Citas ziņas

Kukuļdošanā apsūdzētajiem Magveja un Ovi vadītājiem pieprasa iespaidīgus cietumsodus

LETA, 25.10.2011

Jaunākais izdevums

Šodien, turpinot lietas iztiesāšanu, kukuļdošanā apsūdzētajiem SIA Magvejs direktoram Valērijam Vasiļjevam un SIA Ovi valdes priekšsēdētājam miljonāram Vladimiram Oderovam prokurors pieprasījis iespaidīgus cietumsodus, aģentūru LETA informēja Latgales apgabaltiesā.

Vasiļjevam, kurš apsūdzēts pēc Krimināllikuma 179.panta 3.daļas - piesavināšanās lielos pamēros, 323.panta 1. un 2.daļas - kukuļdošana, 20.panta 4.daļas - noziedzīga nodarījuma atbalstīšana un 320.panta 1.daļas – kukuļņemšana, prokurors pieprasījis reālu brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem ar mantas konfiskāciju. Pēc šiem pašiem pantiem apsūdzētajam Oderovam prokurors pieprasījis divu gadu cietumsodu.

Lietas skatīšana turpināsies 28.novembrī ar advokātu debatēm.

Lietas izskatīšanā apsūdzība Vasiļjevam un Oderovam vienreiz jau tikusi mainīta - pirms kāda laika pēc 322.panta 1.daļas - starpniecība kukuļošanā - celtā apsūdzība viņiem nomainīta pret 20.panta 4.daļu un 320.panta 1.daļu.

Lietu izskatīšanai tiesā 2007.gada aprīlī nodeva Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Arvis Miglāns.

Prokurors pieņēma lēmumu izbeigt ierosināto krimināllietu daļā pret bijušo Daugavpils domes izpilddirektoru Andri Upīti (TP) nāves dēļ. Upītis mira 2007.gada 5.februārī. 2006.gada oktobrī prokurors viņam bija uzrādījis apsūdzību par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apjomā.

Upītis 2004.gadā vienojies ar Vasiļjevu, ka Vasiļjeva pārvaldītie vai ieteiktie uzņēmumi uzvarēs Daugavpils siltumtīklu organizētajās iepirkumu procedūrās par atstrādātās eļļas un mazuta piegādi, teikts apsūdzībā.

Vienošanās notikusi arī SIA Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums organizētajās iepirkuma procedūrās par bitumena piegādi, mākslīgi paaugstinot cenas.

Upītis kā kukuli saņēmis dažādas naudas summas atbilstoši konkrētajiem iepirkumiem - par katru iepirktā mazuta, atstrādātās eļļas un bitumena tonnu -, liecina apsūdzība.

Izmantojot savu dienesta stāvokli un pieejamo dienesta informāciju par iepirkumiem pašvaldības uzņēmumu vajadzībām, Upītis pretēji dienesta interesēm devis Vasiļjevam padomus un konsultējis, kā arī veicis citas darbības, lai Vasiļjeva pārvaldītie un ieteiktie uzņēmumi uzvarētu iepirkumu procedūrās. Upītis veicis arī darbības, lai par šiem iepirkumiem neuzzinātu citi iespējamie pretendenti, norādīts apsūdzībā.

Magvejs atmaksājis Upīša mobilā tālruņa rēķinus un degvielas iegādes izdevumus, kā arī dzēsis Upīša naudas parādu.

Miglāns iepriekš pastāstīja, ka Vasiļjevs šajā kriminālprocesā ir apsūdzēts par septiņām kukuļdošanas epizodēm.

Šajā lietā kā apsūdzētais vienā epizodē figurē arī Oderovs. Prokurors iepriekš sacīja, ka Oderovs ar Vasiļjeva starpniecību Upītim nodevis 2800 latu kukuli, lai viņa vadītais uzņēmums varētu piegādāt aptuveni 100 tonnas atstrādātās eļļas Daugavpils siltumtīkliem. Konkurss par eļļas piegādi netika rīkots, Upītis ar mutvārdu rīkojumu licis iegādāties eļļu no Ovi.

Pēc KNAB sniegtās informācijas, Upītis kā kukuli saņēma dažādas naudas summas atbilstoši konkrētajiem iepirkumiem - par katru iepirktā mazuta, eļļas un bitumena tonnu kukuļos saņēma vairāk nekā 5000 latu. KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka Upītis legalizēja šos finanšu līdzekļus un iegādājās par tiem dārgu sadzīves tehniku.

Krimināllieta ierosināta 2005.gada 28.februārī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, bet papildizmeklēšanā Daugavpils pilsētas domes amatpersonas darbības pārkvalificētas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par SIA Ovi Rīga vienīgo īpašnieku kļūst SIA Ovi

Gunta Kursiša, 23.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par tvaika piegādes un naftas pārstrādes uzņēmuma SIA Ovi Rīga vienīgo īpašnieku kļuvusi SIA Ovi, kura pārņēmusi līdzšinējā Ovi Rīga dalībnieka SIA Oil īpašumā esošās kapitāldaļas, informē Klientu Portfelis.

Tādējādi degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirgotāja un naftas pārstrādes produktu ražotāja SIA Ovi kļuvusi par vienīgo uzņēmuma Ovi Rīga īpašnieci.

SIA Ovi pieder ne vien SIA Ovi Rīga, bet arī 100% SIA Bunkeroil un 99,36% SIA Alkonte, informē Klientu Portfelis.

SIA Ovi ir reģistrēts 1992. gada 21. aprīlī, 1998. gadā tam pievienojot SIA Aija, bet 2007. gadā – SIA Sky Trade. SIA Ovi īpašnieki ir Lihtenšteinā reģistrētais uzņēmums Asiavoy Llc un SIA Carnel.

2010. gadā uzņēmums apgrozīja 12,37 milj. Ls, bet peļņa veidoja 47,74 tūkst. Ls. Pārskats par 2011. gadu vēl nav publicēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

SIA Ovi reģistrējis vairākas jaunas komercķīlas

Gunta Kursiša, 28.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā vairumtirgotāja SIA Ovi kļuvusi par ķīlas devēju divām jaunreģistrētām komercķīlām, savukārt divām citām ķīlām minēta kā parādniece, liecina Lursoft dati.

SIA Ovi reģistrēto ķīlu nodrošinātā prasījuma summa veido 16,76 milj. Ls, un ķīlu ņēmējs ir Swedbank. Ķīlu parādnieki ir SIA Bunkeroil, SIA Ovi Rīga, SIA Trans Quadrant Riga, kā arī SIA Ovi.

Tāpat jaunas ķīlas reģistrējusi arī SIA Bunkeroil un SIA Alkonte. Abu šo ķīlu parādnieku vidū minēts arī SIA Ovi.

SIA Ovi reģistrēta 1992.g ada 21. aprīlī, un tās īpašnieks ir Lihtenšteinā reģistrēts uzņēmums Asiavoy LLC un SIA Carnel, kas pieder ir ASV reģistrētai kompānijai Ailtrans LLC.

SIA Ovi ir kapitāldaļu turētāja SIA Ovi Rīga, SIA Bunkeroil, SIA Trans Quadrant Riga, SIA Alkonte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Marokas tiesa apstiprina nāvessodus divu skandināvu tūristu slepkavām

LETA--AFP, 31.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marokas pretterorisma tiesa trešdien apstiprinājusi nāvessodus trīs vīriešiem, kuri jūlijā tika notiesāti par divu skandināvu tūristu slepkavību, un piesprieda nāvessodu ceturtajam apsūdzētajam.

24 gadus vecās dānietes Luīzas Vesterageras Jespersenas un 28 gadus vecās norvēģietes Marenas Uelandas līķi tika atrasti 2018.gada 17.decembrī Augsto Atlasa kalnu masīvā. Viņām bija nogrieztas galvas.

Četri vīrieši, kas ir galvenie aizdomās turamie šajā lietā, pāris dienas pirms tika atrasti tūristu līķi video apliecināja uzticību teroristu grupējumam «Islāma valsts».

Trim apsūdzētajiem, tostarp grupas līderim Abdessamadam Edžoudam, jūlijā tiesa piesprieda nāvessodu, bet ceturtajam - mūža ieslodzījumu. Pretterorisma tiesa ceturtajam apsūdzētajam piesprieda nāvessodu.

Pārējiem apsūdzētajiem šajā lietā tiesa jūlijā piesprieda cietumsodus, sākot no pieciem gadiem līdz 30 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

SIA Ovi pērn krities gan apgrozījums, gan peļņa

Gunta Kursiša, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas un bāzes eļļu vairumtirgotājas, kuģu bunkurēšanas un naftas produktu pārkraušanas kompānijas Ovi apgrozījums pērn krities par 6,9%, savukārt peļņa, salīdzinot ar 2011. gadu, noslīdējusi par 11,3%, liecina Lursoft dati.

2012. gadā uzņēmums apgrozīja 17,3 miljonus latu, bet peļņa bija 646,2 tūkstoši latu.

Kopumā SIA Ovi aktīvu bilances vērtība 2012. gadā samazinājusies par 665,6 tūkst. Ls, sasniedzot 9,2 milj. Ls. Uzņēmuma pašu kapitāls pērn palielinājies par 646,2 tūkst. Ls, pieaugot līdz 5,3 milj. Ls, liecina informācija Lursoft.

SIA Ovi kapitāldaļu turētāji ir Lihtenšteinas Asiavoy Llc un SIA Carnel, kas, savukārt, pieder ASV reģistrētajai kompānijai Oiltrans Llc.

Latvijas lielāko uzņēmumu TOP 500 SIA Ovi ierindojas 252. vietā. TOP 500 veidots, vērtējot uzņēmumu apgrozījumu 2011. gadā, un SIA Ovi aizpērn apgrozīja 17,3 miljonus Ls un nopelnīja - 730 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top? Ovi Watch koka pulksteņi

Ilze Žaime, 24.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā rubrikā "Kā top?" portāls "Db.lv" aicina ielūkoties pulksteņu "Ovi Watch" darbnīcā, lai uzzinātu, kā tiek izgatavoti koka rokaspulksteņi.

Uzņēmums "Ovi Watch" darbu uzsāka 2016.gadā un līdz šim brīdim Liepājā izgatavotos pulksteņus ir pārdevis jau vairāk nekā 40 pasaules valstīs. "Lielākā daļa pulksteņu pircēju nāk no Vācijas, pateicoties lielajam pieprasījumam interneta vietnē "Amazon.de"," stāsta uzņēmuma līdzīpašnieks un pulksteņu dizaina radītājs Ivo Asns.

Viņš secinājis, ka, lai gan pulksteņus ražo jau četrus gadus, arī Latvijā ik brīdi kāds atzīst, ka par šādu uzņēmumu dzird pirmo reizi.

Četru darbības gadu laikā konkurence vietējo ražotāju vidū esot krietni mainījusies. "Ražot koka pulksteņus kļuva diezgan populāri, arī Latvijā to uzsāka vairāki uzņēmumi, taču, gadiem ejot, citi mazie ražotāji darbību pārtrauca. Tas nav tik vienkāršs bizness, jo rokaspulksteņu no koka pasaulē netrūkst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Potenciālie dārgo auto īpašnieku slepkavas tiek pie bargiem cietumsodiem

LETA, 17.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četriem cilvēkiem, kuri apsūdzēti saistībā ar kāda jauna vīrieša nožņaugšanu un gatavošanos slepkavot vairāku dārgu automašīnu īpašniekus, Rīgas apgabaltiesa šodien piesprieda 10, 12, 15 un 20 gadu ilgus cietumsodus.

Tādējādi trīs no apsūdzētajiem saņēma tādus brīvības atņemšanas sodus, kādus viņiem tiesas debatēs bija lūgusi piemērot prokurore Lidija Raize. Savukārt ceturtajam apsūdzētajam prokurore bija lūgusi piespriest 15 gadu cietumsodu, bet tiesa viņam noteica brīvības atņemšanu uz desmit gadiem.

1987.gadā dzimušo Oskaru Tilleru Rīgas apgabaltiesa nolēma sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz 20 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

1984.gadā dzimušajai Marinai Fjodorovai Rīgas apgabaltiesa piesprieda 15 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

1988.gadā dzimušo Edgaru Dubinu tiesa nolēma sodīt ar brīvības atņemšanu uz 12 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem. Līdz šim Dubins vienīgais no lietā apsūdzētajiem atradās uz brīvām kājām, taču šodien tiesas zālē viņš tika apcietināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

OVI reģistrē divas jaunas komercķīlas

Žanete Hāka, 26.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas un bāzes eļļu vairumtirgotājam SIA OVI reģistrētas divas jaunas komercķīlas par kopējo vērtību 1,466 miljoni eiro, liecina Lursoft dati.

Abu ķīlu ņēmējs ir AB Nordea Bank un par labu bankai uzņēmums ieķīlājis visu savu mantu kā lietu kopību uz ieķīlāšanas brīdi, kā arī lietu kopības nākamās sastāvdaļas.

Uzņēmuma vadība norāda, ka pērn SIA OVI pārkrauto naftas produktu apjoms sasniedza 240,351 tonnu. Eļļa veido 55,5% no uzņēmuma naftas produktu pārkraušanas apjoma. SIA OVI neto apgrozījums pērn sasniedza 11,526 miljonus eiro, kas ir par 49,8% mazāk nekā iepriekšējā pārskata perioda. 2013. gadu uzņēmums noslēdza ar peļņu 685,607 tūkstošu eiro apmērā.

Kā liecina Lursoft datu bāzēs pieejamie informācija, SIA OVI kapitāldaļu turētāji ir Lihtenšteinā esošais ASIAVOY LLC (83,6%) un SIA Cernel (16,4%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā bāzētais koka pulksteņu ražotājs "Ovi Watch" saviem klientiem oktobrī sāk piedāvāt jaunu produktu - statīvu klēpjdatoriem, ko iespējams vienkārši salikt un izjaukt jebkurā vietā.

Produkts tiek piedāvātas trīs dažādās versijās - riekstkoka, zebrāno koka un padauka.

Statīvu, galvenokārt, raksturo tā mobilitāte - to ir iespējams salikt un atkal izjaukt tikai dažu sekunžu laikā, tādējādi, sniedzot patērētājam iespēju savu iesākto darbu pārtraukt un turpināt citur.

Kā top? Ovi Watch koka pulksteņi 

Šajā piektdienā rubrikā "Kā top?" portāls "Db.lv" aicina ielūkoties pulksteņu "Ovi Watch"...

Šāda statīva izmantošana sniedz arī ergonomiskus ieguvumus. Klēpjdatora ekrāns, atrodoties uz statīva, ir novietots acīm un stājai piemērotākā leņķī, tādējādi ļaujot lietotājam komfortablāk strādāt ar datoru.

