Pasaulē

Japāņi izgāž okeānā radioaktīvo ūdeni

Jānis Rancāns, 05.04.2011

Jaunākais izdevums

Zemestrīces un cunami bojātās Fukušimas AES katastrofas likvidācijas darbos iesaistītie inženieri ir uzsākuši radioaktīvā ūdens izgāšanu okeānā, vēsta BBC.

Okeānā tiks izgāzts ūdens, kas satur nelielus radiācijas daudzumus, lai reaktoru telpās atbrīvotu vietu daudz vairāk piesārņotam ūdenim. Kopumā okeānā nokļūs aptuveni 11.5 tūkstoši tonnu ūdens.

Jau vēstīts, ka no reaktora izplūst radiāciju saturošs ūdens, kura izcelsmes vietu Japānas inženieri cenšas noskaidrot izmantojot netradicionālas metodes, piemēram, iekrāsojot to ar vannas sāli.

Tikmēr Fukušimas reģiona varasiestādes ir uzsākušas radiācijas mērījumus vietējās skolās, lai noskaidrotu vai to apkaimē nav bērniem bīstams radiācijas līmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdienas zemestrīcē bojātās atomeletrostacijas (AES) Fukušima 1 trešajā reaktorā ir noticis sprādziens, tomēr tas ir to izturējis, vēsta BBC.

Jau iepriekš ziņots, ka sestdien ir noticis sprādziens AES pirmajā reaktorā, kura rezultātā tika novērota radioaktīvo elementu noplūde un no tuvākās apkārtnes evakuēti cilvēki. Tomēr arī pirmais reaktors sprādzienā nav ticis bojāts.

Japānas atomenerģijas drošības aģentūra norādīja, ka sprādzienu izraisīja ūdeņraža gāze, kas bija uzkrājusies reaktorā. Reaktora kodols palicis neskarts un radiācijas līmenis apkārtnē nav paaugstinājies.

Inženieri jau kopš piektdienas cenšas neļaut pārkarst Fukušima 1 trijiem reaktoriem, kuru dzesēšanas sistēma pārtrauca darboties zemestrīces un cunami rezultātā. Japānas valdība norāda, ka reaktoros turpina pumpēt jūras ūdeni, neskatoties uz notikušajiem sprādzieniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētājiem, kuri gaida pienākam jaunāko Apple planšetdatoru iPad 2, varētu nākties paciesties ilgāk, jo nesen Japānā notikusī zemestrīce un tai sekojošais cunami, varētu izraisīt šomēnes tirdzniecībā nonākušā iPad 2 piegāžu kavēšanos, ziņo FoxNews.

Japāna ir būtisks daudzu produktu komponentu ražotājs un piegādātājs. Apple planšetdatoros ir vismaz piecas komponentes, kas tiek piegādātas no Japānas, tādējādi Japānā notikusī postošā dabas katastrofa var aizkavēt šo komponentu, kuru vidū ir daļas elektroniskajam kompasam un ierīces akumulatoram, kā arī, iespējams, skārienjūtīgā ekrāna pārklājums, piegādes.

Eksperti norāda, ka Japānas ražotājiem var rasties problēmas laikus izpildīt visus pasūtījumus, jo uzņēmumu darbiniekiem pēc dabas katastrofas ir grūtības ierasties darbā, turklāt apgrūtinātas ir arī izejmateriālu piegādes.

Apple nav reaģējis uz pasaules mediju ziņām par iespējamo iPad 2 piegāžu kavēšanos. Kompānijas interneta veikalā norādīts, ka jaunā planšetdatora piegādes var kavēties par vienu mēnesi vai pat vairāk, jo Apple cenšas tikt galā ar pieprasījumu, kas esot krietni lielāks nekā gaidīts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien notikušās zemestrīces un tai sekojošā cunami dēļ savas rūpnīcas Japānā slēgusi kompānija Honda, tādējādi visas savas ražotnes valstī slēguši jau divi no pasaules lielajiem automašīnu ražotājiem – pirmdienas rītā par šādu lēmumu paziņoja arī kompānija Toyota.

Reuters vēsta, ka Honda visas savas rūpnīcas Japānā slēgusi līdz vismaz 20. martam. Pirmdien Japānā vēl darbojās Honda motociklu ražotne, taču, kā norādījusi pati kompānija, arī šī ražotne no otrdienas tiks slēgta.

Honda šā gada janvārī Japānā saražoja 69,17 tūkstošus automašīnu. Kopumā Honda Japānā saražo 22% no visām savām automašīnām.

Jau ziņots, ka arī Toyota uz nenoteiktu laiku pārtraukusi transportlīdzekļu ražošanu visās savās Japānas rūpnīcās. Toyota savās Japānas rūpnīcās saražo 45% no visām savām automašīnām.

Arī Mitsubishi Motors svētdien paziņoja, ka līdz otrdienai apturēs ražošanu trijās savās rūpnīcas. Līdzīgu lēmumu ir pieņēmusi arī kompānija Nissan Motor.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdienas rītā Japānā notikušajā zemestrīcē bojāgājušo skaits turpina paaugstināties, valsts policija ir apstiprinājusi, ka tā atradusi 300 cilvēku mirstīgās atliekas pludmalē pie Sendai pilsētas. Visticamāk bojā gājušo skaits turpinās palielināties. Ap 88 tūkstošiem cilvēku ir pazuduši bez vēsts, norāda Japānas oficiālā ziņu aģentūra.

Zemestrīces rezultātā ir izcēlies uzgunsgrēks Onagavas atomelektrostacijas turbīnu ēkā. Pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem to nodzēst, Japāna ir paziņojusi par «kodolavārijas» stāvokli. Tomēr par radiācijas noplūdi pagaidām netiek vēstīts. Reģiona varasiestādes ir uzsākušas vietējo iedzīvotāju evakuāciju, raksta BBC.

Jūrā ieskalots un izgaisis ir kāds kuģis uz kura atradās ap simts pasažieriem.

Tiek sagaidīts, ka zemestrīces izraisītais cunami šodienas pievakarē sasniegs Filipīnas, Indonēziju, Havaju salas un ASV rietumu piekrasti. Havaju salas varētu sasniegt vismaz divus metrus augsts cunami vilnis. Salu valdība ir veikusi visu piekrastes iedzīvotāju evakuāciju, kā arī slēgusi salu lidostas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ekonomisti zīlē dabas katastrofas ietekmi uz Japānas ekonomiku

Ritvars Bīders, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānā notikusī zemestrīce ir līdz šim postošākā valsts vēsturē, un, ņemot vērā Japānas parāda līmeni, eksperti saskata ekonomikas lejupslīdes iespējas, taču tajā pat laikā viņi norāda, ka valsts var kompensēt zaudētās ražošanas jaudas, jo citos Japānas reģionos ražošanas kapacitāte nav līdz galam izmantota.

Pasaules ekonomisti nākuši klajā ar pirmajām aplēsēm par zemestrīces un tai sekojošā cunami ietekmi uz Japānas ekonomiku.

Bank of America Merrill Lynch ekonomisti pašreizējo situāciju mēģinājuši salīdzināt 1995. gadā notikušo līdzīga rakstura dabas katastrofu Japānas pilsētas Kobes reģionā. Toreiz gada griezumā vissmagāk skartajā Hjogo prefektūrā ražošana saruka par 3,1%. Tuvākajā apkārtnē ražošanas kritums bija aptuveni 1 - 2 %. Kobes reģions ir relatīvi liels un toreiz veidoja aptuveni 12,4% no Japānas iekšzemes kopprodukta (IKP). Ekonomistu aprēķini liecina, ka kopumā toreizējā katastrofa samazināja Japānas ekonomikas izaugsmi par aptuveni 0,4 līdz 0,5 procentpunktiem. Taču ražošanas kapacitāte citos Japānas reģionos spēja kompensēt zemestrīces skarto radīto ražošanas iztrūkumu, tāpēc valsti joprojām turpinājās ekonomikas izaugsme. Turklāt zemestrīces postījumu likvidēšanas darbu devums Japānas ekonomikai bija aptuveni 2 – 3 % apmērā no IKP, kas atstāja pozitīvu ietekmi uz valsts ekonomiku nākamo divu gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

25 kilometrus no Japānas krasta notikusi 7,1 balles stipra zemestrīce, meteorologi brīdina par cunami draudiem valsts ziemeļaustrumos, Mijagī rajonā. Pēc zemestrīces grūdiena ēkas pat Tokijā trīcējušas aptuveni minūti, informē Associated Press.

