Jaunākais izdevums

Latvija šogad plāno iet starptautiskajos tirgos ar vērtspapīru emisiju un gatavoties 2012.gadam, kad sāksies Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevuma atmaksa, raidījumā 900 sekundes norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš arī atzīmēja, ja Latvijas mērķis ir mūžīgi būt SVF programmā, tad Latvijai nav jāvēršas starptautiskajos finanšu tirgos. Taču šāds mērķis nav un arī SVF nav mērķis mūžīgi turēt valstis savā programmā.

«Kamēr tiek uzskatīts, ka Latvija nevar sevi starptautiskos tirgos nofinansēt, tikmēr kredītrisks atspoguļojas arī samazinātā kredītu pieejamībā uzņēmējiem. 2012.gadā mums būs jānofinansē budžeta deficīts, kas mums būs provizoriski 2,9% no IKP, pluss jāatmaksā 200-300 miljoni,» piebilda premjers.

Viņš arī uzsvēra, ka Latvija diez vai vēlas visu laiku būt SVF programmā un klausīties aizdevēju norādēs par to, kur samazināt un kādus nodokļus celt.

Savukārt runāt par aizdevumu termiņu pagarinājumu, konkrēti par Eiropas Komisijas maksājumiem, varot tajā brīdī, ja tas notiek pēc esošajām procentu likmēm. Pašreiz Latvijai procentu likmes, ko saņem no EK esot pietiekoši izdevīgas, daudz zemākas nekā aizņemas Grieķija un Īrija.

«Tāpēc mums ir jāvērtē vai būtu izdevīgi atvērt šīs sarunas, kas varētu arī nozīmēt starptautiskās programmas pagarināšanu, jo pašreiz programma beidzās šā gada 22.decembrī,» norādīja premjers.

Viņš uzsvēra, ka termiņa pagarināšana nenozīmējot to, ka Latvija nespēs laikā atdot parādu. Šāda veida kredītus var atdot tikai tad, ja budžetā ir pārpalikums, tad pakāpeniski var samazināt valsts parāda apjomu.

SVF nauda protams ir lētāka un Latvija krīzes laikā aizņēmās ar procentu likmi 3% gadā, savukārt Lietuvai tas izmaksājis 9% gadā, jo viņa nav SVF programmā. Aizdevēji mums mūžīgi lētāko naudu nedos, viņi arī gaidot, kad mēs paši parādīsim, ka varam sevi nofinansēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Premjeram personīgi noklausīšanās bažas nerada

Elīna Pankovska, 23.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Noklausīšanās man personīgi bažas neradītu, tomēr, ja apstiprināsies ziņas, ka nesankcionēti notiek politiķu vai citu personu noklausīšanās, šī lieta būs sistēmiski jāsakārto,» raidījumā 900 sekundes norādīja premjers Valdis Dombrovskis.

Jāatgādina, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs apgalvo, ka biroja vadītājs Normunds Vilnītis vairākkārt lūdzis prettiesiski noklausīties politiķu telefonsarunas.

V.Dombrovsksi nevarēja nosaukt konkrētus politiķu vārdus, kuru sarunas, iespējams, ir noklausītas. Viņš norādīja, ka daudzas lietas par ko tiek runāts Ģenerālprokuratūra ir klasificējusi un komentēt tās nevar. Taču premjers pieļauj, ka viņam ir zināma daļa no informācijas, bet tā neesot visa.

«No Juraša izteikumiem izriet tas, ka ir bijis uzdots noklausīties sarunas, bet KNAB atteicies to darīt. Tas vieš zināmu pārliecību, ka šāda veida nesankcionētas noklausīšanās nenotiek,» atzīmēja Ministru prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Dombrovskis: valdībai ir jāatslepeno bankas Citadele pārdošanas dokumenti

BNS, 06.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdībai pēc iespējas ātrāk ir jāatslepeno bankas Citadele pārdošanas dokumenti, ceturtdien intervijā LNT raidījumā 900 sekundes teica bijušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka pārdošanas procesā slepenība ir bijusi pamatota, taču pēc darījuma noslēgšanās, ņemot vērā sabiedrības neviennozīmīgo attieksmi, pārdošanas dokumenti ir jāatslepeno. «Runājot par slepenību, domāju, kā tā tam arī vajadzēja notikt. Ievēlot Saeimas deputātus, kas pēc tam ieceļ valdību, vēlētāji jau dod diezgan lielu uzticamības kredītu gan valdībai, gan Saeimai, bet, protams, pēc tam, kad darījums ir noslēgts, valdības un atbildīgo ministru pienākums ir pilnībā atskaitīties par to, kas noticis, kāpēc un kādas ir pieļautās kļūdas,» teica Dombrovskis.

Kopumā vērtējot bankas akciju pārdošanas līguma sagatavošanu un investoru izraudzīšanās procesu, bijušais ekonomikas ministrs atzina, ka process kopumā organizēts profesionāli un ieguldīts liels darbs, ko atzinīgi novērtēja arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Komentāri

Pievienot komentāru