Ražošana

Kā top?: Iecavnieks&Co rapšu eļļa

Zane Atlāce - Bistere, 19.01.2018

Iecavnieks & Co apsaimnieko apmēram 500 ha lauksaimniecības zemes, kur tiek izaudzēts eļļas rapsis (Brassicanapus 00 un 000),kā arī sadarbojoties ar Latvijas audzētājiem, iepērk nepieciešamo daudzumu izejvielas.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Šajā piektdienā portāls db.lv piedāvā ieskatīties rapšu eļļas tapšanas procesā uzņēmumā SIA Iecavnieks&Co.

Šajā piektdienā portāls db.lv piedāvā ieskatīties rapšu eļļas tapšanas procesā uzņēmumā SIA Iecavnieks&Co.

SIA Iecavnieks&Co ir viens no lielākajiem nerafinētās eļļas ražotājiem Baltijā, kas pārstrādā rapšu, linu un kaņepju sēklas no kurām iegūst nerafinētās pārtikas eļļas, kā arī eļļu lopbarībai un tehniskajām vajadzībām, izmantojot auksto spiešanas tehnoloģiju.

Eļļas ražošanas procesā tiek saražoti lopbarības rauši, kas ir vērtīgs proteīna avots.

Uzņēmuma «zaļo domāšanu» apliecina izmantotā augstvērtīgā tehnoloģija, kas ļauj iegūt dabīgus produktus, nepievienojot nekādas pārtikas piedevas, un neradot atkritumus ražošanas procesā, informē uzņēmuma ražotnes vadītāja Sanita Celitane.

Eļļas vērtīgumu un pielietojumu raksturo tajā esošo taukskābju sastāvs.Taukskābju satura ziņā nerafinēta rapšu eļļa ir ļoti līdzīga olīveļļai un tautā tiek dēvēta par «Ziemeļu olīveļļu». Auksti spiestā rapšu eļļa ir bagāta ar vitamīnu E, kas ir dabīgs antioksidants un tiek dēvēts par jaunības eliksīru. Rapšu eļļā ir maz piesātināto jeb tā saukto slikto tauku - tikai 6%. Tā ir bagāta ar mononepiesātinātajām taukskābēm (omega 9), kuras ir stabilas pie termiskās apstrādes. Polinepiesātinātās taukskābes omega-3 un omega-6 rapšu eļļā ir ideālā, veselībai vēlamā proporcijā, norāda S.Celitane.

SIA Iecavnieks&CO nerafinētā rapšu eļļa ir piemērota arī cepšanai, ko apliecina veiktās analīzes. Lai saprastu, vai eļļa lietojama svaigā veidā, vai to drīkst arī karsēt, ir svarīgs tāds rādītājs kā eļļas dūmošanas punkts. Ja eļļas dūmošanas punkts ir mazāks par 180°C, eļļa nav piemērota cepšanai. Dūmošanas punkts ir atkarīgs gan no taukskābju sastāva eļļā, gan no eļļas kvalitātes, savukārt eļļas kvalitāte - no piemaisījumu daudzuma eļļā. Dūmošanas punkts mūsu ražotajai rapšu eļļai (227°C).

Rapšu eļļas tapšanas procesu skatiet galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru