Finanses

Japānas jena nogāžas līdz 3,5 gadu zemākajam līmenim

Žanete Hāka, 19.09.2013

Jaunākais izdevums

Ceturtdien Japānas jenas vērtība pret eiro saruka līdz zemākajam līmenim 3,5 gadu laikā, jo ASV Federālo Rezervju sistēmas lēmums nemainīt monetārās politikas kursu lika kāpt akciju cenām un samazināja pieprasījumu pēc valūtām, kas tiek uztvertas kā drošs patvērums.

Japānas jenas vērtība samazinājās pret 16 citām lielākajām valūtām pēc tam, kad Japānas Banka paziņoja, ka spiediens uz valūtu var likt palielināt monetārās stimulēšanas programmas apjomu.

Jenas vājums vairāk ietekmēs augstāka riska valūtas, īpaši tās, kuru tekošajā kontā ir liels deficīts un jaunattīstības tirgus reģionu, Bloomberg norāda Bank of Tokyo Mitsubishi eksperti.

Jenas vērtība pret eiro samazinājās par 1,3% līdz 134,09 jenām pret eiro, pirms tam sasniedzot 134,33 jenu atzīmi, kas ir zemākais līmenis kopš 2010. gada janvāra. Jenas vērtība pret dolāru saruka par 1%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vispārējā naudas drukāšana, kas pasauli piemeklējusi pēdējo dažu gadu laikā, lai arī asociējas ar riskiem globālajai finanšu sistēmai, tomēr biržu investoriem ļāvusi labi nopelnīt. Pēdējā laikā ļoti agresīvu naudas politiku piekopj Japānas centrālā banka un, lai arī šie notikumi šķiet stipri tālu, tomēr rada iespēju pelnīt arī Latvijas ieguldītājiem.

Apjomīgā naudas drukāšana likusi sarosīties arī biržas investoriem, un patlaban akciju cenu pieaugums Japānā sasniedzis sen nebijušus augstumus, tomēr, investējot šādā tirgū, ārvalstu ieguldītājiem ir risks zaudēt uz valūtas kursu svārstību rēķina, tomēr iespējas izbēgt no negācijām tomēr ir, ieguldot fondos, kuru cenas ir izteiktas dolāros, kas ļauj vieglāk diversificēt riskus daudzskaitlīgajā uzņēmumu klāstā un mazināt valūtu riskus.

«Ja investors pieņem, ka Japānas centrālās bankas īstenoto pasākumu rezultātā valsts akciju tirgus turpinās kāpt, tad var apsvērt biržā tirgoto fondu (ETF) iegādi, kuru dinamika atspoguļo Japānas akciju tirgu. Kā piemērus šeit var minēt tādus biržās tirgotos fondus kā ishares MSCI Japan Index Fund (biržas simbols: EWJ) vai arī WisdomTree Japan Hedged Equity Fund (simbols: DXJ). Abi iepriekš minētie biržā tirgotie fondi atspoguļo Japānas akciju tirgu, taču galvenā atšķirība starp abiem ir tā, ka WisdomTree Japan Hedged Equity Fund biržā tirgotais fonds veic Japānas jenas un ASV dolāra kursa svārstību riska ierobežošanu (hedging), kā rezultātā Japānas valūtas kritums pret ASV dolāru atstāj mazāk negatīvu ietekmi uz fonda rezultātiem,» skaidro Swedbank brokeris Juris Jankovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Japānas akciju cenas varētu palielināties par 57%

Žanete Hāka, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamo sešu gadu laikā Japānas uzņēmumu akciju cenas pieaugs, jo ekonomikas izaugsme veicinās kompāniju peļņas kāpumu, uzskata Nomura Holdings vadītājs Koji Nagai.

Viņš uzskata, ka Nikkei 225 Stock Average indekss līdz 2020.gadam palielināsies līdz aptuveni 25 tūkstošiem punktu, kas ir par aptuveni 57% vairāk nekā patlaban, raksta Bloomberg. Viņš norāda, ka Japānas ekonomikas izaugsme tiek lēsta līdz pat 2020.gadam, jo tā iegūs no Āzijas attīstības.

Šī prognoze gan kontrastē ar Japānas akciju tirgus līdzšinējiem datiem. Nikkei 225 šogad ir sarucis par 2,5%. Pērno gadu gan tas noslēdza pie sešu gadu augstākās atzīmes, jo tirgus dalībnieki prognozēja, ka premjerministra Šinzo Abe monetārās mīkstināšanas, fiskālo tēriņu un strukturālo reformu programmas veicinās ekonomikas izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Japānas akciju tirgū straujš kritums

Žanete Hāka, 04.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada janvāra beigās Japānas vērtspapīru tirgus bija otrs straujāk augošākais attīstīto valstu akciju tirgus indekss, atpaliekot vien no Portugāles akciju tirgus izaugsmes, taču tagad situācija ir pilnīgi pretēja, raksta Bloomberg.

Patlaban Nikkei 225 Stock Average piedzīvo straujāko kritumu starp šiem indeksiem, pagājušajā mēnesī sarūkot par 8,5%, savukārt kopš 30. decembrī sasniegtās augstākās atzīmes līdz šodienai tas samazinājies par 14%.

Zaudējumiem Tokijā bija sniega bumbas efekts laikā, kad investori izņēma 2,9 triljonus dolāru no akciju tirgiem visā pasaulē, valdot bažām par Ķīnas izaugsmes bremzēšanos un ASV Federālo Rezervju sistēmas lēmuma samazināt monetārās stimulēšanas programmas apjomus.

Japānas jena pērn zaudējusi 18% no savas vērtības, taču patlaban ir sākusi augt, kas potenciāli var mazināt kompāniju peļņu, norāda Coutts & Co eksperti. Savukārt Sumitomo Mitsui Asset Management Co. Analītiķi paredz, ka tirdzniecības nodokļa palielināšana aprīlī bremzēs patērētāju tēriņus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

HSBC: Japānas Banka turpinās ekonomikas stimulēšanas pasākumus

Žanete Hāka, 14.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai pirms sešām nedēļām Japānas Banka pārsteidza finanšu tirgus, paziņojot, ka piemēros negatīvas depozītu likmes, raksta Business Insider.

Domājams, ka, ņemot vērā diezgan pasīvo finanšu tirgus reakciju uz šo lēmumu, Japānas Banka varētu drīzumā varētu paziņot par jaunu lēmumu, uzskata HSBC ekonomiste Izumi Devaljē. Viņa uzskata, ka ir diezgan nereāli, ka Japānas Banka par jauniem monetārās stimulēšanas pasākumiem varētu ziņot šonedēļas sanāksmē, taču tas varētu notikt nākamajā sanāksmē aprīļa beigās.

«Mēs paredzam, ka tas notiks 28.aprīļa sanāksmē,» uzsver eksperte. «Mēs iepriekš prognozējām, ka Japānas Banka gaidīs līdz jūnijam, lai paziņotu par jauniem ekonomikas stimulēšanas pasākumiem, lemjot par tālāku likmes samazināšanos. Taču bankai tas jādara ātrāk, ņemot vērā vājo tirgus un privātā sektora reakciju uz janvāra lēmumu samazināt likmi līdz negatīvai,» piebilst eksperte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudziem mēģinot sadzīvot ar jaunajiem riskiem ekonomikai, ko nesusi Ķīnas vīrusa izplatīšanās, drošība tiek meklēta pie ASV dolāriem.

Būtībā daudzi tirgus dalībnieki raugās drošā patvēruma virzienā, kur šajā ziņā pirmais rindā ir neviens cits kā "karalis dolārs" (kurš izgriež pogas pat zeltam).

Arī iepriekšējās finanšu krīzes laikā ASV dolāra cenas izmaiņas lielā mērā bija uzskatāmas par tirgus dalībnieku optimisma vai pesimisma indikatoru. Ja ziņu fons bija drūms, neskatoties uz dažādām runām par pašas ASV ekonomikas un visas finanšu sistēmas (ne)stabilitāti, palielinājās pieprasījums pēc nosacīti drošajiem ASV dolāriem un tā vērtība auga, un otrādāk.

Katrā ziņā tieši šī valūta joprojām ir un paliek viens no pasaules finanšu sistēmas stūrakmeņiem.

Var spekulēt, ka kāda apokaliptiska scenārija gadījumā ticība tam pazudīs gluži vai pēdējā (jeb kam tad vispār atliek ticēt, ja ne ASV dolāram - nav jau dižas alternatīvas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugošais saspīlējums starp ASV un Irānu otrdien aptumšoja noskaņojumu akciju tirgos, liekot investoriem pievērsties tādiem par drošiem uzskatītajiem aktīviem kā Japānas jena, obligācijas un zelts, kura cena sasniedza gandrīz sešos gados augstāko līmeni.

«Ģeopolitiskā spriedze nomāca tirgus pēc tam, kad ASV noteica jaunas sankcijas Irānai,» norādīja «AJ Bell» investīciju direktors Rass Moulds.

Vislielākie zaudējumi bija Volstrītā, kur noskaņojumu sabojāja arī ASV Federālās rezervju sistēmas vadītāja Džeroma Pauela izteikumi, kas neliecināja par labu procentlikmju pazemināšanai tā, kā tika gaidīts, un dati par ASV patērētāju pārliecību, kas sasniedza zemāko līmeni 21 mēneša laikā.

Zelta cena pakāpās līdz 1442,90 ASV dolāriem par unci - augstākajam līmenim kopš 2013.gada septembra.

Savukārt Vācijas 10 gadu obligāciju ienesīgums sasniedza rekordzemu līmeni, tam veidojot -0,34%.

Eiro vērtība pret ASV dolāru samazinājās, britu mārciņas kurss pret dolāru saruka, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas juaņa iekļuvusi visplašāk lietoto valūtu pieciniekā

BNS/AP, 28.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas valūta juaņa ir kļuvusi par vienu no piecām visplašāk lietotajām valūtām globālos maksājumos, trešdien paziņoja starptautiskā finanšu transakciju aģentūra Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).

Juaņa decembrī popularitātes ziņā pārspēja Kanādas un Austrālijas dolārus. Populārākas valūtas par juaņu tagad ir tikai ASV dolārs, eiro, Lielbritānijas mārciņa un Japānas jena.

Pekina pakāpeniski mīkstina juaņas kontroli un veicina šīs valūtas izmantošanu ārvalstīs, lai palielinātu Ķīnas firmu lomu pasaules ekonomikā.

Juaņas maiņas kursu nosaka Ķīnas centrālā banka un šī valūta netiek brīvi tirgota globālajos valūtu tirgos, bet Pekina ir parakstījusi vienošanās ar vairākiem ārvalstu finanšu centriem, tostarp Londonu, par juaņas izmantošanu transakcijām.

Decembrī 2,17% globālo maksājumu tika veikti juaņās, bet 2,69% - Japānas jenās. ASV dolāra īpasvars bija apmēram 44,64%, eiro - 28,3%, bet britu mārciņas īpatsvars - 7,92%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomika sarūk straujākajos tempos gandrīz 100 gados. Vienlaikus akciju tirgū kopš marta otrās puses vērojams spējš cenu pieaugums.

Skaidrībai par nākotni esot ļoti ierobežotai, nav izslēgts, ka šāds pieaugums galu galā tomēr izrādīsies pārspīlēts. Pagaidām gan, balstoties uz iepriekš vēl nepieredzēti apjomīgiem ekonomikas stimuliem un cerībām, ka COVID-19 pandēmijas virsotne jau ir sasniegta, akciju tirgi uzrādījuši spēcīgu atgūšanos.

Alkatība un bailes ir ļoti spēcīgi motivētāji, un pietiekami daudzi finanšu tirgus dalībnieki šobrīd acīmredzami negrib palaist garām potenciālās atlaides, ko radījusi pandēmijas krīzes cenu samazināšanās, un tādējādi – peļņu.

Stimuli un cerības

Arī "Luminor" Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš izceļ pamatā divus galvenos iemeslus, kādēļ, piemēram, ASV akciju cena kopš marta zemākajiem punktiem palēkusies aptuveni par 30%. Viens ir tas, ka vērojama stabilizācija koronavīrusa gadījumu statistikā. Otrs - centrālo banku izziņotie un jau ieviestie stimuli. Kopumā pārliecība par tikpat cenu ziņā rožainu nākotni (kāda ir bijusi nu jau vairākās pēdējās nedēļās) analītiķim tik liela gan nemaz nav.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ķīnas juaņas vērtība varētu samazināties vēl par 8%

Žanete Hāka, 24.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamo divu gadu laikā Ķīnas juaņas vērtība pret dolāru varētu samazināties vēl par aptuveni 8%, prognozē Barclays eksperti.

Tas var nozīmēt vēl papildus triecienu akciju tirgiem un jaunattīstības valstu valūtām, kuras ir piedzīvojušas kritumu kopš Ķīnas Centrālās bankas lēmuma devalvēt juaņu, sākot no 11. augusta.

Saskaņā ar ekspertu prognozēm, lejupvērsts spiediens būs lielāks vēl citām Āzijas valstu valūtām, un analītiķi kā ievainojamākās ir minējuši Taivanas, Korejas un Malaizijas valūtas, jo ekonomikas stāvokļa pasliktināšanās biedē investorus, kuri vairāk nevēlas uzņemties papildus risku, ko rada lielu tekošā konta deficītu finansēšana.

Japānas jena ir viens izņēmums – tās vērtība varētu sarukt tikai mazliet, jo Japānas Bankai vēl ir daudz iespēju atvieglot monetāro politiku, un strauji augošās algas palīdzēs palielināt inflāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ķīnas un Japānas akciju tirgus indeksi 2,5 mēnešu augstākajā līmenī

Žanete Hāka, 09.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Japānas un Ķīnas akciju tirgus indeksi sasniedza 2,5 mēnešu augstāko līmeni, ko veicināja vājāka jena un cerības par jauniem stimulēšanas pasākumiem, raksta MarketWatch.

Japānas indeksa Nikkei Stock Average vērtība pieauga par 2% līdz 19,6 tūkstošiem punktu, kas ir augstākais līmenis kopš augusta beigām.

Savukārt Ķīnas indeksa Shanghai Composite index vērtība pakāpās par 1,6% līdz 3648,42 punktiem. Pagājušajā nedēļā indeksa vērtība palielinājās par 6%.

Jaunākie dati liecina, ka Ķīnas eksporta apjomi oktobrī saruka jau ceturto mēnesi pēc kārtas – par 6,9%, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi. Septembrī kritums bija 3,7%.

Savukārt investori Ķīnā patlaban izvērtē, kādu ietekmi varētu radīt regulatora piektdienas izteikumi par plāniem atcelt sākotnējo publisko piedāvājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien Japānas Banka paziņoja, ka nolēmusi pirmo reizi vēsturē piemērot negatīvu likmi, tādējādi pārsteidzot tirgus dalībniekus, raksta MarketWatch.

Tādējādi Japānas Banka seko Eiropai, kur jau vairāku valstu centrālās bankas ir lēmušas par negatīvu likmju ieviešanu tirgū.

Likme samazināta līdz mīnus 0,1%.

Negatīvas likmes parasti vājina valsts valūtu, jo investori aizņemas to un investē augstāka ienesīguma valūtās. Japānā vājāka jena ir bijusi viena no premjerministra Šinzo Abes ekonomikas programmas galvenajiem aspektiem. Likme zem nulles tiek arī izmantota, lai veicinātu kreditēšanas izaugsmi. Šāda politika signalizē par ilgākiem lētas naudas nosacījumiem tirgū, un daļa analītiķu saka, ka tas ir pēdējais solis.

Gadiem ilgi ekonomisti ir diskutējuši, vai ienesīguma likmes var būt zem nulles, taču tagad viņi saka, ka ir robeža, līdz kurai likmes var iet negatīvajā teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prognozējot Klintones uzvaru, pieaug ASV dolāra un Meksikas peso vērtība

Žanete Hāka, 08.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinoties investoru cerībām par Hilarijas Klintones uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās, otrdien auga ASV un Kanādas dolāra, kā arī Meksikas peso vērtība, liecina Reuters dati.

Tirgus dalībnieki citēja datu kompānijas VoteCastr aptaujas rezultātus, kuri uzrādīja Klintones pārsvaru.

Donalda Trampa uzvaras gadījumā eksperti sagaida kapitāla plūsmu uz tādām drošām valūtām kā Japānas jena vai Šveices franks, un tas būtu negatīvs faktors Kanādas un Meksikas ekonomikai.

ASV dolāra vērtība pieauga līdz 105,19 Japānas jenām, bet pret Šveices franku pakāpās par 0,2%. Kanādas dolāra vērtība pret dolāru palielinājās par 0,2%, bet Meksikas peso vērtība – par vairāk nekā 1%.

Eiro vērtība pret dolāru saruka par 0,15% līdz 1,1019 dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dolārs trīs gadu spēcīgākajās pozīcijās

Žanete Hāka, 08.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien dolāra indekss, kas mēra valūtas vērtību pret citām lielākajām valūtām, pieauga līdz 84,588 punktiem, kas ir augstākais līmenis kopš 2010. gada jūlija, raksta Reuters.

Pēc tam valūtas vērtība gan nedaudz saruka līdz 84,450 punktiem.

Dolāru pēdējā laikā stiprina daudzi faktori. Pagājušajā piektdienā publicētie ASV darba tirgus dati pastiprināja viedokli, ka Federālo Rezervju sistēma (FRS) drīz sāks bremzēt savu monetārās stimulēšanas programmu, tomēr analītiķi šaubās, vai dolāra nesenais kāpums spēs turpināt iesākto gaitu.

«Dolārs pilnīgi noteikti ir vadībā, taču pastāv jautājums, vai tas spēs šo inerci turpināt,» norāda Rabobank eksperti.

Dolāra vērtība pret Japānas jēnu šonedēļ pieaugusi līdz augstākajam līmenim piecu nedēļu laikā, sasniedzot 101,53 jēnas. Eiro gan pirmdien spēja pakāpties par 0,2% līdz 1,2848 dolāriem, tirgus dalībnieku vidū valdot runām, ka Grieķija tomēr saņems nākamo starptautisko aizdevēju finansējuma daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Devalvācija Ķīnā veicinās juaņas ietekmi pasaulē vai vispārēju haosu

Džons Hārdijs (John J. Hardy), starptautiskās tiešsaistes investīciju bankas Saxo Bank valūtu stratēģijas vadītājs, 12.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas Centrālās bankas lēmums devalvēt nacionālo valūtu izsaucis plašu rezonansi globālajos valūtu un aktīvu tirgos. Šis solis var gan nostrādāt par labu Ķīnai un palīdzēt juaņai nokļūt pasaules galveno rezervju valūtu pulciņā, gan izraisīt vispārēju haosu.

Ķīnas Centrālā banka šonedēļ devalvēja Ķīnas nacionālo valūtu juaņu par teju 2%, kam sekoja atkārtota vērtības pazemināšana par 1,62%, kā arī paziņoja par ievērojamu valūtas kursa režīma liberalizāciju. Ikdienas valūtas kursa noteikšanas metodoloģijā tika viestas būtiskas izmaiņas, paredzot tirgus noteiktas svārstības. Lai gan teorētiski šis ir brīvi peldošs valūtas kurss ar svārstību koridoru, tā darbība realitātē mēdz būt pilnīgi atšķirīga. Skatīsimies, cik brīvi Centrālā banka ļaus valūtas kursam svārstīties katru stundu un katru dienu.

Vienlaikus Ķīnas Centrālās bankas spertais devalvācijas solis rada vairākus jautājumus: kāpēc, kāpēc tieši tagad un ko tas turpmāk nozīmēs tirgiem un globālajai ekonomikai? Jāizceļ divus iemeslus, no kuriem pirmais - Ķīna jau sen strādā pie valūtas kursa politikas liberalizācijas ar mērķi paplašināt juaņas izmantošanu globālajos finanšu darījumos ar tirdzniecības partneriem. Ķīna juaņas iekļaušanu Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) starptautiskajā atsauču valūtu grozā uzskata par stūrakmeni turpmākam progresam attiecībā uz plašāku juaņas izmantošanu un papildu finanšu un politisko varu, ko tā varētu nest.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju cenas krītas, turpinoties strupceļam sarunās par ASV stimulu paketi

LETA--AFP, 14.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Eiropā un lielākoties arī ASV ceturtdien kritās, jo strupceļš ASV likumdevēju sarunās par jaunu ASV ekonomikas stimulu paketi ietekmēja investoru noskaņojumu vairāk nekā negaidīti labi ASV nodarbinātības dati.

Bezdarbnieka pabalsta jauno pieprasījumu skaits ASV pagājušajā nedēļā sarucis par 228 000, tādējādi otro nedēļu pēc kārtas reģistrēts kritums, liecina valsts Nodarbinātības ministrijas apkopotie dati.

Pieprasījumu skaits ASV pagājušajā nedēļā samazinājies līdz 963 000 salīdzinājumā ar iepriekšējās nedēļas koriģētajiem datiem 1,191 miljona apmērā. Analītiķi bija prognozējuši, ka bezdarbnieka pabalsta jauno pieprasījumu skaits pagājušajā nedēļā samazināsies līdz 1,12 miljoniem, salīdzinot ar iepriekšējās nedēļās sākotnēji lēstajiem 1,186 miljoniem.

ASV likumdevēju sarunas par stimulu paketi tika apturētas bez vienošanās, Senātam dodoties vasaras brīvdienās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ar quattro pār inflāciju

Andris Lāriņš, SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs, 03.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV FRS vadība 2.novembrī kārtējo reizi paaugstināja ASV dolāra bāzes procentu likmi. Jaunais bāzes procentu likmju koridors ir 3,75%-4,00% (grafikos bieži attēlo koridora augšējo atzīmi).

Vienlaicīgi ASV FRS turpinās savu aktīvu mazināšanu. Vēl martā ASV FRS aktīvi bija pārsnieguši 8,96 triljonus ASV dolāru, bet līdz oktobrim aktīvi jau samazināti par vairāk nekā 242 miljardiem dolāru.

Globālā ietekme

ASV dolāram šobrīd vērojams straujākais procentu likmju kāpums kopš septiņdesmito gadu beigām. Tas nevar neatstāt būtiskas sekas uz globālo finanšu tirgu. Pēc BIS (Bank for International Settlements) šī gada otrā ceturkšņa datiem parāds ASV dolāros ārpus ASV pārsniedz 13 triljonus dolāru, bet ASV iedzīvotāji, uzņēmumi un valdības institūcijas aizņēmušās 66,8 triljonus dolāru. 75 bāzes punktu paaugstinājums šādam dolāru kredītu apjomam procentu izmaksas pasaulē sadārdzina par aptuveni 50 miljardiem dolāru mēnesī (vairāk nekā 8 miljardi ārpus ASV un ap 42 miljardiem dolāru ASV). Protams, viss parāds netiek pārfinansēts vienā dienā un procentu likmju paaugstināšanas ietekme uz tirgu pilnā apmērā būs jūtama tikai vairāku mēnešu laikā. Svarīgi atzīmēt, ka pie parāda apkalpošanas izmaksu pieauguma ārpus ASV vēl jāpieskaita klāt ASV dolāra vērtības kāpums. ASV dolāra indekss šogad kāpis par vairāk nekā 17%. Šo indeksu rēķina kā dolāra vērtības izmaiņas pret valūtu grozu kurā ietilpst eiro (58%), Japānas jena (14%), britu mārciņa (12%), Kanādas dolārs (9%), Zviedrijas krona (4%) un Šveices franks (4%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dolārs ir pārvērtēts un visdrīzāk pret eiro un Japānas jenu tā kurss neaugs, kamēr vien ASV Federālo Rezervju sistēma vairāk nekā vienu reizi necels likmi, uzskata Amundi Asset Management analītiķi.

Tirgus jau ir iecenojis, ka FRS cels likmi pirmo reizi gandrīz desmit gadu laikā, saka kompānijas eksperts Džeimss Kvoks. Kā liecina OECD pirktspējas paritātes indekss, dolārs patlaban ir par aptuveni 14% pārvērtēts pret eiro, bet pret jēna – par 12%.

Amundi viedoklis kontrastē ar Goldman Sachs Group iepriekš prognozēto, ka eiro varētu samazināties par 10 ASV dolāra centiem, Eiropas Centrālajai bankai turpinot īstenot savu kvantitatīvās mīkstināšanas programmu.

Pēdējo 12 mēnešu laikā dolāra vērtība ir augusi par 15%, sasniedzot 1,1125 dolārus par eiro un par 10% līdz 119,84 jēnām. Eksperti paredz, ka dolāra vērtība līdz gada beigām sasniegs 125 jēnu vērtīnu, bet eiro vērtība – 1,07 dolārus, raksta Bloomberg.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ķīnas juaņa sestdien tiek iekļauta SDR valūtu grozā

LETA--DPA, 01.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) sestdien oficiāli iekļauj Ķīnas juaņu speciālo aizņēmuma tiesību (SDR) valūtu grozā.

SDR ir SVF norēķinu vienība un tā nav pieejama kā skaidra nauda. Līdz šim šajā valūtu grozā ietilpa ASV dolārs, eiro, Japānas jena un Lielbritānijas mārciņa.

Ķīna, kuras ekonomika pēdējās desmitgadēs ir strauji augusi un kļuvusi par otru lielāko ekonomiku pasaulē, ilgi ir centusies panākt juaņas iekļaušanu SDR valūtu grozā.

SVF izpilddirektore Kristīne Lagarda piektdien juaņas iekļaušanu SDR grozā nosauca par «vēsturisku pagriezienu», kas «atspoguļo globālās ekonomikas evolūciju».

Lagarda aicināja Ķīnu turpināt reformas, lai atvērtu un modernizētu tās ekonomiku un padarītu juaņu par pievilcīgāku rezerves valūtu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saglabājoties pasaules ekonomikas nenoteiktībai un pieaugot konkurences cīņai par produkcijas noietu globālajos tirgos, aizvien izteiktākas kļūst dažādu valstu valdību manipulācijas ar savas valūtas vērtību, un darbības, kā ierasts, ir vērstas vietējās valūtas vērtības samazināšanas virzienā, lai nodrošinātu iespējami lētāku eksportu. Tiek prognozēts, ka tā dēvētie valūtu kari drīzumā nepierims.

Lai arī valūtu kursu mazināšana sniedz palīdzīgu roku eksportētājiem, Rietumu bankas analītiķis Igors Zujevs izsaka viedokli, ka piemēram, Lielbritānijas un Japānas gadījumā ar pašreizējām darbībām vien nepietiks, tāpēc, lai eksportējošās nozares varētu pilnvērtīgāk attīstīties, attiecīgi mārciņai un jēnai jākļūst vēl lētākām.

Tāpēc esot prognozējami šo valstu centieni savas valūtas padarīt vēl vājākas, kas savukārt varētu izraisīt to lielo tirdzniecības partneru atbildes reakciju un pasaule tiks ierauta jaunā valūtu karu virpulī.

«Mēs paredzam, ka no lielajām valūtām tuvākajā laikā zem pārdevēju spiediena būs jēna un britu mārciņa. Vairumam Āzijas valūtu vērtība, visticamāk, pieaugs, savukārt ASV dolāra kritums, ja arī notiks, tad būs visai mērens. Eiropas vienotā valūtas attiecība pret dolāru, neraugoties uz problēmām eirozonas perifērijā, ilgtermiņa perspektīvā varētu saglabāties 1,20 – 1,40 dolāru par eiro robežās,» Rietumu bankas prognozes ieskicē I. Zujevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

ASV vēlēšanu rezultāti rada paniku finanšu tirgos, krīt Meksikas peso vērtība

Zane Atlāce - Bistere, 09.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar jaunākajiem ASV vēlēšanu rezultātiem, kas pagaidām liecina par labu republikāņu kandidātam Donaldam Trampam, pirmo reizi nokritusi Meksikas peso vērtība attiecībā pret ASV dolāru, vēsta Financial Times.

Peso vērtība nokritusies par 11,5%, Japānas jēna par vairāk nekā 3%.

Eiro kurss pret ASV dolāru pieauga par 1,3%, savukārt zelta cena kāpa par 2,3% līdz 1312,20 dolāriem par unci. Naftas cenas kritās par 3% Ņujorkas biržā un par vairāk nekā 2% Londonas biržā.

Investoru aptaujas liecina, ka D.Trampa izvirzīšanās vadībā satricinājusi visus globālos finanšu tirgus, jo Hilarijas Klintones uzvara investoru skatījumā būtu vēlamāka.

Balsu skaitīšana ASV prezidenta vēlēšanās aizvien vēl turpinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valūtas tirgos korekcija šķiet tikai loģiska

Žanete Hāka, 20.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītās nedēļas sākumā finanšu tirgos joprojām valdīja riskam pozitīvas tendences – akciju tirgi turpināja kāpumu, procentu likmes bija stabilas, nafta joprojām tirgojās ļoti šaurā koridorā starp 55 un 56 ASV dolāriem par barelu, norāda AS Norvik Banka Dīlinga nodaļas vadītājs Pēteris Strazdiņš.

.

Tā rezultātā arī ar pārējiem aktīvu tirgiem korelējošās valūtas kā Krievijas rublis, Turcijas Lira un līdzīgas nedēļu sāka pozitīvi, kāpjot pret USD un EUR. Nedēļas otrajā pusē situācija mainījās un tirgus kopš ceturtdienas ir pārņēmis neliels pesimisma vilnis, akciju tirgi koriģējas zemāk, procentu likmes krīt, un arī dolārs pret risk-sensitīvajām valūtām ievērojami atguvies. Kopējai situācijai nepalīdz arī runas par potenciālo procentu likmju celšanu ASV, vai Eirozonas politiskajiem riskiem, par kuriem tuvojoties vēlēšanām svarīgās Eiropas valstīs atkal satraucas tirgus dalībnieki.

Tā rezultātā, piemēram, Krievijas rublis kopš trešdienas maksimumiem ap 56.50 rubļu par vienu dolāru zaudējis ap 2.5% un tirgojas ap 58 RUB atzīmi par vienu dolāru. Rubļa kritumam palīdzējuši arī amatpersonu izteikumi par pārāk stipra rubļa kursa nevēlamību, šī tēma apspriesta arī ekonomikas ministra un prezidenta Putina tikšanās reizē. Tāpat, tradicionāli šādos apstākļos kāpusi Japānas jena – USDJPY piektdien atrodas pie 112.60 jenu par dolāru atzīmes, lai gan trešdien dolārs maksāja ap 115 jenas. Jāpiezīmē, ka valūtas tirgi pēdējās pāris nedēļas tirgojušies uz ļoti liela optimisma viļņa, tādēļ korekcija šķiet tikai loģiska, bet pagaidām nav pamata runāt par nopietnu tendenci pret riskantiem aktīviem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien ASV dolārs piedzīvoja straujāko kāpumu pēdējā mēneša laikā.

Dolāra vērtība kāpj, reaģējot uz ASV Federālo Rezervju sistēmas sanāksmes septembra detalizētu pārskatu, kas atspoguļoja lielas daļas politikas veidotāju vēlmi sākt 85 miljardu ASV dolāru lielās ikmēneša monetārās stimulēšanas programmas bremzēšanu jau šajā gadā.

Bloomberg veidotais U.S. Dollar indekss ceturtdien pakāpās par 0,6%, kas ir straujākais kāpums tirdzniecības sesijas laikā kopš 5. septembra. 3. oktobra sesiju indekss noslēdza pie 1007,87 punktiem, kas ir zemākais līmenis kopš 20. februāra.

Dolāra kurss pret eiro palielinājās par 0,4% līdz 1,3524 dolāriem pret eiro un pēc tam sasniedza 1,3486 dolāru atzīmi, kas ir spēcīgākais līmenis kopš 30. septembra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Finanšu tirgos februārī - kā sporta laukumā

AFI Investīcijas padomes priekšsēdētājs Deniss Pospelovs, 06.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Futbola un hokeja fani zina, ka ir tādas spēles, kurās to skatītājs jūt iekšēju spriedzi, iekšējo spēles nervu, kad jebkurā brīdī iespējama dramatiska situācijas maiņa uz laukuma, taču spēles laiks iet, bet rezultāta nav, jo vārti netiek gūti vai tādu ir ļoti maz.

Ja kāds, kurš nav sekojis līdzi spēles gaitai, apskata spēles rezultātu, viņš teiks, ka nekas interesants nav noticis un diez vai vēlēsies atkārtojumā šo spēli skatīties. Bet tas, kurš rūpīgi vēroja spēles gaitu, var atrast daudz slēptu, bet interesantu un svarīgu aspektu spēlētāju rīcībā. Februāris finanšu tirgos bija tieši šāds.

Kā jau minēju iepriekšējā pārskatā, februāris solījās būt ļoti neparasts mēnesis, jo tika plānoti vairāki nozīmīgi politiski notikumi: Trampa un ASV opozīcijas nevienprātība jautājumā par sienas būvniecības finansēšanu uz ASV un Meksikas robežas, kas noveda pie ASV valdības darba apturēšanas, ASV lēmums par nodokļu paaugstināšanu Ķīnas precēm, Brexit situācijas attīstība, kā arī valdības krīze Venecuēlā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zūd eiro pievilcība centrālo banku acīs

Žanete Hāka, 09.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālās bankas (ECB) ieviestie ekonomikas stimulēšanas pasākumi sāk mazināt eiro pievilcību starp ārvalstu valūtu rezervju turētājiem – centrālajām bankām, raksta Bloomberg.

Pēc pieauguma trīs ceturkšņu laikā eiro daļa centrālo banku rezervēs šā gada sākumā nav mainījusies, liecina Starptautiskā Valūtas fonda apkopotie dati. Tā bija 24,5%, kas ir mazāk nekā 28%, kad tas sasniedza rekordaugstu līmeni 2009. gadā. Tāpat centrālo banku aptaujas rezultāti liecina, ka 62% banku norādījušas, ka eiro ir mazāk pievilcīgs nekā pirms gada.

Procentu likmju samazinājumi, kā arī jaunie pasākumi – papildus komisijas maksa depozītiem un ECB likviditātes programmas, ko tā ieviesa jūnijā, lai izvairītos no deflācijas, mazina eiro pievilcību. Tā, piemēram, JPMorgan Chase&Co un Societe Generale paredz, ka eiro zaudēs tādām valūtām kā Austrālijas dolārs un Dienvidkorejas vons, kas ir iecienīti dēļ augstajiem ienesīgumiem, ko maksā par parādzīmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru