Jaunākais izdevums

Latvija ir labu ideju valsts. To pierādījis vēl viens šeit radīts start-up uzņēmums RingBe, biznesa portālu db.lv informēja tā vadītājs Andris Merkulovs. Uzņēmums plānojot «apvērsumu telekomunikāciju jomā» un nule saņēmis investīciju aizdevumu 50 000 eiro apmērā no Imprimatur Capital.

RingBe ir aplikācija, kas piedāvā viedtālruņu lietotājiem zvanīt uz vai no ārzemēm un arī vietējā tīklā par lētāko tarifu. Aplikācija, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, automātiski izvēlas lētāko savienojuma veidu. Piemēram, ja aplikācijas lietotājs atrodas ārzemēs un ir pieejams internets, zvans būs bez maksas. Savukārt, ja interneta savienojums nav pieejams, aplikācija iniciē īpašu savienojumu, kas ļauj samazināt cenu no 50 līdz 99%, skaidroja A. Merkulovs.

Investīciju aizdevumu ir izsniedzis riska kapitāla fonds Imprimatur Capital. Šie līdzekļi tiks izmantoti RingBe aplikācijas testēšanai, versijas, kas piemērota viedtālruņiem ar iOS operētājsistēmu, pilnveidošanai un pirmo klientu piesaistei. Šie trīs uzdevumi tiek veikti paralēli, taču šobrīd aktīvākais darbs norit pie testēšanas.

Projekta ideja novērtēta start-up un informāciju tehnoloģiju konferences Tech Chill Baltic ideju atlasē. To iekļāva start-up konkursa finālā, kas notiks konferences ietvaros 10. februārī koncertzālē Palladium. Konkursā RingBe cīnīsies kopā ar perspektīvākajiem Baltijas start-up uzņēmumiem par labākā titulu investoru redzējumā.

Aplikācija RingBe ir radīta interneta start-up uzņēmuma Arcana Global paspārnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas sistēmu izstrādātāju SIA "Blue Bridge Technologies" iegādājusies kompānija "Everfield", kas ietilpst Ņujorkā un Londonā bāzētā uzņēmumu grupā "Aquiline Capital Partners".

Darījuma summa un citas detaļas netiek izpaustas. Darījumu konsultēja BDO, Cobalt un Corum Group.

Kompānijā informē, ka jaunais investors aizstāj riska kapitāla fondus "BaltCap" un "Imprimatur Capital", kā arī iegādājies pārējo dalībnieku daļas. Tādējādi "Everfield" iegūst 100% "Blue Bridge Technologies" kapitāldaļu.

"Blue Bridge Technologies" līdzdibinātājs un izpilddirektors Andrejs Strods atzīmē, ka sadarbības sākšana ar "Everfield" ir loģisks solis uzņēmuma tālākajā attīstībā, jo "Everfield" ilgtermiņa apņemšanās ieviest inovācijas un kvalitāti saskan ar "Blue Bridge Technologies" ceļu.

"Savienība ar "Everfield" ir sākums ilgtermiņa sadarbībai, kas sniegs daudz jaunu iespēju gan mūsu klientiem, gan mūsu komandai. Mums ir pieejamas arī "Everfield" zināšanas, iespējas un investīcijas, lai sniegtu pievienoto vērtību mūsu klientiem un darbiniekiem," viņš min.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Sonarworks palielina piesaistīto finansējumu līdz 1,5 miljoniem eiro

Lelde Petrāne, 26.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas audio tehnoloģiju start-up uzņēmums Sonarworks trešajā investīciju kārtā piesaistījis 700 000 eiro, tādējādi kopējais investoru finansējums tajā veido 1,5 miljonus eiro.

Šīs investīciju kārtas investori ir fonds FlyCap Investment Fund I AIF, privātais investors Vilis Vītols un fonds AIF Imprimatur Capital Technology Venture Fund.

«Nu jau vairāk nekā 5000 studiju visā pasaulē lieto Reference 3 kalibrācijas programmatūru - sākot ar entuziastiem mājas studijās līdz pat studijām, kas ieraksta tādas slavenības kā Teilore Svifta, Bejonse, Lēdija Gaga un citi. Kompānijas panākumu pamatā ir komanda, ko vieno kaisle pret mūziku un kurā visiem tiek dota iespēja ietekmēt kompānijas attīstību,» stāsta kompānijas vadītājs un līdzdibinātājs Helmuts Bēms.

«Uzņēmums pēdējā gada laikā ir strauji audzis, katru mēnesi sasniedzot jaunu apgrozījuma rekordu un jau šā gada sākumā ienākumi no pārdošanas pārsniedza izmaksas. Komandai ir lieliskas idejas un iestrādnes, kā paplašināt pircēju auditoriju un izmantot visas iespējas, ko šī tehnoloģija dod,» skaidro fonda FlyCap Investment Fund I AIF partneris Jānis Liepiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Latvijas uzņēmums Sonarworks startējis Rio olimpiādē

Lelde Petrāne, 20.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviju 2016. gada vasaras olimpiskajās spēlēs pārstāvējis arī uzņēmums Sonarworks. Vispasaules sporta pasākuma muzikālais noformējums tapis ar Latvijas uzņēmuma kalibrācijas tehnoloģiju palīdzību.

Šo faktu Sonarworks komanda uzzinājusi nesenā sarunā ar ārzemju partneriem.

Par Rio olimpiādes muzikālo noformējumu rūpējies trīs Grammy godalgu ieguvējs Alešandre Sikeira, kurš skanējumu pieskatījis tieši ar Sonarworks kalibrētām austiņām. «Sonarworks austiņu kalibrācija nu ir kļuvusi par neaizstājamu rīku, kad darbojos pie skaņas ierakstīšanas un miksēšanas,» uzņēmumam pastāstījis brazīļu skaņas inženieris, kurš piekritis kļūt par oficiālu Sonarworks produktu atbalstītāju.

«Patlaban mēs attīstāmies galvu reibinošā ātrumā un drīzumā piedāvāsim jaunu produktu. Šobrīd gan ASV, gan Latvijā paplašinām Sonarworks komandu, tādēļ meklējam entuziastus, kuri vēlas izmainīt mūzikas pasauli,» sacīja kompānijas vadītājs un līdzdibinātājs Helmuts Bēms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

23. janvārī jau piekto reizi tiks pasniegti apbalvojumi "Gada investors" par 2019. gada Latvijas sekmīgākajām privāto investoru un uzņēmumu sektora investīcijām.

Uz balvu septiņās kategorijās šogad pretendē 18 investori, investoru apvienības un darījumu konsultanti.

"2019. gadā LatBAN biedri, privātie investori un investoru sindikāti kopumā 20 jaunuzņēmumos un projektos ieguldījuši vairāk nekā miljonu eiro. Paralēli privātajām investīcijām biznesa eņģeļi palīdzējuši vairāk nekā 80 uzņēmējiem ar biznesa vadības konsultācijām un mentoringu, lai noteiktu pareizo kursu ilgtermiņa attīstībai," stāsta Jānis Rancāns, LatBAN valdes priekšsēdētājs.

Uz balvu "Gada investīcija" privāto investoru sektorā par investīcijas apjomu un perspektīvāko nākotnes prognozi pretendē:

- Kārlis Babulis un Jānis Grīnbergs par investīciju 20 000 eiro apjomā uzņēmumā "Fertilizer Group". Investori ir palīdzējuši arī piesaistīt četru miljonu eiro kredītlīniju no ASV fonda "Exworks Capital Fund I".

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Piešķir papildu finansējumu ieguldījumiem tehnoloģiskajos iesācējuzņēmumos

Žanete Hāka, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija Altum piešķīrusi papildu finansējumu 1,5 miljonu eiro apmērā riska kapitāla fondam Imprimatur Capital Seed Fund un līdz 2017.gada 30.jūnijam pagarinājusi investīciju periodu, kurā fonda pārvaldītājs var veikt agrīnā finansējuma ieguldījumus iesācējuzņēmumos, informē Altum.

Tādējādi tehnoloģiju jomā strādājošajiem iesācējuzņēmumiem jeb start-up uzņēmumiem tiks nodrošināta nepārtraukta finansējuma pieejamība un sekmēta šo uzņēmumu izveide un attīstība.

Altum valdes loceklis Juris Vaskāns: «Investīciju perioda pagarināšana ir vitāli svarīga tehnoloģiskajiem start-up uzņēmumiem, kuriem augsto tehnoloģisko risku dēļ privātajā tirgū ir salīdzinoši mazas iespējas piesaistīt līdzekļus. Vienlaikus ALTUM veic sagatavošanās darbus, lai publiskā iepirkumā izvēlētos privātos fondu pārvaldniekus jaunajiem akcelerācijas fondiem, kas savu darbību uzsāks orientējoši 2017.gada otrajā pusgadā un kas sniegs atbalstu tieši šādiem agrīnās stadijas uzņēmumiem. Līdz akcelerācijas fondu darbības uzsākšanai finansējuma pieejamību nodrošinās Imprimatur Capital Seed Fund, kas līdz šim jau veiksmīgi strādājis šajā jomā, veicinot start-up uzņēmumu produktu komercializāciju un sagatavošanu ieiešanai tirgū.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK reģistrē AIFP Imprimatur Capital Fund Management

Žanete Hāka, 20.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēmusi reģistrēt SIA AIFP Imprimatur Capital Fund Management, informē FKTK.

Kompānija turpmāk sniegs alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldes pakalpojumus, un arī šodien reģistrēto alternatīvo ieguldījumu fondu Imprimatur Capital Technology Venture Fund un Imprimatur Capital Seed Fund pārvaldīšanu.

Tāpat pieņemts lēmums reģistrēt AS Rietumu Asset Management IPS nodibināto atvērto ieguldījumu fondu Rietumu Asset Management Fund ar trīs apakšfondiem - Rietumu Asset Management Fund – Fixed Income Investment Grade USD, Rietumu Asset Management Fund – Fixed Income High Yield USD un Rietumu Asset Management Fund – Global Equity USD.

Fonda Rietumu Asset Management Fund' turētājbankas funkcijas nodrošina АS Rietumu Banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Privātā un Riska kapitāla asociācija (LVCA) un Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls (LatBAN) ir izvirzījuši kandidātus balvas Gada investors ’16 nominācijām par ieguldījumu investīciju nozares veicināšanā Latvijā. Uzvarētāju paziņošana kopā ar investīciju nozares gada apskatu notiks 26. janvārī.

Apbalvojumus astoņās nominācijās saņems privāto personu investīciju un juridisko personu investīciju sektora investori.

Apbalvojuma Gada investors ’16 Gada investīcijas kategorijā privātajiem investoriem nominēts Vjačeslavs Nebogatihs par investīciju pasaulē pirmajā anonīmajā tērzēšanas aplikācijā Anti Chat, Jānis Bergs par investīciju precīzu iekštelpu karšu projektā Indoorvu, Matīss Ansviesulis par investīciju Suit Story - luksus apartamentiem paredzētā platformā, Anatolijs Prohorovs par ieguldījumu mūzikas un skaņas tehnoloģiju uzņēmumā Sonarworks, Maksims Koržanovs par investīciju inovatīvā nekustamo īpašumu pārvaldes risinājumā Rention un Ģirts Cēlājs par investīciju Bro Creation Drums uzņēmumā, kas specializējas akustisko bungu koka stīpu un elektro stīpu ražošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augsto tehnoloģiju uzņēmuma AS "HansaMatrix" asociētais uzņēmums SIA "Lightspace Technologies" sācis procesu akciju kotācijai Toronto biržā, teikts paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Lēmums kļūt par publiski kotētu uzņēmumu Toronto biržā "TSX Venture Exchange" pieņemts, lai sasniegtu "Lightspace Technologies" stratēģiskos biznesa attīstības mērķus, izvērtējot stratēģiskās attīstības iespējas, kā arī, ņemot vērā sarežģīto investīciju klimatu reģionā. Finansējums tiks piesaistīts, izmantojot privāto investoru ieguldījumus.

Sīkāku informāciju par kotāciju biržā uzņēmums atklās atbilstoši normatīvu prasībām.

"HansaMatrix" pieder 67,7% "Lightspace Technologies" kapitāldaļas ar meitasuzņēmuma AS "Lightspace Holding" starpniecību.

Vienlaikus kompānijā min, ka "HansaMatrix" daļu skaits uzņēmumā samazināsies, pirms kotēšanas biržā konvertējot no trešajām pusēm saņemtos konvertējamos aizdevumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB projekti

Baltijas M&A un privātā kapitāla balva tiek piešķirta Luminor, Food Union un Laumai

Dienas Bizness, 05.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas M&A un privātā kapitāla foruma ietvaros, 4. oktobrī tika izziņoti Baltijas M&A un privātā kapitāla balvas ieguvēji. Visnozīmīgākie šā gada darījumi saņēma apbalvojumus trijās kategorijās.

Baltijas M&A gada darījums 2017 – Nordea un DNB darījums, kurā tika apvienoti uzņēmumi Baltijā

DNB, vadoša norvēģu finanšu pakalpojumu sabiedrība, un Nordea, lielākā finanšu pakalpojumu grupa Ziemeļeiropā, ir apvienojušas to darbības Baltijas reģionā, radot vadošu banku Baltijā ar spēcīgām saknēm Ziemeļvalstīs.

Šis ir lielākais darījums Baltijas valstu vēsturē – apvienoto aktīvu vērtība ir EUR 13 miljardi. Darījuma būtiskākais aspekts bija pārvarēt grūtības saistībā ar regulējumu: apvienošanai vajadzēja atļauju no ES Komisijas un Eiropas Centrālās bankas.

Baltijas privātā un riska kapitāla gada darījums 2017 – PAG Capital un Meridian Capital Management investīcijas sabiedrībā Food Union

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Veselības IT uzņēmumi vienojušies par sava veselības portāla Tava eVeselība izveidi

LETA, 20.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības informāciju tehnoloģiju (IT) uzņēmumi «Blue Bridge Technologies» un «Meditec» vienojušies sadarboties, lai 2019.gadā sāktu piedāvāt vienotu portālu «Tava eVeselība», kura sistēmas pilnveidē tuvāko trīs gadu laikā plāno investēt teju miljonu eiro, informēja «Tava eVeselība» pārstāvis Kārlis Sils.

Līdz šim «Meditec» ir izveidojis savu pacientu pieraksta portālu «Eveselibaspunkts.lv», savukārt «Blue Bridge Technologies» pacientu pieraksta sistēmu «Piearsta.lv». Abi portāli patlaban vairāk nekā 80 000 lietotāju nodrošinot e-pakalpojumus medicīnas iestādēs. Lai izveidotu digitālu veselības aprūpes sistēmu, kas arī ievērojami samazinātu ambulatorās rindas uz valsts pakalpojumiem, abi uzņēmumi sadarbosies un turpmāk nozares attīstību veidos zem vienota nosaukuma «Tava eVeselība».

«Blue Bridge Technologies» valdes priekšsēdētājs Jānis Rancāns norādīja, ka līdz šim abi uzņēmumi Latvijas e-veselības izstrādē un pilnveidē ir ieguldījuši vairāk nekā piecus miljonus eiro. «Mums ir kopīgs mērķis un viens no veidiem, kā turpināt izaugsmi, ir sadarbība, tādēļ esam dibinājuši «Tava eVeselība». Kamēr valsts e-veselības sistēmā patlaban faktiski darbojas tikai divas funkcijas - e-recepte un e-darba nespējas lapa, privātajā sektorā varam piedāvāt gatavu, cilvēkiem saprotamu un viegli izmantojamu e-veselības sistēmu,» skaidroja Rancāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls (LatBAN) un Latvijas Privātā un Riska kapitāla asociācija (LVCA) noteikuši nominantus apbalvojumam "Gada investors 2022" par Latvijas nozīmīgākajām investīcijām un konsultācijām iespējkapitāla un biznesa eņģeļu nozarē.

"Gada Investors" ir kopīga Latvijas Privātā un Riska kapitāla asociācijas (LVCA) un Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkla (LatBAN) iniciatīva, kas dibināta 2015.gadā. Tās mērķis ir veicināt informācijas un zināšanu izplatīšanos par Latvijas biznesa eņģeļu un privātā un iespējkapitāla fondu industriju, godinot investorus, konsultantus un nozares atbalstītājus, kuri snieguši būtisku ieguldījumu nozares un kopumā Latvijas investīciju vides attīstībā.

Šogad kandidāti "Gada investors" balvai izvirzīti septiņās nominācijās. Īpaši jāatzīmē šī gada jaunumi: "Gada ilgstpējas balva" un "Gada labākā sindicētā investīcija".

Saraksts ar nominantiem ir nodots LVCA un LatBAN biedriem, kuru balsojums noteiks uzvarētājus, kas tiks paziņoti svinīgajā ceremonijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadā datu vizualizācijas tehnoloģiju uzņēmuma "ZoomCharts" klientu veikto datu vizualizācijas ielāžu skaits pārsniedz piecus miljonus.

"Neskatoties uz Covid-19, turpinām ceļu uz priekšu un plānojam pārsniegt miljona eiro apgrozījuma slieksni. Pandēmijas radītās problēmas mums palīdz pārvarēt orientēšanās uz eksporta tirgiem – šobrīd mums ir klienti jau vairāk nekā simt valstīs, tas palīdz sadalīt riskus un nodrošināt stabilāku attīstību. Priecājamies, ka ar savu darbību sekmējam Latvijas ekonomiku un palīdzam uzlabot ārējās tirdzniecības bilanci. Kopumā stabili ejam uz priekšu – esam gājuši cauri dažādiem etapiem un cīnījušies ar dažādām problēmām, līdz ar to lielāks prieks par sasniegtajiem rezultātiem un nākotnes perspektīvām," teic Jānis Volbergs, "ZoomCharts" (SIA "Data Visualization Software Lab") vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - AirDog piesaista divu miljonu ASV dolāru investīcijas

LETA, 19.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmums SIA Helico Aerospace Industries, kas izstrādājis bezpilota lidaparātu AirDog, piesaistījis divu miljonu ASV dolāru (1,88 miljonu eiro) lielas papildu investīcijas, raksta portāls labsoflatvia.com.

