Mazais bizness

Izstrādā rīku vienkāršā ieraksta uzskaitei

Anda Asere, 14.02.2013

Kārlis Urbāns, vienkāršā ieraksta uzskaites rīka vadipats.lv vadītājs.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Mūsdienās veikt uzskaiti iespējams jebkur, kur vien ir interneta pieslēgums, kaut vai viedtālrunī

«Vienkāršā ieraksta uzskaiti var veikt moderni – t.s. mākonī. Lai to izdarītu, nav vajadzīgs grāmatvedis vai birojs. To var darīt jebkurā vietā, un viss, kas nepieciešams, ir dators un vieta, kur ir internets,» saka Kārlis Urbāns, vienkāršā ieraksta uzskaites rīka vadipats.lv vadītājs. Apzināti šis rīks nav veidots kā grāmatvedības instruments. Tāpat uzņēmums nav plānojis radīt uzskaites sistēmu uzņēmējiem, kam ir lieli apjomi un apgrozījums. «Mēs visu laiku esam gribējuši fokusēties uz savu nišu,» viņš teic.

Vienkāršā ieraksta uzskaite ir grāmatvedības alternatīva specifiskos gadījumos. Pēc Latvijas likumiem to var izmantot pašnodarbinātie, individuālie komersanti, zemnieku saimniecības, maksātnespējas administratori, advokāti u.c. saimnieciskās darbības veicēji, tāpat – biedrības. Vienkāršā ieraksta princips ļauj uzskaitīt naudas ieņēmumus un izdevumus. Tas nav domāts, lai ar to veidotu bilanci, tomēr tas ir iespējams. «Tas prasa diezgan daudz sarežģītu manipulāciju un, kamēr vien ir spēkā noteikumi, kas nosaka, ka kapitālsabiedrībām jāsagatavo gada pārskats un arī bilance, tikmēr ieguvums, ļaujot SIA izmantot vienkāršā ieraksta sistēmu, nebūs gana liels. Mums par nožēlu SIA nevar izmantot mūsu instrumentu,» stāsta K. Urbāns.

Šobrīd pakalpojums ir par velti un klients maksā par papildu ērtībām. Piemēram, atskaišu sagatavošanu, gada ienākumu deklarācijas sagatavošanu, debitoru uzskaiti utt.

Vadipats.lv ir ieguldīti aptuveni 30 tūkstoši latu. Liela daļa no tā ir pašu paveiktais, bet bija atbalsts arī no Rīgas domes un Swedbank grantu konkursa Atspēriens. «Šobrīd uz to neskatāmies kā uz ieguldījumu, kas sniedz atdevi, bet kā uz platformu, no kuras veidot tālākās attīstības elementus,» teic K. Urbāns.

Sākot izstrādāt rīku, atdeves plāni bija daudz rožaināki. Taču pa šo laiku tirgus ir mainījies, un pagaidām tiešā veidā no projekta nekāda atdeve neesot gūta. «Tikai decembrī, kad bijām pārliecinājušies, ka neatbaidīsim lietotājus un klientu plūsma būs augoša, pievienojām maksas pakalpojumus,» viņš stāsta. Protams, projektā tiek investēts, cerot uz atdevi, bet tā būs ilgtermiņā. Iespējams, citādi šai idejai tiktu atmests ar roku jau pirmajā gadā. «No šāda veida projektiem tikai uz papīra ir ātra atdeve. Realitātē sākumā izveido rīku, tad piesaisti klientus un veido bāzi, noslīpē piedāvājumu un tikai tad uz tā pamata vari veidot produktu. Nevar teikt, ka šis ir veiksmes stāsts no tāda aspekta, ka esam to atpelnījuši, bet kā jauns un inovatīvs risinājums tirgū, kuram nav konkurējoša, – gan,» spriež K. Urbāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

2019. gada Latvijas krīžu Top10

Anda Asere, 17.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Analizējot 22 aizvadītā gada publiski izskanējušus notikumus eksperti izvēlējās desmit nozīmīgākos un, izvērtējot 80 speciālistu viedokli, apkopojuši 2019. gada desmit lielākās krīzes Latvijā.

Kā krīzi nr.1 eksperti pērn izceļ ASV piemēroto sankciju ietekmi uz Ventspils ostu un šis notikums speciālistu aptaujā ieguvis atzīmi 8.36.

Otrajā vietā izvirzījies notikums, kad Zviedrijas televīzija ziņoja par aizdomīgiem pārskaitījumiem caur "Swedbank" filiālēm Baltijas valstīs (6.89), bet trešajā – Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadības maiņa (6.58).

Tālāk seko "Rail Baltica" pārvaldības, vadības un organizācijas problēmas (6.56), saindēšanās ar "Baltic Restaurants Latvia" piegādāto pārtiku Siguldas izglītības iestādēs un universālveikalā "Stockmann" (6.39), drošības apdraudējums un evakuācija Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (5.83), LNT Ziņu dienesta likvidēšana (5.78), "PNB Bankas" atzīšana par maksātnespējīgu (5.69), Latvijas Universitātes rektora vēlēšanas (5.69), bet topu noslēdz nesaskaņu turpināšanās "Olainfarm" vadībā (4.64).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rigvir ražotājs saņem intelektuālā īpašuma apbalvojumu

Kristīne Stepiņa, 20.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rigvir holdinga uzņēmums, medikamenta Rigvir ražotājs - SIA Latima - saņēmis WIPO Uzņēmuma intelektuālā īpašuma apbalvojumu (WIPO Enterprise Trophy).

Rigvir holdinga Biznesa attīstības departamenta vadītājs Kārlis Urbāns teic, ka WIPO apbalvojums SIA Latima ir piešķirts, jo uzņēmums ir vairāku Eiropas patentu īpašnieks – rada pasaules līmeņa inovācijas, tas ir jaunievedumu ieviesējs – jo patenti tiek piešķirti izgudrojumiem, kas nav acīmredzami, ir radoši un tiem piemīt tehniskā jaunrade. Tāpat SIA Latima veic zināšanās balstītu un uz nepārtrauktu attīstību vērstu uzņēmējdarbību, kā arī rada pasaules līmeņa inovatīvus produktus. «Patents ir drošais pamats mūsu uzņēmējdarbībai, kurā ir ļoti augsts intelektuālā ieguldījuma īpatsvars. Iegūtais apbalvojums ir augsts novērtējums intensīvam un mērķtiecīgam darbam. Priecājamies un esam gandarīti, ka kvalitāte tiek novērtēta un šajā ziņā varam būt par piemēru citiem,» uzsver K. Urbāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rigvir holdinga uzņēmuma Latima pamatkapitālu palielina līdz miljonam eiro

Dienas Bizness, 07.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rigvir holdinga uzņēmums SIA Latima palielinājis pamatkapitālu līdz vienam miljonam eiro, informē Rigvir holdinga izpilddirektore Kristīne Jučkoviča.

Rigvir holdinga biznesa attīstības vadītājs Kārlis Urbāns komentē: «Pamatkapitāla palielināšana apliecina vēlmi stiprināt uzņēmuma pamatkapitāla bāzi, uzņēmuma ilgtermiņa ambīcijas, trkā arī apstiprina nodomu tuvākajos gados novirzīt ievērojamas finanses uzņēmuma attīstībā gan būvējot GMP prasībām atbilstošu laboratoriju un ražotni, gan investējot pētījumos.»

Kā ziņots iepriekš, holdings šobrīd strādā pie GMP standartiem atbilstošas ražotnes un laboratorijas būvniecības Rīgā, kurā līdz šim ieguldīti jau 750 tūkstoši eiro. Plānots, ka 2017. gadā šajā projektā, kurš tika uzsākts 2015. gadā, tiks investēti vēl 1,5 miljoni eiro. Tāpat šogad holdings zinātniskajos un klīniskajos pētījumos ieguldīs vismaz 400 tūkstošos eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rigvir ražotājs saņēmis miljonu eiro aizdevumu ražotnes pabeigšanai

Zane Atlāce - Bistere, 15.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rigvir holdinga uzņēmums SIA Latima no bankas Citadele saņēmis 994 000 eiro aizdevumu jaunā Rigvir Zinātniskā centra – aktīvās substances ražotnes un pētniecības laboratorijas pabeigšanai, teikts paziņojumā medijiem.

Piešķirtie līdzekļi tiks izmantoti tīrtelpu izbūvei un GMP sertifikācijai laboratorijās un zāļu ražotnē, kā arī jaunu laboratorijas iekārtu iegādei, tādējādi noslēdzot vairāk nekā divus gadus ilgušo celtniecības projektu.

Zinātniskajā centrā tiks veikti pētījumi, izmantojot modernas zinātniski pētnieciskas metodes, kā arī dažādi unikāli testi individualizētas viroterapijas nodrošināšanai, kas ārstiem un pacientiem dos iespēju precīzāk noteikt Rigvir iedarbību un efektivitāti vēl pirms viroterapijas uzsākšanas. Līdz šim projektā jau ieguldīti 1,3 miljoni, bet kopējās projekta izmaksas sasniegs vismaz 2,6 miljonus eiro.

RIGVIR holdinga Biznesa attīstības vadītājs Kārlis Urbāns uzskata, ka finansējuma piešķiršana apliecina biznesa ilgtermiņa perspektīvu, un ļauj ražotājam koncentrēt pieejamos resursus citu nozīmīgu ilgtermiņa investīciju, piemēram, pētījumu veikšanai. Aizdevums saņemts ar valsts attīstības finanšu institūcijas Altum kredīta garantiju atbalstu..

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Cross Timber Systems maina īpašnieku

Db.lv, 26.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas masīvkoka paneļu ražotnei SIA “Cross Timber Systems” notikusi īpašnieku maiņa, un 67,04% uzņēmuma daļu šobrīd pieder SIA “CLT Profi”.

Līdz šim galvenais ražotnes daļu turētājs bija holdinga kompānija “Skonto Group”. Iegādes procesu konsultēja revīzijas un biznesa konsultāciju uzņēmums “KPMG Baltics” un darījumam nepieciešamo finansējumu nodrošināja aizdevējs “BluOr Bank”.

“CLT Profi” nodarbojas ar masīvkoka jeb krustām līmētu koka (CLT) materiālu projektēšanu, piegādi un montāžu eksporta tirgos. Uzņēmums ir lielākais masīvkoka paneļu eksportētājs Latvijā, ārvalstīs realizējot 99% produkcijas. Jau līdz šim uzņēmums nodrošināja lielāko daļu ražošanas apjoma “Cross Timber Systems” ražotnē, kuras darbība tika uzsākta 2015. gadā. Ražotnes kopējā platība aizņem 10000 m2 un uzņēmumā nodarbināti vairāk nekā 60 darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rigvir saņem Eiropas Komisijas grantu medikamenta komercializācijai ES tirgū

Lelde Petrāne, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rigvir holdinga uzņēmums SIA Latima ir ieguvis Eiropas Komisijas programmas Horizon 2020 grantu pretvēža medikamenta Rigvir komercializācijai Eiropas Savienības tirgū.

Kārlis Urbāns, Rigvir holdinga finanšu direktors, komentē: «Šobrīd šis medikaments ir reģistrēts 3 pasaules valstīs, savukārt pārējiem pacientiem viroterapija ar Rigvir ir pieejama ar medicīnas tūrisma palīdzību. Cerams, ka ar šī granta palīdzību Rigvir kļūs maksimāli plaši pieejams vēža pacientiem visā Eiropā.»

Horizon 2020 ir visu laiku vērienīgākā Eiropas Komisijas pētniecības un inovācijas programma, kuras budžets sasniedz 80 miljardus eiro septiņiem gadiem. SIA Latima finansējumu ir ieguvusi apakšprogrammā Atbalsts biotehnoloģijām, lai veicinātu jaunu produktu noietu Eiropas tirgū. Šo programmu administrē Eiropas Komisija Briselē un to var izmantot dalībnieki no visas Eiropas Savienības. Līdz šim tikai 5, bet 2016. gadā tikai 2 Latvijas uzņēmumiem ir izdevies saņemt finansiālu atbalstu Horizon 2020 ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA “Rīgas meži” 4.aprīlī parakstīja līgumu ar SIA “Stiga RM” par kokzāģētavas “Norupe” pārdošanu.

Pārdošanas process īstenots, ievērojot labas pārvaldības principus, saskaņā ar SIA “Rīgas meži” padomes, dalībnieku sapulces un pašvaldībā lemto, kā arī atbilstoši Valsts kontroles un Konkurences padomes norādījumiem par tirgus un konkurences kropļošanas novēršanu.

Saskaņā ar noslēgto līgumu, pašvaldības uzņēmums pārdod visu kokzāģētavas biznesu kopumā, nedalot to daļās. Darījuma summa ir seši miljoni eiro (summa bez PVN). Tā tiks precizēta brīdī, kad darījums tiks pilnībā pabeigts, atbilstoši faktiskajai situācijai.

Atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, darījums pilnībā stāsies spēkā pēc tam, kad, ievērojot šādu darījumu procedūras, tiks saņemta Konkurences padomes atļauja izpildīt šajā līgumā noteikto kokzāģētavas pārdošanas darījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai pretvēža medikamentu Rigvir varētu reģistrēt Eiropā un ASV, veiks virkni dažādu pētījumu, tostarp klīniskos; tajos plānots investēt 25 milj. eiro, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šobrīd šis medikaments melanomas ārstēšanai ir reģistrēts Latvijā, Gruzijā un Armēnijā. Tuvākajos septiņos gados tiks veikti nepieciešamie pētījumi, lai onkolītiskās viroterapijas zāles melanomas ārstēšanai varētu reģistrēt Eiropā un ASV.

Rigvir ir Latvijā radīts un attīstīts inovatīvs pretvēža medikaments un ārstniecības metode, kuru šobrīd pasaulē gaida 8,5 milj. pacientu, saka Rigvir holdinga finanšu direktors Kārlis Urbāns, norādot, ka potenciālais eksporta tirgus apjoms ir aptuveni 42 mljrd. eiro. Rigvir holdinga izpilddirektore Kristīne Jučkoviča informē, ka medikamenta virzīšanai tirgū Rigvir holdings ir investējis 800 tūkst. eiro, savukārt pētniecībā ieguldīti aptuveni 200 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca sadarbībā ar Biznesa efektivitātes asociāciju sākusi darbu pie dažādiem pasākumiem, lai racionālāk izmantotu finansējumu un uzlabotu pakalpojumu kvalitāti.

Kā šodien preses konferencē par efektivitātes pasākumiem slimnīcā teica tās valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga, medicīnas nozare ir ļoti resursietilpīga, tāpēc nepieciešamas dažādas efektivitāti uzlabojošas aktivitātes.

Veselības ministre Anda Čakša norādīja, ka arī veselības aprūpes sistēmas reformā tiek norādīts, ka būtiski efektīvi organizēt darbu tā, lai katrs eiro dotu savu pienesumu. Veselības aprūpes piesaistītā finansējuma apmērs ir liels, tāpēc svarīgi arī šo finansējumu pareizi lietot, piebilda Čakša.

Viņa teica, ka galvenais mērķis efektivitātes uzlabošanā ir panākt, lai pacienti tiktu pareizi sistematizēti, lai netiktu velti tērēts laiks un cilvēkresursi. Slimnīcu darbs jāorganizē maksimāli efektīvi, saglabājot kvalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru