Finanses

Jaunākais piedāvājums ES daudzgadu budžetam varētu apmierināt Latvijas lauksaimniekus

LETA, 23.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidenta Hermana van Rompeja jaunākais piedāvājums nākamajam bloka septiņu gadu budžetam attiecībā uz tiešmaksājumiem lauksaimniekiem varētu apmierināt Latvijas lauksaimnieku intereses.

Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke sacīja, ka līdz 2020.gadam Latvijas lauksaimniekiem tiek piedāvāts sasniegt 196 eiro (138 latu) liels platību maksājums par hektāru jeb aptuveni 80% no ES vidējā līmeņa. Tas atbilst nākamajai valstij ar zemāko tiešmaksājumu līmeni - Rumānijai.

Savukārt kohēzijas maksājumu griesti Latvijai tiek piedāvāti 2,59% apmērā no iekšzemes kopprodukta, kas nesaskan ar mūsu valsts interesēm. Latvija mērķis ir saglabāt vismaz esošo kohēzijas politikas finansējuma līmeni jeb 4,7 miljardus eiro (3,3 miljardus latu) laika posmā no 2014. līdz 2020.gadam. Šāda scenārija gadījumā kohēzijas griesti būtu jānosaka 2,9% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka šādu piedāvājumu nevar uzskatīt par Latvijas uzvaru, taču ES dalībvalstis noskaņotas konstruktīvi un ir ceļā uz vienošanās panākšanu.

Ceturtdienas naktī ES līderu sarunas par daudzgadu budžetu Briselē noslēdzās un tās atsāksies piektdien plkst.12 pēc vietējā laika (plkst.13 pēc Latvijas laika). Pirms sarunu turpināšanas Latvijas premjeram plānotas divpusējās tikšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru