Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada deviņos mēnešos azartspēļu un izložu nozares ieņēmumi (pēc kapitālsabiedrību operatīvajiem ceturkšņa pārskatiem) ir 139,93 miljoni eiro, un tas ir par 8,9% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, informē Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne.

Ieņēmumi no lielākās azartspēļu daļas – azartspēļu automātiem – pieauguši par 6,2% un veido 109 miljonus eiro, no spēļu galdiem ieņēmumi pieauguši par 15,2% un sasniedz 10 miljonus eiro, bet visbūtiskāk ieņēmumi pieauguši no interaktīvo azartspēļu organizēšanas – 264,9% salīdzinot ar iepriekšējā gada šo periodu un sasniedz 3,55 miljonus eiro.

Stabils ieņēmumu pieaugums vērojams arī izložu organizētājam, t.i., 10,8% pret pagājušā gada līdzīgu periodu, un veido 15,8 miljonus eiro. S. Birne to skaidro ar iedzīvotājiem interesanto un atraktīvo Superbingo piedāvājumu, kā arī ar veiksmīgo darbību Eiropas valstu apvienotajā loteriju sistēmā Viking loto un Eurojackpot, kas piedāvā nozīmīgus laimestus tās dalībniekiem. Pieaugums vērojams arī atsevišķu momentloteriju apgrozījumā.

Analizējot azartspēļu un izložu nodokļa ieņēmumus valsts budžetā, redzams, ka azartspēļu nodokļa ieņēmumi valsts budžetā izpildīti tikai par 95,6% jeb 15,7 miljonu eiro apmērā. Kopumā valsts budžetā no izložu un azartspēļu nodevas un nodokļa ieskaitīti 18,842 miljoni eiro un tas ir 99,0% no plānotā. Šie nodokļa ieņēmumi gan ir par 0,797 miljoniem eiro vairāk nekā pagājušā gada deviņos mēnešos.

Azartspēļu un izložu nozares uzņēmumu pārējie aprēķinātie nodokļi (IIN, soc.nod., PVN, Dabas resursu, UIN u.c.) 2014.gada deviņos mēnešos veido 17,831 miljonus eiro.

Azartspēļu un izložu nozares kapitālsabiedrībās kopā nodarbināti 3651 strādājošie.

S. Birne, analizējot nozares kapitālsabiedrību ieņēmumu un izdevumu proporciju pārskata periodā, norāda, ka deviņu mēnešu kopējā paredzamā peļņa varētu sasniegt 31 miljonus eiro, vienlaikus norādot, ka pieci uzņēmumu šajā laika periodā strādājuši ar zaudējumiem.

Izskatot preču un pakalpojumu loteriju organizēšanas iesniegumus, 2014.gada deviņos mēnešos piešķirti 682 apstiprinājumi un atļaujas. Kopā piedāvātais loteriju laimestu fonds bija 1,270 miljoni eiro, kas ir par 6,9% mazāk nekā gadu iepriekš. Tā kā liela daļa (367) ir preses izdevumu loterijas, kuras neapliek ar nodevu, kopumā aprēķināta valsts nodeva 259 550 eiro apmērā.

Atbilstoši Grozījumiem Elektronisko sakaru likumā, grozījumiem Kredītiestāžu likumā un grozījumiem Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā, Inspekcijai dots uzdevums un tiesības pieņemt lēmumu par to, ka ierobežojama piekļuve Latvijā nelicencēta azartspēļu organizētāja mājaslapai un aizliegt uzsākt darījuma attiecības ar Latvijā nelicencētiem azartspēļu organizētājiem, vai, ja darījuma attiecības ir uzsāktas, tās izbeidzamas. Maksājumu pakalpojumu sniedzējiem aizliegts veikt arī kredītpārvedumus uz nelicencētu azartspēļu organizētāju vai to starpnieku kontiem.

Minētie nosacījumi stājās spēkā 2014.gada 1.augustā. Pēc Inspekcijas priekšneices teiktā tas veido kompleksu pieeju, lai ierobežotu nelicencēto azartspēļu operatoru darbību Latvijā. Laika posmā no 1.augusta līdz 27.oktobrim, Inspekcija ir pieņēmusi 268 lēmumus par nelicencēto vietņu bloķēšanu un to darījumu ierobežošanu, darījumu aizliegums attiecas uz 124 juridiskajām personām, izteikts pieprasījums bloķēt 307 domēna vārdus un 525 IP adreses. Viens no sarežģītākajiem uzdevumiem pašlaik esot pārliecināties, vai visi 248 elektronisko sakaru operatori un 55 kredītiestādes un elektronisko maksājumu iestādes godprātīgi pilda Inspekcijas pieprasījuma un likumu prasības.

Paralēli nelicencēto vietņu ierobežošanas pasākumiem, Inspekcijas amatpersonas turpina azartspēļu tirgus uzraudzību gan spēļu zālēs un kazino, gan preču un pakalpojumu loteriju organizēšanas vietās, gan arī sekojot attālināti interaktīvo azartspēļu organizētāju darbībai. 2014.gada 9 mēnešos veikta 1660 azartspēļu automātu, kas ir apmēram 20% no to kopējā skaita, pārbaude ar tehniskajiem līdzekļiem, lai pārliecinātos par automātos esošo spēles programmu atbilstību testēšanas dokumentos norādītajiem datiem. Nevienā gadījumā neatbilstība nav konstatēta. Inspektori piedalījušies arī 175 preču un pakalpojumu loteriju izlozēs, sagatavotas atbildes uz 179 iesniegumiem par azartspēļu un preču un pakalpojumu loteriju organizēšanas jautājumiem. Pastāvīgi tiek veikts monitorings interneta vidē, analizējot nelicencēto azartspēļu piedāvājumu un to reklāmas aktivitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru