Jaunākais izdevums

Patlaban jau ir izsūtīti vairāk nekā 80 maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs pirkšanas piedāvājumi jeb tīzeri, informēja uzņēmuma maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Pirkšanas piedāvājumi ir izsūtīti potenciālajiem pircējiem Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Eiropā, Tuvajos Austrumos (Ēģipte, Turcija, Saūda Arābija), Austrālijā un Āzijā (Krievija, Ķīna, Japāna, Indija).

«Piedāvājumi patlaban tiek sūtīti un tiks vēl sūtīti. Uzaicinātajiem investoriem vai investoriem, kuri paši izrādīs savu interesi par dalību procesā, pēc konfidencialitātes līguma noslēgšanas tiks sniegta informācija par turpmākajiem procesa soļiem, tostarp termiņiem, kuri investoram būs jāievēro,» norādīja Velmers.

Jau ziņots, ka par maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs pamatražotnes pārdošanu starptautiskajā piedāvājumā noslēgts līgums ar konsultāciju kompāniju Prudentia.

Jau marta vidū bija noslēgti 13 konfidencialitātes līgumi ar potenciālajiem pircējiem. Aptuveni mēneša laikā būtu jānodrošina, ka pircēji, kas patiešām ieinteresēti uzņēmuma iegādē, izsaka nesaistošos piedāvājumus, iepriekš skaidroja Velmers.

«Atbilstoši veiktajam uzņēmuma novērtējumam, pārdodot neieķīlāto mantu, ir iecerēts iegūt 3,5 miljonus eiro bez izsoles un vienu miljonu eiro izsolē. Savukārt, pārdodot ieķīlāto mantu, iecerēts iegūt 112,3 miljonus eiro. Būtiski gan uzsvērt, ka prognozes tiks precizētas pārdošanas procesa laikā, vadoties pēc pārdošanas rezultātiem un pircēju izteiktajiem piedāvājumiem,» iepriekš izplatītajā paziņojumā uzsvēra Velmers.

Kā iepriekš ziņots, 2013.gada 12.novembrī Liepājas tiesa pasludināja Liepājas metalurga maksātnespēju, kā rezultātā uzņēmums pilnībā pārgāja Velmera pārraudzībā. Tika sākta darbinieku masveida atlaišana, un kopumā darbu zaudēja vairāk nekā 1500 cilvēku.

Pēdējo divu mēnešu laikā ir veikta uzņēmuma inventarizācija un novērtējums. Uz tā pamata ir sagatavots uzņēmuma pārdošanas plāns, kas atspoguļo Liepājas metalurga aktīvu pārdošanas kārtību un kritērijus. Tas ir nosūtīts nodrošinātajiem kreditoriem saskaņošanai.

Nonākot finanšu grūtībās, Liepājas metalurgs jau pērn pavasarī pārtrauca ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja Liepājas metalurga vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai UniCredit - 67 465 056 eiro. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas metalurgs 1991.VIII - 2013. XI. Jāaiziet, lai atgrieztos

Vēsma Lēvalde, Māris Ķirsons, 25.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja nenotiks brīnums, tad a/s Liepājas metalurgs administrators 4. novembrī iesniegs tiesā pieteikumu par tiesiskā aizsardzības plāna izbeigšanu, kam sekos maksātnespēja.

Tādu nākotnes scenāriju iezīmē a/s Liepājas metalurgs (LM) tiesiskās aizsardzības plānu (TAP) uzraugošais administrators Haralds Velmers. Tieši tādu pašu LM likteni intervijā DB (16.10.2013.) prognozēja viens no LM lielākajiem akcionāriem Kirovs Lipmans, kurš ir «kara stāvoklī» ar abiem pārējiem lielākajiem akcionātiem Sergeju Zaharjinu un Iļju Segalu.

Ir plāns B

LM TAP uzraugs atzīst, ka viņam jau ir gatavs plāns B, kas sāks darboties līdz ar LM maksātnespējas atzīšanu. «Pārņemšu visu uzņēmumu savā pārziņā un runāšu ar potenciālajiem investoriem, darbiniekiem un kreditoriem un normatīvos paredzēto divu mēnešu laikā būs ar kreditoriem saskaņots LM tālākās rīcības plāns,» skaidro H. Velmers. Viņš atzīst, ka tieši potenciālo investoru jautājums būs centrālais, jo bez tā LM nav iespējas reanimēt. «Cik zinu, interesi, kaut arī bez jebkādas tālākās rīcības, ir izrādījuši potenciālie investori gan no austrumiem, gan rietumiem, ir arī tādi, kurus uzrunājis kreditoru kluba konsultants Prudentia Advisers,» tā uz jautājumu par iespējamo investoru interesi atbild H. Velmers. Viņš norāda, ka ne TAP, ne pasludinātā maksātnespējas situācijā nodrošinātajiem kreditoriem nav tiesību izmantot savas komercķīlas tiesības un LM atstāt kā tukšu juridisku čaulu. «To varēja darīt martā, aprīlī, kad uzņēmumam vēl nebija pieteikts TAP, un vēl jo vairāk pēc 10. septembra, kad tas tika apstiprināts tiesā,» tā uz jautājumu, kad nodrošinātie kreditori (Latvijas valsts) varēja paziņojot par komercķīlas izmantošanas tiesībām, Komercķīlu reģistrā izņemt šo mantu no LM un ar to darīt visu, ko vēlas, atbild H. Velmers. Viņš gan atzīst, ka uzņēmuma rīcībā naudas, par ko finansēt maksātnespējas procesu, nav, tāpēc par šiem jautājumiem būs jārunā ar kreditoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Izstrādātajam Liepājas metalurga pārdošanas plānam līdz šim piekritusi tikai Valsts kase

Nozare.lv, 19.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izstrādātajam maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs pārdošanas plānam līdz šim no trīs nodrošinātajiem kreditoriem piekritusi tikai valsts, ko Finanšu ministrijas personā pārstāv Valsts kase, sacīja Liepājas metalurga maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Lai varētu sākt īstenot uzņēmuma pārdošanas plānu, administratoram jāsaņem piekrišana no visiem trīs nodrošinātajiem kreditoriem, kuriem par labu ieķīlātā manta ietilpst Liepājas metalurga pamatražotnē un kuru plānots pārdot starptautiskajā piedāvājumā - tie ir Valsts kase, AS Citadele banka un AS SEB banka.

«Kreditoriem pārdošanas plāns saskaņošanai tika izsūtīts 20.janvārī, un ir nepieciešama nodrošināto kreditoru piekrišana, lai varētu uzņēmumu pārdot kopā ar nodrošināto kreditoru mantu. Tāpat piekrišana nepieciešama, lai uzņēmumu pārdotu bez izsoles, kas ir labākais veids, kā atrast piemērotāko investoru,» sacīja Velmers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Velmers pieļauj, ka Liepājas osta LM akcijas varētu pārdot atsevišķi no Liepājas metalurga pamatražotnes

Nozare.lv, 19.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs meitasuzņēmuma AS Liepājas osta LM kapitāldaļas varētu tikt pārdotas arī atsevišķi no Liepājas metalurga pamatražotnes, pirms tam juridiski nodrošinot metalurģijas ražotnei ostas pakalpojumu pieejamību. Šis pārdošanas veids varētu būt izdevīgāks, nekā pārdodot Liepājas osta LM akcijas komplektā ar metalurģijas pamatražotni, norāda Liepājas metalurga maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Patlaban Liepājas osta LM pārdošanas veids administratora izstrādātajā pārdošanas plānā nav noteikts, un tas ir darīts viena apsvēruma dēļ - pamatražotnei ir jānodrošina pieeja ostas infrastruktūrai, skaidroja Velmers.

«Maksātnespējīgajam uzņēmumam pieder gandrīz 97% Liepājas osta LM akciju, protams, varētu ņemt šīs akcijas, ielikt pārdodamajā uzņēmuma mantas kopumā, un investors nopirktu pamatražotnes aktīvus kopā ar ostas uzņēmuma akcijām. Taču no efektivitātes viedokļa un vadoties pēc principa - iegūt pēc iespējas vairāk līdzekļu no Liepājas metalurga mantas pārdošanas, izdevīgāk būtu Liepājas osta LM akcijas pārdot atsevišķi,» sacīja Velmers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm padomes locekļi un Čehijas uzņēmēji plānoja iegūt kontroli pār vairāk nekā 50% akciju

LETA, 09.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu ražotājas AS "Olainfarm" padomes locekļi Haralds Velmers un Kārlis Krastiņš un vairākas citas personas ar vairāku Čehijas un Kipras uzņēmumu ķēdes starpniecību, iespējams, bija plānojuši iegūt kontroli pār vairāk nekā 50% "Olainfarm" akciju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie marta vidū sastādītie līgumu projekti.

LETA rīcībā nonākušie Akcionāru līguma un Aizdevuma finansējuma līguma projekti, kuri datēti ar 2021.gada 15.martu, liecina, ka vairākas personas - visticamāk, Čehijas pilsoņi Vojtehs Kačena un Tibors Bokors, bijusī "Olainfarm" lielākā akcionāra "Olmafarm" valdes locekle Milana Beļeviča, Krastiņš, Velmers, un, iespējams, citas personas, bija sākuši darbības, kas vērstas uz kontroles pārņemšanu pār "Olainfarm".

Krastiņš aģentūrai LETA atzina, ka piedalījies sarunās ar dažādiem investoriem, taču neviens no šiem piedāvājumiem nav rezultējies ar kādu līgumu vai darījumu.

Viņš pastāstīja, ka pēdējo divu gadu laikā investoriem bija zināms, ka bijušā "Olainfarm" īpašnieka, nelaiķa Valērija Maligina mantinieces Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina vēlas pārdot sev piederošās akcijas, tāpēc pie Krastiņa vērsušies daudzu investoru pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās a/s Liepājas metalurgs pamatražotnes pārdošanu starptautiskajā piedāvājumā organizēs uzņēmuma administratora izraudzīts konsultāciju uzņēmums, sacīja Liepājas metalurga maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

«Pārdot uzņēmumu ir administratora uzdevums, bet šajā gadījumā uzskatu, ka ir nepieciešams pieaicināt arī konsultantu, kas nodrošinātu pašu starptautiskā piedāvājuma procesu, kuram ir pieredze uzņēmumu pārdošanā un kuram ir iestrādnes, kā apzināt potenciālos nozares uzņēmumus, kuriem Liepājas metalurgu varētu piedāvāt. Viena lieta ir tie potenciālie pircēji, kuri paši ir vērsušies pie manis, taču mērķis ir apzināt iespējami lielāku potenciālo pircēju loku,» sacīja H. Velmers.

Iespējami lielāka pircēju loka apzināšana būtu tieši konsultanta uzdevums. Tāpat konsultanta uzdevums būtu sniegt pircējam informāciju par uzņēmumu, kā arī izvērtēt pašu potenciālo pircēju un tā nākotnes plānus un to atbilstību valsts, Liepājas, uzņēmuma darbinieku un arī visu pārējo kreditoru interesēm, skaidroja administrators.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmans par Liepājas metalurga pārdošanu: kāds gaida, ka viņam «iedos rokā»

NOZARE.LV, 21.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Kirovs Lipmans ir viens no diviem potenciālajiem maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs pircējiem, ar kuriem turpmākās sarunas par uzņēmuma iegādi vairs netiek turpinātas, apstiprināja Lipmans. Savukārt otrs atsijātais investors ir kāds Rietumu uzņēmums, sacīja Liepājas metalurga maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Iepriekš saistošos piedāvājumus par Liepājas metalurga iegādi iesniedza seši investori, taču patlaban sarunas tiek turpinātas vien ar četriem, pēc 19.augusta valdības sēdes žurnālistiem sacīja Velmers. Viņš norādīja, ka divu potenciālo investoru piedāvājumi, salīdzinot ar pārējiem, nespēja kvalificēties tālākai izvērtēšanai.

Lipmans pauda neizpratni par administratora rīcību. «Nesaprotu, kā tā var rīkoties - neuzticēties savas valsts pilsoņiem, kas jau sevi ir pierādījuši uzņēmējdarbībā. Neesmu arī nozadzis nevienu centu ne valstij, ne arī kādai bankai. Turklāt vienreiz jau esmu pacēlis Liepājas metalurgu, būtu to izdarījis arī šoreiz,» uzsvēra Lipmans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs (LM) meitasuzņēmumam AS Liepājas osta LM varētu lūgt ierosināt tiesiskās aizsardzības procesu (TAP), lai uzņēmums varētu mēģināt atrisināt savas problēmas, norāda LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Šāds solis varētu būt nepieciešams, jo, iespējams, ka "Liepājas osta LM" būs jāatmaksā valsts budžetā 28 375 874,90 eiro, ko veido pievienotās vērtības nodokļa (PVN) parāds, nokavējuma nauda un soda nauda par nesamaksāto PVN.

Augstākā tiesa ar 2014.gada 6.februāra spriedumu atcēla Administratīvās apgabaltiesas 2013.gada 2.aprīļa spriedumu un nosūtīja lietu jaunai izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā. Administratīvā apgabaltiesa otrajā instancē 2013.gada 2.aprīlī atkārtoti apmierināja Liepājas ostas LM pieteikumu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administratīvā akta atcelšanu daļā, ar kuru tika noteikts papildu budžetā maksājamais PVN. Administratīvā apgabaltiesa šo lietu no jauna skatīs 20.maijā, liecina ieraksts tiesu informatīvajā sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Velmers sācis gatavot pieteikumu tiesai Liepājas metalurga atzīšanai par maksātnespējīgu

Nozare.lv, 30.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu grūtībās nonākušās AS Liepājas metalurgs tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) administrators Haralds Velmers sācis gatavot pieteikumu tiesai Liepājas metalurga atzīšanai par maksātnespējīgu, apstiprina Velmers.

«Šodien akcionāru sapulcē paredzētā uzņēmuma pamatkapitāla palielināšana 100 miljonu latu apmērā nerisināja Liepājas metalurga problēmu jau esošajā faktiskās maksātnespējas situācijā, kad nauda bija nepieciešama te un tagad. Tomēr akcionāru lēmums pamatkapitālu nepalielināt faktiski liedz nenodrošinātajiem kreditoriem TAP plānā un likumā noteiktajā termiņā izmantot savas tiesības parakstīties uz uzņēmuma akcijām plānā paredzētā dzēstā prasījuma apmērā,» skaidroja Velmers.

Viņš piebilda, ka pie šādiem apstākļiem ir pilnīgi skaidrs, ka tiek gatavots pieteikums tiesā Liepājas metalurga atzīšanai par maksātnespējīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs pamatražotnes pārdošanu starptautiskajā piedāvājumā noslēgts līgums ar konsultāciju kompāniju Prudentia. Nākamās nedēļas sākumā pārdošanas piedāvājumi tiks izsūtīti vairāk nekā 70 potenciālajiem pircējiem, sacīja Liepājas metalurga (LM) maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Prudentia tika izvēlēts no sešiem konsultantiem, ar kuriem Velmeram bija pārrunas. Galvenie konsultanta izvēles kritēriji bija līdzšinējā pieredze un piedāvātais laika grafiks. Ne mazāk svarīgs faktors bija tas, ka iepriekš Prudentia bija arī LM kreditora kluba konsultants, skaidroja Velmers.

Atlīdzība konsultantam nepārsniegs 2% no summas, par kādu tiks pārdots uzņēmums, bet tā var būt arī mazāka. «Jo augstāka būs cena, par kuru ražotne tiek pārdota, jo atlīdzība būs tuvāka 2% no pārdošanas summas,» teica Velmers.

Viņš arī piebilda, ka potenciālie pircēji pārstāv visus kontinentus, izņemot Austrāliju. Jau patlaban ir noslēgti vairāk nekā 20 konfidencialitātes līgumi ar potenciālajiem pircējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trauksme par situāciju uzņēmumā KVV Liepājas metalurgs ir pārspīlēta, paziņojumā medijiem norāda AS KVV Liepājas metalurgs pārstāvji.

«Saimnieciskie strīdi ir teju vai katra uzņēmuma ikdiena, un ne vienmēr tos izdodas atrisināt sarunu ceļā. AS KVV Liepājas metalurgs iesniegtā prasība pret maksātnespējas administratoru Haraldu Velmeru, viņa pretprasība pret uzņēmumu, kā arī SIA Elme messer metalurgs iesniegtais pieteikums par KVV Liepājas metalurgs maksātnespēju ir tiesisks process, kādā puses risina strīdus, par kuriem nav izdevies panākt izlīgumu. Tāpēc aicinām mūsu sadarbības partnerus nedramatizēt situāciju, jo šie procesi nekādā mērā neietekmē uzņēmuma darbu. Svarīgākais ir tas, ka KVV Liepājas metalurgs veicis visu nepieciešamo, lai 2016.gadā turpinātu darbu un nostiprinātu savu konkurētspēju,» uzsver AS KVV Liepājas metalurgs valdes loceklis Igors Talanovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas osta LM tiks pārdota atsevišķi; ostas pakalpojumus nodrošinās 50. piestātne

LETA, 16.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs pārdošanas plāns tiks precizēts - paredzēts, ka Liepājas metalurga meitasuzņēmums AS Liepājas osta LM tiek pārdots atsevišķi no pamatražotnes, savukārt ostas pakalpojumu pieejamību ražotnei garantēs jaunizveidotais meitasuzņēmums SIA 50.piestātne, norāda Liepājas metalurga maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Marta beigās izveidotā 50.piestātne ir 100% Liepājas metalurga meitasuzņēmums un šodien Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) valde devusi piekrišanu modernizētās 50.piestātnes nomas līguma izbeigšanai ar Liepājas osta LM un šai piestātnei pieguļošās zemes iznomāšanai uzņēmumam 50.piestātne.

«Šī piestātne nesen ir modernizēta tieši Liepājas metalurga vajadzībām un tieši šajā 50.piestātnē notika gan metāllūžņu, gan gatavās produkcijas pārkraušana. Pēc uzņēmuma darbības apturēšanas piestātnē kravu operācijas netika veiktas. Piestātne ir spējīga pilnībā nodrošināt visu Liepājas metalurgam nepieciešamo kravu plūsmu,» skaidro Velmers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Aizdomās par mēģinājumu izkrāpt Olainfarm akcijas aizturēti divi Čehijas pilsoņi un Beļeviča

LETA, 17.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizdomās par mēģinājumu izkrāpt 42% zāļu ražotājas AS "Olainfarm" akciju Valsts policija (VP) aizturējusi divus Čehijas pilsoņus un bijušo uzņēmuma valdes locekli Milanu Beļeviču, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kā ziņots, "Olainfarm" lielākā akcionāra "Olmafarm" valdes loceklis Pēteris Rubenis 10.maijā paziņoja, ka, pateicoties VP operatīvam darbam, ir ticis novērsts mēģinājums izkrāpt "Olmafarm" piederošās "Olainfarm" akcijas, taču plašāku informāciju viņš nesniedza.

"Nekā personīga" skaidroja, ka jau trīs gadus notiek cīņa par kontroli "Olainfarm" un kāds Čehijas uzņēmums apgalvo, ka kļuvis par lielāko kompānijas akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas. "Nekā personīga" rīcībā esoši dokumenti liecinot, ka kopā ar šo čehu firmu pie akcijām plānojuši tikt arī "Olainfarm" padomes locekļi Haralds Velmers un Kārlis Krastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas metalurga kreditoru prasījumi pārsnieguši 200 miljonus

NOZARE.LV, 05.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās a/s Liepājas metalurgs kreditoru prasījumi patlaban ir sasnieguši 200,163 miljonus eiro, informēja uzņēmuma maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Kopēja atzītā prasījumu summa ir 200 163 468,55 eiro, no kuras 114 839 710,89 eiro ir nodrošināto kreditoru prasījumi, bet 85 323 757,66 eiro ir nenodrošināto kreditoru prasījumi.

No atzīto nodrošināto kreditoru prasījumiem galvenie prasījumi ir par 105 524 937,40 eiro, bet blakus prasījumi ir par 9 314 773,49 eiro. No atzīto nenodrošināto kreditoru, tajā skaitā darbinieku, prasījumiem galvenie prasījumi ir par 78 455 313,74 eiro, bet blakus prasījumi - par 6 868 443,92 eiro.

Kopumā atzīti ir četru nodrošināto kreditoru, 128 nenodrošināto kreditoru un 1837 darbinieku prasījumi, informēja Velmers, piebilstot, ka galīgajā kreditoru prasījumu summā vēl varētu būt nelielas korekcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas metalurga kreditoru prasījumi sasnieguši 186,45 miljonus eiro

LETA, 24.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs kreditoru prasījumi līdz piektdienai sasnieguši 186,45 miljonus eiro, šodien preses konferencē žurnālistus informēja uzņēmuma maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Nodrošināto kreditoru prasījumi ir 114,8 miljoni eiro, tostarp galvenie prasījumi ir 105,5 miljoni eiro, bet blakusprasījumi - 9,314 miljoni eiro.

Atzīto nenodrošināto prasījumu kopējais apjoms patlaban sasniedzis 71,65 miljonus eiro, tostarp darbinieku prasījumi pret uzņēmumu ir 1,734 miljoni eiro, sacīja Velmers, norādot, ka šī summa var mainīties, jo kreditoriem joprojām ir iespējams pieteikties.

Patlaban neatzīto kreditoru prasījumu starpā ir starptautiskā metāla tirdzniecības uzņēmuma Stemcor prasījums 21 miljona eiro apjomā. Kā norādīja Velmers, par šo summu patlaban norit tiesvedība, līdz ar to prasījums patlaban nav atzīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas metalurgs sasauc akcionāru sapulci decembra sākumā

Nozare.lv, 05.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu grūtībās nonākusī AS Liepājas metalurgs nolēmusi sasaukt ārkārtas akcionāru sapulci 5.decembrī, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai NASDAQ OMX Riga.

Akcionāru sapulces darba kārtībā paredzētas zvērināta revidenta vēlēšanas un «dažādi» jautājumi.

«Tā kā uzņēmuma iepriekšējais revidents PricewaterhouseCooper iepriekš atsauca sevi kā Liepājas metalurga revidentu, tad ir loģiska valdes rīcība sasaukt ārkārtas akcionāru sapulci, lai izvēlētos jaunu revidentu. Valde rīkojās atbildīgi, jo tā nevar paļauties uz vēl neesošu tiesas spriedumu par uzņēmuma maksātnespēju,» saka Liepājas metalurga tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) administrators Haralds Velmers.

