic spekulācijas tirgū, lai nopelnītu.

Savukārt vēl viens scenārijs ķiploku cenas pieaugumam Ķīnā rāda, ka tā kā pērn ķiploku cena valstī bija ļoti zema, daudzi zemnieki nolēma tos šogad neaudzēt, tādēļ pieprasījums vietējā tirgū apsteidz piedāvājumu, ķiploka cenu «uzdzenot debesīs».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pāri paliek lielākā daļa Igaunijas iepirkto cūku gripas vakcīnu

Guna Gleizde, 09.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 250 tūkst. Igaunijas iepirkto jaunās gripas H1N1 vakcīnas devu aptuveni 150 tūkst. palikuši neizlietoti.

Kā ziņo laikraksts Postimees, liekās vakcīnas piedāvātas gan Pasaules Veselības organizācijai (PVO), gan to ražotājiem, tomēr igauņiem atliek vien cerēt, ka vakcīna tiks izmantota valsts iekšienē šoruden vai ka pēc vakcīnām būs pieprasījums pasaules dienvidu puslodes iedzīvotājiem, kurus jaunās gripas pandēmija vēl nav skārusi.

Igaunijas sociālo lietu ministrija informē, ka no PVO tā saņēmusi atbildi, ka šai organizācijai pašai izveidojušies šīs vakcīnas krājumi, tādēļ Igaunijas liekās vakcīnas tai neesot nepieciešamas. Arī ražotājiem šie medikamenti nav nepieciešami, jo to ražošanas jaudas sedz pasaules pieprasījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ukrainā cūku gripas dēļ ieviesīs karantīnas režīmu

Madara Fridrihsone, Db, 30.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai novērstu iespējamu cūku gripas epidēmijas uzliesmojumu, Ukrainā uz trim nedēļām tiks slēgtas visas mācību iestādes, aizliegta masu pasākumu rīkošana un vairākos valsts rietumu reģionos tiks ieviests karantīnas režīms, piektdien paziņojusi Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko.

Ukrainas Veselības ministrija apstiprinājusi, ka valstī ir miris vismaz viens gripas vīrusa A/H1N1 jeb tā dēvētās cūku gripas upuris, taču valsts rietumu reģionos ir konstatēts gripas un pneimovīrusu uzliesmojums, kura upuru skaits jau sasniedzis 30 cilvēkus.

Ļvovas, Ivano-Frankovskas un Ternopoles reģionos ar cūku gripu saslimušo cilvēku skaits liecina, ka slimības uzliesmojums jau sasniedzis epidēmijas apmērus, taču karantīnas režīmu plānots ieviest ne tikai šajos reģionos, bet arī Aizkarpatos, Černovickā, Rivņevskā, Volinskā, Hmeļņickā un Vinnckā.

Ukrainas veselības ministrs Vasīlijs Kņjazevičs žurnālistiem sacījis, ka neizslēdz karantīnas režīma ieviešanu visā valstī, ziņo Reuters.ru.

Komentāri

Pievienot komentāru