Investors

Investorus visvairāk priecējuši obligāciju un naudas tirgus fondi

Žanete Hāka, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn obligāciju un naudas tirgus fondu vidējais gada ienesīgums sasniedzis 8,4%, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotie dati.

Labāku sniegumu uzrādījuši tie obligāciju un naudas tirgus fondi, kuru ieguldījumu pamatvalūta ir eiro, jo ASV dolārs gada laikā piedzīvoja nelielu vērtības kritumu attiecībā pret latu. Šo fondu kopējais ieguldījumu portfelis decembra beigās sasniedza 117,9 miljonus latu. Atvērtie obligāciju fondi un naudas tirgus fondi līdzekļus galvenokārt ieguldīja Latvijā – decembra beigās Latvijā ieguldīto līdzekļu apmērs sasniedza 68,9 milj. latu jeb 58,5% no to kopējā ieguldījumu portfeļa. 10,6% no šo fondu portfelī turētajiem finanšu instrumentiem bija izvietoti pārējās Eiropas Savienības valstīs un 22,5% – NVS valstīs.

Decembra beigās atvērtajiem jauktajiem fondiem vidējais 12 mēnešu ienesīgums bija 5,3%. Decembra beigās šo fondu kopējais ieguldījumu portfelis sasniedza 3,4 milj. latu. Jauktie fondi līdzekļus galvenokārt (76,4%) ieguldīja ES valstīs. Ceturkšņa laikā ieguldījumu Latvijā īpatsvars pieauga no 17,7% līdz 25,9%, kas saistīts ar naudas līdzekļu īpatsvara pieaugumu (no 13,2% līdz 22%).

Atvērtajiem akciju fondiem nozīmīgākie akciju indeksi gada laikā pieauga (RTS: +10,5%, Micex: +5,2%, Eurostoxx 50: +13,8%, S&P 500: +13,4%), kas pozitīvi ietekmēja šo fondu darbības rādītājus gada izteiksmē, savukārt gada pēdējā ceturksnī vairums akciju fondu uzrādīja negatīvu ienesīgumu, kas galvenokārt skaidrojams ar bažām par ASV fiskālo klinti un pasaules ekonomikas izaugsmi, kā rezultātā investori nolēma likvidēt atsevišķu vērtspapīru pozīcijas.

Arī kopējā atvērto akciju fondu portfelī naudas līdzekļu īpatsvars ceturkšņa laikā pieauga no 6,5% līdz 16,2%. Gada beigās vidējais 12 mēnešu ienesīgums bija 3,4% un tas bija pozitīvs visiem fondiem, izņemot divus, turklāt četriem fondiem izteikts ar pozitīvu divciparu skaitli. Decembra beigās šo fondu kopējais ieguldījumu portfelis sasniedza 16,7 miljonus latu. Atvērtie akciju fondi 42,5% no kopējiem ieguldījumiem bija ieguldījuši NVS valstīs. 28% no kopējā ieguldījumu portfeļa veidoja ieguldījumi ASV un 28,4% bija ieguldīti Eiropas Savienības valstīs.

Pērnā gada beigās lielākā daļa jeb 69,6% slēgto fondu līdzekļu bija ieguldīti Latvijā un salīdzinājumā ar pagājušā gada beigām ieguldījumu Latvijā īpatsvars bija pieaudzis. Decembra beigās slēgto fondu kopējais ieguldījumu portfelis bija 95 miljoni latu.

Pērn ieguldījumu pārvaldes sabiedrības nopelnīja 4,5 milj. latu, kas ir par 22,5% vairāk nekā iepriekšējā gadā. To aktīvi gada laikā pieauga

Komentāri

Pievienot komentāru