Pēc zemestrīces grūdieniem evakuēti strādnieki no Fukušimas AES, ziņo AES operatora energokompānija Tokyo Electric Power Company (TEPCO). Reaktoros elektropiegāde neesot traucēta, kā arī netiek ziņots par bojājumiem. Zemestrīce notikusi 118 kilometru attālumā no Fukušimas AES.

Sākotnēji tika ziņots par 7.4 baļļu stipru zemestrīci, taču tagad ASV ģeoloģijas dienests precizējis datus, zemestrīci novērtējot kā 7.1 balles stipru. Un pēc stundas izsludinātā trauksme par evakuāciju no reģiona atcelta.

Jau ziņots, ka Japānā 11. martā notika 9 balles stipra zemestrīce, kurā bojā gāja desmitiem tūkstoši cilvēku, vēl 15 tūkstoši tiek uzskatīti par bez vēsts pazudušiem. Pēc dabas katastrofas Fukušimas atomreaktorā notika radiācijas noplūde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Jaunā zemestrīce Japānā laupa divas dzīvības; cunami draudi nepastāv

Gunta Kursiša, 08.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar notikusī jaunā zemestrīce Japānā laupījusi dzīvību vismaz diviem sirmgalvjiem, un ievainojusi vairāk nekā 130 cilvēkus, vēsta MSNBC.

Meteorologi vakar izsludināja cunami draudus, taču jau pēc divām stundām tie tika atsaukti.

Fukušimas Dai-iči kompleksā, kurā strādnieki mēģina atdzesēt pārkaršusos kodolreaktorus kopš dzesēšanas sistēmas nedarbojas pirms mēneša notikušas katastrofas dēļ, parādījušies jauni darbības traucējumi, vēsta MSNBC.

Vakar notikusī 7,1 balli stiprā zemestrīce izraisīja elektroenerģijas piegādes traucējumus reģionā. Jau mēnesi kopš pirmās zemestrīcesa aptuveni 3,6 miljoniem jeb 60% no jaunajā katastrofas skartā raģiona iedzīvotāju skaita ir tumši logi, vēsta MSCBC.

Db.lv jau vakar vēstīja, ka ceturtdien 25 kilometrus no Japānas krasta notikusi 7,1 ballesstipra zemestrīce, pēc kuras grūdieniem ēkas Tokijā trīcējušas vēl minūti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arī Latvijā vāc līdzekļus, lai palīdzētu Japānas zemestrīcē cietušajiem

Lelde Petrāne, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu Japānas zemestrīcē un cunami cietušajiem, labdarības organizācija Charity Factors (Labdarības Faktors) portālā www.labdaribasfaktors.lv aicina ziedot projektam Japānas zemestrīcē cietušajiem, informēja organizācijas vadītāja Ilze Šēfere-Siliņa.

Ziedojumi 100% apmērā tikšot novirzīti Japānas Sarkanā krusta komitejai, lai šīs organizācijas brīvprātīgie varētu veikt savu darbu un palīdzēt cietušajiem – sūtīt brīvprātīgos zemestrīces seku novēršanai, sniegt medicīnisko palīdzību, nodrošināt ar tīru ūdeni, sniegt psiholoģisko atbalstu, patvērumu un veikt atjaunošanas darbus.

«Ikviens ziedojums un gatavība palīdzēt šajā situācijā ir ļoti svarīgi, jo sniedz iespēju ne tikai paust savu līdzjūtību par notikušo, bet arī reāli kaut ar nelielu ziedojumu palīdzēt Japānā cietušajiem,» sacīja Šēfere-Siliņa.

Japānas Sarkanā krusta komitejas pārstāvis Patriks Fillers ziņojis, ka Sarkanā Krusta slimnīcā izmantota katra iespējamā telpa. Pārguruši Sarkanā Krusta mediķi guļot blakus ievainotajiem un joprojām tiekot ievests dučiem ievainoto, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība. Viņi ierodoties pašu spēkiem, ar helikopteriem vai viņus atvedot līdzcilvēki. Japānas Sarkanais krusts seku likvidēšanai esot nosūtījis 62 Nacionālās katastrofu reaģēšanas vienības - kopumā vairāk nekā 400 cilvēkus, tostarp dakterus, medmāsas un praktiskās palīdzības sniedzējus, kas sniedz pirmo palīdzību, kā arī psiholoģisko atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsolē vāks ziedojumus Japānai

Andra Briekmane, 30.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Sarkanais krusts(LSK) kopā ar mākslas galeriju Wheels and pictures 4. aprīlī viesnīcā Radison Blu Hotel Latvia organizēs mākslas darbu labdarības izsoli, lai vāktu naudu Japānas atbalstam.

Izsolei jau iesniegti vairāk neka 30 Latvijas laikmetīgās mākslas darbi, atsaukušies vairāk nekā 20 mākslinieki. Ideja radusies, kad tās organizatori uzzinājuši par Latvijas vēstnieka Japānā Pētera Vaivara aizraušanos ar fotogrāfiju. Viņš ticis uzrunāts un labprāt piekritis piedalīties izsolē ar četrām lielformāta fotogrāfijām, kurā redzams sakura ziedēšanas laiks Japānā, stāsta galerijas pārstāvis Mārtiņš Langrāts. Piebilstot, ka traģiski notikumi vienā pasaules vietā, nenozīmē, ka pārējās zemes daļas nav ar to saistītas. «Mēs dzīvojam uz vienas zemes!» uzsver M. Langrāts. Visi izsolē gūtie ienākumi tikšot nepastarpināti novirzīti LSK kontā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē lielākajam pārapdrošinātājam Munich Re AG pēc Japānas postošās zemestrīces un tai sekojošajiem cunami viļņiem varētu būt jāizmaksā 1,5 miljardi eiro, liecina tā aplēses. Šī iemesla dēļ pārapdrošinātājs atteicies no iepriekš izteiktās 2011.gada peļņas prognozes, ziņo The Associated Press.

Munich Re norādījis, ka tā aprēķins balstīts tikai uz modeļiem, jo vēl jāgaida «daudzas nedēļas» līdz zaudējumu novērtēšanai un informācijas saņemšanai no tiešajiem apdrošinātājiem Japānā.

Tomēr pārapdrošinātājs jau tagad atzīst, ka šā gada peļņas mērķis 2,4 miljardu eiro apmērā, par kuru tika paziņots februārī, vairs nav sasniedzams. Pie tā vainojama ne vien zemestrīce Japānā, bet arī zemestrīce Jaunzēlandē un plūdi Austrālijā.

Progozētie zaudējumi no lielām dabas katastrofām tagad veidojot vairāk nekā 2,5 miljardus eiro. Munich Re pagaidām nav izteicis jaunu peļņas prognozi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Samsung sniedz palīdzību Japānas dabas katastrofā cietušajiem

Ieva Mārtiņa, 15.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais patērētāju elektronikas ražotājs pasaulē Samsung Electronics ziedos 100 miljonus Japānas jenu (aptuveni 620 tūkstoši Ls) cilvēkiem, kurus skārusi postošā zemestrīce Japānā.

Kopā ar starptautisko Sarkanā Krusta organizāciju Samsung atbalstīs cietušās ģimenes, nodrošinot aptuveni 2000 pirmās nepieciešamības preču komplektus, tostarp segas, apģērbu un citas preces.

Tiklīdz tiks pabeigtas pārrunas ar Japānas valdību, Samsung nosūtīs uz zemestrīces skartajiem reģioniem 10 ātrās reaģēšanas darbiniekus no Samsung glābšanas korpusa (Samsung Rescue Corps) un 11 ārstus no Samsung medicīnas centra (Samsung Medical Center). Samsung Electronics prezidents Džeijs Lī (Jay Y Lee) pauž savu līdzjūtību un atbalstu šajā smagajā laikā.

DB jau rakstīja, ka piektdien, 11.martā Japānā notikušajā zemestrīcē bojāgājušo skaits turpina pieaugt, valsts policija ir apstiprinājusi, ka tā atradusi 300 cilvēku mirstīgās atliekas pludmalē pie Sendai pilsētas. Visticamāk, bojā gājušo skaits turpinās palielināties. Ap 88 tūkstošiem cilvēku ir pazuduši bez vēsts, norāda Japānas oficiālā ziņu aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieši mēnesi pēc postošās zemestrīces un cunami Japānas ziemeļrietumus no jauna ir satricinājusi 7,1 balles stipra zemestrīce, vēsta pasaules ziņu aģentūras. Par bojā gājušiem vai ievainotiem pagaidām vēstīts netiek.