Investīcijas paredzētas produkta mārketingam un virzīšanai tirgū, lai tas kļūtu par populārāko un veiksmīgāko aktīvo sporta veidu filmētājlidaparātu.

Kopumā AirDog ir saņēmis investīcijas jau 3,3 miljonu ASV dolāru (3,09 miljonu eiro) apmērā no veiksmīgās KickStarter kampaņas un tagad investīciju piesaistes kampaņā, ko vadīja Seraph Group, arī no tādiem uzņēmumiem kā IT-Farm Corporation, Base Ventures, FlyCap, Imprimatur Capital, kā arī no vairākām privātpersonām.

Šī gada sākumā AirDog,, kas autonomi seko sportistam un filmē to ar GoPro sporta kameru, pasaules lielākajā tehnoloģiju un inovāciju izstādē CES 2015 atzīts par labāko robotu un ieguvis otro vietu Best of CES Awards 2015 balsojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par AirDog projekta attīstītāju jauno īpašnieku kļuvis ASV reģistrēts uzņēmums

LETA, 20.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijas uzņēmuma SIA Helico Aerospace Industries, kas izstrādājis bezpilota lidaparātu AirDog, jauno 100% īpašnieku kļuvis ASV reģistrēts uzņēmums Airdog, Inc. Delaware Corporation, liecina Firmas.lv informācija.

Līdz ar īpašnieka maiņu ir palielināts arī Helico Aerospace Industries pamatkapitāls - no 2844 eiro uz 752 844 eiro.

JIC biznesa inkubatora uzņēmums SIA Helico Aerospace Industries, kas nodarbojas ar bezpilota lidaparātu tehnoloģiju attīstīšanu, dibināts 2012.gada jūnija beigās, un līdz 2015.gada 10.martam uzņēmuma īpašnieks bija SIA Innovatio Capital.

SIA Innovatio Capital īpašnieki ir SIA Rosenthal Investments (36,56%), SIA JS Investments (23,72%), Lielbritānijas uzņēmums Audrey Consulting LP (23,72%), SIA AK Capital (15%) un SIA Inspire (1%). Saskaņā ar Firmas.lv datubāzi Rosenthal Investments īpašnieks ir Edgars Rozentāls, JS Investments īpašnieks ir Jānis Spoģis, AK Capital īpašnieks ir Agris Ķipurs, Inspire īpašnieks ir Iļja Nevdahs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Viedoklis: Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma plusi un mīnusi

FlyCap valdes priekšsēdētājs Jānis Skutelis, 06.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ļoti labi, ka ir bijusi virzība startup likuma radīšanā, bet problēma ir tāda, ka ar šo režīmu iespējams tiks finansēti tikai 0 – 5 uzņēmumi gadā, un tas sanāk valsts līdzekļu izšķērdēšana lietās, kas nestrādā. Man patīk jau izskanējušais viedoklis, ka šis ir sākums, pamatu ielikšana.

Ārzemēs reģistrētu fondu investīcijas pie mums notiek ļoti reti (0-3 gadā) un ļoti iespējams pielāgojot visus uzņēmumu un riska kapitāla investoru filtrus varam nonākt pie 0, kas būs izgāšanās. Varbūt beigās būs kāds viens vienīgs uzņēmums, kurš kvalificēsies šai programmai, sauksim to par Latviešu Vienradzi.

Ārzemju investori pārsvarā pieprasa uzņēmumu pārreģistrāciju uz ārzemēm, kas nozīmē, ka šo programmu visdrīzākais nevarēs pielietot, jo IP tiks pārcelts uz ārzemēm visos šajos gadījumos. Tātad likumam primāri jārupējas lai Latvijā darbojošies fondi varētu izmanto šo likumu.

