Finanses

Latvija novērsusi ES fondu finansējuma zaudējuma riskus

Žanete Hāka, 06.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija veiksmīgi novērsusi Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma zaudējuma riskus 2007-2013.gada plānošanas perioda darbības programmā Uzņēmējdarbība un inovācijas, iesniedzot Eiropas Komisijā (EK) maksājuma pieteikumu nepieciešamajā apjomā līdz 2014.gada beigām, informē Finanšu ministrija.

Darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas ietvaros risks Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma daļējai zaudēšanai tika identificēts jau 2013.gada vasarā. Atbildīgo iestāžu operatīvas, efektīvas un konstruktīvas sadarbības rezultātā šobrīd risks ir novērsts, un FM paredz, ka ES fondu 2007.-2013.gada plānošanas periodā pieejamo ES fondu finansējumu Latvija spēs ieguldīt izvirzīto mērķu un plānoto rezultātu sasniegšanai pilnā apmērā, norāda Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards.

Līdz 2014.gada beigām darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas ietvaros Latvijai bija jāiesniedz EK maksājumu pieprasījumi par vismaz 591,4 miljoniem eiro.

Līdz ar pēdējo 2014.gadā iesniegto izdevumu deklarāciju Latvija kopumā EK ir pieprasījusi 612,8 miljonus eiro, tādējādi izvairoties no neto zaudējumiem un pārsniedzot minimālo mērķi par 21,4 miljoniem eiro.

Valdības lēmums piešķirt papildus valsts budžeta virssaistības ES fondu programmu sekmīgai ieviešanai, lai kompensētu dažādas neveiksmes un atkāpes no plānotā, ir bijis viens no galvenajiem risku novēršanas instrumentiem.

Lai turpmāk novērstu šādu risku izveidošanos, ir svarīga pārdomāta un ar jomas specifiku sabalansētu investīciju plānošana jau no programmas ieviešanas sākuma. Īpaša uzmanība tam tiek pievērsta jau šobrīd, uzsākot 2014.-2020.gada ES fondu perioda programmas ieviešanu. Nākotnē kritiskāk jāvērtē pārlieku lielais optimisms arī projektu īstenotāju ieviešanas plānos. Tāpat jāņem vērā, ka iestādēm nepieciešams jau savlaicīgi reaģēt uz konstatētām novirzēm no plāniem, tādējādi nepieļaujot dažādu risku un problēmu eskalāciju perioda beigās, uzsver A. Eberhards.

Neraugoties uz jau sasniegto, Latvijai jānodrošina, ka līdz 2015.gada beigām darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas laikā tiek pabeigti iesāktie projekti, un to ietvaros tiek samaksāti maksājumi par ERAF apjomu vismaz 83,5 miljonu eiro apmērā.

Finansiāli lielākā maksājumu plūsma atlikusi augstas pievienotās vērtības investīciju projektos, kompetenču centros un biznesa inkubatoros, tāpat līdz perioda beigām jānodrošina, ka finanšu instrumentos novirzītais finansējums tiek pilnā apmērā novirzīts komersantiem, izsniedzot aizdevumus, garantijas un riska kapitāla investīcijas. Tas nodrošinātu, ka darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas ietvaros viss pieejamais ERAF finansējums 696,3 eiro apmērā 2007.-2013.gada plānošanas periodā tiek ieguldīts izvirzītajos mērķos.

Paralēli FM kā ES fondu vadošā iestāde, atbildīgās iestādes un sadarbības iestādes uzrauga arī citu programmu īstenošanu, kā arī nodrošina mērķu izpildi un uzraudzību.

Komentāri

Pievienot komentāru