Finanses

Itālijas valdība bankas BMPS glābšanai nodrošinās 6,6 miljardus eiro

LETA, 30.12.2016

Jaunākais izdevums

Itālijas valdība nodrošinās 6,6 miljardus eiro no nepieciešamajiem 8,8 miljardiem eiro, lai glābtu grūtībās nonākušo banku Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), ceturtdien paziņoja valsts centrālā banka.

Eiropas Centrālā banka (ECB) otrdien palielināja BMPS rekapitalizācijas nepieciešamību par vairāk nekā trīs miljardiem eiro salīdzinājumā ar apjomu, kāds tika noteikts vien pirms mēneša.

Itālijas centrālā banka, skaidrojot šīs glābšanas izdevumu pieaugumu, norādīja, ka valsts īstenots glābšanas plāns ir dārgāks salīdzinājumā ar sākotnējo tirgus risinājumu, kas paredzēja piesaistīt privātos investorus.

Iepriekšējā plāna apjoms veidoja piecus miljardus eiro, no kuriem aptuveni trīs miljardi eiro bija paredzēti, lai segtu BMPS tā dēvēto slikto kredītu pārdošanas rezultātā radušos zaudējumus, bet divi miljardi eiro bija paredzēti, lai nodrošinātos pret neatmaksāto aizdevumu nosegšanas izdevumu iespējamu kāpumu.

Tikmēr Itālijas mediji vēsta, ka pašreizējais plāns nodokļu maksātājiem izmaksās aptuveni sešus miljardus eiro.

Kā ziņots, Itālijas valdība pagājušajā piektdienā pieņēma ārkārtas dekrētu par BMPS un citu grūtībās nonākušu banku glābšanas paketi 20 miljardu eiro apmērā.

BMPS, kas ir trešā lielākā kredītiestāde Itālijā, pirms divām nedēļām uzsāka pūliņus pārdot jaunas akcijas saistībā ar plānu jaunā kapitālā iegūt 5,2 miljardus eiro.

Banka, pagājušās ceturtdienas vakarā publiskojot šī akciju piedāvājuma rezultātus, paziņoja, ka nav spējusi piesaistīt pamata investoru.

Piedāvājums apmainīt obligācijas pret akcijām, kas arī ir daļa no plāna BMPS finanšu stāvokļa stabilizēšanai, nodrošinājis tikai 2,45 miljardus eiro.

BMPS kopš gada sākuma zaudējusi vairāk nekā 80% no tirgus kapitalizācijas, bet jūlijā tā Eiropas Savienības stresa testā tika atzīta par vājāko banku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē vecākā banka - Itālijas Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) - otrdien paziņoja, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) aicinājusi to saņemt valsts glābšanu 8,8 miljardu eiro apmērā.

ECB paziņojusi, ka BMPS rekapitalizācijas nepieciešamība ir par vairāk nekā trīs miljardiem eiro lielāka salīdzinājumā ar iepriekš uzskatīto.

BMPS norāda, ka ECB paudusi šādu viedokli vēstulē, kas nosūtīta Itālijas Finanšu un ekonomikas ministrijai.

ECB šajā vēstulē skaidro, ka tā dēvētie stresa testi 2016.gadā uzrādījuši, ka BMPS kapitālam nepieciešami 8,8 miljardi eiro. Tāpat banka vēsta, ka BMPS likviditāte pasliktinājusies laika periodā no 30.novembra līdz 21.decembrim.

Tikmēr laikraksts Il Sole 24 Ore ziņo, ka Itālijas valdība bankā varētu investēt aptuveni sešus miljardus eiro, bet pārējie līdzekļi tiktu iegūti ar obligāciju pārdošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas valdība ir pieņēmusi ārkārtas dekrētu par pasaulē vecākās bankas Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) un citu grūtībās nonākušu banku glābšanas paketi 20 miljardu eiro apmērā, piektdienas naktī pēc valdības ārkārtas sēdes paziņoja premjerministrs Paolo Džentiloni.

Šī lēmuma mērķis ir nodrošināt «visplašāko iespējamo» aizsardzību pilsoņu ietaupījumiem un padarīt Itālijas banku sektoru «spēcīgāku un stingrāku», sacīja Džentiloni.

Dažas stundas pirms tam BMPS ceturtdienas vakarā atzina, ka nav spējusi iegūt 5,2 miljardu eiro investīcijas sava kapitāla palielināšanai.

BMPS nepieciešams noslēgt piecu miljardu eiro piesaistīšanas centienus līdz decembra beigām pēc tam, kad Eiropas Centrālā banka (ECB) noraidīja bankas lūgumu tai piešķirt vairāk laika līdzekļu iegūšanai.

BMPS, kas darbojas kopš 1472.gada un tiek uzskatīta par pasaulē vecāko banku, valsts intervences rezultātā faktiski tiks nacionalizēta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē vecākā banka - Itālijas Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) - likvidēs vairāk nekā 20% darbavietu un slēgs gandrīz trešdaļu filiāļu radikāla restrukturizācijas plāna ietvaros, kas saistīts ar valsts līdzekļu saņemšanu, trešdien paziņoja banka.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) otrdien apstiprināja BMPS glābšanu 5,4 miljardu eiro apmērā.

Banka norāda, ka EK arī apstiprinājusi restrukturizācijas plānu, kas līdz 2021.gada beigām paredz likvidēt 5500 darbvietas un slēgt 600 filiāles. BMPS pašlaik nodarbina 25 500 cilvēkus un pārvalda 2000 filiāļu.

BMPS arī plāno 2021.gadā sasniegt tīro peļņu 1,2 miljardu eiro apmērā, salīdzinot ar 3,2 miljardu eiro zaudējumiem pērn.

BMPS ar problēmām saskārusies jau kopš eirozonas parādsaistību krīzes smagākā posma, un Itālijas valdība savā īpašumā ieguvusi 70% bankas akciju.

Finanšu līdzekļu iepludināšana ir daļa no glābšanas plāna, ko EK apstiprināja pagājušajā mēnesī pēc tam, kad BMPS pērn nespēja iegūt kapitālu finanšu tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pasaulē vecākā banka izmantos privātā sektora palīdzību

LETA--AFP, 12.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē vecākā banka - Itālijas Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) - svētdien paziņoja, ka īstenos plānus, kas paredz vērsties pēc palīdzības pie privātā sektora, lai izvairītos no valdības realizētas glābšanas.

BMPS nedienas radījušas bažas par Itālijas ekonomiku, jo sevišķi pēc premjerministra Mateo Renci atkāpšanās no amata.

Bankas akcijas vērtība piektdien piedzīvoja strauju kritumu saistībā ar ziņām, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) noraidījusi BMPS lūgumu tai piešķirt vairāk laika līdzekļu iegūšanai, kas nepieciešami, lai izvairītos no bankas likvidēšanas. Šīs ziņas izraisīja spekulācijas, ka banka būs spiesta vērsties pēc valdības glābšanas.

Banka bija lūgusi tai piešķirt laiku līdz 20.janvārim, lai izvairītos no bankrota, taču ECB uzskata, ka papildu divas nedēļas ir nepietiekams laiks, lai stabilizētu banku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Itālijas banka BMPS arvien tuvojas nepieciešamībai pēc valsts glābšanas

LETA, 22.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē vecākā banka - Itālijas Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) - ceturtdien pietuvojusies nepieciešamībai pēc valsts īstenotas glābšanas, jo tās pēdējā cerības pūliņi jaunā kapitālā iegūt piecus miljardus eiro varētu piedzīvot neveiksmi.

BMPS šonedēļ uzsāka pūliņus pārdot jaunas akcijas saistībā ar plānu jaunā kapitālā iegūt piecus miljardus eiro.

Šī akciju piedāvājuma rezultāti tiks publiskoti ceturtdienas vakarā vai piektdienas rītā, taču banka trešdien atzina, ka tā nav spējusi piesaistīt pamata investoru, lai arī iepriekš tika liktas cerības uz Kataras valsts ieguldījumu fondu.

Tikmēr piedāvājums apmainīt obligācijas pret akcijām, kas arī ir daļa no plāna, lai stabilizētu BMPS finanšu stāvokli, nodrošinājis vien nedaudz vairāk par diviem miljardiem eiro.

Tāpat plāns paredz arī pārdot tā dēvētos sliktos kredītus 27,6 miljardu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē vecākā banka - Itālijas Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) - atzīta par vājāko Eiropas Savienības (ES) jaunākajā tā dēvētajā stresa testā, kurā gan secināts, ka banku sektors kopumā ir veselīgs.

Eiropas Banku iestādes (EBA) izstrādātajā ekonomikas satricinājumu scenārijā BMPS pamatkapitāla pietiekamības rādītājs līdz 2018.gadam samazinātos par 14,23%.

Tādējādi BMPS pamatkapitāla pietiekamības rādītājs nokristos līdz mīnus 2,23%, tai esot vienīgai no 51 pārbaudītās bankas ar negatīvu rādītāju.

Neilgi pirms jaunākā stresa testa rezultātu publicēšanas BMPS paziņoja par glābšanas plāna īstenošanu, lai risinātu tā dēvēto slikto kredītu problēmu, kas negatīvi ietekmējusi banku.

Daļa analītiķu uzskata, ka bankas slikto kredītu problēma var izraisīt banku krīzi Itālijā un satricinājumu visā eirozonā.

Tikmēr par otru vājāko banku stresa testā atzīta Allied Irish Banks, kuras pamatkapitāla pietiekamības rādītājs nokristos par 8,47%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ECB noraida Itālijas bankas BMPS lūgumu pēc termiņa pagarinājuma līdzekļu iegūšanai

LETA, 09.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālā banka (ECB) noraidījusi pasaulē vecākās bankas - Itālijas Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) - lūgumu tai piešķirt vairāk laika līdzekļu iegūšanai, kas nepieciešami, lai izvairīties no bankas likvidēšanas.

BMPS trešdien lūdza tai piešķirt papildu divas nedēļas līdzekļu iegūšanai, norādot, ka politiskā nestabilitāte, ko radījusi premjerministra Mateo Renci atkāpšanās no amata, negatīvi ietekmējusi investoru vēlmi piešķirt līdzekļus.

ECB lēmums šo lūgumu noraidīt radīs spiedienu uz Itālijas valdību, lai tā banku glābtu un novērstu finanšu krīzi eirozonas trešajā lielākajā ekonomikā.

BMPS kopš gada sākuma zaudējusi gandrīz 85% no tirgus kapitalizācijas, bet jūlijā tā Eiropas Savienības tā dēvētajā stresa testā tika atzīta par vājāko banku.

Novembra beigās BMPS akcionāri apstiprināja tās glābšanas plānu, kas paredz bankā iepludināt līdz pat pieciem miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē vecākā banka - Itālijas Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) - pērn strādājusi ar 3,38 miljardu eiro tīrajiem zaudējumiem, salīdzinot ar 390 miljonu eiro peļņu 2015.gadā, teikts bankas publiskotajā paziņojumā.

Turklāt šie zaudējumi bijuši krietni lielāki par analītiķu iepriekš prognozētajiem aptuveni diviem miljardiem eiro.

Zaudējumi galvenokārt tiek skaidroti ar aizdevumu portfeļa vērtības norakstīšanu.

Kā ziņots, Itālijas valdība decembrī pieņēma ārkārtas dekrētu par BMPS un citu grūtībās nonākušu banku glābšanas paketi 20 miljardu eiro apmērā.

Itālijas Centrālā banka pērnā gada nogalē pavēstīja, ka valdība nodrošinās 6,6 miljardus eiro no nepieciešamajiem 8,8 miljardiem eiro, lai glābtu BMPS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Itālija gatavo 20 miljardu eiro finansējumu grūtībās nonākušo banku atbalstam

LETA--AFP, 20.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais Itālijas premjerministrs Paolo Džentiloni pirmdien paziņoja, ka viņš lūgs parlamentu apstiprināt piesardzības finansējuma paketi 20 miljardu eiro apmērā, kas būtu paredzēts valsts grūtībās nonākušajām bankām.

Šāda iecere paredzēta laikā, kad pasaulē vecākā banka - Itālijas Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) - cenšas privātajā sektorā jaunā kapitālā iegūt piecus miljardus eiro, lai izvairītos no valdības intervences.

BMPS kopš gada sākuma zaudējusi vairāk nekā 80% no tirgus kapitalizācijas, bet jūlijā tā Eiropas Savienības tā dēvētajā stresa testā tika atzīta par vājāko banku.

«Tas ir piesardzības pasākums. Mēs uzskatām, ka tas ir mūsu pienākums īstenot šo pasākumu, lai aizsargātu noguldījumus. Es ceru, ka visām politiskām kustībām parlamentā ir šāda atbildība,» norādīja Džentiloni.

Komentāri

Pievienot komentāru