Eksperti

Kāpēc Centis Ūbele pazemināts amatā?

Pāvels Šnejersons, uzņēmumu attīstības vadības kompānijas Core Management vadošais partneris, 26.05.2010

Jaunākais izdevums

Nesenajā Lietišķajā Dienā ar atvieglojumu izlasīju, ka Centis Ūbele nav atlaists. Bet varētu teikt, ka amatā viņš ir pazemināts gan. Vēl nesen efektologs bija galvenā Maxima veikalu tīkla «seja», kas atnesa Maxima reklāmai balvas konkursos, bet no darba brīvajā laikā pat gozējās TV šovos. Tagad viņam atliek vien Lieldienās ripināt olas un kopā ar bērniem svinēt Vinnija Pūka (kāpēc ne savu?) dzimšanas dienu.

Centis Ūbele ir viennozīmīgi ir bijis viens no pamanāmākiem reklāmas tēliem Latvijā. Publikai ir krasi atšķirīgi viedokļi par Centi, ko pierāda kaut vai komentāri jau pieminētajam rakstam, kas atrodams arī db.lv portālā. Bet ja atbilst patiesībai apgalvojums, ka viens no galvenajiem uzdevumiem mārketingā ir prasme atšķirties no konkurentiem, tad kā var vērtēt «efektologa» nomaiņu pret «ģimeni», ko redzam jaunākajās Maxima reklāmās?

Cienījamie eksperti, sociālantropologs Roberts Ķīlis un McCann Erickson Riga direktors Ainārs Ščipčinskis skaidro Maxima reklāmas stratēģijas maiņu ar sabiedrības pārorientāciju no individuālisma (kuru simbolizēja Centis Ūbele) uz ģimeniskām vērtībām. Centis arī neesot iekārojams Maximas pircējām.

Manuprāt, nebūtu pareizi šo izmaiņu mārketinga komunikācijā vērtēšanai pielietot tik augstā līmeņa koncepcijas. Vienā aspektā es pilnīgi piekrītu Ščipčinska kungam: «Maxima ir ļoti pragmatisks uzņēmums». Katri reklāmas komunikācijai ir jārisina konkrēti uzdevumi, kuri atkarīgi no uzņēmuma šībrīža situācijas un tālākiem mērķiem. Kāpēc savulaik Maxima tika pieņemts darbā efektologs Centis Ūbele, un kāpēc par to uzzināja visa Latvija? Šim reklāmas konceptam bija savi skaidri laika diktētie mērķi, par kuriem stāstīja tā rādītāji -- mārketinga aģentūra DDB. Tai skaitā, bija jāvēsta pircējiem, kā Maxima risina zināmās problēmas ar kvalitāti, kuru trekno gadu laiku netrūka nevienā no lielveikalu tīkliem. Un Centis bija tik tiešām atbilstošs tēls, lai stāstīt par ekspress-kasēm un kliedētu mītu par salātu mazgāšanu. Grūti iedomāties, kā to pašu ziņu varētu pasniegt «laimīgā ģimene» no pašreizējām reklāmām.

Tagad situācija ir citāda. Krīzes laikā iespēja ietaupīt ir viena no galvenajām patērātāju rūpēm, un viņus daudz mazāk interesē, ko jaunu izdomājis Maxima Efektivitātes departaments. Vienkāršajai ziņai – zemākām cenām – vajag tik pat vienkāršu komunikāciju. Tāpēc jaunā Maxima reklāma ir solis pareizajā virzienā. Pēc manām domām, jebkuram uzņēmumam derētu pieiet savai mārketinga komunikācijai tikpat praktiski. Der atcerēties, mārketings un reklāma nav vis mākslas žanrs, bet gan biznesa instruments (kaut arī citreiz šīs nozares pārstāvji, šķiet, ir citās domās). Oriģinalitāte un radošums reklāmā nebūt nav pašmērķis. Lai cik oriģināls un atpazīstams nebūtu reklāmas tēls, mainoties komunikācijas mērķiem, jābūt gatavam to nolikt malā.

Protams, Maxima realizētajām izmaiņām mārketinga komunikācijā piemīt arī riski. Proti, vai nebūs tā, ka pēc krīzes beigām, uzņēmums, kas krīzes laikā kā galveno mārketinga instrumentu būs izmantojis cenas komunikāciju, nespēs vairs atkopties no «zemu cenu tirgotāja» imidža un tāds arī pircēju prātos paliks mūžīgi? Jā, šī stratēģija (tāpat kā jebkura cita) ir samērā riskanta. Galu galā, var būt tikai viens tirgus dalībnieks ar vislētāko piedāvājumu. Bet kas cits, ja ne Maxima, ir labā pozīcijā, lai tādu pozicionējumu noturētu? Turklāt, arī pēc krīzes beigām mūs negaida atgriešanas pie trekno gadu patēriņa ieradumiem. Interesanti, ka arī zemēs, kur ekonomika atkopjas, patērētāji, kas reiz krīzes iespaidā izmēģinājuši lētākus zīmolus, konstatē, ka tie nemaz nav tik slikti, un negrasās atgriezties pie dārgākiem (sk. McKinsey&Company nesenu pētījumu). Tāpēc es uzskatu, ka uzņemtais risks šajā gadījumā atmaksājas.

Bet jebkurā gadījumā, Centis Ūbele joprojām ir Maxima štatā. Nav izslēgts, ka uzņēmumam būs vajadzība atkal pielāgot savu mārketinga komunikāciju, reaģējot uz tirgus situāciju. Tāpēc var jau būt, ka Centis atgriezīsies ekrānos, kas noteikti iepriecinās viņa daudzus fanus (ieskaitot šī raksta autoru).

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Lietišķā Diena: Centis Ūbele nav atlaists

Zaiga Dūmiņa, 14.05.2010

Centis Ūbele savulaik vairāk saistījies ar lieliem projektiem un investīcijām, kas patlaban jāatliek malā.

Dienas Mediji arhīvs

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības tīkla Maxima reklāmas tēls Centis Ūbele vairs nefilmējas reklāmās, taču atlaists viņš nav un joprojām gozējas dažādos Maxima pasākumos, piemēram, olu ripināšanas sacensībās Lieldienās, 8. martā un Vinnija Pūka dzimšanas dienas svinībās, piektdien raksta žurnāls Lietišķā Diena.

Maxima pārstāvis Ivars Andiņš norāda – laiki manījušies un Centis Ūbele savulaik vairāk saistījies ar lieliem projektiem un investīcijām, kas patlaban jāatliek malā. Tagad Maximu reklamē smaidīga ģimene un eksperti atzīst – caur ģimeni tadām uzņēmumam kā Maxima ir ērtāk komunicēt ar saviem klientiem.

Sociālantropologs Roberts Ķīlis norāda, ka Centis Ūbele simbolizē individuālismu, egoismu un pašapliecināšanos, taču tagad šīs vērtības atvirzījušās un atgriezušās pie mājsaimniecības. Viņš uzskata, ka mājsaimniecība ir tas, ko reprezentē pašreizējā Maxima ģimene. Tā atgādina, ka kooperējoties var izdoties dzīvot lētāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pirmo reizi izstrādāts datu algoritms, kas ļauj noteikt konkrēto TV skatītāju interesējošo saturu un precīzi "nomērķēt" reklāmu uz reklāmdevēju interesējošo mērķauditoriju

Kopā ar internetu izaugušās paaudzes jau pieradušas pie personalizētajām reklāmām globālajā tīmeklī. Atliek tikai pameklēt informāciju par vienu vai otru lietu, lai nākamajās nedēļās meklētie produkti un tiem līdzīgie viens pēc otra paši "uzmeklētu" potenciālo pircēju. Televīzija šajā ziņā ilgstoši bijis neapgūts lauciņš, kur visi skatītāji joprojām vēro vienādas reklāmas. Pieaugušajiem rāda bērnu rotaļlietas, pusaudžiem – autiņbiksītes un bērniem –

izdevīgākos piedāvājumus pārtikas veikalā. Taču tas drīzumā varētu mainīties. Tehnoloģiju un izklaides uzņēmums "Tet" sadarbībā ar Latvijas Universitātes pētniekiem izstrādājuši un nupat prezentējuši inovatīvu datu algoritmu, kas ļaus reklāmdevējiem ne vien piemeklēt konkrētas mērķauditorijas uzrunāšanai piemērotāko laiku, TV kanālu un raidījumu, bet arī rādīt to mājās, ko redzēs īstais skatītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smiltsērkšķis – Latvijas Nokia?

Šo ogu mode pieņemas spēkā, taču eksperti iesaka nepārspīlēt to potenciālu.

Laime nelaimē?

Klimata izmaiņu dēļ Latvijā zelta vērtību var iegūt tādi resursi kā lauksaimniecības zeme mērenā klimata joslā, ūdens un mežs.

Centis Ūbele nav atlaists

Viņu nomainījuši smaidīga ģimene reklāmās ir praktiskāka gan laika, gan darba specifikas dēļ, atzīst eksperti.

Gan gultu, gan stadionu

Metālapstrādātājs Sajers izstrādājis saliekamu skolas stadionu, taču no savas klasikas – pastkastīšu un pasta nodaļu aprīkojuma ražošanas – neplāno atteikties.

Tēja ar attieksmi

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Rosina turpmāk pašvaldībām neparedzēt 19,6% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem

LETA, 03.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija (FM) rosina turpmāk pašvaldībām neparedzēt 19,6% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem, kā tas ticis praktizēts līdz šim.

Šāds priekšlikums izriet no piektdien, 4.oktobrī, valdības ārkārtas sēdē iesniegtā FM sagatavotā Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vienošanās un domstarpību protokola projekta.

Protokola projektā norādīts, ka pašvaldībām tiks paredzēta pastāvīga, stabila un prognozējama ieņēmumu bāze 2020.gadā un vidējā termiņā, kas nodrošina pašvaldībām nepieciešamos finanšu resursus pašvaldību funkciju veikšanai un saistību izpildei.

Protokola projektā LPS min, ka pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumi kopā ar speciālo valsts budžeta dotāciju 2020.gadā un arī vidējā termiņā veido 19,6% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem, neieskaitot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas valsts pamatbudžetā veselības aprūpes finansēšanai, tādējādi ievērojot proporcionalitātes principu starp valsts un pašvaldību finanšu iespējām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien pirmoreiz vēsturē pazemināja ASV kredītreitingu no AAA līmeņa līdz AA+ ar negatīvu prognozi, un izskaidroja savu lēmumu ar ASV valsts parāda un budžeta deficīta problēmām un ASV politiķu nespēju risināt šīs problēmas.

Aģentūra arī paziņoja, ka nākamajos divos gados ASV kredītreitings var tikt pazemināts vēlreiz, ja netiks panākts progress milzīgā ASV budžeta deficīta samazināšanā.

Standard and Poor's paziņoja, ka "politiskā balansēšana" pēdējos mēnešos parādījusi to, ka ASV vadība kļūst "mazāk stabila, mazāk efektīva un mazāk prognozējama" un palielinās risks, kā tā kādreiz varētu nepildīt parādsaistības.

ASV kredītreitings AAA tika pazemināts pirmoreiz, kopš 1917.gadā šo reitingu ASV piešķīra aģentūra Moody's. "Standard and Poor's" to piešķīra ASV 1941.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Coface saglabā nemainīgu Latvijas biznesa vides riska novērtējumu

Žanete Hāka, 02.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs Coface paaugstinājis biznesa vides riska novērtējumu vairākām valstīm un dažām to samazinājis, taču Latvijai pagaidām tas saglabāts nemainīgs, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Novērtējums paaugstināts Japānai, kuras rādītāji uzlabojas pašreizējā premjerministra politisko aktivitāšu ietekmē, eirozonas valstij Īrijai, kuras izaugsmes rādītāji stabilizējušies, pakāpeniski izejot no finanšu krīzes, un Islandei, kuras ekonomiskā aktivitāte uzrāda stabilu dinamiku. Turpretī svārstīgās ekonomikas, finanšu problēmu un galvenokārt pieaugošo politisko un sociālo spiedienu dēļ kredītriski pieauguši Dienvidāfrikai un Tunisijai.

Čehijas un Slovēnijas biznesa vides novērtējums pazemināts līdz A4. Čehijā ilgstošais bezdarbs pašreiz veido 37% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Slovēnijā milzīgos parādos iestigušo kompāniju (85% no IKP) problēmas vēl vairāk saasina nepilnības banku sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reirs rosina Putniņam un Razānei izmaksāt 80% no gada algas, ja viņi atkāpsies no amata līdz 1.augustam

LETA, 05.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne atkāpsies no amatiem līdz šā gada 1.augustam, viņiem plānots izmaksāt vienreizēju kompensāciju 80% apmērā no viņa gada mēnešalgas.

Tas norādīts finanšu ministra Jāņa Reira (JV) iesniegtajā priekšlikumā grozījumiem FKTK likumā trešajam lasījumam, kurus izskata Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Komisijas deputāti gan trešdien šo priekšlikumu vēl neizskatīja un turpinās to darīt nākamajā komisijas sēdē ceturtdien, 6.jūnijā.

Reira priekšlikums paredz, ka «Ministru kabinets līdz 2019.gada 1.oktobrim izvirza apstiprināšanai Saeimā priekšsēdētāja un padomes locekļu amata pretendentus. Līdzšinējais Saeimas ieceltais priekšsēdētājs un priekšsēdētāja vietnieks turpina pildīt savus amata pienākumus līdz jauna priekšsēdētāja un padomes locekļu apstiprināšanai vai līdz laikam, ja Saeima ir atbrīvojusi viņu no amata».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa, pretēji pirmās instances tiesai, ir noraidījusi Latvijas Bankas bijušā prezidenta Ilmāra Rimšēviča prasību pret centrālo banku par darba algas piedziņu vairāk nekā 151 000 eiro apmērā.

No Rimšēviča Latvijas Bankas labā nolemts piedzīt visus tās samaksātos tiesāšanās izdevumus.

Spriedumā apelācijas instances tiesa norādījusi, ka, atstādinot Latvijas Bankas prezidentu no amata pienākumu pildīšanas, viņš neturpina darbu un ir pamats neizmaksāt viņam noteikto darba algu. Papildus tiesa norādīja, ka darba alga par Latvijas Bankas prezidenta atstādināšanas laiku būtu piedzenama tikai gadījumā, ja atstādināšana būtu notikusi atbildētājas rīcības vai vainas dēļ, kas konkrētajā gadījumā neesot konstatēts.

Spriedumā apelācijas instances tiesa norādījusi, ka atbildētāja nevar būt atbildīga par izmeklēšanas procesā pieņemta prettiesiska KNAB lēmuma sekām. Ņemot vērā, ka ar Eiropas Savienības Tiesas (EST) 2019.gada 26.februāra spriedumu ir atcelts KNAB 2018.gada 19.februāra lēmums, ciktāl ar to Rimšēvičam ir aizliegts pildīt Latvijas Bankas prezidenta pienākumus, atlīdzība par prasītājam nodarīto kaitējumu, nesaņemot darba algu, būtu vērtējama no valsts atbildības aspekta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols joprojām nav parakstījis amata aprakstu, rezultātā ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts viņu atkārtoti aicinājis to izdarīt un devis konkrētu termiņu – amata apraksts Ozolam jāparaksta līdz 4.aprīlim, vēstīja LTV raidījums de facto. Ozols gan esot nemierā, ka viņam saskaņā ar jauno amata aprakstu nepieciešama pielaide darbam ar valsts noslēpumu un šādu prasību saistot ar centieniem no viņa atbrīvoties.

Andris Ozols Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru vada gandrīz desmit gadus. Tikai šogad – marta sākumā - ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts parakstījis augstā ierēdņa amata aprakstu. Līdz šim likums tādu neesot prasījis, tagad normas mainītas un rezultātā tapis arī amata apraksts.

Ar to gan neesot mierā pats Ozols, kurš sašutis, ka «tagad tiek veidots amata apraksts nevis maniem jauniem nākotnes pienākumiem, bet šā brīža amata pienākumiem, ja nāks kādi jauni pienākumi, kuriem ir nepieciešama slepenā pielaide, lūdzu, nosauciet, ierakstiet tos amata aprakstā».

Rezultātā Ozols jauno amata aprakstu joprojām nav parakstījis, aizbildinoties, ka tas radīs nevajadzīgus budžeta tēriņus, aģentūrā ieviešot nepieciešamās prasības darbam ar valsts noslēpumu, turklāt, viņaprāt, arī bez šīs pielaides aģentūru varētu vadīt tikpat sekmīgi. Tam gan nepiekrīt ekonomikas ministrija, kas uz Ozola iebildēm vēstulē jau atbildējusi, atgādinot kādu situāciju šā gada sākumā - Ārlietu ministrija aģentūrai sūtījusi dokumentus, kas klasificēti kā konfidenciāli, taču, tā kā aģentūrā nevienam nav atļaujas ar šādiem dokumentiem strādāt, tie pārsūtīti ministrijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Izsludināts konkurss uz LDz Cargo valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu

LETA, 09.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsludināts konkurss uz AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) meitassabiedrības SIA "LDz Cargo" valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu ar atbildību finanšu, korporatīvās pārvaldības un personāla jomā, liecina kompānijas publiskotā informācija.

"LDz Cargo" valdes priekšsēdētājam mēneša bruto atlīdzība paredzēta 10 000 eiro, bet valdes loceklim - 9000 eiro.

Pretendenti pieteikties konkursā uz "LDz Cargo" valdes priekšsēdētāja amatu, kā arī uz kompānijas valdes locekļa amatu var līdz 2023.gada 19.oktobrim.

"LDz Cargo" valdes priekšsēdētāja amata kandidātiem tostarp prasīta akadēmiskā augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība inženierzinātņu, ekonomikas, uzņēmējdarbības, vadības zinātņu, tiesību zinātņu, finanšu vai citā pielīdzināmā jomā, kā arī darba pieredze pēdējo 10 gadu laikā vismaz trīs gadus kā valdes loceklim līdzvērtīgā vadošā amatā vai šim amatam tieši padota vadības līmeņa darbinieka amatā, kas nodrošina valdes priekšsēdētāja amata uzdevumu izpildei nepieciešamās kompetences un zināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata konkursu izsludinās līdz augustam, taču pieteikšanās termiņš būs garš un uzvarētājs tiks nosaukts pēc Saeimas vēlēšanām, šodien žurnālistus informēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre stāstīja, ka patlaban Valsts kanceleja meklē jaunu personāla atlases kompāniju, kuru piesaistīt VID vadītāja amata konkursam. Kad tā būs atrasta, konkursa komisija pārskatīs pretendentu prasību kritērijus, kā arī paredzēs gana daudz laika, lai pretendēti varētu sagatavoties konkursam.

Plānots, ka VID vadītāja amata konkurss varētu tikt izsludināts jūlija beigās vai augusta sākumā, paredzot gana ilgu laiku, lai pretendenti varētu pieteikties. «Lēmums par jauno VID vadītāju jāpieņem pēc oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, lai samazinātu spriedzi, ko rada priekšvēlēšanu periods,» pauda ministre.

Savukārt VID vadītāja pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā žurnālistiem norādīja, ka vēl nav izlēmusi, vai pieteiksies VID ģenerāldirektora amata konkursā, jo vispirms vēloties redzēt konkursa nolikumu. Reizniece-Ozola gan piebilda, ka viņa gribētu, lai amata konkursā pieteiktos arī kāds no VID vadības, lai konkursam uzstādītu augstāku latiņu un nodrošinātu lielāku konkurenci.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne ceturtdien iesnieguši atlūgumus, apstiprināja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Abi iesnieguši atlūgumus, lūdzot atbrīvot viņus no amata ar 15.jūliju, pastāstīja Reirs. Viņš informēja, ka šos atlūgumus ir pārsūtījis Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) ar pavadvēstuli, lūdzot jautājumu par Putniņa un Razānes atbrīvošanu no amatiem atbilstoši likumam izskatīt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā un pēc tam arī parlamenta sēdē.

Reirs piebilda, ka Razāne viņam iesniegumu atnesusi klātienē, bet Putniņš par savu nodomu rakstīt atlūgumu ministru informējis jau nedēļas sākumā telefoniski.

Līdz ar to Putniņam un Razānei, atstājot amatu, pienāksies Saeimas nesen likumā noteiktā kompensācija 80% apmērā no mēnešalgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ministre: Latvijas finanšu sektora reputācijas atjaunošanu sekmētu Rimšēviča atkāpšanās

Rūta Lapiņa, 20.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Ilmāra Rimšēviča atkāpšanās no amata būtu nākusi par labu valsts finanšu sektora reputācijas atjaunošanai.

Finanšu skandālā iesaistītā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča atkāpšanās no amata būtu nākusi par labu valsts finanšu sektora reputācijas atjaunošanai, uzskata finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, par ko portālu db.lv informēja ar sava padomnieka komunikāciju jautājumos Arno Pjatkina starpniecību.

Lai arī ir saprotama I. Rimšēviča vēlme sevi aizstāvēt, valsts finanšu sektora reputācijas atjaunošanai daudz labāks risinājums būtu, ja viņš tomēr būtu nolicis Latvijas Bankas prezidenta pilnvaras, uzskata ministre.

Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sniegtās informācijas, I. Rimšēvičam noteikts amata pienākumu pildīšanas aizliegums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veidos vienu administratora amata pretendentu sarakstu, ko sarindos nejaušā secībā

Žanete Hāka, 17.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien valdība atbalstīja grozījumus Ministru kabineta noteikumos «Kārtība, kādā Maksātnespējas administrācija izvēlas un iesaka tiesai maksātnespējas procesa administratora amata kandidātu».

Grozījumi ir nepieciešami, lai uzlabotu esošās maksātnespējas procesa administratora amata pretendenta izvēles un ieteikšanas sistēmas efektivitāti, kā arī nodrošinātu nejaušu administratora amata pretendentu izvēli un ieteikšanu.

Noteikumu projekts paredz izveidot vienu administratora amata pretendentu sarakstu, lai tajā iekļautie administratora amata pretendenti ar datorprogrammas palīdzību pēc nejaušības principa tiktu sarindoti nejaušā secībā.

«Viena administratora pretendentu saraksta izveidošana novērsīs situāciju, kad parādnieka juridiskās adreses maiņa pirms maksātnespējas ietekmē piekritību konkrētam administratoru pretendentu sarakstam,» vienotu administratoru sarakstu komentē tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tēmā - Jurašs, Dana Reizniece-Ozola un Martinsons

Sandris Točs, speciāli DB, 18.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bija konkrēts brīdis, kad Juraša kungs pieteicās uz vizīti pie «donnas Danas». Viņš atnāca ar diezgan biezu mapīti. Tas bija tad, kad Finanšu policijā sākās reorganizācija.»

To intervijā DB saka bijusī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes direktora vietniece un Izmeklēšanas daļas priekšniece Ļubova Švecova.

Advokāts Aldis Gobzems intervijā Dienas Biznesam runāja par «vilkačiem», kas tiesībsargājošajās iestādēs piesedz būtībā organizēto noziedzību. Viņš minēja tādu «zelta trijstūri», ko nozarē visi zinot, - Jurašs, Čerņeckis un Bunkus. Juris Jurašs ir bijušais augsta ranga KNAB darbinieks, Kaspars Čerņeckis un Kaspars Bunkus - augstas VID amatpersonas. Jūs ilgus gadus strādājāt VID Finanšu policijā, varat par to kaut ko teikt. Vai jūs lasījāt šo interviju?

Lasīju šo interviju ar interesi un apbrīnu par to, ka cilvēks tik drosmīgi stāsta objektīvi pastāvošas lietas. Varu teikt, ka 99,9% no Gobzema intervijā teiktā ir patiesība. Tikai tas drīzāk nav trijstūris, bet četrstūris vai patiesībā vēl sarežģītāka figūra. Varbūt tā drīzāk ir piramīda, kuras augšgalā ir viena figūra, bet pamatus stiprina vēl dažas. Un notiek aktīvs menedžments šīs trijstūra piramīdas ietvaros starp tajā ietilpstošajiem darboņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Kopš 2010.gada starptautiskajai lidostai Rīga bijuši seši valdes priekšsēdētāji

LETA, 16.01.2017

Starptautiskās lidostas «Rīga» valdes priekšsēdētājs Armands Jurjevs (no kreisās) un satiksmes ministrs Uldis Augulis

Foto: Ieva Makare/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2010.gada starptautiskajai lidosta Rīga bijuši seši valdes priekšsēdētāji.

2010.gads lidostai Rīga sākās Krišjāņa Petera vadībā, kurš attiecīgo amata ieņēma no 2007.gada janvāra līdz 2010.gada 16.decembrim. Peteru amatā nomainīja un lidostas vadības grožus savās rokās ņēma Arnis Luhse, kurš šajā desmitgadē bijis ilglaicīgākais uzņēmuma valdes priekšsēdētājs, amatu ieņemot līdz 2012.gada oktobra beigām.

2013.gada 20.decembrī par lidostas Rīga valdes priekšsēdētāju kļuva Aldis Mūrnieks, kurš šo amatu ieņēma līdz 2014.gada 19.novembrim. Amatā viņu nomainīja Andris Liepiņš, kurš Baltijas lielāko lidostu vadīja līdz pērnā gada jūnijam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) veikta kārtējā reorganizācija, kuras rezultātā septiņas amatpersonas nolēmušas darbu birojā pamest, sešām no tām dodoties izdienas pensijā, liecina aģentūra LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB aģentūrai LETA apgalvoja, ka biroja amatpersonu skaita samazinājums būtiski neietekmē tā uzdevumu izpildes kvalitāti, kā arī sekmīgu biroja funkciju nodrošināšanu.

«Uzsveram, ka KNAB reorganizācija ir pārdomāta, uz analīzi balstīta vairāku mēnešu mērķtiecīga darba rezultāts. Tās laikā netika likvidētas amata vietas, proti, netika samazināts kopējais amata vietu skaits, bet tika veiktas izmaiņas KNAB struktūrā, amatpersonu/darbinieku štatu un amatu sarakstā,» norādīja birojā.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā skaidroja, ka vēl viens iemesls reorganizācijai bijis tas, ka līdz šim birojā bija ļoti lielas nodaļas, kurā strādāja līdz pat 20 cilvēki. Tik lielas nodaļas valsts pārvaldes sistēmā esot ļoti grūti vadīt, tāpēc «zelta standarts» esot nodaļas ar 10 līdz 12 cilvēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

S&P pazemina Bahreinas kredītreitingu

Jānis Rancāns, 21.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard and Poor’s (S&P) pirmdien par vienu pakāpi pazemināja Bahreinas kredītreitingu, ziņo AFP.

Bahreinas kredītreitings tika pazemināts uz A-/A-2, un aģentūra norādīja, ka nākotnē tas varētu tikt pazemināts vēlreiz.

Bahreina pēdējās nedēļās saskaras ar plašām demonstrācijām, kas liek uztraukties arī par tās ekonomikas stabilitāti. Kā aģentūrai AFP norādīja S&P pārstāvji – visticamāk, ka nemieri Bahreinā turpināsies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody's Investors Service trešdien paziņojusi, ka sākusi pārskatīt Spānijas Aa1 reitingu, un pastāv iespēja, ka tas tiks pazemināts, vēsta MarketWatch.

Reitinga pazemināšana saistīta ar bažām par valsts finansējuma vajadzībām, parāda līmeni un valsts finanšu kontroli.

Banku nozares rekapitalizācijas izmaksu dēļ var palielināties Spānijas parāds, bet ierobežotā kontrole pār reģionālajām finansēm samazina centrālās valdības kapacitāti, lai tā sasniegtu nepieciešamo ilgtspējīgo un strukturālo uzlabojumu valdības finansēs, paziņojumā norādījusi aģentūra.

Moody's uzskata, ka iepriekš minētie riski pamato Spānijas reitinga pārskatīšanu ar iespēju, ka tas tiks pazemināts, paziņojumā norādījusi Moody’s analītiķe Katrīna Muelbronere (Kathrin Muehlbronner). Moody’s arī gribot uzsvērt, ka tā turpina uzskatīt Spāniju par daudz spēcīgāku nekā citas grūtībās nonākušās eirozonas valstis. Tāpēc Moody’s pārskatīšanas procesa laikā, visticamāk, secināšot, ka Spānijas reitings saglabāsies Aa diapazonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody's drīzumā varētu samazināt Spānijas kredītreitingu

Lelde Petrāne, 29.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody’s Investors Service Spānijas augsto kredītreitingu Aaa, kas tāds turējies kopš 2001.gada, saistībā ar eiro reģiona ceturtās lielākās ekonomikas vājo izaugsmi varētu samazināt par vienu līmeni, atsaucoties uz investoru prognozēm, ziņo Bloomberg.

Lielākā daļa no aptaujātajiem naudas pārvaldītājiem prognozējuši, ka reitings tiks samazināts par vienu līmeni - līdz Aa1, taču ir arī tādi, kas prognozē samazinājumu par diviem līmeņiem - līdz Aa2.

Lēmums varētu tikt pieņemts šonedēļ. Moody’s paziņoja, ka sāk pārskatīt Spānijas reitingu ar iespēju, ka tas tiks pazemināts, šā gada 30. jūnijā. Reitingu aģentūra norādīja, ka analīze tiks pabeigta trīs mēnešu laikā. Moody's toreiz pauda viedokli, ka paies vairāki gadi līdz Spānijas ekonomika atlabs pēc nekustamā īpašuma «burbuļa» plīšanas.

«Tirgus ir diezgan nestabils, tāpēc, ja reitings tiks pazemināts par diviem līmeņiem, tam varētu būt ietekme,» sacījis kāds eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nobela prēmijas laureāts: Latvija ir vienīgā Eiropas valsts, kas atguvusi finanšu tirgu uzticību

LETA, 17.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būtībā neviena [Eiropas] valsts nav atguvusi finanšu tirgu uzticību, izņemot Latviju, ziņu kanālam CNN atzinis Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmens, kurš iepriekš kritizēja Latvijas taupības pasākumus kā neefektīvus.

Runājot par Eiropas problēmām, P. Krugmans atzina, ka diez vai Eiropas finanšu tirgi atgūs uzticību, pat ja tie veiks stingras taupības programmas.

Pēc ekonomista domām, Eiropa parādu krīzi nevar atrisināt pati. Krugmans ir pārliecināts, ka Eiropai nepieciešams panākt augstāku inflācijas līmeni nekā ASV. «Mēs, iespējams, tiksim galā ar [inflācijas līmeni] 2%-3% apmērā. Viņiem vajag vismaz 3%-4%,» sacīja ekonomists.

P. Krugmens stāstīja, ka Eiropas ekonomika šogad pārdzīvos recesiju, kas ietekmēs arī ASV. «Ļaudis, kuri domā, ka [Eiropas recesija] būs īsa un sekla, maldās,» uzsvēra eksperts.

Kā ziņots, starptautiskā reitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien paziņoja, ka pieņemts lēmums samazināt deviņu eirozonas valstu kredītreitingus - par vienu pakāpi līdz AA+ pazemināts ES ekonomikas giganta Francijas augstākais kredītreitings AAA, Itālijas reitings samazināts par divām iedaļām līdz BBB+, Spānijai par divām iedaļām līdz A, vēl par divām iedaļām samazināti reitingi Kiprai, Itālijai, Portugālei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fitch nostāda Nokia obligācijas vienu soli virs «atkritumu» statusa

Lelde Petrāne, 07.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Fitch samazinājusi Nokia obligāciju statusu, un tagad tās atrodas tieši virs «atkritumu» līmeņa, vēsta BBC.

Mobilo tāruņu ražotāja reitings pazemināts no BBB+ uz BBB-.

Pagājušajā nedēļā Nokia brīdināja, ka tās pārdošanas apjomi šā gada otrajā ceturksnī būs krietni sliktāki nekā iepriekš prognozēts, kā rezultātā samazinājās tās akciju cena.

Reitinga samazināšanas dēļ kompānijai kļūs dārgāka naudas aizņemšanās.

Fitch brīdinājusi, ka reitings varētu tikt pazemināts vēl vairāk, ja Nokia turpinās zaudēt tirgus daļu.

Paziņojumā aģentūra norāda, ka situācija pasliktinās kopš Nokia sāka pāriet uz Microsoft Windows Phone sistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody's Investors Service Spānijas augsto kredītreitingu samazinājusi par vienu līmeni. Aģentūra atsaukusies uz valsts vājajām ekonomikas perspektīvām, ziņo Bloomberg.

Spānijas kredītreitings samazināts no Aaa uz Aa1ar stabilu perspektīvu, liecina reitingu aģentūras paziņojums. Spānija augstāko Fitch Ratings reitingu zaudēja maijā, bet Standard & Poor’s - 2009.gada janvārī.

Kā norāda medijs, tas rada papildus spiedienu uz premjerministra Hosē Luisa Rodrigeza Sapatero valdību. Sapatero mēģina pārliecināt investorus, ka viņš var iegrožot eiro reģionā trešo lielāko deficītu, vienlaikus atgriežot ekonomiku pie izaugsmes.

Prognozes par to, ka Moody’s Spānijas augsto kredītreitingu, kas tāds turējās kopš 2001.gada, varētu samazināt parādījās jau vakar.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Riska faktori šogad - jauno tirgu lēnā izaugsme, zemās naftas cenas, politiskais saspīlējums

Žanete Hāka, 29.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikgadējā valstu biznesa risku reitingā starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs Coface Latvijas novērtējumam B piemērojis pozitīvu attīstības tendenci.

Kredītrisku eksperts vadošo 2016. gada riska tendenču vidū atzīmē jauno tirgu lēno izaugsmi, zemās naftas cenas, politisko saspīlējumu.

Biznesa risku reitingā par vienu pakāpi uz A4 paaugstināts Ungārijas novērtējums un Latvijas novērtējumam B piešķirta pozitīva attīstības tendence (positive watch). Latvijas reitingu 2010. gadā no A4 pazemināja uz B, un kopš tā laika Coface analītiķu vērtējumā tas saglabājies nemainīgs. Tāpat kā Latvijai augšupejoša virzība piemērota arī Itālijas B reitingam, bet Somijas A2 vērtējumam pievienota negatīva attīstības tendence (negative watch).

«Eirozonas izaugsmes prognoze 2016. gadam ir 1,7%, un uzņēmumu situācija Eiropā pakāpeniski uzlabojas. Par to liecina arī maksātnespējas rādītāji Rietumeiropas valstīs,» atzīmē Coface direktors Latvijā Arnis Blūmfelds. «Latvija un Ungārija uz kopējā fona izceļas ar stabilu izaugsmi. To veicina pieaugošais mājsaimniecību patēriņš un eksporta apjoma kāpums uz dažādām Eiropas valstīm, vienlaikus mazinoties eksporta īpatsvaram uz Krieviju.»

Komentāri

Pievienot komentāru