Tirdzniecība un pakalpojumi

Kurbads un ko darbība krīzes laikā praktiski paralizēta

LETA, 20.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnu transporta un loģistikas uzņēmuma SIA "Kurbads un ko" ("Kurbads") darbība Covid-19 izplatības laikā ir praktiski paralizēta un apgrozījums šogad martā krities par vairāk nekā 30% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, pastāstīja uzņēmuma pārstāve Sintija Bērziņa.

Uzņēmuma "Kurbads" pamatdarbība ir automašīnu piegāde no autobūves rūpnīcām pie dīleriem Baltijas valstīs, taču pēc Bērziņas skaidrotā, pašreiz visā Eiropā uz noteiktu laiku ir apturētas automašīnu ražotnes. Turklāt katras valsts izstrādāto piesardzības pasākumu dēļ veidojas rindas pie robežpunktiem. Tādējādi tiek kavēti gan piegādes termiņi, gan vispārējā uzņēmuma darbība.

Tā kā strauji ir krities pieprasījums pēc jaunām automašīnām "Kurbads" darbība ir praktiski paralizēta - nav automašīnu ko pārvadāt, un nav arī pieprasījums pēc tām, skaidroja Bērziņa.

Viņa arī atzīmēja, ka apgrozījuma samazinājums par 30% šogad martā salīdzinājumā ar 2019.gada martu ir būtisks, ņemot vērā, ka krīze sākās tikai mēneša otrajā pusē. Turklāt uzņēmums ieguldīja naudu autovedēju parka palielināšanā un tāpēc iepriekš prognozēja, ka 2020.gada martā apgrozījums būs par 15-20% lielāks nekā 2019.gada martā.

Tāpat Bērziņa norādīja, ka aprīlī uzņēmums nodarbinās vien 20% no autoparka.

Viņa minēja, ka papildu kravu apmēra kritumam krīze atstāj ļoti nelabvēlīgu iespaidu uz maksājumu disciplīnu - klienti, kas tika uzskatīti par drošiem, ir sākuši kavēt maksājumus. Tādējādi "Kurbadam" var rasties īstermiņa naudas plūsmas problēmas.

Runājot par nākotnes prognozēm pēc krīzes, Bērziņa pauda, ka "Kurbads" jau pirms Covid -19 krīzes gatavojās iespējamam ekonomikas lejupslīdes scenārijam un uzkrāja līdzekļus, kas palīdzētu amortizēt ekonomiskas lejupslīdes ietekmi, taču esošo scenāriju neviens nevarēja paredzēt.

Tāpat uzņēmuma pārstāve apstiprināja, ka "Kurbads" izmanto valsts sniegtos atbalsta pasākumus.

"Šajā situācijā priecājamies gan par valsts, gan banku pretimnākšanu uzņēmējiem. Esam pieteikušies nodokļu brīvdienām, dīkstāves pabalstam. Kā arī esam izmantojuši iespēju izmantot "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" kredītu, apgrozāmo līdzekļu papildināšanai," norādīja Bērziņa.

Kompānija "Kurbads un ko" reģistrēta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 152 224 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma finanšu dati par 2019.gadu vēl nav publiskoti, bet 2018.gadā kompānijas apgrozījums bija 9,751 miljons eiro, bet peļņa - 686 524 eiro. "Kurbads un ko" vienīgais īpašnieks ir Andis Pikāns.

Komentāri

Pievienot komentāru