Jaunākais izdevums

Eiropas Komisija (EK) ir izteikusi regulas priekšlikumu pieļaujamās nozvejas noteikšanai ES dalībvalstīm Baltijas jūrā 2017.gadam, informē Zemkopības ministrija.

Regulas projektā teikts, ka Latvijai pieļaujamā nozvejas kvota svarīgākajā nozvejā ir nozīmīgi samazināta: reņģei Rīgas jūras līcī samazinājums sasniegs 21 procentu, mencai Baltijas jūras austrumu rajonā – 39 procentus.

Latvija atbalsta regulas projekta savlaikus apstiprināšanu jau tuvākajā, 10.oktobra ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības Ministru padomes sēdē, tādējādi nodrošinot ūdeņu zivju ilgtspējīgu izmantošanu un nākamā gada zvejas darbību savlaikus plānošanu.

Vienlaikus Latvija aicina ieklausīties to ES dalībvalstu viedoklī, kuru eksperti ir cieši saistīti ar attiecīgo krājumu izmantošanu un izpēti un kuru zvejnieki Baltijas jūrā zvejo.

Latvijas prioritātes ir Rīgas jūras līča reņģes nozvejas apjomi, kā arī relatīvās stabilitātes ievērošana abu mencu krājumu kopējās pieļaujamās nozvejas (KPN) noteikšanā.

Runājot par reņģes zvejas iespējām Baltijas jūrā, Latvija uzskata, ka maksimālais nozvejas samazinājums, kurš būtu pieļaujams un kurš arī atbilst zinātnieku vērtējumam, būtu ne vairāk kā 11 procenti. Latvija nevar piekrist KPN samazinājumam par 21 procentu, jo ilgstošā periodā Rīgas jūras līča reņģes krājums tiek vērtēts kā stabils un nav saprotama nepieciešamība veikt tik lielu samazinājumu. Latvijas interesēs ir panākt iespējami mazāku samazinājumu salīdzinājumā ar EK priekšlikumu, tāpēc Latvija ir iesniegusi Eiropas Komisijai zinātniski pamatotus argumentus par labiem reņģes nārsta apstākļiem 2015.gadā un krājuma pieaugumu minētajos ūdeņos, skaidro ZM.

Arī par mencas nozveju austrumu rajonā Latvija piekrīt piemērot samazinājumu, kas nepārsniedz 20 procentu robežu. Latvija aicina arī saglabāt iepriekš piemērotos zvejas lieguma periodus, lai nodrošinātu mencas krājumu labāku atjaunošanos.

Gan reņģe Rīgas jūras līcī, gan menca austrumu rajonā atstāj nozīmīgu ietekmi uz nozares sociāli ekonomisko situāciju, tāpēc reņģe un menca tiek īpaši uzsvērta Latvijas nostājā. Tikpat nozīmīga, protams, ir arī brētliņa, kuras zvejas iespējas nākamajā gadā ievērojami pieaugs. Par šo krājumu Latvija kopā ar citām BALTFISH valstīm tomēr vēlas būt piesardzīga un piedāvā mazāku palielinājumu 29 procentu apmērā, nekā Eiropas Komisijas piedāvātais 40 procentu palielinājums. To pamatoju ar risku, ka turpmākajos gados mēs atkal varētu saskarties ar zvejas iespēju samazināšanos. Zvejniecībā stabilitātei ir ļoti liela nozīme, uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Saistībā ar mencu rietumu rajonā Latvija vēlas norādīt, ka KPN pilnā mērā jāiedala komerciālajai zvejai, samazinot zvejnieku zvejas iespējas par 88 procentiem. Latvijai ir ļoti mazas šī mencas krājuma zvejas iespējas, tomēr kvotu noteikšanas principi ir jautājums, kuram jāseko ļoti uzmanīgi, jo tas var radīt negatīvus precedentus. Gadījumā, ja saglabātos Eiropas Komisijas piedāvātais radikālais zvejas iespēju samazinājums, tad Latvija drīzāk atbalstītu šīs mencu populācijas zvejas slēgšanu kā komerciālajā, tā arī atpūtas zvejā.

Runājot par pārējiem zivju krājumiem, Latvija principā atbalsta Komisijas viedokli un var būt elastīga, ievērojot tieši ietekmēto valstu viedokli.

Latvija vēlreiz uzsver, ka, runājot par nozveju Baltijas jūrā, ir jāņem vērā BALTFISH kopējā rekomendācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rīgas jūras līča piekrastē apturēta reņģu zveja

Žanete Hāka, 13.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada reņģu nozvejas kvota stāvvadu zvejā Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos Dienvidu ģeogrāfiskā rajonā ir pilnībā izmantota, tāpēc pieņemts lēmums apturēt reņģu zveju ar stāvvadiem 2016. gadā šajā rajonā, informē Zemkopības ministrija.

Jau vairākus gadus pēc kārtas pilnībā tiek apgūts Rīgas jūras līča Dienvidu ģeogrāfiskajam rajonam noteiktais stāvvadu reņģu nozvejas limits. 2016. gadā zvejai Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos tika noteikti 2705 tonnas reņģu zvejas iespējas, no kurām 949 tonnas reņģu zvejas iespējas tika noteiktas Dienvidu ģeogrāfiskajam rajonam – Saulkrastu novadam, Carnikavas novadam, Rīgas pilsētai un Jūrmalas pilsētai.

Arī šogad piekrastes zvejnieki turpina veiksmīgi zvejot reņģes ar stāvvadiem un apgūt tiem noteiktos nozvejas limitus. Saskaņā ar jaunāko informāciju, kas saņemta no Valsts vides dienesta, reņģu nozveja Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos Dienvidu ģeogrāfiskajā rajonā 2016. gada 7. jūnijā sasniedza 945 tonnas. Tādejādi tika konstatēts, ka zvejai Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos Dienvidu ģeogrāfiskajā rajonā noteiktās 949 tonnas reņģu zvejas iespējas ir gandrīz pilnībā izmantotas. Ņemot vērā stāvvadu zvejas aktivitāti, reņģu zveja Rīgas jūras līča piekrastē Dienvidu ģeogrāfiskajā rajonā ir pārtraucama, lai noteiktais nozvejas apjoms netiktu pārsniegts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Rīgas jūras līča austrumu piekrastē pilnībā apgūts reņģu nozvejas limits

Laura Mazbērziņa, 15.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā sezonā, pateicoties labvēlīgiem zvejas apstākļiem, Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos bijusi ļoti laba reņģu zveja ar stāvvadiem, tādēļ šīs sugas nozvejas 2018. gada limits jau ir pilnībā apgūts līča Austrumu ģeogrāfiskajā rajonā (Limbažu un Salacgrīvas novadu administratīvo teritoriju piekraste), informē Zemkopības ministrija.

Šī iemesla dēļ šajos ūdeņos šogad ir nācies apturēt tālāko stāvvadu zveju. Tajā pašā laikā citos Rīgas jūras līča piekrastes rajonos zvejnieki turpina aktīvi zvejot reņģes ar stāvvadiem un, iespējams, pavisam drīz tiks apgūts arī tiem noteiktais nozvejas limits.

2018. gadā zvejai Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos tika noteiktas 2341 tonnas reņģu zvejas iespējas, no kurām 487 tonnas reņģu zvejas iespējas tika iedalītas Austrumu ģeogrāfiskajam rajonam - Limbažu un Salacgrīvas novadam. Kopējā Rīgas jūras līča reņģes nozvejas kvota 2018. gadā, salīdzinot ar 2017. gadu, Latvijai bija par 7% mazāka, kas arī papildus veicināja ātrāku reņģei iedalītā nozvejas apjoma piekrastes ūdeņos apgūšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamajam gadam nozvejas kvotas mencām varētu samazināt visbūtiskāk – par 28 %

Kā liecina EK piedāvājums, lielais mencu nozvejas samazinājums attiektos uz 25.–32. apakšrajonu, kur zvejo Austrumbaltijas mencas, savukārt 22.–24. apakšrajonam, kur zvejo Rietumbaltijas mencas, nozvejas kvota tiktu atstāta šā gada līmenī. Paredzēts, ka reņģu nozveja Rīgas jūras līcī samazinātos par 7 %, bet citām zivju sugām būtu palielinājums.

Reņģu nozveja Baltijas jūrā nākamgad palielinātos par 25 %, laša – par 10,5 %, bet brētliņu nozveja saglabātos līdzšinējā apjomā. Par jaunajām nozvejas kvotām nākamajam gadam paredzēts diskutēt trešdien Zivsaimniecības konsultatīvās padomes sēdē, kad tiks apspriesta Zemkopības ministrijas (ZM) pozīcija nozvejas kvotu jautājumā – patlaban tā vēl ir saskaņošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Konstatē 38,5 tonnas nereģistrētu zivju uz zvejas kuģa Ventspils ostā

Žanete Hāka, 30.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naktī no 24. augusta uz 25. augustu Valsts vides dienesta (VVD) Zvejas kontroles departamenta inspektori, veicot zvejas kuģa pārbaudi Ventspils ostā, uz viena no zvejas kuģiem konstatēja 38,5 tonnas reņģu un brētliņu, kuru nozveja nebija reģistrēta, informē VVD.

Tas ir viens no pēdējo gadu laikā lielākajiem konstatētajiem zvejnieku nereģistrētajiem lomiem.

Par minēto pārkāpumu ir uzsākta lietvedība administratīva pārkāpuma lietā. Lieta tiks izskatīta un lēmums pieņemts mēneša laikā. Par šādu pārkāpumu, pamatojoties uz Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksu, juridiskās personas var tikt sodītas no 140 līdz 14000 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanas rīkus un pārkāpuma priekšmetus, tai skaitā peldošos līdzekļus ar aprīkojumu, vai bez konfiskācijas, un atņem zvejas tiesības uz laiku līdz trim gadiem vai bez tiesību atņemšanas.

Papildus zvejas kuģim un zvejas kuģa kapteinim par izdarītajiem zvejas noteikumu pārkāpumiem var tikt piešķirti soda punkti.

Komentāri

Pievienot komentāru