Jau ziņots, ka 4.novembrī Velmers iesniedza Liepājas tiesā uzņēmuma maksātnespējas pieteikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Portāls: Velmers «par sviestmaizi» pārdevis Liepājas osta LM kontrolpaketi

LETA, 25.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs (LM) administrators Haralds Velmers atteicies uzņēmējam Kirovam Lipmanam par 555 000 eiro pārdot LM meitasuzņēmuma AS Liepājas osta LM akciju kontrolpaketi un par trīsarpus reizes mazāku summu - 150 000 eiro - pārdevis to pretendentam Konstantīnam Gončarovam, vēsta portāls Pietiek.com.

23.jūlijā Lipmans esot vērsies pie Velmera ar Liepājas ostas LM aktīvu iegādes piedāvājumu. Šajā vēstulē Lipmans norādījis, ka viņam ir interese atjaunot ne tikai LM, bet arī Liepājas osta LM saimniecisko darbību, «kura neapšaubāmi ir nozīmīga kopējā tērauda biznesa sastāvdaļa produkcijas loģistikas jomā».

Tomēr Velmers Lipmana piedāvājumā neesot saskatījis «nepārprotami pausto gribu iegādāties [..] AS Liepājas osta LM akcijas tikai kā mantas kopību kopā ar MAS Liepājas metalurgs metāla kausēšanas pamatražotni». Vienlaikus Velmers esot ņēmis vērā arī metāla kausēšanas pamatražotnes pārdošanas piesaistītā konsultanta SIA Prudentia Advisers lēmumu neaicināt Lipmanu uz turpmāko LM metāla kausēšanas pamatražotnes pārdošanas procesa posmu. Līdz ar to administrators izslēdzis Lipmana 555 000 eiro vērto piedāvājumu no izvērtēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas metalurga mantas pārdošanas termiņu pagarina līdz augusta beigām

Dienas Bizness, 21.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien Liepājā notikušajā Maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs kreditoru sapulcē tika pieņemts lēmums pagarināt uzņēmuma mantas pārdošanas termiņu līdz šā gada 31. augustam. Sākotnēji tika plānots Liepājas metalurga mantu pārdot trīs mēnešu laikā.

«Es ierosināju pagarināt mantas pārdošanas termiņu, jo saskaņā ar mantas pārdošanas plānu, kā pamatražotnes pārdošanas veids ir noteikts starptautiskais piedāvājums. Šis process prasa laiku un to nevar kvalitatīvi izdarīt pašreiz atlikušajos 3 mēnešos, kas administratoram noteikti likumā,» skaidro Liepājas metalurga maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Velmers norāda, ka līdz augusta beigām viņš ir iecerējis nonākt līdz gala pircējam, kā arī saskaņot un noslēgt pirkuma darījumu, kas būs jāapstiprina arī nodrošinātajiem kreditoriem. «Taču jāatzīmē, ka vēl nevaru uzsākt pārdošanas procesu, jo atsevišķi nodrošinātie kreditori nav devuši savu piekrišanu manis izvēlētajam pamatražotnes pārdošanas veidam. Ceru jau drīzumā to saņemt, jo saskaņā ar likumu maksātnespējas administratoram jāuzsāk mantas pārdošana mēnesi pēc pārdošanas plāna izsūtīšanas kreditoriem,» tā Velmers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas metalurga pārdošanas procesā noslēdzošās sarunas par darījuma struktūru tiks turpinātas ar diviem potenciālajiem investoriem – Luksemburgas uzņēmumu United Group un Ukrainas uzņēmumu KVV Group. Tā šodien paziņoja Liepājas metalurga maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

«Lai varētu ātri virzīties uz priekšu, šobrīd slēdzam nodomu protokolus ar diviem investoriem – United Goup un KVV Group – ar mērķi konkretizēt darījuma juridisko struktūru nākamās nedēļas laikā. Investors, ar kuru sarunu procedūrā tiks parakstīta vienošanās par darījuma struktūru un iemaksāta drošības nauda viena miljona eiro apmērā, tālāk tiks virzīts saskaņošanai nodrošinātajiem kreditoriem,» sacīja H. Velmers.

H. Velmers arī piebilda, ka «abiem uzņēmumiem ir nopietna pieredze metalurģijas sfērā un skaidri plāni par Liepājas metalurga ražošanas atjaunošanu šogad. Tāpat abiem pretendentiem ir salīdzināmi finansiālie piedāvājumi un pārliecinoši dokumenti par līdzekļu pieejamību darījuma finansējumam. Tomēr, kamēr nav vienošanās par darījuma juridisko struktūru, mēs nevaram iedot ekskluzivitāti vienam pretendentam.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs maksātnespējas administrators Haralds Velmers nosūtīja uzņēmuma kreditoriem mantas pārdošanas plāna precizējumus, kuros ir noteikts, ka AS Liepājas osta LM akcijas tiks pārdotas bez izsoles jeb tiešajā piedāvājumā.

Akciju pārdošana tiks izsludināta vismaz vienā biznesa laikrakstā un portālā Latvijā un piedāvājumus varēs iesniegt mēneša laikā, informē Velmers.

Precizējumi plānā attiecas uz Liepājas metalurga ieķīlāto un neieķīlāto mantu, kas nav saistīta ar uzņēmuma pamatražotni. Tie veikti, ņemot vērā saņemtos kreditoru iebildumus un priekšlikumus, precizējumus mantas novērtējumos, faktisko apstākļu izmaiņas un jauniegūto informāciju.

«Liepājas osta LM un Liepājas metalurgs ir divi dažādi biznesi. Ievērojot ostas sarežģīto saimniecisko situāciju, uzņēmuma pārdošanai un restrukturizācijai ir nepieciešama atsevišķa un kompleksa pieeja. Tas vienlaicīgi palīdzēs risināt gan Liepājas ostas LM tālāko darbību, gan arī Liepājas metalurga pārdošanas jautājumus. Bez pamatražotnes Liepājas ostu LM var pārdot vieglāk un tādējādi ātrāk atrisināt ostas kritisko finansiālo situāciju. Savukārt Liepājas metalurga cena varētu negatīvi mainīties, ja uzņēmumu pārdotu kopā ar nopietnajām ostas finansiālajām saistībām,» norāda Velmers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgā Liepājas metālapstrādes uzņēmuma Liepājas metalurgs nodrošinātie kreditori parakstījuši nepieciešamos dokumentus, kas ļaus nodod aktīvus kompānijai KVV Liepājas metalurgs, aģentūrai BNS pastāstīja Liepājas metalurga maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

«Kreditori dokumentus ir parakstījuši. Gaidām vēl dažus dokumentus no KVV Group, un tad varēs sākties aktīvu nodošana KVV Liepājas metalurgam,» sacīja Velmers.

Viņš norādīja, ka aktīvu nodošanu varētu ilgt pāris nedēļas. «Tas ir praktisks darbs. Varbūt ne tik daudz no iesaistītajām pusēm atkarīgs, bet vairāk no iestādēm, kas pārreģistrēs īpašumtiesības. (..) Kad īpašumtiesības būs pārreģistrētas uz KVV Liepājas metalurgu, kreditori varēs saņemt pirmo maksājumu [20,5 miljonu eiro apmērā],» klāstīja administrators.

Tāpat viņš apliecināja, ka KVV Liepājas metalurgs joprojām plāno ražošanu Liepājā atsākt līdz šā gada beigām. «Jautājums vēl ir par apmēru, kādā ražošana tiks atsākta, bet apņemšanās tāda joprojām ir,» piebilda Velmers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Strautiņš: Ja Liepājas metalurgu izdotos pārdot par 112 miljoniem eiro - tā būtu laba ziņa

Nozare.lv, 23.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja maksātnespējīgo AS Liepājas metalurgs tiešām izdotos pārdot par administratora nosaukto summu - 112,3 miljoniem eiro, tā būtu laba ziņa. Tad nodrošinātajiem kreditoriem būtu cerības pilnīgi izvairīties no zaudējumiem, norāda DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

«Šādas summas samaksāšana arī liecinātu par investora nopietnību un vēlmi attīstīt ražošanu, jo par lūžņiem jau šādu cenu nemaksātu,» uzsvēra Strautiņš.

Viņaprāt, uzņēmumu jācenšas pārdot pēc iespējas ātrāk, jo ienākumi no pārdošanas nevar būt vienīgais kritērijs. Jo ilgāk pārdošanas process turpināsies, jo grūtāk būs atjaunot darbinieku komandu uzņēmumā, norādīja eksperts.

Jautāts, vai nosauktā cena ir adekvāta un uzņēmumu par šādu summu izdotos pārdot, Strautiņš skaidroja, ka administratora rīcībā ir nesalīdzināmi vairāk informācijas par to, kāds ir Liepājas metalurga aktīvu stāvoklis, iespējamo investoru interese, tāpēc nav pamata apšaubīt viņa lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

«Pazūdot šķēršļiem», Krievijas Afina Pallada atkal interesējas par Liepājas metalurga iegādi

Nozare.lv, 15.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas uzņēmums "Afina Pallada" atsācis pārrunas par iespējamo maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs iegādi, apstiprina Afina Pallada pilnvarotais pārstāvis Latvijā, prezidenta padomnieks Sergejs Pisarčuks.

«Mums ir interese par Liepājas metalurga iegādi, jo tagad ir pazuduši tie šķēršļi, kas iepriekš mums traucēja investēt uzņēmumā. Esam gatavi pirkt Liepājas metalurgu un atsākt produkcijas ražošanu,» uzsvēra Pisarčuks.

Jau ziņots, ka oktobra beigās Afina Pallada izplatīja paziņojumu, kurā tika norādīts - uzņēmums pieņēmis lēmumu patlaban nesteigties ar investīcijām Liepājas metalurgā, līdz kamēr kreditori vai akcionāri nepiedāvās skaidru un drošu investīciju vidi ar garantijām līdz tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāna beigām.

Paziņojumā bija teikts, ka «skaidrības par apstākļu radīšanu investora ienākšanai nav vēl šodien, jo dažādi paziņojumi presē, kurus sniedz Liepājas metalurga vadība un kontrolējošie akcionāri, ir ļoti pretrunā tām vēlmēm, kuras sagaida visas ieinteresētās puses, lai rūpnīca atsāktu darbu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs (LM) administrators Haralds Velmers ir noslēdzis priekšlīgumu ar Ukrainas uzņēmumu KVV Group par LM pamatražotnes iegādi, informēja Velmers.

KVV Group šodien informēs par plāniem saistībā ar LM iegādi un darbības atjaunošanu.

Tiesības slēgt darījumu par LM pamatražotnes iegādi šonedēļ ieguvis Ukrainas uzņēmums KVV Group, kas par LM ir piedāvājis maksāt 107 miljonus eiro, ražošanu uzņēmumā atjaunojot jau šogad. Jau laika posmā no 23.septembra līdz 26.septembrim paredzēts parakstīt pirkuma līgumu, bet starp trim nodrošinātajiem kreditoriem tiktu parakstīts līgums par līdzekļu sadali.

Kopš augusta beigām sarunas par LM pārdošanu notika vairs tikai ar diviem pretendentiem - KVV Group un Luksemburgā reģistrēto uzņēmumu United Group, kura beneficiārs ir Krievijas miljonārs Igors Šamiss. Šamiss par LM piedāvāja samaksāt 120 miljonus eiro desmit gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

No Liepājas metalurga pārdošanas cer tikt pie vairāk nekā 100 miljoniem eiro

Dienas Bizness, 22.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši veiktajam uzņēmuma Liepājas metalurgs novērtējumam, pārdodot neieķīlāto mantu ir iecerēts iegūt 3,5 miljonuseiro bez izsoles un miljons eiro izsolē, savukārt pārdodot ieķīlāto mantu iecerēts iegūt 112,3 miljonus eiro.

Tā, komentējot Liepājas metalurgs pārdošanas plānu, norāda Liepājas metalurgs maksātnespējas administrators Haralds Velmers, piebilstot gan, ka prognozes tiks precizētas pārdošanas procesa laikā, vadoties pēc pārdošanas rezultātiem un pircēju izteiktajiem piedāvājumiem.

H. Velmers šī gada 20.janvārī iesniedza kreditoriem saskaņošanai sagatavoto uzņēmuma pārdošanas plānu. Tas atspoguļo Liepājas metalurga neieķīlātās un ieķīlātās mantas pārdošanas kārtību un kritērijus, lai atgūtu pēc iespējas vairāk līdzekļu kreditoriem un atjaunotu uzņēmuma ražošanu pārskatāmā nākotnē.

Administrators paredzējis Liepājas metalurga pamatražotni (metāla kausēšanas ražotne, velmētava, tehnoloģiskās iekārtas, nekustamie īpašumi un kustama manta, kura saistīta ar ražotnes darbības nodrošināšanu) pārdot starptautiskajā piedāvājumā. Šī procedūra tiks uzsākta tikai pēc nodrošināto kreditoru saņemtās piekrišanas un plāna saskaņošanas. Ja tā netiks saņemta trīs nedēļu laikā, tad Velmers veiks attiecīgus grozījumus plānā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesības slēgt darījumu par maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs (LM) pamatražotnes iegādi ieguvis Ukrainas uzņēmums KVV Group, otrdien žurnālistiem paziņoja LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

KVV Group par LM ir piedāvājusi maksāt 107 miljonus eiro, ražošana uzņēmumā ir jāatjauno šogad, sacīja Velmers.

Kopš augusta beigām sarunas par LM pārdošanu notika vairs tikai ar diviem pretendentiem - KVV Group un Luksemburgā reģistrēto uzņēmumu United Group, kura beneficiārs ir Krievijas miljonārs Igors Šamiss. Pēc Velmera iepriekš teiktā, sarunas ar abiem pretendentiem notika par darījuma juridisko struktūru, summu, samaksas grafikiem un pirmās iemaksas apjomu. Izvēloties vienīgo pretendentu, prioritātes esot gan gala summa, gan norēķinu grafiks, gan tas, kāda norēķina kārtība ir darījuma slēgšanas sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru