Tehnoloģijas

Izstrādā tehnoloģiju, kas 20 metru attālumā var atpazīt ļoti mazas sprāgstvielas

Žanete Hāka, 26.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konsorcijs Optix ir izstrādājis un veicis pārbaudes mobilai ierīcei, kas spēj atklāt ļoti mazu sprāgstvielu daudzumu 20 metru attālumā, tādā veidā nodrošinot policiju un drošības spēkus ar nozīmīgu atbalstu sprāgstvielu aktīvā meklēšanā.

Kā informēja uzņēmuma pārstāvji, nevienai citai pētniecības organizācijai līdz šim brīdim nav izdevies sasniegt līdzīgus rezultātus. Optix projekta izstrādei ir piešķirts Eiropas Komisijas finansējums 2,4 miljonu eiro apmērā. Projektu vada Spānijas konsultāciju un tehnoloģiju daudznacionālā organizācija Indra.

Sistēma izmanto modernu optisko tehnoloģiju - ar lāzera palīdzību, kas var precīzi identificēt sprāgstvielu atomu un molekulāro struktūru, ierīce var ātri un attālināti skenēt objektus, piemēram, transportlīdzekli, tā bagāžu, pat necaurspīdīgus konteinerus, atpazīstot sprāgstvielu atlikumus. Ir gandrīz neiespējami veikt darbības ar sprāgstvielām, neatstājot pēdas: vielu atliekas pielīp pie objektu virsmām, kas tos transportē, kā arī pie rokām cilvēkiem, kas darbojas ar tām, un visur, kur viņi pieskaras.

Lai sistēma būtu viegli pārvietojama, tā ir integrēta riteņu platformā, ko uz patrulēšanas vietu var nogādāt standarta izmēra transportlīdzeklī. Platforma var pārvietoties pa ielu vai auto stāvvietu, skenējot virsmas un meklējot sprāgstvielu pēdas, piemēram, uz stūres vai transportlīdzekļa durvīm. Tiesībsargājošā persona varēs kontrolēt platformu attālināti no īpaši izturīga portatīvā laboratorijas datora, tajā uzreiz saņemot Optix sistēmas savāktos datus.

Optix ierīce jau ir veiksmīgi pārbaudīta laboratorijā un reālā vidē, imitējot dažādas dzīves situācijas atšķirīgos laika apstākļos. Turpmāk ar pētījumiem tiek plānots palielināt sistēmas jutību, precizitāti un noturību, pirms ar tās pieejamību nodrošinās Eiropas valstu policijas un drošības spēkus. No izstrādātās sistēmas būtu divi galvenie komerciālie ieguvumi - uzlabot iedzīvotāju drošību un palielināt Eiropas rūpniecības konkurētspēju, padarot reģionu mazāk atkarīgu no importētajām tehnoloģijām.

Optix konsorcijā ietilpst partneri no Zviedrijas Aizsardzības pētījumu aģentūras (FOI), MVU Ekspla (Lietuva) un Avantes (Holande), Klaustāles un Dortmundes tehniskajām universitātēm (Vācija) un tehniskās universitātes Vīnē (Austrija), universitātes Malagā (Spānija), kā arī Guardia Civil Tedax vienība (Spānijas policijas sprāgstvielu likvidēšanas vienība, Valdemoro, Madride).

Latvija šajā projektā pagaidām aktīvi nepiedalās, taču nākotnē šī tehnoloģija varētu sniegt lielu atbalstu teroraktu novēršanā un sprāgstvielu meklēšanā gan visā ES teritorijā, gan aiz tās robežām, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru