Kurus pārtikas produktus droši var ēst arī pēc derīguma termiņa beigām? 

Saskaņā ar starptautiska pārtikas atkritumu mazināšanai veltīta projekta Fusions datiem aptuveni puse no visiem pārtikas atkritumiem rodas tieši mājsaimniecībās.

Laura Mazbērziņa, 2019. gada 14. marts plkst. 9:05
Tevi varētu interesēt

«Īpatsvars var mainīties atkarībā no mērīšanas metodes, tomēr viennozīmīgi secināms ir tas, ka mums ikvienam ir ļoti liela ietekme uz pārtikas atkritumu daudzumu. Kad noslēgsies pētījums par pārtikas atkritumu apjomu Latvijā, arī mēs varēsim izdarīt pierādījumos balstītus secinājumus par mājsaimniecību ietekmi, tomēr pašlaik paļaujamies uz citur veiktiem pētījumiem,» komentē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Vācijas bezpeļņas organizācija Tafel Deutschland, cik ilgi pēc derīguma termiņa konkrēti pārtikas produkti vēl ir droši lietojami pārtikā. Produkti, kas ir droši lietojami pārtikā vienu gadu pēc derīguma termiņa beigām, ir rīsi, makaroni, milti, cukurs, dažāda veida konservi. Saldētas ogas/dārzeņi ir droši lietojami pārtikā sešus mēnešus, bet Kellogg's produkcija - divus mēnešus pēc derīguma termiņa beigām. Pistācijas ir droši lietojamas pārtikā 28 dienas, olas, siers un sviests - 21 dienu, desas - piecas līdz septiņas dienas, piens un maize - divas dienas pēc derīguma termiņa beigām.

VARAM eksperti teic, ka šāda informācija ļauj patērētājiem izprast to, ka pārtika nav noteikti jāmet ārā, tiklīdz beidzas derīguma termiņš «Ieteicams līdz». Patērētāji galvenokārt var iesaistīties pārtikas atkritumu mazināšanā katrs savā mājsaimniecībā un ikdienā. Ministrija rekomendē, ka ikviens var mazināt pārtikas atkritumus savā ikdienā ar: optimālu pārtikas iegādes plānošanu, atbilstošu iepirkšanos, atbilstošu pārtikas uzglabāšanu, gatavošanu/ēšanu, pārtikas pārpalikumu izmantošanu.

Ministrija norāda, ka, lai saražotu un nogādātu līdz veikalu plauktiem pārtiku, kas tiek izmesta, tiek izniekoti resursi, tāpēc ikvienam iedzīvotājam un sabiedrībai kopumā ir svarīga loma šo resursu taupīšanā tik vienkārši kā iepērkoties pārdomāti, uzglabājot atbilstoši un gatavojot optimāli.

«Ikviens patērētājs tiešā veidā var ietekmēt pārtikas atkritumu apjomu, tomēr tas prasa paradumu un domāšanas veida maiņu, kam, savukārt, nepieciešams laiks. Arī pārtikas atkritumu jomā svarīgi ir plānot rīcības, kas balstās faktos, skaitļos – pierādījumos. Tādēļ 2020. gadā Latvijā, kā ikvienā ES dalībvalstī, tiks veikts pētījums par pārtikas atkritumu apjomu, kas ļaus izdarīt konkrētus secinājumus par pārtikas atkritumu apjomu Latvijā ikvienā pārtikas aprites ķēdes posmā, t.i. ražošanā, pārstrādē, mazumtirdzniecībā, mājsaimniecībās, sabiedriskajā ēdināšanā,» informē VARAM.

Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2018. gada 13. septembris plkst. 6:54

Atkritumu poligona Getliņi apsaimniekotājs Getliņi EKO grib aizņemties 10 miljonus eiro, lai...

2018. gada 30. jūlijs plkst. 15:46

Čiekurkalnā ir uzsākts eksperiments atkritumu apsaimniekošanas jomā – zaļi un ilgtspējīgi domājošie...

2018. gada 29. jūnijs plkst. 11:18

Šonakt bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma AS «BAO» teritorijā Olainē izcēlies paaugstinātas...

2018. gada 22. jūnijs plkst. 6:58

Ja viss noritēs bez aizķeršanās, tad 2020. gadā Getliņos varēs sākt pārstrādāt...

Nepalaid garām

Dzērienu ražotājs Coca-Cola pirmo reizi atklājis, ka viena gada laikā tas izmanto...

Kontekstā ar pašlaik aktuālajiem Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) parādiem sociālajos tīklos...

Saskaņā ar starptautiska pārtikas atkritumu mazināšanai veltīta projekta Fusions datiem aptuveni...

Grupas Prāta Vētra bundzinieks, mūziķis Kaspars Roga šā gada maija sākumā skatītājiem...

Šā gada pirmajā pusē Ventspilī tiks uzsākta zinātnes un inovāciju centra būvniecība,...

Apakšveļas zīmols Flash You and me piecos gados kļuvis par stabili augošu...

No šīs sadaļas
2019. gada 28. februāris plkst. 10:43

Par veselīgajām, populārajām pārtikas izejvielām ir jāpiemaksā arvien vairāk...

2019. gada 27. februāris plkst. 10:09

Ar katru gadu piena produktu patēriņš Latvijā sarūk, un tas nelabvēlīgi ietekmē...

2019. gada 22. februāris plkst. 15:44

SIA Kurzemes Gaļsaimnieks izsludinājis iepirkumu gaļas pārstrādes ceha pārbūvei, liecina informācija...

2019. gada 22. februāris plkst. 9:29

2018.gada decembrī piena pārstrādes uzņēmums Baltic Dairy Board tika sertificēts bioloģisko produktu...

2019. gada 12. februāris plkst. 11:08

Ovostar Union paziņojis par iekārtu iegādi Latvijas olu ražotnei 26 miljonu eiro vērtībā, taču...

2019. gada 12. februāris plkst. 9:22

Mūsdienu sabiedrībā aizvien aktuālā kļūst vegānisma ideja un tāda dzīvesveida piekopšana,...

2019. gada 12. februāris plkst. 6:48

Latviešu valodas ekspertu komisija alus darinājumu «craft beer» latviešu valodā aicina saukt...

2019. gada 11. februāris plkst. 16:00

«Prodexpo» ir Krievijā lielākā pārtikas un dzērienu izstāde, kas šogad norisinās jau...

2019. gada 11. februāris plkst. 14:46

Igaunijas kompānija Apollo Group panākusi vienošanos par restorānu Kentucky Fried Chicken (KFC)...

2019. gada 07. februāris plkst. 6:26

Lai arī maizes patēriņš gadu no gada rūk, Kurzemē lielākās ceptuves stabili...