Pēc jaunās zemestrīces Japānā tika izsludināta cunami trauksme un evakuēti strādnieki no bojātās Fukušimas AES. Trauksme vēlāk tika atcelta. Zemestrīces epicentrs atradās Fukušimas prefektūrā, desmit kilometru dziļumā. Pazemes grūdieni sākās tieši tajā pašā brīdī, kad valsts iedzīvotāji ar klusuma brīdi pieminēja marta zemestrīcē bojāgājušos.

Jau ziņots, ka kopš 11. martā notikušās dabas katastrofas Japānu vēl joprojām satricina spēcīgi pēcgrūdieni. Pēc oficiāliem datiem marta katastrofā bojā gājuši ir 13 tūkstoši cilvēku, 14 tūkstoši tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem un vairāk kā 150 tūkstoši ir palikuši bez pajumtes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā no Japānas neienāk daudz kravu un produktu. Gada laikā tās esot aptuveni 35 kravas, bet pēc negadījuma atomelektrostacijā kravas no Japānas Latvijā neesot ienākušas, raidījumā 900 sekundes norādīja Pārtikas veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

PVD esot gatavs veikt visas nepieciešamās paraugizmeklēšanas uz robežas, ja kravas no Japānas parādīsies. Katrai kravai tiks noņemts paraugs un izmērīts radiācijas līmenis, bet Latvijas teritorijā tās netiks ievestas, kamēr nebūs saņemti testēšanas rezultāti.

M.Balodis skaidro, ka, ņemot vērā, ka ir vienota Eiropas Savienības teritorija un kravas var ienākt arī caur citiem robežpunktiem, tad šāda esot kopējā Eiropas pieeja Japānas gadījumā.

Taču, tā kā piesārņojums, iespējams, ir nonācis arī Klusajā okeānā, tiekot izskatīts jautājums pārbaudīt arī citus Klusā Okeāna valstu produktus, tai skaitā zivju produkciju, jo tā tiekot ievesta jau nopietnākos apjomos. Piemēram, Ķīnas un Vjetnamas piegādātās pangasijas un tilāpijas, kas uz doto brīdi dominējot pasaules tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Japānas zemestrīces dēļ ievērojami samazinājusies Sony Ericsson ceturkšņa peļņa

Lelde Petrāne, 19.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo tālruņu ražotāja Sony Ericsson pirmā ceturkšņa tīrā peļņa samazinājusies par 48%. Tā rezultātus negatīvi ietekmējusi postošā zemestrīce Japānā, ziņo AFP.

Japānas - Zviedrijas grupa, sestais lielākais spēlētājs pasaules tirgū, paziņojusi par tīro peļņu 11 miljonu eiro apmērā. Atbilstošajā ceturksnī pirms gada tā strādāja ar 21 miljona eiro peļņu.

Kompānija pavēstījusi arī par apgrozījuma kritumu 18,5% apmērā līdz 1,15 miljardiem eiro.

Kompānijas vadītājs Berts Nordbers teicis, ka «Japānas zemestrīce padarīja šo par grūtu ceturksni», un kompānija piedzīvo nelielus sarežģījumus attiecībā uz piegādēm.

Kā vēstīts, šā gada 11.martā Japāna piedzīvoja spēcīgu zemestrīci un tai sekojošus cunami vilņus, kas atņēma dzīvību tūkstošiem cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas IT jomu ietekmēs gan zemestrīce Japānā, gan ekonomiskā situācija eirozonas valstīs, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Latvijā ekonomiskās krīzes laikā pamatīgu triecienu piedzīvoja informācijas tehnoloģiju (IT) vairumtirdzniecības segments. Kā tirgus «bedres apakšu» IT vairumtirgotāja ALSO Latvia valdes priekšsēdētājs Juris Ducens DB iekrāso 2009. gadu, bet pērn, pēc viņa novērojumiem, tirgus atdzīvojās. «Kopumā Latvijas IT nozares rādītāji par pagājušo gadu ir labi: izaugsmi 2010. gadā, salīdzinot ar 2009. gadu, ir uzrādījuši visi Latvijas vairumtirgotāji. Mērenu apgrozījuma pieaugumu industrija kopumā ir sasniegusi arī visā Baltijā,» DB novērojumos dalās IT vairumtirgotāja ELKO Grupas prezidents Egons Mednis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Banka ir nākusi klajā ar aprēķiniem, kuros tiek secināts, ka Japānā 11. martā notikušās zemestrīces un cunami nodarītais posts valsts ekonomikai varētu izmaksāt 235 miljardus ASV dolāru, vēsta Xinhuanet. Pasaules Banka gan arī norāda, ka sagrauto valsts rajonu atjaunošanas darbi paātrinās Japānas ekonomikas izaugsmi.