"Ovi Watch" produktu klāstā jau ir tādi produkti kā rokas pulksteņi, sienas pulksteņi, tauriņi, saulesbrilles un auskari, un tie visi ir gatavoti no augstākās kvalitātes koka, turklāt, to ražošanā tiek izmantoti vairāk nekā 5 dažādi koku veidi.

Db.lv jau rakstīja, ka "Ovi Watch" darbu uzsāka 2016.gadā un līdz šim brīdim Liepājā izgatavotos pulksteņus ir pārdevis jau vairāk nekā 40 pasaules valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Tiesa attaisno visus otrajā digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētos

LETA, 31.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomisko lietu tiesa (ETL) šodien attaisnoja visus tā dēvētajā otrajā digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētos.

ETL tiesnesis Kaspars Vecozols žurnālistiem pēc sprieduma nolasīšanas skaidroja, ka visas personas tika apsūdzētas par krāpšanu lielā apmērā personu grupā, un, lai konstatētu šādas noziedzīgas darbības, ir jābūt cietušajam un zaudējumiem, kas nodarīti ar viltu vai maldu. No lietas materiāliem izrietējis, ka iespējamais cietušais ir SIA "Tet" (tolaik "Lattelecom"), bet pats uzņēmums šo cietušā statusu neatzinis, savukārt bijušās un esošās amatpersonas, kas tika pratinātas, norādījušas, ka nav nedz maldinātas, nedz arī līgumu noslēgšana panākta ar viltu, kā arī nekādi zaudējumi sabiedrībai neesot nodarīti.

"Pastāvot šādiem apstākļiem, tiesai nebija nekāda pamata atzīt [apsūdzētos] par vainīgiem krāpšanā," skaidroja tiesnesis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments šodien nolēma negrozīt Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru četri bijušie AS "Pasažieru vilciens" (PV) valdes locekļi atzīti par vainīgiem dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Lietā bija apsūdzēti četri PV bijušie valdes locekļi - Nils Freivalds, Mārtiņš Jirgens, Edmunds Kancēvičs un Jānis Pētersons - par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, noslēdzot augsta riska darījumu par vilcienu piegādi ar Spānijas komercsabiedrību "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A." (CAF).

Kā informēja tiesa, viens apsūdzētais sodīts ar naudas sodu 45 minimālo mēnešalgu jeb 19 350 eiro apmērā, trīs apsūdzētie - ar naudas sodu 40 minimālo mēnešalgu jeb 17 200 eiro apmērā katrs. Visiem apsūdzētajiem liegtas tiesības trīs gadus ieņemt vēlētus amatus valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās. No apsūdzētajiem solidāri valsts labā piedzīta kaitējuma kompensācija par mantisko zaudējumu 1 484 945,95 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

VID: Latvijā līdzšinējie tiesu spriedumi neveicina finanšu noziegumu apkarošanu

LETA, 19.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tiesu līdzšinējie spriedumi neveicina finanšu noziegumu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanu, trešdien žurnālistiem sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes vadītājs Kaspars Podiņš.

Viņš minēja, ka no 2004.gada līdz 2016.gadam tiesa nav piespriedusi nevienu reālu cietumsodu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, lai gan tas tiek uzskatīts par sevišķi smagu noziegumu, par kuru Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz 12 gadiem.

Vienlaikus Podiņš norādīja, ka kopumā laika posmā no 2004.gada līdz 2009.gadam par finanšu noziegumiem tiesas ir piespriedušas 20 cietumsodus, laikā no 2009.gada līdz 2013.gadam - divus cietumsodus, bet laikā no 2013.gada līdz 2016.gadam - trīs cietumsodus.

Laika posmā no 2014.gada līdz 2016.gadam tiesas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu ir izskatījusi trīs krimināllietas un visos trijos gadījumos piespriesta nosacīta brīvības atņemšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūras piekrastē cīnās ar makšķernieku netikumiem; lietuvieši īpaši bezkaunīgi

Lelde Petrāne, 10.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes piekrasti teju ik pa pāris metriem apstājuši makšķernieki, butes ķeroties kā negudras. Taču ikgadējam rudens makšķerēšanas festivālam ir arī nepatīkamas blaknes – vīri pēc aizbraukšanas aiz sevis atstāj prāvus atkritumu kalnus, ar kuriem pašvaldības un atbildīgie vides dienesti nespēj cīnīties.

Par to vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Vairim Krūtem pieder īpašums Ovišu dabas lieguma teritorijā. Viņš jau paguris, lamājoties ar netīrīgajiem makšķerniekiem un rakstot iesniegumus dažādām iestādēm. Ik dienas Ovišos sabraucot ap simts makšķernieku, bet brīvdienās viņu skaits reizumis lēšams pat pustūkstotī. Zivju ķeršana nerimstoties nedz dienā, nedz naktī. Ik pa gabalu piekrastē kvēlo ugunskuri, un pirms pāris nedēļām viens tāds tapis arī no Vaira taisītā zedeņu žoga. Bušu ķērāji nakts melnumā meklējuši ko sausāku iekuram, līdz atklīduši līdz viņa mājām. Tagad Vairis uzlicis jaunu sētu, bet, vai tai būs ilgs mūžs, viņš šaubās. «Pagājušajā nedēļā Tārgales pagasts atsūtīja simtlatniekus sakopt pludmali, bet nu jau atkal viss ir piecūkots.» Smiltīs atrodams pilns neapzinīgu tūristu komplekts – plēves, maisi, PET un stikla pudeles, burciņas un neiztrūkstoši – cigarešu izsmēķi un garneļu čaulas, novērojis laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu koka rokaspulksteņu ražotājs Ovi Watch publiskojis video, kurā uzfilmēts, kā no cēlkoka gabala var uztaisīt rokas pulksteni.

Materiālā ir uzskatāmi atainots, kā tiek radīts pulkstenis, sākot no cēlkoka gabala līdz gatavam produktam.

Ovi Watch koka rokas pulksteņu projekts aizsākās šā gada janvārī, kad kompānija sāka pūļa finansējuma kampaņu, kuras laikā tika savākti nepieciešamie līdzekļi, lai varētu uzsākt pulksteņu ražošanu Liepājā.

No 19. - 23. oktobrim Ovi Watch prezentē savu produkciju Āzijas tirgum izstādē BIG+BIH 2016.

Video skatāms zemāk:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobra sākumā Rīgas apgabaltiesa plāno turpināt izskatīt krimināllietu, kurā korupcijā apsūdzēts bijušais VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis un Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis.

Tiesas sēde ir ieplānota 5.oktobrī plkst.10, taču atbilde no Igaunijas par iespēju nodrošināt Osinovska attālinātu dalību šajā sēdē pagaidām vēl tiesā nav saņemta.

Iepriekš tiesa apmierināja apsūdzētā Osinovska lūgumu piedalīties tiesas sēdēs attālināti, realizējot starptautisko tiesisko sadarbību ar Igauniju.

Vidzemes rajona tiesa iepriekš abus apsūdzētos pilnībā attaisnoja, taču prokuratūra par šo spriedumu iesniedza apelācijas protestu.

Apsūdzības pamatā Magonim ir divu darbību kopums, proti, prokuratūra uzskata, ka viņam 2015.gada vasarā nodota nauda, lai sekmētu, ka "LDz" meitas sabiedrība SIA "LDz Ritošā sastāva serviss" iepirktu no Osinovskim piederošās AS "Skinest Rail" četras dīzeļlokomotīves.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vēsturisks tiesas spriedums

Agnese Margēviča, Diena, 21.12.2023

Advokāts Mārtiņš Kvēps piedalās tiesas sēdē Rīgas rajona tiesā, kurā tika pasludināts tiesas spriedums bijušā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča un uzņēmēja Māra Martinsona kukuļņemšanas lietā, ar kuru M.Martinsonam piederošajam uzņēmumam MM investīcijas piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis 3,1 miljona eiro apmērā.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesas lēmums piespriest reālus un būtiskus cietumsodus par korupciju bijušajam Latvijas Bankas (LB) prezidentam Ilmāram Rimšēvičam un uzņēmējam Mārim Martinsonam paliks Latvijas tiesu sistēmas vēsturē neatkarīgi no tā, kā risināsies tiesvedība apelācijas instancē.

Īpašs šis spriedums ir arī Dienai, kura par M. Martinsona centrālo lomu dažādās koruptīvas nokrāsas lietās rakstīja teju visu pēdējo desmitgadi, laikā, kad M. Martinsons pret šīm aizdomām vēl apņēmīgi cīnījās, cenšoties pierādīt godīga uzņēmēja un mecenāta slavu. To viņam palīdzēja uzturēt plaša spektra politiskā elite – uz viņa sponsorētiem pasākumiem bez sarkšanas vēl ne tik sen ieradās sabiedrības krējums, bet valdība aiz slēgtām durvīm uzskatīja par iespējamu izskatīt viņu starp pretendentiem uz bankas Citadele valstij piederošo daļu pirkšanu.

Šoks par spriedumu

Trešdien, spriežot pēc I. Rimšēviča un M. Martinsona ķermeņa valodas, abiem uzmanīgi un saspringti klausoties spriedumu, īpaši manieres, kādā bijušais LB prezidents pameta tiesas ēku – tukšām rokām, bez virsdrēbēm, stāvoklī, kas no malas atgādināja afektu –, spriedums savā bardzībā bija negaidīts abiem apsūdzētajiem. Pieredzējušu, ar saviem sakariem tiesībsargu vidū zināmu advokātu armija, intervijas vīriešu žurnāliem, centieni ar dažādiem sabiedrisko attiecību un juridiskās argumentācijas paņēmieniem sēt šaubas par apsūdzību pamatotību – tas viss atstāja vietu šaubām par gaidāmā sprieduma bardzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apstiprina jaunos Ceļu satiksmes noteikumus

Dienas Bizness, 02.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 2. jūnijā, valdība apstiprināja Ministru kabineta noteikumu projektu Ceļu satiksmes noteikumi (CSN), kas uzlabos satiksmes drošību uz ceļiem, īpaši pievēršot uzmanību mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem, informē Satiksmes ministrijas pārstāvis Rolands Rumba.

Noteikumu projektā iekļauts plašs regulējums attiecībā uz velosipēdu vadītājiem nepieciešamo infrastruktūru, ieviesta un definēta ceļa infrastruktūras sastāvdaļa - velojosla, kas paredzēta braukšanai ar velosipēdu.

Precīzāk noteikta arī velosipēdu atrašanās vieta uz ceļa – velosipēda vadītājiem jābrauc pa tiem paredzēto infrastruktūru, taču, ja šīs infrastruktūras nav vai tā ir attālināta no ceļa, velosipēda vadītājiem atļauts braukt pa brauktuvi.

Braukšana pa ietvi atļauta kā izņēmuma gadījums - ja braukšana pa brauktuvi, ņemot vērā ceļu satiksmes intensitāti, ceļa un meteoroloģiskos apstākļus, nav iespējama, ir apgrūtināta vai bīstama. Gājējiem uz ietves ir priekšroka un velosipēda vadītājiem jāizvēlas tāds braukšanas ātrums, lai gājēji netiktu apdraudēti vai traucēti. Braukšana pa ietvi jebkurā gadījumā atļauta bērniem līdz 12 gadu vecumam un to pavadītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līderība ir māksla, kas ļauj ietekmēt cilvēku un organizāciju rīcību, procesu un ierasto lietu kārtību, lai tie virzītos uz vienu konkrētu ilgtermiņa mērķi. Tā ir prasme, kas mūsdienās ir ārkārtīgi nepieciešama uzņēmumu vadītājiem. Vadītājs – tas ir formāls amats, ko cilvēks ir ieguvis no saviem formālajiem vadītājiem. Tomēr jāsaprot, ka amats pats par sevi negarantē, ka vadītāja darbinieki, komanda vai organizācija strādās pēc tā iecerēm un izvirzītajiem mērķiem. Vadītājam ir nepieciešams virzīt un pārliecināt komandu ārpus viņa amata, ka viņa izvirzītie mērķi, stratēģijas un metodes ir efektīvas.

Līderība vai vadīšanas rīki?

Vadošās biznesa augstskolas īpaši pēdējos 20 gadus ir sapratušas, ka, no vienas puses, ir ļoti svarīgi palīdzēt vadītājiem apgūt, kā sistematizēt darbu un organizācijas, kā sistematizēt dažādus tirgus, saprast finanšu rīkus, kas nepieciešami, lai izpildītu viņu formālo amatu. Tomēr ir saprotams, ka ar to nepietiek. Ir jāpalīdz vadītājiem apgūt arī tās iemaņas, kas nepieciešamas, lai minētos vadības rīkus izmantotu pareizā veidā, uz organizācijas mērķi.

Nav šaubu, ka attīstīt līderības prasmes ir daudz grūtāk kā iemācīties vadīšanas rīkus. Tas ir tāpēc, ka šajā procesā daudz jāsaskaras ar jautājumiem, kas nav taustāmi, kam nav viennozīmīgu tehnisku risinājumu. Ir jārisina jautājumi, kas no vadītājiem prasa kritiskās domāšanas spējas, radošumu, elastīgumu, emocionālo stabilitāti un inteliģenci, zināšanas psiholoģijā. Šīs prasmes nav iespējams apgūt un iemācīties ar grāmatu palīdzību, lekciju klausīšanos no brīnišķīgiem lektoriem vai uzdevumu pildīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesai šodien izdevās pabeigt piecus gadus un vienu mēnesi ilgušo tiesas izmeklēšanu tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā.

Tiesas debates gan šodien vēl netika sāktas, jo procesa dalībniekiem nepieciešams laiks, lai tām sagatavotos. Debates tiks atklātas 22. novembrī plkst.10, un, kā jau ierasts, pirmais tajās uzstāsies prokurors.

Šodien procesa dalībnieki arī vienojās par tiesas sēžu datumiem visam novembrim, decembrim un nākamā gada janvārim.

Kā ziņots, tiesas sastāvs ar tiesnesi Juri Stukānu priekšgalā digitālās televīzijas krimināllietu sāka skatīt 2008. gada 28. augustā. Pirms tam kopš 2007.gada novembra beigām lietu skatīja tiesneses Žanetes Vēveres sastāvs, taču 2008. gada 19. maijā Vēvere pieņēma sev izteikto noraidījumu saistībā ar iespējamu interešu konfliktu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Groza, bet neizskaidro apsūdzības

Guntars Gūte, Diena, 02.12.2021

Tā sauktajā otrajā digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētie pārmet apsūdzības uzturētājam prokuroram Monvīdam Zelčam nespēju pamatot pēkšņo lēmumu grozīt apsūdzības un arī nespēju precīzi izskaidrot jauno apsūdzību būtību.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā sauktajā otrajā digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētie pārmet apsūdzības uzturētājam prokuroram Monvīdam Zelčam nespēju pamatot pēkšņo lēmumu grozīt apsūdzības un arī nespēju precīzi izskaidrot jauno apsūdzību būtību, turklāt tas notiekot pēc 11 gadu izmeklēšanas un trīs mēnešu lietas skatīšanas tiesā, raksta laikraksts Diena.

Tāpat prokurora atsevišķas rīcības un lūgums par tiesas sēžu atlikšanu radījuši aizdomas par centieniem novilcināt lietas izskatīšanu. Novembra pēdējā tiesas sēdē šķita, ka prokurors ar savu rīcību pat sadusmoja tiesnesi.

Minētajā kriminālprocesā kopumā par krāpšanu lielā apmērā un organizētā grupā apsūdzētas deviņas personas – bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, uzņēmējs Andris Šķēle, bijušais uzņēmuma Tet valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, bijušais Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Nils Freivalds, kā arī bijušais Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Lauris Dripe. Apsūdzēts arī Lattelecom (Tet) tā laika komercdirektors Jānis Ligers, Biznesa daļas vadītājs Toms Ābele, Biznesa atbalsta daļas vadītājs Toms Meisītis un bijušais uzņēmuma Hannu Digital valdes loceklis Gintars Kavacis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesa atkal atsaka pieņemt izdalīto Latvenergo krimināllietu

Elīna Pankovska, 17.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atkārtoti pieņēmusi lēmumu atgriezt Ģenerālprokuratūrā krimināllietu, kas šā gada jūnijā tika izdalīta no tā saucamās Latvenergo krimināllietas, un kuras ietvaros apsūdzības celtas kopumā trim valsts amatpersonām, informē Ģenerālprokuratūra.

Iepriekš tiesa krimināllietu bija atgriezusi trūkumu novēršanai, jo tika konstatēts, ka daži lietā esošie dokumenti (aptuveni 20 lpp.) krievu valodā nav iztulkoti valsts valodā. Līdz ar to tiesa secināja, ka apsūdzētajiem nebija iespējas iepazīties ar šiem dokumentiem. Sākotnēji iztrūkstošo dokumentu tulkojumus, nosūtot lietu tiesai, bija paredzēts izsniegt apsūdzētajiem vēlāk līdz lietas izskatīšanas uzsākšanai tiesā, lai nekavētu krimināllietas iztiesāšanu tiesā, norāda prokuratūra. Tulkojums tika pievienos lietas materiāliem

Tomēr šā gada 7.decembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atkārtoti pieņēma lēmumu atgriezt lietu amatā augstākam prokuroram trūkumu novēršanai tāpēc, ka krimināllietas materiāli esot izsniegti aizstāvim, nevis apsūdzētajam, kā arī aizstāvim, nevis apsūdzētajam uzdots jautājums par to, vai iespējama krimināllietas izskatīšana bez pierādījumu pārbaudes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepnieku sauc pie atbildības par necieņu pret tiesu digitālās televīzijas lietā

LETA, 03.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polittehnologs Jurģis Liepnieks ticis saukts pie administratīvās atbildības par izrādīto necieņu pret tiesu digitālās televīzijās krimināllietā, informē Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa.

Liepnieks saukts pie atbildības pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.39 panta. Tajā noteikts, ka par necieņu pret tiesu uzliek naudas sodu līdz 350 eiro vai piemēro administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm.

Administratīvā pārkāpuma protokols Liepniekam noformēts 20.novembrī. Tiesā gan norādīja, ka tiesas sēde administratīvā pārkāpuma lietā paredzēta 9.janvārī.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa iepriekš nepieņēma Liepnieka pieteikto noraidījumu prokuroram Edvīnam Pilikseram tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā. Pieteiktais noraidījums saistīts ar minēto administratīvā pārkāpuma lietu, kurā Piliksers iepriekš lūdza par necieņas izrādīšanu pret tiesu Liepnieku saukt pie administratīvās atbildības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

ASV Latvijai pieprasa izdot kibernoziedznieku pāri

Lelde Petrāne, 02.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikas Savienoto Valstu tiesībsargājošās iestādes Latvijai pieprasījušais izdot tiesāšanai ASV divus iespējamos kibernoziedzniekus – Pēteri un Marinu Šahurovus, kurus pērn vasarā aizturēja Rēzeknē vērienīgā, starptautiskā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) veiktā operācijā. Jau tuvāko nedēļu laikā par viņu izdošanu lems Latvijas Ģenerālprokuratūra, svētdien informēja LNT raidījums Top 10.

Ja viņus izdos ASV, tad apsūdzētajiem Pēterim un Marinai draud līdz pat divdesmit gadiem cietumā.

ASV izmeklētāji uzskata, ka, slēpjoties aiz Pētera tēvam piederējuša uzņēmuma, abi jaunieši apkalpojuši serverus, kas atradušies citviet Rēzeknē. Ar rēzekniešu apkalpoto serveru palīdzību Amerikas Savienotajās Valstīs izplatīti datorvīrusi.

«Viņi bija izveidojuši neīstu viesnīcas mājas lapu, un ievietoja tās reklāmu laikraksta Minneapolis Star Tribune mājas lapā. Ar tās palīdzību viņi izkrāpa lielu naudu no cilvēkiem,» skaidrojusi ASV vēstniecības Latvijā preses un kultūras atašejs Eimija Storova. Ikviens ieinteresētais, kurš uzklikšķināja uz reklāmas banera, inficēja savu datoru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Daimler kukuļošanas krimināllietā apsūdzētajiem būs jāsamaksā valstij 1,5 miljoni eiro

LETA, 25.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā šodien pasludinājusi spriedumu tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas krimināllietā, apstiprinot vienošanos, kas paredz, ka apsūdzētajiem valstij būs jāsamaksā 1,5 miljoni eiro, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Saskaņā ar vienošanos, kas tika panākta starp prokuratūru un apsūdzētajiem, apsūdzētie savu vainu atzīst, piekrīt samaksāt 1,5 miljonus eiro valsts budžetā un piekrīt nosacītai brīvības atņemšanai.

Iepriekš tiesas sēdē gūts apstiprinājums, ka naudas pārskaitīšanas process valsts kontā ir sācies.

Jau ziņots, ka uz apsūdzēto sola šajā lietā sēdās bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un kādreizējais SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Leonards Tenis, cits Bojāra tā laika padomnieks, uzņēmējs Armands Zeihmanis un viņa sieva Vita Zeihmane, Zviedrijā reģistrēta uzņēmuma direktors Raimonds Krastiņš, kā arī Agris Koroševskis un uzņēmējs Sergejs Zambers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Uzdodoties par traktortehnikas tirgotājiem, izkrāpj 29,3 tūkstošus eiro

Žanete Hāka, 03.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu par personu grupā veiktu krāpšanu, iegūstot no vairākām privātpersonām un zemnieku saimniecībām kopumā 29296 eiro, kas samaksāti avansā par traktoru iegādi, apsūdzētajiem apzinoties, ka pirkums nenotiks, informē Prokuratūra.

Apsūdzētie saukti pie kriminālatbildības par sveša maksāšanas līdzekļa nozagšanu, tā nelikumīgu izmantošanu un tādu datu izplatīšanu, kas sniedz iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, 2015. gada otrajā pusē trīs apsūdzētie, viens no tiem, atrodoties Rīgas Centrālcietumā, personu grupā mantkārīgu motīvu vadīti, vienojās par krāpšanas izdarīšanu. Viens no apsūdzētajiem, lai veiktu krāpnieciskas darbības personu grupā, meklēja iespējas, lai iegūtu personu datus un to banku datus. Apsūdzētā piedāvājumam atsaucās kāda nekustamo īpašumu māklere.Cietumā esošā persona interneta portālā ss.lv izvietoja sludinājumus par traktortehnikas pārdošanu, apzinoties, ka pirkuma – pārdošanas līgums netiks noslēgts.Sludinājumiem atsaucās vairākas zemnieku saimniecības un privātpersonas. Tika izveidotas dažādas e - pasta adreses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Prasmes, kas vadītājiem var palīdzēt 2024.gadā

Dana Kocāne, personālatlases un augsta līmeņa vadītāju atlases “Tech Recruitement” aģentūras vadītāja un dibinātāja, 11.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā vienā vārdā raksturot 2023. gadu? Šis ir nenoliedzami bijis liels pārmaiņu gads. Uzņēmēji daudz izstrādāja motivējošus labumus, lai veicinātu darbinieku atgriešanos birojos.

Pasauli satricināja mākslīgā intelekta spējas. Savukārt, politiskajā skatuvē turpināja attīstīties ģeopolitiskie konflikti. Ikdienā strādājot ar augsta līmeņa vadītāju atlasi, novērotais, liecina, ka piedzīvotās pārmaiņas un nenoteiktība ir radījusi vajadzību pēc tādiem uzņēmuma vadītājiem, kas ne vien spēj būt labi stratēģi, bet arī izcili cilvēku eksperti. Kā vadītājiem pielāgoties šai jaunajai realitātei, kur pārmaiņas ir nenovēršamas? Atbildot īsi - nepretoties tam, ko nav iespējams kontrolēt un turpināt apgūt jaunas prasmes.

Šeit labi iederās citāts no Microsoft vadītāja Satja Nadellas: "Pirms pieciem gadiem cilvēki man teica: "Tas nav iespējams, tas nestrādās. Ir ļoti vientuļi dzirdēt šādas frāzes. Vadītājam ir jābūt tam, kas uzņemas risku, saskaņā ar savu pasaules redzējumu, ar absolūti nesalaužamu priekšstatu par to, uz kurieni virzās pasaule."

Komentāri

Pievienot komentāru