Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sasniegtu Eiropas izvirzītos mērķus, Latvijai ir vairāk jādomā, kā veicināt bioloģisko atkritumu šķirošanu, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Eiropas Parlaments (EP) ir apstiprinājis jaunus aprites ekonomikas noteikumus, atbalstot jaunus, vērienīgus atkritumu pārstrādes mērķus. Labāka atkritumu apsaimniekošana var uzlabot situāciju vides un veselības jomā, kā arī sniegt ieguldījumu cīņā ar klimata pārmaiņām.

Četri apstiprinātie likumprojekti ir soļi ceļā uz aprites ekonomiku jeb sistēmu, kurā produktu, materiālu un resursu vērtība tiek saglabāta pēc iespējas ilgāk, norāda EP. Tāpat līdz 2025. gadam būs jānodrošina atsevišķa tekstilizstrādājumu un bīstamo atkritumu savākšana, kā arī uz pusi jāsamazina pārtikas atkritumu daudzums. Latvijai tas būs izaicinājums, ņemot vērā, ka, pēc Eurostat datiem, 2016. gadā Latvijā tika pārstrādāti nepilni 30% atkritumu, bet vairāk nekā 70% nonāca poligonos. Likumprojekts nosaka, ka 2035. gadā poligonos apglabāto sadzīves atkritumu īpatsvars nedrīkstēs pārsniegt 10%.

Noteikumi paredz, ka līdz 2025. gadam vismaz 55% mājsaimniecību un uzņēmumu radīto sadzīves atkritumu būtu jāpārstrādā. Līdz 2030. gadam mērķrādītājs pieaugs līdz 60%, bet līdz 2035. gadam – līdz 65%. Tāpat līdz 2025. gadam jāpārstrādā 65% iepakojuma materiālu, bet līdz 2030. gadam – 70%. Noteiktiem iepakojuma veidiem – papīram un kartonam, plastmasai, stiklam, metālam un kokam – noteikti atšķirīgi mērķrādītāji. Līdz 2025. gadam ir arī jānodrošina atsevišķa tekstilizstrādājumu un bīstamo atkritumu savākšana no mājsaimniecībām, bet līdz 2024. gadam arī bioloģiski noārdāmu atkritumu atsevišķa savākšana vai kompostēšana mājās. Noteikumos arī runāts par pārtikas atkritumu apjoma samazināšanu par 50%. Saskaņā ar ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem dalībvalstīm jātiecas līdz 2025. gadam par 30% samazināt pārtikas atkritumu apjomu, bet līdz 2030. gadam - par 50%. Lai to izdarītu, dalībvalstīm vajadzētu veicināt drošu nepārdotās pārtikas sadali.

Visu rakstu Jāķeras pie bioloģijas lasiet piektdienas, 18.maija laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru