Finanses

Investoru vidū audzis pieprasījums pēc eirozonas obligācijām

Žanete Hāka, 10.05.2014

Jaunākais izdevums

Šonedēļ pieaugušas eirozonas valdību obligāciju cenas, nodzenot Īrijas, Itālijas un Spānijas 10 gadu obligāciju ienesīgumus līdz rekordzemiem līmeņiem, jo, reaģējot uz prognozēm, ka Eiropas Centrālā banka nākamnedēļ samazinās procentu likmes, audzis pieprasījums pēc parādzīmēm, raksta Bloomberg Businessweek.

Vairākas bankas, piemēram, Goldman Sachs un UBS Ag pārskatījušas savas prognozes par gaidāmo likmes samazinājumu, paredzot, ka ECB tās mainīs jūnijā.

Tāpat Spānijas un Itālijas obligāciju cenas pieauga pēc privātā sektora ražošanas apjomu datiem, kas liecināja par izaugsmi aprīlī. Savukārt Portugāles obligāciju cenas auga pēc tam, kad Standard&Poor’s mainīja valsts kredītreitinga perspektīvu no negatīvas uz stabilu.

Rezultātā Spānijas desmit gadu parādzīmju ienesīgums saruka par sešiem bāzes punktiem līdz 2,92%. Pirms tam ienesīgums samazinājās līdz 2,85%, kas ir zemākais līmenis kopš 1993.gada, kad Bloomberg sāka apkopot šos datus.

Itālijas 10 gadu obligāciju ienesīgums saruka par deviņiem bāzes punktiem līdz 2,95%, bet Īrijas 10 gadu obligāciju ienesīgums – līdz 2,643%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Jaunās Latvijas obligācijas – vai pievilcīga investīcija?

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 04.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kase šī gada 14. janvārī informēja, ka Latvijas valsts jaunu septiņu gadu eiro obligāciju emisija ir veiksmīgi noslēgusies, sasniedzot 2.815% ienesīgumu. Var piekrist, ka šis ir labs rezultāts Latvijas valstij.

Pirms trim gadiem, 2011.gada janvārī, līdzvērtīgas Latvijas valsts obligācijas ar atmaksas termiņu 2018.gada 5.martā ienesīgums bija 5.2% apmērā (skatīt 1.attēlu). Šādu ienesīguma kritumu nodrošināja ne tikai pārliecības pieaugums investoru vidū par Latvijas valsts finanšu stabilitāti un spēju atmaksāt aizņemtos līdzekļus, bet arī kopējā procentu likmju līmeņa samazināšanās parāda vērtspapīriem eiro valūtā, kuru veicināja gan Eiropas Centrālās bankas (ECB) aktivitātes, gan vispārējs riska apetītes pieaugums. Procentu likmju samazinājums ir nodrošinājis investoriem arī labu peļņu iepriekšējos divos gados (ja obligācijas ienesīgums samazinās, obligācijas tirgus cena aug, kas sniedz papildus peļņu). Piemēram, izmantojot aģentūras Thomson Reuters informāciju, Latvijas valsts obligācijas ar atmaksas termiņu 2018.gada 5.martā kopējais realizētais ienesīgums iepriekšējos 2 gados sasniedza 12.6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Aizņemties - dārgāk, ieguldīt - izdevīgāk

Andris Kotāns, Citadeles meitas uzņēmuma CBL Asset Management valdes loceklis un fondu pārvaldīšanas nodaļas vadītājs, 31.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gada procentu likmju pieaugums bijis viens no vēsturiski iespaidīgākajiem - pēdējo reizi kaut cik salīdzināmi kāpumi novēroti 1990. un 2000. gadu vidū, bet pieauguma straujuma ziņā šī bijusi gandrīz unikāla situācija.

Daudzi saskārušies ar paaugstināto procentu likmju nepatīkamo pusi, jo par kredītsaistībām tagad jāmaksā dārgāk, tomēr augstākām procentu likmēm ir arī pozitīvs spoguļattēls. Atdeve, ko šobrīd piedāvā uzkrājumu un fiksētā ienākuma ieguldījumu produkti, ir kļuvusi ievērojami augstāka un atjaunojusi nozīmi jēdzienam par kapitāla laika vērtību.

Kāpēc pieaug interese par obligācijām?

Pat ar konservatīviem un visiem pieejamiem risinājumiem mūsu nauda var atkal pelnīt. Arvien interesantāk kļūst iepazīties ar banku noguldījumu piedāvājumiem, kur pozitīvas likmes jau tiek maksātas pat krājkontā. Arī valsts krājobligācijas turpina piedāvāt pievilcīgu procentu likmi. Abas šīs alternatīvas pieejamas ar nelielām līdzekļu summām, bez vērtspapīru konta atvēršanas un ir viegli izpildāmas tiešsaistē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ko Eiropas Centrālās bankas «naudas drukāšana» nozīmē Latvijai?

Lelde Petrāne, 25.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esam daļa no eirozonas, un tāpēc arī Baltijas centrālās bankas piedalās Eiropas Centrālās bankas jaunākajā «naudas drukāšanas» programmā, pērkot gan savu valstu obligācijas, gan eirozonas starptautisko organizāciju parādzīmes.

Jāsaka gan, ka Baltijā un tai skaitā Latvijā nav pietiekami daudz vietējo parādzīmju, ko centrālās bankas varētu nopirkt. Tieša «naudas drukāšanas» ietekme uz Latvijas ekonomiku būs samērā neliela, jo Latvijas problēma ir, nevis finanšu līdzekļu trūkums, bet gan ļoti vārgs investīciju pieprasījums. Tajā pat laikā programmai būs netieša pozitīva ietekme uz Baltiju caur eksporta kāpumu, pateicoties ekonomiskās aktivitātes uzlabojumam Eiropā.

Tā secināts jaunākajā Swedbank makroekonomikas apskatā.

Ar šo gadu visas Baltijas valstis ir eirozonas dalībvalstis. Latvijas sabiedrība, šķiet, jau pieradusi pie eiro valūtas, tomēr jāuzsver, ka dalība eirozonā ir kas vairāk nekā tikai jauna valūta. Piemēram, Eiropas Centrālās bankas (ECB) monetārās politikas lēmumi ietekmē mūs ļoti tiešā veidā, un arī Latvijai ir iespēja tos ietekmēt, norāda banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis gads pasaules likvīdajos obligāciju tirgos iezīmējies ar vēl zemākām ienesīguma likmēm, un, pretēji pirms tam gaidītajam, tomēr nematerializējās drošo pasaules obligāciju ienesīguma palielināšanās.

Daudzu etalona parāda vērtspapīru ienesīgums devās arvien zemāk, kur īstermiņa pašu drošāko vērtspapīru likmes attapās negatīvā teritorijā. Tas nozīmē, ka, investoriem savā starpā aktīvi pērkot šo valstu obligācijas, to cena pakāpeniski pieaugusi, līdz pārsniegusi apjomu, ko tie, ņemot vērā obligāciju kupona likmi, var nopelnīt, līdz dzēšanai turot šos vērtspapīrus. «Tā, piemēram, ieguldot šobrīd Vācijas obligācijās ar dzēšanas termiņu līdz četriem gadiem, ieguldītājs saņem negatīvu ienesīgumu – tas nozīmē, ka tam papildus ar vērtspapīra turēšanu saistītajiem izdevumiem ir jāpiemaksā šādas obligācijas pārdevējam. Šāda situācija saistīta ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumiem par negatīvu depozītu likmes ieviešanu, kuras ietvaros noguldītie naudas resursi centrālajā bankā tiek aplikti ar šo likmi. Tādējādi tiek veicināts pieprasījums pēc obligācijām. Centrālo banku monetārās politikas ietvaros tiek palielināti tirgum pieejamie naudas resursi, bet to cena – samazinās,» skaidro Swedbank finanšu analītiķis Juris Rumba. Atliek secināt, ka daudzi labāk izvēlas aizdot valdībām (pirkt to obligācijas) par -0,05%, nevis turēt līdzekļus ECB, kur depozītiem tiek piemērota augstāka negatīva likme. «2011. un 2012. gads vēsturē iegāja ar rekordaugstām obligāciju likmēm arī vairākām eirozonas perifērijas valstīm. Savukārt 2013. un 2014. gadā situācija stabilizējās, un šīs valstis pakāpeniski atguva pieeju finanšu tirgiem,» norāda Swedbank eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ko 2019. gads sola pensiju kapitāla krājējiem?

Luminor Asset Management valdes loceklis Iļja Arefjevs, 01.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī pagājušais gads finanšu tirgos investoriem sagādāja nelielu vilšanos, sagaidāms, ka 2019. gadu raksturos pozitīvas izmaiņas un akciju un obligāciju vērtību kritums neturpināsies.

Turklāt sākot ar šo gadu, ir noteikti klientiem ļoti labvēlīgi komisijas maksu griesti, kas liks arvien efektīvāk darboties arī pensiju pārvaldītājiem. Tikmēr klientiem svarīgākā lieta arvien ir izvēlēties piemērotāko ieguldījumu stratēģiju, uzmanību pievēršot arī pensiju plāna ieguldījumu portfelim – kuros reģionos tiek veikti plāna ieguldījumi.

Lejupslīde 2018. gadā un ievērojami pozitīvākas prognozes šim gadam

Vērtību kritumu vienlaikus piedzīvoja gan akciju, gan obligāciju tirgi. Ir labi zināms, ka finanšu tirgi ir gan cikliski, gan svārstīgi un tas nebija pārsteigums, bet vilšanos investoriem sagādāja tieši svārstību cēloņi. Starp tiem tā saucamie tirdzniecības kari arvien pieaugošās globalizācijas apstākļos (sākumā gan starp ASV un Eiropas Savienību, gan starp ASV un Ķīnu), nespēja rast risinājumus politiskām problēmām industriāli attīstītajā Eiropā – neveiksmes ar valdības izveidi Itālijā, vēl arvien nenotikusī vienošanās par Lielbritānijas izstāšanās no ES u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ECB: Aizdevumu izsniegšanas temps eirozonas privātajam sektoram nedaudz paātrinās

LETA, 29.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizdevumu izsniegšanas pieauguma temps privātajam sektoram eirozonā šā gada februārī nedaudz paātrinājies, otrdien paziņoja ECB.

Eirozonas banku aizdevumi privātajam sektoram februārī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada, palielinājušies par 1,1%.

Tādējādi aizdevumi pieauguši nedaudz straujākā tempā par janvārī reģistrēto kāpumu 0,8% apmērā.

Tikmēr mājsaimniecībām un uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apjoms vien februārī palielinājies par 0,9%, salīdzinot ar 0,6% kāpumu janvārī.

ECB norāda, ka ilgstošā un dziļā finanšu krīze eirozonas dalībvalstīs radījusi kreditēšanas apsīkumu, tādējādi negatīvi ietekmējot ekonomikas aktivitāti.

ECB jau vairākkārt uzsvērusi, ka vāja aizdevumu izsniegšanas aktivitāte bremzē eirozonas ekonomikas atveseļošanos, un tam piekrīt arī analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ienesīgāko vidū zelts, obligācijas un atsevišķi akciju tirgi

Laikā, kad Volstrīta turpina atrasties gan savu vēsturisko rekordu tuvumā, taču vienlaikus uzrāda arī zināmu pagurumu, aizvien aktuālāks ir jautājums, vai peļņas gūšanai nav jāmeklē citi finanšu aktīvi. ASV plašā tirgus indekss Standard & Poor’s 500 no gada sākuma līdz 18. augusta biržas tirdzniecības sesijas slēgšanas brīdim ir palielinājies par 6,7%, savukārt, ierēķinot dividenžu ienesīgumu, tā ienesīgums ir sasniedzis apmēram 8%. Taču vienlaikus ir virkne finanšu aktīvu, kuri līdz šim dinamisko ASV akciju apsteidz un, iespējams, nākotnē to varētu izdarīt vēl vairāk.

Augošās akcijas

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ECB: Aizdevumu izsniegšanas temps eirozonas privātajam sektoram nedaudz palēninās

LETA, 27.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizdevumu izsniegšanas pieauguma temps privātajam sektoram eirozonā šā gada septembrī nedaudz palēninājies, otrdien paziņoja Eiropas Centrālā banka (ECB).

Eirozonas banku aizdevumi privātajam sektoram septembrī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, palielinājušies par 0,6%.

Tādējādi aizdevumi pieauguši nedaudz lēnāk par augustā reģistrēto kāpumu 1% apmērā.

ECB norāda, ka ilgstošā un dziļā finanšu krīze eirozonas dalībvalstīs radījusi kreditēšanas apsīkumu, tādējādi negatīvi ietekmējot ekonomikas aktivitāti.

ECB jau vairākkārt uzsvērusi, ka vāja aizdevumu izsniegšanas aktivitāte bremzē eirozonas ekonomikas atveseļošanos, un tam piekrīt arī analītiķi.

Lai palīdzētu eirozonas ekonomikai atveseļoties, ECB un eirozonas nacionālās centrālās bankas tā dēvēto kvantitatīvās stimulēšanas pasākumu gaitā 9.martā sāka iegādāties obligācijas, tādējādi cenšoties novērst ilgstošas deflācijas periodu un veicināt eirozonas ekonomikas izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aizdevumu izsniegšanas temps eirozonas privātajam sektoram nedaudz paātrinājies

LETA, 26.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizdevumu izsniegšanas pieauguma temps privātajam sektoram eirozonā šā gada jūlijā nedaudz paātrinājies, piektdien paziņoja ECB.

Eirozonas banku aizdevumi privātajam sektoram jūlijā, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada, palielinājušies par 1,3%.

Tādējādi aizdevumi pieauguši nedaudz straujākā tempā par jūnijā reģistrēto kāpumu 1,2% apmērā.

Tikmēr mājsaimniecībām un uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apjoms vien jūlijā palielinājies par 2%, kas seko 1,9% kāpumam iepriekšējā mēnesī.

ECB norāda, ka ilgstošā un dziļā finanšu krīze eirozonas dalībvalstīs radījusi kreditēšanas apsīkumu, tādējādi negatīvi ietekmējot ekonomikas aktivitāti.

ECB jau vairākkārt uzsvērusi, ka vāja aizdevumu izsniegšanas aktivitāte bremzē eirozonas ekonomikas atveseļošanos, un tam piekrīt arī analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālās bankas (ECB) vakardienas lēmums nozīmē vēl lētākus pieejamos resursus Latvijas komercbankām un mājsaimniecībām, šodien preses konferencē sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš pauda cerību, ka kredītu nauda līdz mājsaimniecībām un uzņēmumiem nonāks bez uzcenojuma.

Tāpat turpinās samazināties Latvijas valdības parāda apkalpošanas izmaksas, kas nozīmē papildu līdzekļu ietaupījumu, kuru būtiski nevis "noēst", bet virzīt strukturālo reformu īstenošanā, palielinot valsts konkurētspēju. Būtiski nevis sākt aizņemties papildus, izmantojot zemās procentu likmes, bet samazināt valsts parāda līmeni, kas pozitīvi ietekmētu arī budžetu, uzsvēra Latvijas Bankas prezidents.

Viņš atzīmēja, ka Latvijas Banka turpina sekmīgi īstenot Paplašināto aktīvu pirkšanas programmu, kopumā astoņos programmas darbības mēnešos iegādājoties Latvijas valdības un starptautisko organizāciju vērtspapīrus 1,44 miljardu eiro vērtībā. Latvijas Bankas un ECB veiktās Latvijas valdības vērtspapīru iegādes līdz oktobra beigām sasniedza 630 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākajos parādu tirgos pēdējo nedēļu laikā vērojama visai nozīmīga apstākļu maiņa. Jau gadiem ierasts, ka šajos tirgos likmes spiežas arvien tuvāk zemei, un daudzos gadījumos tās nonākušās pat dziļi negatīvā teritorijā. Tiesa gan, procentu likmes nupat atsākušas kāpt – turklāt tās to dara visai strauji.

Piemēram, pasaules etalons - ASV 10 gadu parādu likme – nupat sasniegusi 1,5%. Vēsturiskā kontekstā šī likme ir ļoti zema, lai gan kopš pagājušās vasaras zemākajiem punktiem tā ir palēkusies gandrīz trīs reizes.

Valdību parāda ienesīgums salīdzinoši spēji aug arī Eiropā. Te Vācijas 10 gadu termiņa obligāciju ienesīgums pieaudzis līdz -0,25% atzīmei. Vēl pagājušā gada decembra sākumā tas bija krietni dziļāk zem ūdens virsmas un atradās pie -0,64%. Savukārt, piemēram, Itālijas garāka termiņa parāda ienesīgums no 0,46% palēcies līdz 0,78%. Valdību parādu likmes tiek izmantotas kā pamats, lai iecenotu aizdevumus biznesiem un patērētājiem. Līdz ar var prognozēt, ka, aktuālajām tendencēm nostiprinoties (ja tas tā būs), pieaugs arī šīs likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ECB: Aizdevumu izsniegšanas temps eirozonas privātajam sektoram paātrinās

LETA, 30.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizdevumu izsniegšanas pieauguma temps privātajam sektoram eirozonā šā gada novembrī paātrinājies, ceturtdien paziņoja ECB.

Eirozonas banku aizdevumi privātajam sektoram novembrī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, palielinājušies par 1,3%.

Tādējādi aizdevumi pieauguši straujāk par oktobrī reģistrēto kāpumu 1% apmērā.

ECB norāda, ka ilgstošā un dziļā finanšu krīze eirozonas dalībvalstīs radījusi kreditēšanas apsīkumu, tādējādi negatīvi ietekmējot ekonomikas aktivitāti.

ECB jau vairākkārt uzsvērusi, ka vāja aizdevumu izsniegšanas aktivitāte bremzē eirozonas ekonomikas atveseļošanos, un tam piekrīt arī analītiķi.

Lai palīdzētu eirozonas ekonomikai atveseļoties, ECB un eirozonas nacionālās centrālās bankas tā dēvēto kvantitatīvās stimulēšanas pasākumu gaitā 9.martā sāka iegādāties obligācijas, tādējādi cenšoties novērst ilgstošas deflācijas periodu un veicināt eirozonas ekonomikas izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mazina iespēju, ka grūtībās nonākušu eirozonas banku būs jāglābj par nodokļu maksātāju naudu

Žanete Hāka, 04.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībā (ES) 1. janvārī darbību sācis vienotais noregulējuma mehānisms (VNM) un Vienotā noregulējuma valde, kas pieņems lēmumus par to, kā rīkoties, ja grūtības radīsies kādai no eirozonas kredītiestādēm, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāvji.

Vienotā noregulējuma mehānisma mērķis ir nodrošināt grūtībās nonākušu eirozonas banku noregulējumu ar minimālām izmaksām un samazināt noregulējuma iespējamo ietekmi uz kopējo tautsaimniecības ekonomiku.

FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis: «Vienotais noregulējuma mehānisms ir otrs svarīgākais solis Eiropas Banku savienības izveidē. Tagad ar vienotā noregulējuma ieviešanu eirozonā ir izveidota vēl viena jauna sistēma saskaņotai rīcībai – ja kādai svarīgai eirozonas bankai ir radušās problēmas, kā tas risināt kopīgiem spēkiem. Latvijas uzraugi jau vairāk nekā gadu aktīvi līdzdarbojas eirozonas vienotā uzraudzības mehānisma (VUM) ietvaros, un ar katru nākamo soli Eiropas banku savienība kļūst stiprāka, veicinot šī reģiona banku drošību, noturību un kopējo stabilitāti Eiropā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz bažu radara atgriezušies daži būtiski temati, par kuriem runāja arī pirms pandēmijas.

1. Uzmanība atkal uz riskiem

Maijā pasaules finanšu tirgos tomēr sākusi iezagties zināma nepārliecība. Uz bažu radara atgriezušies daži būtiski temati, par kuriem runāja arī pirms pandēmijas. Viens no tiem ir ASV un Ķīnas attiecības, kuras kļūst arvien saspīlētākas.

ASV politiķu vidū izskanējusi eksperimentālā ideja par ASV parāda "atcelšanu", ko tur Ķīna (tā savas rezerves nobāzē galvenokārt ASV obligācijās). Daži politikas komentētāji to pat salīdzinājuši ar kaut ko līdzīgu kara pieteikšanai. ASV vadība paudusi milzīgu neapmierinātību, ka Ķīnas apsolītā ASV preču pirkšana nenotiek tik strauji. Piemēram, "Bloomberg" ziņo, ka ASV un Ķīnas attiecības izskatās sliktākās kopš 1979. gada. Tāpat ASV prezidents Donalds Tramps solījis cieši "skatīties" uz Ņujorkas biržā kotētajām Ķīnas kompānijām. Tiek arī runāts par to, ka ASV valdība grib panākt Ķīnas uzņēmumu izņemšanu no ASV piegāžu ķēdēm. Piemēram, piektdien ASV jau lēma, ka Ķīnas Huawei rada draudus ASV drošībai, un tā vairs nepiegādās tai vajadzīgos mikročipus. Augusi ASV un Ķīnas konfrontācija arī gandrīz visos citos iespējamos jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī obligāciju tirgū investori satraucas par burbuļa pazīmēm, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šobrīd pasaules finanšu tirgos valda bažas ne tikai par attīstīto valstu akciju dārdzību, kur saistībā ar atsevišķu nozaru uzņēmumu vērtspapīru cenām jau, iespējams, varētu runāt par burbuli. Cenas jau ilgstoši un faktiski nemitīgi ir palielinājušās gan pašām drošākajām, gan arī nedrošajām obligācijām, kas daudziem licis spriest par burbuli arī šajā tirgū. Turklāt līdz ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) likviditātes drukāšanas pasākumiem daudzu parāda vērtspapīru cenas, visticamāk, turpinās palielināties. Tomēr aktuāls ir jautājums – kāda būs augšējā robeža (vai drīzāk – kad tā tiks sasniegta). Jau rakstīts, ka pieprasījums, piemēram, pēc eirozonas valdības parādzīmēm ir milzīgs, kas nozīmē, ka investori jau uz samērā ilgiem termiņiem ir gatavi piemaksāt par privilēģiju vairākām šī reģiona valstīm aizdot naudu. Šobrīd negatīvā teritorijā ieslīdējis jau Vācijas sešu gadu termiņa obligāciju ienesīgums. Savukārt Vācijas 10 gadu obligāciju gada ienesīgums šonedēļ atrodas pie 0,22% atzīmes, kas ir zemākais līmenis vēsturē, bet Vācijas 30 gadu termiņa obligāciju ienesīgums atrodas vien pie 0,615% atzīmes. Jāpiebilst, ka vēl pirms gada Vācijas 30 gadu obligāciju ienesīgums atradās pie 2,49% atzīmes. Šobrīd nomanāms arvien vairāk viedokļu par to, ka eirozonas valdību obligāciju ienesīguma kritums varētu būt pārspīlēts, un ieguldījumi šajos parāda vērtspapīros vairs neesot īsti pievilcīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Finanšu tirgu nomētāšana ar naudu atkal nostrādā

Jānis Šķupelis, 09.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas valdību aizņemšanās izmaksas sarukušas līdz līmenim, kāds bija vērojams pirms pandēmijas krīzes.

Šādu situāciju lielā mērā noteikusi Eiropas Centrālās bankas (ECB) aktivitāte. Šī iestāde savas jaunās kvantitatīvās mīkstināšanas ietvaros iegādājusies (un vēl vien plāno iegādāties) gigantiskus eirozonas valdību un uzņēmumu parāda kalnus. Tas attiecīgi liek domāt par to, ka pieprasījums pēc valdību parāda saglabāsies ļoti liels un nozīmē obligāciju cenu pieaugumu un to ienesīguma kritumu.

Pandēmijas izaicinājumiem vēršoties plašumā, sākotnēji bija vērojamas bažas, ka dažām Eiropas valstīm būs lielas grūtības tos pārvarēt. Piemēram, pavasara sākumā strauji palēcās Itālijas obligāciju ienesīgums. Pie strauja tautsaimniecības sabrukuma un ļoti spēji augošiem parādiem, kas tika likti pretī pandēmijas krīzei, bija vērojamas bažas par to atdošanu. Kopumā gan centrālo baņķieru un valdību stimulēšana šoreiz bijusi ļoti pārliecinoša, kas šāda veida satraukumu atvirzījis kaut kad tālākā nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ECB uzpirks vairāk parādu, nekā valdības vispār izdos

Jānis Šķupelis, 05.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālajai bankai (ECB) atbildot uz pandēmijas izaicinājumiem, pilnā apmērā ieslēgta eiro drukāšana jeb tiek īstenotā tā saucamā kvantitatīvā mīkstināšana.

Apmēri ir patiešām ievērojami, un, piemēram, Financial Times ziņo, ka nākamgad ECB uzpirks vairāk eirozonas valdību parāda vērtspapīrus nekā tos spēs emitēt pašas valdības. Citiem vārdiem sakot, lai finansētu pandēmijas budžeta deficītus, nebūs nepieciešams ne eiro no kādas citu investoru naudas, un šo caurumu pilnībā gatavi aizlāpīt ir reģiona monetārās stabilitātes sargi.

Proti, neskatoties uz eiropiešu budžetu deficītu palielināšanos, ECB obligāciju uzpirkšanas apmērs būs lielāks par kopējo eirozonas valdību 2021. gadā no jauna emitēto parādu kalnu. ASV investīciju banka Citigroup turklāt rēķina, ka šāda situācija būtu vērojama pat tad, ja ECB neizlems palielināt savu pandēmijas kvantitatīvo mīkstināšanu, kuras kopējais izsludinātais apmērs ir 1,35 triljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Dragi atklāj ECB plānus eirozonas ekonomikas izaugsmes veicināšanai

Žanete Hāka, 04.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Negaidīti samazinot bāzes procentu likmes ceturtdien, Eiropas Centrālās bankas vadītājs Mario Dragi preses konferencē ziņoja, ka drīzumā sāks aktīvu iepirkumus, lai veicinātu eirozonas ekonomikas izaugsmi.

Kā raksta New York Times, šis solis tiek sperts pirmo reizi, taču to jau iepriekš ieteica daudzi ekonomisti, lai izvairītos no stagnācijas eirozonā.

Centrālās bankas vadītājs uzsvēris, ka oktobrī tā varētu sākt iegādāties parādzīmes, ko emitē bankas. Tāpat M. Dragi sacīja, ka centrālā banka ir gatava spert tālākus soļus, tādējādi signalizējot par kvantitatīvās mīkstināšanas pasākumiem jeb valdību parādzīmju iepirkšanu.

M. Dragi gan pagaidām neatklāja, cik daudz centrālā banka tērēs aktīvu iepirkumiem, piebilstot, ka pagaidām nav pietiekami informācijas par tirgus izmēriem. Viņš norādīja, ka centrālā banka iepirks esošos vai jaunos aktīvus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja vēl pirms dažiem gadiem tika apcerēta Grieķijas parāda norakstīšana un neizbēgams šīs valsts kraha riņķa dancis, tad tagad šajā ziņā bilde pamatīgi mainījusies.

Finanšu tirgi balso ar naudu, un pieejamie dati liecina, ka nu šai valstij uz 10 gadiem pirmo reizi vēsturē tiek aizdoti līdzekļi ar nepilna procenta ienesīgumu. Eirozonas parādu krīzes karstākajā brīdī Grieķijas parāda likmes uz brīdi pārsoļoja pāri 30% atzīmei.

Izskatās, ka daudzus šī parāda uzpircējus īsti nebiedē fakts, ka Grieķijas saistībām joprojām noteikts "grabažas" (junk) reitings. Pozitīvi ir tas, ka šīs valsts tautsaimniecība pāris gadus atgriezusies uz izaugsmes taciņas. Proti, pēc vairākiem krīzes gadiem un strukturālām reformām ir radušies iemesli, lai attiecībā uz Grieķijas ekonomiku būtu saskatāms zināms optimisms. Šajā pašā laikā tai saglabājas pietiekami daudz izaicinājumi, kuru vidū ir, piemēram, gigantiska parādu nasta virs 180% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Eiropas Centrālā banka (ECB) ir startējusi ar savu vērtspapīru uzpirkšanas programmu, kuras ietvaros iestādei būs milzīgos apmēros (ik mēnesi 60 miljardu eiro apjomā) otrreizējā tirgū jāuzpērk reģiona valdību obligācijas.

Tādējādi pieprasījums pēc šiem vērtspapīriem saglabāsies milzīgs, kas nozīmēs, ka, visticamāk, uz leju slīdēs to ienesīgums. Turklāt cena straujāk var pieaugt (un attiecīgi – sarukt ienesīgums) tieši reģiona pašiem drošākajiem vērtspapīriem. Jāpiebilst, ka jau šobrīd pat Vācijas sešu gadu termiņa obligāciju ienesīgums atrodas negatīvā teritorijā (-0,03%).

Kopumā var runāt par jaunu ēru gan eirozonas valdību obligācijām, gan eiro valūtai. Nav izslēgts, ka saskatāmā nākotne zem nulles otrreizējā tirgū noslīdēs arī Spānijas, Itālijas un Portugāles vidēja termiņa obligāciju ienesīgums. ECB norādījusi, ka nepirks vien tādas obligācijas, kuru ienesīgums ir «negatīvāks» par bankas eiro depozītu likmi, kura ir noteikta pie -0,2% atzīmes (ECB arī norādījusi, ka pirks obligācijas, kuru dzēšanas termiņš ir pēc diviem līdz 30 gadiem). Domājams, daudziem tirgus dalībniekiem tas ir signāls, ka jāpērk bezmaz vai jebkādas monetārā reģiona obligācijas, kuru ienesīgums ir lielāks par šo atzīmi (jeb - ECB pirkšanas rezultātā gaidāms plaša obligāciju klāsta cenu pieaugums).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Krīze nāk?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 27.12.2019

1. attēls. Vācijas, Spānijas, Francijas un Itālijas IKP pieauguma temps pa ceturkšņiem pret iepriekšējo ceturksni (%), sezonāli un kalendāri izlīdzinātie

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazīstamais ASV sociologs, notikumu vērotājs un komentētājs Neits Silvers savā grāmatā "Signāls un trokšņi: kāpēc tik daudz prognožu nepiepildās, bet dažas piepildās" raksta, ka signāls ir patiesība, bet trokšņi mūs novirza no tās.

Pamatjautājums ir līdzīgs tam, ar ko ikdienā sastopas ārsti, – prast orientēties daudzo rādītāju kopumā un izcelt tos, kuriem konkrētajā situācijā ir lielākā ietekme. Tas palīdz labāk noteikt diagnozi un īstenot sekmīgāku ārstēšanu.

Šīs pārdomas ir būtiskas arī tiem Latvijas iedzīvotājiem, uzņēmējiem un politikas veidotājiem, kuriem ir vēlme veidot savu darbību un prognozēt finanses ilgtermiņā, piemēram, pieņemot lēmumus par nekustamā īpašuma pirkumu, izmaiņām ģimenē, darba maiņu. Vieni vēlētos pēc iespējas sekmīgāk pārdzīvot krīzi (piemēram, uz to laiku samazinot parādus), savukārt citiem tā var būt lielā iespēja (piemēram, cerot uz nekustamā īpašuma cenu krišanos u.tml.).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

ECB: bankas iesaistās aizvien lielākā konkurences cīņā par klientiem

LETA--AFP, 14.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satricinātais Eiropas finanšu sektors uzrāda turpmākas atveseļošanās pazīmes un bankas iesaistās aizvien lielākā konkurences cīņā par klientiem, pazeminot kreditēšanas standartus, otrdien paziņoja Eiropas Centrālā banka (ECB).

ECB jaunākās aptaujas dati liecina, ka bankas atvieglo kreditēšanas standartus uzņēmumiem un tā ir labā zīme, jo kreditēšanas aktivitātes hroniskais vājums eirozonā iepriekš bijis vainojams pie būtiskas ekonomiskās atveseļošanās trūkuma Eiropas vienotās valūtas savienībā.

Tāpat bankas arī atvieglojušas kreditēšanas standartus mājsaimniecībām mājokļu iegādēm, kas arī liecina par sīvāku konkurenci banku starpā, norāda ECB.

Tikmēr pieprasījums pēc aizdevumiem palielinās, pateicoties zemajām procentu likmēm.

ECB iepriekš norādījusi, ka tās monetārās politikas pozitīvā ietekme nenonāk līdz reālajai ekonomikai, jo bankas nenodod tām pieejamo naudu tālāk aizdevumu veidā, jo sevišķi maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Iespiesta stūrī, Centrālā banka nu drukās

Jānis Šķupelis,
 DB Investora redaktors, 17.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beidzot pilnasinīgam monetārajam eksperimentam ļaujas Eiropas centrālie baņķieri; mērķis paliek reģiona ekonomikas atveseļošana

Eiropas Centrālā banka (ECB) šomēnes paziņojusi, ka oktobrī sāks īstenot ar aktīviem nodrošināto vērtspapīru uzpirkšanas programmu jeb ABS programmu. Līdz ar to skaidrs – ECB uzskata, ka situācija eirozonas tautsaimniecībā ir tik draņķīga, ka tai var turpināt palīdzēt tikai ar eiro drukāšanu. Lai gan sīkākas ECB likviditātes radīšanas detaļas tiks publicētas vien oktobrī, pagaidām ir noprotams, ka ECB no reģiona finanšu iestādēm ABS ietvaros uzpirks vērtspapīrus, kuri nodrošināti ar banku izdotajiem aizdevumiem (kredītkaršu parādiem, arī hipotekārajiem aizdevumiem utt.). Tiek lēsts, ka šī programma varētu būt 500 miljardu līdz viena triljona eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Populāru investoru sakāmvārdu izmantošana

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 12.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot kādu tirgus situāciju vai ieguldīšanas iespēju, tirgus apskatnieki un finanšu pasaules komentētāji bieži piesauc teicienus vai sakāmvārdus, kurus populārus ir padarījusi gadu gaitā uzkrātā tirgus pieredze vai kāda leģendāra investora kodolīgs padoms, kā sasniegt labu investīciju rezultātu.

Sastopoties ar finanšu tirgiem raksturīgo nenoteiktību, ir liels kārdinājums paļauties uz kādu šādu īsu un trāpīgu investīciju likumu. Šoreiz gribu pavērtēt trīs šādus populārus sakāmvārdus, balstoties uz nesenu pagātni un notikumiem finanšu tirgos šobrīd. Cik īsti tie var būt noderīgi?

Esi alkatīgs, kad citi ir bailīgi; esi bailīgs, kad citi ir alkatīgi

Šis sakāmvārds liek veikt ieguldījumus brīdī, kad finanšu tirgū valda liels satraukums, nenoteiktība un lielas cenu svārstības, brīžiem pat atklāta panika. Investoram, kas seko šim principam, ir jārēķinās ar ārkārtīgi lielu psiholoģisko diskomfortu, jo viņš iet pret kopējo tirgus tendenci. Praksē to izturēt spēj retais.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Koērs: ECB maijā un jūnijā paplašinās kvantitatīvās stimulēšanas pasākumus

LETA, 19.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālā banka (ECB) plāno maijā un jūnijā uz brīdi paplašināt obligāciju iegādes programmas apjomu, lai reaģētu uz ierasto vasaras mieru finanšu tirgos, otrdien paziņoja bankas valdes un padomes loceklis Benuā Koērs.

Mēs apzināmies sezonālos faktorus fiksēto ienākumu tirgus aktivitātē tradicionālajā brīvdienu periodā no jūlija vidus līdz augustam, ko raksturo ievērojami zemāka tirgus likviditāte, norāda Koērs.

ECB un eirozonas nacionālās centrālās bankas ņēmušas šo situāciju vērā, īstenojot obligāciju iegādes programmu, sacīja Koērs.

ECB nedaudz palielinās iegāžu aktivitāti maijā un jūnijā, nodrošinot tai iespēju saglabāt vidējo ikmēneša iegāžu apjomu 60 miljardu eiro apmērā, vienlaikus iegādājoties mazāk brīvdienu periodā, skaidro bankas padomes loceklis.

ECB un eirozonas nacionālās centrālās bankas tā dēvēto kvantitatīvās stimulēšanas pasākumu gaitā 9.martā sāka iegādāties obligācijas, tādējādi cenšoties novērst ilgstošas deflācijas periodu un veicināt eirozonas ekonomikas izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru