Ražošana

Latvenergo pārdos savas AS Nordic Energy Link akcijas

Žanete Hāka, 27.09.2013

Jaunākais izdevums

AS Latvenergo akcionāra sapulcē nolemts izbeigt līdzdalību AS Nordic Energy Link, kas veic Igaunijas un Somijas savienojošā elektroenerģijas pārvades kabeļa darījumu operācijas.

Darījumu iecerēts pabeigt līdz šī gada beigām, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 13.jūlija direktīvas par kopīgiem noteikumiem attiecībā uz elektroenerģijas iekšējo tirgu atcelšanu, AS Latvenergo ir jāveic darbības, lai kā elektroenerģijas ražotājs un tirgotājs pēc šā gada 31. decembra tas neturpinātu būt īpašnieks elektroenerģijas pārvades infrastruktūrai, tai skaitā arī AS Nordic Energy Link īpašumā esošajam 350 megavatu (MW) jaudas kabelim, kas savieno Igauniju un Somiju. Lai to nodrošinātu, viens no risinājumiem ir līdzdalības izbeigšana AS Nordic Energy Link, kas atbilstoši tiek darīts.

Saskaņā ar 2004.gada 15.jūnijā noslēgto dibināšanas līgumu AS Latvenergo ir Igaunijā reģistrētās AS Nordic Energy Link 25% daļu turētājs. AS Nordic Energy Link īpašnieku struktūra ir šāda: Eesti Energia pieder 39,9% akciju, AS Latvenergo - 25%, Lietuvos Energia AB - 25%, Finestlink Oy - 10,1%.

Galvenais iemesls, kāpēc AS Latvenergo 2004. gadā nolēma piedalīties Nordic Energy Link projektā, bija iespēja šo starpsavienojumu izmantot komerciālam mērķim un tirgot elektroenerģiju Skandināvijas tirgū Nord Pool Spot biržā, pārdodot elektroenerģiju palu laikā, kā arī importējot elektroenerģiju no Somijas zemu cenu periodos. Šobrīd norit sarunas starp projekta dalībniekiem par galīgo vienošanos un izdevīgāko darījuma gaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvenergo pārtrauc līdzdalību AS Nordic Energy Link

Žanete Hāka, 20.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvenergo izbeidz līdzdalību AS Nordic Energy Link, kas līdz pērnā gada nogalei nodrošināja elektroenerģijas pārvades kabeļa Estlink-1 darbību, kas savieno Igaunijas un Somijas elektrosistēmas.

Kā paziņojumā NASDAQ OMX Riga norāda Latvenergo, atbilstoši 2004.gadā starp AS Nordic Energy Link akcionāriem noslēgtajam sabiedrības dibināšanas līgumam, AS Nordic Energy Link akcionāri ir vienojušies, ka pēc Estlink-1 aktīvu pārdošanas pārvades sistēmas operatoriem AS Nordic Energy Link darbība tiks izbeigta. Tā kā pērnā gada 30.decembrī tika pabeigta Igauniju un Somiju savienojošā elektrokabeļa Estlink-1 nodošana Igaunijas un Somijas pārvades sistēmu operatoriem, tad trešdien AS Nordic Energy Link akcionāru sēdē tika pieņemts lēmums par AS Nordic Energy Link likvidāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo pārtrauks līdzdalību Nordic Energy Link

Nozare.lv, 11.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvenergo pārtrauks līdzdalību AS Nordic Energy Link, kas veic Igaunijas un Somijas savienojošā elektroenerģijas pārvades kabeļa darījumu operācijas, paredz šodien valdībā pieņemtais lēmums.

2004.gadā starp Fingrid Oyj, Eesti Energia AS, Latvenergo, Lietuvos Energija, Powest Oy un Helsinku pilsētu tika parakstīts vispārīgais līgums, kas paredzēja nodibināt īpaša mērķa kompāniju Nordic Energy Link un izbūvēt 350 megavatu līdzstrāvas savienojumu starp Somiju un Igauniju un nākotnē noslēgt līgumu par aktīvu pārdošanu pārvades sistēmas operatoram.

2013.gadā starp Somijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru Fingrid Oyj un Igaunijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru Elering AS kā pircējiem un Nordic Energy Link un tās Somijā reģistrēto meitassabiedrību N.E.L. Finland Oy kā pārdevējiem tika noslēgts līgums par Estlink kabeļa aktīvu pārdošanu, kā rezultātā īpašā mērķa kompānijas Nordic Energy Link plānotās aktivitātes tika izpildītas un saimniecisko darbību tā neturpinās.

Komentāri

Pievienot komentāru