Eksperti

Inflācija "apēd" noguldījumu – ko varam darīt kapitāla saglabāšanai

Olga Rudzika, Pro Kapital Latvia izpilddirektore, 21.03.2022

Jaunākais izdevums

2022. gada pavasarī runāt par kapitāla saglabāšanu šķiet neiederīgi. Ir sajūta, ka laikā, kad Ukraina pašaizliedzīgi cīnās pret Krievijas agresiju, par naudas lietām runāt vispār nav jēgas. Ir saprotams, ka daudzi ikdienišķi jautājumi šodien ir palikuši ēnā, taču savu nozīmi tie nav zaudējuši.

Tie notiek neatkarīgi no tā, vai par tām domājam, vai nē. Piemēram, tas, ka Latvija strauji tuvojas divciparu inflācijas līmenim, nozīmē, ka mums ir jāparūpējas par saviem noguldījumiem un ieguldījumiem. Un tas jādara nevis “pēc kāda laika”, bet tieši tagad.

Inflācijas kāpums aizsākās pandēmijas seku dēļ – “mājsēdes” sākumā, pieprasījumam samazinoties, cenas visās pasaulē kritās, bet tiklīdz parādījās pirmās pazīmes par kovida pārvarēšanu, cenas sāka strauji augt. Tam bija vairāki iemesli, bet trīs galvenie: energoresursu cenu kāpums, kas vienmēr “parauj līdzi” visas pārējās nozares; būtiski pārrāvumi piegāžu ķēdēs, kas notika dēļ milzīgā pieprasījuma; uzņēmumu veidotie papildu krājumi, lai nepieļautu materiālu trūkumu (sīkāk par inflācijas cēloņiem lasiet LB prezidenta Mārtiņa Kazāka rakstā šeit).

“Eļļu” inflācijas “ugunskurā” ir pielējis Krievijas iebrukums Ukrainā, kas (abstrahējoties no kara šausmām kā tādām, cilvēku bojāejas) vēl vairāk kāpina energoresursu cenas un rada neskaidrības, piemēram, par labības eksporta apjomiem un cenu. Vairums eiropiešu ir emocionāli gatavi pieskaņot savu dzīvesveidu jaunajiem apstākļiem, jo apzinās notiekošā iemeslus un saprot, ka dārgāka degviela vai pārtika nav nekas salīdzinot ar postu, ko nodara karš. Ņemot vērā, ka pašlaik vēl ir pārāk daudz neskaidru faktoru, pat banku analītiķi atturas paust konkrētas prognozes par ekonomikas attīstību. Vienu gan var paredzēt diezgan droši – cenu kāpums nebūs vienu vai divu mēnešu “neērtība”, bet krietni ilgāks periods. Tāpēc būtu vērts apdomāt iespējamos veidus, kā saglabāt savu uzkrājumus, kurus glabājot bankas kontā, pamazām “noēdīs” cenu kāpums.

Kvalitatīvs nekustamais īpašums vienmēr ir bijis viens no populārākajiem ieguldījumu veidiem. Baltijas valstīs pēdējo gadu laikā ir daudz tādu projektu, kurus izpārdod ilgi pirms ēkas ir uzbūvētas. Iegulda baltieši paši, iegulda arī ziemeļvalstu pensiju fondi un citi investori. Jo labs, kvalitatīvi uzbūvēts mājoklis ir droša un stabila investīcija, kas savu vērtību nezaudē (inflācijas apstākļos vērtība pat pieaug), turklāt ar nekustamo īpašumu var pelnīt, piedāvājot to īres tirgū. Runājot par šādu investīciju atdevi, – ja pirms kādiem astoņiem gadiem Rīgas centrā iegādāts dzīvoklis šobrīd tiktu piedāvāts tirgū, tā cena būtu gandrīz divkāršojusies, nodrošinot ieguldītajam kapitālam aptuveni 10%–12% pieaugumu ik gadu. Ja šis īpašums visu šo laiku būtu izīrēts, varētu rēķināties ar ienākumu, kas šobrīd ļautu pilnībā nosegt vienistabas dzīvokļa jaunajā projektā iegādes cenu.

Atšķirībā no citiem ieguldījumu veidiem (akcijas, obligācijas, citi finanšu instrumenti), nekustamā īpašuma lielākā priekšrocība ir patstāvīgi pieaugošs, stabils pieprasījums. Jā, arī šajā nozarē ir bijuši kritumi un problēmas, kas Latvijas gadījumā izrietēja no nesamērīgas kreditēšanas politikas. Tomēr vēl nekad nav bijis tā, ka cilvēki negribētu uzlabot savu dzīves telpu un kvalitāti. Šis ir sava veida “mūžīgais dzinējs”, kas nekustamo īpašumu projektu attīstītājiem liek meklēt aizvien jaunus veidus šī pieprasījuma apmierināšanai. Un tāpēc nekustamais īpašums ir pieprasīts naudas ieguldīšanas veids, it īpaši jau neskaidrību un krīžu apstākļos.