Kopā Latvijā līdz šim darbojās 4 riska kapitāla fondi (FlyCap, Imprimatur, ZG Capital, Expansion) un 2 Private Equity fondi (BaltCap, Livonia), bet no šiem visaktīvāk investējuši IT un citu nozaru startupos ir tikai 2 fondi, FlyCap un Imprimatur. Šobrīd trim riska kapitāla fondiem ir beigušies investīciju periodi, kas nozīmē, ka viņi vairs nevar investēt un ceturtajam nauda palikusi tikai pāris investīcijām un investīciju periods beigies 2017. gada vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

E-grāmatu lasīšanas mobilā lietotne Fabula nesen piesaistījusi vēl pa 200 tūkstošiem eiro no Somijas investīciju fondiem Butterfly Ventures un Vision Plus, kā arī 50 tūkstošus eiro no diviem biznesa eņģeļiem, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Kopā ar iepriekšējām investīcijām uzņēmums kopumā piesaistījis 770 tūkstošus eiro. Pirms tam Fabulai izdevās piesaistīt 200 tūkstošus eiro no Imprimatur Capital un Somijas Startup Sauna Foundation. «Imprimatur visu savu nākamā līmeņa fondu jau bija investējuši, un tas bija slēgts, vairs nebija līdzekļu, ko ieguldīt, lai gan izpildījām visus nosacījumus un kvalificējāmies nākamajam raundam,» stāsta Eldars Šarafutdinovs, Fabulas (SIA Fastr Books) vadītājs.

Fabula jau no darbības pirmsākumiem bija paredzējusi izplesties ārpus Latvijas, pērnā gada vasarā secināts, ka pašu spēkiem vien tas nav iespējams. Tāpēc uzņēmums sāka meklēt investīcijas ārpus Latvijas. «Lai izvērstos ārpus Latvijas, vajadzīgi līgumi ar izdevējiem citās valstīs. Tos iegūt ir vieglāk ar investoru palīdzību šajās valstīs. Piesaistīt investīcijas Latvijā ir vieglāk, nekā meklēt tās ārzemēs, bet mēs gribējām, lai investīcijas būtu no ārzemēm,» skaidro Eldars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Altum", "Baltic International Bank" un "Imprimatur" vadītāju saruna par biznesa finansēšanu krīzes apstākļos un pēckrīzes laikā.

Puse no 2020. gada ir pagājusi. Aizvadītie seši mēneši ir nesuši negaidītas, neprognozējamas pārmaiņas, ar kurām tikai tagad sākam aprast un sadzīvot. Viens no lielākajiem izaicinājumiem pēc pandēmijas ierobežošanas ir un būs ekonomikas stabilizēšana, uzņēmumu atgriešanās ekonomikā. Būtisks faktors tam, lai bizness spētu nostāties uz kājām un atsākt attīstīties jaunajos apstākļos, ir finanšu pieejamība. Tāpēc biznesa kreditēšana kļūst par vienu no 2020. gada otrās puses aktualitātēm. Vai globālās ekonomikas sarukšana un tradicionālo biznesa nozaru pielāgošanās jaunajai, dziļi digitalizētajai realitātei ir mūsu iespēja? Vai pēckrīzes laikā esam gatavi izdzīvot, vai arī, iespējams, šis laiks ir piemērots atsevišķu nozaru attīstības izrāvienam? Par aktualitātēm uzņēmumu finansēšanā diskutēja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš, "Baltic International Bank" valdes priekšsēdētājs Viktors Bolbats un riska kapitāla fonda "Imprimatur Capital" partneris Jānis Janevics.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Apbalvoti Latvijas 2019. gada sekmīgākie investori

Ilze Žaime, 24.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasniegti apbalvojumi "Gada investors" par 2019. gada Latvijas sekmīgākajām investīcijām.

Par "Gada investors 2019" laureātiem privāto investoru sektorā nominācijā "Gada investīcija" par investīcijas apjomu un perspektīvāko nākotnes prognozi kļuva Uldis Ūsītis, Guntars Stabulnieks un Juris Birznieks ar veikto investīciju 76 000 eiro apmērā interaktīvo tirdzniecības plauktu displeju ražotājā "VividTech". Ar investoru palīdzību piesaistīts arī "Altum" līdzaizdevums 114 000 eiro apjomā.

Nominācijā "Gada videi draudzīgākā investīcija" par apjomīgāko investīciju ar pozitīvāko ietekmi uz vidi apbalvojumu saņēma Kārlis Babulis un Jānis Grīnbergs par investīciju 20 000 eiro apjomā uzņēmumā "Fertilizer Group" un kredītlīnijas piesaisti četru miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 4. oktobrī Baltijas M&A un privātā kapitāla foruma laikā tiek izziņoti Baltijas M&A un privātā kapitāla balvas ieguvēji. Baltijas M&A (uzņēmumu apvienošanas un iegādes) nozares sasniegumu svinēšana ir tradīcija, kas uzturēta jau četrus gadus.

Balvas tiek piešķirtas četrās kategorijās:

  • Baltijas M&A gada darījums 2017;

  • Baltijas privātā/riska kapitāla gada darījums 2017;

  • Baltijas izejošais darījums 2017;

  • Baltijas privātā un riska kapitāla nozares gada sasniegumu balva, ko pasniedz Eiropas Investīciju fonds.

M&A, privātā un riska kapitāla gada darījumus atlasa profesionāļu un tirgus ekspertu komiteja. Komiteja izvēlas uzvarošos darījumus pēc tādiem kritērijiem kā darījuma vērtība un tā stratēģiskā nozīme Baltijas reģionam, sarežģītība, inovācijas, finansējuma struktūra un reģionālo pārstāvju iesaistīšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sākam! Kā pirms darba intervijas

Anda Asere, 16.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar iepriekšējā naktī nosapņotu ideju vēl nevajag steigties pie riska kapitāla fondu pārvaldītājiem – nepieciešams sagatavoties nopietnai sarunai, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Izvērtējot projektu, mēs skatāmies piecas lietas. Pirmais ir komanda. Esam ļoti agrīnas stadijas investors un ir svarīgi uzticēties cilvēkiem, kuri īstenos projektu. Otra lieta ir intelektuālais īpašums – preču zīmes, patenti, dizainparaugi, autortiesības. Jābūt kādai tehnoloģiskai priekšrocībai, zināšanām, kas padara projektu unikālu. Trešais – konkurētspējas priekšrocība pār esošajiem spēlētājiem tirgū. Intelektuālais īpašums savā ziņā pierāda, ka ir kāda tehnoloģiska priekšrocība, lai spētu konkurēt ar citiem risinājumiem tirgū. Ceturtais kritērijs – tirgus, cik tas ir globāls. Mūsu portfelī gandrīz nav neviena uzņēmuma, kas koncentrējas uz Latvijas tirgu. Piektais – biznesa modelis. Ir svarīgi, lai būtu viegli atkārtot biznesa modeli citos tirgos, lai var ātri augt, lai nav vajadzīgi lieli ieguldījumi iekārtās, lai varētu palielināt biznesu,» stāsta Mārtiņš Lasmanis, Imprimatur Capital Fund Management investīciju analītiķis. Arī Expansion Capital galvenokārt vērtē ideju un komandu. «Riska kapitāls ir uzticības bizness – ja pie mums atnāk cilvēki ar labu ideju, kam ir visas nepieciešamās kompetences, bet redzam, ka līdz galam visu neizstāsta, kaut ko noklusē, tad ir zināma problēma,» saka Zigmārs Reklaitis, Expansion Capital valdes loceklis. Viņa kolēģis Jānis Bankovs piebilst, ka tas ir šķērslis nākotnes sadarbībai – kā gan sadarbība veidosies nākotnē, ja jau sākumā uzņēmējs nav gatavs pastāstīt par iepriekšējām neveiksmēm? «Uzskatu, ka ir tikai normāli, ja uzņēmējs ir reizes trīs pakritis. Tas nav nekas nosodāms, nevajag to lietu pārspīlēt, bet gan domāt, kā to risināt. Ja uzzinām to nevis no mūsu potenciālā sadarbības partnera, bet no kāda cita, rodas šaubas,» viņš teic.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Schaeffler iegādājies Latvijas uzņēmumu SIA Naco Technologies

Žanete Hāka, 08.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automobiļu un citām rūpniecības nozaru detaļu piegādātāja Schaeffler grupa ir iegādājusies Rīgā bāzēto Latvijas uzņēmumu SIA Naco Technologies, informē uzņēmumu pārstāvji.

Naco Technologies ir zināšanas jaunu pārklājumu sistēmu attīstīšanai. Schaeffler ir līderis vairākos funkcionālo virsmu pārklāšanas tehnoloģiju tirgus segmentos. Šī inovatīvā pakalpojumu sniedzēja iegāde veicinās Schaeffler kompetences stiprināšanu nākotnes tehnoloģiju jomā, skaidro uzņēmums.

SIA Naco Technologies dibināta 2010. gadā Rīgā, izmantojot aģentūras un tirgus platformas Commercialization Reactor Riga palīdzību jauniem zinātnes uzņēmumiem. Iesaistītie investori un attīstītāji bija Imprimatur Capital, ZGI Capital un Proks Capital. Speciālisti no Latvijas, citu starpā, ir izstrādājuši šobrīd ātrāko PVD (Physical Vapour Deposition) metodi. Šīs tehnoloģijas uzdevums ir papildināt un tālāk optimizēt Schaeffler lielapjoma ražošanā izmantotās augsto tehnoloģiju vakuuma iekārtas, kurās tiek pielietotas PVD un plazmas PACVD metodes. Naco šobrīd ir seši darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Privātā un riska kapitāla asociāciju turpinās vadīt Edgars Pīgoznis

Dienas Bizness, 09.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas vadītāju atkārtoti ievēlēts Edgars Pīgoznis, informēja asociācijā.

Valdē apstiprināti trīs jauni valdes locekļi – Kristīne Bērziņa (EuVECA Livonia Partners), Jānis Janevics (Imprimatur Capital Fund Management) un Sandijs Āboliņš-Ābols (BaltCap Management Latvia). Atkārtoti amatā ievēlēja Anatoliju Prohorovu (Proks Capital), Evu Berlaus (SORAINEN), Normundu Igolnieku (ZGI Capital) un Edgaru Pīgozni (GLC Baltics).

Jaunā LVCA valde ir izvirzījusi piecas galvenās asociācijas prioritātes: riska kapitāla atpazīstamības celšana sabiedrībā; starptautiskā sadarbība ar nozares pārstāvjiem; biedru kompetenču celšana; nozares statistikas dati un to sistematizācija; nozares interešu aizstāvība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki kļūst uzņēmīgāki un arvien biežāk profesionāļi izvēlas veidot savus uzņēmumus vai darboties ārštata režīmā un kā atlernatīvu darbam mājās vai savā birojā izvēlas koprades telpas

Koprades telpa The Mill radīta ar mērķi veidot sadarbību starp dažādu industriju profesionāļiem un veicināt jaunu produktu un pakalpojumu radīšanu. Tā darbojas jau divus gadus. «Šo divu gadu laikā The Mill ir audzis, un tajā līdzās startup uzņēmumiem, dizaineriem un programmētājiem sākuši strādāt arī arhitekti un fotogrāfi. Daļā telpas cilvēki ikdienā strādā, bet daļa ir atvēlēta publiskiem pasākumiem – t.s. mītapiem, semināriem, preses konferencēm un izstādēm, kur dažādu nozaru profesionāļi dalās savā pieredzē. 24 darbības mēnešu laikā The Mill notikuši vairāk nekā 160 pasākumu,» stāsta Anna Andersone, viena no koprades telpas The Mill dibinātājām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

SIA LightSpace Technologies saņem 799,4 tūkstošu eiro investīcijas attīstībai

Žanete Hāka, 09.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS HansaMatrix parakstījusi līgumu ar KS AIF Imprimatur Capital Technology Venture Fund par nākamās investīciju kārtas 799 365 eiro apmērā piešķiršanu SIA LightSpace Technologies.

Šajā investīciju kartā AS HansaMatrix piedalās ar 649 635 eiro un pēc investīciju kārtas palielina savu līdzdalību pamatkapitālā līdz 33,07%.

Saņemtās investīcijas LightSpace Technologies izmantos optiski dziļu volumetrisku 3D attēlu displeju tehnoloģiju attīstībai un sadarbības ar klientiem attīstībai. LightSpace Technologies attīsta unikālu telpisku 3D attēlu displeju tehnoloģiju ar pielietojumiem medicīnā, zinātnē un AR/MR tehnoloģijās.

Investīciju finansēšanai HansaMatrix izmantos ārējās investīcijas, kas tika saņemtas jaunā kapitāla piesaistes procesā, kotējot sabiedrību, un akcionāra aizdevuma atmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Jauno zinātnieku konkursā uzvar ideja par D vitamīna mērīšanu ar optisko sensoru

Laura Mazbērziņa, 23.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aproce, kurā ir iebūvēts optisks sensors D vitamīna mērīšanai cilvēka organismā - astoņu ideju konkurencē šo ieceri pirmā Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) rīkotā «Deep Science Hackathon 2018» žūrija atzina par gatavāko biznesa projektu.

Hakatons bija pirmā aktivitāte «Materize» ietvaros, kas ir institūta jaunā platforma zinātnes pakalpojumu eksportam un sadarbībai ar industriju augsto tehnoloģiju jomā.

48 stundu laikā komanda ar simbolisku nosaukumu «Vitamin D» (latviski «D vitamīns») pilnveidoja savu ideju par neinvazīvu metodi, kā novērtēt D vitamīna daudzumu cilvēka organismā. Žūrija šo ideju novērtēja kā lielu biznesa potenciālu. Šī inovatīvā iecere maina D vitamīna mērīšanas veidu, piemēram, bērniem un pieaugušajiem vairs nevajadzētu ņemt asinis no vēnas. Ņemot vērā, kādas būtiskas negatīvas sekas izraisa D vitamīna trūkums cilvēka organismā, jaunā tehnoloģija būs noderīga daudziem cilvēkiem, jo īpaši reģionos, kur ir nepietiekams daudzums saules gaismas, tostarp, Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru