Kā top?: Tiramisu restorānā Bocca Buona 

Šajā piektdienā portāls DB saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties tiramisu tapšanas procesā restorānā Bocca Buona.

Žanete Hāka, 14.6.2019
1/54

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Bocca Buona dibināts 2016. gadā un atrodas Radisson Park Inn viesnīcā Rīgā. Kopš šī gada janvāra restorānā šefpavāra pienākumus pilda Fabrizio Righetti, kurš iepriekš strādājis dažādās pasaules valstīs, tostarp, Lielbritānijā, Nīderlandē, Lībijā, Monako un Ukrainā. Ierodoties uz Latviju, viņš apņēmies atsvaidzināt un pilnveidot Bocca Buona ēdienkarti. Uzsvars tajā likts uz itāļu ēdieniem, taču viņam patīk meklēt jaunas garšas un produktu kombinācijas.

Tiramisu radies Itālijā un tā nosaukums, tulkojot no itāļu valodas, ir «pacel mani», ar nozīmi uzlabot garastāvokli. Mūsdienās tiek veidotas dažādas tiramisu variācijas, taču oriģinālā recepte ir vienkārša, jāzina tikai daži «triki» tā pagatavošanai, lai deserts būtu gaisīgs.

Restorāna šefpavārs Fabrizio Righetti stāsta, ka klasiskajam itāļu tiramisu tiek pievienotas vien piecas sastāvdaļas. Nereti tiramisu tiek pievienots alkohols, taču šī tradīcija radusies vēlāk. «Oriģinālajā receptē alkohols neietilpst, un tiramisu tiek gatavots tikai ar kafiju. Protams, cilvēki, gatavojot tiramisu, mēdz pievienot amaretto, rumu vai citu alkoholu,» viņš piebilst.

Raksts turpinās pēc reklāmas

Savu profesiju itāļu šefpavārs izvēlējies jau agrā vecumā, taču viņš smej, ka Itālijā visiem ēst gatavošana ir kaislība un tā ir asinīs jau kopš dzimšanas. «Sākot studēt, es iemīlējos šajā profesijā, taču īsti nesapratu, kas notiek restorānu biznesā, man nebija priekšstata, kā ēdiens tiek veidots restorānā. Sāku mācīties, cik daudz darba ir jāieliek šajā profesijā un cik daudz zināšanu jāiegūst, un sapratu, ka tā ir mana nākotne. Man bija 15-16 gadu, kad vasarās paralēli mācībām sāku arī strādāt un tā arī esmu šajā nozarē,» saka šefpavārs.

Viņš stāsta, ka Latvijā ēšanas paradumi no Itālijas būtiski atšķiras. Itālijā pasta ir maltītes sastāvdaļa – tajā ietilpst uzkodas, pasta un tad tiek pasniegts galvenais ēdiens. Pārējā pasaulē, un arī Latvijā pasta ir kā galvenais ēdiens, ko var izvēlēties no ēdienkartes. Tāpat, pēc viņa teiktā, Itālijā ēdienu gatavošanā cenšas izmantot pēc iespējas vairāk svaigu produktu un nelielu skaitu sastāvdaļu - receptē parasti varēs atrast 3-4 sastāvdaļas, savukārt Latvijā pavāri cenšas pievienot vairāk sastāvdaļu. Tas ir labi, taču, pēc itāļu domām, pievienojot vairāk sastāvdaļu, galvenais produkts zaudē savu sākotnējo garšu.

Latvijā restorānu līmenis ir diezgan labs, ir pietiekami liels skaits kvalitatīvu restorānu, kas piedāvā saviem apmeklētājiem jaunas garšas, vērtē šefpavārs. Latvijā vēsture nav tik sena, tādēļ ir vieglāk veidot jaunus ēdienus un jaunas garšas, Itālijā no šīs komforta zonas ir grūtāk izkāpt, viņš saka. «Mums ir dziļākas saknes, un esam tām vairāk piesaistīti, līdz ar to ir grūtāk ieviest ko jaunu. Katram šefpavāram prātā būs vecmāmiņas, mammas recepte. Mums parasti ir kāda ģimenes recepte, kurai sekojam cauri paaudzēm. Jūs neatradīsiet šefpavārus, kuri vienu un to pašu ēdienu izgatavo vienādi, katram būs savas nianses,» saka F. Righetti.

Galerijā augstāk - ieskats tiramisu pagatavošanas procesā!

Tevi varētu interesēt

Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties Lietuvas...

Šonedēļ rubrikā Kā top? portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā top zīmola Druvas saldējums produkcija...

Šonedēļ rubrikā Kā top? portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā Rīgā, Šampēterī top...

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties uzņēmuma...

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties SIA Smalkais...

Nepalaid garām

Nākamajā gadā uzņēmējiem gaidāms ne viens vien izaicinājums, taču tajā pašā laikā...

Par čeku loterijas devumu ēnu ekonomikas apkarošanā un nodokļu ieņēmumu palielināšanā varēs...

Ekonomikas izaugsmes bremzēšanās ir vērojama, taču vismaz tuvāko gadu laikā tik dziļa...

Latvijas tehnoloģiju uzņēmumi saredz iespēju darbiniekiem strādāt attālināti, taču ļaut strādāt...

Novembra sākumā Rīgā, Ģertrūdes ielā atklāts salons BG Suits, kas piedāvā gan...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

No šīs sadaļas

Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties Lietuvas...

Ražošanas procesa pilnveides nolūkā «Orkla Latvija» uzstādījusi jaunu, energoefektīvu vafeļu...

Latvijas farmācijas uzņēmums Lotos Pharma jauna preparāta Spasmoil izstrādē un ieviešanā investējis...

«Būvniecības nozare varētu kardināli mainīties 2021. un 2022. gadā, jo tiks uzsākta...

Garšvielu uzņēmums «Manas garšas» nāk klajā ar jaunu produktu līniju – barības piedevu...

Zāļu ražotājs «Olainfarm» reģistrējis divas jaunas komercķīlas, ar kurām ieķīlātas meitasuzņēmumu...

SIA Rešetilovs aizvirzās no krīzes, ko uzņēmums savā 28 gadu pastāvēšanas laikā...

Saldējuma ražotājs SIA «Rūjienas saldējums» 2018. gadā kāpinājis apgrozījumu līdz 2,322 miljoniem...

2019.g. pirmajā ceturksnī AS Olainfarm konsolidētais apgrozījums sasniedza 34,7 miljonus eiro, kas...

Par veikalu slēgšanu pavēstījis Latvijas apģērbu zīmols Vaide, liecina klientiem izsūtītais...