Kādam būtu jābūt nekustamā īpašuma projektam, kurā šobrīd būtu vērts ieguldīt? Vispirms jau ir jāsaprot, kādam mērķim īpašums tiek iegādāts – savām vajadzībām vai izīrēšanai. No tā būs atkarīgi nākamie soļi. Ja dzīvoklis paredzēts savai ģimenei, papildus nepieciešamajai platībai, plānojumam un ēkas kvalitātei, nozīmīgs jautājums ir īpašumam apkārt esošā infrastruktūra – transports, mācību iestādes, iespējas ikdienas sporta nodarbībām. Ņemot vērā enerģijas cenu kāpumu, īpaši nozīmīgs faktors ir mājokļa tuvums darba vietai (bērnu mācību iestādēm), kā arī tā energoefektivitāte.

Ja šī plānota kā investīcija, ir jāsaprot, uz kāda veida īrniekiem īpašnieks orientēsies. Šobrīd lielu pieprasījuma daļu īres tirgū veido jaunās ģimenes, taču pirmspandēmijas laikā strauji auga ārvalstu studentu skaits, kuri nevēlējās dzīvot kopmītnē, bet kopā ar studiju biedriem īrēja nelielus dzīvokļus. Var paredzēt, ka ekonomiskajai situācijai iegūstot “jaunā normālā” apveidus, studenti īres tirgū atgriezīsies.

Ekskluzīvu īpašumu gadījumā laba iespēja ir izmantot nekustamā īpašuma brokera pakalpojumus, kas uzņemas atbildību par īrnieku atrašanu ilgtermiņā. Proti, pašam īpašniekam ar šo jautājumu nemaz nav jānodarbojas. Vērtējot dzīvokļa kā investīcijas objekta iegādi, būtu ļoti uzmanīgi jāizvērtē pieprasījuma tendences. Piemēram, apskatot sludinājumus publiski pieejamās datubāzēs, uzreiz ir redzams, kuri rajoni ir pieprasītākie.

Ja šobrīd Rīgā tas ir Āgenskalns un t.s. tālais centrs, pēc kāda laika tie jau varētu būt citi rajoni – ieguldot naudu īpašumā būtu jāpārdomā to, kāpēc cilvēki grib īrēt dzīvokļus tieši šajās vietās, un jāseko līdzi, kur un ko šobrīd būvē (plāno būvēt) nekustamā īpašuma attīstītāji. Saliekot kopā šīs komponentes, būs diezgan skaidrs, kādos īpašumos, kurā pilsētas rajonā ir vērts ieguldīt, lai nopelnītu visvairāk. Un līdzīgi kā pērkot dzīvokli savai ģimenei, arī izīrēšanas gadījumā vienmēr svarīga būs ēkas un dzīvokļu kvalitāte, energotaupība (šī faktora nozīme strauji pieaug) un atrašanās vieta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamā īpašuma attīstītāja "Pro Kapital" investīcijas Klīversalas kvartāla attīstībā varētu sasniegt kopumā 150-170 miljonus eiro, intervijā sacīja "Pro Kapital" vadītājs Paolo Mikeloci.

Viņš norādīja, ka kopumā Klīversalas kvartālā plānotas 10 ēkas. Pašlaik "Pro Kapital" ir uzbūvējis divas ēkas - Kuģu ielā 26 un Kuģu ielā 28, kur atrodas "River Breeze Residence", kā arī tiek īstenots projekts "Blue Marine", kas būs trešā ēka.

Mikeloci stāstīja, ka "Blue Marine" projektam Klīversalā pašlaik tiek pabeigts tehniskais projekts, un drīzumā "Pro Kapital" plāno izsludināt iepirkumus būvdarbiem. Kopējās investīcijas "Blue Marine" projektam ir aptuveni 16 miljoni eiro.

Klīversalu papildinās vēl viens daudzdzīvokļu nams 

Nekustamo īpašumu attīstītājs “Pro Kapital” būvēs septiņstāvu dzīvojamo ēku “Blue Marine”...

Plānots, ka daudzdzīvokļu ēkai "Blue Marine" būs septiņi virszemes stāvi un 101 dzīvoklis - sākot ar "studio" tipa līdz četru guļamistabu apartamentiem "penthouse" stilā.

Viņš piebilda, ka "Pro Kapital" domā arī par to, kā šajā vietā attīstīt infrastruktūru un pakalpojumus. Tostarp Mikeloci informēja, ka Tallinā "Pro Kapital" līdzīgi attīstīja Kalarannas kvartālu.

"Mēs nevēlamies veidot slēgtu telpu. Mēs vēlamies izveidot vietu, kura ir atvērta pārējai pilsētai, un tas ir ļoti svarīgi. Tādēļ mēs vēlamies, lai tur būtu kafejnīcas, restorāni, citi pakalpojumu sniedzēji. Mans viedoklis ir, ka komerctelpām, galvenokārt, vajadzētu būt pakalpojumiem, kas tiek sniegti cilvēkiem, kuri dzīvo vai strādā šajā reģionā. Tas paredz kafejnīcas, spa un skaistumkopšanas pakalpojumus," sacīja Mikeloci.

FOTO: Gada balvu Rīgas arhitektūrā 2019 saņem River Breeze Residence 

Pasaules arhitektūras dienā, kas šogad tiek atzīmēta 7.oktobrī, pasniegta Gada balva Rīgas...

Turklāt, tā kā Klīversalas kvartālā ir piekļuve ūdenim, "Pro Kapital" nākotnē plāno attīstīt arī pakalpojumus, kas ir saistīti ar to. Tostarp iecerēts izveidot promenādi.

Mikeloci piebilda, ka Klīversalā būs arī biroji, bet uz tiem nebūs uzsvars, pamatā tomēr būs dzīvokļi un pakalpojumu vietas.

Jau ziņots, ka Klīversalas kvartāls ir jauns dzīvojamais rajons Daugavas un Āgenskalna līča krastos. Kvartāla kopējā teritorija ir 5,5 hektāri, un 10 gadu laikā tajā paredzēts uzbūvēt ēkas ar apmēram 600 dzīvokļiem. 2018.gada vidū ekspluatācijā tika nodota kvartāla pirmā ēka - "River Breeze Residence" ar 48 dzīvokļiem un kopējo platību 12 850 kvadrātmetru, kurā tika investēti 15,25 miljoni eiro.

Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājs "Pro Kapital Grupp" 2020.gadā strādāja ar 57,3 miljonu eiro zaudējumiem, kas ir divas reizes vairāk nekā 2019.gadā, kamēr kompānijas ieņēmumi veidoja 19,2 miljonus eiro, uzrādot samazinājumu par 65% salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

Uzņēmums attīsta nekustamo īpašumu projektus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. "Pro Kapital" akcijas kotē Tallinas biržas oficiālajā sarakstā. Kompānijas kapitālā 54,7% akciju pieder "Raiffeissen Bank International".

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Dzīvojamo ēku tirgus aktivizēšanās Rīgā ir tikai laika jautājums

LETA, 21.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas laikā dzīvojamo ēku tirgū Eiropā ir redzamas pozitīvas tendences, tādēļ ir tikai laika jautājums, kad šis tirgus aktivizēsies arī Rīgā, sacīja nekustamo īpašumu attīstītāja "Pro Kapital" vadītājs Paolo Mikeloci.

Viņš norādīja, ka pandēmijas laikā daudzi sāka strādāt un mācīties no mājām un tas kardināli nemainīsies arī pēc pandēmijas, tādēļ strauji aug pieprasījums pēc mājokļiem, kuros cilvēkiem ir ērti nevis "pārnakšņot", bet gan dzīvot un pavadīt laiku.

"Rīgā pašlaik vēl nav vērojams liels nekustamo īpašumu projektu bums, bet tāds noteikti būs. Tas, ka pašlaik Rīgā tirgus ir vislēnākais Baltijā, pēc manām domām, ir anomālija. Tādēļ es uzskatu, ka Rīga ir pilsēta, kurā pašlaik ir visizdevīgāk ieguldīt Ziemeļeiropas reģionā," sacīja Mikeloci.

Savukārt Tallinā un Viļņā tirgus, pēc Mikeloci teiktā, pašlaik ir ļoti labs, turklāt ļoti labs tieši vidējās klases īpašumu projektiem. Viņaprāt, tas nav nekas pārsteidzošs, jo tāda pati situācija ir visā Eiropā. Vienīgā pilsēta, kura atpaliek, ir Rīga, un tas Mikeloci šķiet pārsteidzoši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājs "Pro Kapital Grupp" pagājušajā gadā strādājis ar 900 000 eiro zaudējumiem pretēji 13,5 miljonu eiro peļņai 2022.gadā, liecina uzņēmuma otrdien publiskotais pārskats.

Kompānijas ieņēmumi pērn bijuši 23 miljoni eiro salīdzinājumā ar 66 miljonu eiro ieņēmumiem gadu iepriekš.

Uzņēmums attīsta nekustamo īpašumu projektus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

"Pro Kapital" akcijas kotē Tallinas biržas oficiālajā sarakstā. Lielākie akcionāri ir "Raiffeissen Bank International" (35,78% akciju), "Clearstream Banking" (29,85%) un CACEIS Bank" (12,9%).

Komentāri

Pievienot komentāru