Jaunākais izdevums

Kuba ir paziņojusi, ka atceļ nepieciešamību saviem pilsoņiem iegūt izbraukšanas atļaujas pirms ceļojumiem uz ārzemēm, ziņo BBC.

Šis jauninājums stāsies spēkā nākamā gada 14. janvārī. Pašlaik kubiešiem jāiztur ilgs un dārgs process, lai iegūtu atļaujas, un disidentiem tās bieži tiek liegtas.

Šī ir jaunākā no prezidenta Raula Kastro reformām.

BBC vēsta, ka vairums kubiešu pašreizējo izbraukšanas atļauju procesu necieš. Tagad viss, kas būs nepieciešams ceļošanai, būs derīga pase.

Prezidenta R. Kastro vadībā, kurš amatu no sava brāļa Fidela pārņēma 2008. gadā, Kubā pakāpeniski tiek mazināti ierobežojumi gan politikā, gan biznesā, gan citās jomās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums laika kapsulā

Sagatavojusi Linda Zalāne; Iesaka: Dita Danosa, veikalu Taste Latvia izveidotāja un vadītāja, Latvijas Modes palātas valdes priekšsēdētāja, Banku augstskolas docētāja un programmas Uzņēmumu vadīšana radošajās industrijās direktore, 23.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuba ir tīrradnis, kurai nav līdzinieka visā pasaulē.

Tā apbur ar tikai tai piemītošajām lietām, unikālo Latīņamerikas ritmu – mūziku, deju un dzīvesveidu. Kubā dzīve joprojām noris pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados «iekonservētā» vidē, kāda tā bija brīdī, kad Fidels Kastro nospieda «stop» pogu un sākās komunisma iedzīvināšanas ēra. Kopš tā laika valsts ir piedzīvojusi tautsaimniecības pakāpenisku sagrūšanu, kultūra, tradīcijas un arhitektūra ir izdzīvojušas. Havanas ielās rībina ikoniskas piecdesmito gadu mašīnas Chevrolet, Buick un Studebaker, kuras mēs padomju režīmā diemžēl tā arī nepiedzīvojām.

20 dienu ceļojumā uz saulaino un iedvesmojošo Kubu devos kopā meitu un vīru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

VIDEO: Latvijas tehnoloģijas audzē pašmāju ražotāju konkurētspēju

Māris Ķirsons, 01.12.2022

SIA Zippy Vision līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Gundars Kuļikovskis.

Ekrānšāviņš no video

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kompānijas SIA Zippy Vision izstrādātās un ražotās koka brusu un zāģmateriālu optimizācijas līnijas, kas ļauj palielināt gatavās produkcijas iznākumu, nepalielinot pārstrādājamās koksnes daudzumu, pašlaik sekmīgi izmanto vairāki kokapstrādes uzņēmumi Latvijā, bet tuvāko mēnešu laikā tiks uzsākts to eksports uz Ziemeļeiropas valstīm.

„Pašlaik ir sarunas ar ārvalstu dīleriem, kuriem jau ir padomā vairāki šajās zemēs strādājošie kokapstrādes uzņēmumi, kuriem ir nepieciešamas mūsu izstrādātās koksnes pārstrādes optimizācijas sistēmas, risinājumi un iekārtas,” situāciju skaidro SIA Zippy Vision līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Gundars Kuļikovskis.

Viņš atzīst, ka kompānijai ir paveicies ar pirmajiem klientiem, jo kokapstrāde ir salīdzinoši konservatīva un tajā labākais pārdošanas risinājums ir strādājoša un sevi pierādījusi iekārta. Vienlaikus, lai no ieceres un laboratorijas izmēra prototipa nonāktu līdz reālai, sekmīgi strādājošai sistēmai, ir vajadzīgs ne tikai laiks, bet arī resursi. „Būtībā nav tāda iekārtas prototipa, kas spēt izturēt sadursmi ar reālu ražotni, kurā ir viss — skaidas, putekļi, vibrācija utt. -, tāpēc bijuši nepieciešami ļoti daudzi uzlabojumi un jārisina problēmiņas, par kurām sākotnēji neiedomājāmies,” skaidro G. Kuļikovskis. Viņš norāda, ka viss sācies ar Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta pasūtījumu, tomēr, ienākot ar savām iekārtām reālajā ražošanā, tās nācies pilnveidot, uzlabot ne tikai atbilstoši pasūtītāju vēlmēm un biznesa uzstādījumiem, bet arī atbilstoši videi, kādā attiecīgajām iekārtām jāstrādā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV video straumēšanas pakalpojums Netflix pirmdien paziņoja, ka Kubā pieejama «rūpīgi izvēlēta populāru filmu un televīzijas seriālu izlase».

ASV prezidents Baraks Obama un Kubas prezidents Rauls Kastro 17.decembrī paziņoja par attiecību atjaunošanu abu valstu starpā un soļiem embargo atvieglošanai. To izmantojis Netflix, kas no pirmdienas atvērts «Kubas iedzīvotājiem, kuriem pieejams interneta savienojums un starptautiski atzītas apmaksas metodes».

«Mēs priecājamies, ka beidzot varam piedāvāt Netflix Kubas iedzīvotājiem,» sacīja kompānijas vadītājs Rīds Heistings. «Kubā ir lieliski filmu režisori un spēcīga mākslas kultūra. Ceram, ka kādu dienu varēsim parādīt to darbus mūsu 57 miljoniem lietotāju.»

Tomēr domājams, ka Netflix lietotāju skaits Kubā būs neliels, jo tikai nedaudziem pieejams ātrgaitas interneta savienojums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuba trešdien paziņoja, ka tā legalizē privātos bezvadu interneta Wi-Fi tīklus un interneta aprīkojuma, tai skaitā antenu un rūteru, importu, šādi likvidējot vienus no pasaulē stingrākajiem interneta lietošanas ierobežojumiem.

Valsts mediju paziņotais lēmums piešķir legālu statusu tūkstošiem kubiešu, kas mājas apstākļos ir izveidojuši digitālos tīklus ar kontrabandas ceļā ievestu aprīkojumu. Šāda rīcība bija nelegāla, bet varas iestādes pēdējos gados to ir piecietušas.

Tas arī ļaus privātiem uzņēmumiem nodrošināt internetu saviem klientiem, un Kubā būs iespējams atvērt interneta kafejnīcas, kas līdz šim tur praktiski nebija pazīstamas.

Lai gan jaunie noteikumi ļauj pilsoņiem pieslēgties internetam ar savu aprīkojumu un dalīties ar citiem, tie tomēr nemīkstina valsts kontroli pār internetu. Kubas telekomunikāciju monopols «Etecsa» vēl arvien būs vienīgais interneta pakalpojumu sniedzējs Kubā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kubā atļaus ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā

LETA--AFP, 17.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komunistu pārvaldītajā Kubā tiks atļautas ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, paziņojusi Kubas Ekonomikas ministrija.

Tā norādījusi, ka valsts plāno saglabāt kontroli pār tirdzniecību.

"Ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, ievērojot valsts regulējumu, dod iespēju paplašināt un diversificēt iedzīvotāju apgādi un sniedz ieguldījumu [ekonomikas] atlabšanā," tviterī ierakstījis Kubas ekonomikas ministrs Alehandro Hils.

Pirmo reizi kopš komunistu nākšanas pie varas 1959.gadā ārzemju investoriem drīkstēs pilnībā piederēt vairumtirdzniecības uzņēmumi, savukārt mazumtirdzniecībā ārzemniekiem būs jāveido kopuzņēmumi ar valsti.

Kubā ir hronisks daudzu preču deficīts.

Līdz šim ārvalstu investīcijas Kubā bija atļautas tikai preču ražošanā un pakalpojumu sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Čavesam sākušās smagas pēcoperācijas komplikācijas

Jānis Rancāns, 04.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam ir «smags elpceļu iekaisums», kas traucē elpošanu un apgrūtina viņa atveseļošanos pēc vēža operācijas Kubā, pavēstījusi Venecuēlas valdība.

Dienvidamerikas valsts līderis jau vairāk nekā trīs nedēļas nav parādījies sabiedrībā un Venecuēlas valdība norāda, ka viņš jau pēc ceturtās pārciestās vēža operācijas atrodas sarežģītā stāvoklī. Līdz šim Venecuēlas valdība nav atklājusi, ar kādu vēža veidu sirgst Ugo Čavess. Zināms tikai, ka slimība skārusi Venecuēlas līdera iegurņa zonu.

«Infekcija izraisījusi elpošanas nepietiekamību, kura jāārstē ar speciālām metodēm,» teikts Venecuēlas izplatītajā paziņojumā. Venecuēla plašāk U. Čavesa veselības stāvokli nav komentējusi. Savukārt Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro iepriekš norādīja, ka U. Čavess ir pie pilnas apziņas un ir pārliecināts par saviem spēkiem slimības, lai tādējādi izgaiņātu pieaugošās bažas, ka valsts ilggadīgais līderis atrodas tuvu nāvei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija Kubai pārdod lidmašīnas un atlaiž parādus

Jānis Rancāns, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas kompānija Iljušin Finance un Kubas aviācijas korporācija parakstījusi līgumus par pasažieru lidmašīnu piegādēm. Divu līgumu vērtība aplēsta 650 miljonu ASV dolāru apmērā.

Kopumā Kuba saņems astoņus Krievijā ražotus gaisa kuģus - trīs pasažieru lidmašīnas An-158, trīs Il 96-40, kurus no transportlidmašīnām pārbūvēs uz pasažieru lidmašīnām, kā arī divas Tu-204 pasažieru lidmašīnas.

Papildus lidmašīnām, līguma ietvaros Krievija Kubai piegādās arī apkopes tehniku, rezerves daļas un nodrošinās tehnisko atbalstu. An-158 Kuba saņems jau šogad – pirmo lidaparātu martā, bet atlikušos divus - vasarā.

Līgums par lidmašīnu piegādāšanu parakstīts Krievijas premjera Dmitrija Medvedeva un Kubas līdera Raula Kastro tikšanās laikā Havanā.

Aviotehnikas piegāde Kubai tiks īstenota izmantojot finanšu līzingu un valdības garantiju mehānismu, skaidrojis Krievijas rūpniecības ministrs Deniss Manturovs. Par lidmašīnām Kubai būs jānorēķinās desmit gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV viesnīcu ķēde Starwood Hotels otrdien pārņēmusi luksusa viesnīcu Havanā, kļūstot par pirmos ASV viesnīcu gigantu ar savu filiāli Kubā.

Viesnīca, kas pārdēvēta par Cuba Four Points by Sheraton, agrāk atradās Kubas armijas pārziņā.

Numuriņi viesnīcā pieejami, sākot no 246 ASV dolāriem par nakti, liecina viesnīcas mājaslapā pieejamā informācija. Viesnīcā ir 186 numuriņi.

«Tas ir unikāls mirklis, īpašs mirklis» - būt pirmajai ASV bāzētajai viesnīcu kompānijai, kas 55 gadu laikā sākusi darbu Kubā, otrdien paziņoja Starwood Hotels Latīņamerikas īpašumu pārvaldītājs.

Starwood Hotels, kas ir viens no pasaules vadošajiem uzņēmumiem viesnīcu sektorā, ir vairāk nekā 1300 īpašumu aptuveni 100 valstīs.

Drīzumā kompānija pārņems savā ziņā vēl vienu Kubas viesnīcu Inglaterra, kas pirmo reizi durvis vēra 1875.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes lielveikala Maxima traģēdijas lietā arhitektu birojam SIA Kubs ir uzlikts mantas arests, apstiprināja Kuba pārstāvis zvērināts advokāts Jānis Junkers.

Viņš apstiprināja, ka «uzņēmuma sakarā ir aresta lēmums». Plašākus komentārus viņš nesniedza.

Kā ziņots, aizdomās turētā statuss šodien piemērots vēl vienai personai, informēja Valsts policijā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka trešais aizdomās turētais ir arhitekts Andris Kalinka, kurš ir Zolitūdē sabrukušā lielveikala projekta autors. Viņš pats to apstiprināja.

Šodien Zolitūdes kriminālprocesa izmeklēšanā procesa virzītājs atzinis par aizdomās turēto vēl vienu personu un šai personai kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts, informē policija. Tāpat procesa virzītājs pieņēmis lēmumu par to, ka tiek sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanai vēl vienai juridiskai personai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Dokumentu problēmu dēļ, kubietis 47 dienas pavada uz prāmja Baltijas jūrā

Jānis Rancāns, 19.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kubas pilsonis Luiss Sespedess (Luis Cespedes) 47 dienas pavadījis ar prāmi Helsinki – Sanktpēterburga kuģojot šurpu turpu pa Balijas jūru, jo dokumentu problēmu dēļ viņš netika ielaists nevienā valstī.

Krievijas robežsargi kubieti neesot ielaiduši valstī tāpēc, ka viņam bijuši dažādi vīzas pārkāpumi. Savukārt Helsinkos kubieti neesot ņēmuši pretim, jo viņam brauciena laikā bija beidzies Šengenas vīzas derīguma termiņš, vēsta RIA Novosti.

Tādējādi L. Sespedess starp Helsinkiem un Sanktpēterburgu ar prāmi ceļojis kopumā 21 reizi, līdz par viņu apžēlojušies Krievijas robežsargi.

L. Sespedess Sanktpēterburgā dzīvo jau desmit gadus, taču viņam nav Krievijas pases. Kubas pilsoņi Krievijā var uzturēties 30 dienas bez vīzas, bet pēc šā termiņa beigām, viņiem valsts ir jāpamet, vai arī jānoformē pagaidu uzturēšanās atļauja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuba no 1.janvāra atteiksies no otras valūtas - konvertējamā peso, ceturtdien paziņoja šīs komunistu pārvaldītās valsts prezidents Migels Diass-Kanels.

"Mēs uzskatām, ka ir visi apstākļi, lai sāktu šo reformu 2021.gada 1. janvārī," televīzijas uzrunā sacīja Diass-Kanels.

Šī reforma "valstī radīs labākus apstākļus nepieciešamajiem pārveidojumiem, lai aktualizētu mūsu ekonomikas modeli", piebilda Diass-Kanels.

Kubas konvertējamais peso, kura vērtība ir piesaistīta ASV dolāram attiecībā 1:1, tika ieviests 1994.gadā. Ar to var norēķināties veikalos, kuros tiek pārdotas deficītas preces par tā dēvētajām komerccenām.

ASV dolāra apgrozība Kubā tika aizliegta 2004.gadā, bet pagājušajā gadā atkal atļauta, un tagad šajos veikalos pieņem arī dolārus.

Kubas valūta peso ir nekonvertējama. Lai gan nekonvertējamos peso cenas ir daudz zemākas, valstī valda preču deficīts un daudzi pārtikas produkti un citas preces tiek normētas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

29 miljardus ASV dolāru zaudējusī Ņūdžersija no putna lidojuma

Gunta Kursiša, 29.11.2012

Skats uz Ņūdžersiju no putna lidojuma aptuveni mēnesi pēc vētras Sendija plosīšanās

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV austrumu krasta Ņūdžersija bija viens no valsts štatiem, kas vētrā Sendija cieta visvairāk. Vētra nodarījusi Ņūdžersijai 29,4 miljardu ASV dolāru zaudējumus, aprēķinājušas štata amatpersonas.

Zaudējumu aprēķinā tika iekļauts kaitējums, kas nodarīts privātīpašumam, uzņēmumiem, infrastruktūrai un tūrisma industrijai, citējot štata gubernatora Krisa Kristija (Chris Christie) teikto, ziņo CNN.

Ņūdžersijas gubernators neizslēdz iespēju, ka tuvāko nedēļu laikā nodarīto postījumu apmērs naudas izteiksmē varētu pieaugt.

Jau vēstīts, ka posts nodarīts arī metropolē Ņujorkā, kurā vēl pagājušās nedēļas beigās darbojās vien 85% no visām degvielas uzpildes stacijām (DUS). Tiesa gan, tas ir ievērojams uzlabojums, salīdzinot ar situāciju pirms trim nedēļām, kad darbojās vien 25% no visām DUS, radot pilsētā degvielas deficītu, ziņo CNN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Mantas arests ir piemērots arī Sergetam piederošajam projektēšanas birojam HND Grupa

LETA, 14.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes lielveikala Maxima traģēdijas lietā mantas arests piemērots arī projektēšanas uzņēmumam SIA HND Grupa, kas pieder aizdomās turamajam būvinženierim Ivaram Sergetam, apstiprināja HND Grupas pārstāvis zvērināts advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

Advokāts norādīja, ka arests ir uzlikts diviem uzņēmuma kontiem.

Kā ziņots, kopumā patlaban trīs fiziskās personas atzītas par aizdomās turētajām un pret divām juridiskajām personām nolemts sākt piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesu.

Policija piemērojusi aizdomās turētā statusu sagruvušās ēkas būvinženierim Sergetam, veikala projekta būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim un arhitektam Andrim Kalinkam, kurš ir Zolitūdē sabrukušā lielveikala projekta autors.

Sergetam un Gulbim tiesa vakar piemēroja apcietinājumu, savukārt Kalinkam kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Latvija ekonomiskās brīvības reitingā pakāpusies uz 20.vietu

LETA, 15.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija pasaules ekonomiskās brīvības reitingā šogad ir pakāpusies uz 20.vietu no 36.vietas pērn, bet joprojām atpaliek no Igaunijas un Lietuvas.

Jaunākajā pētījumu institūta Heritage Foundation un laikraksta Wall Street Journal gadskārtējā pētījumā par ekonomisko brīvību 180 pasaules valstīs un teritorijās Igaunija ieņem 6.pozīciju pretstatā 9.vietai pērn, bet Lietuva no 13.pozīcijas atkāpusies uz 16.vietu.

Reģionālajā Eiropas reitingā Latvija ieņem 11.vietu, Igaunija ierindojas otrajā pozīcijā aiz Šveices, bet Lietuva ir 8.vietā.

Pētījuma autori aprēķinājuši, ka Latvijas ekonomiskās brīvības līmenis šogad atbilst 74,8 punktiem, kas ir par 4,4 procenta punktiem vairāk nekā pērn, atspoguļojot uzlabojumus piecos no 12 ekonomiskās brīvības rādītājiem: par īpašumtiesībām, valdības godīgumu, uzņēmējdarbības brīvību, darbaspēka brīvību un monetāro brīvību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Pārsūdzēts lēmums par apcietinājumu Maxima veikala būvinženierim Sergetam

LETA, 15.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā aizdomās turētais Maxima veikala būvinženieris Ivars Sergets pārsūdzējis lēmumu par piemēroto apcietinājumu, aģentūrai LETA norādīja viņa aizstāvis zvērināts advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

Sūdzība Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā iesniegta šodien. Tiesā aģentūrai LETA norādīja, ka nekāda informācija par šo lietu netiks sniegta. Ja sūdzība tiks pieņemta, to vērtēs Rīgas apgabaltiesa.

Jau ziņots, ka šonedēļ Zolitūdes traģēdijas krimināllietā par aizdomās turētajām atzītas trīs personas - sagruvušās ēkas būvinženieris Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis un sabrukušā lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka. Sergets un Gulbis apcietināti, savukārt Kalinkam piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Tāpat šajā lietā mantas arests uzlikts arhitektu birojam SIA Kubs un SIA HND Grupa. Kuba īpašnieki ir Dace Putniņa (92,54%) un Andris Kalinka (7,46%), savukārt HND Grupa pieder Sergetam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Knicks koncentrēsies brīvo aģentu tirgum, nevis jauna prezidenta meklēšanai

LETA, 29.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu zvaigznes Kristapa Porziņģa pārstāvētā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas Knicks vadība tuvākajās nedēļās koncentrēsies brīvo aģentu tirgum, nevis jauna prezidenta meklēšanai, vēsta ietekmīgais Ziemeļamerikas sporta medijs ESPN.

Trešdien no Knicks prezidenta amata tika atbrīvots Fils Džeksons. Kā viens no potenciālajiem aizstājējiem tiek minēts Masai Udžiri, kurš šādus pienākumus jau veic Toronto Raptors klubā.

Tiesa, vairāki NBA avoti ESPN medijam vēsta, ka Knicks pašlaik neizvirzīs jauna prezidenta meklēšanu par prioritāti, bet gan koncentrēsies brīvo aģentu tirgum, kas atvērsies svētdien. Atbildību par to uzņēmies kuba ģenerālmenedžeris Stīvs Milss.

Pašlaik 46 gadus vecais nigērietis Udžiri par Raptors prezidentu kļuva 2013.gadā, noslēdzot līgumu uz pieciem gadiem. Tiek uzskatīts, ka Knicks varētu būt grūti viņu pārvilināt, tāpēc tiek izskatīti arī citi kandidāti. Viens no viņiem ir Deivids Grifins, kurš nesen tika atbrīvots no ģenerālmenedžera pienākumiem spēcīgajā Klīvlendas Cavaliers vienībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Latvija ekonomiskās brīvības reitingā ieņem 55.vietu

LETA, 10.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētniecības institūta Heritage Foundation un The Wall Street Journal izveidotajā 2013.gada pasaules valstu ekonomiskās brīvības reitingā Latvija ieņem 55.vietu, gada laikā pakāpjoties par vienu pozīciju.

Visaugstākais ekonomiskās brīvības indekss piešķirts Honkongai, bet otro vietu ieņem Singapūra.

Savukārt trešo, ceturto un piekto vietu valstu ekonomiskās brīvības reitingā ieņem attiecīgi Austrālija, Jaunzēlande un Šveice.

Starp desmit ekonomiski brīvākajām pasaules valstīm ir arī Kanāda, Čīle, Maurīcija, Dānija un ASV.

Igaunija gada laikā pakāpusies par trīs pozīcijām, ieņemot 13.vietu, bet Lietuva pakāpusies par vienu vietu līdz 22.vietai.

Tikmēr valstis ar pašu zemāko ekonomisko brīvību ir Ziemeļkoreja, Kuba, Zimbabve, Venecuēla un Eritreja.

Heritage Foundation reitingā izvērtēta ekonomiskā brīvība pavisam 177 pasaules valstīs. Indekss veidots, izvērtējot tādus faktorus kā tirdzniecības politika, nodokļu slogs, valsts iejaukšanās ekonomiskajos procesos, monetārā politika, kapitāla plūsmas un ārvalstu investīcijas, banku un finanšu sektors, īpašuma tiesības un korupcijas līmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Maxima advokāts: Sociāli atbildīgs uzņēmums nedzenā cilvēkus no veikala iekšā un ārā

LETA, 16.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes traģēdijas lietā Maxima Latvija pārstāvis zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs šodien pauda, ka sociāli atbildīgs uzņēmums neveic cilvēku evakuāciju un nedzenā viņus no veikala iekšā un ārā ik reizi, kad nostrādā trauksmes signalizācija, ja netiek konstatēta potenciāla ugunsnelaime.

Uz prasītāju pārstāvja zvērināta advokāta Alda Gobzema jautājumu, vai Maxima pirms un pēc traģēdijas rīkojās sociāli atbildīgi, Rozenbergs atbildēja apstiprinoši, izklāstot, ka pirms lielveikala jumta iebrukšanas Maxima ievēroja un turpināja ievērot normatīvo aktu prasības. Gobzems papildināja jautājumu, norādot, ka viņu interesē tieši, kāpēc netika veikta veikala apmeklētāju un darbinieku evakuācija. Rozenbergs pauda, ka evakuācija nebija jāveic, tā nebija nepieciešama.

«Protams, tas bija sociāli atbildīgi. Sociāli atbildīgi bija nedzenāt cilvēkus no veikala iekšā un ārā ik reizi, kad nostrādā trauksmes signalizācija, ja netiek konstatēta potenciāla ugunsnelaime. Šī signalizācija neko citu nespēj «pareģot» kā vien ugunsgrēku - ugunsgrēks šajā veikalā nav bijis un tas netika konstatēts, par to strīda nav. Līdz ar to neevakuēšana bija pilnīgi loģiska, pamatota un saprātīga,» rezumēja advokāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

FOTO: Kuba pieslēdzas Wi-Fi

Lelde Petrāne, 24.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc krēslas iestāšanās, parki Kubā piepildās ar cilvēkiem, kas veic videozvanus ar saviem tuviniekiem ārzemēs vai sērfo sociālajos tīklos.

Pirms diviem gadiem īstenotā Wi-Fi karsto punktu ieviešana Kubas publiskajās vietās ienesusi jaunas vēsmas valstī, kas iepriekš bija bezsaistē. Pagājušajā gadā internetu vismaz vienu reizi lietojusi puse no 11 miljoniem iedzīvotāju.

«Daudz kas ir mainījies,» stāsta 54 gadus vecā Maribela Sosa pēc tam, kad stundu kopā ar meitu Havanas parkā čatojusi ar radiniekiem ASV. Viņa atceras, kā savulaik visu nakti bijis jāgaida rindā, lai, izmantojot publisko telefonu, dažas minūtes parunātu ar brāli, kurš emigrējis uz Floridu.

Lai gan cenas ir samazinājušās, stundas tarifs 1,50 ASV dolāru apmērā veido 5 procentus no valsts vidējās mēnešalgas.

«Pārmaiņas varētu būt lielākas. Kāpēc mēs internetu nevarētu lietot mājās?» spriež sieviete.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2023. gadā būs vissliktākie dzimstības rādītāji Latvijas vēsturē. Latvijas valdības politika pēdējos piecpadsmit gadus ir bijusi vērsta pret bērnu dzimšanu. 2006. gadā bērna piedzimšanas pabalsts bija 4,6 minimālo mēnešalgu lielumā. Šogad bērna piedzimšanas pabalsts ir ievērojami mazāks par minimālo mēnešalgu.

Līdz 2022. gadam Latvija bija viena no pasaules līderēm mirstībā (mirušo skaits uz 1000 iedzīvotājiem). 2021. gadā pēc kopējā mirstības līmeņa Latvija bija 4. vietā pasaulē. Sliktāks mirstības līmenis par Latviju bija tikai Bulgārijā, Serbijā un Ukrainā. Nedaudz zemāks mirstības līmenis par Latviju bija Rumānijā, Lietuvā, Krievijā un Baltkrievijā. Savukārt pēc mirstības pieauguma starp 2021. un 2020. gadu Latvija bija trešajā vietā pasaulē. Mūs apsteidza tikai Bulgārija un Kuba. Kopumā 2021. gadā Latvija pēc dabiskā pieauguma bija ceturtā sliktākā valsts pasaulē, atpaliekot tikai no Bulgārijas, Ukrainas un Serbijas.

Lietuvai bija piektais sliktākas rezultāts pasaulē. Plašāk tas tika aplūkots DB 27. jūnijā rakstā Latvija ir pasaules līdere mirstībā un mirstības pieaugumā. Ar visu lielo mirstību Latvijas dzimstības rādītāji līdz 2022. gadam nebija tie sliktākie. Tomēr ievērojams lūzums dzimstībā Latvijā aizsākās 2022. gadā, kad, atbilstoši CSP apkopotajai statistikai, Latvijā jaundzimušo skaits (15 954 jaundzimušie) bija vismazākais kopš 1920. gada. Tomēr 2022. gadā dzimstība (jaundzimušo skaits uz 1000 iedzīvotājiem) nebija viszemākā Latvijas vēsturē. 2022. gadā Latvijā piedzima 8,5 jaundzimušie uz 1000 iedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pirmā informācija par Ugo Čavesa veselības stāvokli

Lelde Petrāne, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā mēnesi ilgas klusēšanas beidzot sniegta jaunākā informācija par Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa veselības stāvokli, vēsta euronews.com.

Decembrī Čavess Kubā pārcieta ceturto vēža operācijas kārtu.

Tomēr 58 gadus vecajam Čavesam sākās plaušu infekcija. Nekāda jaunāka informācija par viņa veselības stāvokli vairs netika sniegta līdz pat šodienai.

«Prezidenta stāvoklis pēdējās dienās ir uzlabojies,» paziņojis informācijas ministrs Ernesto Villegas. «Un viņš stingri seko ārstu norādījumiem. Prezidentam joprojām vajadzīga palīdzība, lai pārvarētu grūtības ar elpošanu. Viņš ir pie samaņas,» teicis

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Re&Re neatzīst Zolitūdes civillietas traģēdijas prasību

LETA, 23.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvuzņēmums Re&Re neatzīst tā dēvēto Zolitūdes traģēdijas civillietas prasību, piektdien Rīgas apgabaltiesā skatāmajā civillietā pauda būvuzņēmuma Re&Re pārstāvis zvērināts advokāts Uģis Grūbe.

Tiesas sēdē Grūbe, atsaucoties uz prasības pieteikumu un tā pamatojumu, pauda, vai tiešām Satversmes tiesību normas civiltiesiskos strīdos piemērojamas tieši, norādot, ka nē un jebkurā gadījumā tās nav iespējams piemērot atrauti no citiem normatīvajiem aktiem.

Izsakoties par ēkas Zolitūdē pirmās un otrās kārtas būvniecību, advokāts teica, ka Re&Re īstenoja darba aizsardzības pasākumus. Grūbe uzsvēra, ka labiekārtošanas darbiem nepieciešamie materiāli uz lielveikala jumta tika izveidoti vienmērīgi, būvnieks rūpējās, lai nevienā jumta vietā papildu svars un pārslodze nerastos.

Tāpat Re&Re uzskata, ka nepamatota ir prasītāju pārstāvja zvērināta advokāta Alda Gobzema norāde, ka notikuma sekas, proti, notikusī traģēdija, skaidri parādīja, ka būvniecības otrās kārtas veikšana ir darbība, kas saistīta ar paaugstinātu bīstamību, un viņš kļūdaini pieļauj, ka jumta iebrukums notika tieši labiekārtošanas darbu rezultātā, minot, ka tie ir pieņēmumi vai pat spekulācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

«Es jau jutu, ka tas ir kaut kas revolucionārs»

Jolanta Sēnele, speciāli DB, 24.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rubika kubiks vēl joprojām ik gadu tiek pārdots vairākos miljonos eksemplāru

Šī ģeniāli vienkāršā grozāmā puzle varbūt nav populārākā, bet droši var teikt, ka tā ir visvairāk pārdotā rotaļlieta: pēc pēdējiem pieejamajiem datiem, pasaulē ir pārdoti vairāk nekā 5,25 miljoni Rubika kubu. Tas gan diezgan vāri iekļaujas rotaļlietu segmentā, ja ar to saprotam lietas, ar kurām spēlējas tikai bērni, jo ar to pilnīgi noteikti neaizraujas tikai viņi. Un vispār – ar šo kubiku nemaz nespēlējas, to vienkārši groza, mēģinot salikt katrā no sešām skaldnēm pa krāsai. Nekā vienkārša gan arī te nav: esot iespējami 43 kvintiljoni dažādu kombināciju (kvintiljons ir skaitlis ar 18 nullēm). Un, ja nu kāds iedomāsies izmēģināt visas šīs iespējamās kombinācijas, tam būs nepieciešami 1,4 triljoni gadu, ja pieņemam, ka ātrums ir viens pagrieziens sekundē (triljons savukārt ir skaitlis ar 12 nullēm). Salīdzinot ar mūslaiku smalko elektroniku, kubs ir pat vienkāršs, bet, pateicoties tam, ka tas tik jauki ieguļas cilvēka plaukstā un to var izspēlēt daudzos un dažādos variantos, tas ir kļuvis par tādu pašu nezūdošu vērtību kā šahs vai dambrete. Tikai, atšķirībā no tām, Rubika kubs ir solo spēle.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums AS “LNK Industries”, kas specializējas arī komplekso tehnoloģisko sistēmu izstrādē un ražošanā, ir radījis novatorisku pieeju beramkravu pārkraušanā - augstas mobilitātes hopper tipa tvertnes jeb bunkurus.

Viens no šāda tipa mobilajiem bunkuriem kuģu pārkraušanai jau tiek transportēts uz Kubu. To izmantos, lai palielinātu viena no lielākajiem operatoriem, uzņēmuma “Seablinc” sēra pārkraušanas efektivitāti Moa ostā, Kubā. Šie inovatīvie mobilie bunkuri ir radīti, lai nodrošinātu drošu un efektīvu beramkravu iekraušanu kravas automašīnās, dzelzceļa vagonos un citās tehnikas vienībās, kas nepieciešamas tālākai transportēšanai pa sauszemi.

Šāda hopper tipa mobilie bunkuri paver jaunas iespējas loģistikas sektorā, piedāvājot būtiskas priekšrocības salīdzinājumā ar fiksētām vai daļēji fiksētām pārkraušanas iekārtām. AS “LNK Industries” izstrādātie bunkuri vispirms tiek testēti, pēc tam piegādāti pasūtītājam darba gatavībā. Lai ierīkotu mobilās beramkravas pārkraušanas iekārtas nav nepieciešams veikt būvdarbus objektā uz vietas ─ nodošana ekspluatācijā ir ātrāka, un izmaksas ─ zemākas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Čavess atgriezies mājās no vēža operācijas Kubā

Lelde Petrāne, 18.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess ir atgriezies mājās no vēža operācijas Kubā, ziņo euronews.

Viceprezidents Nikolā Maduro apstiprinājis, ka Čavess ielidojis no Havanas rīta pusē un tagad ir militārajā slimnīcā Karakasā.

Čavess devās uz Kubu decembrī, lai turpinātu ārstēšanos. Vēzis viņam pirmoreiz tika diagnosticēts 2011. gadā.

Lai gan oficiālas informācijas nav, tiek vēstīts, ka Čavesam šoreiz no iegurņa rajona izņemti audzēji.

Mikroblogošanas vietnē Twitter pirmdien Čavess pateicās Venecuēlas iedzīvotājiem un pavēstīja, ka turpinās ārstēšanos mājas apstākļos.

Pēc ilga klusēšanas laika publiskotas arī jaunākās fotogrāfijas ar Čavesu.

Komentāri

Pievienot komentāru