Pasaules Bankas galvenais ekonomists un vecākais veceprezidents Džastins Jifu Lins (Justin Yifu Lin) piezīmēja, ka katastrofas ietekme uz pasaules ekonomiku nebūs ilga. Viņš paredzēja, ka Japānas rekonstrukcija dos valsts ekonomikai pozitīvu grūdienu. Japāna plāno tērēt 12 miljardus ASV dolāru zemestrīces seku novēršanai šogad un daudz vairāk nākamajā gadā.

Jau vēstīts, ka zemestrīce, cunami un kodolkatastrofas draudi ir ietekmējuši jenas stabilitāti. Japānas Banka ir «injicējusi» papildus 37 miljardus ASV dolāru tirgos, lai nostiprinātu uzticību valsts valūtai un nodrošinātu tās likviditāti.

Tikmēr joprojām turpinās dzesēšanas darbi Fukušimas atomelektrostacijas reaktoros, kuri tika pamatīgi bojāti cunami un ūdeņraža gāzu sprādzienos. Lai gan pirmdien tika ziņots par ievērojamu progresu situācijas atrisināšanā, tomēr vēlāk inženieru darbu pārtrauca nenoskaidrotu dūmu un tvaiku pacelšanās no viena no reaktoriem. Strādnieki cenšas reaktoriem atjaunot elektropadevi, lai iedarbinātu to dzesēšanas sistēmas, tomēr vēl nav skaidrs, vai tās nebūs pamatīgi bojātas un spēs strādāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Naftas cena turas zem 100 dolāru robežas

Ritvars Bīders, 15.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēlnaftas cenas aprīļa piegādēm Ņujorkas preču biržā 15. marta rītā bija 99,44 ASV dolāri par barelu, kas ir par 1,75 dolāriem mazāk nekā iepriekšējās tirdzniecības sesijas noslēgumā.

Naftas cenas samazināšanos veicinājuši notikumi Japānā, kuru skārusi valstī līdz šim spēcīgākā zemestrīce. Investori bažījas, ka zemestrīces ietekmē Japānā samazināsies pieprasījums pēc naftas produktiem, vēsta Associated Press.

Analītiķi gan uzskata, ka, skatoties ilgtermiņā, naftas produktu patēriņš Japānā palielināsies, valstij veicot postošās dabas katastrofas seku likvidāciju.

Japāna, kas ir pasaulē trešā lielākā ekonomika, ir arī trešais pasaulē lielākais naftas patērētājs.

Naftas cenai tālāk samazināties neļauj Tuvo Austrumu valstīs joprojām notiekošie nemieri.

Londonā Brent naftas cena samazinājusies par 0,15 ASV dolāriem līdz 113,52 dolāriem par barelu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas Vesterbotenas apgabals ir saņēmis lūgumu no Japānas, kurā tas tiek aicināts izskatīt iespējas piegādāt Japānas zemestrīcē un cunami skartajiem apvidiem vienkāršas, saliekamas koka mājas, vēsta Zviedrijas ziņu izdevums The Local.

Zviedrijā ir senas koka māju būvēšanas tradīcijas. Japāna ir lūgusi Vesterbotenas apgabala namdariem, jau esošā līguma ietvaros, izskatīt iespēju piegādāt vairāk māju.

Saskaņā ar Japānas lūgumu zemestrīces un cunami skartajos reģionos ir vajadzīgi vismaz 350 tūkstoši jaunu mājokļu. Lielākā daļa no sabrukušajām mājām bija celtas no kokmateriāliem.

«Neskatoties uz faktu, ka Japāna atrodas tālu no mums, mēs ar līdzjūtību sekojam notikumiem tajā,» otrdien izplatītajā paziņojumā skaidroja Vesterbotenas gubernators Kriss Heisters (Chris Heister).

Pati Japāna nespēj saražot tik daudz māju, lai tiktu galā ar milzīgo pieprasījumu pēc tām, vēsta The Local. Tāpēc tā cenšas atrast alternatīvas un ir uzsākusi sarunas arī ar citiem pasaules saliekamo koka māju ražotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apkopota informācija par desmit pasaulē lielākajiem auto tirgiem un to izaugsmes prognozēm.

1. Ķīna

2011.gada pārdošanas prognoze: 17,7 miljoni

2010.gadā pārdoto transportlīdzekļu skaits: 17,2 miljoni

Paredzamā izaugsme: 3%

Ķīna padarīja sevi par pasaulē lielāko auto tirgu 2009.gadā, kad transportlīdzekļu pārdošanas apjomi palielinājās par 46% pret iepriekšējo gadu. 2010.gadā auto pārdošanas apjomi pieauga vēl par 32%, palīdzot Ķīnai nostiprināt pārsvaru pār ASV.

Ķīnas valdība ir aicinājusi ārvalstu autoražotājus veidot kopuzņēmumus un dalīties tehnoloģijās ar vietējiem uzņēmumiem. Tas rezultējies daudzos pašmāju zīmolos, piemēram, Geely, Chery un Dongfang.

Populārākais transportlīdzeklis valstī 2010.gadā bija Wuling Sunshine - tika pārdoti vairāk nekā 750 000 šādu automašīnu. Šo modeli ražo GM, Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) un Wuling Automobile kopuzņēmums un tas tiek pārdots par aptuveni 5000 ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nav ziņu par četriem Latvijas iedzīvotājiem Japānā

Lelde Petrāne, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd nav ziņu par četriem Latvijas iedzīvotājiem, kuri, iespējams, atrodas Japānā, šorīt LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Latvijas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars.

Tomēr vēstniecības rīcībā esošā informācija par šo cilvēku uzturēšanos Japānā esot novecojusi, tāpēc neesot pilnīgas pārliecības, ka viņi tiešām atrodas šajā valstī. Vēstniecība turpinot strādāt, vācot informāciju par šiem cilvēkiem.

Vēstnieks sacīja, ka šobrīd Japānā iedzīvotāji ir salīdzinoši mierīgi. Tokijā traģiskos notikumus izjūtot ar nedaudz mazāku mašīnu skaitu uz ielām, veikalos esot mazāks skaits preču.

Kā vēstīts, pagājušās nedēļas piektdienā Japānu satricināja 8,9 balles spēcīga zemestrīce, nodarot apjomīgus postījumus un nogalinot lielu skaitu cilvēku. Par upuru skaitu gan pašlaik ir tikai aptuvenas aplēses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lai izvairītos no katastrofālas radiācijas noplūdes, Fukušimas AES iespējams nāksies aprakt

Jānis Rancāns, 18.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas inženieri piektdien ir secinājuši, ka Fukušimas AES iespējams vajadzēs aprakt ar smiltīm un betonu, lai izvairītos no katastrofālas radiācijas noplūdes, vēsta Reuters. Tā ir pirmā reize, kad Japāna tādā veidā ir spiesta atzīt, ka tās izvērstie reaktora dzesēšanas pasākumi nesniedz gaidītos rezultātus, norāda aģentūra. Līdzīgs paņēmiens tika izmantots lai apkarotu radiācijas noplūdi no Černobiļas AES.

Tomēr Japāna vēl joprojām cer, ka tai izdosies atrisināt kodolkrīzi, atjaunojot elektrības padevi reaktoru dzesēšanas sistēmai. «Reaktoru aprakšana nav neiespējama, bet pašlaik galvenais ir mēģināt tos atdzesēt,» skaidroja kompānijas Tokyo Electric Power Co. pārstāvis. Līdz šim Japāna ir centusies dzesēt reaktorus, izmantojot jūras ūdeni, ugunsdzēsēju mašīnas un izgāžot virs tiem ūdeni no helikopteriem.

Tomēr reaktoru dzesēšana var ilgt vairākas nedēļas, norādīja ASV Kodolenerģētikas komisijas priekšsēdētājs Gregorijs Jačko. Nav zināms arī tas, kādā stāvoklī ir kodolreaktoru dzesēšanas sitēma – ir visai iespējams, ka AES notikušie sprādzieni ir to pamatīgi bojājuši. Tomēr valdība cer, ka sistēma būs darba kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrā no Japānas postošajā zemestrīcē bojātās atomelektrostacijas noplūdušas radioaktīvās vielas, palielinot bažas, ka saindētas jūras veltes, ziņo Bloomberg.

Jūrā konstatēti piecu veidu radioaktīvie materiāli, kuru avots ir bojātie degvielas stieņi, liecina atomelektrostacijas operatora Tokyo Electric Power Co. interneta vietnē ievietotā informācija.

Joda 131, kas palielina vairogdziedzera vēža risku, līmenis jūras ūdens paraugā, kas ņemts vakar, bijis 127 reizes lielāks nekā normāli, liecina kompānijas sniegtā informācija.

Cēzija 134 līmenis esot 25 reizes virs normas, bet cēzija 137 - 17 reizes lielāks. Ūdenī konstatēts arī kobalts.

«Jūs varētu peldēties ūdenī ar tik augstu Joda -131 līmeni, un nevajadzētu rasties problēmām,» stāstījis Austrālijas Radiācijas aizsardzības biedrības pārstāvis Dons Higsons. «Vienīgais risks ir, ja cilvēki ēd jūras veltes, kas satur šos radioaktīvos materiālus,» viņš piebildis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Japānas ražošanas nozarē valda pesimisms

Ritvars Bīders, 04.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc šā gada 11. marta postošās dabas katastrofas situācija Japānas ražošanas sektorā turpinās pasliktināties vēl vismaz tuvākos trīs mēnešus, atsaucoties Japānas Centrālās bankas (CB) veikto ražošanas nozares lielāko uzņēmumu aptauju, vēsta BBC.

Pētījumā secināts, ka Japānas uzņēmējdarbības vides indekss attiecībā uz šā gada jūniju bija pie -2 atzīmes, kas nozīmē, ka valsts lielie ražotāji uz tuvāko nākotni raugās pesimistiski. Pozitīvs šī indeksa rādījums nozīmētu, ka situācija nozarē uzlabojas.

Valsts CB veidotais indekss attiecībā uz šā gada martu bija pie +6 atzīmes, kas licis vairākiem analītiķiem šaubīties par šī indeksa precizitāti, ņemot vērā, ka šā mēneša pirmajā pusē valsti skāra spēcīga zemestrīce, kam sekoja cunami.

Analītiķi uzver, ka joprojām vairāki valsts lielie uzņēmumi nav pilnībā atguvušies no piedzīvotās zemestrīces un kodolkatastrofas, tāpēc šādam indeksa rādījumam esot grūti noticēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Japānas bankas aizdos 25 miljardus ASV dolāru Fukušimas AES operatoram

Jānis Rancāns, 23.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas lielākās bankas ir uzsākušas sarunas par 25 miljardu ASV dolāru liela kredīta izsniegšanu korporācijai Tokyo Electric Power, lai uzlabotu tās finanšu stāvokli un ļautu tai atjaunot elektroapgādes sistēmu pēc katastrofas Fukušimas AES, vēsta Reuters.

11. marta zemestrīce Japānā par 20% samazināja Tokyo Electric, kas ir Āzijas lielākā energokompānija, elektroenerģijas ražošanas apjomus, liekot ieviest dažādus enerģijas taupības pasākumus. Kompānija jau vairākas nedēļas cenšas novērst kodolkatastrofas draudus Fukušimas AES.

Japānas bankas Mitsui Financial Group, Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho Financial Group un Sumitomo Trust & Banking energokompānijai piešķirs kopumā 25 miljardus ASV dolāru, kas būs jāizmanto, lai atjaunotu zemestrīcē un cunami cietušās elektrostacijas.

Japānas energokompānija Tokyo Electric, kas ar elektrību nodrošina vienu trešo daļu Japānas iedzīvotāju, pārdzīvo finansiāli smagus laikus – kompānijas parāds ir sasniedzis 64 miljardus ASV dolāru, kā arī pagājušajā nedēļā reitingu aģentūra Standart & Poor’s samazināja tās ilgtermiņa kredītreitingu līdz A+ un īstermiņa līdz - A-1.

Komentāri

Pievienot komentāru