Jaunākais izdevums

Savā darba kabinetā Rīgā uzņēmēja, nekustamo īpašumu un projektu attīstītāja miljonāre Irēna Pulkinena uzturas labi ja četrus mēnešus gadā. Viņas bizness ir stabils un sakārtots, tāpēc pārējo laiku Irēna var atļauties dzīvot, kā grib.

Todien, kad esam sarunājušas tikšanos, snieg. Viņa ierodoties notrauš no sejas slapjo sniegu, bet vēl pēc mirkļa, nejauši uzmetusi skatienu rokai, secina, ka pa ceļam gredzenam izkritis akmens. Briljants – 2,3 karāti. Ja kāds to uz ielas pamanīs, visticamāk, tāpat neuzskatīs par vajadzīgu pacelt, aplūkojot tukšo gredzena iedobi, Irēna Pulkinena bezkaislīgi spriež. Jo briljanti jau zem kājām nemētājas. Bet stāsts arī nav par briljantu, bet par viņas attieksmi pret lietām. Viņa varētu nopirkt jaunu gredzenu, taču šim akmentiņam viņas uztverē nav tādas vērtības, lai par tā pazušanu lietu gaužas asaras. Kas cits gan tas ir – tikai akmentiņš.

Cik dzīvokļu un māju jums pieder un kur jūtaties vislabāk?

Savus īpašumus neesmu skaitījusi un šo informāciju nepubliskoju. Nesen Helsinkos nopirku vēl vienu dzīvokli – abi atrodas vienā rajonā, ar logiem uz parlamentu. Jaunais ir mazāks. Mans Rīgas un vecais Helsinku dzīvoklis ir vairāk nekā 300 kvadrātmetru liels. Vai nu veca kļūstu, vai prasības mainījušās, bet sagribējās mazāku. Virtuve, ēdamzona, kabinets, vannas istaba ar saunu un džakuzi, mana un viesu guļamistaba... Vairāk neko nevajag. Bet sākumā lielos droši vien iekāroju tāpēc, ka uzaugu trūkumā – bērnības atmiņas cilvēkam velkas līdzi visu mūžu. Es vēl tagad atceros skolas formas nodilušos elkoņus. Savukārt Spānijā man ir gana plaši apartamenti viesnīcā, un nekur neviens neierobežo manu brīvību. Jāsaka, Spānija un Helsinki Rīgu izkonkurē. Olga, mana uzticamā darbiniece – direktore, māte, māsa un draugs vienlaikus nu jau vairāk nekā 10 gadus, gan man sacīja – ja jūs pastāvīgi dzīvotu Spānijā, jums tur nepatiktu. Iespējams, ka viņai taisnība. Brīvdienās jau problēmu nav. Problēmas ir tur, kur pamata darbs un bizness.

Kopš 1980. gada es vairāk dzīvoju ārzemēs. Rīgā visbiežāk uzturos Elizabetes ielas dzīvoklī. Augstie griesti, kamīni, logi iziet uz parku. Man kā meitenei no Tukuma ir svarīgi, lai tas zaļums būtu, lai varētu elpot. Jūs uz dzīvokli neaicināju, jo man ir bēdīga pieredze – pēc tam, kad dzīvoklis bija aprakstīts presē, to apciemoja zagļi. Viss bija izvandīts, pat apakšveļa – pa komplektam salasīta. Uz pakaramajiem bija palikušas vien pāris drēbītes – laikam viņi tās firmas nezināja. Smejas. Kaut gan nepieķeros lietām, tikai dažām, sajūta bija nepatīkama. Arī rotām, kā redzat, nepieķeros – gredzena dēļ gar zemi nekrītu. Kaut gan tas bija Oskara (uzņēmējs Oskars Barševskis, Irēnas draugs – aut. ) dāvināts. Gulēt eju ar visiem gredzeniem un pulksteni, jo citādi no rīta steigā grūti atrast – kur nolikšu, tur paliks.

Bet rotaslietas taču stāsta par statusu, kā varat pret tām būt tik vienaldzīga!

Man tas bija svarīgi, uzsākot biznesu, bet nu vairs ne – man sevi vairs nav jāpierāda. Šodien saposos, jo vakarā jābrauc uz dzimšanas dienu vīrietim, kura garderobe ir eleganta un dārga. Viņš jutīsies iepriecināts, redzot, ka esmu saposusies par godu viņam, bet ikdienā mans apģērbs ir džinsi un balta blūzīte, krāsoties arī nemīlu.

Tomēr ir situācijas, kad savs statuss dzīvē jāapliecina – īpaši nepazīstamā vidē pie nepazīstamiem cilvēkiem. Oskaram nesen palika 55 gadi, un viņš sev uzdāvināja pulksteni. Lepni rādīja man – kā patīk? Atbildēju, kā ir – nepatīk. Manuprāt, pulkstenis nepieciešams, lai redzētu pareizu laiku vai apliecinātu savu piederību attiecīgām biznesa aprindām. Ja par pulksteni tiek samaksāti 30 000 tūkstoši, tam vismaz jāizskatās tik vērtīgam. Pretējā gadījumā nesaprotu pirkuma jēgu. Pulksteņi ir vienīgais vīriešu aksesuārs, pēc kura tevi atpazīst – vai vari runāt par miljoniem. Pati visas šīs rotaļlietas parasti glabāju bankas seifā un esmu par slinku, lai no rīta ietu uz banku un vakarā nestu atpakaļ. Arī mainīt ar kvalitatīviem bižutērijas dublikātiem nejūtu vajadzību. Un kāda jēga pirkt arvien jaunas, ja pat meitas man nav, kam to visu atstāt! Šopingot un dzīties pēc ekskluzīvām lietām man nepatīk, ja nu vienīgi ārzemēs iepirkšanās dažreiz mēdz būt patīkama laika pavadīšana. Katru dienu mainīt rokassomu un pārkrāmēt visu no vienas otrā mēdz būt apgrūtinoši, bet diemžēl garderobi nākas saskaņot. Ar gadiem domāšana un vērtības mainās, arī mode mainās, bet es vairs neuzskatu par nepieciešamu tai ļoti sekot, galvenais, lai lietas, kuras valkāju, būtu kvalitatīvas.

Darbošanās ar nekustamajiem īpašumiem nodrošinājusi jums miljonāres statusu. Bet ar ko sākāt uzņēmējdarbību?

Ar apģērbu šūšanu, tad mēbeļu un restorānu biznesu. Materiālus mēbelēm vedām no Somijas, taisījām tās uz vietas – mums uz Ģertrūdes ielas bija viens no pirmajiem virtuves mēbeļu veikaliem Fines, kur tās varēja arī pasūtīt. Ātri vien sapratu, ka, turpinot strādāt šajā lauciņā, sajukšu prātā – bija jāuzmana vai katra skapīša durtiņa, lai to neaizlaistu pa kreisi, jākontrolē, kā meistari runā ar klientiem. Drīz Latvijā sāka ievest itāļu mēbeles, un šim savam biznesam pieliku punktu. Tikai manā virtuvē joprojām ir mūsu ražotās mēbeles – kā atgādinājums par to laiku. Tiesa, virtuve man vairāk tāda butaforiska, jo mājās es mēdzu būt reti. Visādi automāti arī sapirkti, bet kafiju vāru «pa vienkāršo», uzlejot ūdeni – man patīk tas biezuma tumīgums. Nemaz nemāku ar visiem tiem automātiem rīkoties, arī datoru, drošs paliek nedrošs, izslēdzu, izraujot štepseli. Ja tehnikai vairāk par piecām pogām, labāk klāt neķeros. Turklāt man ir balss internets – Baiba, aizsūti! Pirms pieciem gadiem aizbraucu slēpot uz Kolorado. Inventāru «izsniedza» automāts, vajadzēja tikai ievadīt savus datus – svaru, kājas izmēru, garumu. Es to izdarīt neriskēju – lūdzu palīdzību citiem. Skatījās uz mani apmēram tā – nav vēl nemaz tik veca, bet neko nesaprot! Tomēr palīdzēja.

Jūtaties kā pasaules pilsone? Jūsu biznesa partneris Džons Seilis teica, ka jūs tāda esot bijusi jau tad, kad viņš jūs iepazinis – 1994. gadā.

Brīva jūtos visur un ar visiem brīvi sarunājos. Daži konflikti ir bijuši, bet ne manis izraisīti.

Kādreiz otram esat nodarījusi to, ko negribētu, lai nodara jums?

Bija gadījums. Pirms 20 gadiem ārzemēs. Vajadzēja notikt darījumam, bet es noklusēju informāciju, lai otra puse nepasistu uz leju cenu. Apmānīju. Un ar šo sajūtu mēģināju sadzīvot. Tomēr pirms diviem gadiem es šim cilvēkam atzinos un piedāvāju atmaksāt toreiz darījumā zaudēto summu – 20 – 30 tūkstošus eiro. Viņa atbilde bija – vai tiešām domā, ka to nezināju jau tobrīd? Naudu nepieņēma un pārsteigumu neslēpa – cilvēks atzīstas pēc 20 gadiem! Bet es negribēju ar šo domu nomirt. Varbūt arī citreiz kādam esmu uzkāpusi uz varžacīm, bet ne apzināti. Dzīve ir tik īsa – labāk pati zaudēju materiāli, bet izvairos no stresa.

Jūs ātri runājat.

Cik ātri runāju, tik ātri daru. Savu tēvu neesmu redzējusi, bet bērnībā dzirdēju runas, ka viņš bijis itālietis. Ja tā, tad varbūt no viņa man tā ātrā runa.

Mammai par tēvu nejautājāt?

Mamma mani pameta, tikko piedzimušu. Pa logu no dzemdību nama gluži neaizmuka, esot atprasījusies – pēc malkas jāaizbrauc, jo kā aukstumā zīdaini mājās vedīs. Gādāja malku viņa pāris mēnešus. Mani uzaudzināja audžuvecāki – no dzemdību nama paņēma. Adoptēt toreiz nevarēja, bet paņemt audzināšanā varēja. Tagad audžuvecāki jau miruši, bet mamma dzīvo Jūrmalā. Vēl vakar zvanīja.

Esat viņai piedevusi?

Man tas vairs nav aktuāli. Bērnībā citi bērni nenoguruši kaitināja – tev nav mātes! Aizstāvējos, kāvos ar puikām. Pirmo reizi mammu tā īsti ieraudzīju pirms skolā iešanas – dzimšanas apliecību vajadzēja, bet tā bija pie mammas. Pati mani uz skolu vedīšot, viņa paziņoja audžumātei. Pagalmā pie mājas auga ieva – ieķēros tajā kociņā un ņepačom ar viņu negāju! Bet uz skolu iet, to balto priekšautiņu gribējās. Pirmo nedēļu nokavēju, tad audžumāte dabūja dzimšanas apliecības dublikātu. Kad biju 10 vai 11 gadus veca, mamma man uzdāvināja lelli – es to iemetu krāsnī.

Spītīga bijāt?

Spītīga esmu joprojām, bet toreiz tā nebija spītība – naids tas bija. Citiem bija vecāki, bet man nekā! Audžutēvs dzēra – ienāca mājās un nokrita. Tiku dzirdējusi, kā reizēm viņš audžumātei pārmeta – ko to kvaņķi savāci! Protams, man tas viss sāpēja. Mamma uzradās arī uz maniem 18 gadiem, raudāja – meitiņ, manu! Bet man tobrīd gribējās viņai pa ģīmi ievilkt. Arī 25 gados, kad pirmoreiz precējos, viņa ieradās un raudāja. Netēloja jau viņa savu pārdzīvojumu, to tagad saprotu, bet... Mamma joprojām ir mundra. Ilgi gan neesmu redzējusi. Un ko darīšu, pie viņas aizbraukusi – ne man ar viņu ko runāt, ne arī vēlēšanās to darīt.

Vai nav sajūta – kaut kas šajās attiecībās nav nokārtots?

Es nemīlu atstāt nenokārtotas lietas. Ja ar Oskaru gadās domstarpības, nerimstos, līdz viss ir izrunāts. Bet, par māti runājot, – man to nevajag! Naids, aizvainojums un viss pārējais, kas var degt pamestā bērnā, manī ir izdedzis. Ja viņai vajadzētu naudu, es iedotu, bet viņa neprasa – varbūt sirdsapziņa neatļauj. Un viņai ir divi dēli, mani pusbrāļi – ir, kas palīdz.

Nekad neesat slēpusi, ka pamatkapitālu, uzsākot biznesu, jums nodrošinājuši bijušie vīri.

Pēdējais, Esko Pulkinens, ir arī viens no somu kompānijas Avota Scandinavia Oy līdzīpašniekiem. Visi mani vīri bijuši augsta ranga uzņēmēji. No Dānijas vīra aizgāju, paņemot līdzi tikai savu garderobi. Viņš bija gudrs, inteliģents, izdarīgs, un mūsu šķiršanās iemesls būtībā bija manī – negribēju samierināties ar rotaslietas statusu viņa dzīvē. Vienmēr bija jābūt skaisti tērptai, smalki jāuzvedas. Vīrs norādīja, kuram viņa biznesa partnerim viesību laikā jāvelta vairāk uzmanības, kuram – mazāk. Uz veikalu iepirkties mani veda ar mašīnu stilista pavadībā – vīra prestižam to vajadzēja. Strādāt nedrīkstēju. Un tas viss ar mani notika laikā, kad Latvijā daudzi tulpes vēl stādīja! Man tā dzīvot bija garlaicīgi, kā Tukuma meitenei man toreiz luksus dzīve bija tāla un sveša, visa labuma bija par daudz. Tomēr nevaru noliegt, ka šis laiks un vīrs man iemācīja daudz ko tādu, kas vēlāk noderēja. Kad runāt, kad labāk paklusēt. Arī no Esko daudz ko iemācījos – biznesā, finanšu lietās. Toreiz, kad sāku nodarboties ar nekustamajiem īpašumiem, par astoņiem tūkstošiem USD varēja nopirkt labu dzīvokli. Esko man aizdeva 200 000 USD. Ieguldīju naudu dzīvoklīšos, tos pēc laika pārdevu, nopirku māju, izremontēju, izīrēju. Par īres naudu iegādājos nākamo īpašumu. Par to, kā tiku pie saviem dzīvokļiem Elizabetes ielā, vispār ir īpašs stāsts – vajadzēja izsmadzeņot veselu shēmu. Risks arī bija – nezināju, vai īpašumam neuzradīsies īpašnieks.

Cik maksā māja Vecrīgā, kurā atrodas jūsu birojs?

Reāli sešus miljonus eiro. Bez mana biroja ēkā vēl ir seši kompānijas īrnieki.

Birojs gan aizņem pavisam nelielu platību. Pati to iekārtojāt?

75 kvadrātmetru lielo biroju iekārtoju pati. Visus rakstāmgaldus sameklēju dažādos Rīgas antikvariātos. Flīzes, santehniku, biroja virtuvi, sienu gleznojumus, krāsu toņus izvēlējos kopā ar arhitektu Agri Padēli-Līnu, pati esmu dizainere pēc izglītības un uzticos profesionāļiem. Agris arī ir projekta autors šim skaistajam namam, un, manuprāt, rezultāts ir lielisks. Rekonstrukcijas laikā mēs ar Agri tikāmies pāris reizes nedēļā šajās telpās, kur viss bija izlauzts, sēdējām uz grīdas un apspriedām celtniecības gaitu. Dzīvoklī savukārt strādāju kopā ar arhitektu Andi Sīli. Viņš ieteica vienu istabu izkrāsot spilgti dzeltenā krāsā. Biju šausmās – tikai ne dzelteno! Man nepatīk spilgti toņi. Sīlis teica – pagaidi, būs saulains! Ja nepatiks, visu pārkrāsošu par savu naudu. Bet rezultāts bija lielisks. Tas tikai liecina, ka profesionāļiem jāuzticas – viņi visu redz kopumā. Birojā trepēm un papildu sijām pēc arhitekta ieteikuma vecais koks pat tika pirkts speciāli.

Krustu pie sienas arī pielikāt pati?

Nē, pēc draudzenes Māras ieteikuma biroju iesvētīt bija atnācis batjuška Renārs. Es gan īpaši šādām lietām neticu, bet lai – arī sliktāk no tā nevienam nekļūs. Māra, ticīgs cilvēks, iedeva man Dieva vārdus, kas sargā – kopš tā laika tos arī nēsāju līdzi, un patiešām šajā laika periodā nekādas ķibeles nav atgadījušās. Sālsmaizē viņai no Bangkokas atvedu ziloni ar snuķi uz augšu, jo vietējie stāstīja, ka tāds nes mīlestību un laimi. Galvenais tam ticēt.

Vai biznesā draugi var būt?

Džons manā dzīvē ir vīrietis numur viens, uzticos viņam it visā. Olgai tāpat – ar Olgu pat izlūkos var iet. Šajā ziņā nedalu vīriešus un sievietes – visu nosaka cilvēks. Ar Oskaru kopējā biznesa projektā esmu, jo sagadījās tā, ka nebija citas izvēles. Bizness un kopā būt ir dažādas lietas. Viņš ir fanīgs, viegli iekļaujas jebkurā situācijā un kompānijā, un visas lietas uztver viegli, bet biznesā vajag stingru roku, un šajā jautājumā mūsu domas dalās.

Vai ieklausāties, ko saka intuīcija?

Ieraugu ēku, kuru gribu pirkt, un jau redzu – kāda tā būs pēc rekonstrukcijas. Arī cilvēkus jūtu – ir mans vai nav. Ja pirmajā tikšanās reizē, risinot neitrālas pusdienu sarunas, man ir smaga, nospiedoša sajūta, mēģinu no šādiem cilvēkiem distancēties. Manas sajūtas mani nekad nav pievīlušas.

Kāda bija sajūta, kad aptvērāt – nopelnīts pirmais miljons?

Neesmu par to domājusi. Es smaidu par miljonāru sarakstiem un grāmatām. Ja īpašums ir miljonu vērts, bet bankai parāds 900 000, tad cilvēks ir vai nav miljonārs? Miljonārs ir tas, kuram miljoni ir reāli īpašumā – bankā vai biznesā – un nav saistību ar banku. Mēdz būt, ka kredīts ir lielāks par īpašuma vērtību, tātad, pēc manas saprašanas, īpašnieks ir banka.

Lato Lapsam uz jautājumu – vai gribētu kļūt par miljardieri, jūs atbildējāt, ka neesat gribējusi kļūt ne par miljonāri, ne miljardieri, jo cilvēkam tik daudz naudas nevajag. Bet cik vajag?

Jau ceturto gadu ziemā braucu apkārt pasaulei – man patīk ceļot, patīk labi justies vidē, kur atrodos. Es tērēju naudu, kā gribu. Tātad naudu vajag tik, lai varētu nodrošināt savu labsajūtu un komfortu. Bez visa, kas man ir, vēl domāju nopirkt īpašumu Taizemē, jo Spānijā kļūst pārāk glamūrīgi, ar to glamūru pietiek niecīgā dzīves sadaļā. Tāpēc domāju par Taizemi – tur joprojām uz restorānu iet šortos, ārišķībām neviens nepievērš uzmanību. Lidmašīnu man nevajag, savu vismaz 30 metrus garu jahtu gan gribētu, jo man patīk jūra. Taču man kā sievietei, kas no tehnikas stāv tālu, tas būtu sarežģīti, bet noalgot komandu – apgrūtinoši. Visu laiku blakus sveši cilvēki. Rīgā pat bez mašīnas iztieku. Nopirku, bet izjutu to kā apgrūtinājumu un pārdevu. Iztieku ar kompānijas mašīnu.

Naudu mēdzat aizdot?

Reiz, tas bija jau sen, aizdevu – šis cilvēks ar mani nesveicinās vēl šodien. Smaida. Tomēr dažreiz aizdot sanāk. Arī tagad aizdevu draugam uzņēmējam – kad un vai atdos, nezinu. Pati esmu uzņēmēja, tāpēc spēju iedomāties, kā justos, ja banka draudētu rīkot izsoli ieķīlātajam īpašumam. Ja neatdos, badā nenomiršu. Šodien ar savu sirmo galvu, kas nokrāsota ruda, neko no dzīvē izdarītā nenožēloju, bet dažas lietas varbūt darītu savādāk – labāk pie turīga vīra, nevis pati pa dzīvi un biznesu sistos. Biznesā nešķiro – sieviete vai vīrietis. Ja man vīrietis uzbrauc un vēl matom, es naktī raudu. Vīrietis neraudātu.

Ir gadījies, ka vīrieši darījumu ar jums mēģina noslēgt caur gultu?

Pačučēsim, izdomāsim? Nav man ar tādiem bijusi darīšana, tomēr viens padomju laiku augsta ranga ierēdnis ventspilnieks, mani satiekot, joprojām saka – tad neatdevies, bet piedāvājums joprojām ir spēkā. Dažiem tagad labiem un uzticamiem draugiem, biznesa partneriem doma mani pavedināt galvā esot ieskrējusi, bet, sapratuši savas iespējas, viņi pārgāja uz normālām darījumu partneru attiecībām. Pati mērķu sasniegšanai biznesā seksu izmantojusi neesmu, jo ir tik daudz iespēju, kā nopelnīt maizītei, ja nu galīgi nav ko ēst. Sekss kā bizness man ir pilnīgi nepieņemams. Tomēr nenosodu meitenes, kas to dara.

Man ir pārāk augstas prasības pret visu, arī pret vīriešiem. Savu īsto mīlestību tā arī neesmu satikusi vai palaidusi garām – sekss nav mīlestība. Protams, arī pati neesmu pilnība, bet pierīvēšanās var notikt tikai par 10%. Ar maniem vīriešiem pat tas nenotika. Vēl vairāk – mēs nevis satuvinājāmies, bet pamazām attālinājāmies – pamazām viņus pāraugu. Mums vairs nebija par ko runāt. Izšķīrusies joprojām neesmu – situācija ir gaisā pakārusies, un nav īpašas vajadzības to risināt.

Pašpārliecinātības trūkumu jums pārmest nevar.

Kompleksi vairāk ir vīriešiem – viņiem ir svarīgi, ar kādu mašīnu brauc, kāds interjers birojā. Man to nav – esmu pārāk labās domās par sevi. Pirms pasākuma nepagūstu nolakot nagus? Nu un tad! Bet vīrietis nevar izvēlēties, kuru no pieciem pelēkajiem uzvalkiem vilkt. Bet, mīļais – vai kāds pamanīs, ka šodien tev cits pelēkais mugurā! Un kuram tas galu galā ir svarīgi? Ja sieviete varētu vīrieti izaudzināt, es joprojām būtu pirmā un vienīgā laulībā. Bet zinu, ka nevaru. Par pārāk daudzām lietām mums ir atšķirīgi uzskati arī ar esošo draugu, tāpēc esam kopā tikai kādā dzīves sadaļā.

Pēc gada jums būs apaļa jubileja.

Tiešām?! Sen neesmu svinējusi jubilejas, pilnīgi aizmirsies... Gadus nejūtu. Mani draugi un biznesa partneri pārsvarā ir daudz jaunāki – jūtos viņu vecumā. Laikam biežāk jāieskatās pasē. Itālijā, pa ielu ejot, joprojām dibenā kāds iekniebj – pat Oskaram blakus esot. Mini svārkus vēl varu atļauties, viss kārtībā!

Jūs tiešām labi izskatāties. Ievērojat diētas un apmeklējat sporta zāli?

Sāli lietoju minimāli, saldumus nemaz, bet jo asāks ēdiens, jo labāks. Citas diētas nav. Ja mugura no augstpapēžu kurpēm iesāpas, uz masāžu aizeju, bet sporta klubā esmu bijusi reizi mūžā. Pietika.

Nākotni plānojat?

To, kas ārpus biznesa – nē. Ja tajā būtu iesaistīts vēl kāds bez manis, tad plānotu, bet nav un tāpēc dzīvoju, kā jūtu un gribu. Vienu gan gribētu – lai mani vienreiz uzaicina uz prezidenta rīkotu balli – pieņemšanu. Pirms dažiem gadiem piedalījos prezidenta ballē Somijā, ļoti patika. Skaistas dāmas, smokingos tērpti eleganti kungi.

Varbūt jums pašai jākļūst par prezidenti?

Vai jūs esat traki? Smejas. Kādam tas jādara, bet uzņemties atbildību par valsti, to vadīt, visam dzīvot līdzi, nemitīgi mācīties... Neesmu ne tik gudra, ne tik spējīga, enerģiska, inteliģenta. Kā arī ļoti pārdzīvotu, ja mani tauta lamātu, bet mūsu tauta bez tā nevar. Budžetu uzreiz sadalītu pensionāriem, jo tā ir mūsu pagātne, un izglītībai, jo tā ir mūsu nākotne. Galu galā ne tikai tauta, bet arī Saeima man brauktu krāgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šāds secinājums veidojas apskatot Dienas biznesa un Baltic Screen sadarbībā tapušo ikgadējo Latvijas miljonāru TOPU. Jaunajam Latvijas miljonāru sarakstam šogad pienākuši klāt 200 cilvēki, tādējādi jaunajā Latvijas miljonāru sarakstā jau ir 1 000 vārdu un uzvārdu.

Nekustamo īpašumu tirgotāji, apsaimniekotāji, attīstītāji

Nekustamo īpašumu bums ir beidzies, bet tā atskaņas vēl jūtamas - miljoni ir sapelnīti, bet spekulanti vēl spirinās un nav sākuši masveidā bankrotēt. Rezultāts - šajā saraksta sadaļā gada laikā klāt nākuši 42 vārdi un uzvārdi, kopā šai jomai nodrošinot gandrīz piekto daļu visa Latvijas 1 000 miljonāru saraksta, jeb 195.

Nekustamo īpašumu pārdevēji

Nekustamo īpašumu bums tiešām ir cauri - to apliecina arī fakts, ka 17 cilvēki gada laikā tikuši pie miljonāra statusa, pārdodot mantotos, denacionalizētos vai par sertifikātiem privatizētos īpašumus. Kopā šajā jomā ir 75 miljonāri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn pirmo reizi septiņu gadu laika samazinājusies pasaules miljonāru bagātība, liecina konsultāciju uzņēmuma «Capgemini» veiktais pētījums.

Salīdzinot ar 2017.gadu, pagājušajā gadā pasaules miljonāru turība sarukusi par apmēram 3% līdz 68,21 miljardam ASV dolāru. Tā ir pirmā reize kopš 2011.gada, kad miljonāru bagātība samazinājusies.

Savukārt to miljonāru turība, kuru bagātība pārsniedz 30 miljonus dolāru, pagājušajā gadā sarukusi par apmēram 6%.

Pērn kļuvis mazāks arī miljonāru skaits. 2018.gadā pasaulē bija 18 miljoni miljonāru, un tas bija par 0,3% mazāk nekā 2017.gadā. Miljonāru skaits pasaulē pērn samazinājies pirmo reizi kopš 2008.gada.

Visvairāk miljonāru ir ASV, seko Japāna, Vācija un Ķīna. Šajās valstīs dzīvo 61,2% no visiem pasaules miljonāriem.

Pēc «Capgemini» vērtējuma, miljonāru turības samazināšanās galvenie iemesli ir starptautiskie tirdzniecības konflikti un breksita radītā nedrošība, kā arī pērn akciju tirgos ciestie zaudējumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BCG: Singapūra pērn kļuvusi par pasaules līderi miljonāru blīvuma ziņā

Jānis Rancāns, 26.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz katras sestās Singapūras mājsaimniecības rīcībā ir uzkrājumi vairāk nekā viena miljona ASV dolāru apmērā, tas padara šo pilsētvalsti par pasaules līderi miljonāru blīvuma ziņā, secināts jaunākajā Boston Consulting Group (BCG) pētījumā.

Aizvadītajā gadā ir uzlabojusies situācija globālajos finanšu tirgos un pieaugusi pasaules bagātība, norāda Bloomberg Businessweek. Lielākais labklājības pieaugums novērots Āzijas un Klusā okeāna reģionā (izņemot Japānu), bet otrs lielākais pieaugums – Ziemeļamerikā.

Jau vēstīts, ka miljonāru mājsaimniecību skaits 2010. gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir pieaudzis par 12,2%. Pērn pasaulē ir bijis 12,5 miljoni miljonāru mājsaimniecību.

Vislielākais miljonāru blīvums ir Singapūrā – 15,5% no tās iedzīvotāju skaita veido miljonāru mājsaimniecības.

Tādas mazas valstis un teritorijas kā Singapūra, Šveice, Katara un Honkonga, kurās ir augsts miljonāru blīvums kļūst par tirdzniecības un finanšu centriem, norāda Tjuns Tangs, BCG Honkongas nodaļas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vienam procentam pasaules iedzīvotāju pieder gandrīz četrdesmit procentu pasaules bagātību

Jānis Rancāns, 01.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka miljonāri veido tikai 0,9% pasaules iedzīvotāju, tie kontrolē 39% pasaules bagātību, raksta The Wall Street Journal, atsaucoties uz biznesa analītiķu grupas Boston Consulting Group (BCG) pētījumu.

Tie miljonāri, kuriem ir vairāk par pieciem miljoniem ASV dolāru, kontrolē 22% pasaules bagātību. Viņu īpatsvars veido tikai 0,1% no pasaules iedzīvotāju skaita.

Miljonāru mājsaimniecību skaits 2010. gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir pieaudzis par 12,2%. Pērn pasaulē ir bijis 12,5 miljoni miljonāru mājsaimniecību.

Visvairāk miljonāru dzīvo ASV - te atrodas 5,2 miljoni miljonāru mājsaimniecību. Otrajā vietā ir Japāna ar 1,5 miljoniem, trešajā Ķīna ar 1,1 miljonu un ceturtajā Lielbritānija ar 570 tūkstošiem miljonāru mājsaimniecībām.

Vislielākais miljonāru blīvums ir Singapūrā – 15,5% no tās iedzīvotāju skaita veido miljonāru mājsaimniecības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera pagaidu dzīvoklis tiek īrēts no uzņēmējas Irēnas Pulkinenas, apstiprināja Pulkinena.

«Ēkā Elizabetes ielā 17 atbrīvojās viens no man piederošajiem trīs dzīvokļiem. Tajā brīdī Valsts kanceleja meklēja dzīvokli Zatleram, es iesniedzu piedāvājumu, un šis dzīvoklis tika izvēlēts,» sacīja Pulkinena. Dzīvokļa īres līgums patlaban noslēgts uz 18 mēnešiem.

Viņa piekrita, ka īres maksa par šo dzīvokli nav liela salīdzinājumā ar līdzīgas platības ekskluzīviem dzīvokļiem Rīgas klusajā centrā. «Tomēr tā ir garantēta ienākuma summa, un valsts būs stabils maksātājs. Mūsdienās jau īrnieki ir dažādi, bet šajā gadījumā ir drošības garantija,» skaidroja Pulkinena.

Uzņēmēja piebilda, ka eksprezidenta ģimenei nebija nekādu papildu prasību pret dzīvokļa iekārtojumu un arī papildu remonts pirms izīrēšanas nebija jāveic. «Nezinu, vai Zatlera ģimene tur jau dzīvo, bet mēbeles uz dzīvokli tiek vestas. Tie ir patīkamākie īrnieki, kādi man ir bijuši,» piebilda Pulkinena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Darba koplīgums – veiksmīga darba pamats un papildu vērtība darbavietai

Jānis Goldbergs, 13.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē šobrīd ir sīva konkurence par labāko un spēcīgāko darbinieku piesaisti.

Digitālās transformācijas temps visās tautsaimniecības nozarēs pieaug, un IT un IKT uzņēmumi konkurē ne vien par klientiem, bet arī par labākajiem darbiniekiem. Kas ir iekārojams darba devējs un vai darba koplīgums palīdz par tādu kļūt, to intervijā Dienas Biznesam atklāja Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības PRO vadītāja Irēna Liepiņa un Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes locekle Ilze Opmane-Jēgere.

Kas ir darba koplīgums mūsdienu izpratnē?

Ilze Opmane-Jēgere: Tēlaini izsakoties, darba koplīgums ir kompromiss starp darba devēja iespējām un darbinieku visdažādākajām vajadzībām. Lai gan sarunas par koplīguma saturu risina un pats koplīgums tiek noslēgts starp uzņēmumu un arodbiedrību, koplīgumā ietvertie nosacījumi attiecas uz visiem uzņēmuma darbiniekiem un tam ir jāatspoguļo visu darbinieku intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Godīgi sakot, ja es varētu atkāpties, es par šādu cenu dzīvokli tagad nepārdotu. Bet nu, kas noticis, tas noticis,» sūrojas uzņēmēja Irēna Pulkinena, kurai piederošu dzīvokli iecerēts pirkt eksprezidenta Valda Zatlera (RP) lietošanai.

Kaut jau izskanējuši pirmie pārmetumi, ka ekskluzīvā dzīvokļa cena - 484,9 tūkstoši latu - esot pārāk liela, I. Pulkinena Dienai apgalvo, ka ir tieši otrādi - tā esot tirgus cenas zemākā robeža. Jāpiebilst, ka tieši šis dzīvoklis jau tiek īrēts V. Zatlera vajadzībām.

Oficiāli dzīvokļa meklējumi tika uzsākti jau 2009. gadā, kad V. Zatlers vēl bija prezidents, jo va/s Valsts nekustamie īpašumipārvaldītajā namā Brīvības ielā 38., kur dzīvokļi piešķirti abiem pārējiem eksprezidentiem - Vairai Vīķei-Freibergai un Guntim Ulmanim -, brīvu mitekļu vairs nebija. Tomēr meklējumi ieilga, līdz Valsts prezidenta Andra Bērziņa kancelejas paspārnē tika izveidota īpaša iepirkuma komisija, kura tagad lēmusi par labu dzīvoklim Elizabetes ielā 17. Kritēriji dzīvokļa izvēlei bija izstrādāti ļoti smalki - saskaņā ar LETA ziņoto dzīvoklim bija jābūt no 180 līdz 250 kvadrātmetru lielam, tam bija jāatrodas Rīgas centrā, mūra ēkā, ar slēdzamu kāpņutelpu, kā arī vizuāli un tehniski labā stāvoklī esošu fasādi. Ja dzīvoklis atrastos ceturtajā stāvā vai augstāk, mājā jābūt liftam, dzīvoklim jābūt piemērotam tūlītējai dzīvošanai, ar iebūvētu virtuves iekārtu un četrām vai piecām istabām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljonāre Irēna Pulkinena, kas darbojas nekustamo īpašumu biznesā, par 2.7 miljoniem EUR pārdevusi vienu no trim savām Mežaparka mājām, raksta Privātā Dzīve.

Savukārt viņas draugs Oskars Barševskis plāno pārdot savu 140 kvadrātmetru lielo dzīvokli Vecrīgā. I. Pulkinena darījumus skaidro ar to, ka abiem ir pārāk daudz nekustamo īpašumu.

"Man ir trīs mājas Mežaparkā. Viena no tām tagad tiek atjaunota. Es savam māklerim teicu, ka vēlos vienu pārdot, jo man nevajag tik daudz īpašumu. Tāpat Mežaparkā vēl paliek divas mājas, man nevajag trīs. Tā nu vienu arī pārdevu," Privātai Dzīvei skaidro I. Pulkinena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krievijā saskaitīti 136 tūkstoši miljonāru

, 30.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visas pasaules miljonāru aktīvi pārsniedz 70% no pasaules iekšzemes kopprodukta (IKP).

Krievijā 2007. gadā saskaitīti 136 tūkstoši dolāru miljonāru, bet to skaits gada laikā izaudzis pat 14%, kas ir divas reizes vairāk nekā vidēji visā pasaulē. Pie šādiem secinājumiem nonākusi ASV investīciju bankas Merrill Lynch speciālisti, ziņo Lenta.ru.

Pētījuma ietvaros secināts, ka visā pasaulē vairāk kā 10 miljoniem cilvēku pieder vairāk nekā miljons dolāru (neskaitot nekustamos īpašumus). Kopējā viņu aktīvu summa sastāda 40.7 trijjonus dolāru, kas savukārt sastāda vairāk nekā 70% no visas pasaules IKP. Savukārt, kamēr globālais produkts 2007. gadā palielinājās par 5.2%, bagātnieku īpašumi pieauga par 9.4%. Rezultātā vidējais miljonāru aktīvs sasniedzis 4 miljonus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljonāru skaits pasaulē pieaudzis par 4.5%, tādējādi pasaulē ir 8 miljoni cilvēku, kuru bagātība ir vismaz viens miljons USD, atsaucoties uz Knight Frank un Citi Private Bank veikto pētījumu, ziņo Newsru.

Visstraujākais miljonāru skaita palielinājums 2007. gadā bija Ķīnā, kur miljonāru skaits pieauga par 14% līdz 373 000 cilvēkiem. Otrais straujākais miljonāru skaita pieaugums bija Indijā, kur miljonāru skaits pieauga par 9% līdz 114 000 cilvēkiem, bet trešajā vietā ierindojusies Kazahstāna ar 8% pieaugumu (12 000 cilvēku).

Krievijā miljonāru skaits pieauga par 7% līdz 131 000 cilvēkiem. Krievijas miljonāri veido 0.1% no visiem Krievijas iedzīvotājiem.

Jāatzīmē, ka visvairāk miljonāru tomēr mitinās ASV. Tur 3,1 miljons cilvēku var lepoties ar bagātību virs viena miljona USD (no tiem - 460 cilvēki ir arī miljardieri). Otrajā vietā ir Japāna ar 765 000 miljonāriem, bet trešajā vietā ar 557 000 miljonāriem ierindojusies Lielbritānija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

12. jūnijā iznāk Dienas biznesa un Baltic Screen sadarbībā tapušais ikgadējais Latvijas miljonāru TOP. To saņem visi laikraksta Dienas Bizness abonenti - tādēļ, ja šā specālizdevuma nav jūsu rīcībā un esat abonents, tad to lasa vai nu kolēģi, vai administratore.

Atšķirībā no situācijas gadu iepriekš, kad miljonāru saraksts tāpat papildinājās ar 200 jauniem vārdiem un uzvārdiem, šogad miljonāru skaita pieaugums bijis vērojams faktiski visās nozarēs – ne tikai visā, kas saistīts ar tikai gada beigās piebremzējušo nekustamo īpašumu jomu, bet arī tirdzniecībā un pakalpojumos, finansēs, informācijas tehnoloģijās un pat konfliktu plosītajā tranzīta jomā.

Jaunā Latvijas miljonāru saraksta sastādīšanā pamat uzstādījums ir sekojošs: miljonārs ir cilvēks, kura publiski saskatāmo īpašumu vērtība ir vismaz miljons eiro vai kurš pēdējos piecos gados darījumā, kurš atspoguļojas publiski ticamos datos, nopelnījis vismaz iepriekšminēto summu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

VNĪ Zatleram piedāvā dzīvokli Smilšu ielā

Nozare.lv, 06.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) nosūtījusi vēstuli Valsts prezidenta kancelejai ar piedāvājumu izmantot dzīvokli Smilšu ielā 7 kā bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera pastāvīgo mājvietu, sacīja VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

Šo dzīvokli Smilšu ielā 7 iepriekš izmantoja ASV vēstniecības diplomāti, un dzīvoklis atbrīvojās, kad ASV vēstniecība pārcēlās uz jaunajām telpām Remtes ielā 1. Dzīvoklim Smilšu ielā 7 ir 288 kvadrātmetru platība un tas ir divstāvīgs, līdz ar to nepieciešamības gadījumā to ir viegli sadalīt divos atsevišķos, pietiekami lielos dzīvokļos, skaidroja Laukšteina.

«Ja Valsts prezidenta kancelejai un Zatleram šis dzīvoklis būs piemērots, tad VNĪ būs ietaupījusi gan laiku, gan līdzekļus, jo nebūs jāizsludina konkurss par dzīvokļa iegādi un tas nebūs jāpērk,» sacīja Laukšteina.

Jau ziņots, ka Zatlera pagaidu dzīvoklis tiek īrēts no uzņēmējas Irēnas Pulkinenas, apstiprināja Pulkinena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izredzēto vidū, kam paveicies atgūt savus noguldījumus bankrotējušā Latvijas Krājbankā jau pēc tās slēgšanas, ir Latvenergo, airBaltic, Venden, Privatizācijas aģentūra un uzņēmēja Irēna Pulkinena, ziņo vesti.lv.

Jau iepriekš intervijā Delovie Vesti (Деловые Вести) bijušais Latvijas Krājbankas prezidents Ivars Priedītis atzina, ka 109 miljonus latu atguvuši lielie bankas klienti. Viņu vidū gan nav, piemēram, komponista Raimonda Paula. «Tā man arī pēc tam teica – ja R. Pauls būtu sēdējis klusu, arī būtu dabūjis savu naudu,» iepriekš laikrakstam atzinis I. Priedītis.

Tikmēr FKTK pārstāvji norāda – kopumā laikā no 17. līdz 22. novembrīm 2011. gadā FKTK saņēma aptuveni sešus tūkstošus bijušo Latvijas Krājbnakas klientu iesniegumu par noguldīto līdzekļu atgūšanu. Līdzekļu atmaksa notika pēc stingriem kritērijiem – naudu saņēma pensiju fondi, bankas, kurām bija korespondējošie konti Latvijas Krājbankā, kā ar tika izmaksāti līdzekļi saimnieciskai darbībai (50 lati dienā). Tāpat komisija ļāva izmaksāt līdzekļus tiem klientiem, kuriem banka uzsāka maksājumus 17. - 21. novembrī. Fakts, ka kleinti saņēma naudu vēlāk, pēc bankas slēgšanas, nemainot pašu lietas būtību – darbība par pārskaitījumu tika fiksēta lidz 21. novembrim, skaidroja komisijas pārstāve Marija Makareviča.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gada laikā miljonāru skaits ASV palielinājies par 16% līdz aptuveni 7,8 miljoniem mājsaimniecību. 2008. gadā ASV miljonāru skaits samazinājās par 27%, ziņo AFP.

Par miljonāriem ASV tiek uzskatītas tās mājsaimniecības, kurām ir investējamie aktīvi vismaz miljons ASV dolāru apmērā, neskaitot to kapitālu, kurš ieguldīts, piemēram, mājokļa iegādei.

2008. gadā ASV miljonāru skaits samazinājās līdz 6,7 miljoniem, sasniedzot zemāko miljonāru skaitu kopš 2003. gada. Pērn to skaits palielinājās par 1,1 miljonu, taču tas joprojām ir par 1,4 miljoniem miljonāru mazāk nekā 2007. gadā, kad ASV reģistrēts visu laiku lielākais miljonāru skaits.

To ASV mājsaimniecību skaits, kuru īpašumā ir investējamie aktīvi vismaz 5 miljonu ASV dolāru apmērā, 2009. gadā palielinājies par 17% līdz 980 tūkst.

Vidējais miljonāra vecums ASV ir 62 gadi, kamēr to cilvēku, kuru bagātība mērojama miljardos, vidējais vecums ir 67 gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar uzviju ir piepildījusies pirms gada Db Latvijas 1000 miljonāru sarakstā izteiktā prognoze par gaidāmu būtisku miljonāru saraksta sarukumu nekustamo īpašumu attīstītāju, būvnieku, arī būvmateriālu tirgotāju un saistītajās sadaļās. Nu 1000 miljonāru vietā mums ir atlikuši tikai 700.

Gada laikā miljonāru skaits ir sarucis gandrīz visās tautsaimniecības jomās: piemēram, būvniecībā – no 77 līdz 56, tirdzniecībā un pakalpojumu sfērā – no 139 līdz 80, nekustamo īpašumu tirdzniecībā un attīstīšanā – par gandrīz divām trešdaļām, no 196 līdz 68, informācijas, izklaides un IT jomā – no 30 līdz 21, pat izklaidē un sportā par piekto daļu, no 15 līdz 12.

Un tās nav vienīgās sliktās ziņas – viss rāda, ka nākamgad pat šīgada strauji, par trim simtiem sarukušais miljonāru pulks mums vēl šķitīs iespaidīgs un apjomīgs.

Tomēr ir arī labās ziņas: pirmām kārtām jaunais miljonāru saraksts uzskatāmi parāda, ka Latvijā nav trūcis ne cilvēku, kuri ir spējuši laikus prognozēt gaidāmo – un, piemēram, «neuzkāpt» uz nekustamo īpašumu buma solītās it kā bezgalīgās augošo cenu «adatas». Neapšaubāmi mazs mierinājums ir arī tas, ka, piemēram, jebkurai ekonomikai tik svarīgajā rūpnieciskajā ražošanā mums trīs miljonāri gada laikā ir nākuši klāt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv viktorīnas Laimē ielūgumus uz pasaulslavena mūzikla pirmizrādi! uzvarētāji ieradās pēc balvām uz Dienas bizness redakciju. Ielūgumus divām personām uz pasaulslavenā mūzikla Les Misérables pirmizrādi 2008. gada 19. janvārī Ķīpsalas hallē ieguva Jānis Druvaskalns, Anda Šteinberga un Irēna Lonska.

Pēc pēdējā ielūguma uz mūzikla Les Misérables pirmizrādi šodien (10. janvārī) Dienas bizness redakcijā ieradās Anda Šteinberga.

Anda Šteinberga strādā SIA Juvento un atzina, ka viņa Db.lv lasa katru dienu. "Man jau ir izstrādājies pieradums. No rītiem pārbaudu e-pastu, un pēc tam lasu Db.lv," norāda A. Šteinberga.

A. Šteinberga pastāstīja, ka viņa ir piedalījusies visās Db.lv rīkotajās viktorīnās, un ir īpaši priecīga, ka ir laimējusi tieši šajā viktorīnā, jo bija jau nolēmusi jebkurā gadījumā iegūt biļetes uz šo pirmizrādi.

Viņa norādīja, ka jautājumi bija daļēji grūti, bet esot paticis tas, ka jautājumā bija paslēpts āķis, ja viktorīnas atbildētājs to nepamana, tad uz jautājumu pareizi nevar atbildēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā prezidenta Valda Zatlera dzīvokļa iegādei līdzekļi tiks meklēti šā gada budžeta grozījumos. Pastāv divi varianti – līdzekļi V. Zatlera dzīvokļa iegādei tiks meklēti 70 milj. Ls ietvaros, par kuru sadali valdība jau ir vienojusies, vai arī tiks palielināts budžeta deficīta apmērs, Db.lv stāstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš norādīja, ka Finanšu ministrija uz otro lasījumu līdz 24. augustam Saeimā iesniegs priekšlikumu par 484,9 tūkt. Ls vērtā dzīvokļa iegādei nepieciešamajiem līdzekļiem. Tālāk par to, kurš no diviem variantiem – budžeta deficīta palielināšana vai esošo 70 milj. Ls pārdale – tiks izvēlēts V. Zatlera dzīvokļa iegādei, lems Saeima. «Tas vairs nebūs ministrijas, bet Saeimas lēmums,» Db.lv skaidrija A. Jarockis.

Līdzekļi jāmeklē, jo teju pusmiljona Ls, par ko iegādāties bijušajam prezidentam dzīvokli, resoriem patlaban nav.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidenta kancelejas izveidotā komisija izvēlējusies V. Zatleram iegādāties dzīvokli, ko viņš jau pašlaik īrē. Tā cena ir 484,9 tūkst. Ls, kas, kā norādīja dzīvokļa pašreizējā saimniece uzņēmēja Irēna Pulkinena, ir «tirgus cenas zemākā robeža». Uzņēmēja apgalvo, ka aptuveni 3,5 tūkst. eiro par kvadrātmetru esot tuvu zemākajai tirgus cenai, un šobrīd viņa dzīvokli par tādu cenu vairs nepārdotu. «Tad, kad es piedalījos konkursā, man bija citi apstākļi, bija nepieciešamas finanses vienam projektam. Šo jautājumu es atrisināju, un, godīgi sakot, ja es varētu atkāpties, es par šādu cenu tagad nepārdotu. Bet nu, kas noticis, tas noticis,» iepriekš viņa teica laikrakstam Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Lato Lapsa: Prognozēju, ka nākamajā Miljonārā būs ļoti nopietnas pārmaiņas

Jānis Goldbergs, 03.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Ļoti iesaku iegādāties un nolikt drošā vietā tieši šo Miljonāra izdevumu, jo prognozēju, ka nākamajā tajā būs ļoti nopietnas pārmaiņas. Un ne tāpēc, ka gaidāmas milzīgas izmaiņas Latvijas bagātāko cilvēku uzņēmējdarbībā, bet tāpēc, ka pirmoreiz būs publiski pieejami visi akciju sabiedrību akcionāru saraksti, kas līdz šim no sabiedrības bija slēpti”.

Tā sola Dienas Biznesa (DB) speciālizdevuma Miljonārs veidotājs, žurnālists un publicists Lato Lapsa. Jau 27. gadu publicēts jauns Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksts, kas DB abonentiem pieejams bez maksas. Gadu gaitā mainās gan metodikas bagātāko cilvēku noteikšanai, gan arī sarakstu papildina jaunas sadaļas. Vairāk par to sarunā ar L.Lapsu.

Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksts žurnālā Miljonārs 

Jau 27. gadu tiek publicēts jauns Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksts. Un...

27 gadi ir pamatīgs laiks! Kāds izdevums bija sākumā un ar ko atšķiras šodien?

Jā, šis ir divdesmit septītais gads, kaut, protams, tas produkts, kas nāca klajā pirms divdesmit septiņiem gadiem un saucās vienkārši Simt Latvijas miljonāru saraksts, ir kaut kas nesalīdzināmi cits nekā tagadējais izdevuma Miljonārs saturs. Kā, teiksim, poršs pirms divdesmit septiņiem gadiem un poršs šodien. Jau piekto gadu pēc kārtas vienā izdevumā atrodami veseli pieci Latvijas privātajai uzņēmējdarbībai ļoti būtiski saraksti – reizē ar miljonāriem vēl arī lielāko pelnītāju, lielāko dividenžu saņēmēju, lielākos zaudējumus cietušo uzņēmēju un tagad arī patieso labuma guvēju simtnieki.

Jau iepriekš esi Dienas Biznesam atklājis, ka laiku pa laikam kaut kas mainās Latvijas miljonāru atlases metodikā. Proti, faktiski iespējams, ka miljonāru ir krietni vairāk, bet redzam tikai tos, uz kuriem norāda dati. Vai šogad ir kādas izmaiņas miljonāru noteikšanā?

Protams, šie ir tikai pirmie simtnieki - kā redzams, pašlaik apakšējā robeža iekļūšanai Latvijas turīgāko cilvēku pirmajā simtniekā ir nedaudz virs 10 miljoniem eiro. Katram sarakstam ir sava metodika, un tie visi top ciešā sadarbībā ar Lursoft datu bāzēm. Latvijas simt bagātāko uzņēmēju saraksts jau tradicionāli izveidots, summējot to pašu kapitāla daļu, kas katrā no konkrēta uzņēmēja kompānijām ir attiecināma tieši uz viņa kapitāldaļām.100 lielāko pelnītāju saraksts neuzrāda to, cik naudas nokļuvis kāda uzņēmēja personiskajā makā, un tieši tāpat 100 lielāko zaudētāju saraksts neatklāj, cik no šī maka ir izzudis. Tas, ko šie saraksti rāda, ir – kāda ir uzņēmējiem piederošo uzņēmumu peļņas vai zaudējumu daļa, kas atbilst viņu līdzdalībai konkrētajos uzņēmumos.100 lielāko dividenžu saņēmēju saraksts, balstoties uz ikvienam pieejamiem un pārbaudāmiem Lursoft datiem, rāda pavisam konkrētas summas, ko pilnīgi konkrēti cilvēki izņēmuši no sava biznesa, lai ieguldītu tajā atpakaļ vai izmantotu citiem nolūkiem atbilstoši paši savām vēlmēm. Savukārt patieso labuma guvēju sarakstā uzskaitīti simt patiesie labuma guvēji, uz kuriem attiecināms lielākais Latvijā reģistrēto uzņēmumu (to, kuri ir iesnieguši labuma guvēju sarakstus) kopējais peļņas (pēc nodokļu nomaksas) apjoms.

Kādas ir būtiskākās izmaiņas Latvijas pelnošāko cilvēku sarakstos, un ar ko tas saistāms?

Tas nu gan katram lasītājam būtu jāpēta pašam - šis ir unikāls datu apkopojums, un katrs atbilstoši savai uztverei un vajadzībām var izdarīt secinājumus tieši sev.Taču to gan varu teikt, ka ļoti iesaku iegādāties un nolikt drošā vietā tieši šo Miljonāra izdevumu, jo prognozēju, ka nākamgad tajā būs ļoti nopietnas pārmaiņas. Un ne tāpēc, ka gaidāmas milzīgas izmaiņas Latvijas bagātāko cilvēku uzņēmējdarbībā, bet tāpēc, ka pirmoreiz būs publiski pieejami visi akciju sabiedrību akcionāru saraksti, kas līdz šim no sabiedrības bija slēpti. Tas daudz ko mainīs, un jaunumi būs pietiekami iespaidīgi.

Kādēļ Latvijā vēl aizvien nav miljardieru, kā tas ir Lietuvā?

Ceru, ka man nav taisnība, pieļaujot, ka tam ir pietiekami liels sakars ar to, ka vidusmēra latvietis pēc savas mentalitātes ir darba ņēmējs, nevis uzņēmējs.

Ir kādi uzvārdi pelnošo sarakstā, kurus vēlētos īpaši izcelt par viņu pienesumu tautsaimniecībai?

Jau atkal tas pats – nevienam neko priekšā neteikšu. Katram cilvēkam šajos sarakstos ir klāt apraksts – ne tikai plikas summas, bet arī uzņēmumu nosaukumi, to darbības jomas un rezultāti. Atkārtošos – šie ir unikāli datu apkopojumi, kuri ikvienam lasītājam var sniegt individuālus vērtīgus secinājumus.

Lielākie zaudētāji - to ir daudz, kāpēc un kā izskatās nākotne? Zaudējumi vēl prognozējami, un vai tie, kuri iekļūst pelnītāju sarakstā uz zaudētāju rēķina, ir veco smagsvaru vērti? Proti, Latvijas 100 bagātāko cilvēku kapitāla summa aug vai tomēr samazinās?

Katrā no sarakstiem ir atrodami simt vārdi un uzvārdi, sniedzot vispilnīgāko iespējamo pārskatu par Latvijas nacionālās uzņēmējdarbības lielāko panākumu guvējiem un arī lielākajiem neveiksminiekiem. Vienmēr būs zaudētāji, vienmēr būs ieguvēji, un uzņēmējdarbības īpatnība ir tā, ka apjomīga peļņa vienā gadā var mīties ar iespaidīgiem zaudējumiem jau nākamajā - arī to uzskatāmi parāda un pierāda Miljonāra saraksti.

Žurnālu Miljonārs meklē lielākajās mazumtirdzniecības vietās Latvijā!

Digitāli Miljonārs pieejams arī šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropa kļuvusi par pasaulē bagātāko reģionu, apsteidzot Ziemeļameriku, kuras bagātība krīzes iespaidā sarukusi par vairāk nekā 20%. Tā liecina Boston Consulting Group veiktais pētījums, ziņo Euobserver.

Ziemeļamerikas bagātība, ko pētījumā mēra, balstoties uz pārvaldīto aktīvu vērtības, samazinājusies par 21.9%, kas ir straujākais kritums pasaulē. Mazāks kritums tika reģistrēts Eiropā, kur aktīvu vērtība sarukusi par 5.8% līdz 22.2 triljoniem eiro, kas ir ceturtdaļa no pasaules kopējās aktīvu vērtības.

Līdz ar to, lai atgrieztos pie pasaules bagātības apmēriem, kādi tie bija 2007. gadā, nepieciešami seši gadi, atsaucoties uz Boston Consulting Group, raksta Reuters. Kompānijas aprēķini liecina, ka aktīvu pārvaldes kompāniju līdzekļu kopsumma neatgriezīsies līdz 108.5 triljoniem dolāru līdz pat 2013. gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieci Latvijas visietekmīgākie miljonāri ir Valērijs Kargins, Andris Šķēle, Viktors Krasovickis, Leonīds Esterkins un Arkādijs Suharenko.

Par to liecina žurnāla Pastaiga jaunajā numurā publicēts BalticScreen pirmoreiz sastādītais Latvijas 50 visietekmīgāko miljonāru saraksts. Vēl ietekmīgāko miljonāru pirmajā desmitniekā atrodami arī Aivars Lembergs, Ainārs Šlesers, Oļegs Fiļs, Ernests Bernis un Oļegs Stepanovs.

Saraksts sastādīts, katru kandidātu vērtējot pēc pieciem izmērāmiem reālās ietekmes kritērijiem - ekonomiskās jaudas (kas izteikta īpašumu vērtējuma skaitļos), administratīvā resursa, saistības ar politiku un valstiskajiem lēmumiem pēdējā gada laikā, popularitātes un atpazīstamības sabiedrībā (kas izrēķināma, saskaitot mediju publikācijas), ietekmes uz cilvēku prātiem dzīvesstila, modes un tamlīdzīgās jomās un arī spējas likt citiem padomāt – ek, kāpēc gan es neesmu šī cilvēka vietā (Pastaigas/SKDS apskaustāko cilvēku tops bija publicēts jau pirms mēneša, par to ziņoja arī Db.lv).

Komentāri

Pievienot komentāru
DB projekti

Rītdien iznāk DB Miljonāru tops!

Dienas Bizness, 18.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 19. oktobrī, pie laikraksta Dienas Bizness abonentiem un no 23. oktobra mazumtirdzniecībā nonāks žurnāls Miljonārs.100 Latvijas lielākie pelnītāji.

Šī ir jau divdesmit pirmā reize, kad tiek publicēts jauns Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksts. Taču vienlaikus šī ir pirmā reize, kad vienā izdevumā atrodami četri Latvijas privātajai uzņēmējdarbībai būtiski saraksti – reizē ar miljonāriem vēl arī lielāko pelnītāju, lielāko dividenžu saņēmēju un arī zaudējumus cietušo uzņēmēju simtnieki.

«Mēdz sacīt, ka zeme ir apaļa, ar to domājot, ka pēc zināma laika mēs atkal satiekam tos pašus cilvēkus un nodarbojamies ar tām pašām vai līdzīgām lietām. Dažs to sauc par karmu, dažs par likumsakarību, bet jebkurā gadījumā jau šķiroties ir vērts aizdomāties par to, lai satikšanās būtu uz patīkamas nots. Arī Dienas Biznesam Miljonāru tops ir tāda atkalredzēšanās, savulaik kopts un lolots un tagad pēc vairāku gadu pārtraukuma atgūts kā iztrūkstošais mozaīkas gabaliņš mūsu dažādo, ik gadus veidoto analītisko topu sarakstā. Mēs augstu novērtējam, ka Latvijas bagātāko cilvēku topu ekskluzīvi DB veido autori ar lielu pieredzi un gadu gaitā atstrādātu metodiku – Lato Lapsa un Kristīne Bormane sadarbībā ar Lursoft un korporatīvo finanšu ekspertiem Vadimu Jerošenko un Jāni Pinni. No DB perspektīvas mēs uz šajā žurnālā apkopotajiem faktiem raugāmies ne tikai kā uz iespēju salīdzināt konkrēto cilvēku un ģimeņu turīguma līmeni, bet arī kā uz plašu izzinošu materiālu par Latvijas biznesa vidi un tautsaimniecības attīstības dinamiku kopumā,» saka laikraksta Dienas Bizness galvenā redaktore Līva Melbārzde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pasaulē sarūk miljonāru skaits

Vēsma Lēvalde, Db, 16.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas lejupslīde pasaulē skārusi arī daudzus miljonārus, kas veica riskantus ieguldījumus ekonomiskā buma laikā. Pasaulē palikuši vien 9 miljoni miljonāru, ziņo Reuter.

Tas nozīmē, ka miljonāru skaits samazinājies par 17.8 %. Visvairāk cietusi Eiropa un Ziemļamerika, kur miljonāru kļuvis par 22 % mazāk. Vieslielākā miljonāru populācija pasaulē ir ASV - 3.9 miljoni.

Singapūrā ir vislielākais miljonāru skaits uz kopējo iedzīvotāju daudzumu - 8.5 %. Šveicē miljonāri ir 6.6 % no kopējā iedzīvotāju skaita, Kuveitā - 5.1 %, Apvienotajos Arābu Emirātos - 4.5 %, ASV - 3.5 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot šī gada miljonāru sarakstu galvgali, redzams, ka, piemēram, ilggadējo privāto baņķieru vai azartspēļu jomas uzņēmēju līderpozīcijas ir nomainījuši citas paaudzes un citu nozaru uzņēmēji.

Iepriekšējo gadu nepārspētos līderus – SIA Mikrotīkls dalībniekus Arni Riekstiņu un Džonu Martinu Talliju - šajā gadā izdevies apsteigt uzņēmējam Agrim Tamanim, kurš ir holdingkompānijas Draugiem Group 100% īpašnieks. Agrim Tamanim piederošo uzņēmumu koppeļņa aizvadītajā gadā pārsniegusi 57,8 miljonus eiro.

Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksts žurnālā Miljonārs 

Šis ir jau 26. gads, kad tiek publicēts jauns Latvijas 100 bagātāko...

Augstās pozīcijās ierindojušies ne tikai holdingkompāniju īpašnieki, bet arī nekustamo īpašumu pārvaldītāji un attīstītāji, veselības un farmācijas nozarē strādājošo uzņēmumu īpašnieki, kā arī uzņēmēji no kokapstrādes jomas, finanšu pakalpojumu un arī IT jomas. Tajā pašā laikā jāatzīmē, ka savukārt būvniecības, transporta un loģistikas nozares uzņēmumu īpašnieku pārstāvība, salīdzinot ar to, kāda bija situācija pirms 3-5 gadiem, šajā gadā ievērojami sarukusi.

Šoreiz redzams, ka ģimeņu ciešās saites un vairāku vienas ģimenes locekļu nokļūšana pelnītāju TOPā kļuvusi biežāka parādība: var minēt vairākus piemērus - Kesenfeldu, Lipmanu, Apsīšu, Sproģu, Bērziņu ģimenes, kuru pārstāvji nokļuvuši miljonu pelnītāju vidū.

Līdzīgi kā iepriekšējā gadā, miljonāru sarakstā iekļuvuši arī eksportējošo uzņēmumu īpašnieki. Tie ir ne tikai no apstrādes rūpniecības, jo redzam gan pakalpojumu eksportētājus, gan produkcijas ar augstu pievienoto vērtību ražotājus.

Apskatot miljonāru TOPu un vērtējot veiksmīgo uzņēmēju vecumu, redzams, ka jauno uzņēmēju paaudze – trīsdesmitgadnieki - šajā sarakstā sevi piesaka aizvien plašāk. Turklāt daļa no tiem uzņēmumus veidojuši paši un nav tos pārmantojuši vai ieguvuši no saviem vecākiem.

SIA Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa norāda, ka vēl aizvien pelnītāju un arī miljonāru TOPa precīzai noteikšanai šķērslis ir akciju sabiedrību akcionāru noteikšana – proti, šobrīd šī informācija nav obligāti reģistrējama publiskā reģistrā. Tomēr jau pēc gada sakarā ar izmaiņām normatīvajos aktos akciju sabiedrību akcionāru saraksti būs kā publiskojama informācija, tas savukārt veicinās caurspīdīgumu un datu analīzes iespējas arī šajos gadījumos.

Vairāk lasi jaunākajā Dienas Biznesa speciālizdevumā Miljonārs!

Dienas Biznesa abonenti žurnālu Miljonārs saņem bez maksas.

Jaunāko Miljonāru lasi arī elektroniski vai meklē lielākajās tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

papildināta - Zatleram dzīvokli par nepilnu pusmiljonu latu pirks no uzņēmējas Pulkinenas

NOZARE.LV, 01.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvoklis eksprezidentam, pašreizējam Reformu partijas Saeimas frakcijas vadītājam Valdim Zatleram, tiks pirkts no uzņēmējas Irēnas Pulkinenas, apstiprināja Pulkinena.

«Valsts prezidenta kanceleja rīkoja konkursu, pieteicāmies un uzvarējām - tas ir tas pats dzīvoklis, kuru Zatlera vajadzībām patlaban izīrēju. Uzvarētāju noskaidroja konkursa komisija desmit cilvēku sastāvā. Summu, par kādu dzīvoklis tiks pirkts, es neesmu tiesīga atklāt,» sacīja Pulkinena.

Atbildīgā komisija, ievērojot konkursa nolikuma noteikumus, pieņēma lēmumu iegādāties dzīvokli no Pulkinenas, kuras dzīvokļa īpašuma piedāvājuma cena ir 484 934 lati, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Pulkinenas dzīvokļa īpašums atrodas Elizabetes ielā, Rīgā, un tā platība ir 195,33 kvadrātmetri. Atbildīgā komisija 27.jūlijā pieņēma lēmumu par dzīvokļa īpašuma iegādi un informācija par konkursa rezultātiem ir nosūtīta pretendentiem, Zatleram, kā arī VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) un Finanšu ministrijai, norādīja prezidenta kancelejā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Sabiedriskā transporta kustības sarakstiem vairāk seko līdzi internetā

Elīna Pankovska, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārākais informācijas avots par sabiedriskā transporta kustības sarakstiem esot internets, liecina Rīgas satiksmes veiktā aptauja.

Tā liecina, ka maršrutu sarakstiem ar interneta palīdzību līdzi seko 76% aptaujas dalībnieku. 10 % aptaujas dalībnieku informāciju kustības sarakstiem gūst sabiedriskā transporta pieturvietās, 4% aplūko mobilajā tālrunī, savukārt 2% tos ir pierakstījuši blociņā un tikpat zvana uz Rīgas satiksmes bezmaksas informācijas tālruni.

Tikai 6% respondentu atzīst, ka nemēdz sekot līdzi transportlīdzekļu kustības sarakstiem.

Maršrutu sarakstu popularitāti internetā apstiprinot arī Rīgas satiksmes mājas lapas statistika. Proti, augustā sabiedriskā transporta saraksti skatīti gandrīz vairāk nekā miljonus reižu.

Komentāri

Pievienot komentāru