Kādēļ daļa Spilvas gurķu ir ražoti Turcijā? 

«Jāsaprot, ka Latvijā labākajā gadījumā raža ir vienreiz gadā, bet Turcijā – trīsreiz gadā,» jautāts, ko atbild tiem, kuri brīnās, ka daļa Spilvas gurķu produktu ir ražoti Turcijā, sarunā ar laikrakstu Dienas Bizness akcentē SIA Orkla Confectionery & Snacks Latvija un SIA Orkla Foods Latvija valdes priekšsēdētājs Toms Didrihsons.

Anda Asere, 2019. gada 17. jūlijs plkst. 10:24

«Jāsaprot, ka Latvijā labākajā gadījumā raža ir vienreiz gadā, bet Turcijā – trīsreiz gadā. Tajā pašā laikā Latvijas patērētājam garšo mazie gurķīši – trīs līdz sešus centimetrus gari. Neviens Latvijā nespēj izaudzēt tik daudz tieši tādu produktu, jo apjomi, ko mēs tirgojam, ir daudz lielāki. Tāpat – cik daudz varam izaudzēt papriku vai saldos piparus?» viņš jautā.

«Otrs ir specializācija. Lieli uzņēmumi specializējas tajā, ko prot vislabāk. Spilva ir Orkla mērču ekselences centrs, kas nozīmē, ka investējam lielas summas šajās tehnoloģijās un radām produktus, ko mūsu konkurenti reģionā nespēj. Visā investēt nav iespējams – tas nebūs rentabli, un bizness pazudīs. Ir jāsaprot, kas ir uzņēmuma spēcīgās kategorijas, un uz tām jākoncentrējas,» skaidro T. Didrihsons. Spilvas gurķu produkti tiek ražoti arī Latvijā un Igaunijā.

Viņš arī atzīst, ka ir produkti, kurus ārpus Latvijas nesaprot: «Skābenes tiešām nesaprot, mums bieži ir bijušas interesantas diskusijas ārvalstīs par to, kāpēc mēs Latvijā ēdam zāli. Čipsi gan ir visur.»

«Mūsu stratēģija ir būt līderim pārtikas preču ražošanā, un tam jānotiek kontekstā ar ilgtspējas jautājumiem. Tas ietver atbildīgi iegūtas izejvielas, uzmanības pievēršanu dabai, iepakojumam, darba videi u.c. aspektiem. Tas nozīmē, ka strādājam pie veselīgākiem produktiem. Būsim godīgi – kategorijas, kurās mēs strādājam, nav veselīgas pārtikas pamats. Taču kopumā ir labs jautājums: kas vispār ir veselīga pārtika? Taču mēs strādājam pie tā, lai šie produkti būtu veselīgāki – ar mazāku cukura un sāls daudzumu, bez garšas pastiprinātājiem utt. Piemēram, pērn tomātu mērcēs, kečupos un sinepēs samazinājām sāls saturu par 10% līdz 30%, bet šī mēneša jaunums ir tomātu mērce bez pievienota cukura. Visos Selgas produktos pakāpeniski atsakāmies no palmu eļļas, arī čipsu ražošanā pilnībā esam atteikušies no palmu eļļas. Esam radījuši čipsus ar samazinātu sāls saturu, samazinot tā daudzumu par 30%. Ražojam vegāniem draudzīgu majonēzi bez dzīvnieku izcelsmes produktiem. Vēl viens jaunums ir Everest funkcionālie ūdeņi,» stāsta T. Didrihsons.

Vaicāts, kā saprast apzīmējumu «funkcionālais ūdens», viņš paskaidro: «Tas ir ūdens, kam pievienoti dažādi vitamīni – magnijs, cinks utt. – aktīva dzīvesveida piekritējiem. Patērētāji kļūst aktīvāki, un šis ir produkts, ar ko aktīvas dzīves piekritējiem atveldzēties un uzņemt vitamīnus.»


Visu interviju lasiet 17. jūlija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!


Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2018. gada 26. septembris plkst. 8:54

Ieguldot vairāk nekā 22 tūkstošus eiro, uzņēmumā «Orkla Foods Latvija» ir uzsākta...

2018. gada 05. septembris plkst. 8:10

L. Bemhenas vadītā uzņēmuma Orkla Foods Latvija saražotās produkcijas eksports šā gada...

2018. gada 11. jūnijs plkst. 17:28

«Orkla» ir pieņēmusi lēmumu grupas ietvaros nostiprināt cepumu ražošanu un būvēt jaunu ražotni...

2018. gada 22. marts plkst. 11:02

«Orkla Foods Latvija» šogad ražošanā investē 755 tūkstošus eiro, informē «Orkla Foods...

2017. gada 21. novembris plkst. 10:23

To apliecina SIA Glear (zīmola Jersika’s chips) valdes loceklis Artis Paegle. Jau...

Nepalaid garām

Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties Lietuvas...

Anda Šmitmane ēdināšanas biznesā Tukumā darbojas jau 20 gadus. Viņa atzīst, ka...

Mazumtirdzniecības tīkls Rimi pirmdien prezentēja pirmo veikalu Latvijā ar pašapkalpošanās skeneriem....

Pēdējā laikā būtiski pieaudzis elektrisko skrejriteņu vandālisma gadījumu skaits, stāsta koplietošanas...

Vai bērnam ir jābūt algas grāmatiņā, lai saņemtu IIN atvieglojumus jeb -...

«Pastāvēs, kas pārmainīsies - šis ir par mums un tieši tamdēļ mēs...

No šīs sadaļas
2019. gada 09. augusts plkst. 15:17

Sekojot līdzi plastmasas patēriņa tendencēm, kurām šobrīd tiek pievērsta liela vērība, pašmāju...

2019. gada 17. jūlijs plkst. 13:14

Viens no lielākajiem maizes ražotājiem Latvijā «Latvijas maiznieks» pagājušajā gadā strādāja...

2019. gada 16. jūlijs plkst. 11:33

Sigita un Saverio Bianki ir mājražotāji, kas nodarbojas ar itāļu virtuves popularizēšanu...

2019. gada 16. jūlijs plkst. 8:01

Biznesa portāls Db.lv bija liecinieks situācijai, kad kāda sieviete SIA «Ilgezeem» tirdzniecības...

2019. gada 15. jūlijs plkst. 9:33

Sprostos turētu dējējvistu olas ar laiku, visticamāk, izzudīs no Eiropas veikalu plauktiem,...

2019. gada 10. jūlijs plkst. 13:58

Investējot vairāk nekā 800 000 eiro, olu un olu produktu ražošanas uzņēmums...

2019. gada 28. jūnijs plkst. 12:16

2018. gadā audzis apgrozījums lielākajā daļā «LIDO» restorānu, un mātes uzņēmums AS «LIDO»...

2019. gada 28. jūnijs plkst. 7:35

Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju vērot, kā top...

2019. gada 24. jūnijs plkst. 16:53

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien pagarinājis embargo pārtikas produktu importam no Eiropas...

2019. gada 24. jūnijs plkst. 16:30

Eiropas Komisija (EK) pirmdien publicēja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs veiktas pārtikas produktu...