Ražošana

Kā top?:Ievas siers zemnieku saimniecībā Vecsiljāņi

Gunta Kursiša, 04.04.2014

Ievas siera ritulis

Db.lv šoreiz piedāvā ieskatīties, kāVecsiljāņos top šis siers - no gotiņas līdz gatavam, nogatavinātam sieram.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemnieku saimniecībā Vecsiljāņi tiek nodrošināts pilns piena pārstrādes cikls – no pašu fermas gotiņām tiek iegūts piens, ko izmanto cietā gouda tipa siera ražošanā, savukārt biogāzes stacijā govju mēsli tiek pārveidoti siltumā un elektroenerģijā. Šoreiz piedāvājam aplūkot kā top Ievas siers Vecsiljāņos, Kokneses novada Bebru pagastā.

Ideja par cietā gouda tipa sieru ražošanu Vecsiljāņu saimniekam Jurim Sprukulim radās pirms vairākiem gadiem viesojoties Holandē. «Kad tika apēsts no Holandes atvestais siera ritulītis, nonācām pie secinājuma, ka šādu sieru jāražo arī pašiem,» stāsta Ieva Midega, Ievas siera galvenā meistare. Holandē «atrasts» arī skolotājs, kurš Vecsiljāņu saimniecībā ierādīja, kā cietais gouda tipa siers ir gatavojams. Siera ražošanas prasmes patiesībā tiek papildinātas ik dienas siera gatavošanas procesā, stāsta I. Midega. Pirms vairākiem gadiem, domājot par to, kāds vārds dodams jaunajam Vecsiljāņu sieram, tika lemts to nosaukt siera meistares Ievas vārdā – par Ievas sieru. «Pietiekami latvisks nosaukums, bet tajā pašā laikā pietiekami vienkārši izrunājams ārzemniekiem,» stāstīja siera meistare.

Marta beigās apritējuši četri gadi kopš zemnieku saimniecība uzsāka siera ražošanu. Šo gadu laikā Ievas siera ražošanas apjomi ir pieauguši vismaz uz pusi, taču tas, cik daudz siera tiks saražots, atkarīgs arī no sezonas. I. Midega stāsta, ka šogad sieru tirdzniecībā nācās izjust eiro ieviešanas sekas – līdz ar valūtas maiņu cilvēki pirmos mēnešus bija kļuvuši piesardzīgāki un tērējušies mazāk. Savukārt vislabākā sezona siera tirdzniecībā ir vasara, sevišķi Jāņu laiks, kad pārdošanas apjomi pieaug par apmēram uz pusi, salīdzinot ar siera pārdošanas apjomiem ziemā.

Runājot par to, vai Latvijā ir lieli siera ēdāji, I. Midega norāda, ka te nav spēcīgas cieto sieru ražošanas tradīcijas, kādas tās ir, piemēram, Holandē vai Itālijā. Tikai pēdējā gada vai divu laikā Latvijā cilvēki sākuši izprast siera īpašības, sākuši vērtēt tā kvalitāti un redzēt dažādu sieru atšķirību, atzīst I. Midega. Runājot par pircējiem un pieprasījumu, siera meistare atzīts – tiklīdz pircēji sieru pagaršo, tad saprot tā vērtību, taču, ja ierauga tikai siera cenu, tad sieriem iet garām.

Pašlaik Ievas sieri tiek tirgoti mazumtirdzniecības veikalu ķēdēs Rimi, Maxima, Stockmann Latvijā, kā arī citos mazākos veikalos, piemēram Liepkalnos, Lāču maizes ceptuvē un citur.

Lai uzzinātu vairāk par Ievas siera ražošanas procesu, skatiet galeriju augstāk!

Pašlaik Ievas siers eksportēts lielos apjomos netiek, taču pirmās tonnas siera ir nosūtītas eksportā uz ASV, tāpat Ziemassvētku laikā Ievas siers tika sūtīts uz Īriju, tāpat interese ir arī lietuviešiem un igauņiem.

Pati Vecsiljāņu ferma «praktiski ir tāda, kādu to paredzējusi Eiropas Savienība» – tā nodrošina pilnu ražošanas ciklu, pateicoties saimniecībā izveidotajai biogāzes stacijai. Biogāzes stacijas vadītājs Imants Bušs stāsta, ka ar stacijas palīdzību jau pērn krietni ietaupīti līdzekļi. «Pērnvasar tika kaltēti graudi - tipiski sezonā tos kaltē, izmantojot ar dīzeļdegvielu, bet pērn tas tika darīts, izmantojot biogāzes stacijā saražoto karsto ūdeni, šādi ietaupot aptuveni 20 tūkstošus latu. Tāpat ar enerģiju, kas gūta biogāzes stacijā, tiek apsildītas visas telpas un tādējādi samazinātas siltuma izmaksas. Ietaupījums ir milzīgs. Tāpat jāņem vērā peļņa, kas tiek gūta no pusmegavata enerģijas, kas tiek pārdota Latvenergo,» stāstīja I. Bušs.

Komentāri

Pievienot komentāru