Citas ziņas

Kamēr autovadītājs maina riepu, zagļi apzog automašīnas salonu

Dienas Bizness, 28.10.2013

Jaunākais izdevums

Kāds vīrietis ticis apzagts laikā, kamēr labojis savas automašīnas riepu. Zagļi, vīrietim neko nemanot, paspēja no auto salona paņemt portfeli un dokumentus.

Pagājušajā piektdienā, 25. oktobrī ap pulksten 15.00 mūsu Latgales iecirknī tika saņemta informācija, ka Rīgā uz Salu tilta no automašīnas salona izzagta vīriešu rokas somiņa un dokumenti. Tika noskaidrots, ka vīrietis braucis pāri tiltam un pamanījis, ka viņa automašīnai ir bojāta riepa. Vadītājs apturējis automašīnu un pārliecinājies, ka riepa ir tukša un sācis to mainīt pret rezerves riepu. Pēc riepas nomaiņas vīrietis iesēdies atpakaļ automašīnā, taču konstatējis, ka automašīnas salonā nav viņa personīgās mantas - ne somiņas ne dokumentu. Par notikušo policijā uzsākts kriminālprocess par zādzību no automašīnas, un notiek izmeklēšana.

Policija norāda, ka zagļi ir izstrādājuši viltīgu shēmu, kā īstenot šāda veida nelikumīgās darbības. Sākumā zaglis novēro cilvēkus – pircējus pie bankām, lielveikaliem, novērtē, vai cilvēks uz doto brīdi ir viens un vai ir labi situēts. Noziedznieks vēlāk pārdur nolūkotā autovadītāja transportlīdzekļa riepu – visbiežāk aizmugurējo riepu vadītāja pusē. Šādi zagļi rīkojas, lai no ceļa nomales puses nemanāmi varētu veikt zādzību. Tad noziedznieki seko vadītājam un, kad tas ir pamanījis automašīnas bojājumus un mēģina tos novērst, apzog salonu. Zagļi rīkojas tik veikli un uzmanīgi, ka nereti autovadītājs sākumā pat nepamana, ka viņam ir pazudušas personīgās mantas. Taču, kad cietušais atklāj personīgo mantu pazušanu, viņš nereti neiedomājas, ka zādzība varētu būt saistīta ar bojāto riepu. Policija aicina autovadītājus uzmanīties no šādiem gadījumiem.

Policijas darbinieki aicina autovadītājus būt uzmanīgiem un gadījumos, kad automašīnai ir radušies bojājumi, un, veicot to novēršanu, neatstāt personīgās mantas bez uzraudzības. Policisti iesaka aizslēgt automašīnas durvis, pat ja vadītājs atrodas netālu no savas automašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īpašumus apzog profesionālāk; lielākais guvums - 300 tūkstošu eiro apmērā

Laura Mazbērziņa, 15.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īpašuma zādzības Rīgā un Rīgas reģionā zagļi veic aizvien profesionālāk, līdz ar to viņu guvums ir krietni lielāks

Kaut arī par īpašumu apzagšanas gadījumiem dzirdams vai ik dienas, Valsts policijas statistika liecina, ka kopumā šādu zādzību skaits Rīgā un Rīgas reģionā sarucis par teju 30%. «Domāju, ka zagļi kļūst arvien profesionālāki, jo gadu laikā ir pieaudzis zaudējuma apmērs. Zagļi vairāk koncentrē savu uzmanību uz finansiāli vērtīgākajām un vieglāk realizējamajām lietām, tāpēc veiksmīgas zādzības gadījumā mantas īpašniekam tiek nodarīti ievērojami zaudējumi. Lielākie zaudējumi kādam privātmājas īpašniekam bijuši 300 tūkstošu eiro apmērā,» pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes 2.biroja 2.nodaļas priekšnieks Jevgeņijs Semjonovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Aizvien vairāk automašīnu nozog, izmantojot jaunākās tehnoloģijas

Žanete Hāka, 10.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos piecos mēnešos Latvijā nozagta 421 automašīna, kas ir par 53 automašīnām vairāk nekā pērn šādā laika periodā, liecina Valsts policijas dati.

No tām 159 automašīnas bijušas ražotas laika posmā no 2006.gada līdz 2015.gadam. Analizējot zādzības, redzams, ka zagļu pielietotās tehnoloģijas arvien attīstās – gada otrajā pusē zagļi iemanās nozagt pat tajā pašā gadā ražotas automašīnas. Šāda tendence tika novērota jau pagājušajā gadā, kad rudenī, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, tika nozagtas vairākas 2014.gadā ražotas automašīnas. Policija prognozē, ka tuvākajos mēnešos zagļi būs iemanījušies aizdzīt arī vairākus šogad ražotos auto – pagaidām Latvijā nozagtas divas 2015.gadā ražotas automašīnas, taču līdz gada beigām šis skaitlis varētu krietni pieaugt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FOTO: Visvairāk zagtie auto modeļi 2018.gadā

Elīna Pankovska, 30.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan zagļi iecienījuši jaunākus auto, pērn visvairāk zagtas bija desmit gadus un vecākas mašīnas.

Latvijā pēdējos gados nozagto transportlīdzekļu skaits turpina samazināties, tomēr kopumā tas joprojām ir salīdzinoši augsts. Aplūkojot 10 gadu posmu, secināms, ka nozagto auto skaits samazinājies vairāk nekā uz pusi. Proti, 2008. gadā Latvijā gada laikā tika nozagti vairāk nekā divi tūkstoši automašīnu, bet pagājušajā gadā tie bija 760 spēkrati. Vēl 2017. gadā kopumā tika nozagtas 854 automašīnas, liecina Iekšlietu ministrijas informācijas centra apkopotie dati. Arī apdrošinātāja Gjensidige Latvija pieejamā informācija liecina, ka salīdzinājumā ar 2017. gadu būtiski samazinājies auto zādzību skaits, īpaši jauno auto segmentā. Vairākus gadus zagļi visvairāk bija iecienījuši Volkswagen markas automašīnas, kā arī Audi un BMW. Tomēr pēdējā pusotra gada laikā tendences ir mainījušās un BMW zagto auto topā ir izvirzījies vadībā – pērn kopumā tika nozagtas 212 BMW markas automašīnas. Pagājušajā gadā visvairāk zagtas BMW X5 – kopumā 42 šādas automašīnas. Otrajā vietā Volkswagen ar 133 nozagtām automašīnām, bet trešajā vietā ir Audi (113).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iestājoties rudenim, būtiski pieaug pieteikto KASKO atlīdzību gadījumu skaits par automašīnu zādzībām un trešo personu prettiesiski nodarītajiem bojājumiem automašīnām, liecina apdrošināšanas akciju sabiedrības BTA Baltic Insurance Company (BTA) apkopotie dati. Septembra sākumā nedēļas laikā BTA saņēmusi sešus atlīdzību pieteikumus par nozagtajām automašīnām, kas ir trīs reizes vairāk nekā augustā kopumā, kad tika nozagtas tikai divas automašīnas.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad septembrī, kad vakaros arvien ātrāk paliek tumšs un zagļiem vieglāk netraucēti realizēt savus plānus, aktivizējušies automašīnu zagļi. BTA dati liecina, ka zagļi visvairāk iecienījuši Toyota markas automašīnas. Četras no šā gada septembrī sešām BTA klientiem nozagtajām automašīnām ir Toyota markas automašīnas, bet divas – Volkswagen markas automašīnas. Četras no nozagtajām automašīnām nav bijušas vecākas par pieciem gadiem.

«Izvērtējot saņemtos atlīdzību pieteikumus par automašīnu zādzībām, jāsecina, ka automašīnu zagļi, tāpat kā pērn, arī šogad visaktīvāk darbojas Rīgā un Pierīgā, zogot automašīnas gan no neapsargātiem stāvlaukumiem, gan privātmāju pagalmiem. Šobrīd zagļu rīcībā ir pietiekami modernas tehnoloģijas, lai attālināti iegūtu datus un uzlauztu visjaunākās automašīnas, tādēļ auto īpašniekiem būtu arvien vairāk jādomā par papildu drošības pasākumiem. Ja, piemēram, automašīna ir aprīkota ar Keyless Go iedarbināšanas sistēmu, iesakām atslēgas glabāt pēc iespējas tālāk no mājokļa logiem un durvīm, lai samazinātu iespēju, ka tiek nolasīts automašīnas Keyless atslēgu signāls. Papildu aizsardzībai noteikti automašīnu īpašniekiem būtu vērts apsvērt iespēju uzstādīt automašīnās papildu drošības sistēmas. Lai sarežģītu apstākļus zagļiem, kuri vairumā gadījumu paļaujas uz savā rīcībā esošajām modernajām elektronikas iekārtām, noderīga varētu būt, piemēram, stūres saslēdzēju izmantošana, papildu imobilaizera, slepenās pogas vai meklēšanas sistēmas uzstādīšana automašīnā,» skaidro BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katru dienu Latvijā tiek reģistrēti vidēji desmit mājokļu aplaupīšanas gadījumi, un zādzības no mājokļiem ir otrs biežākais atlīdzību pieteikšanas cēlonis īpašuma apdrošināšanā, liecina Valsts policijas un apdrošināšanas sabiedrības Balta (PZU grupa) dati.

Nereti zādzības no īpašumiem tiek izdarītas tieši naktīs, turklāt pašiem saimniekiem klātesot.

Pēdējo trīs gadu laikā Balta atlīdzībās par zādzībām privātīpašumos izmaksājusi teju 0,9 miljonus eiro. Lai gan saņemtie atlīdzību pieteikumi liecina, ka visbiežāk zādzības tiek izdarītas mājokļa saimnieka prombūtnes laikā, ir gadījumi, kad īpašums tiek apzagts, saimniekiem esot mājās. Saskaņā ar BALTA informāciju šādos gadījumos zādzības visbiežāk tiek izdarītas naktīs, un zagļi par laupījumu izvēlas viegli sasniedzamas un ātri realizējamas lietas – juvelierizstrādājumus, mobilos tālruņus, planšetdatorus – vai citas nelielas elektropreces – darbarīkus, fotoaparātus. Retāk šādās situācijās tiek zagtas lielas mantas, jo to iznešana no mājokļa ir sarežģītāka – BALTA pieredzē ir gadījums, kad mēģinājums iznest televizoru beidzies ar tā pamešanu pie sētas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Palielinās automašīnu zādzību skaits Babītes un Mārupes novados

Lelde Petrāne, 26.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrība BTA Insurance Company SE (BTA), apkopojot datus par saņemtajiem KASKO atlīdzību pieteikumiem, secinājusi, ka šogad desmit mēnešu laikā, salīdzinot ar identisku laika periodu pērn, par 17 % pieaudzis apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaits par klientiem nozagtiem transportlīdzekļiem. Būtiski – par 60 % - pieaudzis saņemto atlīdzību pieteikumu skaits par transportlīdzekļu zādzībām tieši šā gada oktobrī. BTA novērojusi tendenci – palielinās zādzību skaits Rīgas tuvumā esošajos novados, sevišķi Mārupes un Babītes novados.

Kopumā BTA šā gada 10 mēnešos saņēmusi 49 KASKO apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par nozagtiem transportlīdzekļiem, kas ir par 17 % vairāk nekā pērnā gada attiecīgajā laika periodā. Saskaņā ar BTA datiem autozagļi kļuvuši aktīvāki tieši oktobrī, kad sākas gada tumšais laiks un garnadžiem iespējams paveikt zādzības nepamanītiem. Šogad oktobrī BTA saņēmusi astoņus KASKO atlīdzību pieteikumus par nozagtiem transportlīdzekļiem, kas ir par 60 % vairāk nekā šā gada septembrī un arī par 60 % vairāk nekā pērnā gada oktobrī. Par līdzīgu tendenci attiecībā uz zādzību skaita pieaugumu tieši oktobrī liecina Valsts policijas dati. Saskaņā ar Valsts policijas datiem šā gada oktobrī nozagti 98 transportlīdzekļi, kas ir par 51 % vairāk nekā šā gada septembrī un par 13 % vairāk nekā pērnā gada oktobrī. Kopumā Latvijā šā gada 10 mēnešos nozagti 779 transportlīdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos divos mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo laika periodu, automašīnu detaļu zādzību skaits pieaudzis par 30%, liecina AAS BTA Baltic Insurance Company apkopotā informācija par KASKO pieteikumiem.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad visbiežāk apzagtas BMW markas automašīnas, bet būtiski pieaug Volvo markas automašīnu detaļu zādzību gadījumu skaits – pērn tas palielinājies vairāk nekā četras reizes. Kopumā pērn par automašīnu un to detaļu zādzībām BTA apdrošināšanas atlīdzībās izmaksājusi 703 tūkstošus eiro.

Saskaņā ar BTA saņemtajiem KASKO apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem par automašīnu detaļu zādzībām, 2015. gadā visbiežāk – 23% no visiem pieteikumiem – bija apzagti BMW markas spēkrati. Otrajā vietā pēc automašīnu detaļu zādzību skaita pērn ierindojās Volvo markas automašīnas – 20% no visiem pieteikumiem, turklāt šīs markas automašīnu detaļu zādzību skaits pērn, salīdzinājumā ar 2014. gadu, palielinājies vairāk nekā četras reizes. Salīdzinoši mazāk pieteikumu pērn saņemts par Mercedes Benz automašīnu detaļu zādzībām – 11% no visiem pieteikumiem, Volkswagen – 10%, Audi – 7%, Toyota – 7%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Velosipēdus pasaules čempionātā nozog ne vien krieviem, bet arī dāņiem

Lelde Petrāne, 02.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dānijas komandai Itālijā nozagti 30 velosipēdi un 50 riteņu komplekti, vēsta cyclingnews.com.

UCI Pasaules čempionātam šosejas riteņbraukšanā (UCI Road World Championships) atkal uzbrukuši velosipēdu zagļi. Šoreiz - jau pēc čempionāta beigām - viņi uzlauzuši transportlīdzekli, kas pieder Dānijas Riteņbraukšanas savienībai.

Kā vēstīts, pirms dažām dienām Krievijas elites riteņbraucējiem no automašīnas viesnīcas priekšā tika izzagti visi viņu velosipēdi. Tādēļ krieviem grupas braucienā, ar ko beidzās pasaules čempionāts, bija jāizmanto rezerves divriteņus, kas nav tik augstas kvalitātes, cik nozagtie. Šoreiz zagļi piesavinājušies divriteņus un riteņus, no kuriem lielākā daļa piederējusi Dānijas jaunajiem riteņbraucējiem, kuriem aprīkojums jāiegādājas pašiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrības Ergo drošības speciālisti janvārī Rīgā fiksējuši jau piecus auto zādzību gadījumus, kuros zagļi darbojušies saskaņā ar skaidri izstrādātu zādzību shēmu, informē Ergo pārstāvji.

Konstatēts, ka galvenais kritērijs nozagto auto izvēlē ir auto aprīkojums ar bezatslēgu atslēgšanas un iedarbināšanas sistēmu (Keyless Entry&Go), nevis klasisko atslēgu. Šāda strukturēta un plānota zagļu rīcība liecina par konkrēta pasūtījuma izpildi un labi organizēta grupējuma darbību, saka apdrošinātājs.

Novērots, ka zagļi savām prasībām atbilstošāko auto noskata lielveikalu stāvvietās, jo visos gadījumos auto tiek nozagti pāris stundu laikā pēc lielveikala apmeklējuma. Pašlaik konstatēts, ka visas autozagļu grupējuma nozagtās automašīnas ir Toyota markas.

«Operatīvā informācija liecina, ka zagļi izseko noskatīto auto pēc tam, kad tas pamet lielveikala stāvvietu un tad izvēlas piemērotāko brīdi zādzībai, kas parasti ir pie īpašnieka mājām. Raksturīgi, ka daļa nozagto auto bija aprīkoti tikai ar ražotāja uzstādītajiem drošības risinājumiem. Ieteicams automašīnas aprīkot arī ar papildus drošības līdzekļiem, kas apgrūtinās zagļu darbu un palielinās iespēju auto vēlāk atrast,» skaidro Ergo Atlīdzību nodaļas vadītājs Ivars Vismanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnu zādzību skaits samazinās, bet palielinās jaunu spēkratu aizdzīšana.

Pagājušajā gadā kopumā Latvijā nozagti 932 transportlīdzekļi, kas ir par 108 transportlīdzekļiem mazāk nekā 2012. gadā, kad valstī tika nozagti 1,04 tūkst. braucamo, liecina Iekšlietu ministrijas Informācijas centra apkopotie dati. Arī Valsts policija atzīmē, ka, skatoties pa gadiem, joprojām ir vērojams automašīnu zādzību skaita samazinājums un tam ir vairāki iemesli. Uz jautājumu, vai tam par iemeslu ir apstāklis, ka policija ir palielinājusi savu darba intensitāti, vai arī zagļiem mazinājusies interese par Latviju, Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš DB skaidroja, ka var piekrist abiem šiem apgalvojumiem. Tomēr viņš piebilst, ka kopumā valstī arī citu noziegumu skaitam ir tendence samazināties. Apdrošinātāji cītīgi seko līdzi automašīnu zagļu ieražām un tendencēm, jo tas var ietekmēt arī apdrošināšanas cenas un drošības prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo mēnešu laikā vērojama tendence no luksusa automašīnām zagt lukturus. Trīs mēnešu laikā If Apdrošināšanā pieteikti pieci KASKO gadījumi, kad automašīnām Porsche Cayenne nozagti lukturi. Vidējā atlīdzība par Porsche Cayenne lukturu nomaiņu ir 2 900 eiro.

Divos gadījumos no iepriekšminētajām zādzībām ar nelielu laika distanci Rīgā apzagts viens un tas pats auto, informē apdrošinātājs. Automašīnai nodarīto zaudējumu kopējā summa ir gandrīz 9 000 eiro, kurā ietilpst gan jaunu kseona lukturu iegāde, gan zādzību laikā sabojātās virsbūves remonts.

«Auto lukturi pēdējo mēnešu laikā ir tā luksusa auto detaļu kategorija, kuras zagļi iemācījušies nozagt, netērējot daudz laika, un nereti auto apzog arī vietās, kurās tiek veikta videonovērošana. Visbiežāk lukturi tiek zagti, tos vienkārši noskrūvējot vai noņemot. Reizēm, lai nesabojātu lukturus un būtu iespējams tos realizēt, zagļi tos izgriež no automašīnas plastmasas virsbūves. Statistika liecina, ka zagļi iecienījuši arī Volkswagen Touareg auto lukturus, kuru nomaiņa vidēji izmaksā 3000 eiro. If Apdrošināšana dati liecina, ka no auto detaļām tiek zagtas arī dekoratīvās uzlikas (moldingi) un atpakaļgaitas sensori,» informē If Apdrošināšana Transporta atlīdzību daļas vadītājs Pāvels Valainis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī gada 1.janvāra līdz 31.martam Valsts policija (VP) ir saņēmusi informāciju par 216 nozagtām automašīnām, un kurām 89 pašlaik ir atrastas.

Kā aģentūru LETA informēja VP, lai gan pēdējo gadu tendence liecina, ka auto zādzību skaits mazinās, šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, ir nedaudz pieaudzis automašīnu zādzību skaits - novērots palielinājums par 6%.

Šī gada pirmajos trīs mēnešos tika nozagtas 216 automašīnas, bet pērn šajā laika posmā - 203 spēkrati.

Statistika liecina, ka zagļi arvien biežāk iekāro 2007.gada izlaiduma vai jaunākas BMW markas automašīnas. Šo zādzību skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, dubultojies. Pērn šajā laika posmā "BMW" markas automašīnas bija ceturtās zagtākās automašīnas - 2016.gadā tika nozagtas 25 šīs markas automašīnas, bet šogad to skaits dubultojies, sasniedzot 53.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apzagšanas gadījumu skaits audzis gan privātajā, gan komercsegmentā. Kopumā, salīdzinot, piemēram, ar 2012. gadu, apzagšanas gadījumu skaits no privātīpašumiem audzis par 47%, savukārt no komercīpašumiem par 23%, liecina apdrošinātāja ERGO apkopotā informācija.

«Līdz ar lielāku finansiālo stabilitāti cilvēki arvien vairāk iegādājas dārgas lietas un bagātīgāk aprīko savus mājokļus un birojus. Tāpēc tos arvien biežāk apmeklē arī zagļi,» stāsta ERGO atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

No mājokļiem visbiežāk tiek zagti mobilie telefoni, portatīvie datori, fotokameras, kažokādas izstrādājumi un dārglietas. Vidējā atlīdzība par zādzību no mājokļa ir 1590 eiro. Savukārt no komercīpašumiem visbiežāk tiek zagti datori, juvelierizstrādājumi, sporta inventārs un preces, un vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība ir 4417 eiro.

ERGO pieredze liecina, ka zādzību pieaugums no mājokļiem ir novērojams ne tikai vasaras periodā, kad cilvēki dodas uz vasarnīcām vai tālākos ceļojumos un atstāj īpašumu bez uzraudzības. Īpaša uzmanība īpašuma drošībai ir jāpievērš arī pārējos gadalaikos, īpaši, iestājoties tumšajam rudens – ziemas periodam, kad saglabājas liels zādzību skaits, jo ļaundari var daudz vieglāk iekļūt īpašumā nepamanīti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Salaspils novadā aizturēta autozagļu banda, kas Rīgā uzdarbojusies divus gadus

Zane Atlāce - Bistere, 27.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salaspils novadā par automašīnu zādzībām Valsts policija (VP) decembrī aizturējusi personu grupu, kas aptuveni divus gadus nodarbojusies ar automobiļu zādzībām, informē VP.

Aizturētie zaguši automašīnas, kas nebija aprīkotas ar papildu signalizāciju. Zagtie automobiļi tika vesti uz Lietuvu tālākai realizācijai.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (KIP) 2. nodaļas policisti, veicot vērienīgu izmeklēšanu, noskaidrojuši personu grupu, kas aptuveni divus gadus nodarbojusies ar automašīnu zādzībām Rīgā un tās apkārtnē. Izmeklēšanas laikā policisti uzzināja, ka autozagļi uzdarbojušies nakts laikā un pārsvarā zaguši BMW markas automašīnas, kurām nav uzstādīta papildu signalizācija.

Policistu rīcībā esošā informācija liecināja, ka zagtie spēkrati turēti īrētās garāžās dažādās Rīgas reģiona nomalēs, zagtajām automašīnām nomainītas valsts numura zīmes un tās paredzētas tālākai realizācijai Lietuvā. Proti, zagtie transportlīdzekļi nogādāti automašīnu uzpircējiem Šauļu apgabalā, kuri piegādātās automašīnas aptuveni trīs stundu laikā izjaukuši pa detaļām un šīs detaļas dienas laikā nogādājuši jau citās noliktavās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Lielbritānijā strauji audzis katalītisko konvertoru zādzību skaits no automašīnām

Lelde Petrāne, 23.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gadā strauji audzis katalītisko konvertoru zādzību skaits no automašīnām, atsaucoties uz Londonas policijas sniegto informāciju, ziņo BBC.

2019. gada pirmajos sešos mēnešos katalītisko konvertoru zādzību skaits palielinājies līdz 2894, salīdzinot ar 1674 zādzību gadījumiem visa 2018. gada laikā.

Tā, piemēram, kāds video liecina, kā zagļi katalītisko konvertoru no automašīnas gaišā dienas laikā nozaguši trīs minūšu laikā.

Zādzību skaita pieaugums saistāms ar metālu cenu kāpumu.

Londonas policija mudinājusi transportlīdzekļu īpašniekus būt īpaši modriem un veikt visus iespējamos drošības pasākumus attiecībā uz savām automašīnām.

Katalītiskais konvertors atrodas zem automašīnas, tādēļ zagļi noguļas zem spēkrata un izmanto lieljaudas griezējinstrumentus, lai detaļu atdalītu.

Lai gan ir 10 000 dažādu veidu konvertoru, zagļi visbiežāk uzglūn tieši hibrīdautomobiļiem. Tā kā hibrīdautomašīnām ir divi enerģijas avoti - elektrība un benzīns vai dīzeļdegviela -, katalītiskie konvertori tiek izmantoti retāk. Līdz ar to metāli ir mazāk pakļauti korozijai, kas nozīmē, ka tie ir pievilcīgi zagļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Automašīnu spogulīšu zādzības divkāršojušās

Žanete Hāka, 10.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada sākumā ir reģistrēts divreiz lielāks nozagto auto spogulīšu skaits nekā decembra attiecīgajā periodā, liecina If Apdrošināšana Atlīdzību daļas apkopotā informācija.

Turklāt 80% gadījumu auto spogulīšu zādzības notikušas Rīgas centrā - autostāvvietās vai arī pie lielajiem tirdzniecības centriem.

«Gada sākums iezīmējies ar nepatīkamiem pārsteigumiem daudziem autoīpašniekiem, jo auto spoguļu zādzības pēc neliela pieklusuma perioda rudenī, ir atsākušās ar jaunu sparu. Zādzību pieaugums bija vērojams jau decembrī, kad mēnesī saņemtais KASKO atlīdzību skaits par nozagtiem spoguļiem par 30 – 50% pārsniedza iepriekšējos mēnešos saņemto pieteikumu skaitu. Vidējais klientiem kompensētais atlīdzības apmērs ir 670 eiro - tas svārstās no 126 eiro par spogulīšu zādzību automašīnai SAAB 9-3 līdz 1563 eiro automašīnai Mercedes-Benz,» stāsta If Apdrošināšana Transporta atlīdzību daļas vadītājs Pāvels Valainis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Jauns zādzību bums - jo komfortablāks auto, jo vieglāk to nozagt

Dienas Bizness, 26.04.2016

Ar Keyless Go sistēmu aprīkoto auto īpašniekiem ieteicams ikdienā lietot arī auto atslēgu maciņus, kuros iestrādāta īpaša materiāla odere, kas pilnībā noslāpē signālu

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo divu mēnešu laikā Rīgā un Pierīgas rajonos vērojams kārtējais auto zādzību skaita palielinājums. Turklāt iepriekšējos gados zagļi iekāroja dārgus auto, bet nu zog arī vidējās klases automašīnas, īpaši, ja auto aprīkots ar ērto Keyless Go sistēmu, liecina If Apdrošināšanas Atlīdzību nodaļas apkopotā informācija.

If Apdrošināšanas eksperti šogad novērojuši tendenci, ka zagļi automašīnas pamanās nozagt pat no privātmāju vai rindu māju pagalmiem un ne vien naktīs, bet arī pa dienu, kad mājās ir saimnieki. «Jo komfortablāks ir auto ikdienas lietošanā, jo vieglāk to ir aizdzīt – tas šobrīd ir jāņem vērā jebkuram autoīpašniekam. Īpaši ātri un bez lielām pūlēm ir nozogami ar Keyless Go sistēmu aprīkotie auto. Tāpēc iesakām apsvērt arī kādas papildu pretaizdzīšanas sistēmas ierīkošanu. Ar Keyless Go sistēmu aprīkoto auto īpašniekiem ieteicams ikdienā lietot arī auto atslēgu maciņus, kuros iestrādāta īpaša materiāla odere, kas pilnībā noslāpē signālu,» iesaka If Apdrošināšanas Atlīdzību nodaļas vadītāja Līga Bērziņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Ekonomiskā izaugsme Latvijā un tuvējās kaimiņvalstīs mainījusi pieprasījumu pēc zagtām automašīnām.

Valstī nozagto vieglo automašīnu skaits turpina samazināties; pirmajā vietā izvirzās BMW

Latvijā pēdējos divos gados nozagto transportlīdzekļu skaits turpina samazināties. Lai gan apdrošinātāji norāda, ka šā gada sākumā nozagto automašīnu skaita rādītājs bijis salīdzinoši augsts, kopumā pagājušā gadā nozagts mazāk vieglo automašīnu nekā 2016. gadā.

Pērn nozagtas 845 mašīnas, bet gadu iepriekš tās bija 884, liecina Iekšlietu ministrijas informācijas centra apkopotie dati.

Tomēr nelielas pārbīdes ir notikušas. Proti, vairākus gadus zagļi visvairāk bija iecienījuši Volkswagen markas automašīnas, aiz sevis atstājot Audi un BMW. Savukārt pērn zagļi visvairāk tīkojuši tieši pēc BMW markas automašīnām. Tostarp 530, 320, 525 un X5 sērijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada aprīlī, pēc trīs gadu pārtraukuma, sasniegts auto zādzību antirekords, pārsniedzot 100 automašīnas mēnesī, taču maijā tas ticis pārsniegts vēlreiz ar 110 nozagtām automašīnām mēnesī, liecina uzņēmuma Autonams apkopotie dati.

Noslēdzot 2015. gada 1. pusgadu, kā ierasts, vietu topa augšgalā saglabā Volkswagen markas automašīnas un modelis Golf (33), taču ir vērojams būtisks pieaugums Touran (16) modeļu zādzībās, salīdzinot ar iepriekšējo pusgadu. Zagtāko modeļu topa otro vietu ieņemt automašīnas Audi A4 (22), kam cieši seko Toyota Corolla Verso (21).

Tāpat kā iepriekšējā ceturksnī, Top10 zagtākās markas veido vairāk nekā 85% no visiem zagtajiem transporta līdzekļiem. Zagto automašīnu vidējais vecums ir samazinājies par vienu gadu, un īpaši tas ir novērojams Audi gadījumā, kur vidējais zagto automašīnu vecums ir samazinājies par 3,34 gadiem – tiek zagtas arvien jaunākas automašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas pārtikas un sīkpreču veikalos krasi pieaudzis zādzību skaits, kas pērn sasniedzis rekordaugstu līmeni, liecina Pārtikas veikalu asociācijas (ACS) dati.

ACS, kas pārstāv 48 000 veikalu, paziņojusi, ka pēdējo 12 mēnešu laikā reģistrēts 1,1 miljons zādzību, un organizācija tajā vaino noziedznieku bandas, kā arī strauji pieaugušo dzīves dārdzību.

Visbiežāk tiek zagtas dārgākas preces, piemēram, gaļa, alkohols un konditorejas izstrādājumi.

Vainīgie bieži vien ir narkomāni vai alkoholiķi. Bieži zagļi ir organizētu bandu locekļi, teikts ACS kārtējā ziņojumā.

Mazumtirgotāji tagad dārgākās preces ir apgādājuši ar pretzagšanas ierīcēm, bet aptiekās dažas preces, piemēram, kosmētika, vairs netiek izstādītas pircēju zonās, jo tās pastāvīgi tiek zagtas.

ACS izpilddirektors Džeimss Lūmens atzinis, ka šāds zādzību līmenis vēl neesot pieredzēts. Viņš norādījis, ka zagļi policijai esot zināmi, taču tie turpina nesodīti zagt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Kauguros atklāta dzīvokļu apzagšanas sērija

Lelde Petrāne, 25.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš aprīļa vidus gaišā dienas laikā Jūrmalā notikušas vairākas zādzības no dzīvokļiem. Policisti starp šiem noziegumiem saskatīja likumsakarības un atklāja, ka gandrīz visus no tiem īstenojuši trīs vīrieši. Valsts policijas Rīgas reģiona Jūrmalas iecirkņa kriminālpolicisti divus no iespējamiem garnadžiem ir aizturējuši. Arī trešā iespējamā līdzdalībnieka identitāte ir noskaidrota un pašreiz notiek viņa meklēšana.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde saņēma informāciju par vairākiem apzagtiem dzīvokļiem Jūrmalas mikrorajonā Kauguros. Vienā no gadījumiem zagļi bija iekļuvuši pa pirmā stāva logu, to atspiežot, savukārt citos gadījumus – sabojājot durvju slēdzenes. Zādzības izdarītas pa dienu un pievakarē. Zagļi bija ņēmuši visu, kas vērtīgs, tostarp dārglietas, tehniku un dažādus sadzīves priekšmetus.

Valsts policijas Rīgas reģiona Jūrmalas iecirkņa kriminālpolicisti, pārbaudot vairākas versijas, konstatēja, ka noziegumus vieno kopīgas nianses. Aizdomas krita uz diviem vīriešiem, kuri dzimuši 1986. un 1987. gadā. Abi jau iepriekš vairākas reizes sodīti par mantiskiem noziegumiem, tostarp zādzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Versaļā kabatzaglim no tūrista izdevies izvilkt vairāk nekā 10 tūkstošus eiro

Lelde Petrāne, 14.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir gūts vēl viens apliecinājums tam, ka Ķīnas tūristi ir iekārojami kabatzagļu acīs. Parīzē kāds Versaļas pils apmeklētājs zaudējis vairāk nekā desmit tūkstošus eiro, kad zagļi tikuši pie viņa kabatām, vēsta thelocal.fr. Pēc tam ķīniešu tūristi brīdināti tomēr nenēsāt līdzi šādas summas.

Versaļas pils, kas ir viens no Ķīnas tūristu iecienītākajiem apskates objektiem Francijā, kļuvusi arī par zagļu iemīļotu vietu. Katru gadu Franciju apmeklē vairāk nekā miljons Ķīnas tūristu.

Kāds 35 gadus vecs ķīnietis nupat šķīries no 10 500 eiro. Tā esot lielākā daļa no viņa brīvdienu budžeta. Kabatzagļi uzglūnējuši, kamēr viņš stāvējis rindā.

Zagļi ņēmuši vērā faktu, ka ķīnieši dod priekšroku maksājumiem skaidrā naudā, nevis ar maksājumu kartēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos divos mēnešos automašīnu detaļu zādzību pieteikumu skaits ir pieaudzis par 25% salīdzinājumā ar pagājušo gadu, liecina If Apdrošināšanas dati.

Pēdējā pusgada laikā novērota arī jauna tendence: straujš BMW automašīnu marku stūru zādzību skaita pieaugums.

Visbiežāk zagļi izvēlējušies nozagt 320, 530 un X5 modeļu stūres, izmantojot vienkāršu veidu: tiek izsists automašīnas stikls un pēc tam atskrūvēta stūre. Pēc autoservisu ekspertu sniegtās informācijas stūres zādzība aizņem vidēji divas minūtes.

“BMW automašīnas marka ir viena no populārākajām auto markām Latvijā. Un stūre ir pietiekami vērtīga detaļa, ko varētu būt viegli realizēt otrreizējā tirgū,” komentē If Apdrošināšanas KASKO produkta vadītājs Roberts Skrupskis.

Vidēji atlīdzības par jaunu stūres nomaiņu svārstās no 2000 līdz 6000 eiro atkarībā no automašīnai nodarīto bojājumu apmēra. Zādzības galvenokārt notiek Rīgā un Pierīgas novados klusākās un nomaļākās vietās diennakts tumšajā laikā, bet tai pašā laikā arī mēdz būt gadījumi privātmāju teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

BTA: Pusotra mēneša laikā nozagti trīs luksus klases transportlīdzekļi

Dienas Bizness, 12.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apkopojot pērnā gada KASKO apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu statistiku, apdrošināšanas akciju sabiedrība BTA Baltic Insurance Company (BTA) secinājusi, ka, iestājoties rudens tumšajam laikam, pieaug atlīdzību pieteikumu skaits par nozagtiem transportlīdzekļiem. Pēdējā pusotra mēneša laikā BTA saņēmusi trīs KASKO apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par jaunu un dārgu transportlīdzekļu zādzībām, tai skaitā nozagts jauns Porshe Cayenne GTS markas transportlīdzeklis un divi Mercedes Benz ML350 markas transportlīdzekļi.

Analizējot 2014. gadā pieteiktās apdrošināšanas atlīdzības KASKO apdrošināšanā par nozagtiem transportlīdzekļiem, BTA secinājusi, ka transportlīdzekļu zagļi kļuvuši aktīvāki tieši oktobrī, kad sākas gada tumšais laiks un garnadžiem iespējams paveikt zādzības nepamanītiem. Aizvadītā gada oktobrī astoņi BTA klienti ziņojuši par transportlīdzekļu zādzību, kas ir pērn lielākais vienā mēnesī saņemto pieteikumu skaits par nozagtajiem transportlīdzekļiem.

Šogad BTA kopumā saņēmusi 36 KASKO atlīdzību pieteikumus par nozagtiem transportlīdzekļiem, tai skaitā pēdējo mēnešu laikā saņemti vairāki apdrošināšanas atlīdzību pieteikumi par jaunu un dārgu transportlīdzekļu zādzībām. Pagājušajā nedēļā kādam BTA klientam Rīgā no neapsargāta privātā stāvlaukuma nozagts 2015. gada Porsche Cayenne GTS markas transportlīdzeklis, kura vērtība ir 98 000 eiro. Kādam citam BTA klientam septembra beigās Babītes novadā no privātmājas pagalma, uzlaužot vārtus, nozagts 2015. gada Mercedes Benz ML350 markas transportlīdzeklis, kura vērtība ir gandrīz 54 000 eiro. Līdzīgā veidā, uzlaužot vārtus, tādas pašas markas transportlīdzeklis, tikai vienu gadu vecāks, tika nozagts vēl vienam BTA klientam augusta pēdējās dienās Stopiņu novadā. Šī transportlīdzekļa vērtība bija gandrīz 61 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts policija atklāj automašīnu zādzību tendences Latvijā

Lelde Petrāne, 21.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan dažos Latvijas reģionos ir samazinājies zagto automašīnu skaits, tomēr Valsts policijas apkopotā statistika liecina, ka automašīnu zādzības pieaug. Salīdzinot šā gada pirmo pusgadu ar šo pašu laika posmu pērn, Valsts policija kopumā fiksējusi par 72 automašīnu zādzību gadījumiem vairāk nekā pagājušogad. Garnadži īpaši iecienījuši Latvijā populārākos auto – BMW, Audi un VW markas spēkratus, kurus pēc tam pārdod vai realizē detaļās.

Kā liecina Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2.nodaļas darbinieku apkopotā informācija, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusi, šā gada pirmajos sešos mēnešos automašīnu zādzību skaits ir nedaudz pieaudzis. Kopā šā gada sešos mēnešos reģistrētas 428 spēkratu zādzības, bet pērn šajā pat laika posmā – 356. Tiesa, lielāko pieaugumu automašīnu zādzību skaitā var novērot Rīgas reģionā – šogad sešos mēnešos fiksētas 315 automašīnu zādzības, kas ir par 91 vairāk nekā pērn – 224.

Iemesli automašīnu zādzībām ir vairāki, tomēr galvenokārt var izcelt divus – parasti automašīnas, kuras ir jaunākas par septiņiem gadiem, tiek zagtas, lai tās varētu pārdot tālāk, savukārt vecāka izlaiduma gada auto – tiek izjaukti un realizēti detaļās. Jāpiebilst, ka zagļi mēdz zagt auto arī ar mērķi veikt noziedzīgus nodarījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru